Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 99-03-17

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna <www.antenna.gr/> - email: webmaster@antenna.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] ΠΑΣΟΚ προ συνεδρίου

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Στο Ιατρικό πάλι ο Γιαννόπουλος
  • [02] Συνάντηση Σημίτη-Σρέντερ
  • [03] Στην Αθήνα ο Λετονός πρόεδρος
  • [04] Αναταραχή στην Ε.Ε
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [05] Νεο θρίλλερ στον Ολυμπο
  • [06] Εκτός τα Τρόλεϋ-Συγκεντρώσεις εργαζομένων
  • [07] Γενικές Εξετάσεις
  • [08] Θρίλερ Λυμπέριος
  • [09] Γιατροί στην Δικαιοσύνη
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [10] Κοσοβο-Αδιέξοδο στις συνομιλίες
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [11] Iατροδικαστική έκθεση για τη σφαγή στο Ράτσακ
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [12] Εκτελέστηκε ο Κακαρέλης
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [13] Παράταση για τις Φορολογικές δηλώσεις
  • [14] Ελληνική φέτα τέλος
  • [15] Χρηματιστήριο
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [16] Υγεία για όλους σε 25 χρόνια
  • [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] ΠΑΣΟΚ προ συνεδρίου

    17/03/99

    Επικλήσεις για ενότητα αλλά και υπόγειες αντιπαραθέσεις στο ΠΑΣΟΚ εν' όψει Συνεδρίου, η αιλαία του οποίου ανοίγει αύριο.

    - Δια βοής - και όχι με τις υπογραφές του 1/5 των συνέδρων, η υποβολή υποψηφιότητας αντιπάλου του κ. Σημίτη σύμφωνα με απόφαση του Ε.Γ.

    Κλίμα αισιοδοξίας στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί να μεταδώσει, μέσω της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, ο πρωθυπουργός.

    Τονίζει ότι τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση θα κριθούν στις εκλογές του 2.000 και όχι στις Ευρωεκλογές, στις οποίες, σύμφωνα με τον κ.Σημίτη, ο Ελληνικός λαός θα ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στο ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηρίζει μικροπολιτικά και προσωπικά παιχνίδια τα περί θέματος ηγεσίας και ξεκαθαρίζει ότι στο Συνέδριο θα εκλεγεί πρόεδρος για τρία χρόνια.

    Ο κ.Σημίτης τάσσεται κατά των κυβερνήσεων συνεργασίας και θεωρεί θέμα της συντηρητικής παράταξης το πιθανολογούμενο κόμμα Αβραμόπουλου.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    [01] Στο Ιατρικό πάλι ο Γιαννόπουλος

    17/03/1999

    Σε εγχείρηση αφαίρεσης πολύποδα υποβλήθηκε νωρίτερα ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος.

    Τον υπουργό επισκέφθηκε το πρωϊ ο υπουργός Επικρατείας, Κώστας Γείτονας ενώ ενημερώθηκαν τηλεφωνικά για την κατάσταση της υγείας του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κώστας Στεφανόπουλος και ο πρωθυπουργός.

    Σύμφωνα με τον διευθυντή της χειρουργικής κλινικής Γρηγόρη Σκαλκέα η βιοψία που έγινε δεν έδειξε κακοήθη όγκο.

    [02] Συνάντηση Σημίτη-Σρέντερ

    17/03/1999

    Στην Αθήνα έφτασε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και έχει αυτήν την ώρα συνάντηση με τον Κώστα Σημίτη σχετικά με το θέμα που προέκυψε από την παραίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ο κ.Σρέντερ απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναδιορισμού του Ζάκ Σαντερ ώς προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Υποψήφιοι για την προεδρία είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι και ο γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα.

    [03] Στην Αθήνα ο Λετονός πρόεδρος

    17/03/1999

    Επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας του προέδρου της Λεττονίας ο οποίος συναντήθηκε το πρωϊ με τον Κωστή Στεφανόπουλο. Ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος του απένημε το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλης των Αθηνών.

    [04] Αναταραχή στην Ε.Ε

    17/03/1999

    Αμηχανία στην Ευρωπαϊκη Ενωση μετά την παραίτηση της Κομισιόν. Πολλά τα σενάρια στις Βρυξέλλες για τη διάδοχη κατάσταση.

    Την άμεση αποχώρηση του Ζάκ Σαντέρ από την προεδρία της Κομισιόν ζήτησε ο βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ. Οι Βρετανικες εφημερίδες, εξάλλου, αναφέρουν ως επικαρατέστερους διαδόχους του Σαντέρ, τους Χαβιέρ Σολάνα, Ρομάνο Πρόντι και Αντόνιο Γκουτιέρες.

    Η κρίση στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει επιπτώσεις και στην Ελλάδα καθώς παγωνουν για 6 μηνες οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο Σαντερ.

    Σύμφωνα πάντως με την κυβέρνηση δεν θα δημιουργηθουν προβλήματα στην πορεία προς την ΟΝΕ.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    [05] Νεο θρίλλερ στον Ολυμπο

    17/03/99

    Επτά μέλη των συνεργείων διάσωσης εγκλωβίστηκαν στις χιονισμένες πλαγιές από την κακοκαιρία που πλήτει την περιοχή και σταμάτησε τις προσπάθειες για την ανάσυρση των σορών των τριών ορειβατών.

    Οι επτά ορειβάτες δεν κινδυνεύουν, όμως εστάλησαν συναδελφοί τους με τη βοήθεια του στρατού για να βοηθήσουν στην επιστροφή τους.

    [06] Εκτός τα Τρόλεϋ-Συγκεντρώσεις εργαζομένων

    17/03/99

    Βροχή και τρόλεϋ, συνέθεταν από το πρωϊ το σκηνικό της ταλαιπωρίας στην Αθήνα.

    Συγκεντρώσεις έκαναν οι συνταξιούχοι και οι οικοδόμοι στις πλατείες Κοτζιά και Κάνιγγος.

    [07] Γενικές Εξετάσεις

    17/03/99

    Ενας στους δύο υποψηφίους εισάγεται φετος στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τα ΤΕΙ. Η αύξηση των εισακτέων, που θα ειναι κατά 9.000 περισσότεροι από πέρυσι, αφορά κυρίως τα περιφερειακά πανεπιστήμια και λιγότερο τις δημοφιλείς ανώτατες σχολές. Στις 26 Μαρτίου λήγει η προθεσμία κατάθεσης των μηχανογραφικών δελτίων στα σχολεία.

    [08] Θρίλερ Λυμπέριος

    17/03/99

    Αίνιγμα παραμένει η βύθιση του ΛΥΜΠΕΡΙΟΣ.

    Το μυστήριο θα λυθεί μόνον εάν απομακρυνθούν τα δίχτυα που καλύπτουν σχεδόν το μισό σκάφος. Δεν αποκλείονται μάλιστα και νέες έρευνες στον τόπο του ναυαγίου.

    [09] Γιατροί στην Δικαιοσύνη

    17/03/99

    Σάλος έχει ξεσπάσει στον Αγιο Σάββα, μετά τη δίωξη που ασκήθηκε κατά δύο γιατρών για βία και παρακώλυση λειτουργίας δημοσίου ιδρύματος κατά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις.

    Πρόκειται για τις γιατρούς Ουρανία Αγγελάτου, υπεύθυνη μονάδας μαστογραφίας και Χαράλαμπο Ζαπάτη, ακτινοθεραπευτής, που κατηγορούνται ότι έκλεισαν την πόρτα σε καρκινοπαθείς.

    Οι δύο καηγορούμενοι προσήλθαν στο Πταισματοδικείο και στη συνέχεια μετείχαν σε γενική συνέλευση στο νοσοκομείο.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    [10] Κοσοβο-Αδιέξοδο στις συνομιλίες

    17/03/99

    Διπλωματικό αδιέξοδο επικρατεί στο Ραμπουγέ κατα την τρίτη μέρα του δεύτερου γύρου των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Κοσσυφοπέδιο, μετά τις αντιρρήσεις που προέβαλαν χθες οι σέρβοι διαπραγματευτές για το στρατιωτικό σκέλος του Σχεδιου Ειρήνευσης.

    Ο Σέρβος Πρόεδρος Μίλαν Μιλουτίνοβιτς ξεκαθάρισε πως η πλευρά του αρνείται την παρουσία ξένων στρατευμάτων σε γιουγκοσλαβικό έδαφος και οτι θα υπογράψει μόνο το πολιτικό σκέλος της συμφωνίας, υπο την προυπόθεση οι διαπραγματευτές να λάβουν υπόψη και να ικανοποιήσουν τίς σερβικές τροπολογίες.

    Φυσικά, οι τρεις μεσολαβητές - ο Αμερικανός Κρίστοφερ Χιλ, ο Ρώσος Μπόρις Μαγιόρσκι και ο Αυστριακός Βόλφγκανγκ Πέτριτς εκ μέρους της Ευρωπαικής Ενωσης - απέρριψαν τις τροποποιήσεις που υπέβαλε η σερβική πλευρά.

    Υπο αυτό πρίσμα ενισχύεται η πιθανότητα να πραγματοποιηθουν οι αμερικανικές απειλές για αεροπορικους βομβαρδισμούς εναντίον της Σερβίας. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Τζέημς Ρούμπιν ζήτησε απο τους γιουγκοσλάβους να διαλέξουν μεταξύ μιας ειρηνευτικής συμφωνίας και της καταστροφής, επισημαίνοντας πως χρόνος και υπομονή εξαντλούνται.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι πρόσθεσαν πως εάν δεν εχει βρεθεί λύση έως την Παρασκευή, οι διαπραγματεύσεις θα σταματήσουν.

    Ομως ο Μιλουτίνοβιτς επανήλθε σήμερα κατηγορώντας τους διεθνείς μεσολαβητές ότι προσπαθούν να επιβάλουν μία λύση-απάτη στις ειρηνευτικές συνομιλίες για το Κοσσυφοπέδιο, απορρίπτοντας τις προτάσεις του Βελιγραδίου.

    Οι τρεις μεσολαβητές έχουν προγραμματίσει μία συνέντευξη Τύπου στις 6 το απόγευμα (7 ώρα Ελλάδος). Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν είναι αισιόδοξος, ο Κρίστοφερ Χιλ δήλωσε: "Δεν θα πήγαινα τόσο μακρυά. Θα δούμε σήμερα".

    Στο Κοσσυφοπεδιο, τρια χωρια εγκαταλείφθηκαν στις φλόγες απο τους κατοίκους τους την ίδια ώρα που ο σερβικός στρατός προελαύνει, απομονώνοντας τους αντάρτες του Απελευθερωτικού Στρατου στις χιονισμένες βουνοπλαγιές της σερβικής επαρχίας.

    Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Γενεύη, Κρις Γιανόφσκι ανακοίνωσε πως 9,000 άτομα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους απο την Δευτέρα στο Κοσσυφοπέδιο, και πρόσθεσε πως η ένταση των μαχών έχει ξεπεράσει τα επίπεδα του Οκτωβρίου πριν υπογραφεί η εκεχειρία.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    [11] Iατροδικαστική έκθεση για τη σφαγή στο Ράτσακ

    17/03/1999

    Η ιατροδικαστική έκθεση για το φονικό στο Ράτσακ του Κοσσυφοπεδίου, την οποία συνέταξε και παρουσίασε σήμερα στην Πρίστινα η φιλανδή ιατροδικαστής Ελενα Ράντα, υποβλήθηκε ταυτόχρονα στη γερμανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

    "Την έκθεση μας παρέδωσε το πρωί η φιλανδική πρεσβεία στη Γερμανία", δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

    Η Ράντα, η οποία χαρακτήρισε το φονικό στο Ράτσακ "έγκλημα κατά της ανθρωπότητας", υπογράμμισε ότι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας αποτελεί και η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο που διαρκεί ένα χρόνο και ότι είναι καθήκον της διεθνούς κοινότητας να παρέμβει εάν η κρίση αυτή δεν μπορεί να τερματισθεί με άλλο τρόπο.

    "Εάν οι άνθρωποι εδώ δεν είναι σε θέση να λύσουν τα προβλήματά τους, τότε αυτό θα πρέπει να το αναλάβει η διεθνής κοινότητα", τόνισε η Ράντα.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    [12] Εκτελέστηκε ο Κακαρέλης

    17/03/1999

    Ο ελληνοαμερικανός Αντρέας Κακαρέλης,που είχε καταδικαστεί για δύο φόνους και για συμμετοχή σε συμμορία δολοφόνων, εκτελέστηκε σήμερα με θανατηφόρο ένεση στις φυλακές του Ταμς, στο νότιο Ιλινόι.

    Ο 35χρονος Κακαρέλης, που εκτελέστηκε τα ξημερωματα, είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών το 1982 για τον στραγγαλισμό της γραμματέως Λορέν Μπορόβσκι, αλλά πιστεύεται ότι είχε μετάσχει σε περισσότερους απο 12 φόνους από μια σύμμορία εκτελεστών, οι οποίοι διαμέλιζαν στη συνέχεια τα θύματά τους. Στην συμμορία μετείχε και ο αδελφός του Κακαρέλη.

    Ο Κακαρέλης είχε υποστηρίξει ότι η αστυνομία είχε εκμαιεύσει την ομολογία του για τον φόνο της Μπορόβσκι μετά από συνεχή ξυλοδαρμό.

    Δώδεκα εκκλησιαστικοί παράγοντες του Σικάγο είχαν ζητήσει χθες με κοινό ψήφισμά τους προε τον κυβερνήτη του Ιλινόι την αναστολή της θανατικής ποινής.

    Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αμερικής εξέφρασε την πάγια θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας σύμφωνα με την οποία κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει το αναφαίρετο δικαίωμα της ζωής οποιουσδήποτε λόγους και αν επικαλείται.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    [13] Παράταση για τις Φορολογικές δηλώσεις

    17/03/1999

    Μικρή ανάσα από την εφορία για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων.

    Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους που έληγε σήμερα παρατείνεται μέχρι το Σάββατο.

    Μέχρι και την Παρασκευή οι εφορίες θα είναι ανοιχτές έως τις 20.00 το βράδυ και το Σάββατο έως τις 14.00.

    Επίσης τα κεντρικά ταχυδρομεία θα είναι ανοιχτά Σάββατο και Κυριακή κατά τις εργάσιμες ώρες για την παραλαβή μόνο φορολογικών δηλώσεων.

    [14] Ελληνική φέτα τέλος

    17/03/1999

    Εχασε τη μάχη της φέτας η Ελλάδα.

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έκανε δεκτή την προσφυγή της Γαλλίας, της Δανίας και της Γερμανίας που παρασκευάζουν παρόμοια είδη τυριών.

    Η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου καταργεί τον Κανονισμό που κατοχύρωνε τη φέτα ώς Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης

    [15] Χρηματιστήριο

    17/03/1999

    Με άνοδο 0,91%, έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 3.630,82 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 137 δισεκατομμύρια 091 εκατομμύρια δραχμές.

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    [16] Υγεία για όλους σε 25 χρόνια

    Πρόληψη του καρκίνου και όλων των ανίατων ασθενειών, σε τρία χρόνια, προβλέπει ο κορυφαίος Ελληνας φυσικός, Δημήτρης Νανόπουλος.

    Μετά το 2003 με γονιδιακό τέστ ακόμη και σε έμβρυα θα εντοπίζονται και θα καταστρέφονται τα ένοχα για σοβαρές ασθένειες γονίδια.

    Ο κ.Νανόπουλος δήλωσε και αισιόδοξος ότι σε εικοσιπέντε χρόνια θα νικηθούν ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες και οι ψυχικές παθήσεις.

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Βροχές και καταιγίδες προβλέπονται για την Πέμπτη σε όλη την χώρα ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα, το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο. Μετά το μεσημέρι η κακοκαιρία θα παρουσιάσει ύφεση στα κεντρικά και νότια.

    Στην Αττική θα έχουμε βροχές και καταιγίδες που τοπικά θα είναι έντονες. Από το μεσημέρι αναμένεται βελτίωση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 16 βαθμούς.

    Στην Θεσσαλονίκη προβλέπεται βροχή ή χιονόνερο και χιόνια στα γύρω ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο 3 έως 8 βαθμούς κελσίου.

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Εντείνεται η κακοκαιρία μέχρι και αύριο το απόγευμα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, έντονες χιονοπτώσεις, κυρίως στα ορεινά και θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη. Υφεση αναμένεται από την Παρασκευή.

    Την Παρασκευή, στη Βόρεια Ελλάδα θα υπάρχει συννεφιά με τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος με σποραδικές βροχές ή και καταιγίδες, αλλά και διαστήματα με ήλιο. Βελτίωση αναμένεται αργά το απόγευμα από τα Βορειοδυτικά.

    Οι άνεμοι στη Βόρεια Ελλάδα θα είναι βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφώρ και στην υπόλοιπη χώρα από δυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση, ενώ η θερμοκρασία πέφτει ακόμη λίγο και θα πλησιάσει στους 6 με 7 βαθμούς στα Βόρεια και στους 14 με 17 στην υπόλοιπη χώρα.

    Το Σάββατο, ο καιρός θα είναι γενικά καλός και μόνο στην αρχή της ημέρας ίσως βρέξει για λίγο στην Ανατολική και Νοτια Ελλάδα.

    Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο 7 μποφώρ και η θερμοκρασία, χωρίς αλλαγή, θα φθάσει στους 8 βαθμούς στα Βόρεια και στους 15 με 17 στις άλλες περιοχές της χώρας.

    (c) Antenna 1999


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.01 run on Wednesday, 17 March 1999 - 16:05:30 UTC