Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-05-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 08/05/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό στο επίκεντρο των συναντήσεων του Κέρι Κάβανο με Παπανδρέου, Κρανιδιώτη και Καραμανλή.
- Συνεδριάζει το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού.
- Στο 5,9% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο.
- Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά με τρία μέτωπα στη Σάμο. Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.
- Τη συγκρότηση τροχαίας εθνικών οδών, ανακοίνωσε ο Γιώργος Ρωμαίος. Δεν αποκλείεται να απαγορευθεί η κυκλοφορία στις νταλίκες τα Σαββατοκύριακα.
- Αποχή από τα καθήκοντά τους αποφάσισαν οι αστυνομικοί. Κρίσιμη σύσκεψη αύριο υπό τον πρωθυπουργό.
- Η διαφάνεια στις προμήθειες του δημοσίου και η γεωργική πολιτική της κυβέρνησης επί τάπητος στο υπουργικό συμβούλιο.
- Βγήκε ο Μίκης από το Ιατρικό Κέντρο. Εξάμηνη αποχή από κάθε δραστηριότητα του συνέστησαν οι γιατροί.
- Καλά στην υγεία του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ζαφειρόπουλος.
- Το διορισμό 1.500 δασκάλων σε πολυθέσια σχολεία ανακοίνωσε ο Γεράσιμος Αρσένης.
- Επίσημη επίσκεψη Σαντέρ στην Ελλάδα.
- Εισαγγελική έρευνα προς πάσα κατεύθυνση για το θέατρο FIX.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό στο επίκεντρο των συναντήσεων του Κέρι Κάβανο με Παπανδρέου, Κρανιδιώτη και Καραμανλή.

Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό ήταν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο αμερικανός αξιωματούχος, Κέρι Κάβανο, με τους κυρίους Παπανδρέου,Κρανιδιώτη και Καραμανλή. Ο κ.Κάβανο χαρακτήρισε πολύ καλή την πρόταση της Ολλανδικής Προεδρίας, για τη συγκρότηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και εμφανίσθηκε ικανοποιημένος από την πορεία επίλυσης του Κυπριακού.Ο Θ.Πάγκαλος ενημέρωσε τον Ν.Κωνσταντόπουλο για τα ελληνοτουρκικά,ενώ ο Γ.Κρανιδιώτης είχε συνάντηση με τους δύο έλληνες καθηγητές, που θα συμμετάσχουν στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού.

Αν οι συζητήσεις στην Κύπρο δεν προχωρήσουν ώστε να βρεθεί, μέχρι τις εκλογές του φθινοπώρου, μια βάση για την επίλυση του Κυπριακού, τότε οι όποιες συζητήσεις θα μετατεθούν για το 1998. Την εκτίμηση αυτή έκανε στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αντριου Αθενς σε συνέντευξη τύπου, που δόθηκε με αφορμή την πενθήμερη συνεδρίαση του προεδρείου του ΣΑΕ. Ο κ. Αθενς εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίηση του για την τοποθέτηση της κ. Ολμπράιτ στην ηγεσία της αμερικανικής διπλωματίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι φίλη μας.

Στο 5,9% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο.

Στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 25 ετών, έπεσε ο πληθωρισμός ο οποίος τον Απρίλιο έτρεχε με ρυθμό 5,9%, ενάντι 6% τον Μάρτιο. Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου, εκτιμούν ότι είναι εφικτός πλέον ο στόχος για πληθωρισμό 4,5% στο τέλος του έτους. Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε για πρώτη φορά, το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων του δημόσιου, θα πέσει κάτω από το 10%.

Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά με τρία μέτωπα στη Σάμο. Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Σε εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται η μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή Καλλιθέα της Σάμου και έχει τρία μέτωπα,χωρίς όμως να απειλούνται κατοικημένες περιοχές.Στις προσπάθειες κατάσβεσης παίρνουν μέρος, μόνο επίγειες δυνάμεις, καθώς τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη που έφτασαν δεν μπορούν να πετάξουν, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Τη συγκρότηση τροχαίας εθνικών οδών, ανακοίνωσε ο Γιώργος Ρωμαίος. Δεν αποκλείεται να απαγορευθεί η κυκλοφορία στις νταλίκες τα Σαββατοκύριακα.

Τη συγκρότηση ειδικής τροχαίας εθνικών οδών,όπου κάθε 30 χλμ ένα περιπολικό θα επιτηρεί την κίνηση,ανακοίνωσε στη βουλή ο υπουργός δημόσιας τάξης, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να απαγορευθεί η κυκλοφορία στις νταλίκες τα Σαββατοκύριακα, στις εθνικές οδούς,όπως προβλέπει σχετική κοινοτική οδηγία.Ο κ.Ρωμαίος ανακοίνωσε ότι το 1996, σε ελέγχους που έγιναν μόνο στην Αττική, διαπιστώθηκαν 3.742 περιπτώσεις υπερβολικής χρήσης αλκοόλ.

Αποχή από τα καθήκοντά τους αποφάσισαν οι αστυνομικοί. Κρίσιμη σύσκεψη αύριο υπό τον πρωθυπουργό.

Απόφαση για 48ωρη αποχή από τα καθηκοντά τους,πήραν με συντριπτική πλειοψηφία οι ενώσεις των αστυνομικών,διεκδικώντας την ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων τους. Πάντως η κινητοποίηση ενδέχεται να ανασταλεί, ανάλογα με την έκβαση της σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί αύριο υπό τον πρωθυπουργό και τη συμμετοχή των αρμοδίων υπουργών.

Η διαφάνεια στις προμήθειες του δημοσίου και η γεωργική πολιτική της κυβέρνησης επί τάπητος στο υπουργικό συμβούλιο.

Σειρά μέτρων για τη μεγαλύτερη διαφάνεια στις προμήθειες του δημοσίου, αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο,στο οποίο συζητήθηκε και η γεωργική πολιτική της κυβέρνησης.Για τις προμήθειες θα ενεργοποιηθεί η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της βουλής και θα στελεχωθεί το ελεγκτικό συνέδριο.Ο υπουργός Γεωργίας παρουσίασε πακέτο ρυθμίσεων για την ενίσχυση των νέων αγροτών.Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη του μητρώου των αγροτών, ενώ θα αυξηθεί από 75 σε 100.000 το μήνα η αποζημίωση για πρόωρη συνταξιοδότηση.

Βγήκε ο Μίκης από το Ιατρικό Κέντρο. Εξάμηνη αποχή από κάθε δραστηριότητα του συνέστησαν οι γιατροί.

Ιδιαίτερα χαρούμενος και ικανοποιημένος για τα αποτελέσματα των εξετάσεών του, βγήκε από Ιατρικό Κέντρο ο Μίκης Θεοδωράκης,στον οποίο οι γιατροί σνέστησαν να απέχει για έξι μήνες από κάθε δραστηριότητα, προκειμένου να ξεκουραστεί και να ανακτήσει τις δυνάμεις του. Τηλεγράφημα για ταχεία ανάρρωση έστειλαν στο Μίκη Θεοδωράκη, ο ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ και ο γερμανός υπουργός εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ.

Καλά στην υγεία του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ζαφειρόπουλος.

Καμιά ανησυχία δεν εμπνέει,σύμφωνα με τη διοίκηση του Ευαγγελισμού η κατάσταση της υγείας του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Ζαφειρόπουλου, ο οποίος διακομίσθηκε από τη βουλή στο νοσοκομείο με οξύ ισχαιμικό επεισόδιο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευαγγελισμού ο κ.Ζαφειρόπουλος υπεβλήθη σε στεφανιογραφικό έλεγχο, από τον οποίο διαπιστώθηκε στένωση της στεφανιαίας αρτηρίας. Εγινε επιτυχής αγγειοπλαστική και τις αμέσως επόμενες μέρες θα βγει από το νοσοκομείο.

Το διορισμό 1.500 δασκάλων σε πολυθέσια σχολεία ανακοίνωσε ο Γεράσιμος Αρσένης.

Στα θρανία επιστρέφουν περίπου 20.000 δάσκαλοι, που έχουν πτυχίο Παιδαγωγικής Ακαδημίας διετούς φοίτησης, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν ειδικά μαθήματα στα Πανεπιστήμια, ώστε να εξομοιωθεί το πτυχίο τους με αυτό των Πανεπιστημιακών Παιδαγωγικών Τμημάτων. Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα διορισθούν φέτος 1.500 δάσκαλοι σε πολυθέσια σχολεία, ενώ αποδέχθηκε ήδη το αίτημα των δασκάλων για μείωση του ωραρίου διδασκαλίας, από 25 σε 21 ώρες την εβδομάδα.

Επίσημη επίσκεψη Σαντέρ στην Ελλάδα.

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από το μεσημέρι στη χώρα μας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ. Το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο και τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη. Αύριο θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή.Σε δηλώσεις του ο κ.Σαντέρ αναφέρθηκε στο κυπριακό τονίζοντας ότι εξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, για την αναθεώρηση του Μάαστριχτ, θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ακόμα και χωρίς καμία συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο για την επίλυση του Κυπριακού.

Εισαγγελική έρευνα προς πάσα κατεύθυνση για το θέατρο FIX.

Ευθύνες ακόμα και σε δικαστές, ερευνά η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης για την περίπτωση της παράνομης λειτουργίας του θεάτρου FIX που φιλοξενεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας τις παραστάσεις του Λάκη Λαζόπουλου. Η πειθαρχική έρευνα διατάχθηκε απο την Εισαγγελία Εφετών μετά τη διαπίστωση οτι η δικαστική αρχή είχε σχηματίσει δικογραφία απο τον περασμένο Δεκέμβριο μετά απο καταγγελίες για παραβάσεις και παρατυπίες στη λειτουργία του χώρου. Η δικογραφία είχε σχηματισθεί με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, Αναστασίου Καπολα, αλλά εδώ και έξι μήνες δεν προωθήθηκε. Απο την Εισαγγελία δόθηκε σαφής εντολή απο διοικητή του αστυνομικού τμήματος της περιοχής να συλάβει και να οδηγήσει στο Αυτόφωρο τους υπευθύνους για τη λειτουργία του θεάτρου.Τέλος, διευκρινίστηκε οτι ο κ. Λαζόπουλος και τα μέλη του θιάσου που στεγάζουν την παρασταση του ως και το τέλος Μαϊου στο θέατρο δεν φέρουν την παραμικρή ευθύνη για το παράνομο ή μή της λειτουργίας του.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο πρόεδρος του ΤΑΚ ΑΕΚ, Γιάννης Φιλίππου, έσπασε την σιωπή του όσον αφορά το πολύκροτο θέμα της ενδεχόμενης αγοράς του πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ, που πουλάει ο Μιχάλης Τροχανάς. Σε δήλωση που έκανε τόνισε ότι θα μιλήσει με τον κ.Τροχανά και εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις εξελίξεις. Ο κ.Φιλίππου μπορεί ν' απέφυγε να δείξει ξεκάθαρα τις προθέσεις του, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αποφασισμένος να περιμένει λίγες ημέρες, ώστε να πέσει η τιμή των μετοχών του κ. Τροχανά και μετά να τις αγοράσει.

Σε όμιλο των ισχυρών ομάδων θα τοποθετηθεί ο Ολυμπιακός στο τσάμπιονς λιγκ της επόμενης περιόδου, κάτι που σημαίνει ότι θα ξεκινήσει τους αγώνες του από τη δεύτερη προκριματική φάση που έχει προγραμματιστεί για τις 13 και 27 Αυγούστου. Αυτό θα συμβεί αφού θα ληφθούν υπ όψη οι βαθμολογίες των χωρών καί όχι των συλλόγων καί όπως είναι γνωστό η Ελλάδα βρίσκεται στην 9η θέση της ειδικής κατάταξης της ΟΥΕΦΑ. Η κλήρωση των αγώνων του Τσάμπιονς Λιγκ θα γίνει 9 Ιουλίου στη Γενεύη. Η πρώτη προκριματική φάση της διοργάνωσης θα διεξαχθεί 23 και 30 Ιουλίου, ενώ οι αγώνες των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ θα αρχίσουν 17 Σεπτεμβρίου.

Η εθνική μας ομάδα Πόλο των ανδρών στο δεύτερο αγώνα της για το διεθνές τουρνουά, που γίνεται στο Νιούπορτ των ΗΠΑ, νίκησε 8-5 την αντίστοιχη του Καναδά και σημείωσε την πρώτη επιτυχία της. Από δύο τέρματα πέτυχαν οι Αφρουδάκης, Λοράντος και από ένα οι Λούδης, Χατζηθεοδώρου, Μαυρωτάς και Λυκούδης. Στα άλλα παιχνίδια: Κροατία- ΗΠΑ 9-8, Γιουγκοσλαβία-Αυστραλία 4- 4.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 276,38 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 161,45, γαλλικό φράγκο προς 47,88, λίρα Αγγλίας προς 448,93, ελβετικό φράγκο προς 190,56, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,33, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 223,48, τη λίρα Κύπρου προς 540,60 και την ECU προς 314,24 δραχμές.

Με μικρή άνοδο 0,45% έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου και διαμορφώθηκε στις 1544,47 μονάδες. Αρχικά κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 1562,30 μονάδες οταν σημείωνε άνοδο 1,61% για να υποχωρήσει ομως στη συνέχεια απ' αυτά τα επίπεδα. Η αξία των συναλλαγών διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα φθάνοντας τα 25,4 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζας άνοδος 1,04%, Λήζινγκ πτώση 0,40%, Ασφάλειες πτώση 1,04%, Επενδύσεις πτώση 0,34%, Βιομηχανίες πτώση 0,11%, Κατασκευών πτώση 0,05%, Συμμετοχών άνοδος 1,59%, Διάφορες πτώση 0,56%. Με μεγάλη άνοδο 2,65% έκλεισε ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, εκτός από τη βόρεια Ελλάδα, όπου προβλέπονται τοπικές βροχές νωρίς το πρωί. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι δυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και στα ανατολικά νότιοι μέχρι θυελλώδεις,αλλά βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και στα βόρεια θα κυμανθεί 13 με 24 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 14 με 25 και στο Αιγαίο 16 με 26 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 16 με 25 και 15 με 23 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Thursday, 8 May 1997 - 18:00:19 UTC