Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 96-11-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 04/11/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κρίση στη Νέα Δημοκρατία. Συγκεντρώνονται υπογραφές για να υπάρξει κοινή συμφωνία και πορεία προς το Συνέδριο. Αμεση αντίδραση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στα δημοσιεύματα, που τον έφερναν να παραιτείται απο το βουλευτικό αξίωμα.

Με στόχο την λήψη αποφάσεων για την οικονομία ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συναντάται αύριο με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας - Οικονομικών, Γιάννο Παπαντωνίου.

Διέψευσε ο Κώστας Σκανδαλίδης δημοσιευματα που τον φέρνουν να διαφωνεί με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Ο συντονισμός των ενεργειών Αθηνας - Λευκωσίας για την πορεία του Κυπριακού στο επίκεντρο των συνομιλιών του υφυπουργού Εξωτερικών, Χρηστου Ροζάκη, που θα έχει στην Κύπρο.

Ανησυχεί ο Σπύρος Κυπριανού οτι οι πρωτοβουλίες, που θα αναληφθούν δεν θα ειναι προς την ορθή κατευθυνση και θα ασκηθούν πιέσεις προς την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Η Ελλάδα πρέπει να ηγηθεί της οικονομικής συνεργασίας στα Βαλκάνια, εκτιμά ο Πρόεδρος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Κίρο Γκλιγκόροφ.

Κατά 0,25% μειώνει η Εθνική τα επιτόκια καταθέσεων.

Τίθεται απο σήμερα σε κυκλοφορία το νέο χαρτονόμισμα των 200 δραχμών.

Στην πρώτη θεση παραμένει ο Ολυμπιακός μετά τον χωρίς τέρματα αγώνα του με την Παναχαϊκή.

Μεγάλη νίκη της ΑΕΚ με σκορ 94-77 επι του Παναθηναϊκού.

[02] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κρίσιμη αναταραχή εξακολουθεί να υπάρχει ένταση στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες και με στόχο να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης, ωστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο διάσπασης της Νέας Δημοκρατίας συγκεντρώνονται υπογραφές με πρωτοβουλία των κυρίων Γιώργου Σούρλα και Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με σκοπό να παραδοθούν στους τρεις πρώην πρωθυπουργούς και στους κυρίους Εβερτ, Σουφλιά, Βαρβιτσιώτη, Τσαλδάρη και Κεφαλογιάννη, προκειμένου να ασκηθεί πίεση και να συναντηθούν τα κορυφαία στελέχη για να συμφωνήσουν για την πορεία του κόμματος προς το Συνέδριο. Ταυτόχρονα και άλλοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας συζητούν και αναζητούν τρόπο, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο να συγκεντρώσουν υπογραφές, προκειμένου να βρεθεί λύση σύντομα στο θέμα της ηγεσίας αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των ηγετικών στελεχών για την πορεία προς το Συνέδριο. Οι βουλευτές αυτοί θεωρούν πως σε μία τέτοια περίπτωση υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος πρέπει να είναι ο Κώστας Καραμανλής, η Ντόρα Μπακογιάννη ή ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και κάνουν λόγο για ανάγκη να υπάρξει μία ``καινούργια λύση``. Στο μεταξύ, την άμεση και έντονη αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, προκάλεσε δημοσίευμα της ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, σύμφωνα με το οποίο, ο επίτιμος Πρόεδρος προτίθεται να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα για να διευκολυνθούν οι εξελίξεις στο κόμμα, ενόψει του Συνεδρίου. Επιστρέφοντας από το Παρίσι αργά χθες το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το δημοσίευμα όχι μόνο εντελώς ανακριβές αλλά και υποβολιμιαίο. Πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει βαρειά και επικίνδυνη κρίση και είναι χρέος όλων μας να βοηθήσουμε. Εγώ δεν φυγομάχησα ποτέ και ούτε πρόκειται να το πράξω τώρα, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος σε συνεντευξή του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ κάνει λόγο για αθλιότητες στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και αφήνει να εννοηθεί ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες.

Συνεχίζονται οι συσκέψεις στην κυβέρνηση με στόχο τη λήψη αποφάσεων για την οικονομία. Αύριο Τρίτη ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, θα έχει νέα συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας - Οικονομικών. Γιάννο Παπαντωνίου, όπου θα τεθεί και πάλι επί τάπητος, το θέμα της κατάργησης μέρους των φοροαπαλλαγών, που ισχύουν σήμερα και της φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και των τόκων από τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου. Οι επαφές του Πρωθυπουγού θα συνεχισθούν και αναμένεται ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδος θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τις βασικές κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής, όπως θα καταγραφούν στον προϋπολογισμό, ο οποίος δεν αποκλείεται να κατατεθεί και πριν από τις 30 του μηνός.

Κατηγορηματικά διέψευσε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, δημοσιεύματα, που τον έφεραν να διαφωνεί με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ο κ. Σκανδαλίδης έκανε λόγο για ``σκιαμαχία``, η οποία ``ευνοεί μεθόδους δημιουργίας κλίματος αποδυνάμωσης των συντεταγμένων λειτουργιών του ΠΑΣΟΚ``, η οποία ``δεν προσφέρει υπηρεσία ούτε στην κυβέρνηση ούτε στο Κίνημα``, χρησιμοποιώντας μια διατύπωση, η οποία αφήνει περιθώρια να εννοηθεί ότι απευθύνεται και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Ο συντονισμός των ενεργειών Αθήνας - Λευκωσίας ενόψει των αναμενόμενων πρωτοβουλιών, που πρόκειται να εκδηλωθούν, κυρίως από τον Αμερικανικό παράγοντα θα ειναι το επίκεντρο των συνομιλιών, που θα εχει στη Λευκωσία ο υφυπουργός Εξωτερικών, Χρήστος Ροζάκης, με την πολιτική ηγεσία της Μεγαλονήσου. Η επίσκεψη στην Κύπρο, δηλωσε ο κ. Ροζάκης μετά την άφιξή του στη Λευκωσία τάσσεται και στο πλαίσιο των προσπαθειών αλληλοενημέρωσης των δυο κυβερνήσεων, που εχουν αρχίσει με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη. Σημειώνεται ότι αύριο Τρίτη αναμένεται στη Λευκωσία και ο διευθυντής του τμήματος νοτίου Ευρώπης του αμερικανικού υφυπουργείου Εξωτερικών. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις για αμερικανική παρέμβαση προς την Αγκυρα, όσον αφορά το Κυπριακό, μέσα στο 1997 και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι η χρονιά αυτή έτος εντατικής και συντονισμένης πρωτοβουλίας, προκειμένου να δοθεί λύση στο Κυπριακό.

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, που θα εχει συνομιλίες και επαφές με τον Ελληνα ομόλογό του, Απόστολο Κακλαμάνη, με σκοπό τη συνεργασία των δυο κοινοβουλίων σε θέματα προβολής και προώθησης του ελληνισμού και τον καλύτερο συντονισμό για ενημέρωση των κοινοβουλίων άλλων χωρών. Ο κ. Κυπριανού αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα, εξέφρασε την ανησυχία του για τις πρωτοβουλίες, που θα αναληφθούν τόσο απο την αμερικανική όσο και απο την βρετανική πλευρά οτι δεν θα ειναι προς την ορθή κατευθυνση και οτι θα ασκηθούν πιέσεις προς την ελληνοκυπριακή πλευρά για περαιτέρω υποχωρήσεις. Ο κ. Κυπριανού θα συναντηθεί διαδοχικά με τον κ. Κακλαμάνη, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, το μεσημέρι και με τον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ακολούθως με τους υπουργούς Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο και Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο, καθώς και με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα πρέπει να ηγηθεί της οικονομικής συνεργασίας στην περιοχή των Βαλκανίων, διατυπώνει ο Πρόεδρος των Σκοπίων, Κίρο Γκλιγκόροφ, σε συνεντευξή του σε εφημερίδα του Βελιγραδίου, κάνοντας ουσιαστικό άνοιγμα στην Ελλάδα. Προσθέτει, επίσης, ότι η ενδιάμεση συμφωνία, που υπογράφηκε από τις δύο χώρες εχει ιστορική σημασία για τα Σκόπια, αφού για πρώτη φορά η Ελλάδα αναγνωρίζει την ύπαρξη του κράτους και παραδέχεται ότι τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών είναι διεθνώς καθορισμένα και απαραβίαστα. Την ίδια ώρα ο Ελληνας επίτροπος στην Κοινότητα, Χρήστος Παπουτσής, που επισκέφθηκε τα Σκόπια,διαπίστωσε την πολιτική βούληση της ηγεσίας του γειτονικού κράτους, για ουσιαστική συνεργασία με την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, εγκαινιάζει σήμερα έκθεση με τον τίτλο ``Ο Χαρίλαος Τρικούπης και η εποχή του``, που πραγματοποιείται στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων ``Μελίνα Μερκούρη``, στο Θησείο.

Τρισάγιο στο Α' νεκροταφείο Αθηνών πραγματοποιείται το απόγευμα για τα 28 χρόνια απο τον θάνατο του Γιώργου Παπανδρέου.

Συζητηση με θέμα ``Πολιτική για τον πολιτισμό και τη σύγχρονη Δημοκρατική Αριστερά`` διοργανώνει το απόγευμα ο Συνασπισμός σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας με ομιλητή τον Πρόεδρο του κόμματος, Νίκο Κωνσταντόπουλο.

Η μείωση των επιτοκίων στους τίτλους του δημοσίου, παρέσυρε και τα τραπεζικά επιτόκια. Την αρχή έκανε η Εθνική, που από σήμερα μειώνει τα επιτόκια καταθέσεων κατα 0,25%, ενώ το παραδειγμά της αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες.

Τίθεται από σήμερα σε κυκλοφορία το νέο χαρτονόμισμα των διακοσίων δραχμών. Είναι χρώματος πορτοκαλί με κύριες παραστάσεις στη μία πλευρά την προσωπογραφία του Ρήγα Φεραίου και στην άλλη το Κρυφό Σχολειό.

Ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας της 11χρονης μαθήτριας, Σταυρούλας Ρεντούμη, η οποία έχασε το πόδι της, όταν παρασύρθηκε από νταλίκα στη Μάνδρα Αττικής.

Αγνωστοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν σοβαρά, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στα Ανω Λιόσια Αττικής, το Στέφανο Σαπουνά, ο οποίος μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ. Ο Σαπουνάς επέβαινε σε αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο Αντώνης Σιμιτζής, 35 ετών, στο οποίο βρέθηκε ένα σακουλάκι με χασίς. Η αστυνομία αποδίδει τον τραυματισμό του Σαπουνά σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών σχετικά με τη διακίνηση ναρκωτικών.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η μεγάλη έκπληξη της έβδομης ημέρας του πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορία σημειώθηκε στο στάδιο Καραϊσκάκη όπου ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός δεν κατάφερε να ``σπάσει`` την αντίσταση των παικτών της Παναχαϊκής και να φθάσει στη νίκη. Το χωρίς τέρματα αποτέλεσμα διατηρεί τους ``Πειραιώτες`` στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, ακουλουθούμενους όμως από τον Παναθηναϊκό που νίκησε δύσκολα στο ΟΑΚΑ τον μαχητικό Ιωνικό με 1-0 και τον ΟΦΗ που συνέτριψε με 4-0 στον Πύργο τον Πανηλειακό.

Ο αγώνας της ΑΕΚ με τον Αθηναϊκό θα γίνει σήμερα στο γήπεδο του Βύρωνα, ενώ στα άλλα παιχνίδια της ημέρας ξεχώρισαν η πρώτη νίκη του Απόλλωνα Αθήνας, ο οποίος επεβλήθη με 2-1 στη Ριζούπολη της Ξάνθης, η πρώτη επίσης νίκη του Ηρακλή που επικράτησε με το ίδιο σκορ στο Καυτατζόγλειο της Καστοριάς, η ισοπαλία με 1-1 που παραχώρησε ο ΠΑΟΚ στον Εδεσσαϊκό στο γήπεδο της Τούμπας και η δύσκολη νίκη της Καλαμάτας στο γήπεδο του Μεσσηνιακού επί της Καβάλας με 1-0. Το Σάββατο Βέροια και Αρης αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1.

Εντυπωσιακή η ΑΕΚ σημείωσε μεγάλη νίκη στο κλειστό γήπεδο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων επί του Παναθηναϊκού με 94-77 σε αγώνα γιά την 7-η ημέρα του πρωταθλήματος της Α1 Εθνικής κατηγορίας ανδρών του Μπάσκετ και ``έπιασε`` στην πρώτη θέση της βαθμολογίας τον Ολυμπιακό με 13 βαθμούς, ενώ οι ``πράσινοι έμειναν στη δεύτερη θέση με 12 μαζί με το Περιστέρι.

Να επιστρέψουμε όμως στο ποδόσφαιρο. Κερδίζοντας με 2-1 στη Νέα Σμύρνη τον Λεβαδειακό, ο Πανιώνιος ανέβηκε στην κορυφή του πρωταθλήματος της Β' Εθνικής κατηγορίας. Οι ``κυανέρυθροι`` έφτασαν τους 11 βαθμούς, όσους έχουν ακόμη ο Παναιτωλικός και ο Εθνικός, που αναδείχθηκαν ισόπαλοι χωρίς τέρματα στο Αγρίνιο και η Λάρισα, που απέσπασε ισοπαλία με 1-1 στην Ελευσίνα από τον τοπικό Πανελευσινιακό.

H πρώτη ήττα του Τυρνάβου στον Βόρειο Ομιλο και η άνοδος του Αιγάλεω στην πρώτη θέση του Νοτίου Ομίλου,ήταν τα χαρακτηριστικά της 5-ης ημέρας του ποδοσφαιρισκού πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής κατηγορίας.Στο Νότιο όμιλο,το Αιγάλεω νίκησε άνετα στην έδρα του με 3-0 τον Ηλυσιακό και πέρασε στην κορυφή, αφού ο μέχρι τώρα πρωτοπόρος Ατρόμητος παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στον Εργοτέλη.Στο Βόρειο Ομιλο, ο Τύρναβος έχασε στην Θεσσαλονίκη με 3-1 από την δεύτερη της βαθμολογίας ομάδα των Αμπελοκήπων, η οποία και μείωσε στον έναν βαθμό την διαφορά της από τον πρωτοπόρο.

Στους ``8`` του κυπέλου πρωταθλητριών Ευρώπης προκρίθηκε η ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών του Ολυμπιακού, αφού στον τρίτο της αγώνα για τον όμιλο που διεξήχθη στο Εντεν της Ολλανδίας, νίκησε εύκολα 13-7 την Δυναμό Λβοβ από την Ουκρανία. Ο Ολυμπιακός κατέκτησε την δεύτερη θέση στον όμιλό του και πέρασε στους ``8`` μαζί με την Κροατική Μλάντοστ του Ζάγκρεμπ.Η κληρωση της επόμενης φάσης θα γίνει στις 23 Νοεμβρίου στη Νάπολη της Ιταλίας όπου οι οκτώ ομάδες θα χωριστούν σε δύο ομίλους των τεσσάρων και παίξουν μεταξύ τους σε εντός και εκτός έδρας παιχνίδια.

H ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών της Βουλιαγμένης κατέκτησε για δεύτερη συνεχή φορά το 10-ο τουρνουά που διοργάνωσε η ίδια στο κολυμβητήριο της με την συμμετοχή των ισχυρότερων ομάδων της χώρας μας πλήν του πρωταθλητή Ολυμπιακού, αφού στον τελικό της διοργάνωσης επικράτησε με 11-6 του Ναυτικού Ομίλου Πατρών.

Την ήττα με 33-15 γνώρισε η εθνική μας ομάδα χάντμπολ των ανδρών και στον επαναληπτικό αγώνα της με την αντίστοιχη της Δανίας που έγινε στην πόλη Σίλκεμποργκ, για τον πέμπτο προκριματικό όμιλο του παγκοσμίου κυπέλλου.Ετσι η εθνική μας έχασε και τις τελευταίες ελπίδες της για πρόκριση στην τελική φάση, αφού από τον όμιλό μας προκρίνεται μόνο η πρώτη ομάδα και ακλόνητο φαβορί είναι η ομάδα της Δανίας.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 241,46 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 396,38, λίρα Κύπρου προς 522,94, γαλλικό φράγκο προς 47,08, ελβετικό φράγκο προς 189,54, γερμανικό μάρκο προς 158,90,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,91, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 212,26 και την ECU προς 305,23 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Θα συνεχισθεί και σήμερα η καλοκαιρία σε ολόκληρη τη χώρα, εκτός από τη νότια νησιωτική Ελλάδα, όπου ενδέχεται να σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι και πρόσκαιρα στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί απο 4 εως 20 βαθμούς, στα δυτικά απο 7 εως 23 και στην υπόλοιπη χώρα απο 9 εως 22 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία, που θα κυμανθεί απο 13 εως 22 και απο 6 εως 20 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Monday, 4 November 1996 - 3:01:20