Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-06-25

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Επίσκεψη Στεφανόπουλου στην Κύπρο

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Προ-ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία
  • [02] Στη Θεσσαλονίκη ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος
  • [03] Επίσκεψη Βενιζέλου στο Καναδά
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [04] Απόπειρα ληστείας στον ΟΤΕ Αμαρουσίου
  • [05] Ταλαιπώρησαν σήμερα ζέστη και νέφος
  • [06] Αεροδρόμιο Σπάτων-Υπόγειο γκαράζ
  • [07] Οικογενειακή τραγωδία στα Δουνέϊκα Ηλείας
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [08] Συνάντηση Κόλ-Ρουγκόβα
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [09] Κίνα-Επίσκεψη Κλίντον
  • [10] Β.Ιρλανδία-Εκλογές
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [11] Το παλαιότερο αποτύπωμα ποδιού
  • [12] Βιετνάμ-Τερατογένεση
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [13] Χρηματιστήριο
  • [14] Εργασιακό νομοσχέδιο
  • [15] Νέος δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας
  • [16] Αναπτυξιακό νομοσχέδιο
  • [17] ΟΠΕΚ-Μείωση παραγωγής πετρελαίου
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [18] Παγκόσμιο Συνέδριο για το ΑΙDS
  • [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Επίσκεψη Στεφανόπουλου στην Κύπρο

    Last Updated: Thursday, 25-Jun-98 18:24:45
    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από το πρωϊ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Στον Πρόεδρο επιφυλάχθηκε θερμότατη υποδοχή.

    "Είναι για μένα μεγάλη τιμή , δήλωσε ο κ.Στεφανόπουλος κατά την αφιξή του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, που έχω την ευκαιρία να είμαι ο πρώτος Πρόεδρος τςη Ελληνικής Δημοκρατίας που επισκέπτεται επισήμως την Κύπρο."

    Σε αντιπερισπασμό της επίσκεψης Στεφανόπουλου, θα μεταβεί την Κυριακή στα κατεχόμενα ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

    Δημοσίευμα της Σαμπάχ εν' τω μεταξύ, κατηγορεί τον τούρκο ΥΠ.ΕΞ, Ισμαήλ Τζεμ ότι συνέστησε στην ποδοσφαιρική ομάδα Νέων της χώρας του, να ηττηθεί στους προκριματικούς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, προκειμένου να μην πάρει μέρος στην τελική φάση που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στην Κύπρο.

    Πιο συγκεκριμένα απ΄την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Κύπρο, ο οποίος έφθασε λίγο πριν τις 11 το πρωϊ στη μεγαλόνησο για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη. Απαντώντας στην προσφώνηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Στεφανόπουλος διαβεβαίωσε τον Ελληνισμό της Κύπρου πως "η Ελλάς δεν λησμονεί, ούτε θα λησμονήσει την Κύπρο.

    Οτι η Ελλάς εάν υπάρξει ανάγκη θα συστρατευθεί με την Κύπρο προς υπεράσπιση της νομιμότητας". Ο κ. Στεφανόπουλος εξέφρασε παράλληλα τη συγκίνησή του για το γεγονός οτι είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας που επισκέπτεται επίσημα την Κύπρο και του δίνεται η ευκαιρία να μεταφέρει τα αισθήματα του ελληνικού λαού προς τον Κυπριακό λαό, τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και το ομόθυμο μήνυμα του ελληνικού λαού.

    Το μήνυμα αυτό, είπε, είναι οτι η Κύπρος είναι για την Ελλάδα πρωταρχικής σημασίας, οτι η Ελλάδα ταυτίζεται με την Κύπρο στην προσπάθεια υποστήριξης του αγώνα των Κυπρίων για την ανάκτηση της ελευθερίας για την επιδίωξη της ανεξαρτησίας και της εθνικής ακεραιότητας. Ολες οι δυνάμεις της χώρας, όλος ο ελληνικός λαός, ανέφερε, έχουν την αταλάντευτη, ομόθυμη και την ανυποχώρηση απόφαση να στηρίξουν αυτόν τον αγώνα. Δεν είμαι, συνέχισε, κομιστής ούτε επιθετικών, ούτε εχθρικών μηνυμάτων, αφήνω αυτό το έργο σε άλλους, οι οποίοι μή έχοντας στήριξη στο διεθνή νόμο, θέλουν εις αναπλήρωση αυτού του μειονεκτήματος τους να διατυπώνουν, όποτε τους δίνεται η ευκαιρία, απειλές.

    Εγώ, έρχομαι στην Κύπρο κομιστής φιλικών, αδελφικών και αισθημάτων συνεργασίας και συναδέλφωσης, επεσήμανε ο κ. Στεφανόπουλος. Η Κύπρος, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα πρέπει να γίνει ένας τόπος ευτυχίας για όλους, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους και τούτο μπορεί να επιτευχθεί με ένα και μόνο τρόπο, οταν μπορέσουν να γίνουν δεκτές οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, οταν θα μπορέσει να λειτουργήσει στην Κύπρο η νομιμότητα, οταν θα μπορέσει πάλι να υπάρξει ένα ενιαίο κράτος, ένα κράτος δικοινοτικό, ομόσπονδο, το οποίο θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αναφερόμενος στη διεθνή κοινότητα, ο κ. Στεφανόπουλος είπε οτι δεν είναι δυνατόν για 24 χρόνια να συνεχίζεται η παρανομία, δεν είναι δυνατόν να παραμένει αδιάφορη η διεθνής κοινότητα και να συμμετέχει με την ανοχή της στην ευθύνη που βαρύνει την άλλη πλευρά.

    Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε οτι το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, θα πρέπει να βελτιώνεται και ενισχύεται συνεχώς ενόσω η επιθετικότητα της Τουρκίας παραμένει.

    Ειναι για μένα, επανέλαβε στη συνέχεια, η πιο σημαντική μέρα της ζωής μου καθότι, οπως ανέφερε δεν είναι μια τυπική διπλωματικού περιεχομένου επίσκεψη, αλλά μια επίσκεψη αγάπης, σεβασμού τιμής, συναδέλφωσης που έχει ενα και μοναδικό μήνυμα να δώσει, οτι Ελλάδα και Κύπρος ταυτίζονται στον αγώνα για την ειρήνη, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης στην προσφώνησή του κατά την άφιξη του κ. Στεφανόπουλου, επεσήμανε οτι είναι η πρώτη φορά που ο Κυπριακός Ελληνισμός έχει την τιμή να υποδέχεται τον Ανώτατο Αρχοντα του Ελληνικού κράτους και επεσήμανε πως αυτή η επίσκεψη πραγματοποιείται κατά την πιό κρίσιμη, ίσως, περίοδο για το Κυπριακό μετά την τουρκική εισβολή. Η παρουσία σας στην Κύπρο, είπε ο κ. Κληρίδης απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, στέλλει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προς διάφορες κατευθύνσεις. Το μήνυμα, συνέχισε, οτι η Ελλάδα εγγυήτρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι εδώ, μαζί μας, στο ίδιο χαράκωμα.

    Ο Πρόεδρος της Κύπρου στη συνέχεια επεσήμανε τα εξής " Η Ελλάδα αγωνίζεται μαζί μας για προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στην Κύπρο, για τη δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου και ενωμένου κράτους, για την ένταξη της Κύπρου στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Αυτό το μήνυμα είναι ταυτόχρονα μήνυμα εκτίμησης και φιλίας προς τους συμπατριώτες μας Τουρκοκυπρίους. Γιατί το περιεχόμενο της ειρηνικής λύσης που επιδιώκουμε, οπως και η ένταξη της Κύπρου στην Ενωμένη Ευρώπη, θα ωφελήσουν και τους Τουρκοκυπρίους".

    Η Ελλάδα, είπε ο Πρόεδρος της Κύπρου είναι ο πιο πολύτιμος και ο ανιδιοτελής συμπαραστάτης στον αγώνα μας. Η βοήθεια που μας έχει προσφέρει, συνέχισε, ιδιαίτερα στα θέματα της πορείας ένταξης μας στην ΕΕ, της αναζήτησης ειρηνικής λύσης του εθνικού μας θέματος και της ενίσχυσης της άμυνας μας με την εφαρμογή του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου Κύπρου - Ελλάδας είναι ανεκτίμητη. Ο Κυπριακός ελληνισμός, κατέληξε, εκφράζει γι' αυτό τις θερμές ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη προς την Ελληνική Δημοκρατία.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Thursday, 25-Jun-98 18:26:17

    [01] Προ-ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία

    Υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων ψήφισε εκ' παραδρομής στην ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης.

    Το γεγονός προκάλεσε ποικίλα σχόλια και αναστάτωση με αποτέλεσμα ο κ.Αρσένης να πάρει το λόγο και ν'αναγνωρίσει το λάθος του τονίζοντας ότι ανέκαθεν ήταν εναντίον της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.

    Η μεταρύθμιση στην Παιδεία θα συνεχιστεί τόνισε σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός κατά την Πρό-Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση για την παιδεία. Πρόσθεσε δε, ότι η κατάργηση της επετηρίδας επιδοκιμάζεται από την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού.

    Νωρίτερα προηγήθηκαν βολές του πρωθυπουργού κατά του αρχηγού της Ν.Δ

    "Δεν υπάρχουν χυδαία λογια, υπάρχουν χυδαίοι άνθρωποι", είπε ο Κωστας Σημιτης, "δεν είναι του επιπέδου σας οι φράσεις αυτές," απάντησε ο Κώστας Καραμανλής.

    Η κυβέρνηση δεν αναζήτησε το διάλογο και την συναίνεση δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής και κατηγόρησε για αυταρχισμό στο θέμα της παιδείας.

    [02] Στη Θεσσαλονίκη ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος

    Μιλάω όταν πρέπει, όσο πρέπει και όπως πρέπει δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος κατά την αφιξή του στη Θεσσαλονίκη. Ο κ.Χριστόδουλος ρωτήθηκε και για τις δημοσκοπήσεις που τον φέρνουν ώς τον δημοφιλέστερο Ελληνα ξεπερνωντας όλους τους πολιτικούς.

    Τόνισε ότι δεν είναι πολιτικός και κακώς γίνονται τέτοιες συγκρίσεις. Ο Αρχιεπίσκοπος, υπογράμμισε, ανήκει στην εκκλησία, η οποία με τη σειρά της ανήκει στον λαό. Και είναι φυσικό, είπε, ο λαός να προσβλέπει στην ηγεσία της Εκκλησίας.

    "Είμαι θρησκευτικός ηγέτης και όχι πολιτικός," ήταν η απάντηση του Αρχιεπισκόπου όταν ρωτήθηκε για το θέμα των Σκοπίων, ενώ αναφερόμενος στις σχέσεις της Ελλαδικής Εκκλησιίς με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τόνισε πως είναι άριστες, πολύ καλλύτερες από κάθε άλλη φορά.

    [03] Επίσκεψη Βενιζέλου στο Καναδά

    Ανοίγει τη Δευτέρα στην Οττάβα η διήμερη διαπολιτιστική Διάσκεψη Κορυφής με θέμα "τη διεθνή συνεργασία στην πολιτιστική πολιτική", όπου θα συμμετάσχει ο Ελληνας υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Ο κ. Βενιζέλος θα δώσει κατ'αρχήν διάλεξη στο Press Club της καναδικής πρωτεύουσας με θέμα: "Η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο. Η σημασία της πολιτιστικής πολιτικής, Πολιτιστική Ολυμπιάδα", ενώ αργότερα θα έχει κατ'ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Κληρονομιάς του Καναδά, Σίλα Κόπς (Sheila Copps).

    Στο μεταξύ, την Τρίτη ο υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας θα λάβει μέρος στις στρογγυλές τράπεζες του συνεδρίου, όπου θα μιλήσει για την ανάγκη διατήρησης της πολιτιστικής ταυτότητας εν όψει της διεθνοποίησης, προεδρεύοντος του υπουργού Εξωτερικών του Καναδά, Λόϊντ Αξγουόρθι (Lioyd Axworthy), με τον οποίο θα έχει κατ'ιδίαν συνάντηση, αργότερα.

    Στο Μόντρεαλ, εξάλλου, ο κ. Βενιζέλος θα ανακοινώσει τη διασφάλιση της λειτουργίας της έδρας Ελληνικών Σπουδών "Φρίζον Παπαχρηστίδη" στο Πανεπιστήμιο Mc Grill με την οικονομική ενίσχυση της ελληνικής κυβέρνησης.

    Στη συνέχεια ο υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας θα επισκεφθεί το Τορόντο, όπου θα έχει επαφές με την ελληνική Ομογένεια, ενώ ταυτόχρονα θα συναντηθεί με τους ομογενείς βουλευτές της Καναδικής κυβέρνησης καθώς και με τους ελληνικής καταγωγής δημοτικούς συμβούλους του Τορόντο.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Thursday, 25-Jun-98 18:25:29

    [04] Απόπειρα ληστείας στον ΟΤΕ Αμαρουσίου

    Απόπειρα ληστείας μετά φόνου, σε σκηνικό βγαλμένο από κινηματογραφική ταινία, στις 14.00 το μεσημέρι στο υποκατάστημα του ΟΤΕ στο Μαρούσι.

    Στο νοσοκομείο ΚΑΤ υπέκυψε στα τραύματά του, ο ταμίας του υποκαταστήματος Λυκούργος Λατζούνης 50 χρόνων, που δέχθηκε τις σφαίρες των δύο κουκουλοφόρων ληστών στην καρδιά και στο λαιμό όταν προσπάθησε να κλείσει το χρηματοκιβώτιο.

    Οι δύο δράστες τράπηκαν σε φυγή όταν ο φύλακας του υποκαταστήματος άρχισε να πυροβολεί εναντίον τους και κατευθύνθηκαν με λευκό φορτηγάκι που οδηγούσε γυναίκα συνεργός τους στην οδό Ναυαρίνου.

    Εκεί πυροβόλησαν εναντίον μοτοσυκλεστιστή που νόμισαν ότι τους καταδίωκε.

    Στη συνέχεια εγκατέλειψαν το φορτηγάκι λίγο πιο κάτω κι εξαφανίστηκαν με άλλο ΙΧ αυτοκίνητο.

    [05] Ταλαιπώρησαν σήμερα ζέστη και νέφος

    Ζέστη και νέφος ταλαιπώρησαν και σήμερα τους Αθηναίους.

    Ο υδράργυρος έφτασε τους 37 βαθμούς.

    Οπως ανακοίνωσε το ΕΚΑΒ από το πρωϊ μέχρι το μεσημέρι μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στα νοσοκομεία 154 ατομα από τα οποία οι 11 με καρδιολογικά προβλήματα και 9 λιποθυμίες.

    [06] Αεροδρόμιο Σπάτων-Υπόγειο γκαράζ

    Πρόβλημα στη δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων στο υπό κατασκευή αεροδρόμιο των Σπάτων.

    Η εταίρεια Χόχτιφ υποστηρίζει ότι στο συμβόλαιο που έχει υπογράψει με το Ελληνικό Δημόσιο δεν υπάρχει αναφορά σε υπόγειο αλλά σε υπέργειο γκαράζ χωρητικότητας οκτώ χιλιάδων αυτοκινήτων.

    Σημειώνεται όμως ότι στην τελική μελέτη του έργου που εγκρίθηκε από τη Βουλή προβλέπεται η δημιουργία υπόγειου γκαράζ για τέσσερις χιλιάδες αυτοκίνητα.

    Το γεγονός αυτό ενδέχεται να προκαλέσει πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση αρκετών δισεκατομυρίων δραχμών στην κατασκευή του έργου.

    Στο μεταξύ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας έδωσε σήμερα εντολή στην Ολυμπιακή και στην εταιρεία που εποπτεύει τα έργα να καταλήξουν εντός μιας εβδομάδας σε συμφωνία για το τρόπο μετεγκατάστασης του εθνικού αερομεταφορέα στα Σπάτα.

    [07] Οικογενειακή τραγωδία στα Δουνέϊκα Ηλείας

    Πατέρας σκότωσε με κυνηγετική καραμπίνα το γιό του, προκειμένου να λυτρωθεί όπως λέει η οικογενειά του, αφού επι 17 χρόνια ζούσαν ένα δράμα απο τα ψυχολογικά προβλήματα που είχε το παιδί τους.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Thursday, 25-Jun-98 18:26:04

    [08] Συνάντηση Κόλ-Ρουγκόβα

    Ο γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ θα έχει συνομιλίες σήμερα στη Βόνη με τον ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συνάντηση έχει προγραματισθεί γιά τις 17:30 (ώρα Ελλάδας) στην καγκελαρία και οι συνομιλίες θα έχουν επίκεντρο την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.

    Νωρίτερα σήμερα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ συναντήθηκε με τον Ρουγκόβα και δήλωσε ότι οι δυτικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να κάνουν ό, τι μπορούν γιά την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Thursday, 25-Jun-98 18:26:29

    [09] Κίνα-Επίσκεψη Κλίντον

    Ο πρόεδρος Μπίλ Κλίντον έφθασε σήμερα στην Κίνα γιά επίσημη επίσκεψη εννέα ημερών, την πρώτη που πραγματοποιεί στην χώρα αυτή αμερικανός πρόεδρος απο την σφαγή στην πλατεία Τιεναμέν, το 1989.

    Το αεροπλάνο του αμερικανού προέδρου προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της πρώην αυτοκρατορικής πρωτεύουσας Σιάν στις 14:12 ωρα Ελλάδας, ύστερα απο 18-ωρο ταξίδι απο την Ουάσινγκτον.

    Στο μεταξύ, η Κίνα απέρριψε τις επικρίσεις, σήμερα, για την απόφασή της να απαγορεύσει σε τρείς δημοσιογράφους του ραδιοσταθμού "Ελεύθερη Ασία", ο οποίος χρηματοδοτείται από την αμερικανική κυβέρνηση, να καλύψουν την αμερικανο-κινεζική σύνοδο κορυφής. Κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, επισήμανε ότι οι αρχές επέτρεψαν σε περισσότερους απο χίλιους δημοσιογράφους να μεταβούν στην Κίνα και να καλύψουν την σύνοδο κορυφής. Οταν ερωτήθηκε γιά την περίπτωση του αμερικανού δημοσιογράφου Ουίλιαμ Μπάκλεϊ που είχε καλύψει την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον, το 1972, ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε διαφορετική την περίπτωσή του με αυτήν του ραδιοσταθμού "Ελεύθερη Ασία" και για τον λόγο αυτό, τόνισε, υπάρχει "διαφορετική αντιμετώπιση".

    Η Κίνα θεωρεί τον ραδιοσταθμό ως προπαγανδιστικό όργανο και έχει ζητήσει την παρεμβολή στις εκπομπές του.Πρίν απο την αναχώρησή του απο την Ουάσινγκτον, ο Κλίντον έκανε λόγο για "μεγάλο λάθος" της κινεζικής κυβέρνησης.

    [10] Β.Ιρλανδία-Εκλογές

    Καίρια είναι η σημασία των σημερινών εκλογών στη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς από το αποτέλεσμά τους θα εξαρτηθεί η επιτυχία ή η αποτυχία της ειρηνευτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε ανάμεσα στους Καθολικους και τους Προτεστάντες.

    Εκλογές που διεξάγονται στη σκιά της βομβιστικής επίθεσης που έγινε χθες το απόγευμα,σε ένα χωριό 65 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Μπέλφαστ, έξω από στρατόπεδο, με συνέπεια να τραυματισθεί ένα 13χρονο αγόρι. Την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση ανέλαβε ο Ιρλανδικός Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός, που έχει διαχωρίσει τη θέση του από τον IRA διαφωνώντας με την ειρηνευτική διαδικασία. Το αυτοκίνητο που ανατινάχθηκε είχε παγιδευθεί με τουλάχιστον 300 κιλά εκρηκτικών υλών.

    Υστερα από τρεις δεκαετίες αιματηρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στους καθολικούς και τους προτεστάντες της Βόρειας Ιρλανδίας, ο κύκλος αίματος φαίνεται πως είναι δύσκολο να κλείσει παρά την ειρηνευτική συμφωνία. Γι`αυτό όλοι έχουν σήμερα στραμμένα τα βλέμματά τους στις εκλογές από τις οποίες θα αναδειχθούν τα 108 μέλη της ημιαυτόνομης βουλής, στην οποία προβλέπεται να μοιρασθεί η εξουσία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η νέα κυβέρνηση που θα σχηματισθεί στο Μπέλφαστ θα αρχίσει απευθείας συνεργασία με την ιρλανδική κυβέρνηση, η οποία για πρώτη φορά αποκτά επισήμως λόγο στις εξελίξεις στη Βόρεια Ιρλανδία.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Thursday, 25-Jun-98 18:25:39

    [11] Το παλαιότερο αποτύπωμα ποδιού

    Οί αρχαιολόγοι τής νοτίου Αφρικής ανέπνευσαν μέ ανακούφιση όταν έφεραν σέ πέρας μία πολύ δύσκολη δουλειά πού είχαν αναλάβει.

    Επρεπε νά βγάλουν από έναν πέτρινο όγκο τό πιό παλαιό αποτυπωμα ποδιού πού έχει βρεθεί ποτέ στόν πλανήτη.

    Οί επιστήμονες κατάφεραν νά αποσπάσουν μέ επιτυχία τό ιστορικό αποτύπωμα από τόν βράχο τής λιμνοθάλασσας Λανγκεμπάν καί νά τόμεταφέρουν μέ ελικόπτερο στά εργαστήρια τους.

    Υπολογίζουν ότι μέσα σέ δέκα ημέρες θά είναι σέ θέση νά τοποθετήσουν τήν ιστορική ανακάλυψη σέ περίοπτη θέση τού Μουσείου τής Νοτίου Αφρικής στό Κέιπ Τάουν.

    Τό αποτύπωμα ανήκει σέ γυναίκα καί η ηλικία τοποθετείται στά εκατόν δεκαεπτά χιλιάδες χρόνια.

    Ακριβώς γιά τόσο διάστημα τό γυναικείο αποτύπωμα ήτνα κρυμμένο όμως η αληθινή περιπέτεια του άρχισε αμέσως μετά.

    Από τό 1995 πού έγινε η ιστορική ανακάλυψη τό ευαίσθητο αποτύπωμα ήταν εκτεθειμένο σέ κάθε είδους τουρίστα πού ήθελε νά βάλει τήν δική του σφραγίδα δίπλα σέ αυτήν τής αρχαίας γυναίκας.

    Γιά περίπου τρία χρόνια χιλιάδες επισκέπτες χαραξαν τό όνομα τους στόν βράχο δίπλα στήν ανακάλυψη, μέχρι πού πάτησαν αμέτρητες φορές επάνω στά πέτρινα αχνάρια της αρχαίας ιθαγενούς.

    Καί δέν υπολογίζουμε τήν ζημιά πού υπέστη τό αποτύπωμα από τίς καιρικές συνθήκες αφού τό 1995 αποκαλύφθηκε καί δέν ήταν πλέον καλυμμένο.

    Οί γεωλόγοι, οί μηχανικοί καί οί αρχαιολόγοι εργάσθηκαν σκληρά τήν προηγούμενη εβδοαμάδα γιά νά αφαιρέσουν τό αποτύπωμα μαζί μέ τό κομματι τού βράχου πού τό περιβάλει.

    Τού έχουν δώσει τό όνομα Ευα καθώς πιστεύουν ότι τό απολιθωμένο αποτύπωμα μήκους είκοσι εκατοστών, ανήκει σέ γυναίκα ύψους ενός μέτρου καί εξήντα εκατοστών.

    Θεωρείται τό παλαιότερο αποτύπωμα ανθρώπου μέ τήν σημερινή του μορφή καθώς οί ανακαλύψεις τών οποίων η ηλικία είναι μεγαλύτερη αφορούν ανθρώπους μέ μορφή πιθήκου.

    [12] Βιετνάμ-Τερατογένεση

    Ενα κοριτσάκι με δύο κεφάλια γεννήθηκε σε νότια επαρχία του Βιετνάμ, αλλά οι γιατροί βεβαιώνουν ότι είναι καλά στην υγεία του.

    Το μωρό ζυγίζει 3,8 κιλά έχει δύο κεφάλια, δύο καρδιές, και δύο σπονδυλικές στήλες, αλλά ένα σώμα, ένα συκώτι και δύο πνεύμονες, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ το ιατρικό προσωπικό του επαρχιακού νοσοκομείου της Τιέν Ζιάνγκ.

    Η 27χρονη μητέρα, ύστερα από επιθυμία του πατέρα, δεν έχει ενημερωθεί για την κατάσταση του μωρού. Παρ' όλα αυτά φωτογραφία του μωρού με τα στοιχεία της μητέρας δημοσιεύεται σήμερα σε τοπική εφημερίδα.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Thursday, 25-Jun-98 18:25:10

    [13] Χρηματιστήριο

    Με πτώση 0,59%, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 2420,25 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 91 δισεκατομμύρια 353 εκατομμύρια δραχμές.

    [14] Εργασιακό νομοσχέδιο

    Διαφέρουν οι εκτιμήσεις των συνδικαλιστικών παρατάξεων για το εργασιακό νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες στους κοινωνικούς εταίρους ο υπουργός εργασίας

    Η εννιάωρη ημερήσια απασχόληση με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου, η δυνατότητα για μισθούς κάτω των κλαδικών συμβάσεων και η επέκταση της μερικής απασχόλησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα χωρίς πλαφόν είναι τα κεντρικά σημεία του νομοσχεδίου.

    [15] Νέος δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας

    Απολύσεις εξπρές για όσους δημόσιους υπαλλήλους υποπίπτουν σε σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα προβλέπει ο νέος δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

    Ακόμη καθιερώνεται επίσης πόθεν έσχες και νέο βαθμολόγιο, ενώ αυξάνονται και οι μέρες της κανονικής άδειας.

    [16] Αναπτυξιακό νομοσχέδιο

    Πτώση των επιτοκίων χορηγήσεων από το 15% στο 6%, στα επόμενα δύο χρόνια προέβλεψε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου.

    Το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που έδωσε στη δημοσιότητα προβλέπει κίνητρα για τους επιχειρηματίες.

    [17] ΟΠΕΚ-Μείωση παραγωγής πετρελαίου

    Νέα μείωση της παραγωγής πετρελαίου συμφωνήθηκε στη συνεδρίαση των κρατών- μελών του ΟΠΕΚ, στη Βιέννη, κατά 1,355 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών για συγκράτηση των τιμών του μαύρου χρυσού.

    Ετσι από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα ο ΟΠΕΚ προχώρησε σε συνολική μείωση της παραγωγής κατά 2,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Thursday, 25-Jun-98 18:25:51

    [18] Παγκόσμιο Συνέδριο για το ΑΙDS

    Το κλίμα στο παγκόσμιο συνέδριο για το AIDS, που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στη Γενεύη, δεν θα είναι ευχάριστο. Τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα από την οργάνωση ΟΗΕ- AIDS (που απαρτίζουν όλοι οι μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί, περιλαμβανομένων της UNICEF, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και της Διεθνούς Τράπεζας) κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά μπορούν να χαρακτηριστούν.

    Σε όλες τις ηπείρους, η νόσος καλπάζει. Το σήμα κινδύνου που έκρουσαν οι υπεύθυνοι τον περασμένο Δεκέμβριο δεν συντέλεσε στη βελτίωση της κατάστασης. Περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό σε όλο τον κόσμο. Περισσότερα από 12 εκατομμύρια άτομα έχουν ήδη πεθάνει, από τα οποία τα 2,3 εκατομμύρια μέσα στο 1997. "Ο ιός προκαλεί 16.000 νέα κρούσματα κάθε μέρα", επισημαίνει ο Πήτερ Πιότ, διευθυντής της οργάνωσης OHE-AIDS. "Το 1997, είχαμε 5,8 εκατομμύρια νέα κρούσματα. Κι όμως, δεν ήμασταν ποτέ καλύτερα πληροφορημένοι για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ανακόψουμε την προέλαση της επιδημίας."

    Οπως τονίζει ο Πιότ, περισσότερα από το 2/3 των ατόμων που έχουν προσβληθεί αυτή τη στιγμή από τον ιό HIV ζουν στην Αφρική, νοτίως της Σαχάρας. Στην περιοχή αυτή έχει σημειωθεί και το 83% των θανάτων. Πιο δραματική είναι η κατάσταση στη Νότια Αφρική, όπου πέρυσι μολύνθηκαν 700.000 άνθρωποι.

    Στην Ασία, τα κρούσματα παραμένουν σχετικά λιγοστά, αλλά η αύξησή τους είναι ανησυχητική. Στην Κίνα, για παράδειγμα, τα κρούσματα του AIDS που το 1996 υπολογίζονταν σε 200.000 έχουν σήμερα υπερδιπλασιαστεί. Στην Ινδία, το ποσοστό των μολύνσεων είναι

    μικρότερο του 1% σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό: σε απόλυτους αριθμούς, όμως, οι φορείς εκτιμώνται σε 4 εκατομμύρια...

    Καταστροφική είναι η κατάσταση στην ανατολική Ευρώπη - και τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα από το γεγονός ότι το πρόβλημα είχε προβλεφθεί. Στην Ουκρανία, όπου το 1994 τα κρούσματα δεν ξεπερνούσαν τα 1500, σήμερα έχουν πολλαπλασιαστεί επί 70. Και στη Ρωσία, ο αριθμός των κρουσμάτων πολλαπλασιάστηκε μέσα σε μια δεκαετία επί 26. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ιός μεταδίδεται με μολυσμένες σύριγγες.

    Οι μόνοι που μπορούν να είναι σχετικά ευχαριστημένοι είναι οι κάτοικοι των βιομηχανικών χωρών, όπου από το 1996 έχει παρατηρηθεί μια επιβράδυνση των μολύνσεων. Παρά ταύτα, το 1997 μολύνθηκαν 30.000 δυτικοευρωπαίοι και 45.000 βορειοαμερικανοί.

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Thursday, 25-Jun-98 18:27:20
    Ζεστός και την Παρασκευή ο καιρός σε ολόκληρη την χώρα αλλά το απόγευμα στα ηπειρωτικά είναι πιθανόν να έχουμε τοπικές καταιγίδες στην Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη.

    Στην Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος με θερμοκρασία που θα κυμανθεί από 22 έως 36 βαθμούς κελσίου.

    Και στην Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι αίθριος, με θερμοκρασία από 20 έως 33 βαθμούς κελσίου.

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated:Thursday, 25-Jun-98 18:27:11
    Αίθριος ο καιρός το Σαββατοκύριακο με τοπική συννεφιά, μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά.

    Οι βόρειοι άνεμοι ενισχυονται, φθάνοντας στα Δυτικά τα 3 με 4 μποφώρ, στα Ανατολικά τα 5 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο και τα 7 μποφώρ, με βαθμιαία όμως εξασθένηση απο την Κυριακή το απόγευμα, ενώ η θερμοκρασία πέφτει λίγο, κυρίως στα Ανατολικά, και θα πλησιάσει το μεσημέρι στα Βόρεια στους 32 με 33 βαθμους, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά στους 34 με 35 και στα νησιά στους 30 με 31 βαθμους Κελσίου.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Thursday, 25 June 1998 - 16:29:48 UTC