Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 96-10-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 08/10/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Υπο τη νέα της σύνθεση άρχισε στις 9.30 η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, υπο την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Η Βουλή εκλέγει Προεδρο. Την Πέμπτη οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και το Σάββατο η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Οι οικονομικοί υπουργοί υπέβαλαν τις προτάσεις τους στον Πρωθυπουργό ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού.

Συνεδρίασε χθες η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, όπου ο Μιλτιάδης Εβερτ δηλωσε οτι το συνέδριο θα γίνει σύμφωνα με τις προβλέψεις του καταστατικού και χαρακτήρισε ανοησίες τις πληροφορίες, που τον φέρουν ως υπο προθεσμία Πρόεδρο.

Σκληρότερη λιτότητα προβλέπει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Oλοκληρώνεται σήμερα η ελληνοκυπριακή άσκηση στη διάρκεια της οποίας σημειώθηκε μπαράζ παραβιάσεων του εναέριου χώρου μας στο Αιγαίο απο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Η ανάπτυξη των δομών της Ευρωπαικής Ενωσης θα είναι το κυρίαρχο θέμα των συνομιλιών που θα έχει σήμερα στο Ελσίνκι ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας,Κωστής Στεφανόπουλος με τον Φινλανδό ομόλογό του Μάρτι Αχτισάαρι.

Υλική συμπαράσταση της πολιτείας για τους πλημμυροπαθείς του Πειραιά.

Την αναγνώριση πτυχίων ξένων πανεπιστημίων ύστερα απο σπουδές στη χώρα μας, ζητεί ο εισηγητής του 6ου τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας.

Συνεχίζεται στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας η δίκη του Γιάννη Καλαμπόκα.

Αύριο ο αγώνας ποδοσφαίρου της εθνικής μας ομάδας με την αντίστοιχη της Δανίας.

Αρης και ΠΑΟΚ αντιμετωπίζουν αύριο εκτός έδρας τη σλοβένικη Σάτεξ Μάριμπορ και την Οβαρένσε της Πορτογαλίας, αντίστοιχα για το κύπελλο Κόρατς.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Υπο τη νέα της σύνθεση άρχισε στις 9.30 η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, υπο την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο οποίος αναμένεται να δώσει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση. Στις 11 η Βουλή θα εκλέξει Πρόεδρο του Σώματος, θέση στην οποία αναμένεται να επανεκλεγεί ο Απόστολος Κακλαμάνης, σύμφωνα με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, ενώ από τη Νέα Δημοκρατία θα προταθεί η Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη. Την Πέμπτη θ' αρχίσει η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης απο τον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη και θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η συζήτηση επι των προγραμματικών δηλώσεων θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου με την ονομαστική ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε χθες υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, οι οικονομικοί υπουργοί υπέβαλαν τις προτάσεις τους, ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού. Οι προθέσεις της κυβέρνησης για την οικονομική πολιτική του 1997 θα διαφανούν στις προγραμματικές δηλώσεις. Ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, δήλωσε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το ταμείο κύριας ασφάλισης των αγροτών και θα δοθεί προτεραιότητα στην καταβολή των αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους του Εβρου, τα ζώα των οποίων επλήγησαν από ευλογιά. Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, συναντήθηκε με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ και διαβεβαίωσε ότι ο νέος δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας θα είναι έτοιμος σε έξι μήνες, δεν ανέλαβε καμιά δέσμευση για το ενιαίο μισθολόγιο και προειδοποίησε ότι οι προσλήψεις θα γίνονται με το σταγονόμετρο.

Ανοησίες χαρακτήρισε τις πληροφορίες και τα δημοσιεύματα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που τον φέρουν ως πρόεδρο του κόμματος μέχρι το Συνέδριο. Τη δήλωση έκανε ο κ. Εβερτ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτοντας οτι το συνέδριο θα γίνει, όπως προβλέπεται από το καταστατικό. Η νέα συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα γίνει στις 30 Οκτωβρίου. Πριν αρχίσει η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπήρξε συνάντηση του Γιώργου Σουφλιά με τους Στέφανο Μάνο και την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάσισαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους, να διατυπώνουν αυτόνομο πολιτικό λόγο και να έχουν κοινή στάση απέναντι στον κ. Εβερτ.

Mαζικές παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και Λευκωσίας,έγιναν χθές απο τουρκικά αεροσκάφη μεταξύ Ρόδου και Κύπρου στη διάρκεια της διακλαδικής ελληνοκυπριακής άσκησης,η οποία ολοκληρώνεται σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, 12 ζεύγη τουρκικών αεροσκαφών προχώρησαν σε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας σε 25 περιπτώσεις και παρενόχλησαν τα ελληνικά αεροσκάφη και τα συνοδευτικά τους, που μετέχουν στην κοινή ελληνοκυπριακή ασκηση. Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τα τουρκικά αεροσκάφη σε όλες τις περιπτώσεις, ενώ σε 20 περιπτώσεις η αναχαίτιση εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Σήμερα η άσκηση ''Νικηφόρος'' θα διεξαχθεί σε περιοχή του Καλού χωριού Λάρνακας στην οποία συμμετέχουν και σήμερα αεροσκάφη της ελληνικής αεροπορίας, ενώ θα γίνει και ρίψη αλεξιπτωτιστών απο μεταγωγικά αεροπλάνα. Χθές πραγματοποιήθηκε νυχτερινή άσκηση, με πραγματικά πυρά και συμμετοχή μονάδων απο όλα τα όπλα, σε περιοχή της Λάρνακας με στόχο το συντονισμό των διαφόρων τμημάτων της Εθνικής Φρουράς καθώς και επίθεση και ανακατάληψη εχθρικών υψωμάτων,η οποία στέφθηκε απο επιτυχία.

Η ανάπτυξη των δομών της Ευρωπαικής Ενωσης θα είναι το κυρίαρχο θέμα των συνομιλιών που θα έχει σήμερα στο Ελσίνκι ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας,Κωστής Στεφανόπουλος με τον Φινλανδό ομόλογό του Μάρτι Αχτισάαρι, οπως μεταδίδει απο την φινλανδική πρωτεύουσα το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. Τον κ. Στεφανόπουλο κατά την τριήμερη επίσκεψή του στη Φινλανδία συνοδεύει ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος. Φινλανδία και Ελλάδα έχουν αμοιβαίο συμφέρον στην εξισσορόπηση των συμφερόντων ανάμεσα στα μεγάλα και στα μικρά κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης,στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, εκτιμά το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αμεση οικονομική ενίσχυση εκ μέρους της πολιτείας υποσχέθηκε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, στους πληγέντες κατοίκους και καταστηματάρχες, της περιοχής του Πειραιά και των γύρω Δήμων, που υπέστησαν ζημιές από την πρόσφατη νεοροποντή. Σε πρώτη φάση θα δοθεί ποσό 200.000 δραχμών σε κάθε πληγείσα οικογένεια και θα ακολουθήσει αποζημίωση και χορήγηση χαμηλότοκων δανείων, μετά την καταγραφή των ζημιών. Οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων. Η ΕΥΔΑΠ και η Νομαρχία αλληλοκατηγορούνται για το ποιός φταίει, ενώ ο Εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί άν υπάρχουν ευθύνες. Να διατεθεί το σύνολο των απαιτουμένων κονδυλίων και οχι των μισών, που ανέφερε ο κ. Λαλιώτης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αντιπλημμυρικών έργων, ζήτησε με ανακοίνωσή του του ΚΚΕ.

Εβδομήντα Κούρδοι λαθρομετανάστες από το Ιράν,που είχαν αποβιβαστεί με βάρκα δεξαμενόπλοιου στην ερημική παραλία Καρούμες της Σητείας και εντοπίστηκαν - αργά χθες τ'απόγευμα - από ψαράδες, μεταφέρθηκαν από άνδρες του Λιμενικού Σώματος στο Αστυνομικό Τμήμα Σητείας, που ανέλαβε την υπόθεση.

Την αναγνώριση των τίτλων σπουδών τριών αποφοίτων γαλλικού Πανεπιστημίου, που έκαναν τις μισές σπουδές στη χώρα μας και τις υπόλοιπες στη Γαλλία, ζήτησε ο εισηγητής του 6ου τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας, κ. Σακελλαρίου. Στο 6ο τμήμα του Συμβουλίου Επιρατείας, που συνεδρίασε χθές, εκδικάσθηκαν αιτήσεις, με τις οποίες ζητείται να ακυρωθεί απόφαση του ΔΙΚΑΤΣΑ, που δεν αναγνώρισε πτυχία γαλλικού Πανεπιστημίου, που είχαν απονεμηθεί ύστερα απο προδίπλωμα και σπουδές στην Ελλάδα. Ο εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας υποστήριξε οτι οι αποφάσεις του ΔΙΚΑΤΣΑ είναι παράνομες και οτι υπάρχει σύγκρουση των κοινοτικών κανόνων δικαίου με το άρθρο 16 του Ελληνικού Συντάγματος. Επίσης, ζήτησε όπως το εν λόγω άρθρο ερμηνευθεί κατά τρόπο σύμφωνο με το κοινοτικό δίκαιο. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να απαντήσει.

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται και σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας η ακροαματική διαδικασία της τρίτης δίκης του Γιάννη Καλαμπόκα, ο οποίος έχει κριθεί ένοχος για το φόνο του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα. Χθές κατέθεσαν δύο καθηγητές οι Γεώργιος Κατσιγιάννης και Διονύσιος Λυκουριώτης, που ήταν μάρτυρες κατηγορίας και υπερασπίσεως αντίστοιχα. Ο πρώτος ισχυρίστηκε στην κατάθεσή του ότι η ομάδα Καλαμπόκα λειτούργησε επιθετικά και τα μέλη της έφεραν ρόπαλα ενώ αντίθετα ο κόσμος που ήταν έξω από το σχολείο είχε ειρηνικές προθέσεις. Ο δεύτερος μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι δύο μέρες πριν είχε δημιουργηθεί κλίμα έντασης που ήταν φυσικό η ομάδα Καλαμπόκα, που ήταν μέσα στο σχολείο να έχει καταληφθεί από φόβο και πανικό.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αισιόδοξος παρουσιάστηκε ο Ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Πολυχρονίου στη συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε στην Κοπεγχάγη ενόψει του αυριανού αγώνα με την εθνική της Δανίας. ``Στόχος μας είναι η νίκη, αλλά θα είμαστε ικανοποιημένοι και με την ισοπαλία`` είπε ο κ.Πολυχρονίου.

Ο Αρης αντιμετωπίζει αύριο στη Σλοβενία τη Σάτεξ Μάριμπορ στις 18.30 το απόγευμα για το Κύπελλο Κόρατς. Ο Σούλης Μαρκόπουλος δήλωσε οτι δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα η ομάδα.

Το πρωί αναχωρεί ο ΠΑΟΚ για την Πορτογαλία όπου αύριο θ' αντιμετωπίσει για την ίδια διοργάνωση την Οβαρένσε. Ο Μισέλ Γκομέζ, επέλεξε δέκα μπασκετμπολίστες που θα έχει στη διάθεσή του για τον αγώνα, με μοναδική έκπληξη τον αποκλεισμό του Αχιλλέα Μαματζιόλα, στη θέση του οποίου προτίμησε τον Σωτήρη Νικολαίδη.

Στο κακό αγωνιστικό πρόσωπο που παρουσίασε ο Ολυμπιακός, κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο του χθεσινού ντέρμπι κόντρα στον Παναθηναϊκό και όχι στην διαιτησία των Κουκουλεκίδη και Παπαδημητρίου, έριξε τις ευθύνες της ήττας, ο Αμερικανός γκάρντ των ``ερυθρολεύκων`` Γουίλι Αντερσον, σε αντίθεση με τον προπονητή του, Ντούσαν Ιβκοβιτς που είχε μάλλον εύκολη την δικαιολογία.

Επικίνδυνη ομάδα που μεταμορφώνεται στο γήπεδο της, χαρακτήρισε την αντίπαλο της ομάδας του στον δεύτερο γύρο του κυπέλλου κυπελλούχων, Ολύμπια Λιουμπλιάνας ο προπονητής της ΑΕΚ, Πέτρος Ραβούσης, την οποία κατασκόπευσε σε αγώνα του σλοβενικού πρωταθλήματος.

Να περάσουμε στον χώρο του βόλεϊ τώρα. Με αποκλεισμό της έδρας του για μία αγωνιστική ημέρα, τιμωρήθηκε ο Κτησιφών Παιανίας από τον αθλητικό δικαστή του βόλεϊ για τα επεισόδια που έγιναν στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών με την ΑΕΚ.

Ο Παναθηναϊκός σε αγώνα της τρίτης ημέρας για το πρωτάθλημα βόλεϊ της Α1 Εθνικής κατηγορίας, που έγινε στο κλειστό γήπεδο της Νέας Σμύρνης, κέρδισε 3-2 την Φιλία Ηλιούπολης.

Η διεθνής ομοσπονδία κατεκύρωσε τον Βούλγαρο διεθνή βολεϊμπολίστα, Ιβάϊλο Γκαβρίλοφ στον Ολυμπιακό. Ο ξένος παίκτης όπως είναι γνωστό ``εξαφανίστηκε`` από το ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει η αποστολή του Ολυμπιακού στην Ιταλία μετά τον φιλικό αγώνα με τη Μόντενα, προκειμένου να ενταχθεί στη Ρόμα.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 243,63 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 381,07, λίρα Κύπρου προς 521,58, γαλλικό φράγκο προς 47,07, ελβετικό φράγκο προς 193,87, γερμανικό μάρκο προς 159,13,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,07, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 218,59 και την ECU προς 304,41 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Θα συνεχισθεί και σήμερα ο άστατος καιρός με τοπικές νεφώσεις και ασθενείς βροχές στη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά και βροχές και καταιγίδες στην υπόλοιπη χώρα και κυρίως στα δυτικά, όπου τα φαινόμενα θα είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στο Ιόνιο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί απο 13 εως 20 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 16 εως 25 και στο Αιγαίο απο 18 εως 26 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, κατά περιόδους αυξημένες, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία που θα κυμανθεί απο 16 εως 24 βαθμούς θα έχει η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να σημειωθεί ασθενής βροχή και το θερμόμετρο θα δείξει απο 15 εως 19 βαθμούς Κελσίου.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Tuesday, 8 October 1996 - 8:00:53