Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 96-11-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

INTERNET-2 10/11/1996

AΘΗΝΑ,ΕΛΛΑΔΑ,10/11/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επιχείρηση κάθαρσης στο Χρηματιστήριο ανήγγειλε ο Γ.Γ του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, Απόστολος Φωτιάδης.Ζήτησε τον αυστηρό έλεγχο όλων των εταιριών.

Η οικονομική πολιτική και ο νέος προϋπολογισμός θα ειναι στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων την εβδομάδα αυτή.

Εντος της εβδομάδος θα καταθέσει την πρόταση για την διεξαγωγή του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γιάννης Βαρβιτσιώτης.

Εκκληση να σταματήσουν οι επιθετικοί χαρακτηρισμοί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε απο τη Θεσσαλονίκη,ο Γιώργος Σουφλιάς.

Η τρομοκρατική οργάνωση ``Αντιεξουσιαστική Πάλη`` ανέλαβε με τηλεφώνημα στο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑ`Ι` την ευθύνη για τις εκρήξεις έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

Συνεχίζει την καταστροφική της πορεία η μεγάλη πυρκαγιά στο Πάγγαιο,πάνω από την κοινότητα της Νικησιανής, κατακαίοντας ένα από τα ωραιότερα δάση οξυάς.

Στη μεγαλύτερη επιχείρηση ανέλκυσης πλοίου που έχει γίνει ποτέ αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας προκειμένου να φέρει στην επιφάνεια την πυραυλάκατο ΚΩΣΤΑΚΟΣ.

Την Τετάρτη συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ, το οποίο αναμένεται να εγκρίνει το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στις 20 Νοεμβρίου η κυπριακή κυβέρνηση θα υποβάλει στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών τις αντιπροτάσεις της για το στρατιωτικό διάλογο.

Προθεσμία μέχρι την Τετάρτη εχει δώσει στην κυβέρνηση η ΚΕΔΚΕ για να απαντήσει στα αιτήματά της αλλιώς θα προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σε υπερβολική χρήση ηρωίνης οφείλεται ο θάνατος ανήλικου, που βρέθηκε νεκρός σε ξενοδοχείο της Ομόνοιας.

Συνέρχεται αύριο η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού για να συζητήσει τις θέσεις ενόψει της συνεδρίασης της Βουλής για τον προϋπολογισμό.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Επιχείρηση κάθαρσης στο Χρηματιστήριο ανήγγειλε μέσω αθηναϊκού ραδιοσταθμού ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, Απόστολος Φωτιάδης, ο οποίος δηλώνει αποφασισμένος να φθάσει το μαχαίρι ως το κόκαλο, προκειμένου να τηρηθούν απ'όλους τους εμπλεκόμενους οι κανόνες του παιχνιδιού στη χρηματιστηριακή αγορά. Ο κ.Φωτιάδης δήλωσε ότι το κανόνι της ΔΕΛΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ είναι η ευκαιρία για την εξυγίανση του Χρηματιστηρίου, διαβεβαίωσε ότι δεν θα διακοπεί η λειτουργία του, ζήτησε τον αυστηρό έλεγχο όλων των εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο, αποκάλυψε ότι υπήρξαν κι άλλες περιπτώσεις εταιριών με ανοίγματα που καλύφθηκαν έγκαιρα και ανακοίνωσε ότι στο εξής όσοι παραβαίνουν τους κανόνες του παιχνιδιού θα τίθενται εκτός συναλλαγών και θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 50 εκατ.δρχ. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, ζήτησε σήμερα να διελευκανθούν πλήρως οι πτυχές του προβλήματος για να μπορέσει το Χρηματιστήριο να διαδραματίσει τον αναπτυξιακό του ρόλο.

Η οικονομική πολιτική και ο νέος προϋπολογισμός θα ειναι στο επίκεντρο την εβδομάδα αυτή. Την Τρίτη συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή και την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο. Το απόγευμα της Τετάρτης θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, με αποκλειστικό θέμα την προετοιμασία της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο, στην οποία, οπως ειναι γνωστό, θα συζητηθεί ο προϋπολογισμός.

Εντος της εβδομάδος θα καταθέσει την πρόταση του για την διεξαγωγή του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γιάννης Βαρβιτσιώτης.Με δηλώσεις του στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ κ.Βαρβιτσιώτη, τονίζει οτι Εβερτ και Σουφλιάς αντιλάμβάνονται με διαφορετικό τρόπο την αύξηση των συνέδρων και διευκρινίζει οτι τα κριτήρια της διευρυνσης του σώματος θα ειναι αντικειμενικά και αδιάβλητα. Η ευθύνη μου ειναι βαριά και πιστεύω οτι ολοι αναλογιζόμενοι την κρισιμότητα της καταστάσεων θα αποδεχθούν την πρότασή μου, καταλήγει ο κ.Βαρβιτισώτης.

Εκκληση να σταματήσουν οι επιθετικοί χαρακτηρισμοί που κάθε άλλο παρα βοηθούν το κόμμα, έκανε απο τη Θεσσαλονίκη, το μεσημέρι, ο Γιώργος Σουφλιάς. Δεν υπάρχουν διαφωνούντες στη Νέα Δημοκρατία. Υπάρχουν βουλευτές που λένε τις απόψεις τους .Ο καθένας έχει τη δυνατότητα να λέει την άποψή του, με τη μόνη διαφορά οτι αυτές οι απόψεις μπορούν να λέγονται με επιχειρήματα , χωρίς επιθετικούς χαρακτηρισμούς, τόνισε ο κ.Σουφλιάς. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν πρέπει η Νέα Δημοκρατια να πάει στο συνέδριο με πρόεδρο τον κ.Εβερτ, ο κ.Σουφλιάς αρνήθηκε να δώσει σαφή απάντηση και δήλωσε πως το ζητούμενο είναι το να γίνει τίμιο και αντιπροσωπευτικό συνέδριο. Η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ επαναλαμβάνει το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του Μιλτιάδη Εβερτ απο την ηγεσία του κόμματος πριν απο το συνέδριο. Ο βουλευτής Γιάννης Κεφαλογιάννης σε συνέντευξή του στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προτείνει την εκλογή του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία του κόμματος απο το συνέδριο.

Αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς τοποθέτησαν το απόγευμα άγνωστοι σε δύο κρατικά αυτοκίνητα,έξω απο το υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, στην πλατεία Κλαυθμώνος.Την ευθύνη ανέλαβε με τηλεφώνημα της στο ραδιοτηλεοπτικο σταθμό Σκάι η τρομοκρατική οργάνωση Αντιεξουσιαστική Πάλη.Σύμφωνα με την αστυνομία, οι αυτοσχέδιοι μηχανισμοί ήταν γκαζάκια και προκάλεσαν ζημιές στα δύο κρατικά αυτοκίνητα και σε ένα ιδιωτικό αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμενο κοντά.

Συνεχίζει την καταστροφική της πορεία η μεγάλη πυρκαγιά στο Πάγγαιο,πάνω από την κοινότητα της Νικησιανής, κατακαίοντας ένα από τα ωραιότερα δάση οξυάς. Η περιοχή είναι δυσπρόσιτη, όπως είπαν οι δασικοί της Καβάλας, γι'αυτό και δεν μπορούν να πλησιάσουν πυροσβεστικά οχήματα. Ετσι, οι προσπάθειες κατάσβεσης γίνονται με τρία αεροσκάφη και χερσαίες δυνάμεις δασοπυρόσβεσης, που επί έξι μερόνυχτα καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κατάσβεσή της. Η πυρκαγιά είναι έργο εμπρηστών, υποστηρίζει ο δασάρχης Καβάλας, κ.Ανδρέου, κι αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι ξεκίνησε από μια περιοχή από την οποία δεν διέρχονται κάτοικοι της περιφέρειας Παγγαίου, ούτε οχήματα, παρά μόνο κτηνοτρόφοι με τα κοπάδια τους. Εκτός από τις οξυές, έχουν αποτεφρωθεί καστανιές και δασική έκταση.

Στη μεγαλύτερη επιχείρηση ανέλκυσης πλοίου που έχει γίνει ποτέ αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας προκειμένου να φέρει και πάλι στην επιφάνεια την πυραυλάκατο ΚΩΣΤΑΚΟΣ. Η ηγεσία του υπουργείου είναι διατεθιμένη να ζητήσει ακόμα και τη συνδρομή ξένης εταιρίας που ειδικεύεται στο χώρο.

Την Τετάρτη συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ, το οποίο αναμένεται να εγκρίνει το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο περιλαμβάνει την αγορά νέων όπλων και ευρύτατο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των σημερινών. Την ανάγκη ύπαρξης ενός μηχανισμού, που θα λέει τι γίνεται όταν μια χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ εγείρει αξιώσεις σε βάρος μιας άλλης χώρας μέλους της Συμμαχίας, ζήτησε ο κ.Θεόδωρος Πάγκαλος, απαντώντας σε ερώτηση για την επιστολή που απέστειλε πρόσφατα προς το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ. Δεν είναι δυνατόν το ΝΑΤΟ ν' ασχολείται μ' όλα τα προβλήματα του κόσμου και ν' αδιαφορεί για τα προβλήματα των χωρών - μελών της Συμμαχίας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Αναφερόμενος στις πληροφορίες που φέρουν τις ΗΠΑ να αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για το Κυπριακό, ο κ.Πάγκαλος είπε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν από τον Ιανουάριο γιατί τώρα συγκροτείται η νέα κυβέρνηση.

Στις 20 Νοεμβρίου η κυπριακή κυβέρνηση θα υποβάλει στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών τις αντιπροτάσεις της για το στρατιωτικό διάλογο. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη ο Πρόεδρος Κληρίδης θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο. Η κυπριακή κυβέρνηση δεν αποδέχεται τις προτάσεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ως έχουν, γιατί αφήνουν ακάλυπτες κατοικημένες περιοχές στη Λευκωσία. Η Εθνική Φρουρά εισηγείται απαγκίστρωση σε συγκεκριμένα μόνο σημεία της γραμμής αντιπαράταξης, εκτός της Λευκωσίας. Από την πλευρά τους, οι Τούρκοι δεν αποδέχονται απαγκίστρωση πέραν των διακοσίων μέτρων. Επίσης, δεν αποδέχονται την πρόταση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, να φερουν πυρομαχικά στα όπλα τους οι στρατιώτες που επανδρώνουν τα φυλάκια της γραμμής αντιπαράταξης.

Προθεσμία μέχρι την Τετάρτη εχει δώσει στην κυβέρνηση η ΚΕΔΚΕ για να απαντήσει στα αιτήματά της. Σε ψήφισμα, που εκδόθηκε μετά το περας των εργασιών του συνεδρίου της αναφέρεται ότι σε περίπτωση μη ικανοποίησης των αιτημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η ΚΕΔΚΕ θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις με πρώτη το κλείσιμο όλων των δήμων και κοινοτήτων της χώρας. Την Τρίτη το μεσημέρι συνεδρίαζει η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής κι αν μέχρι τότε δεν υπάρξει απάντηση και δέσμευση της κυβέρνηση θα προχωρήσει σε τριήμερο κλείσιμο όλων των δήμων και κοινοτήτων του λεκανοπεδίου.

Σε υπερβολική χρήση ηρωίνης οφείλεται ο θάνατος ανήλικου, που βρέθηκε νεκρός μέσα σε ξενοδοχείο στην περιοχή της Ομόνοιας. Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, ο ανήλικος είχε δώσει ψευδή στοιχεία στον υπάλληλο του ξενοδοχείου. Ομως, από ένα τηλέφωνο που βρέθηκε στην ατζέντα του, οι αστυνομικοί εντόπισαν τα ακριβή του στοιχεία του και επικοινώνησαν με τους γονείς του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανήλικος είχε εγκατασταθεί στο ξενοδοχείο από την περασμένη Πέμπτη, μαζί με μια φίλη του, η οποία αναζητείται.

Συνέρχεται αύριο η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού για να συζητήσει τις θέσεις ενόψει της συνεδρίασης της Βουλής για τον προϋπολογισμό. Σήμερα ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, μετεβη στη Θεσσαλονίκη και μιλήσει σε συγκέντρωση του κόμματος, ενω είχε συνατήσεις με εκπροσώπους φορέων.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε αγώνες της έβδομης ημέρας γιά το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Β` εθνικής κατηγορίας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Γιάννινα - Λεβαδειακός 1-2 Νάουσα - Καλαμαριά 1-0 Δόξα Δράμας - Τρίκαλα 4-1 Εθνικός - Παναργειακός ώρα έναρξης 18:00 Παναιτωλικός - Πανσερραϊκός 1-2 Και χθες: Πύργος - Νίκη Βόλου 1-0 Η έβδομη αγωνιστική θα ολοκληρωθεί αύριο με τις εξής συναντήσεις: Δόξα Βύρωνα - Πανιώνιος, Λάρισα - Προοδευτική και Ρέθυμνο - Πανελευσινιακός Στην βαθμολογία προηγούνται τα Τρίκαλα και ο Πύργος με 13 βαθμούς, έναντι 11 του Εθνικού (6 αγ.), του Πανιωνίου (6 αγ.), της Λάρισας (6 αγ.) και του Παναιτωλικού.

Στους αγώνες της έκτης ημέρας γιά το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Γ` εθνικής κατηγορίας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

ΝΟΤΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

Εθνικός Αστέρας - Μαρκό 3-2 Ναυπακτιακός - Βαρβασιακός 2-1 Ιάλυσος - Ηρόδοτος 5-1 Αιολικός - Παναιγιάλειος 1-0 Αγιος Νικόλαος - Κόρινθος 3-1 Κέρκυρα - Ατρόμητος 2-1 Καλλιθέα - Ενωση Ρόδου Διαγόρα 1-0 Πάτρα - Ηλυσιακός 1-0 Εργοτέλης - Αιγάλεω 3-0 Στην βαθμολογία προηγείται ο Εθνικός Αστέρας με 14 βαθμούς και ακολουθούν η Καλλιθέα με τον Ναυπακτιακό που έχουν από 13 βαθμούς και το Αιγάλεω με τον Αιολικό με 12 βαθμούς.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

Κολινδρός - Ορέστης Ορεστιάδας 0-1 Ποσειδών Μηχανιώνας - Καρδίτσα 0-0 Λύκοι - Αμπελόκηποι 3- 2 Ολυμπιακός Βόλου - Αλμωπός Αριδαίας 1-2 Τύρναβος - Απόλλων Λάρισας 4-0 Αναγέννηση Αρτας - Ηρακλής Πτολεμαίδας 2-0 Γιαννιτσά - Αγροτικός Αστέρας 2- 2 Νιγρίτα - Λαμία 1-1 Αετός Σκύδρας - Πιερικός 2-0 Στην βαθμολογία προηγείται ο Τύρναβος με 15 βαθμούς, έναντι 13 του Ορέστη Ορεστιάδας και 11 των Αμπελοκήπων, της Καρδίτσας και της Αρτας.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 241,37 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 397,85, λίρα Κύπρου προς 524,52, γαλλικό φράγκο προς 47,30, ελβετικό φράγκο προς 189,62, γερμανικό μάρκο προς 159,89,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,87, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 215,55 και την ECU προς 306,09 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Καλοκαιρία θα επικρατήσει αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι ασθενείς έως μέτριοι και στ'ανατολικά βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 4 με 17 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο 7 με 22 και στο Αιγαίο 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό με ασθενείς βοριάδες και θερμοκρασία 11 με 21 και 6 με 17 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Τ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Sunday, 10 November 1996 - 13:00:10