Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 96-10-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 20/10/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα μέτρα οικονομικής πολιτικής, με αφορμή τον προϋπολογισμό για το 1997, βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης.

Την Τρίτη θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου.

Με σχεδόν ομόφωνη υπερψήφιση των εισηγήσεων του Πρωθυπουργού και του Εκτελεστικού Γραφείου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Σημίτης κλείνοντας τις εργασίες της Συνόδου τόνισε ότι κανείς δεν περισσεύει στο ΠΑΣΟΚ, υιοθετώντας πλήρως την άποψη του Ακη Τσοχατζόπουλου που επεσήμανε την ανάγκη ``να πάμε όλοι μαζί``.

Για την ερχόμενη Τετάρτη μετατίθενται οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία, καθώς την ημέρα εκείνη συνεδριάζουν η Εκτελεστική και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Την άποψη ότι το θέμα της ηγεσίας θα λυθεί οριστικά στο επόμενο συνέδριο, που πρέπει να διεξαχθεί την άνοιξη, διατυπώνει με συνέντευξή του στο ``Βήμα`` ο Γιώργος Σουφλιάς.

Εξάλλου,ο Πέτρος Τατούλης με συνέντευξη στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" ζητεί την παραίτηση του κ.Εβερτ ή την επίσπευση του συνεδρίου με τη δέσμευση ότι ο κ. Εβερτ δεν θα είναι υποψήφιος.

Την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, με σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας επισημαίνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον.

Τελέστηκε το πρωί το εννιαήμερο μνημόσυνο του Πέτρου Κακουλλή, τελευταίου θύματος της τουρκικής θηριωδίας. Στον τάφο του κατατέθηκε στεφάνι εκ μέρους της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών της Ιρλανδίας.

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία πραγματοποιεί από αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

Στη Μόσχα μεταβαίνει την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.Την Παρασκευή θα επισκεφθεί τη Βουδαπέστη.

Δυο στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα έξω από τα Γιαννιτσά, όταν η μοτοσυκλέτα στην οποία επέβαιναν συγκρούστηκε μετωπικά με ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο.

Με νίκες των γηπεδούχων ολοκληρώθηκαν οι αγώνες της σημερινής ημέρας του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος.

Με νίκη του Ολυμπιακού επί του Απόλλωνα Πατρών ολοκληρώθηκε η πέμπτη αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ.

Αναχώρησε το πρωί για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Αμερικανός μπασκετμπολίστας του Παναθηναϊκού Τζον Σάλεϊ.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τα μέτρα οικονομικής πολιτικής, με αφορμή τον προϋπολογισμό για το 1997, βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης. Την Τρίτη αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου για μια πρώτη συζήτηση για τα μέτρα που θα στηρίξουν τόσο την εκτέλεση του προϋπολογισμού, όσο και τη μείωση του πληθωρισμού και την επιτάχυνση της ανάπτυξης. Οι επόμενες δυο βδομάδες θεωρούνται κρίσιμες, καθώς στο διάστημα αυτό αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 4,2 του ΑΕΠ, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σύγκλισης. Αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή, πριν από τον προϋπολογισμό, δυο νομοσχέδια, τα οποία θα στηρίξουν την εφαρμογή του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ``Βήματος`` το ένα από αυτά αφορά στις φοροαπαλλαγές και προβλέπει την κατάργηση 300 από αυτές.

Με σχεδόν ομόφωνη υπερψήφιση των εισηγήσεων του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του Εκτελεστικού Γραφείου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σημίτης κλείνοντας τις εργασίες της Συνόδου τόνισε ότι κανείς δεν περισσεύει στο ΠΑΣΟΚ, υιοθετώντας πλήρως την άποψη του Ακη Τσοχατζόπουλου που επεσήμανε την ανάγκη ``να πάμε όλοι μαζί``. Εξάλλου, χαρακτήρισε θετικό το στοιχείο της συρρίκνωσης της συντηρητικής παράταξης και τόνισε ότι η γενική κατεύθυνση στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος ήταν η ίδια.Ανέφερε,τέλος,οτι πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού,θα συζητηθεί η οικονομική πολιτική στην Κεντρική Επιτροπή.

Για την ερχόμενη Τετάρτη μετατίθενται οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία, καθώς την ημέρα εκείνη συνεδριάζουν η Εκτελεστική και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αυτής ο Μιλτιάδης Εβερτ πρόκειται να ανακοινώσει ότι το συνέδριο θα γίνει τον Ιούνιο, θα απορρίψει το αίτημα για εσωκομματικές εκλογές, θα δώσει ένα πρώτο στίγμα της προσυνεδριακής διαδικασίας, θα παρουσιάσει ένα διάγραμμα της αντιπολιτευτικής τακτικής που προτίθεται να ακολουθήσει και θα θέσει την εισήγησή του σε ψηφοφορία.

Στο μεταξύ, την άποψη ότι το θέμα της ηγεσίας θα λυθεί οριστικά στο επόμενο συνέδριο, που πρέπει να διεξαχθεί την άνοιξη, διατυπώνει με συνέντευξή του στο ``Βήμα`` ο Γιώργος Σουφλιάς. Θεωρεί τις νέες εσωκομματικές εκλογές απαραίτητες και τονίζει ότι πρέπει να υπάρξουν γενναίες λύσεις, αφού το συνέδριο είναι υπαρξιακής σημασίας για τη Νέα Δημοκρατία. Εξάλλου, ο βουλευτής Πέτρος Τατούλης, με συνέντευξή του στην ``Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία`` ζητάει την εκούσια αποχώρηση του Μιλτιάδη Εβερτ ή την επίσπευση του συνεδρίου με τη δέσμευση ότι ο κ. Εβερτ δεν θα είναι υποψήφιος. Αφήνει μάλιστα να εννοηθεί ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επιχειρηθεί να τεθεί θέμα ηγεσίας, είτε με την υποβολή πρότασης μομφής από το ένα τρίτο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, είτε με τη δρομολόγηση ενεργειών για τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου. Παράλληλα, ο Αριστείδης Τσιπλάκος, επιβεβαιώνει με δηλώσεις του στον ``Αδέσμευτο Τύπο της Κυριακής`` ότι πρώην βουλευτές έχουν αρχίσει επαφές και ζυμώσεις, προκειμένου, όπως αναφέρει, να βγει η παράταξη από το αδιέξοδο.

Την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, με σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και με βάση τις διεθνείς συνθηκες και τα αναγνωρισμένα σύνορα επισημαίνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον σε προεκλογικό του μήνυμα προς την ελληνοαμερικανική κοινότητα για τα εθνικά θέματα της χώρας μας. Ο Πρόεδρος Κλίντον χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συνέχιση της διαίρεσης της Κύπρου και καταδίκασε τις αδικαιολόγητες, όπως τις χαρακτήρισε, δολοφονίες Ελληνοκυπρίων κοντά στην ουδέτερη ζώνη.

Εληξε το μεσημέρι ο αποκλεισμός του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας στην Κύπρο, που οργάνωσαν προσφυγικά σωματεία και συγγενείς αγνοουμένων. Στο χώρο της εκδήλωσης είχαν αναρτηθεί φωτογραφίες με τους τέσσερις πρόσφατα δολοφονηθέντες άοπλους Ελληνοκύπριους, ενώ οι διαδηλωτές ενημέρωσαν ξένους τουρίστες για το ιστορικό της τουρκικής εισβολής και για τους λόγους που δεν πρέπει να επισκεφθούν τα κατεχόμενα. Στο μεταξύ, τελέστηκε το πρωί το εννιαήμερο μνημόσυνο του Πέτρου Κακουλλή, τελευταίου θύματος της τουρκικής θηριωδίας. Στον τάφο του κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με εντολή του υπουργού Εξωτερικών της Ιρλανδίας ο πρόξενος της χώρας στην Κύπρο.

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία πραγματοποιεί από αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

Στη Μόσχα μεταβαίνει την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των χωρών της παρευξείνιας συνεργασίας. Την Παρασκευή ο κ. Σημίτης θα επισκεφθεί τη Βουδαπέστη.

Δυο στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα έξω από τα Γιαννιτσά, όταν η μοτοσυκλέτα στην οποία επέβαιναν συγκρούστηκε μετωπικά με ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο.Νεκροί είναι οι Χρήστος Καραγκούνης 21 χρόνων οδηγός της μοτοσυκλέτας και ο 20χρονος Χρήστος Φόρας συνεπιβάτης του, οι οποίοι υπηρετούσαν στο πρώτο τάγμα πεζικού στη Σκύδρα.Οι δυο στρατιώτες επέστρεφαν στη μονάδα τους από έξοδο.Σε κάποια στιγμή η μοτοσυκλέτα ξέφυγε από την πορεία της και συγκρούσθηκε με το αυτοκίνητο.Κατά τη σύγκρουση τραυματίστηκαν ελαφρά και τέσσερα άλλα άτομα που επέβαιναν στο αυτοκίνητο, τα οποία μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Εδεσσας.

Συνελήφθη από την αστυνομία ο Σπύρος Ντίνος 27 ετών, δράστης του τροχαίου ατυχήματος που έγινε χθες στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου με θύμα τον 50 χρονο Χρήστο Τσιαμπέλη, τον οποίο τραυμάτισε θανάσιμα και στη συνέχεια εγκατέλειψε. Ο Ντίνος συνελήφθη μετά από τηλεφώνημα που έκανε στην τροχαία Ελευσίνας η αρραβωνιαστικιά του. Ο δράστης νοσηλεύεται στη νευροχειρουργική κλινική του Ερυθρού Σταυρού με διάσειση, η οποία του έχει προκαλέσει αμνησία.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στους αγώνες της 5ης ημέρας για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Α` Εθνικής κατηγορίας,ο Πανηλειακός νίκησε 2-1 την Καστοριά,ο Ιωνικός τον Αρη με 4-1,ο ΟΦΗ την Καβάλα με 1-0,ο ΠΑΟΚ τον Αθηναϊκό με το ίδιο σκορ,ο Παναθηναϊκός τον Εδεσσαϊκό με 4-1, η Βέροια την Παναχαϊκή με 4-0,ενώ Ηρακλή και Ξάνθη ήρθαν ισόπαλοι με 0-0.Αύριο θα διεξαχθεί το παιγνίδι Καλαμάτας-ΑΕΚ.Χθες ο Απόλλων Αθηνών έχασε απο τον Ολυμπιακό με 3-0.

Στη βαθμολογία προηγούνται ο Ολυμπιακός και ο Πανηλειακός με 13 βαθμούς, ακολουθεί στην τρίτη θέση ο Παναθηναϊκός με 12, στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο Ιωνικός με 11, στην πέμπτη η Παναχαϊκή με 10 και στην έκτη ο ΟΦΗ με εννέα βαθμούς.

Με νίκη του Ολυμπιακού,στην Πάτρα επί του Απόλλωνα,με 74-77 ολοκληρώθηκε απόψε η πέμπτη αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 εθνικής κατηγορίας.

Αναχώρησε το πρωί για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Αμερικανός μπασκετμπολίστας του Παναθηναϊκού Τζον Σάλεϊ. Ο Σάλεϊ, σύμφωνα με τον επίσημο Παναθηναϊκό βρίσκεται σε άδεια και αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα την προσεχή Τρίτη, χωρίς όμως να διευκρινιστεί αν θα είναι στη διάθεση του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς για τον αγώνα Κυπέλλου της Τετάρτης απέναντι στον ΠΑΟΚ.Υπενθυμίζεται οτι ο Αμερικανός σέντερ, δεν αγωνίστηκε στο χθεσινό παιχνίδι των ``πρασίνων`` με το ΒΑΟ, επειδή δεν πήρε μέρος στην απογευματινή προπόνηση της Παρασκευής και ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς τον απέκλεισε από την αποστολή. Ο Σάλεϊ φέρεται δυσαρεστημένος από το κλίμα που υπάρχει στο στρατόπεδο του ``τριφυλιού`` και πιο συγκεκριμένα από τον τεχνικό των ``πρασίνων``, κάτι άλλωστε που άφησε να εννοηθεί μετά την επιστροφή της ομάδας από τη Γερμανία όταν δήλωσε ``ότι κάποιοι δεν επιθυμούν να κερδίζει ο Παναθηναϊκός``.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 243,90 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 387,09, λίρα Κύπρου προς 521,18, γαλλικό φράγκο προς 46,82, ελβετικό φράγκο προς 192,27, γερμανικό μάρκο προς 158,17,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,88, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 216,86 και την ECU προς 303,95 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος καιρός προβλέπεται για αύριο στο βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο και τη Δυτική Στερεά. Στα βόρεια θα υπάρχουν νεφώσεις με πιθανότητα βροχής, ενώ στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν από αργά το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι έως ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 8 έως 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 13 έως 19 και στα νησιά του Αιγαίου από 16 ως 21 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις με βροχές αναμένονται αύριο στην Αττική, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα υπάρχει η πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί αύριο από 13 έως 18 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη από 10 έως 15.

(Β.Κ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Sunday, 20 October 1996 - 14:21:39