Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-11-19

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Επέλαση κακοκαιρίας τις επόμενες 36 ώρες

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Απειλές κατά της Ελλάδας από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών
  • [02] Χριστόδουλος κατά Καποδίστρια
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [03] Μεγάλα προβλήματα από την απεργία των Τελωνειακών
  • [04] Πρόγραμμα στέγασης για τα παιδιά των φαναριών
  • [05] Παραβατική συμπεριφορά ένα στα δύο κακοποιημένα παιδιά
  • [06] Σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια και στα πρόβατα
  • [07] Τζόκερ:Νέα όνειρα ώς την Κυριακή
  • [08] Νιόβης-Ευθύνες στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ
  • [09] Αστυνομικό Δελτίο
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [10] Υπέρ της εκδοσης του Οτσαλάν τάσσεται το Στέητ Ντηπάρτμεντ
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [11] Δικαστική εξέταση μαρτύρων για το σκανδαλο Λεβίνσκι
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [12] Ο Μίκυ έγινε 70 ετών
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [13] Χρηματιστήριο-Κούρσα ανόδου
  • [14] Συνάντηση Σημίτη με εκπροσώπους της ΓΣΣΕ
  • [15] Μεγαλύτερος φόρος στους ελεύθερους επαγγελματίες
  • [16] Πρόστιμα για τις κακοτεχνίες
  • [17] Με αυξήσεις στα Δημοτικά Τέλη απειλούν οι Δήμοι της Αττικής
  • [Η] Καιρός - Σήμερα

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Επέλαση κακοκαιρίας τις επόμενες 36 ώρες

    Last Updated: Thursday, 19-Nov-98 19:43:57
    Κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, χιόνια στα ορεινά και θυελλώδεις ανέμους αναμένεται τις επόμενες 36 ώρες που θ'αρχίσει από τα δυτικά και θα επεκταθεί σ'ολόκληρη τη χώρα.

    Αναλυτικά, την Παρασκευή θα υπάρχει συννεφιά σ'όλη τη χώρα, με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Στα κεντρικά και βόρεια θα χιονίσει, ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Πάντως το βράδυ στα βορειοδυτικά ο καιρός θα βελτιωθεί.

    Οι άνεμοι νότιοι-νοτιοανατολικοί πολύ ισχυροί μέχρι θυελλώδεις και τοπικά στο Αιγαίο 9 μποφώρ, αργότερα όμως στα δυτικά θα γίνουν βόρειοι και θα εξασθενήσουν λίγο. Η θερμοκρασία θα φθάσει στα βόρεια τους 6, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο τους 14 και στο Αιαγίο τους 16 βαθμούς.

    Το Σάββατο στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, το ανατολικό και βόρειο Αιαγίο και τα 12νησα θα έχουμε και πάλι ισχυρες βροχές και καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά της Θράκης, αλλά και εξασθενηση των φαινομένων από το βράδυ Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος.

    Οι άνεμοι στις περισσότερες περιοχές θα είναι βορειοι 4 με 5 και τοπικά 6 μποφώρ, ενώ η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει.

    Κακοκαιρία και πάλι μετά την Κυριακή το μεσημέρι που θ'αρχίσει από τα δυτικά και μέχρι το βράδυ θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα.

    Οι άνεμοι ανατολικοί 6 με 7 και τοπικά στα πελάγη 8 μποφώρ και η θερμοκρασία στα ίδια επίπεδα.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Thursday, 19-Nov-98 19:48:45

    [01] Απειλές κατά της Ελλάδας από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών

    Απειλές κατά της Ελλάδας εκτόξευσε χθες από τη Βιέννη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ, ο οποίος συνοδεύει τον πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στην τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Αυστρία.

    Σε συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προειδοποιεί την Ελλάδα να εγκαταλείψει - σε σχέση με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) - "το επικίνδυνο παιχνίδι της με την τρομοκρατία".

    Ο Ισμαήλ Τζεμ επισημαίνει πως Ελληνες βουλευτές έχουν προσκαλέσει στην Ελλάδα τον αρχηγό της αυτονομιστικής αυτής οργάνωσης και έχουν δώσει την υποστήριξή τους στο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα σε διάφορα διεθνή φόρουμ.

    Στην συνέντευξη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε προειδοποίηση προς τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες, πως σε περίπτωση που δοθεί άσυλο στον συλληφθέντα στην Ιταλία αρχηγό του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, θα υπάρξει αποσταθεροποίηση μέσω του "δικτύου της μαφίας" που βρίσκεται, όπως σημειώνει, πίσω από το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα.

    Καταγγέλλοντας το ΡΚΚ για δραστηριότητες του κοινού εγκλήματος ο κ. Τζεμ προειδοποιεί πως η Ιταλία διατρέχει κίνδυνο να διευρύνει με τη στάση της το πεδίο δράσης των παράνομων αυτών "μαφιόζικων" δραστηριοτήτων, πολύ δε περισσότερο όταν υπάρχει και η πολιτική υποστήριξη από διάφορες πλευρές. Οπως διατείνεται ο Ισμαήλ Τσεμ, το ΡΚΚ, μόνον από την ανάμιξη του στο παράνομο εμπόριο ναρκωτικών έχει στη διάθεσή του πάνω από 40 εκατομμύρια δολάρια.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θεωρεί πως το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα θα είναι σε θέση να εκβιάζει τους Ευρωπαίους και ο ίδιος προβλέπει "δυσάρεστα" γεγονότα στη Δυτική Ευρώπη, από επιθέσεις του ΡΚΚ εναντίον Τούρκων υπηκόων, εργατών, θεσμών, επιχειρηματιών.

    Στη συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Τζεμ ζητά επιτακτικά από την Ιταλία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης κατά της τρομοκρατίας και να εκδώσει τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Τουρκία. Ασκεί δριμύτατη κριτική κατά ορισμένων Ιταλών πολιτικών - όπως κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Ολιβέριο Ντιλιμπέρτο - για δήθεν ανάμιξή τους στο έργο της ανεξάρτητης δικαιοσύνης. Συγχρόνως, εκφράζει τη λύπη του για μια "αντιτουρκική κλιμάκωση" σε μερικές χώρες, όπως επίσης και για μια "αντι-ισλαμική" χροιά.

    Σε σχέση με ενδεχόμενη κατάργηση της θανατικής ποινής στην Τουρκία, ο κ. Τζεμ αναφέρει πως δεν είναι πιθανόν προς το παρόν κάτι τέτοιο, το οποίο, όπως σημειώνει, θα φαινόταν μετά τις πρόσφατες εξελίξεις ως μια παραχώρηση, εξαιτίας αυτού του "κοινού εγκληματία" (σ.σ. του Οτσαλάν).

    [02] Χριστόδουλος κατά Καποδίστρια

    Βολές κατά του σχεδίου "Καποδίστριας" για τις αναγκαστικές συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων, εξαπέλυσε σήμερα ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος από την Αρναία Χαλκιδικής.

    Ο αρχιεπίσκοπος σημείωσε με νόημα ότι η ύπαιθρος ερημώνει, και ότι οι μόνοι που παραμένουν είναι οι κληρικοί για τους οποίους ζήτησε πριμ παραγωγικότητας.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Thursday, 19-Nov-98 19:45:09

    [03] Μεγάλα προβλήματα από την απεργία των Τελωνειακών

    Προβλήματα στα τελωνεία και τα λιμάνια προκαλεί η τριήμερη απεργία των τελωνειακών υπαλλήλων που λήγει αύριο.

    Στα τελωνεία Κήπων και Ορμενίου Εβρου έχουν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων από τα φορτηγά που βρίσκονται ακινητοποιημένα εκεί, ενώ το λιμάνι του Πειραιά οι πόρτες άνοιξαν σήμερα και η κίνηση διεξάγεται ομαλά.

    Το γεγονός παραδέχθηκε το μεσημέρι με δηλώσεις του και ο πρόεδρος των τελωνειακών Δημήτρης Σπανομαρκίδης, ζητώντας συγγνώμη για την ταλαιπωρία.

    Υπογράμμισε ότι το προσωπικό ασφαλείας θα εξυπηρετεί όσους έχουν ανάγκη, διέβλεψε όμως ότι θα προβλήματα στις μεταφορές, όπως και στην προμήθεια καυσίμων, καθώς οι κινητοποιήσεις ενδέχεται να συνεχιστούν με πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

    [04] Πρόγραμμα στέγασης για τα παιδιά των φαναριών

    Σε συντονισμένη δράση αστυνομίας και Υπουργείου Υγείας για τη στέγαση των παιδιών των φαναριών, συμφώνησαν το πρωϊ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και ο Υφυπουργός Υγείας.

    Η εφαρμογή του προγράμματος, το οποίο από την Κυριακή ο κ.Κοτσωνης είχε ανακοινώσει μέσω του Αntenna, θα γίνει το επόμενο δεκαήμερο, όπως δήλωσε ο υφυπουργός στη Βουλή.

    Στα φανάρια της Αττικής είναι καθημερινά γύρω στα δύο χιλιάδες παιδιά, ανέφερε ο Δημήτρης Πιπεργιάς. Το 80%, όπως είπε, είναι Αλβανάκια και το 20% τσιγγανάκια.

    [05] Παραβατική συμπεριφορά ένα στα δύο κακοποιημένα παιδιά

    Ενα στα δύο κακοποιημένα παιδιά στην Ελλάδα εμφανίζουν παραβατική συμπεριφορά και ένα στα δέκα εμπλέκεται σε πορνεία. Τα στοιχεία αυτά ανέφεραν ειδικοί επιστήμονες σε ημερίδα της Γ.Γ Νέας Γενιάς με θέμα το παιδί ώς υποκείμενο δικαιωμάτων .

    Στην ημερίδα ανακοινώθηκε ακόμη η δημιουργία εθνικού παρατηρητηρίου για τα δικαιώματα των παιδιών και των νέων που θα εποπτεύεται από το υπουργείο παιδείας .

    [06] Σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια και στα πρόβατα

    Μετά το σάλο και το πανικό που προκάλεσε η ασθένεια των τρελλών αγελάδων σε ολόκληρο τον κόσμο η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια αποκαλύπτεται ότι έχει προσβάλει και τα πρόβατα. Πληροφορίες από έκθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης μιλούν για τρελλά πρόβατα και στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με έγκυρες πηγές 8 με 10 περιπτώσεις τρομώδους νόσου των προβάτων, μιας ασθένειας που είναι αντίστοιχη με αυτή των τρελλών αγελάδων, έχουν εντοπιστεί σε περιοχές της Ηπείρου και της Μακεδονίας.Η επιστημονική επιτροπή της χώρας μας πάντως για την σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια έχει ασχοληθεί με το θέμα που φαίνεται ότι στην Ελλάδα έχει εμφανιστεί εδώ και κάποια χρόνια.

    Για το αν μεταδίδεται η ασθένεια στον ανθρωπο από τα πρόβατα ή τις αγελάδες οι επιστήμονες δεν έχουν αποφανθεί με ακρίβεια.Για τις τρελλές αγελάδες πολλά επιστημονικά στοιχεία συνηγορούν στο ότι προσβάλλουν και το ανθρώπινο είδος μέσω της τροφής.

    Το ενδεχόμενο μετάδοσης μιας τέτοιας νόσου από το πρόβατο στον άνθρωπο φαίνεται ακόμη πιο μακρινό. Ομως είναι σίγουρο ότι η τρελλή ασθενεια μεταδίδεται από το πρόβατοι στην αγελάδα διατροφικά και οι ειδικοί μας αναφέρουν ότι όντως και στη χώρα μας οι κτηνοτρόφοι δίνουν τα άρρωστα

    πρόβατα στις αγελάδες για τροφή χωρίς να προβληματίζονται για αυτό το κανιβαλισμό.

    Ο Αntenna οπου πρώτος ανέδειξε το θέμα της προστασίας του πληθυσμού από τα εντόστια θυμίζει τις διατροφικές οδηγίες για την ασθένεια των τρελλών αγελάδων που έχουν επιβεβαιωθεί και από την Ευρωπαική Ενωση

    [07] Τζόκερ:Νέα όνειρα ώς την Κυριακή

    Νέα όνειρα κάνουν ώς την Κυριακή χιλιάδες Ελληνες καθώς το μυθικό ποσό των τεσσάρων δισεκατομμυρίων του Τζόκερ περιμένει νικητή. Στη χθεσινή κλήρωση σημειώθηκε το δέκατο κατά σειρά τζάκ πότ

    [08] Νιόβης-Ευθύνες στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ

    Κατηγορούμενοι για σοβαρή αμέλεια υπηρεσιακού καθήκοντος βρίσκονται, οι πρώην και νυν ηγέτες της Ελληνικής Αστυνομίας για το αιματηρό φιάσκο της οδού Νιόβης.

    "Θα τιμήσω την αλήθεια και δεν πρόκειται να αποδεχθώ το ρόλο του εξιλαστήριου θύματος," δήλωσε ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αθανάσιος Βασιλόπουλος, ο οποίος πρότεινε 3 μάρτυρες υπεράσπισης και έτσι θα κληθεί εκ' νέου σε απολογία.

    [09] Αστυνομικό Δελτίο

    Αισιο τέλος είχε το βράδυ απαγωγή Αλβανού από ομοεθνείς του στη Δάφνη. Μετά από επιχείρηση της Αστυνομίας συνελήφθησαν 3 από τους 5 απαγωγείς και απελευθερώθηκε ο ομηρός ενώ αντηλάγησαν και πυροβολισμοί, από τους δύο δράστες που διέφυγαν.

    Η επιχείρηση της αστυνομίας στήθηκε το βράδυ κάτω από άκρα μυστικότητα στην περιοχή της Δάφνης, ενώ οι 3 συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια.

    Συμπλοκές μεταξύ αναρχικών και φοιτητών σημειώθηκαν στη Νομική, όταν οι νεαροί μπήκαν στη Σχολή όπου γινόταν εκδήλωση. Οι αναρχικοί είχαν προηγουμένως προκαλέσει φθορές στο πάρκο του Αγίου Νικολάου στα Εξάρχεια.

    Την ίδια ώρα αυστηρά μέτρα έχουν ληφθεί στα δικαστήρια, όπου αναμένεται να οδηγηθούν κατά ομάδες οι 149 νεαροί που συνελήφθησαν στα επεισόδια κατά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Thursday, 19-Nov-98 19:48:30

    [10] Υπέρ της εκδοσης του Οτσαλάν τάσσεται το Στέητ Ντηπάρτμεντ

    Η θέση του Στέητ Ντηπάρτμεντ είναι ξεκάθαρη. Η Ιταλία πρέπει να εκδόσει τον ηγέτη του Εργατικού Κουρδικού Κόμματος, Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Τουρκία,

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ κ. Τζέιμς Ρούμπιν, δήλωσε παντως οτι προκειμένου να τηρηθεί και το γράμμα του Ιταλικού νόμου η Ρώμη θα πρέπει να λάβει εγγυήσεις απο την Αγκυρα ότι ο 49χρονος Οτσαλάν δεν θα καταδικαστεί σε θάνατο.

    Με τη διπλωματία του ποδοσφαίρου προσπαθεί να κατεβασει τους τόνους η Ιταλία, μετά την άρνηση της κυβέρνησης της Ρωμης να εκδωσει τον ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Τουρκία.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ' Αλέμα αναμένεται να μεταβεί στις 25 Νοεμβρίου στην Κωσταντινούπολη για να παρακολουθήσει τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ της Ιταλικής Γιουβέντους και της τουρκικής Γαλατα Σαράϊ.

    Ο Ντ'Αλέμα απέκλεισε πάντως με επίσημο τρόπο το ενδεχόμενο έκδοσης του Οτσαλάν στην Τουρκία όπου κινδυνεύει με θανατική ποινή.

    Στο μεταξύ η πιθανολογούμενη άρνηση έκδοσης του Οτσαλάν στην Τουρκία από την Ιταλία έχει πυροδοτήσει αντι-Ιταλική υστερία στην Τουρκία με αποτέλεσμα να απειλείται ακόμη και μποϋκοτάζ των Ιταλικών προϊόντων. Ηδη τα Τουρκικά ταξιδιωτικά γραφεία ακύρωσαν τις εκδρομές στην Ιταλία μεχρι να εκδοθεί Οτσαλάν. Η Ιταλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας εμπορικών προϊόντων στην Τουρκία.

    Τέλος, η Τουρκική αστυνομία συνέλαβε χθες 1.137 μέλη του φιλοκουρδικού Λαικου Δημοκρατικού Κόμματος της Τουρκίας, τα οποία είχαν κηρύξει απεργία πείνας σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους κούρδους κρατουμένους που πραγματοποιούν ανάλογες κινητοποιήσεις σε διάφορες φυλακές της χώρας με αίτημα την μη έκδοση του Οτσαλάν στην Τουρκία.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Thursday, 19-Nov-98 19:48:58

    [11] Δικαστική εξέταση μαρτύρων για το σκανδαλο Λεβίνσκι

    Ο ανεξάρτητος εισαγγελέας Κένεθ Στάρ κατηγορεί τον πρόεδρο Κλίντον για "κατάχρηση εξουσίας", διότι προσπάθησε να παρακωλύσει το έργο της δικαιοσύνης σε υποθέσεις που σχετίζονται με το σκάνδαλο Λιουίνσκι, σύμφωνα με αντίγραφο της κατάθεσης που θα δώσει σήμερα ενώπιον της ειδικής επιτροπής του Κογκρέσσου.

    Το περιεχόμενο της κατάθεσης των 58 σελίδων αποκαλυπτεται ενώπιον της Δικαστικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία είναι αρμόδια να κινήσει τη διαδικασία καθαίρεσης του Προέδρου Κλίντον. Ο Στάρ, ο οποίος διεξήγαγε τις έρευνες στην υπόθεση Λιουίνσκι, δηλώνει ότι ο αμερικανός πρόεδρος έκανε "ενω τελούσε υπο όρκο, ανακριβείς δηλώσεις και προσπάθησε ναεμποδίσει την έρευνα της αλήθειας", στο πλαίσιο τν διαδικασιών για τη μήνυση για σεξουαλική παρενόχληση που είχε υποβάλει εναντίον του η Πόλα Τζόουνς.

    Η υπόθεση Τζόουνς έχει τεθεί στο αρχείο μετά τη συμβιβαστική συμφωνία που επετεύχθη πρίν απο μια εβδομάδα μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Λευκός Οίκος δεχθηκε να πληρώσει 850.000 δολλάρια στην Τζόουνς για να σταματήσει τις νομικές διαδικασίες.

    Ο εισαγγελέας Κένεθ Στάρ αναφέρει εξάλλου ότι ο Κλίντον είναι ένοχος για "κατάχρηση των προεδρικών του εξουσιών" με 10 διαφορετικούς τρόπους, όπως για παράδειγμα λέγοντας ψέμματα για τη σχέση του με την πρώην ασκουμένη στο Λευκό Οίκο, Μόνικα Λιουίνσκι, στον αμερικανικό λαό, τα μέλη της κυβέρνησης του και τη δικαιοσύνη.

    Στην έκθεση που είχε υποβάλει στα μέλη του Κογκρέσσου τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Κένεθ Στάρ, ο οποίος ερευνούσε επι 4 χρόνια υποθέσεις που αφορούν τον πρόεδρο Κλίντον, ανέφερε ότι ο αμερικανός πρόεδρος έχει υποπέσει σε 11 παραπτώματα που θα δικαιολογούσαν την καθαίρεση του, όπως η ψευδορκία, ο καταναγκασμός μαρτύρων και η παρακώλυση δικαιοσύνης.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Thursday, 19-Nov-98 19:48:14

    [12] Ο Μίκυ έγινε 70 ετών

    Εγινε εβδομήντα χρόνων καί δέν τού φαίνεται καθόλου.

    Οπως πολύ καλά καταλάβατε ο λόγος γιά τόν Μίκι Μάους, τό πανέξυπνο ποντίκι τού Γουόλτ Ντίσνει, ο καλύτερος φίλος τών παιδιών.

    Γεννήθηκε στίς 18 Νοεμβρίου τού 1928 καί από τότε μέ τήν υπέροχη παρέα του διασκεδάζει μικρούς καί μεγάλους.

    Μεταφράσθηκε σχεδόν σέ όλους τίς γλώσσες αφού δέν υπήρξε λαός στόν πλανήτη πού νά μήν θέλει κοντά του τόν κοντοστούπη ποντικό.

    Οί Κινέζοι τόν ονόμασαν Λαο Σού, στά νησιά Φερόε οί κάτοικοι τόν αποκαλούν Μίκγιαλ Μούς, οί Ινδονήσιοι θεώρησαν καλύτερο τό Μίκι Τίκους καί οί Ιταλοί τόν ταίριαξαν μέ τήν μελωδική γλώσσα τους καί τόν ονόμασαν Τοπολίνο.

    Καί μιά καί αναφερθήκαμε στό όνομα του πρέπει νά σάς πούμε ότι η αρχική σκέψη τού Γουόλτ Ντίσνει ήταν νά τού δώσει τό όνομα Μόρτιμερ.

    Η σύζυγος του όμως τού είπε ότι αυτό τό όνομα δέν έχει καμμία γοητεία καί τού πρότεινε ένα άλλο.

    Ο Μίκι τού Οσβαλτ.

    Ο Μίκι τού Οσβαλτ λοιπόν διατήρησε τό μαύρο παντελονάκι του καί τά πεταχτά αυτιά του, τά οποία όμως σέ λίγα χρόνια απέκτησαν στρογγυλές άκρες γιά νά μοιάζουν μέ τού λαγού.

    Λίγο μετά κόπηκε τό Οσβαλντ καί έμεινε τό Μίκι πού πλαισιώθηκε μέ τό Μάους πού σημαίνει ποντικος.

    Στήν δεκαετία τού τριάντα καί αμέσως μετά από τό τέλος τού Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου οί δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ο Μίκι ήταν ο πιό δημοφιλής ήρωας τού Ντίσνει.

    Ο τετραπέρατος ποντικός ήταν πιό αγαπητός στά παιδιά καί από τόν Ντόναλντ Ντάκ καί από τόν Μπάγκς Μπάνι.

    Καί άν σέ όλες τίς χώρες τού πλανήτη ο Μίκι Μάους αποτελεί τήν πιό αγαπημένη φιγούρα, στήν εβδομηντάχρονη ιστορία του ποντικού υπάρχει καί ένα κράτος πού τόν μίσησε όσο κανέναν άλλον.

    Η Ναζιστική Γερμανία άκουγε Μίκι Μάους καί έβγαζε καντήλες.

    Ο λόγος ήταν ότι τό όνομα τού ήρωα τού Γουόλτ Ντίσνει χρησιμοποιήθηκε από τούς συμμάχους σάν κωδική ονομασία κατά τήν μεγάλη αντεπίθεση καί τήν απόβαση στήν Γαλλία πού σήμανε καί τό τέλος τού Τρίτου Ράιχ.

    Ετσι λοιπόν εκτός από τούς κακοποιούς ο Μίκι Μάους ξετρύπωσε καί τόν Χίτλερ πού σίγουρα είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Thursday, 19-Nov-98 19:44:51

    [13] Χρηματιστήριο-Κούρσα ανόδου

    Με άνοδο 3,43%, έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 2.433,85 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 85 δισεκατομμύρια 724 εκατομμύρια δραχμές.

    [14] Συνάντηση Σημίτη με εκπροσώπους της ΓΣΣΕ

    Με άδεια χέρια έφυγαν οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Η συνάντηση ήταν μάλλον τυπική, αφού ο πρωθυπουργός επέμεινε στην αυστηρή τήρηση της εισοδηματικής πολιτικής, με στόχο την ΟΝΕ.

    "Πήραμε υποσχέσεις", δήλωσε αμέσως μετά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ενώ ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Γιάννης Μανώλης έκανε λόγο για επιταγές χωρίς αντίκρυσμα.

    [15] Μεγαλύτερος φόρος στους ελεύθερους επαγγελματίες

    Μέσω της αύξησης της εμπορικής αμοιβής αυξάνεται απο 150 εως 300 χιλιάδες δραχμές ο φόρος που θα καταβάλλουν φετος περισσότεροι απο εναμιση εκατομμυριο ελευθεροι επαγγελματίες.

    [16] Πρόστιμα για τις κακοτεχνίες

    Πρόστιμα 6,7 δισ. δραχμών καλούνται να καταβάλλουν οι εργοληπτικές εταιρείες για τις κακοτεχνίες στα Δημόσια Εργα απο το 1994 και μετά.

    [17] Με αυξήσεις στα Δημοτικά Τέλη απειλούν οι Δήμοι της Αττικής

    Αποφασισμένη να μην επιτρέψει αυξήσεις στα δημοτικά τέλη εμφανίζεται η κυβέρνηση για να μην τιναχθεί στον αέρα η προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Αλέκος Παπαδόπουλος απαντώντας στην Τοπική 'Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής τόνισε κατηγορηματικά ότι τέτοιες αυξήσεις είναι παράνομες.Από την άλλη πλευρά οι δήμαρχοι της Αττικής δίνουν στην κυβέρνηση προθεσμία έως το τελος του χρόνου για να καταβληθούν τα οφειλόμενα 60 δισεκατομμύρια δραχμές για το 1998, διαφορετικά προειδοποιούν με κινητοποιήσεις με αυξήσεις στα δημοτικά τέλη.

    [Η] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Thursday, 19-Nov-98 19:49:51
    Σε όλη την χώρα την Παρασκευή προβλέπεται συννεφιά με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές ενώ χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Το βράδυ στα βορειοδυτικά ο καιρός πρόσκαιρα θα βελτιωθεί.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι-νοτιοανατολικοί πολύ ισχυροί μέχρι θυελλώδεις και τοπικά στο Αιγαίο πολύ θυελλώδεις που αργότερα στα Δυτικά θα γίνουν βόρειοι ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί.

    Βροχερός καιρός στην Αθήνα. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 13 βαθμούς κελσίου.

    Ιδιος καιρός και στην Θεσσαλονίκη όπου στα ορεινά προβλέπονται να πέσουν και χιόνια. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 5 βαθμούς κελσίου.

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated:Thursday, 19-Nov-98 19:49:41
    Κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, χιόνια στα ορεινά και θυελλώδεις ανέμους αναμένεται τις επόμενες 36 ώρες, που θα αρχίσει απο τα Δυτικά, και το επόμενο 24ωρο θα επεκταθει σε ολοκληρη τη χώρα. Το Σάββατο πάντως, ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση, η οποία όμως θα είναι προσωρινή γιατί απο την Κυριακή το μεσημέρι περιμένουμε νέα επιδείνωση που διατηρηθεί μέχρι και τη Δευτέρα.

    Το Σάββατο στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Ανατολικου και Βορειου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα έχουμε και πάλι ισχυρες βροχές και καταιγίδες, αλλά και χιόνια στα ορεινά της Θράκης, αλλά απο το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χωρα ο καιρος θα ειναι πιο καλός με λίγες τοπικές βροχες, αλλά και διαστήματα με ήλιο.

    Οι άνεμοι εκτός από τις νοτιοανατολικές περιοχές που θα ειναι νότιοι 4 με 5 και τοπικά 6 μποφώρ, στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν απο βορειες διευθύνσεις με την ιδια ένταση.

    Η θερμοκρασία δεν αλλάζει και θα φθάσει στους 6 βαθμους στα Βορεια και στους 13 με 15 στην υπόλοιπη χώρα.

    Την Κυριακή ο καιρός, μετά το μεσημέρι, θα αρχίσει και παλι να χαλάει απο τα Δυτικά, με βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά, φαινόμενα που μέχρι το βράδυ θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα.

    Οι άνεμοι απο ανατολικές διευθύνσεις ισχυροι μεχρι πολυ ισχυροί 6 με 7 και τοπικά στα πελάγη 8 μποφωρ, και η θερμορκασια αμετάβλητη θα πλησιάσει στα Βορεια στους 6 με 7 βαθμούς και στους 14 με 16 στις άλλες περιοχές της χώρας.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Thursday, 19 November 1998 - 18:08:35 UTC