Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 96-10-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 15/10/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κηδεύεται στις 4 το απόγευμα στο χωριό Αυγόρου της Κύπρου ο 58χρονος Πέτρος Κακουλής, που δολοφονήθηκε την Κυριακή απο τα στρατεύματα κατοχής στη βόρεια Κύπρο.

Η Λευκωσία προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας, ενω η Αθήνα θα υποστηρίξει την Κύπρο εαν καταφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη δολοφονία του Ελληνοκύπριου.

Καταδικάζει την Τουρκία για τις δολοφονίες Ελληνοκυπρίων το Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς.

Περιοδεία στη Θράκη πραγματοποιεί ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθηνα, Ουμίτ Παμίρ.

Το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίσει για την τοποθέτηση των νέων περιφερειαρχών.

Σύσκεψη του Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη με αρμόδιους υπουργούς για τον προϋπολογισμό του 1997.

Δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Τη λήψη νέων σκληρών οικονομικών μετρων προβλέπει ο Συνασπισμός.

Ο Μιλτιάδης Εβερτ προχωρεί στην ανασυγκρότηση του κομματικού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας.

Τριήμερη επίσκεψη του Θεόδωρου Πάγκαλου στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Σε δυο εβδομάδες οι συνομιλίες στη Νέα Υορκη μεταξύ Αθηνών - Σκοπίων για την ονομασία της γειτονικής χώρας.

Ολοκληρώνεται στη Λάρισα η δίκη του Γιάννη Καλαμπόκα.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κηδεύεται στις 4 το απόγευμα παρουσία εκπροσώπων της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης, δημοσία δαπάνη, στο χωριό Αυγόρου της Κύπρου ο 58χρονος, Πέτρος Κακουλής, που δολοφονήθηκε το πρωι της Κυριακής απο τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής στο βόρειο τμήμα της Μεγαλονήσου. Η σορός του Κακουλή παραδόθηκε χθες στις κυπριακές αρχές και η τουρκική σφαίρα, που τον έπληξε στο στήθος ηταν και η μοιραία, δήλωσε ο ιατροδικαστής, Πέτρος Βανέζης, μετά τη νεκροψία. Ο Κακουλής ειχε δεχθεί δυο ακόμη σφαίρες, μια στο λαιμό και μια στον ώμο και σύμφωνα με τον ιατροδικαστή περισσότερα στοιχεία θα γίνουν γνωστά μετα την ολοκλήρωση των βαλλιστικών εξετάσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Αλέκος Μιχαηλίδης, προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τους πρέσβεις των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο προσφυγής στον διεθνή οργανισμό. Ο κ. Μιχαηλίδης δήλωσε ότι οι δολοφονικές ενέργειες των Τούρκων δεν είναι τυχαίες, αλλά αποτέλεσμα μιας πολιτικής, που ακολουθεί η Αγκυρα. Ο διοικητής της ειρηνευτικής δυναμης των Ηνωμένων Εθνών στη Λευκωσία Αχτι Βαντιάνεν, ζήτησε με τον πιο έντονο τρόπο απο τον διοικητή των κατοχικών δυνάμεων να δώσει οδηγίες στους στρατιώτες, που βρίσκονται υπο την διοίκησή του να μην πυροβολούν, εκτός αν απειλείται η ζωή τους.

Η κυβέρνηση των Αθηνών θα υποστηρίξει την Λευκωσία στο ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δηλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Το συμβάν της Κυριακής λειτουργεί αθροιστικά με τις πρόσφατες δολοφονίες των δυο Ελληνοκυπρίων μετά την πορεία των μοτοσυκλετιστών, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, τόσο κατά της Τουρκίας, όσο και κατά της διεθνούς κοινότητας. Οι δυνάμεις του Αττίλα έχουν δώσει παράγγελμα να δολοφονείται εν ψυχρώ όποιος πλησιάζει κοντά στα δολοφονικά όπλα τους, τόνισε ο κ. Πάγκαλος και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν η Διεθνής Κοινότητα να προσεγγίζει θεωρητικά και πλατωνικά το κυπριακό πρόβλημα.

Καταδικάζεται η Τουρκία τόσο για τις δολοφονίες Ελληνοκυπρίων όσο και για την στάση της στο Κυπριακό επι 22 χρόνια, όπως αναφέρεται σε κοινή δήλωση του Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς, μετά απο πρόταση του Συνασπισμού. Το Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς συγκροτειται απο δεκαεπτά κόμματα απο δεκαπέντε ευρωπαικές χώρες και συνήλθε στο Ελσίνκι στο διήμερο 12 και 13 Οκτωβρίου, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το Κυπριακό.

Διακριτικά μέτρα έχει πάρει η αστυνομία για το ενδεχόμενο πρόκλησης αναταραχής ή έντασης, με αφορμή την περιοδεία, που άρχισε χθες ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Ουμίτ Παμίρ, στην περιοχή της Θράκης. Ο Τούρκος πρέσβης εμφανίσθηκε προκλητικός κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή, λέγοντας πώς επισκέπτεται την περιοχή για να δει τους Τούρκους, που ζούν σε αυτή. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, με αφορμή την επίσκεψη του Τούρκου Πρέσβη στη Θράκη δηλωσε οτι η πολιτική της κυβέρνησης στην περιοχή δεν θα επιτρέψει στην Αγκυρα και σε οποιονδήποτε τρίτο να χρησιμοποιήσουν τους Μουσουλμάνους ως εργαλείο ή επιχείρημα στα χέρια τους.

Συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να αποφασίσει για την τοποθέτηση των νέων Γενικών Γραμματέων στις 13 περιφέρειες της χώρας, απο τους οποίους ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, εχει ζητήσει δηλωση οτι δεν θα ειναι υποψήφιοι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Οι αλλαγές περιφερειαρχών συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση που ειχαν ο κ. Σημίτης με τον υπουργό Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλέκο Παπαδόπουλο.

Υπο την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με αρμόδιους υπουργούς με αντικείμενο τον προϋπολογισμό του 1997. Ο κ. Σημίτης συναντήθηκε χθες με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και συζήτησε θέματα, που αφορούν την προώθηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τον εξορθολογισμό δαπανών των νοσοκομείων, αλλά και την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.

Δεν πρόκεται να επιβληθούν νέοι φόροι επανέλαβε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, με αφορμή τις δηλώσεις του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας, Χρήστου Πάχτα, για το ενδεχόμενο φορολόγησης των τόκων από τους τίτλους του δημοσίου. Η κυβέρνηση θα εξειδικεύσει την πολιτική της κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, δήλωσε ο κ. Ρέππας

Χρειάζεται επειγόντως μια ``ριζική και δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση`` σημειώνει ο Συνασπισμός σε ανακοίνωσή του και προτείνει ``την άμεση φορολόγηση των κερδών από ομόλογα και έντοκα γραμμάτια``, καθώς και ``την άμεση φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, πάνω από ένα όριο, μέσω των ΟΤΑ με προοδευτική κλίμακα``.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, προχωρεί στην ανασυγκρότηση του κομματικού μηχανισμού. Ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ορίστηκε ο Σταύρος Δήμας με αναπληρωτή τον Δημήτρη Σιούφα. Την περαιτέρω τακτική της ομάδας των τριών, μέχρι το επικείμενο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, συζήτησε κατά τις συναντήσεις, που ειχε ο Γιώργος Σουφλιάς με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Στέφανο Μάνο. Ο τελευταίος ζήτησε γνήσιο και αντιπροσωπευτικό συνέδριο το αποτέλεσμα του οποίου θα γίνει αποδεκτό απ' όλους, διαφορετικά, όπως είπε, υπάρχει κίνδυνος διάσπασης του κόμματος.

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί απο σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας με πρώτο σταθμό το Σαράγεβο, όπου αυτές τις μέρες ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες και για την έναρξη λειτουργίας της εκεί ελληνικής πρεσβείας. Οπως δήλωσε χθες ο κ. Πάγκαλος η επίσκεψή του στην περιοχή έχει στόχο να υπογραμμίσει τη θέληση της Ελλάδας να συμβάλει ενεργά στην εφαρμογή του σχεδίου Ντέϊτον και στην περαιτέρω προώθηση των οικονομικών σχέσεων με τις χώρες αυτές.

Το Συμβούλιο Υπουργών ECOFIN,επικύρωσε, χθές, όπως αναμένετο, την απόφαση του πρόσφατου άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Δουβλίνο, που απέρριψε την πρόταση του προέδρου της Κομισιόν Ζακ Σαντέρ για την πρόσθετη χρηματοδότηση με ένα δισεκατομμύριο ECU, περίπου των 14 διευρωπαϊκών προγραμμάτων άμεσης προτεραιότητας. Στα προγράμματα αυτά περιλαμβάνονται η σύζευξη Ρίου - Αντιρρίου, ο οδικός άξονας Πάτρα- Αθήνα και η Εγνατία.

Σε δυο εβδομάδες επαναλαμβάνεται στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη υπο τον Σάϊρους Βανς νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Αθηνών - Σκοπίων για το όνομα της γειτονικής χώρας. Για βήματα προόδου, έκανε λόγο ο Σάϊρους Βάνς, μετά τις τρίωρες συνομιλίες, που ειχε χθες στη Γενευη με τους εκπροσώπους Αθηνών και Σκοπίων για το ίδιο θέμα. Οι συνομιλίες βρίσκονται σε καλό δρόμο, δήλωσε ο Ελληνας διαπραγματευτής, πρέσβης Χρήστος Ζαχαράκης. Στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, άφησε να εννοηθεί ότι μελετάται το ενδεχόμενο της διπλής ή τριπλής ονομασίας, καθώς το γειτονικό κράτος προβάλει την άποψη ότι δεν μπορεί να αλλάξει την εσωτερική του ονομασία.

Με τίς αγορεύσεις των συνογόρων υπεράσπισης, ολοκληρώνεται σημερα στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λάρισας η δίκη του Γιάννη Καλαμπόκα, που έχει καταδικασθεί ισόβια για τη δολοφονία του καθηγητή, Νίκου Τεμπονέρα. Ο Εισαγγελέας της έδρας δεν δέχθηκε την πρόταση της υπεράσπισης ότι η δολοφονία έγινε εν βρασμώ ψυχής, ενώ ο κατηγορούμενος επανέλαβε ότι είναι αθώος. Οι καθηγητές της ΟΛΜΕ οργανώνουν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Εφετείο.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οπως γίνεται συνήθως οι προπονητές πληρώνουν το ``μάρμαρο`` στις ομάδες που έχουν ανεπιτυχή αποτελέσματα και φυσικά δεν μπορούσε παρά να συμβεί το ίδιο και με τον Τομ Νιούελ που απολύθηκε από τον Ηρακλή. Αντικαταστάτης του Αμερικανού προπονητή στην ομάδα μπάσκετ του ``Γηραιού`` θα είναι ο μέχρο πρότινος συνεργάτης του, Τάκης Ξουρίδας.

Τον πρώτο του βαθμό στο φετινό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Α` Εθνικής κατηγορίας, κατέκτησε ο Απόλλων Αθηνών, αφού σε αγώνα της 4ης ημέρας που έγινε στο γήπεδο της Ριζούπολης, αναδείχθηκε ισόπαλος χωρίς τέρματα με τον ΠΑΟΚ. Η ομάδα του ``δικέφαλου του βορρά`` με τον βαθμό αυτό ανέβηκε στην 9η θέση με 5 βαθμούς, όσους έχει και η Καλαμάτα, ενώ προηγούνται Ολυμπιακός, Πανηλειακός και Παναχαϊκή που έχουν από 10 βαθμούς.

Η Δόξα Δράμας σε αγώνα της τρίτης ημέρας για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της δεύτερης εθνικής κατηγορίας που έγινε στο Αλκαζάρ, απέσπασε ``λευκή`` ισοπαλία από τη Λάρισα, η οποία έχασε τον πρώτο της βαθμό και την ευκαιρία να μείνει μόνη πρώτη στο βαθμολογικό πίνακα της διοργάνωσης. Ετσι προηγούνται η Λάρισα ο Πύργος και Παναιτωλικός με 7 βαθμούς, έναντι 6 των Τρικάλων, του Λεβαδειακού, του Εθνικού, των Ιωαννίνων και της Δόξας Βύρωνα.

Ο Αρης, σε αγώνα της 3ης ημέρας για το πρωτάθλημα βόλεϊ της Α1 εθνικής κατηγορίας, που έγινε στην Αλεξανδρούπολη, νίκησε 3-0 σετ τον τοπικό Εθνικό. Ετσι τώρα μετά από 3 αγώνες προηγούνται Παναθηναϊκός και Αρης με 6 βαθμούς, έναντι 5 της Ορεστιάδας, του Κτησιφώντα Παιανίας και του Εθνικού Αλεξανδρούπολης.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 242,60 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 383,00, λίρα Κύπρου προς 521,18, γαλλικό φράγκο προς 46,70, ελβετικό φράγκο προς 193,34, γερμανικό μάρκο προς 158,46,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,93, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 217,08 και την ECU προς 303,90 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σήμερα στα βορειοδυτικά, ενώ στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι στα θα πνέουν ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί απο 11 εως 22 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 15 εως 25 και στο Αιγαίο απο 17 εως 24 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία, που θα κυμανθεί απο 16 εως 23 και απο 13 εως 21 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Ι.Π.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Tuesday, 15 October 1996 - 6:32:49