Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 96-10-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 21/10/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η κυβέρνηση προχωρεί στην κατάρτιση του προϋπολογισμού του 1997 με στόχο τη μείωση του ελλείμματος.

Δραματικός θα είναι ο προϋπολογισμός του 1997, υποστηρίζει το ΚΚΕ.

Προς εκτόνωση οδηγείται η κατάσταση στα μεταλλεία Χαλκιδικής. Αρχίζουν μελέτες για χωροθέτηση της μεταλλουργείας έξω απο τα διοικητικά όρια των δήμων που αντιδρούν.

Επίσκεψη στην Πολωνία πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ ο πρωθυπουργός μεταβαίνει την Πέμπτη στη Μόσχα για να συμμετάσχει στη σύνοδο των χωρών παρευξείνιας συνεργασίας.

Συνεδριάζουν την Τετάρτη η Εκτελεστική και η Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας. Την εκούσια αποχώρηση του Μιλτιάδη Εβερτ ζητά ο Πέτρος Τατούλης.

Αρχίζουν στο Ζάππειο Μέγαρο της Αθήνας οι εργασίες διεθνούς διάσκεψης για την προώθηση της σταθερότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των διαφορών Ελλάδας-Τουρκίας με σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, επισημαίνει ο Μπίλ Κλίντον.

Μειωμένο κατά πενήντα δραχμές το λίτρο πωλείται απο σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης.

Σε διαθεσιμότητα ο αρχιφύλακας που μετέφερε λαθρομετανάστες.

Ο Ολυμπιακός νίκησε, εκτός έδρας, στο μπάσκετ τον Απόλλωνα Πατρών.

Πανηλειακός και Ολυμπιακός στην κορυφή της βαθμολογίας της στο ποδόσφαιρο.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κρίσιμες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν από τη κυβέρνηση για την οικονομία το τρέχον δεκαπενθήμερο, με αφορμή την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 1997, ο οποίος εκτιμάται ως ο πλέον δύσκολος αλλά και ο πιο φιλόδοξος των τελευταίων ετών. Αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννο Παπαντωνίου για μια πρώτη συζήτηση σχετικά με τα μέτρα, που θα στηρίξουν τόσο την εκτέλεση του προϋπολογισμού, όσο και τη μείωση του πληθωρισμού και την επιτάχυνση της ανάπτυξης. Στόχος είναι η μείωση του ελλειμμάτος του προϋπολογισμού στο 4,2% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σύγκλισης. Ο κ. Σημίτης δήλωσε οτι η κατάρτιση του προϋπολογισμού θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή, πριν από τον προϋπολογισμό, δυο νομοσχέδια, τα οποία θα στηρίξουν την εφαρμογή του. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ``Βήματος`` το ένα από αυτά αφορά στις φοροαπαλλαγές και προβλέπει την κατάργηση 300 από αυτές. Το δεύτερο αφορά στην περιστολή των δαπανών.

Η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε τις κοινωνικές δυνάμεις να οργανώσουν την αντίστασή τους, ώστε η κυβερνηση ``να βρεθεί σε δύσκολη θέση``λόγω της οικονομικης πολιτικής που προωθεί. Ειδικότερα η κ.Παπαρήγα, μιλώντας χθές στα Τρίκαλα, αναφερόμενη στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό, είπε οτι θα είναι ένας δραματικός προϋπολογισμός με νέους φόρους και περικοπές κοινωνικών δαπανών και πρόσθεσε,οτι πρόταση του ΚΚΕ είναι, το 1996 να κλείσει με αγώνες και με αγώνες να ανοίξει το 1997.

Προς εκτόνωση οδηγείται η κατάσταση στα μεταλλεία Χαλκιδικής, τους δρόμους προς τα οποία κρατούσαν κλειστούς εδώ και δέκα μήνες οι κάτοικοι της περιοχής, αντιδρώντας μ'αυτό τον τρόπο στην εγκατάσταση της καναδικής εταιρίας Τι Βι Εξ Ελλας, επένδυση για εξόρυξη χρυσού. Η πρόταση που είχαν κάνει πριν από λίγες μέρες τα μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου που είχαν μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική και η οποία συνίστατο στο να αρχίσουν οι μελέτες για τη χωροθέτηση της μεταλλουργίας έξω από τα διοικητικά όρια των δημων που αντιδρούν, έγινε τελικά αποδεκτή από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Στρυμονικού, τα οποία με επιστολή τους προς το υπουργείο Ανάπτυξης δηλώνουν ότι την αποδέχονται και ότι ελευθερώνουν τους δρόμους προς τα μεταλλεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή μεταβαίνουν σήμερα η υφυπουργός Ανάπτυξης, Αννα Διαμαντοπούλου και ο υφυπουργός Εργασίας, Χ. Πρωτόπαπας, όπου θα έχουν και σχετικές συζητήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η επένδυση της Τι Βι Εξ Ελλας ύψους 65 δισ. δραχμές είναι η μεγαλύτερη που πραγματοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα και δεύτερη στη χώρα μας μετά την επένδυση της ΠΕΣΙΝΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος αναχωρεί σήμερα για την Πολωνία πραγματοποιώντας τριήμερη επίσημη επίσκεψη αποδεχόμενος πρόσκληση του Πολωνού ομολόγου του, Αλεξάντρ Κβασνιέφσκι. Ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης θα μεταβεί την Πέμπτη στη Μόσχα, προκειμένου να πάρει μέρος στη σύνοδο των χωρών της Παρευξείνιας Συνεργασίας. Στο πλαίσιο της Παρευξείνιας Συνεργασίας αναπτύσσονται ενδιαφέρουσες οικονομικές σχέσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής αλλά και δημιουργούνται ενδιαφέρουσες πολιτικές συμμαχίες που αφορούν άμεσα τη χώρα μας. Την Παρασκευή ο κ. Σημίτης θα μεταβεί στην Ουγγαρία πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη. Οι σχέσεις της χώρας μας με την Ουγγαρία παρουσιάζουν νέα δυναμική την τελευταία περίοδο και αναμένεται να ενισχυθούν, αφού η Βουδαπέστη επιδιώκει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ και ζητά την υποστήριξη της Ελλάδας για να πετύχει τους στόχους της.

Συνεδριάζουν την Τετάρτη η Εκτελεστική και η Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος του κόμματος, Μιλτιάδης Εβερτ, πρόκειται να ανακοινώσει ότι το συνέδριο θα γίνει τον Ιούνιο, θα απορρίψει το αίτημα για εσωκομματικές εκλογές, θα δώσει ένα πρώτο στίγμα της προσυνεδριακής διαδικασίας, θα παρουσιάσει ένα διάγραμμα της αντιπολιτευτικής τακτικής που προτίθεται να ακολουθήσει και θα θέσει την εισήγησή του σε ψηφοφορία.

Στο μεταξύ, την άποψη ότι το θέμα της ηγεσίας θα λυθεί οριστικά στο επόμενο συνέδριο, που πρέπει να διεξαχθεί την άνοιξη, διατύπωσε με συνέντευξή του στο ``Βήμα της Κυριακής`` ο Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος θεωρεί τις νέες εσωκομματικές εκλογές απαραίτητες και τονίζει ότι πρέπει να υπάρξουν γενναίες λύσεις, αφού το συνέδριο είναι υπαρξιακής σημασίας για τη Νέα Δημοκρατία. Εξάλλου, ο βουλευτής Πέτρος Τατούλης, με συνέντευξή του στην ``Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία`` ζητάει την εκούσια αποχώρηση του Μιλτιάδη Εβερτ ή την επίσπευση του συνεδρίου με τη δέσμευση ότι ο κ. Εβερτ δεν θα είναι υποψήφιος.

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των Βαλκανίων, των ΗΠΑ, της Ρωσίας καθώς και διεθνών οργανισμών αρχίζουν σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο οι εργασίες διεθνούς διάσκεψης με θέμα την προώθηση της σταθερότητας και των σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η διάσκεψη, η οποία έρχεται σε συνέχεια σχετικής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης γίνεται σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων των υπουργείων των Εξωτερικών και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, καθώς αποβλέπει ``στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και του διαλόγου μεταξύ των μερών, στην πρόληψη εντάσεων και κρίσεων και στη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή``.

Την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, με σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και με βάση τις διεθνείς συνθηκες και τα αναγνωρισμένα σύνορα επισημαίνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον σε προεκλογικό του μήνυμα προς την ελληνοαμερικανική κοινότητα για τα εθνικά θέματα της χώρας μας. Ο Πρόεδρος Κλίντον χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συνέχιση της διαίρεσης της Κύπρου και καταδίκασε τις αδικαιολόγητες, όπως τις χαρακτήρισε, δολοφονίες Ελληνοκυπρίων κοντά στην ουδέτερη ζώνη.

Μειώνεται από σήμερα ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο θα πωλείται κατά 50 δρχ φθηνότερα το λίτρο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμανθεί φέτος γύρω στις 109 δρχ το λίτρο.

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο αρχιφύλακας που υπηρετεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών και συνελήφθη στα Ιωάννινα να μεταφέρει με φορτηγό 20 λαθρομετανάστες. Πρόκειται για τον Μακρή Θεοφάνη 50 ετών, που είχε πάρει 35.000 δρχ από τον καθένα, προκειμένου να τους μεταφέρει στην Αθήνα. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος, αναφερόμενος στο νέο τρίτο κρούσμα παρανομίας από αστυνομικούς σε μια εβδομάδα, τόνισε ότι θα παταχθούν οι λίγοι επίορκοι αστυνομικοί που αμαυρώνουν τις προσπάθειες και το έργο των συναδέλφων τους.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ολυμπιακός σε αγώνα της πέμπτης ημέρας για το πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών, πέρασε χωρίς απώλειες από την Πάτρα αφού νίκησε 77-74 τον Απόλλωνα. Ετσι τώρα προηγείται η ΑΕΚ με 10 βαθμούς, έναντι 9 του Παναθηναϊκού του Ολυμπιακού και του Αρη, 8 του Περιστερίου, του Πανιωνίου, του ΠΑΟΚ και του Σπόρτιγκ, 7 του Απόλλωνα Πάτρας και του Πειραϊκού, 6 του Ηρακλή και της Λάρισας, 5 του Παπάγου και του ΒΑΟ.

Οι άνετες νίκες του Ιωνικού και της Βέροιας επί του Αρη και της Παναχαϊκής αντίστοιχα, καθώς και η σπουδαία επικράτηση του Πανηλειακού επί της Καστοριάς, που έδωσε την δυνατότητα στην ομάδα του Πύργου να παραμείνει στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα μαζί με τον Ολυμπιακό, ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της 5ης ημέρας για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Α` Εθνικής κατηγορίας.Ετσι τώρα προηγούνται Πανηλειακός και Ολυμπιακός με 13 βαθμούς, έναντι 12 του Παναθηναϊκού, 11 του Ιωνικού, 10 της Παναχαϊκής, 9 του ΟΦΗ και 8 του ΠΑΟΚ.

Εξάλλου, στους αγώνες της 4ης ημέρας για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Β` Εθνικής κατηγορίας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Προοδευτική- Γιάννινα 1-1, Ελευσίνα-Νίκη Βόλου 3-0, Τρίκαλα-Λεβαδειακός 2-0, Παναργειακός-Πύργος 2-0, Πανσερραϊκός-Δόξα Βύρωνα 2-4, Παναιτωλικός-Λάρισα 2-0, Εθνικός-Νάουσα 3-0 και Δόξα Δράμας-Ρέθυμνο 1-1, ενώ το παιχνίδι Καλαμαριά-Πανιώνιος θα γίνει αύριο.

Στη Β'Εθνική κατηγορία, μετά τους αγώνες της 4ης αγωνιστικής προηγείται ο Παναιτωλικός με 10 βαθμούς, έναντι 9 της Δόξας Βύρωνα, του Εθνικού και των Τρικάλων, 7 της Λάρισας, του Πύργου, των Ιωαννίνων, του Παναργειακού και της Ελευσίνας και 6 του Λεβαδειακού.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 243,90 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 387,09, λίρα Κύπρου προς 521,18, γαλλικό φράγκο προς 46,82, ελβετικό φράγκο προς 192,27, γερμανικό μάρκο προς 158,17,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,88, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 216,86 και την ECU προς 303,95 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος καιρός προβλέπεται για σήεμρα στο βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο και τη Δυτική Στερεά. Στα βόρεια θα υπάρχουν νεφώσεις με πιθανότητα βροχής, ενώ στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν από αργά το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι έως ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 8 έως 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 13 έως 19 και στα νησιά του Αιγαίου από 16 ως 21 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις με βροχές αναμένονται στην Αττική, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα υπάρχει η πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 13 έως 18 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Monday, 21 October 1996 - 3:00:19