Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-03-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 03/03/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Αλβανία, όπου δεν αποκλείεται σύγκρουση στρατού με ένοπλους διαδηλωτές. Ανησυχία στην Αθήνα, έκτακτα μέτρα στη μεθόριο για τυχόν κύμα λαθρομεταναστών.

Δεν αποκλείεται και νέα συνάντηση του Γεράσιμου Αρσένη με τους καθηγητές, η απεργία των οποίων μπήκε στην έβδομη εβδομάδα.

Αυστηρή προειδοποίηση του Κώστα Σημίτη, από τα Τρίκαλα, προς τους Τούρκους στρατηγούς, που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία.

Ανυποχώρητη η κυβέρνηση στην οικονομική πολιτική. Δεν θα υποκύψουμε σε συντεχνίες και εκβιασμούς, δηλώνειο πρωθυπορυγός.

Με αποχή από τον κοινωνικό διάλογο απειλεί η ΓΣΕΕ με αφορμή πληροφορίες περί κυβερνητικής πρότασης για μείωση των ωρών εργασίας και των αποδοχών.

Την Τετάρτη η επόμενη μάχη στη Νέα Δημοκρατία, καθώς από τη βάση εκλέγονται οι 1.200 σύνεδροι που θα ψηφίσουν τον αρχηγό της παράταξης.

Στη Λοζάνη στραμμένο το αθλητικό βλέμμα της Ελλάδας, καθώς αρχίζει η διαδικασία επιλογής των 4 φιναλίστ της κούρσας διεκδίκησης της Ολυμπιάδας του 2004.

Λίγες νεφώσεις αύριο σε ολόκληρη τη χώρα, εξασθενούν οι θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο. Το θερμόμετρο θα δείξει από -1 μέχρι 19 βαθμούς. Στους 17 βαθμούς η θερμοκρασία στην Αθήνα, στους 15 στη Θεσσαλονίκη.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Το φάσμα του εμφύλιου σπαραγμού αντιμετωπίζει η Αλβανία,καθώς η κατάσταση παραμένει εκτός ελέγχου και δεν αποκλείεται σύγκρουση στρατου και του εξαγριωμένου πλήθους,που φέρει βαρύ οπλισμό.Ο Σαλί Μπερίσα, που επανεκλέγη για άλλα πέντε χρόνια πρόεδρος της χώρας, είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει βία κατά των ενόπλων διαδηλωτών οι οποίοι ήδη έχουν καταλάβει στρατιωτικές και ναυτικές μονάδες. Οι ξένοι που βρίσκονται στην Αλβανία την εγκαταλείπουν,καθώς ήδη τα τάκνς έχουν κάνει την εμφανισή τους στη Νότια χώρα.

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις, ενώ έχει λάβει έκτακτα μέτρα στη μεθόριο για τυχόν κύμα μεταναστών.Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε το ΚΥΣΕΑ και το υπουργείο εξωτερικών ζήτησε από την Κοινότητα τη σύγκληση της αρμόδιας ομάδας για τα βαλκάνια και επανεξετζει την πρόσκληση Μπερίσα να επισκεφθεί την Ελλάδα.Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συνέστησαν ψυχραιμία στους έλληνες της Αλβανίας, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους για τις επιδράσεις που μπορεί να έχει η Αλβανική κρίση στην ειρήνη στην περιοχή.

Κλίμα πανικού επικράτησε στο χρηματιστήριο,καθώς οι τιμές των μετοχών παρουσίασαν, πρωτοφανή ελεύθερη πτώση και γενικός δείκτης σημείωσε υποχώρηση ρεκόρ, 7,45%, κλείνοντας στις 1.206 μονάδες. Κύκλοι του Χρηματιστηρίου αποδίδουν την πτώση στις δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς,ο οποίος είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο κλίματος κερδοσκοπίας στη Σοφοκλέους.

Ανοιχτό άφησε ο υφυπουργός παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος το ενδεχόμενο νέα συνάντησης του κ. Αρσένη με τους καθηγητές,όπως ζήτησαν οι τελευταίοι, σε μιά προσπάθεια να εξευρεθεί συμβιβαστική λύση και να σταματήσει η απεργία, που εισήλθε ήδη στην έβδομη εβδομάδα. Οι καθηγητές πραγματοποίησαν και νέο συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο παιδείας, ενώ ανάλογη εκδήλωση θα κάνουν την Τετάρτη στην πλατεία Κάνιγγος.

Αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία, ότι η Ελλάδα δεν παραχωρεί ούτε σπιθαμή εδάφους, αέρους και θάλασσας, απηύθυνε ο πρωθυπουργός από τα Τρίκαλα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Θεσσαλία. Επίσης, κάλεσε την Αγκυρα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες.Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική ο κ.Σημίτης είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς και συντεχνίες και να υποθηκεύσει το Ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.Για κύμα τρομοκρατίας των εργαζομένων,κατηγόρησε τον πρωθυπουργό το ΚΚΕ.

Με αποχή από τον κοινωνικό διάλογο απειλούν τα συνδικάτα,αν αληθεύουν οι πληροφορίες, περί πρότασης της κυβέρνησης για μείωση των ωρών εργασίας, με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών,στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης της ανεργίας. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος,έκανε λόγο για θατσερικές ιδέες, που δεν μπορούν να εφαρμοσθούν στην Ελλάδα.

Στις εσωκομματικές εκλογές της Τετάρτης για την ανάδειξη περίπου 1.200 συνέδρων επικεντρώνεται το ενδιαφέρον στη Νέα Δημοκρατία. Εντός της εβδομάδας, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί η κοινή συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων για την ηγεσία,όπως πρότεινε ο κ.Εβερτ με αντικείμενο την αναμόρφωση του καταστατικού.

Αφαντοι παραμένουν οι οκτώ αλλοδαποί κρατούμενοι κυρίως Αλβανοί, που απέδρασαν από τα κρατητήρια τη ασφάλειας της Πάτρας, αφού προηγουμένως αφαίρεσαν το προστατευτικό κιγκλίδωμα από το παράθυρο. Οι αλλοδαποί επρόκειτο να απελαθούν από τη χώρα μας γιατί δεν είχαν άδεια παραμονής.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το βλέμμα της Ελλάδας στρέφεται από σήμερα στη Λοζάνη, όπου αρχίζει η διαδικασία της επιλογής των 4 ή 5 φιναλίστ, από τις 11 συνολικά υποψήφιες πόλεις, που θα συνεχίσουν την κούρσα διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η διαδικασία στην έδρα της ΔΟΕ θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες. Την Πέμπτη θα γίνει η παρουσίαση των υποψηφιοτήτων από τις αντιπροσωπείες των 11 πόλεων. Η υποψηφιότητα της Αθήνας θα παρουσιαστεί πέμπτη κατά σειρά και αμέσως μετά θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου προς τους Ελληνες και ξένους εκπροσώπους Τύπου. Την Παρασκευή το μεσημέρι η Επιτροπή θα ανακοινώσει τα ονόματα των 4 ή 5 πόλεων, που θα διεκδικήσουν την ανάληψη των Αγώνων. Η ανάδειξη, της νικήτριας πόλης θα γίνει στη Λοζάνη στις 5 Σεπτεμβρίου.

Χρυσός αναμένεται να αποδειχθεί στη συνέχεια του πρωταθλήματος, ο βαθμός που απέσπασε σήμερα στον Πύργο ο Ιωνικός, αφού οι κυανόλευκοι αναδείχθηκαν ισόπαλοι 2-2 με τον Πανηλειακό.Οι παίκτες του Βασίλη Δανιήλ, κατάφεραν να προηγηθούν στο 39-ο λεπτό με έξοχο σουτ του Τσιαντάκη μέσα από την μεγάλη περιοχή. Στην επανάληψη οι γηπεδούχοι πίεσαν για την ισοφάριση και στο 56` ο Ιλιτς με κεφαλιά έκανε το 1-1. Το δεύτερο γκόλ της ομάδας του Πύργου, πέτυχε στο 77` ο Μπάντοβιτς.Η ισοφάριση ήλθε στο τελευταίο λεπτό του αγώνα, με κεφαλιά απο τον Μπρούστερ. Μετά το σημερινό αποτέλεσμα, ο Πανηλειακός παρέμεινε στην έβδομη θέση με 35 βαθμούς, ενώ ο Ιωνικός έπιασε στην ένατη θέση την Παναχαϊκή, αφού οι δύο ομάδες έχουν από 29 βαθμούς.

Δύο παιγνίδια διεξάγονται σήμερα στο πλαίσιο της 22-ης ημέρας για το πρωτάθλημα της δεύτερης εθνικής στο ποδόσφαιρο.Απο τις 6 ο Πανιώνιος υποδέχεται τα Γιάννινα. Στις 8 διεξάγεται η συνάντηση Εθνικού-Δόξας Δράμας.

Η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός παραμένουν μέσα στις 50 πρώτες της παγκόσμιας κατάταξης συλλόγων και για το Φεβρουάριο. Η ενωση υποχώρησε μεν από την 38- η στην 43-η θέση, αλλά έμεινε μπροστά από τους πράσινους, οι οποίοι ανέβηκαν από την 46-η στην 44-η θέση. Εξάλλου, ο Ολυμπιακός ανέβηκε από την 246-η στην 206-η θέση. Την πρώτη θέση στην κατάταξη του Φεβρουαρίου κατέχει η πρωταθλήτρια Ευρώπης και Κόσμου Γιουβέντους και ακολουθούν η Αμέρικα του Κάλι, από την Κολομβία και η πρωταθλήτρια Νότιας Αμερικής Ρίβερ Πλέιτ από την Αργεντινή.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 269,29 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 437,08, λίρα Κύπρου προς 531,64, γαλλικό φράγκο προς 47,15, ελβετικό φράγκο προς 182,50, γερμανικό μάρκο προς 159,18,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,91, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 223,39 και την ECU προς 308,85 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Σ'ολόκληρη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, που στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα αυξηθούν και είναι πιθανόν να βρέξει τοπικά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια -1 με 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 1 με 19 και στο Αιγαίο 6 με 16 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 6 με 17 και 2 με 15 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.02 run on Monday, 3 March 1997 - 18:00:20 UTC