Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-06-24

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Κ.Σημίτης: Μόνη λύση οι αποκρατικοποιήσεις

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Μετά την αναγγελία..δεξίωση
  • [02] Επίθεση Σκανδαλίδη κατά Τσοβόλα
  • [03] Κόντρα Αβραμόπουλου-Λαλιώτη
  • [04] Στη Κύπρο αύριο ο Κ.Στεφανόπουλος
  • [05] Πολιτικό μνημόσυνο στον Α.Παπανδρέου
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [06] Γενικές Εξετάσεις
  • [07] Εξελίξεις στην υπόθεση Κουσουρή
  • [08] Συναγερμός για τον καύσωνα
  • [09] Φονικό στη Κρήτη
  • [10] ΟΣΕ-Απεργίες
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [11] Δάνειο στη Τουρκία απ'τη Παγκ.Τράπεζα
  • [12] Σολάνα: Εκτός συζήτησης η ανεξαρτησία στο Κόσοβο
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [13] Ρωσία-Κηδεία του τελευταίου Τσάρου
  • [14] ΗΠΑ-Μέσα Ενημέρωσης-επτά "χρυσοί" κανόνες
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [15] Πέθανε η "Τζεήν"
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [16] Νομοσχέδιο εργασιακών σχέσεων
  • [17] Xρηματιστήριο 24/06
  • [18] Νέο τμήμα ΣΔΟΕ για επώνυμους
  • [19] ΔΝΤ-Ασιατική κρίση
  • [Η] Καιρός - Σήμερα

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Κ.Σημίτης: Μόνη λύση οι αποκρατικοποιήσεις

    Last Updated: Wednesday, 24-Jun-98 18:33:37
    Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αποκρατικοποιήσεις και στις διαρθρωτικές αλλαγές επανέλαβε ο πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στα Διϋληστήρια Ασπροπύργου και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας.

    Χαρακτήρισε μάλιστα τις αποκρατικοποιήσεις ώς τη μόνη πολιτική που μπορεί να εξασφαλίσει ανάπτυξη και αύξηση των κοινωνικών παροχών.

    Ο κ.Σημίτης διαβεβαίωσε ότι δεν θα μειωθούν οι θέσεις εργασίας στα διϋληστήρια με τη μετοχοποίηση, η οποία συναντά την αντίδραση των εργαζομένων.

    Εκπρόσωποι των εργαζομένων εξέφρασαν αντιδράσεις για το νέο τις διατάξεις του οποίου υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργος λέγοντας οτι στηρίζεται στη συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Wednesday, 24-Jun-98 18:32:19

    [01] Μετά την αναγγελία..δεξίωση

    Μετά την...αναγγελία των γάμων η δεξίωση.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ, Κώστας Καραμανλής έκανε δεξίωση στους βουλευτές του κόμματος του σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνων.

    Στα "πηγαδάκια" το αντικείμενο δεν ήταν άλλο από τον "χορό του Ησαϊα," που θα χορέψουν εντός του Ιουλίου ο Κώστας Καραμανλής, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.

    [02] Επίθεση Σκανδαλίδη κατά Τσοβόλα

    Σκληρή επίθεση κατά του προέδρου του ΔΗ.Κ.ΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα εξαπέλυσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ, Κώστας Σκανδαλίδης μιλώντας σε εκδήλωση για τους υποψηφίους νομάρχες που στηρίζει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

    Τον κατηγόρησε για ασέβεια και απρέπεια και ότι εγκατέλειψε το ΠΑ.ΣΟ.Κ το '95 στην κρίσιμη εκείνη περίοδο για το κόμμα.

    Αφορμή η χθεσινή ομιλία του κ.Τσοβόλα στο πολιτικό μνημόσυνο που έγινε στη Βουλή, για τον Ανδρέα Παπανδρέου την οποία ο πρόεδρος του ΔΗ.Κ.ΚΙ την αφιέρωσε στο σύνολο της, για επιθέσεις εναντίον του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

    [03] Κόντρα Αβραμόπουλου-Λαλιώτη

    Την αντίδραση του υπουργού Περιβάλλοντος, Κώστα Λαλιώτη, προκάλεσε το γεγονός ότι στη σελίδα του δημου Αθηναίων στο Ιnternet, παρουσιάζονται ως έργα του Δήμου, το Μετρό της Αθήνας και η πεζοδρόμηση της Ερμού.

    Ο κ. Λαλιώτης επισημαίνει ότι οι μεγάλες παρεμβάσεις στην πρωτεύουσα δεν φέρουν την πολιτική υπογραφή του δημάρχου.

    [04] Στη Κύπρο αύριο ο Κ.Στεφανόπουλος

    Στην Κύπρο, αύριο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς, εν τω μεταξύ, ζήτησε από την Ε.Ε ν' ασκήσει πιέσεις προς την Λευκωσία, προκειμένου να αποποιηθεί την ιδιότητα του μοναδικού εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [05] Πολιτικό μνημόσυνο στον Α.Παπανδρέου

    Η Βουλή τίμησε τον Ανδρέα Παπανδρέου.

    Καθυστερημένο, χαρακτήρισε το πολιτικό μνημόσυνο, η Δήμητρα Παπανδρέου και τις εκδηλώσεις λίγες σε σχεση με την εμβέλεια του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

    Αντιδράσεις υπήρξαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Δημήτρη Τσοβολα ο οποίος ασκησε κριτική στο έργο του Ανδρέα Παπανδρέου. Σεβασμό στη μνήμη του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε με παρεμβασή του, ο Πρόεδρος της Βουλής.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Wednesday, 24-Jun-98 18:36:29

    [06] Γενικές Εξετάσεις

    Μάχη με το χρόνο έδωσαν σήμερα οι υποψήφιοι στις Γενικές Εξετάσεις, που διαγωνίστηκαν στα Μαθηματικά, τη Βιολογία και την Ιστορια.

    Δύσκολη χαρακτήρισαν τη Βιολογία οι υποψήφιοι, καθώς τα ζητήματα περιείχαν πολλές συνδυαστικές ερωτήσεις που κάλυπταν σχεδον όλη την εξεταστέα ύλη.

    Στα Μαθηματικά της πρώτης δέσμης οι ασκήσεις ήταν αρκετά πιο πολύπλοκες απο αυτές που υπάρχουν στο σχολικό βιβλίο και σύμφωνα με την μαθηματική εταιρία οι υποψήφιοι θα έπρεπε να εκμεταλευθούν όλο τον διαθέσιμο χρονο για να τις λύσουν.

    Λιγότερο δύσκολα απο πέρυσι ήταν τα θέματα της Ιστοριας και οι υποψηφιοι της τρίτης δέσμης δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερες δυσκολίες.

    Τη σκυτάλη παίρνουν αύριο οι υποψήφιοι της Τέταρτης δέσμης που θα εξεταστούν στην Ιστορία.

    [07] Εξελίξεις στην υπόθεση Κουσουρή

    Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Κουσουρή.

    Ο φοιτητής,σύμφωνα με τους συνηγόρους του, αναγνώρισε έναν από τους δράστες της εναντίον του επίθεσης, που λίγο έλλειψε να του στοιχίσει τη ζωή.

    Οπως αποκάλυψε από χθές στον Αntenna, ο πατέρας του Κουσουρή πρόκειται για τον Αντώνη Ανδρουτσόπουλο μέλος της "Χρυσής Αυγής" με το ψευδώνυμο Περίανδρος.

    Στο μεταξύ σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο αστυνομικός Βασίλειος Σωτηρίου , σύζυγος της ιδιοκτήτριας της καφετέριας που σημειώθηκε ο άγριος ξυλοδαρμός του φοιτητή γιατί αν και ήταν παρών στο αιματηρό περιστατικό όχι μόνο δεν επενέβη αλλά ούτε καν ενημέρωσε την Αστυνομία.

    Σε δήλωσή του από το Ιατρικό Κέντρο όπου νοσηλεύεται, ο Δημήτρης Κουσουρής, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι είναι σε θέση να συμβάλλει στην υπόδειξη των ενόχων.

    Ο Αποστόλης Γκαγκόμοιρος, που τραυματίστηκε από σφαίρα αστυνομικού σε συγκέντρωση για τον Κουσουρή, χαρακτηρίζει αστήρικτο τον ισχυρισμό της Αστυνομίας ότι ο πυροβολισμός έπεσε στον αέρα τη στιγμή του εμπρησμού του περιπολικού με σκοπό την προβολή νόμιμης άμυνας.

    [08] Συναγερμός για τον καύσωνα

    Συναγερμός σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ και όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από τον πρώτο μίνι-καύσωνα του καλοκαιριού.

    Ο υδράργυρος έφθασε σήμερα στην Αττική τους 37 βαθμούς Κελσίου και το υπουργείο Υγείας συνιστά μεταξύ άλλων την αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και της βαριάς σωματικής εργασίας, την κατανάλωση άφθονων υγρών και την προτίμηση στ' ανοιχτόχρωμα ρούχα.

    [09] Φονικό στη Κρήτη

    Ενα ακόμη φονικό για ασήμαντη αφορμή στην Κρήτη.

    Στις Καρίνες Ρεθύμνου ένας 36χρονος πυροβόλησε στο δρόμο τον εξάδελφό του, επειδή του έκλεισε τη δίοδο στο χωράφι του.

    Δράστης ο Νίκος Τζουρμπάκης και θύμα ο Βαγγέλης Τζουρμπάκης 50 ετών. Η οικογένεια του δράστη εγκατέλειψε την πόλη για το φόβο βεντέτας.

    [10] ΟΣΕ-Απεργίες

    Την κλιμάκωση των κινητοποίησεων τους εξετάζουν αύριο οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Μεταφορών για τον κανονισμό εργασίας.

    Συνέχιση του διαλόγου χωρίς ταμπού αλλά με ειλικρίνεια ζήτησε ο Τάσος Μαντέλης.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Wednesday, 24-Jun-98 18:40:25

    [11] Δάνειο στη Τουρκία απ'τη Παγκ.Τράπεζα

    Ποιός να φανταστεί πως τα όνειρα του Κεμάλ, 80 χρόνια μετά την ίδρυση του νέου κοσμικού τουρκικού κράτους θα γίνονταν εφιάλτες στη γειτονική μας χώρα.

    Η Τουρκία δεν είναι μόνο ο οργισμένος μπούλης της Ανατολικής Μεσογείου, είναι επίσης μια χώρα με βαθιά άλυτα προβλήματα. Δυο εξ αυτών είναι, το απαρχαιωμένο σύστημα εκπαίδευσης, όπως και η ελλειψη υλικοτεχνικής υποδομής στα σχολεία, ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές.

    Προς σωτηρίαν λοιπόν των ανατολικών μας γειτόνων έρχεται τώρα η Παγκόσμια Τράπεζα η οποία ενέκρινε χθες τη χορήγηση δανείου ύψους 300 εκατ. δολαρίων, για την ενίσχυση των προγραμματων της βασικής εκπαίδευσης στην Τουρκία.

    Το κυβερνητικό πρόγραμμα στην Τουρκία στόχο έχει να επιτευχθεί η επιμόρφωση ολόκληρου του πληθυσμού με έναν διευρυμένο κύκλο οκταετούς βασικής εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα θα γίνουν βήματα για τη βελτίωση της παρεχόμενης διδασκαλίας μέσω της κατάλληλης στελέχωσης των σχολείων με προσωπικό και της επιστημονικής κατάρτισης των εκπαιδευτικών.

    Με το δάνειο επίσης θα καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων για υλικοτεχνική υποδομή, ενώ μέρος των χρημάτων θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά σχολικών βιβλίων.

    Γι αυτό ας μην αναρωτιούνται κάποιοι ανεγκέφαλοι στην Αγκυρα γιατί η Ευρώπη κρατά την Τουρκία σε λίστα αναμονής. Ας αναρωτιούνται καλύτερα τι είδους ιστορία θα διδάξουν στα σχολεία, αφού τα μόνα στοιχεία πολιτισμού που αξιζουν προσοχής προέρχονται απο την ισλαμική κουλτούρα της οποίας την διδαχή έχουν απαγορεύσει δια ροπάλου οι στρατηγοί.

    [12] Σολάνα: Εκτός συζήτησης η ανεξαρτησία στο Κόσοβο

    Με ένα όχι που θα μείνει χαραγμένο για πάντα στην ιστορία αλλά και τη μνήμη της αλβανικής κοινότητας του Κοσυφοπεδίου ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα κατέστησε σαφές σήμερα στον Ιμπραήμ Ρουγκόβα ότι το αίτημά του για ανεξαρτησία είναι εκτός συζήτησης.

    Ο Σολάνα που συναντήθηκε το πρωί με τον Ρουγκόβα στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, κάλεσε τον αλβανό ηγέτη να επαναλάβει αμέσως τις συνομιλίες με την γιουγκοσλαβική κυβέρνηση για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Ρουγκόβα δήλωσε στους δημοσιογράφους πως το Κοσσυφοπέδιο έχει το δικαίωμα να καταστεί ανεξάρτητο γιατί είναι τμήμα μιας χώρας που έχει διαλυθεί, ενώ πρόσθεσε ότι ζήτησε από το ΝΑΤΟ" κάποια μορφή προστασίας για να αποτραπούν οι μαζικές σφαγές και οι εθνικές εκκαθαρίσεις.

    Σύμφωνα με το Reuters είναι απίθανο ο Ρουγκόβα να έλαβε οποιαδήποτε υπόσχεση για ένοπλη επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, παρά το γεγονός ότι η Συμμαχία έχει σκληρύνει τις τελευταίες ημέρες τον τόνο της.

    Η αλλαγή πλεύσης της συμμαχίας, οφείλεται τόσο στην παρέμβαση της Ρωσίας όσο και στην αντικειμενική εκτίμηση της κατάστασης τόσο στον αλβανικό βορρά όσο και μέσα στο Κοσσυφοπέδιο.

    Οσον αφορά την πίεση προς τους Σέρβους, η ΕΕ πάγωσε σήμερα όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας στις χώρες μέλη της κοινότητας.

    Η απόφαση ελήφθη από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική καταστολής που ακολουθεί η κυβέρνηση του γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στην σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου.

    Ο συντονισμός των τελευταίων πολιτικών ενεργειών αποσκοπεί την επιστροφή και των δύο πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατω απο ρεαλιστικές προυποθέσεις.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Wednesday, 24-Jun-98 18:32:31

    [13] Ρωσία-Κηδεία του τελευταίου Τσάρου

    Ο άνθρωπος που πολλοί κομμουνιστές θεωρούν υπεύθυνο στη Ρωσία για την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παραβρεθεί στις 17 Ιουλίου στην Πετρούπολη στην κηδεία του τελευταίου τσάρου της Ρωσίας Νικόλαου Β'.

    Την είδηση έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος του δήμαρχου της πρώην "Αυτοκρατορικής Πόλης", κ. Βλαντιμίρ Γιάκοβλεφ.

    Στην κηδεία δε θα παραστεί ο ρώσος Πατριάρχης Αλέξιος ο Β, καθώς η Ορθόδοξη ρωσική Εκκλησία έχει διατυπώσει τις αμφιβολίες της, για το κατά πόσον έχει αδιαμφισβήτητα αποδειχθεί ότι τα οστά που ανακαλύφθηκαν στο Εκατερίνεμπουργκ ανήκουν, πράγματι, στον τσάρο Νικόλαο Β' ο οποίος εκτελέστηκε στις 17 Ιουλίου 1917.

    Την ομοσπονδιακή ρωσική κυβέρνηση θα αντιπροσωπεύσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Μπορίς Νεμτσόφ.

    Απο την πλευρά του ο κ. Γιάκοβλεφ δήλωσε ότι κηδεύοντας έναν τσάρο "που δεν υπήρξε απο τους καλύτερους" ο δήμος της Πετρούπολης "θα κλείσει μία σελίδα της Ιστορίας" της Ρωσίας.

    [14] ΗΠΑ-Μέσα Ενημέρωσης-επτά "χρυσοί" κανόνες

    H υπόθεση "Μόνικα Λιουίνσκι" δεν έχει κλείσει. Εχει επιτρέψει όμως να εξαχθούν ορισμένα συμπεράσματα, αν όχι για τη σεξουαλική ζωή του προέδρου Κλίντον, σίγουρα πάντως για την κατάσταση των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

    Ο Τύπος και τα ηλεκτρονικά μέσα δεν θα μπορούσαν βέβαια να αγνοήσουν μια τόσο πολύκροτη υπόθεση, όπου ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κατηγορήθηκε ότι είπε ψέματα ενώπιον του αμερικανικού λαού.

    Το πρόβλημα είναι πώς κάλυψε το κάθε μέσο τη σχετική ειδησεογραφία.

    Και όπως γράφει στο νέο τεύχος του ιταλικού περιοδικού "Reset" που κυκλοφορεί σήμερα ο Τζων Τζούντις, επίτιμος διευθυντής του "New Republic" και αρθρογράφος του "American Prospect", το σκάνδαλο αυτό αποτέλεσε μια ακόμη ένδειξη ότι η απόσταση ανάμεσα στη (σοβαρή) "Ουάσιγκτον Ποστ" και τη (σκανδαλοθηρική) "Νιου Γιορκ Ποστ" ή την (έγκυρη) εκπομπή "Meet the Press" και την (ελαφριά) "Hard Copy",

    μειώνεται συνεχώς.

    Υπήρχαν τουλάχιστον δύο λόγοι για τους οποίους τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έπρεπε να χειριστούν με προσοχή και υπευθυνότητα αυτή την υπόθεση, γράφει ο Τζούντις στο άρθρο του που προδημοσιεύτηκε χθες στη "Ρεπούμπλικα". Ο ένας έχει να κάνει με τον χαρακτήρα της προεδρίας Κλίντον και ο δεύτερος με τη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία στην οποία αποκαλύφθηκε η υπόθεση Λιουίνσκι. Ακόμη κι αν δεν πρόκειται για μια "συνωμοσία" κατά του συζύγου της, όπως υποστηρίζει η Χίλαρυ Κλίντον, το βέβαιο είναι ότι από τις αρχές του 1994 ο Μπιλ Κλίντον δέχεται συνεχείς επιθέσεις από συντηρητικούς πολιτικούς, δικηγόρους, διευθυντές ιδρυμάτων, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες, που προσπαθούν να δείξουν ότι ο ίδιος είναι ανίκανος να κυβερνήσει και ότι το Δημοκρατικό Κόμμα δεν πρέπει να έχει τον έλεγχο της Βουλής.

    Σύμφωνα με τον Τζούντις, ο αμερικανικός Τύπος έπρεπε να ακολουθήσει 7 κανόνες στην κάλυψη της υπόθεσης Λιουίνσκι - και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν το έπραξε.

    1) Για τις πληροφορίες που δημοσίευε σε σχέση με ένα τόσο σοβαρό θέμα, ο Τύπος έπρεπε να επικαλείται επώνυμες και όχι ανώνυμες πηγές.

    Και όταν αυτό δεν ήταν δυνατό, να αναφέρει τουλάχιστον δύο πηγές που η αξιοπιστία τους δεν θα ήταν εύκολο να αμφισβητηθεί.

    2) Τα μέσα ενημέρωσης δεν θα έπρεπε να παραλείπουν πληροφορίες που εκ των πραγμάτων μείωναν τις εντυπώσεις - και την έκταση του σκανδάλου.

    Στις 11 Φεβρουαρίου, η δημοσιογράφος της "Ουάσιγκτον Ποστ" Σούζαν Σμιτ έγραψε ότι ο πρώην μυστικός πράκτορας Λιούις Φιξ βεβαίωσε πως η Λιουίνσκι πέρασε τουλάχιστον 40 λεπτά μόνη με τον Κλίντον μέσα στο οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου. Η δημοσιογράφος "ξέχασε" να αναφέρει ότι σε συνέντευξη που είχε δώσει ο Φοξ σε μια τοπική εφημερίδα είχε εξηγήσει ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να κάνει ο Κλίντον κάτι ύποπτο με τη Λιουίνσκι σε μια αίθουσα γεμάτη παράθυρα και μ'ένα φρουρό συνεχώς απ'έξω.

    3) Αν και ο Τύπος δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στη σεξουαλική διάσταση του σκανδάλου, μπορούσε να αποφύγει τους υπαινιγμούς που είχαν στόχο αποκλειστικά την προσέλκυση αναγνωστών. Το περιοδικό "Τάιμ" δημοσίευσε μια μέρα ένα άρθρο με τη λέξη "σεξ" στον τίτλο, τοποθετημένη σ'ένα μαύρο πλαίσιο μ'έναν κόκκινο αστερίσκο. Ο αστερίσκος παρέπεμπε σ'ένα άλλο μαύρο πλαίσιο στην αντικρυστή σελίδα, που περιείχε τη φράση: "Ηταν μόνο στοματικό. Ηταν παθητικό. Αρα δεν μετράει."

    4) Ο Τύπος θα έπρεπε να εντάξει την όλη υπόθεση στο πολιτικό σκηνικό όπου εκτυλισσόταν, έτσι ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να κρίνει τα γεγονότα λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα και τα κίνητρα των εμπλεκομένων προσώπων.

    5) Ο Τύπος θα μπορούσε να μην τροφοδοτήσει την υστερία που ήδη υπήρχε γύρω από το σκάνδαλο, αποφεύγοντας την ανεύθυνη φημολογία περί παραπομπής του προέδρου σε δίκη ή ακόμη και παραίτησής του.

    6) Τα σοβαρά μέσα ενημέρωσης είχαν το χρέος να ξεχωρίσουν από τα σκανδαλοθηρικά κανάλια και τα ταμπλόιντ τόσο με τη σοβαρότητα και την ποιότητα των ρεπορτάζ τους όσο και με την ανάδειξη των κινδύνων που ενέχει η κυκλοφορία "ειδήσεων" και "πληροφοριών" μέσω του Internet.

    7) Ο Τύπος δεν θα έπρεπε να καλύπτει την υπόθεση με τρόπο που καθιστούσε ακόμη δυσκολότερη την άσκηση των καθηκόντων του από τον πρόεδρο Κλίντον. Μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στις 6 Φεβρουαρίου ο Μπιλ Κλίντον και ο Τόνυ Μπλαιρ με θέμα τη στάση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στο Ιράκ, ο δημοσιογράφος του CNN Βολφ Μπλίτσερ έκρινε σκόπιμο να ρωτήσει τον αμερικανό πρόεδρο τι θα ήθελε να πει στη Μόνικα Λιουίνσκι. Εκείνος φυσικά δεν απάντησε. Και ο Μπλίτσερ έχασε πολύ από το κύρος που του είχαν δώσει μέχρι τότε οι ανταποκρίσεις του από τον Λευκό Οίκο.

    Δεν υπάρχει αμφιβολία, καταλήγει ο Τζων Τζούντις, ότι οι μεγάλες εφημερίδες και τα τηλεοπτικά δίκτυα έχουν την εξουσία να διαμορφώνουν την κοινή γνώμη απέναντι στα εσωτερικά και διεθνή θέματα. Το ερώτημα είναι αν ασκούν αυτή την εξουσία με υπευθυνότητα και με τρόπο που υπηρετεί πάνω απ'όλα τα συμφέροντα του έθνους.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Wednesday, 24-Jun-98 18:31:46

    [15] Πέθανε η "Τζεήν"

    Η Μορίν Ο'Σάλιβαν η διασημη ιρλανδή,που η μορφή της αποτυπώθηκε στην μνημη αρκετών γενεών,που τη γνωρισαν σαν τη γυαναίκα του Ταρζάν μεσα απο τον αυλό κόσμο του κινηματογράφου , αφήσε χθές την τελευταιά της πνόη στο Φένιξ της Αριζόνα.

    Η διάσημη ηθοποιός γεννήθηκε στο Δουβλίνο το 1911.Το γεγονός ότι μεγάλωσε ώς οικότροφος σε σχολείο μοναστηριού του Λονδίνου,δεν την εμπόδισε να αναπτύξει τις υποκριτικές της ικανότητες τις οποίες ανακάλυψε ο σκηνοθέτης του Χόλιγουντ, Φρανκ Μπορζέιγκ όταν Μοριν ήταν ακόμη στην εφηβεία.

    Τα πρώτα της, δυναμικά ωστόσο, βήματα έκανε στον κινηματογράφο το 1930. "Το Τραγούδι της καρδιάς μου" ήταν η πρώτη της ταινία-μιούζικαλ δίπλα στον διάσημο ιρλανδό τενόρο Τζον Μακ Κόρμακ. Ακολούθησαν δεκάδες ταινίες αλλά έγινε διάσημη κάνοντας πολλές γενιές να ονειρεύονται ερμηνεύοντας το ρόλο της Τζέιν σε έξι ταινίες της εταιρίας "Metro Goldwyn Mayer" για τον Ταρζάν, τον οποίο ενσάρκωνε ο Τζόνι Βαϊσμίλερ, πρώην χρυσός ολυμπιονίκης στην κολύμβηση.

    Το 1936 παντρεύτηκε τον σκηνοθέτη Τζον Φάροου και το 1942 εγκατέλειψε προσωρινά την ηθοποιία και τους προβολείς για να μεγαλώσει τα επτά παιδιά που απέκτησε στο γάμο της.

    Ηταν η μητέρα των ηθοποιών Τίζα και Μία Φάροου, μαζί με τις οποίες είχε εμφανιστεί στην ταινία του Γούντι Αλεν "Η Χάννα και οι αδελφές της", παραγωγής 1986.

    Η πρώτη της εμφάνιση το 1932 στην ταινία "Ταρζάν, ο βασιλιάς της ζούγκας" είχε προκαλέσει σκάνδαλο εξαιτίας της προκλητικής ημίγυμνης παρουσίας της. Ακολουθούν οι ταινίες: "Η σύντροφος του Ταρζάν" (1934), "Η απόδραση του Ταρζάν" (1936), "Ο γιός του Ταρζάν" (1939), "Ο θησαυρός του Ταρζάν" (1941) και "Ο Ταρζάν στη Νέα Υόρκη" (1942).

    Η Ο'Σάλιβαν συμμετείχε επίσης στις ταινίες "Αννα Καρένινα" (1935), "Καρδινάλιος Ρισελιέ (1935) "Πεφηφάνεια και προκατάληψη (1940), "Ενας γιάνκης στην Οξφόρδη" με τον Ρόμπερτ Τέιλορ και ήταν πρωταγωνίστρια στις ταινίες του Τζον Φάροου "Το Μεγάλο Ρολόι"(1948) και "Οπου υπάρχει κίνδυνος" (1950).

    Στη μεγάλη οθόνη είδαμε την Ο'Σάλιβαν ξανά σε μικρούς αλλά καθοριστικούς ρόλους τη δεκαετία του '60 στην ταινία "Ποτέ δεν είναι αργά" και στα τέλη της δεκαετίας του '80 στην ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα "Η Πέγκυ Σου παντρεύεται".

    Η Ο'Σάλιβαν έκανε περισσότερες από 60 ταινίες την περίοδο 1930-1986. Ως πραγματική μάνα στάθηκε δίπλα στην κόρη της, Μία Φάροου στη δοκιμασία του χωρισμού της απο τον Γούντι Αλεν.

    Οταν πέθανε ο πρώτος συζυγός της Τζον Φάροου, το 1963 η "Τζέιν" παντρεύτηκε τον επιχειρηματία Τζέιμς Κάσινγκ. Ηταν γιαγιά 32 εγγονών και 13 δισέγγονων.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Wednesday, 24-Jun-98 18:30:14

    [16] Νομοσχέδιο εργασιακών σχέσεων

    Χωρίς τη διάταξη για εφαρμογή εννίαωρης υποχρεωτικής απασχόλησης δόθηκε στη δημοσιοτητα και τους κοινωνικους εταιρους το νομοσχεδιο για τις εργασιακες σχεσεις.

    Σε περίπτωση υπερωριακής απασχόλησης ο εργαζόμενης δεν θα αμοίβεται πρόσθετα αλλα θα μειώνεται η απασχόλησή του άλλες μέρες.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει την επέκταση της μερικής απασχόλησης και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα χωρίς να ορίζεται πλαφόν.

    Επίσης το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατοτητα σε επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους σε περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας να προσλαμβάνουν νέους υπαλληλους με μισθό κάτω απο τις κλαδικές συμβάσεις.

    Οπως επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας, στοχος της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη και η αύξηση της απασχόλησης.

    [17] Xρηματιστήριο 24/06

    Με άνοδο 0,95%, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 2434,66 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 60 δισεκατομμύρια 67 εκατομμύρια δραχμές.

    [18] Νέο τμήμα ΣΔΟΕ για επώνυμους

    Ενα νέο ειδικό σώμα ελέγχων για επωνύμους ελεύθερους επαγγελματίες δημιουργεί το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εντοπιστούν σε κάθε νομό οι δέκα μεγαλύτεροι επιχειρηματίες.

    [19] ΔΝΤ-Ασιατική κρίση

    Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κ. Μισέλ Καμντεσί, ζήτησε χθες απο τις ευρωπαϊκές χώρες να συμμετάσχουν έμπρακτα στην ανάκαμψη των οικονομιών των ασιατικών κρατών, οι οποίες έχουν εκτενέστερα πληγεί απο την πρόσφατη νομισματική και οικονομική κρίση στη γεωγραφική περιοχή της νοτιανατολικής Ασίας.

    Απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική συνέλευση των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Καμντεσί υπογράμμισε πως" είναι αναγκαίο κράτη, τα οποία εδω και λίγο καιρό σωρεύουν τα πλεονάσματα στα εμπορικά ισοζύγιά τους να ανακυκλώσουν αυτά τα πλεονάσματα, για παράδειγμα, μετατρέποντάς τα σε μη- πιεστικά δάνεια υπέρ των κρατών της ΝΑ Ασίας που οι οικονομίες τους είναι σε φάση ανάκαμψης".

    Ο Γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ διευκρίνησε πως "Θα είναι μία καλή επένδυση για το ίδιο το μέλλον των ευρωπαϊκών κρατών".

    [Η] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Wednesday, 24-Jun-98 16:04:46
    Ζεστός ο καιρός και τη Πέμπτη σε ολόκληρη την χώρα και μόνο τις απογευματινές ώρες πιθανόν στα ηπειρωτικά και στα κεντρικά να έχουμε τοπικές καταιγίδες.

    Η ορατότητα το πρωϊ θα είναι τοπικά περιορισμένη.

    Στην Αττική ζεστός ο καιρός και θερμοκρασία που θα κυμανθεί από 21 έως 37 βαθμούς.

    Στην Θεσσαλονίκη αίθριος ο καιρός αλλά προς το απόγευμα υπάρχει πιθανότητα να έχουμε καταιγίδα κυρίως στα γύρω ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 35 βαθμούς κελσίου.

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated:Wednesday, 24-Jun-98 16:04:34
    Με ασθενείς ανέμους και ζέστη θα συνεχιστεί ο καιρός και τις επομενες 2 μέρες καθώς ο υδράργυρος αναμένεται να ανεβει στους 36 με 37 βαθμούς. Απο το Σάββατο ωστόσο, οι βόρειοι άνεμοι, χωρίς να είναι ιδιαίτερα ενισχυμένοι επανέρχονται με αποτέλεσμα τη μικρή κάμψη της θερμοκρασίας.

    Πιο αναλυτικά μέχρι την Παρασκευή ο καιρός θα ειναι και πάλι αίθριος και μόνο το απόγευμα θα συννεφιάσει κατα τόπους στα ηπειρωτικά και θα σημειωθούν, κυρίως το επόμενο 24ωρο, πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες στα Βόρεια, πιθανόν και στα Κεντρικά.

    Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς από διάφορες διευθύνσεις και στο Αιγαίο βόρειοι μέχρι μέτριοι με τάση να ενισχυθούν απο την Παρασκευή το απόγευμα.

    Η θερμοκρασία σε σχετικά υψηλά επίπεδα θα κυμαίνεται στα Βόρεια από 17 μέχρι 35 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19 μέχρι 37 και στα νησιά από 21 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

    Αιθριος ο καιρος το Σάββατο με τοπική συννεφιά μονο το απόγευμα στα ηπειρωτικά.

    Οι άνεμοι απο βόρειες διευθύνσεις ασθενείς στα δυτικά, πιο ενισχυμένοι στα ανατολικά θα φθάνουν τα 4 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο τα 6 μποφωρ, ενώ η θερμοκρασία πεφτει λίγο, κυρίως στα ανατολικά και θα πλησιάσει το μεσημέρι στα βόρεια στους 33 με 34 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά στους 35 με 36 και στα νησιά στους 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Wednesday, 24 June 1998 - 16:23:34 UTC