Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-03-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 20/03/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ρευστή η κατάσταση στην Αλβανία. Απέρριψε ο Μπερίσα το τελεσίγραφο των εξεγερμένων να παραιτηθεί, άνοιξε το αεροδρόμιο των Τιράνων.

Ωρα μηδέν για τη Νέα Δημοκρατία, αύριο η κρίσιμη ψηφοφορία για το νέο πρόεδρο. Υστατες προσπάθειες των υποψηφίων για προσέλκυση των αναποφάσιστων.

Σοκ στον πολιτικό κόσμο της χώρας για τον αιφνίδιο θάνατο του Ανδρέα Λεντάκη από οξύ καρδιακό επεισόδιο. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος εξέφρασε τη θλίψη του.

Προβλήματα συντονισμού της κυβέρνησης και εσωτερικούς πολιτικούς ανταγωνισμούς, διαπιστώνει ο ναύαρχος Χρήστος Λυμπέρης, δίνοντας τη δική του άποψη για την κρίση στα Ιμια.

Αυξημένος κατά 10% φέτος ο αριθμός των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Μαραθώνιες συσκέψεις στο υπουργείο Παιδείας για τον τρόπο αναπλήρωσης της διδακτέας ύλης.

Στο Βουκουρέστι ο πρωθυπουργός για συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της Ρουμανίας. Στο επίκεντρο η αλβανική κρίση και η κατάσταση στα Βαλκάνια.

Ληστεία με λεία 2 εκατ.δρχ. στην Τράπεζα Πίστεως στη Νίκαια.

Ολα για όλα τα παίζει σήμερα η ΑΕΚ, απέναντι στη γαλλική Παρί Σεν Ζερμέν, για το Κύπελλο Κυπελλούχων.

Θα συνεχισθούν αύριο οι βροχές, οι ισχυρές καταιγίδες και οι θυελλώδεις νοτιάδες στο Αιγαίο. Βελτίωση από το απόγευμα. Πτώση της θερμοκρασίας που θα κυμανθεί από -2 μέχρι 16 βαθμούς. Στους 12 το θερμόμετρο στην Αθήνα, στους 10 στη Θεσσαλονίκη.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ρευστή εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στην Αλβανία,καθώς ο Σαλί Μπερίσα απέρριψε το τελεσίγραφο των εξεγερμένων να παραιτηθεί.Οι ηγέτες του Νότου θα συναντηθούν στο Αργυρόκαστρο για να καθορίσουν τη στάση τους.Σκάφη του Ιταλικού ναυτικού οδήγησαν στο Δυρράχιο Αλβανικό πλοίο με 450 πρόσφυγες, που κινδύνευσε να βυθιστεί λόγω θαλασσοταραχής. Στην Αθήνα, ο Γιάννος Κρανιδιώτης συναντήθηκε με τον Αλβανό πρέσβη στον οποίο εξέφρασε την απορία του για το γνωστό διάβημα των Τιράνων, λέγοντας ότι μόνο σε παρεξήγηση μπορεί να αποδοθεί.

Εφτασε η ώρα μηδέν στην κούρσα διαδοχής της ΝΔ και το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας,όπου οι περίπου 3.500 σύνεδροι θα εκλέξουν το νέο πρόεδρο του κόμματος. Οι τέσσερις υποψήφιοι καταβάλουν τις τελευταίες τους προσπάθειες για την προσέλκυση των αναποφάσιστων και δηλώνουν αισιόδοξοι για τη νίκη τους Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της διατύπωσε την ευχή να ξεπεραστούν τα προβλήματα τη ΝΔ, με δημοκρατικές διαδικασίες.

Σοκ προκάλεσε στον πολιτικό κόσμο της χώρας η αναγγελία του αιφνιδίου θανάτου του Ανδρέα Λεντάκη,που πέθανε από οξύ καρδιακό επεισόδιο σε ηλικία 62 ετών.Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας, εξέφρασε τη θλίψη του και εξήρε την προσωπικότητα και τους δημοκρατικούς αγώνες του εκλιπόντος.Ο Ανδρέας Λεντάκης ήταν φιλόλογος, συγγραφέας και πολιτικός,χρημάτισε τρεις φορές δήμαρχος Υμμητού και εξελέγη τρείς φορές βουλευτής Β'Αθηνών με το Συνασπισμό και την Πολιτική Ανοιξη, στην οποία προσχώρησε το 1993.

Τη δική του άποψη για τα γεγονότα των Ιμια, διατυπώνει σε βιβλίο του ο ναύαρχος Χρήστος Λυμπέρης.Ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, κάνει λόγο για εσωτερικούς πολιτικούς ανταγωνισμούς και προβλήματα συντονισμού της κυβέρνησης,που λειτούργησαν αρνητικά στο χειρισμό της κρίσης.Τονίζει ακόμη, ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν διατάχθηκαν ποτέ να ανακαταλάβουν τη βραχονησίδα,διατυπώνει την αντιθεσή του στην αφαίρεση της σημαίας, και χαρακτηρίζει άδικες και κακόβουλες τις επικρίσεις σε βάρος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυξημένος κατά 10% θα είναι φέτος ο αριθμός των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως δήλωσε ο υπουργός παιδείας Γεράσιμος Αρσένης. Την ίδια ώρα όμως, συνεχίζονται οι συσκέψεις στο υπουργείο για τον τρόπο αναπλήρωσης της διδακτέας ύλης.Το υπουργείο απορρίπτει τις προτάσεις της ΟΛΜΕ για περικοπή της ύλης και ματαίωση των απολυτήριων εξετάσεων.Ανοιχτό είναι όμως το θέμα της ματαίωσης των προαγωγικών εξετάσεων.Οι υποψήφιοι στις φετινές γενικές εξετάσεις πρέπει να συμπληρώσουν μέχρι τις 31 Μαρτίου τα μηχανογραφικά δελτία.

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της χώρας για θέματα που αφορούν την κατάσταση στα Βαλκάνια. Πριν την αναχωρησή του για το Βουκουρέστι, ο κ.Σημίτης προήδρευσε κυβερνητικής σύσκεψης, όπoυ εξετάσθηκε όλο το φάσμα της κυβερνητικής πολιτικής με ιδιαίτερο βάρος στα εξωτερικά θέματα και στην οικονομία.Η επίσκεψη του πρωθυπουργού εντάσσεται στο πλαίσιο της ελληνικής προσπάθειας για ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία στο χώρο των Βαλκανίων.

Δυο εκατομμύρια δραχμές ήταν η λεία ενόπλου δράστη που λήστεψε το υποκατάστημα της Τράπεζας Πίστεως στη Νίκαια.Ο δράαστης φορούσε κουκούλα και με την απειλή κοντόκαννης καραμπίνας ακινητοποίησε πελάτες και υπαλλήλους,άρπαξε τα χρήματα από το ταμείο και εξαφανίστηκε.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με στόχο την πρόκριση στα ημιτελικά του κυπέλλου κυπελλούχων η ΑΕΚ ρίχνεται στη μάχη με την Παρί Σεν Ζερμέν. Η ενωση θα παίξει με τρεις επιθετικούς προκειμένου να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα, ενώ την φρούρηση του πιο επικίνδυνου Γάλλου επιθετικού, Πατρίς Λοκό, θα αναλάβει ο Μιχάλης Βλάχος. Ο Πέτρος Ραβούσης δήλωσε ότι η ομάδα του θα ξεκινήσει συντηρητικά τον αγώνα καί με υπομονή καί επιμονή, θα προσπαθήσει να πετύχει το στόχο της. Η Παρί Σεν Ζερμέν δεν θα έχει στην διάθεση της τους τραυματίες Ροσέ και Ντομί.Τραυματίας είναι και ο Πουζέ, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ξεκινήσει τον αγώνα. Εάν η ΑΕΚ πάρει ακόμη και την ισοπαλία, τότε η χώρα μας θα εξασφαλίσει την 8-η θέση στον πίνακα της ΟΥΕΦΑ και κατ'επέκταση στο Τσάμπιονς Λίγκ της επομένης περιόδου θα λάβουν μέρος δύο Ελληνικές ομάδες, μία από τις οποίες μπορεί να είναι και η ΑΕΚ.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 268,03 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,78, γαλλικό φράγκο προς 47,35, λίρα Αγγλίας προς 426,94, ελβετικό φράγκο προς 186,76, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,90, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 218,13, τη λίρα Κύπρου προς 531,94 και την ECU προς 309,19 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Θα συνεχισθούν και αύριο οι βροχές και οι ισχυρές καταιγίδες στην ανατολική και νότια Ελλάδα, γρήγορα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι στ'ανατολικά νότιοι πολύ ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο θυελλώδεις, αλλά γρήγορα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς πολύ ισχυρούς. Στην υπόλοιπη χώρα οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέχρι πολύ ισχυροί με τάση εξασθένησης. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και στα βόρεια θα κυμανθεί -2 με 10 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά 3 με 13 και στο Αιγαίο 8 με 16 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 7 με 12 και 4 με 10 αντίστοιχα θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.02 run on Thursday, 20 March 1997 - 19:00:17 UTC