Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-05-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 20/05/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Δεν θα εφαρμοσθούν πλήρως από το Σεπτέμβρη οι αλλαγές του υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο του Εθνικού Απολυτηρίου, καθώς δεν είναι έτοιμα τα βιβλία.
- Σε αυτοτραυματισμό, από εκπυρσοκρότηση του όπλου του, αποδίδει η αστυνομία το θάνατο του υπαστυνόμου Νίκου Μαρκάκη, που υπηρετούσε στο ελληνικό προξενείο του Αργυροκάστρου.
- Η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και το εξοπλιστικό τους πρόγραμμα στο επίκεντρο της συνάντησης Σημίτη - Τσοχατζόπουλου. Στο σωστό δρόμο η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, δήλωσε ο Κώστας Μητσοτάκης.
- Μέριμνα για τα νησιά ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών από τους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
- Ικανοποιημένη η κυβέρνηση της Λευκωσίας για τις δύο εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, οι οποίες έστειλαν το δικό τους μήνυμα.
- Από 2 Ιουνίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου η εφαρμογή του κλιμακωτού ωραρίου.
- Υψηλού επιπέδου η συζήτηση στη βουλή για την οικονομία, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
- Επίθεση του Κώστα Λαλιώτη στο νομάρχη και τους δημάρχους Ανατολικής Αττικής για τις χωματερές.
- Τελευταίο μεροκάματο για έναν 28χρονο οικοδόμο στο Πέραμα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Δεν θα εφαρμοσθούν πλήρως από το Σεπτέμβρη οι αλλαγές του υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο του Εθνικού Απολυτηρίου, καθώς δεν είναι έτοιμα τα βιβλία.

Δεν θα ισχύσουν τον προσεχή Σεπτέμβριο πλήρως οι αλλαγές του υπουργείου παιδείας για τους μαθητές της πρώτης τάξης Λυκείου,στο πλαίσιο του εθνικού απολυτηρίου. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, το Σεπτέμβριο θ'αλλάξει μόνο το σύστημα αξιολόγησης των μαθητών, καθώς τα βιβλία θα είναι έτοιμα από τη μεθεπόμενη σχολική χρονιά 1998-99. Ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, τόνισε την ανάγκη ουσιαστικού διαλόγου, ώστε η όποια μεταρρύθμιση, να έχει διάρκεια και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταστεί δυνατόν να αρχίσουν από το Σεπτέμβριο οι αλλαγές τόσο στη δευτεροβάθμια όσο και την τριτοβάθμια εκπαίδευση με τους ελεύθερους κύκλους σπουδών, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και άλλα.

Σε αυτοτραυματισμό, από εκπυρσοκρότηση του όπλου του, αποδίδει η αστυνομία το θάνατο του υπαστυνόμου Νίκου Μαρκάκη, που υπηρετούσε στο ελληνικό προξενείο του Αργυροκάστρου.

Σε αυτοτραυματισμό από εκπυρσοκρότηση του όπλου του, απέδωσε επίσημα η ελληνική αστυνομία το θάνατο του υπαστυνόμου Νίκου Μαρκάκη, που υπηρετούσε στο ελληνικό προξενείο του Αργυροκάστρου. Αρχικά είχε μεταδοθεί ότι ο θάνατος του οφείλετο σε σφαίρα που δέχθηκε από ελεύθερο σκοπευτή. Τη θλίψη τους για το θάνατο του αστυνομικού, εξέφρασαν ο υπουργός εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος δήλωσε πως δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για επίθεση από ελέυθερο σκοπευτή. Ο άτυχος αστυνομικός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ιωαννίνων για νεκροψία και νεκροτομή, ενώ κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της αστυνομίας, μετέβη στο Αργυρόκαστρο για να εξετάσει τις συνθήκες θανάτου του Μαρκάκη και να συντάξει πόρισμα.

Η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και το εξοπλιστικό τους πρόγραμμα στο επίκεντρο της συνάντησης Σημίτη - Τσοχατζόπουλου. Στο σωστό δρόμο η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, δήλωσε ο Κώστας Μητσοτάκης.

Η νέα δομή των Ενόπλων δυνάμεων και το εξοπλιστικό τους πρόγραμμα, συζητήθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Αμύνης.Ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά τόνισε ότι η συμφωνία Παπούλια- Γιλμάζ αποτελεί μια ρεαλιστική βάση για να ξεκαθαριστούν οι όποιες εκκρεμότητες στο Αιγαίο και χαρακτήρισε κρίσιμη εθνική προτεραιότητα, την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής.Η πολιτική της κυβέρνησης στα εξωτερικά θέματα, βρίσκεται στο σωστό δρόμο, αλλά είναι διστακτική, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρώην αρχιεπίσκοπο βορείου και νοτίου Αμερικής Ιάκωβο.

Μέριμνα για τα νησιά ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών από τους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Την ειδική μέριμνα και τη φροντίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις νησιωτικές περιοχές της, ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, από τους ομολόγους του κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας στο πλαίσιο του τελευταίου συμβουλίου, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι νησιωτικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης αντιμετωπίζουν πολλά και ποικίλα διαρθρωτικά προβλήμτα που οφείλονται στο νησιωτικό χαρακτήρα και τα οποία εμποδίζουν την αναπτυξή τους. Κατά συνέπεια θα πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα υπέρ αυτών των περιοχών και αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και χωρίς πρόσθετους κοινοτικούς πόρους. Η ελληνική θέση υπέρ των νησιωτικών περιοχών φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος τώρα, σε σχέση με εκείνα που ισχύαν πριν από λίγους μόλις μήνες.

Ικανοποιημένη η κυβέρνηση της Λευκωσίας για τις δύο εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, οι οποίες έστειλαν το δικό τους μήνυμα.

Την ικανοποίηση της κυπριακής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή των δύο εκδηλώσεων, στο ΛΗΔΡΑ ΠΑΛΛΑΣ και την πλατεία Ελευθερίας,αντίστοιχα, εξέφρασε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι η κάθε εκδήλωση έστειλε το δικό της μήνυμα. Η συναυλία Ρουβά-Κουτ έδειξε πως οι δύο κοινότητες επιθυμούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, δήλωσε και ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ. Στην Αθήνα, ο υπουργός Τύπου διατύπωσε την ευχή η συναυλία να έχει πετύχει τους σκοπούς των διοργανωτών της για προσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Από 2 Ιουνίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου η εφαρμογή του κλιμακωτού ωραρίου.

Από τις 2 Ιουνίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, θα εφαρμοσθεί και φέτος το κλιμακωτό ωράριο στην Αττική. Οι συναρμόδιοι φορείς συμφώνησαν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και την τοπική αυτοδιοίκηση, να προσέρχονται στην εργασία τους, στις 7 το πρωϊ και οι εργαζόμενοι στις τράπεζες στις 7:45. Τα εμπορικά καταστήματα, τα σούπερ-μάρκετ και τα πολυκαταστήματα θα ανοίγουν στις 9 το πρωϊ. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης πρότεινε να επεκταθεί το κλιμακωτό ωράριο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Αποφάσεις θα ληφθούν αργότερα.

Υψηλού επιπέδου η συζήτηση στη βουλή για την οικονομία, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Υψηλού επιπέδου, χαρακτήρισε ο υπουργός Τύπου τη συζήτηση στη βουλή για την οικονομία, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός ανέπτυξε το θετικό απολογισμό της κυβερνητικής πολιτικής για την οικονομία, ενώ ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε σε μεμονωμένα θέματα, χωρίς να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις. Εμείς κρινόμαστε από το έργο μας και η αντιπολίτευση από τους λόγους της, τόνισε ο κ.Ρέππας. Απαντώντας ο εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε ότι "η ελπίδα και η προοπτική για την Ελλάδα που δεν μπορεί να περιμένει για τις νέες γενιές των ελλήνων είναι ευθύνη της ΝΔ".

Επίθεση του Κώστα Λαλιώτη στο νομάρχη και τους δημάρχους Ανατολικής Αττικής για τις χωματερές.

Δριμύτατη επίθεση κατά του Νομάρχη και των Δημάρχων Ανατολικής Αττικής, εξαπέλυσε ο υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης,χαρακτηρίζοντας τριτοκοσμική αθλιότητα την ύπαρξη στην Ανατολική Αττική, 20 παράνομων χωματερών, που εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία και την πρόκληση πυρκαγιών. Ο κ.Λαλιώτης κάλεσε τους αρμόδιους φορείς να κλείσουν αμέσως τις χωματερές αυτές, και χαρακτήρισε ανεδαφική την πρόταση να δημιουργηθεί εκτός Αττικής, χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων.

Τελευταίο μεροκάματο για έναν 28χρονο οικοδόμο στο Πέραμα.

Τελευταίο μεροκάματο για έναν 28χρονο οικοδόμο, ο οποίος έπεσε στο κενό από τον τρίτο όροφο νεοανεγειρόμενης οικοδομής. Πρόκειται για τον Σταύρο Καραμιχάλη, ο οποίος δούλευε σε οικοδομή στο Πέραμα και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, έχασε την ισορροπία του και έπεσε στο κενό από τον τρίτο όροφο. Ο άτυχος εργάτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό του.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεγάλο παιχνίδι γίνεται σήμερα το βράδυ (21,15) στη Θεσσαλονίκη ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και το Περιστέρι, γιά το "μικρό τελικό" των πλέι-οφ του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 Εθνικής κατηγορίας των ανδρών. Ο ΠΑΟΚ προηγείται με 2-1 νίκες και αν κερδίσει σήμερα θα πάρει το εισιτήριο για συμμετοχή στην Ευρωλίγκα της νέας περιόδου. Σε αντίθετη περίπτωση, θα γίνει και πέμπτο παιχνίδι, το προσεχές Σάββατο στο Περιστέρι.

Μία από τις κορυφαίες συναντήσεις της Ολυμπιακής οικογένειας πραγματοποιείται στο Μονακό, όπου συνεδριάζουν τα μέλη των 28 διεθνών ομοσπονδιών των θερινών Ολυμπιακών αθλημάτων και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ. Κατά την τελετή έναρξης, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, μεταξύ άλλων στην ομιλία του ευχαρίστησε τις πέντε φιναλίστ πόλεις για τη συμβολή τους στο Ολυμπιακό Κίνημα. Η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής την πρόεδρο του "Αθήνα 2004", Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη θα έχει την ευκαιρία για σημαντικές επαφές με προσωπικότητες του Ολυμπιακού Κινήματος και των διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών.

Ο Τάκης Γκώνιας, ο Ζήσης Βρύζας και ο Χρήστος Κωστής, είναι τα τρία νέα πρόσωπα στην εθνική ομάδα μας ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών, για τον φιλικό αγώνα της με την ελπίδων, που θα γίνει την Τετάρτη 28 Μαϊου, ενώ ο Βασίλης Τσάρτας, για μία ακόμη φορά, δεν κλήθηκε. Οι 22 ποδοσφαιριστές που επέλεξε ο Ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Πολυχρονίου, είναι οι εξής: Ατματσίδης, Κασάπης, Νικολαίδης, Κωστής, Ουζουνίδης, Καλιτζάκης, Γεωργιάδης Γ.Χ, Κωνσταντινίδης,Αποστολάκης, Καραταϊδης, Αλεξανδρής, Νταμπίζας, Ανατολάκης, Γεωργάτος, Ζαγοράκης, Φραντζέσκος, Βρύζας, Μιχόπουλος, Πουρσανίδης, Γκώνιας, Δώνης και Μαχλάς.

"Κόντρα αιωνίων" και στις μεταγραφές προβλέπεται σύντομα, μετά το ενδιαφέρον που φαίνεται να εκδηλώνει ο Ολυμπιακός γιά τον Νορβηγό διεθνή επιθετικό της Λίλεστρομ Φράνκ Στράντλι, γιά την απόκτηση του οποίου κινείται ήδη ο Παναθηναϊκός. Συγκεκριμένα, ο Τάκης Περσίας, που βρέθηκε χθές στο Οσλο και παρακολούθησε τον διεθνή μέσο της Λίλεστρομ εντυπωσιάστηκε από τον Στράντλι. Αν και ο Μπάγεβιτς είχε απορρίψει το Νορβηγό επιθετικό τον Ιανουάριο, είναι πολύ πιθανό να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον των ερυθρολεύκων γιά τον Στράντλι, την στιγμή, μάλιστα, που η απόλυση Ζάετς παγώνει τα μεταγραφικά στον Παναθηναϊκό.

Ζητείται αγοραστής για το πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ ΑΕΚ και στο εξωτερικό. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Νίκος Στράτος, μαζί με δύο μέλη του SoE, βρίσκεται απο το πρωί στη Ζυρίχη, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραδώσει σε υποψήφιο αγοραστή ένα φάκελλο με όλα τα στοιχεία που αφορούν την ΠΑΕ ΑΕΚ, ώστε να τα μελετήσει και να αποφασίσει. Οσον αφορά τον πρόεδρο του ΤΑΚ ΑΕΚ, Γιάννη Φιλίππου, τηρεί "σιγή ιχθύος" αυτές τις ημέρες όσον αφορά στο πολύκροτο θέμα της αγοράς των μετοχών. Στο μεταξύ, μετά την ανανέωση των συμβολαίων του Ντανιέλ Μπατίστα και του Μιχάλη Βλάχου, αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να τακτοποιηθεί και το θέμα του Βασίλη Μπορμπόκη.

Για άλλα τρία χρόνια συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους ο ΠΑΟΚ με τον Πάρι Ζουμπούλη. Ο Ηρακλής στο πρόσωπο του Γιώργου Παράσχου βρήκε το νέο προπονητή του για την επόμενη χρονιά, μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη χρονιά που είχε ο Ελληνας τεχνικός με την ομάδα της Καβάλας. Τέλος, οι οργισμένες αντιδράσεις των οπαδών του Αρη, για τον υποβιβασμό της ομάδας στη Β' Εθνική, συνεχίζονται, ενώ ο βασικός υπεύθυνος για την άσχημη κατάσταση στην ομάδα θεωρείται από τους φιλάθλους του ιστορικού σωματείου ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Λάμπρος Γράντας.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 273,64 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 161,42, γαλλικό φράγκο προς 47,91, λίρα Αγγλίας προς 451,14, ελβετικό φράγκο προς 194,52, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,42, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 241,46, τη λίρα Κύπρου προς 543,22 και την ECU προς 315,38 δραχμές.

Με μεγάλη πτώση έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου αν και αρχικά επεκράτησαν έντονες ανοδικές τάσεις. Ο γενικός δέικτης τιμών έκλεισε στις 1621,71 μονάδες σημειώνοντας ισχυρή πτώση κατά 2, 90%. Στο άνοιγμα της αγοράς ο δείκτης κινήθηκε έντονα ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 1695 μονάδες οταν σημείωνε άνοδο μέχρι και 1,48%. Στη συνέχεια ομως παρατηρήθηκαν μαζικές πωλήσεις με αποτέλεσμα οι τιμές των μετοχών να απωλέσουν τα αρχικά τους κέρδη και να κλείσουν με μεγάλη πτώση.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Ανοδο θα σημειώσει αύριο η θερμοκρασία, ενώ ο καιρός θα είναι αίθριος σ'όλη τη χώρα με τοπικές νεφώσεις μόνο στα κεντρικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και στα δυτικά και νότια βορειοδυτικοί μέτριοι. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 14 με 32 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 15 με 34 και στις νησιωτικές περιοχές 17 με 29 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 18 με 34 θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα ενδέχεται ν'αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και το θερμόμετρο θα δείξει από 16 μέχρι 31 βαθμούς.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Tuesday, 20 May 1997 - 18:00:20 UTC