Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 96-10-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 16/10/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διάβημα της Αθήνας και της Λευκωσίας προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για την εν ψυχρώ δολοφονία του Ελληνοκύπριου Πέτρου Κακουλή απο τα κατοχικά στρατεύματα το βράδυ της Κυριακής στην Κύπρο.

Τη βαθειά τους λύπη για το επεισόδιο στην Κύπρο εξέφρασαν ο Πρόεδρευων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ψήφισμα για ειρηνική λύση του Κυπριακού ενέκρινε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει το προεδρείο και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους.

Περιοδεία Πάγκαλου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Συνεδριάζουν η Εκτελεστική και η Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.

Περιοδεία της Αλέκας Παπαρήγα στο Ναύπλιο και του Νίκου Κωνσταντόπουλου στη Βέροια.

Στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας θα φιλοξενηθεί ο 8χρονος Λευτέρης Ζωγράφος,που βρέθηκε σε κωματώδη κατάσταση στην οδό Αχαρνών,λόγω ασιτίας.

Πίστωση χρόνου για την εφαρμογή του Εθνικού Απολυτηρίου ζήτησε ο Υπουργός Παιδείας.

Σήμερα η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λάρισας για τον Καλαμπόκα.

Ποινική προκαταρκτική εξέταση κατά της Αικατερίνης Βελλίδη ζήτησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Αρχισε στο Κακουργιοδικείο Πειραιά η δίκη για τα αιματηρά επεισόδια στην Κρήτη το 1990.

Νίκες του ΠΑΟΚ, του Απόλλωνα και του Ηρακλή στους χθεσινούς αγώνες του ευρωπαϊκού κυπέλλου μπάσκετ.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε διάβημα προς τα 13 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, που εκπροσωπούνται με πρέσβεις στην Αθήνα, προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών για την εν ψυχρώ δολοφονία του 58χρονου Ελληνοκύπριου Πέτρου Κακουλή από τα κατοχικά στρατεύματα στην περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου την Κυριακή το βράδυ. Με το διάβημά της η Ελλάδα ζητά από τα κράτη- μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να καταδικάσουν τη νέα αυτή δολοφονία. Οι εξελίξεις στο Κυπριακό ήταν το αντικείμενο της συνάντησης, που είχε χθές ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Χρήστο Ροζάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Ροζάκης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για το περιεχόμενο της πρόσφατης συνομιλίας του με τον σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ειδικό μεσολαβητή του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό, ο οποίος ακολούθως μετέβη στην Αγκυρα και τώρα βρίσκεται στην Κύπρο.

Σε κλίμα οργής και αγανάκτησης, κηδεύθηκε χθές στο χωριό Αυγούρου Αμμοχώστου, το νέο θύμα της τουρκικής θηριωδίας στην Κύπρο, Πέτρος Κακουλής. Οπως διαπιστώθηκε, οι Τουρκοκύπριοι αντί νεκροψίας, κατακρεούργησαν το πτώμα του Κακουλή, για να αποκρύψουν το τραύμα από την χαριστική βολή, ενώ προσπάθησαν να συνδέσουν την είσοδο του Κακουλή στα κατεχόμενα με παράνομους σκοπούς,τοποθετώντας στις μπότες του ένα μεγάλο μαχαίρι και ένα σύρμα. Η κυβέρνηση της Λευκωσίας απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση του Βρετανού αντιπροσώπου για το Κυπριακό, Σέρ Ντέϊβιντ Χάνεϊ για την εκ περιτροπής προεδρία, ενώ ο αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, Πρέσβης Νίκος Αγαθοκλέους, επέδωσε επιστολή διαμαρτυρίας, που απευθύνεται στο Γενικό Γραμματέα, Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι για τη νέα άνανδρη και εν ψυχρώ δολοφονία από τους Τούρκους του Ελληνοκύπριου Πέτρου Κακουλή.

Τη βαθειά του λύπη για το σοβαρό επεισόδιο στην Κύπρο, που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο του άοπλου Κύπριου πολίτη, Πέτρου Κακουλή, εξέφρασε ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, Σινμάγκια Καρεκάν, μετά απο έκτακτη συνεδρίαση του Σώματος. Το Συμβούλιο καταγγέλλει με τον πλέον έντονο τρόπο αυτή την αδικαιολόγητη πράξη, η οποία συμβάλλει μόνο στην αύξηση της έντασης στο νησί και καλεί τα μέρη στην Κύπρο να αποκηρύξουν αυτού του είδους τις ενέργειες. Προσκαλεί επίσης τα δύο μέρη να επαναλάβουν το διάλογο και να διαπραγματευτούν επειγόντως την επέκταση της συμφωνίας, που αφορά τις θέσεις των παρατηρητών στη διαχωριστική γραμμή. Τέλος, το Συμβούλιο καλεί τα μέρη της Κύπρου να αποφεύγουν τις σε κάθε περίπτωση αντιπαραθέσεις.

Αδικαιολόγητη και μη αναγκαία χρήση θανατηφόρας βίας χαρακτήρισε το τραγικό επεισόδιο, την Κυριακή, στην Κύπρο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπέρνς εκφράζοντας, παράλληλα, τη λύπη των Ηνωμένων Πολιτειών για το συμβάν. Ταυτόχρονα, ο Νίκολας Μπερνς άφησε να εννοηθεί ότι η ελληνική πλευρά είναι υπεύθυνη για τον θάνατο ενος Τουρκοκύπριου στρατιώτη πριν λίγες εβδομάδες. Ο κ. Μπερνς επανέλαβε την αμερικανική θέση για την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, λέγοντας ότι ``οι ΗΠΑ προτρέπουν όλες τις πλευρές στην Κύπρο να αποφεύγουν τη βία και να εργάζονται στενά με τις δυνάμεις του ΟΗΕ στο νησί για να δημιουργήσουν μηχανισμούς για την ειρηνική αντιμετώπιση των γεγονότων κατά μήκος της ουδέτερης ζώνης''.

Πρόταση Ψηφίσματος με αντικείμενο την "ειρηνική λύση του Κυπριακού" και με αφορμή τα αιματηρά γεγονότα του τελευταίου τριμήνου ενέκρινε χθές η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, το οποίο θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

Την ανάληψη γραπτής δέσμευσης από τον επίτροπο Βαν Ντεν Μπρουκ ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σεβαστεί τις θέσεις που διατύπωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο ψήφισμα της 19ης Σεπτεμβρίου ως προς τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από το πρόγραμμα MEDA, ζητεί ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Ευθύμιος Χριστοδούλου, σε επιστολή που απηύθυνε στο πρόεδρο της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωκοινοβουλίου,Ντέτλεφ Ζάμλαντ.

Συνεδριάζει σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για την εκλογή προεδρείου και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, ενώ θα συνεδριάσει και το Εκτελεστικό Γραφείο του Κινήματος, το οποίο θα ασχοληθεί με οργανωτικά θέματα του κόμματος.

Περιοδεία στην πρώην Γιουγκοσλαβία με πρώτο σταθμό το Σεράγεβο πραγματοποιεί απο σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος. Αύριο Πέμπτη θα επισκεφθεί το Βελιγράδι, και την Παρασκευή το Ζάγκρεμπ.

Συνεδριάζουν σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή και η Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας υπο την προεδρία του Μιλτιάδη Εβερτ. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Γιάννης Βαρβιτσιώτης αναχωρεί για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να μετάσχει στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στο μεταξύ, ένσταση κατά της ανακήρυξης του Μιλτιάδη Εβερτ ως βουλευτή Θεσσαλονίκης, υπέβαλε στο εκλογοδικείο ο Σωτήρης Κούβελας, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη, που δίνει το δικαίωμα στους αρχηγούς των κομμάτων να εκλέγονται χωρίς σταυρό σε δύο περιφέρειες, από τις οποίες επιλέγουν τη μία.

Περιοδεία στο Αργος και στο Ναύπλιο πραγματοποιεί σήμερα η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος,επισκέπτεται σήμερα τη Βέροια, προκειμένου να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου για την απελευθέρωση της πόλης, ενώ το βράδυ θα μιλήσει σε συγκέντρωση οπαδών του κόμματός του.

Στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας θα φιλοξενηθεί ο 8χρονος Λευτέρης Ζωγράφος, που βρέθηκε σε κωματώδη κατάσταση σε παγκάκι στην οδό Αχαρνών, λόγω ασιτίας.Στις ίδιες εγκαταστάσεις θα φιλοξενηθούν και τ'άλλα τρία ανήλικα αδέλφια του.Στο οικογενειακό δράμα του 8χρονου Λευτέρη παρενέβη η εισαγγελέας ανηλίκων, που κάλεσε στο γραφείο της τη μητέρα και τα τέσσερα παιδιά της.

Πίστωση χρόνου για την εφαρμογή του Εθνικού Απολυτηρίου και άλλων προτάσεων, που αφορούν το εκπαιδευτικό σύστημα, ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης, διευκρινίζοντας ότι θα κτίσει στο έργο του προκατόχου μου,αλλά θέλει να βάλει το δικό του στίγμα και κατεύθυνση. Ο κ.Αρσένης άφησε να εννοηθεί ότι εκτός από την αναβολή εφαρμογής του θεσμού του Εθνικού Απολυτηρίου, θα επανεκτιμηθεί και η πρόταση για αύξηση κατά 7% του αριθμού των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και η λειτουργία του ανοιχτού πανεπιστημίου, που επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή από τον προσεχή Δεκέμβριο.

Σήμερα αναμένεται η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λάρισας για τον Γιάννη Καλαμπόκα, ο οποίος κατηγορείται ότι σκότωσε τον καθηγητή Νίκο Τεμπονέρα στις 8 Ιανουαρίου 1991 στην Πάτρα. Το δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί εάν ο Καλαμπόκας σκότωσε τον Τεμπονέρα σε κατάσταση ηρεμίας ή ευρισκόμενος σε βρασμό ψυχικής ορμής.

Ποινική προκαταρκτική εξέταση κατά της Αικατερίνης Βελλίδη παρήγγειλε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Σπυρόπουλος παρήγγειλε στον εισαγγελεα εφετών Θεσσαλονίκης προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως για τη μη καταβολή εργατικών αξιώσεων η Αικατερίνη Βελλίδη ``αφαίρεσε από το ταμείο 1,2 δις δρχ. χωρίς, όμως, να υπάρχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά``. Σήμερα γίνεται ο πλειστηριασμός των γραφείων των εφημερίδων ``Μακεδονία `` και ``Θεσσαλονίκη`` στη Θεσσαλονίκη.

Νέα τροπή πήρε με την έναρξή της η δίκη στο Κακουργιοδικείο Πειραιά των δύο κατηγορουμένων για τα αιματηρά επεισόδια, που έγιναν στην Κρήτη τον Απρίλιο του 1990. Ενας από τους βασικούς μάρτυρες κατηγορίας, ο δημοσιογράφος Κώστας Παπαγεωργίου, εναντίον του οποίου είχε γίνει απόπειρα ανθρωποκτονίας, απέκλεισε το ενδεχόμενο να χτυπήθηκε από τον κατηγορούμενο οπαδό του ΠΑΣΟΚ Μιλτιάδη Σκουλά, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιοδείας στο Ηράκλειο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Επίσης ο μάρτυρας άφησε αιχμές και κατά του ανακριτικού έργου, το οποίο, όπως είπε, διενεργήθηκε κάτω από κάποιες πιέσεις. Η δίκη θα συνεχισθεί σήμερα με την κατάθεση και των υπολοίπων μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευνοϊκά για τις ελληνικές ομάδες ξεκίνησε η εβδομάδα στα ευρωπαϊκά κύπελλα μπάσκετ, αφού επικράτησαν και οι τρείς που αγωνίστηκαν χθες. ΟΠΑΟΚ στο κύπελλο Κόρατς συνέτριψε στο Αλεξάνδρειο την σουηδική Σεντερτάλιε με 120-63, ο Απόλλωνας νίκησε στην Πάτρα 98-76 την ρωσική Ακουάριους και ο Ηρακλής στο Ιβανώφειο για την ίδια διοργάνωση με 88-73 την Κροατική Ζαντάρ.

``Τέλος`` ο Μάκης Δενδρινός από την εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών. Η εξέλιξη αυτή, προέκυψε μετά την άρνηση του να δεχτεί να κοουτσάρει μαζί με τον Παναγιώτη Γιαννάκη δύο παιχνίδια του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, όπως πρότεινε η επιτροπή εθνικών ομάδων της ΕΟΚ. Νέος τεχνικός ανέλαβε ο Λάκης Τσάβας, ενώ ο Παναγιώτης Γιαννάκης, θα έχει την τεχνική εποπτεία όλων των εθνικών συγκροτημάτων.

Ο παλιός τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, Χρήστος Αρβανίτης είναι ο νέος τεχνικός των Χανίων, μετά την παραίτηση του Κώστα Ανδρεαδάκη.

Η ΑΕΚ βρίσκεται ήδη στην Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας όπου θα αντιμετωπίσει την Ολύμπια για το πρώτο παιχνίδι του δεύτερου γύρου του κυπέλλου κυπελλούχων Ευρώπης που θα γίνει αύριο Πέμπτη (19.00). Ο Πέτρος Ραβούσης που έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα τραυματισμού του Ντανιέλ Μπατίστα δεν κρύβει την αισιοδοξία του για την έκβαση του αγώνα.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 243,28 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 384,80, λίρα Κύπρου προς 521,18, γαλλικό φράγκο προς 46,77, ελβετικό φράγκο προς 192,36, γερμανικό μάρκο προς 158,27,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,93, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 216,78 και την ECU προς 303,78 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατο καιρό με νεφώσεις, τοπικές βροχές στα κεντρικά και βόρεια και καταιγίδες στα δυτικά, αλλά και διαστήματα με ηλιοφάνεια προβλέπει για σήμερα η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς έως μέτριοι και τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί απο 11 εως 21 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 15 εως 24 και στο Αιγαίο απο 17 εως 25 βαθμούς Κελσίου. Αραιές νεφώσεις, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία που θα κυμανθεί απο 15 εως 23 βαθμούς θα έχει η Αθήνα.Στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να σημειωθεί ασθενής βροχή και το θερμόμετρο θα δείξει από 13 μέχρι 20 βαθμούς Κελσίου.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Wednesday, 16 October 1996 - 4:47:18