Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 96-12-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 02/12/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός στη Ξάνθη, όπου απο τις πλημμύρες έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα και προκλήθηκαν ανυπολόγιστες ζημιές.

Ζημιές απο τις πλημμύρες και στη Καβάλα, τη Ροδόπη, την Αχαϊα και τη Θεσπρωτία.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες στη κεντρική Ελλάδα και στη Πελλοπόνησο. Σύσκεψη στο υπουργείο Γεωργίας το μεσημέρι, ενω κλήθηκε η Πανθεσσαλική Επιτροπή Αγώνα για διάλογο.

Συνέντευξη Τζουμάκα στα ΝΕΑ για αγροτικές κινητοποιήσεις.

Αρχίζουν στη Λισαβόνα με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού οι διήμερες εργασίες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν διαφωνίες στο ΠΑΣΟΚ για τον προϋπολογισμό δηλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Συνέντευξη για την οικονομία δίνει το απόγευμα στις 6 ο Μιλτιάδης Εβερτ.

Τη συγκρότηση αποτελεσματικού μετώπου για την οικονομική πολιτική ανακοίνωσε ο Δημήτρης Τσοβόλας.

Τριήμερη απεργία των καθηγητών στις 11, 12 και 13 Δεκεμβρίου.

Με τον αγώνα Ολυμπιακού - Ιωνικού ολοκληρώνεται η 10η αγωνιστική της Α1 στο ποδόσφαιρο.

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ μετά την χθεσινή ήττα της ομάδας απο τον Παναθηναϊκό.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός στη Ξάνθη, καθώς συνεχίστηκαν και χθες οι σφοδρές βροχοπτώσεις, που έπληξαν την περιοχή,αν και απο το μεσημέρι αναμένεται να υποχωρήσει η κακοκαιρία. Απο τις πλημμύρες, που σημειώθηκαν στο νομό, έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα και πολλά άλλα τραυματίσθηκαν,ενώ πλημμύρισαν χίλια σπίτια και καταστήματα, καταστράφηκε το σύνολο σχεδόν της γεωργικής παραγωγής και υπέστησαν σημαντικές ζημιές το οδικό δίκτυο,τα δίκτυα του ΟΣΕ, του ΟΤΕ και της ΔΕΗ.Στο μεταξύ αργά το βράδυ άρχισε η μετακίνηση των πρώτων κατοίκων των χωριών, που έχουν πληγεί απο την κακοκαιρία και η εγκατάστασή τους σε ξενοδοχεία της Ξάνθης, ενω απο την κυβέρνηση ανακοινώθηκε οτι θα καταβληθεί επίδομα 200.000 δρχ. σε κάθε μία απο τις πληγείσες οικογένειες. Απο τη θεομηνία επλήγησαν, επίσης, η Καβάλα, η Ροδόπη και η Πάτρα. Μικροζημιές απο την κακοκαιρία σημειώθηκαν στη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες,ενω η κυβέρνηση προτείνει διάλογο και την απελευθέρωση των εθνικών οδών. Δεκάδες μπλόκα εχουν στηθεί απο την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη τόσο στην εθνική οδό όσο και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο,ενώ σταφιδοπαραγωγοί της Αχαϊας απέκλεισαν την παλαιά και νέα εθνική οδό Αθηνών - Πατρών στο ύψος του Αιγίου.Σήμερα αναμένεται οι αγρότες να αποφασίσουν για τη περαιτέρω στάση τους,ενώ σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Γεωργίας σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης.Επίσης για τις 3 μετά το μεσημέρι ο αρμόδιος υπουργός, Στέφανος Τζουμάκας, έχει καλέσει σε συνάντηση την Πανθεσσαλική Επιτροπή Αγώνα, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο, που εχει δημιουργηθεί.Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, εξέφρασε τη συμπαράστασή του προς τους ξεσηκωμένους αγρότες και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να κάνει απευθείας διάλογο μαζί τους.

Δεν θεωρώ οτι οι αγρότες υποκινούνται. Λέω οτι είναι οργανωμένοι απο συγκεκριμένες πολιτικές και κοινωνικές ομάδες, τονίζει σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας. Ο κ. Τζουμάκας υπογραμμίζει οτι οι πόρτες του υπουργείου του είναι πάντοτε ανοιχτές για διάλογο, επισημαίνει οτι, αν δεν είμασταν στην Ευρωπαϊκή Ενωση το βαμβάκι θα είχε 100 δραχμές και όχι 280 δραχμές που έχει σήμερα και δηλώνει οτι ``δεν υπάρχει θέμα απόσυρσης του νομοσχεδίου για την ασφάλιση αφού αποτελεί απαίτηση όλων των οργανώσεων. Επίσης, αναφέρει οτι για τη ρύθμιση των χρεών ύψους 350 δισεκατομμυρίων δραχμών έχει ήδη συσταθεί επιτροπή με συμμετοχή και αγροτών για να υποβάλει σχέδιο.

Αρχίζουν σήμερα στη Λισαβόνα οι διήμερες εργασίες της Συνόδου των ηγετών των χωρών - μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Στις εργασίες μετέχει ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος σήμερα θα μιλήσει στη Σύνοδο, στην ατζέντα της οποίας κυριαρχούν τα θέματα ασφάλειας στην Ευρώπη, καθώς και οι σχέσεις του ΟΑΣΕ με τη Ρωσία. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις διμερεις επαφές, που θα έχει ο Πρωθυπουργός, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον απο καμμία πλευρά για συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας ή των Σκοπίων.

Δεν υπάρχουν διαφωνίες στο ΠΑΣΟΚ για τον προϋπολογισμό, διαβεβαίωσε με δηλώσεις του απο την Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος. Η οικονομική πολιτική, πρόσθεσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, είναι τμήμα μιας συνολικής αναπτυξιακής στρατηγικής, την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση, που έχει και την ευθύνη - με την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορια - να οδηγήσει την ελληνική κοινωνία, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τα μεγάλα προβλήματα της τετραετίας, που έρχονται.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, θα δώσει στις 6 το απόγευμα στο Ζάππειο συνέντευξη τύπου για την οικονομία. Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Γιάννης Βαρβιτσιώτης, σε συνεντευξή του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής, κρατώντας ισες αποστάσεις μεταξύ των κυρίων Μητσοτάκη - Εβερτ δηλώνει πως ειναι μια λύση να φύγουν και οι δυο και να δοκιμαστούν νέοι, πείραμα, που εφαρμόστηκε αλλού και πέτυχε.

Την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση ενός αποτελεσματικού μετώπου αντίστασης ενάντια στην απάνθρωπη, κοινωνικά άδικη και αδιέξοδη, όπως την χαρακτήρισε, οικονομική πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας.

Τριήμερη απεργία για τις 11, 12,και 13 Δεκεμβρίου, την οποία θα μετατρέψουν σε διαρκείας μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων αποφάσισαν οι καθηγητές αντιδρώντας στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το νέο ``στραβοπάτημα`` της ΑΕΚ, η οποία έχασε στο γήπεδο Χαριλάου από τον Αρη με 3-2, η άνετη επικράτηση του Παναθηναϊκού επί του ΠΑΟΚ με 5-0 και η πρώτη νίκη της Καστοριάς, η οποία κέρδισε τον Αθηναϊκό με 1-0, ήταν τα κυριότερα χαρακτηριστικά της δέκατης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α` εθνικής κατηγορίας. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν ακόμη η μεγάλη εκτός έδρας νίκη της Καλαμάτας στην Θεσσαλονίκη, αφού η ``μαύρη θύελλα`` επεβλήθη του Ηρακλή στο Καυτατζόγλειο με 5-2, καθώς και η επικράτηση του Εδεσσαϊκού μέσα στην Ξάνθη με 1-0.

Στους άλλους αγώνες η Βέροια νίκησε με 2-0 τον Πανηλειακό, η Καβάλα επιβλήθηκε της Παναχαϊκής με 1-0 και ο ΟΦΗ επικράτησε άνετα του Απόλλωνα με 3-0.Η δέκατη αγωνιστική ολοκληρώνεταισήμερα με την συνάντηση του πρωτοπόρου Ολυμπιακού με τον Ιωνικό στη Νεάπολη. Στο βαθμολογικό πίνακα προηγούνται Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός με 23 βαθμούς και ακολουθούν ο ΟΦΗ με 22 και η ΑΕΚ με 20.

Η αγωνιστική κρίση που ταλαιπωρεί τον ΠΑΟΚ τις τελευταίες εβδομάδες με αποκορύφωμα τη χθεσινή του ήττα απο τον Παναθηναϊκό είχε σαν αποτέλεσμα τις εξελίξεις στα διοικητικά της ομάδας.Ο πρόεδρος της ΠΑΕ,Γιώργος Καλύβας υπέβαλε την παραίτησή του,ενώ ανάλογο προβλέπεται να είναι και το τέλος της συνεργασίας του Σουηδού προπονητή, Γκίντερ Μπένγκτσον.

Χωρίς να συναντήσει ιδιαίτερες δυσκολίες ο Ολυμπιακός νίκησε με 89-79 στην Γλυφάδα τον Πανιώνιο παραμένοντας έτσι μόνος στην κορυφή του πρωταθλήματος της Α1 Εθνικής κατηγορίας ανδρών του μπάσκετ.Στην βαθμολογία προηγείται ο Ολυμπιακός με 19 βαθμούς και ακολουθούν ΑΕΚ και Παναθηναϊκός που έχουν από 18 βαθμούς.

Επικρατώντας της Ουκρανικής Σεβαστούπολης με 8-5 η ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών της Βουλιαγμένης ολοκλήρωσε αήττητη τους αγώνες της στον τρίτο προκριματικό όμιλο του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης και προκρίθηκε πανηγυρικά στους ``8`` της διοργάνωσης.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 244,45 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 411,35, λίρα Κύπρου προς 527,25, γαλλικό φράγκο προς 46,84, ελβετικό φράγκο προς 188,11, γερμανικό μάρκο προς 159,21, 100 ιταλικές λιρέτες προς 16,15, 100 γιέν Ιαπωνίας προς 214,82 και την ΕΛΜ (ECU) προς 307,49 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και σήμερα με βροχές και καταιγίδες αλλά και χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Γρήγορα, πάντως, αναμένεται βελτίωση του καιρού . Σχετική βελτίωση θα παρουσιάσει απο το απόγευμα ο καιρός και στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί έως πολύ ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 12 έως 16 και στη Θεσσαλονίκη από 4 έως 13 βαθμους Κελσίου.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Monday, 2 December 1996 - 3:00:11