Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 96-11-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 25/11/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ελλάδα θα μπλοκάρει έκδοση κοινής απόφασης των ``15`` αν δεν αλλάξει το ιρλανδικό σχέδιο, που προωθεί αναθέρμανση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας και δεν ικανοποιεί την Αθήνα.

Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία ειναι η υφαλοκρηπίδα, δηλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αποφασισμένη για τη σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης με την ΕΕ φέρεται η Αγκυρα.

Εσφαλμένο χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος το δημοσίευμα για επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον σε Αθήνα και Αγκυρα τον Ιούνιο του 1997.

Δεν υπάρχει κώλυμα για την υπογραφή Συμφώνου αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου, δήλωσε ο Γλαυκος Κληρίδης.

Τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών θα απασχολήσουν τη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Την Παρασκευή στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 1997.

Δεν υπάρχουν περιθώρια υποχώρησης στους στόχους του προϋπολογισμού και της οικονομικής πολιτικής, δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας,Γιάννος Παπαντωνίου.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εργαζομένων για την οικονομική πολιτική.

Παραδίδεται σήμερα η πρόταση του Γιάννη Βαρβιτσιώτη για τη διευρυνση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Η ελληνική οικονομία αντικείμενο συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Δίνεται στην κυκλοφορία η νέα γέφυρα του Ισθμού της Κορίνθου.

Ο Ολυμπιακός στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Α' εθνικής κατηγορίας στο ποδόσφαιρο.

Μεθαύριο ο αγώνας της εθνικής μας ενάντια στη Λευκορωσία για την προκριματική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η κυβερνηση ειναι αποφασισμένη να μπλοκάρει την έκδοση κοινής απόφασης των ``15`` αν δεν αλλάξει το ιρλανδικό σχέδιο, που προωθεί την αναθέρμανση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, χωρίς να έχουν ικανοποιηθεί προηγουμένως οι όροι, που έθεσε η ίδια η κοινότητα τον περασμένο Ιούλιο. Το ιρλανδικό σχέδιο συζητείται σήμερα στις Βρυξέλλες στη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών. Συμφωνα με πληροφορίες, η ιρλανδική προεδρία αναμένεται να παρουσιάσει μια συμβιβαστική πρόταση για τα ελληνοτουρκικά, η οποία όμως δεν ικανοποιεί την Αθήνα.

Στις ελληνοτουρκιές σχέσεις αναφερθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, απο την ακριτικη Σαμοθράκη, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στη Θράκη. Ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι ένα θέμα υπάρχει στο Αιγαίο, αυτό του διαχωρισμού της υφαλοκρηπίδας.Για το θέμα της υφαλοκρηπίδας μπορεί να υπάρξει διάλογος για το συνυποσχετικό και την προσφυγή στη Χάγη,αλλά στην περίπτωση των Ιμια αν η Τουρκία επιμένει να έχει απαιτήσεις μπορεί να προσφύγει στην Χάγη,δηλωσε ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, μιλώντας σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στη Λαμία.

Η Αγκυρα φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασισμένη να προκαλέσει σύγκληση Συμβουλίου Σύνδεσης για τις 6 Δεκεμβρίου και θα δεχθεί συνάντηση του Συμβουλίου Σύνδεσης, ακόμα και αν δεν υπάρχει κοινή θέση της Ενωσης. Ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός, Χακί Καρανταγί, κατηγόρησε τη χώρα μας για την αποτυχία των προσπαθειών του Προέδρου της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, στρατηγού Νιούμαν, για την αποκατάσταση διαλόγου μεταξύ των αρχηγών των επιτελείων Ελλάδας και Τουρκίας.

Εσφαλμένο χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος με χθεσινοβραδυνή ανακοίνωσή του το δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ο Πρόεδρος, Μπίλ Κλίντον, σχεδιάζει να επισκεφθεί το 1997 την Ελλάδα και την Τουρκία, όπως δήλωσε στην Ουάσιγκτον εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο οποίος δεν κατονομάζεται στη σχετική ανταπόκριση του ειδησεογραφικοού πρακτορείου Ρόϊτερ, απο την αμερικανική πρωτεύουσα.

Δεν υπάρχει κανένα νομικό ή άλλο κώλυμα για την υπογραφή Συμφώνου Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου, δηλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, μιλώντας χθες στο Παραλίμνι, μετά την τρίτη συνάντηση, που είχε με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο.Ανέφερε, επίσης, ότι κατά την επίσκεψη του κ. Τσοχατζόπουλου διαπιστώθηκαν κάποιες επιπρόσθετες ανάγκες αναφορικά με την άμυνα της Κύπρου, οι οποίες θα εξετασθούν στη σύσκεψη, που θα γίνει συντομα στην Αθήνα.

Συνεδριάζει σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία αναμένεται να αποφασίσει για τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών.Αύριο Τρίτη θα συνέλθει το Υπουργικό Συμβούλιο, με θέμα τις φοροαπαλλαγές και την Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση ο προϋπολογισμός του 1997.

Δεν υπάρχουν περιθώρια υποχώρησης στους στόχους του προϋπολογισμού και της οικονομικής πολιτικής, δηλώνει κατηγορηματικά σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου.Τονίζει οτι όσες αντιδράσεις και να υπάρξουν η κυβέρνηση θα επιμείνει στη γραμμή που εχει χαράξει, ενω θα ειναι περισσότερο αυστηρή στους έχοντες και κατέχοντες. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κρούει τον κώδωνα του κινδυνου να καταστεί η Ελλάδα χώρα δεύτερης κατηγορίας και να χάσει τους πόρους απο τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα μεγάλα έργα και την ασπίδα μας στα εθνικά θέματα.

Με αφορμή την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Για την Τετάρτη έχουν εξαγγείλει 48ωρη απεργία οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί, ενω την Πέμπτη θα γίνει η 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Παράλληλα, κινητοποιήσεις ξεκινούν και οι αγρότες.

Παραδίδεται σήμερα η πρόταση του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Βαρβιτσιώτη, για διευρυνση του συνεδρίου κα εντός της εβδομάδας αναμένεται να οριστεί συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος. Ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι δεν έχει ``κανένα προσωπικό πρόβλημα με τον Εβερτ, ουτε με οποιονδήποτε άλλο στη Νέα Δημοκρατία``, επισημαίνοντας ωστόσο οτι ``ο κ. Εβερτ απέτυχε και αυτή ειναι μια πραγματικότητα, που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε``. Ο κ. Μητσοτάκης, θεωρεί οτι ο Γιώργος Σουφλιάς ειναι ικανός ``να οδηγήσει στη νίκη το κόμμα``.

Με θέμα ``Η ώρα της ελληνικής οικονομίας`` πραγματοποιείται στην Αθήνα διήμερο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, στο οποίο κατά τη σημερινή συνεδρίαση θα μιλήσουν διαδοχικά το πρωί ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος το απόγευμα και το βράδυ ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ.

Τέλος στο μποτιλιάρισμα των αυτοκινήτων στον Ισθμό Κορίνθου. Σήμερα το μεσημέρι δίνεται στην κυκλοφορία η νέα γέφυρα του Ισθμού. Τα εγκαίνια του έργου, που αναμορφώνει την κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή θα γίνουν απο τον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη και τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μόνος πρώτος στο βαθμολογικό πίνακα της Α` Εθνικής κατηγορίας στο ποδόσφαιρο,έμεινε ο Ολυμπιακός,αφού σε αγώνα της 9ης ημέρας που έγινε στο Στάδιο Καραϊσκάκη, επιβλήθηκε 4-0 του Αρη. Στους υπόλοιπους αγώνες της 9ης ημέρας η μεγάλη έκπληξη έγινε στο Βύρωνα, όπου η Καβάλα κέρδισε 4-1 τον Αθηναϊκό.

Συνοπτικά τα αποτελέσματα της 9ης ημέρας έχουν ως εξής: ΠΑΟΚ-Ιωνικός 2-0, Αθηναϊκός-Καβάλα 1-4, ΑΕΚ-Εδεσσαϊκός 2-0, Απόλλων- Καστοριά 2-0, Καλαμάτα- ΟΦΗ 1-1, Πανηλειακός-Ηρακλής 3-1, Ολυμπιακός-Αρης 4-0 και το Σάββατο Βέροια- Παναθηναϊκός 0-0, ενώ τη Δευτέρα θα γίνει η συνάντηση Παναχαϊκή- Ξάνθη.

Χωρίς τους Αλβέρτη,Οικονόμου και Παταβούκα πραγματοποιήθηκε η προπόνηση της εθνικής μας ομάδας μπάσκετ των ανδρών στη Γλυφάδα, ενόψει του μεθαυριανού αγώνα κόντρα στη Λευκορωσία, για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Ο Παναθηναϊκός και ο Αγιος Σώστης ήταν οι νικητές στους δύο χθεσινούς αγώνες για την 7η ημέρα του πρωταθλήματος βόλεϊ της Α1 Εθνικής κατηγορίας. Συγκεκριμένα, ο Παναθηναϊκός κέρδισε 3-0 σετ εκτός έδρας τον Ηλυσιακό και ο Αγ. Σώστης 3-0 τον ΒΑΟ.

Στην σούπερ κατηγορία του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος τένις γυναικών, ανέβηκε η εθνική μας ομάδα αποτελούμενη από τις Παπαδάκη και Ζαχαριάδου. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στον τελευταίο αγώνα της διοργάνωσης που έγινε στη Φιλοθέη, επικράτησε με 2-1 της αντίστοιχης της Ρουμανίας.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 239,74 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 403,82, λίρα Κύπρου προς 524,98, γαλλικό φράγκο προς 47,09, ελβετικό φράγκο προς 188,95, γερμανικό μάρκο προς 159,71,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,01, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 215,49 και την ECU προς 307,00 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Η σταδιακή επικράτηση ισχυρών βορείων ανέμων και η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν στα ορεινά της βορειοανατολικής χώρας. Για την Αττική, αρχικά προβλέπονται νεφώσεις με βροχή και πιθανή καταιγίδα, πολύ γρήγορα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ισχυροί ως πολύ ισχυροί,ενώ το βράδυ θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 13 έως 16 βαθμους Κελσίου. Για τη Θεσσαλονίκη, προβλέπονται νεφώσεις με πιθανή βροχή τις πρώτες πρωϊνές ώρες αλλά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Monday, 25 November 1996 - 3:01:43