Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-04-03

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Σε καλό κλίμα συνεχίζεται ο διάλογος

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Κύπρος-E.E
  • [02] Σημίτης-Ασιατική κρίση
  • [03] Νέα Δημοκρατία-Ολυμπιακή
  • [04] Κων/νος Μητσοτάκης
  • [05] Μπέης-Δημαρχία της Αθήνας
  • [06] Βουλή-Δεξιώσεις πολιτικών
  • [07] Στην Αθήνα ο Καρανταγί
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [08] Ολυμπιακή Αεροπορία
  • [09] Εκπαιδευτικοί
  • [10] Κυκλώματα φαναριών
  • [11] Βοήθεια της Αθήνας στα Α.Λιόσια
  • [12] Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [13] Κόσοβο-Δημοσκόπηση
  • [14] Βουλγαρία-Κοζλοντούι
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [15] Κλίντον-Σκάνδαλα
  • [16] Κρίση στην Ιαπωνική οικονομία
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [17] Ιταλία-Σεισμοί
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [18] Πρόστιμα στις αυξήσεις
  • [19] Συλλογική σύμβαση εργασίας
  • [20] Χρηματιστήριο
  • [Η] Καιρός - Σήμερα

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Σε καλό κλίμα συνεχίζεται ο διάλογος

    Last Updated: Friday, 03-Apr-98 21:28:55
    Ταλαιπωρία και σήμερα για τους επιβατες της Ολυμπιακής, καθώς οι στάσεις εργασίας προκαλούν ακυρώσεις πτήσεων και καθυστερήσεις πολλών δρομολογίων.

    Ο διάλογος πάντως, μεταξύ τής Διοίκησης τής Ολυμπιακής και των εργαζομένων συνεχίζεται σε καλό κλίμα, όπως δήλωσαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Σωματείων.

    Η Διοίκηση εμφανίζεται διατεθειμένη να αποσύρει κατ' αρχήν τη διάταξη που αφορά τις συλλογικες συμβάσεις, ενώ υπό διαπραγμάτευση βρίσκεται και το θέμα του ωραρίου.

    Αυτή την ώρα, η Διοίκηση της Ολυμπιακής συναντάται με εκπροσώπους των ιπταμένων φροντιστών και συνοδών.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Friday, 03-Apr-98 21:12:43

    [01] Κύπρος-E.E

    Συνεχίζονται σήμερα, στις Βρυξέλλες, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση

    Στην Λευκωσία φθάνει εντός της ημέρας ο προεδρικός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής του θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς. Στο νησί βρίσκεται ήδη και ο αμερικανός συντονιστής για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, ο οποίος, σήμερα, θα συναντηθεί με τον κατοχικό ηγετη.

    Ενοχλητική περιπλοκή χαρακτήρισε ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στην προσπάθειά του να αιτιολογήσει τη θέση αυτή, είπε ότι η διάθεση μεταξύ των κκ Κληρίδη και Ντενκτάς, κατά τη διάρκεια του πρώτο γύρου των συνομιλιών, πέρυσι, στο Τράουτμπεκ, ήταν εξαιρετικά καλή.

    "Ολα τα στοιχεία, πρόσθεσε, για να προχωρήσουμε σε μια λύση υπήρχαν. Επιτεύχθηκε ακόμη και συμφωνία για το θέμα των αγνοουμένων".

    "Η βόμβα, κατά την έκφραση του κ. Κόρντοβεζ, εξερράγη, με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες με την Κύπρο, ενώ ανέβαλε την τουρκική αίτηση".

    Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ είπε επίσης ότι ο Ντενκτάς μπορεί να είναι σαν "ταύρος σε υαλοπωλείο" αλλά τα παράπονά του κατά της υπεροχής των Ελληνοκυπρίων δεν γίνονται "εντελώς σε ώτα μη ακουόντων" στα Ηνωμένα Εθνη.

    [02] Σημίτης-Ασιατική κρίση

    Η πρόσφατη οικονομική κρίση στις αγορές της Ασίας που απείλησε την οικονομική ισορροπία σε ολόκληρο τον κόσμο, αποτελεί το κύριο θέμα της Διάσκεψης Κορυφής Ευρώπης -Ασίας που αρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί αύριο στο Λονδίνο.

    Τη συμπαράσταση των ευρωπαίων ηγετών για την απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει τη δραχμή στο Ενιαίο Σύστημα Ισοτιμιών είχε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σήμερα στο Λονδίνο, κατά την διάρκεια των επισήμων επαφών που πραγματοποίησε στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης Κορυφής Ευρώπης- Ασίας. Αυτό δήλωσε ο ίδιος στους πολιτικούς συντάκτες που καλύπτουν το ταξίδι του στο Λονδίνο, απαντώντας σε ερώτηση, σχετική με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, ότι η Ευρωπαϊκή Νομισματική Επιτροπή ανησυχεί για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού εξαιτίας της υποτίμησης της δραχμής.

    Ο κ. Σημίτης είπε συγκεκριμένα ότι δέχθηκε τα συγχαρητήρια των συναδέλφων του και την εκτίμησή τουs ότι η ελληνική οικονομία θα πραγματοποιήσει σταθερά βήματα προς τα μπρος για την τελική φάση της ΟΝΕ.

    Η ακριβής δήλωση του κ. Σημίτη είναι η ακόλουθη: "απ'όλους ανεξαίρετα με τους οποίους μίλησα -και πιστεύω ότι μίλησα σχεδόν με όλους, δεν θυμάμαι να μην μίλησα με κανέναν- είχαν την συμπαράστασή τους και τα συγχαρητήριά τους για την ένταξη της δραχμής στο ενιαίο σύστημα των ισοτιμιών. Καθώς επίσης και την έκφραση της πεποίθησής τους ότι η ελληνική οικονομία έχει κάνει σταθερά βήματα μπροστά και ότι μπαίνει έτσι στην τελική φάση του δρόμου προς την ΟΝΕ. Αυτή είναι η εκτίμησή μου και η εντύπωση που απεκόμισα".

    Ο κ. Σημίτης που επιβεβαίωσε ότι χθες το βράδυ συναντήθηκε στην Ντάουνιγκ Στριτ, αριθμός 10, με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ και συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανακοίνωσε ότι σήμερα στο περιθώριο της ΑΣΕΜ είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Ζου Ραγκζί και τον Ιάπωνα ομόλογό του, Ρουιτάρο Χασιμότο.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε "πάρα πολύ καλές" τις σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα και ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε πρόκληση του κ. Ραγκζί να επισκεφθεί την Κίνα. Η ημερομηνία της επίσκεψης θα καθοριστεί δια της διπλωματικής οδού.

    Με τον κ. Χασιμότο ο κ. Σημίτης συζήτησε την βελτίωση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Ιαπωνίας δεδομένου ότι το ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών είναι σε βάρος της Ελλάδας. Οπως δήλωσε ο κ. Σημίτης με τον Ιάπωνα συνάδελφό του συζήτησαν τους τρόπους για την ανάπτυξη του τουρισμού των Ιαπώνων προς την Ελλάδα.

    Οι εργασίες της Διάσκεψης που έχει ως κύριο αντικείμενο τις επιπτώσεις απο την πρόσφατη οικονομική κρίση στις αγορές της νοτιοανατολικής Ασίας, συνεχίζονται το απόγευμα και θα ολοκληρωθούν αύριο. Τις επόμενες ώρες, ο κ. Σημίτης θα έχει μία ακόμη συνομιλία με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ.

    [03] Νέα Δημοκρατία-Ολυμπιακή

    Eπίθεση στην κυβέρνηση για την πολιτική που ασκεί έκανε ο πρόεδρος της Ν.Δ, Κώστας Καραμανλής λέγοντας ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπάρχει αντιπολίτευση που δεν λέει σε όλα όχι και προσπαθεί να σπρώξει την κυβέρνηση στην σωστή κατεύθυνση.

    Ο κ.Καραμανλής πρόσθεσε ότι "δεν θα συγχωρήσω ποτέ τον Κώστα Σημίτη γιατί έχει αυτή την ευκαιρία και δεν ακολουθεί τον σωστό δρόμο που του δείχνουμε."

    Ο κ.Καραμανλής είπε επίσης ότι και οι κυβερνήσεις της Ν.Δ έχουν ευθύνες για την κατάσταση στην Ολυμπιακή και τόνισε ότι άν δεν ξεκινήσει η αποκρατικοποίηση της εταιρείας δεν θα γλυτώσει η Ολυμπιακή την οριστική χρεωκοπεία και το κλείσιμο.

    Αφησε αιχμές κατά Μητσοτάκη λέγοντας ότι το κόμμα κάνει την αυτοκριτικ ή του και ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ καθυστέρησε σοβαρότατα στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων.

    [04] Κων/νος Μητσοτάκης

    Ανοιχτο το ενδεχόμενο δημιουργίας πολιτικής κινησης απο τον ίδιο, αφησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτακης στο δευετρο μερος της τηλεοπτικής ,του συνεντευξης που προβλήθηκε χθές.

    Απεφυγε να απαντησει στα σχετικά ερωτηματα, παραδεχομενος ότι ετσι ο θορυβος συντηρείται.

    Ταυτόχρονα, ο πρωην πρωθυπουργός εμφανισθηκε απόλυτα αντίθετος με μία ενδεχόμενη επιστροφή του Αντωνη Σαμαρά στη ΝΔ. Το κόμμα - είπε χαρακτηριστικά - δεν μπορεί να τον δεχτεί ποτέ πίσω εκτός εάν θέλει να δηλώσει ότι χάνει κάθε δεσμό με την ηθική.

    Τέλος, στην ίδια συνεντευξη αφησε νεες αιχμές κατα του ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή, ειδικά για την αποφαση του τελευταίου να μεταπηδήσει στην προεδρία της Δημοκρατίας το 1980.

    [05] Μπέης-Δημαρχία της Αθήνας

    Στην αντεπίθεση πέρασε σήμερα ο Δημήτρης Μπέης μετά τις χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διαγραφής του από το ΠΑΣΟΚ μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για τον Δήμο Αθηναίων.

    Ο κ. Μπέης μιλώντας στον Antenna, έκανε λόγο για αναστάτωση στο ΠΑΣΟΚ, λόγω της υποψηφιότητάς του, διότι η κομματική βάση που δεν στηρίζει -όπως είπε - τη Μαρία Δαμανάκη, θα στηρίξει τον συνδυασμό του.

    [06] Βουλή-Δεξιώσεις πολιτικών

    Μια πρωτότυπη ερώτηση κατέθεσε στη βουλή ο πρώτος αντιπροεδρός της και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κρητικός με την οποία καλεί τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννο Παπαντωνίου να απαντήσει αν προτίθεται να καταργήσει κάθε πίστωση για τις δεξιώσεις που παραθέτουν υπηρεσίες και φορείς του ευρύτερου τομέα με εξαίρεση τις δεξιώσεις που αφορούν τις διεθνείς σχέσεις της χώρας προκειμένου με τα χρήματα αυτά να ικανοποιηθούν άλλες σημαντικότερες ανάγκες.

    Σημειώνει μάλιστα ότι είναι ανήθικο και πολιτικά ανεπίτρεπτο στην εποχή της μεγάλης οικονομικής συμπίεσης τα Ελληνόπουλα να στερούνται το γάλα για τη χάρη των τερψιλαρύγγιων αναγκών κάποιων.

    [07] Στην Αθήνα ο Καρανταγί

    Στην Αθήνα θα βρίσκεται την ερχόμενη Κυριακή 5 Απριλίου ο αρχηγός του Τουρκικού γενικού επιτελείου στρατηγός Ισμαϊλ Χακί Καράνταγι, προκειμένου να πάρει μέρος στη συνάντηση αρχηγών των επιτελείων των χωρών της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιείται στην Βουλιαγμένη στις 6 και 7 Απριλίου.

    Η απόφαση του στρατηγού Καρανταγί να επισκεφθεί την Αθήνα, είχε ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της δεξιώσεως της 25ης Μαρτίου στην Ελληνική πρεσβεία της Αγκυρας, αλλά είχε τεθεί σε αμφιβολία μετά τον εμπρησμό του αυτοκίνητου του Τούρκου στρατιωτικού ακολούθου στην Αθήνα, λένε έγκυρες πηγές.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Friday, 03-Apr-98 21:11:49

    [08] Ολυμπιακή Αεροπορία

    Ταλαιπωρία για τους επιβάτες της Ολυμπιακής καθώς οι χθεσινές στάσεις εργασίας έχουν και σήμερα παρενέργειες με ακυρώσεις πτήσεων και καθυστερήσεις πολλών δρομολογίων.

    Για την ερχόμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία την Τρίτη και επίσης 24ωρη την Πέμπτη.

    Η διοίκηση συναντήθηκε σήμερα με τους συνοδούς εδάφους και τους ιπτάμενους φροντιστές.

    Τη νομική θωράκιση των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου για να μην καταπέσουν στα δικαστήρια ζήτησε μιλώντας στον Αntenna, ο Στέφανος Μάνος.

    [09] Εκπαιδευτικοί

    Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση των εκπαιδευτικών με τον υφυπουργό Παιδείας, Γιάννη Ανθόπουλο, ενώ ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το υπουργείο, όταν διαδηλωτές πέταξαν αυγά, πέτρες και ξύλα κατά των ΜΑΤ.

    Ο κ.Ανθόπουλος χαρακτήρισε τα επεισόδια προβοκάτσια καί επανέλαβε πως δεν πρόκειται να καταργηθεί ο νόμος 2525 του '97.

    [10] Κυκλώματα φαναριών

    Κυκλώματα εκμετάλλευσης κρύβονται στις περισσότερες περιπτώσεις πίσω από τα παιδιά των φαναριών, τα κέρδη των οποίων όσο αυξάνονται θα αυξάνεται και η επαιτία στα φανάρια, όπως κατήγγειλε ο υφυπουργός Υγείας Θ. Κοτσώνης.

    Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή και τον Βουλευτη του ΠΑΣΟΚ Φραγκλίνο Παπαδέλη είπε ότι το 70% των παιδιών προέρχεται από την Αλβανία και το υπόλοιπο 30% είναι Ελληνόπουλα αθιγγάνικης προέλευσης σημειώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει την λύση του θέματος όχι με την εφαρμογή μέτρων αστυνόμευσης αλλά με προνοιακά μέτρα και ανακοίνωσε ότι το υπουργείο έχει ήδη εξασφαλίσει εξειδικευμένο προσωπικό που θα αναλάβει την περίθαλψη των παιδιών προκειμένου να επανέλθουν στην κοινωνία.

    [11] Βοήθεια της Αθήνας στα Α.Λιόσια

    Υλική βοήθεια θα προσφέρει ο δήμος Αθηναίων σε ένδειξη συμπαράστασης στον δήμο Ανω Λιοσίων που έχει πληγεί από τις πρόσφατες πλημμύρες.

    Σε συνάντηση του κ. Αβραμόπουλου με τον κ. Παπαδήμα, συμφωνήθηκε διαδημοτική συνεργασία σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

    [12] Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ

    Φθίνουσα η κατάσταση της υγείας του αρχιεπισκόπου Σεραφείμ σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν

    Την παραίτηση του αρχιεπίσκοπου ζήτησε εκ' νέου χθες ο πατέρας Ευστάθιος Κολλάς, πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Friday, 03-Apr-98 21:12:28

    [13] Κόσοβο-Δημοσκόπηση

    Τη δυσαρέσκειά του γιά τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο εξέφρασε σήμερα στη Σόφια ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος χαρακτήρισε "ελιγμό" την απόφαση του γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να οργανώσει δημοψήφισμα γιά το ζήτημα της διεθνούς μεσολάβησης γιά την επίλυση της κρίσης στη σερβική επαρχία.

    Την πρότασή του αυτή παρουσίασε γραπτώς ο Μιλόσεβιτς στον σέρβο πρόεδρο Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, στον πρωθυπουργό Μίρκο Μαριάνοβιτς και στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ντράγκαν Τόμιτς.

    Το δημοψήφισμα θα θέτει το ερώτημα:" Αποδέχεστε τη συμμετοχή ξένων αντιπροσώπων στην επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου;".

    Ο Σολάνα χαιρέτισε εξάλλου τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας και της Τουρκίας γιά τη συγκρότηση πολυεθνικής δύναμης των βαλκανικών χωρών, ικανής να επέμβει σε περίπτωση προβλήματος στην περιοχή.

    "Χαιρετίζω θερμά την πρωτοβουλία αυτή. Είναι σημαντικό να υπάρχουν εγγυήσεις γιά τη σταθερότητα στην περιοχή", τόνισε.

    Στο Παρίσι, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αν Γκαζό-Σεκρέ δήλωσε ότι απεσταλμένος του γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ μεταβαίνει σήμερα στο Βελιγράδι κομίζοντας μήνυμα στον σέρβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Σύμφωνα με την γαλλίδα εκπρόσωπο, ο Ζακ Μπλο, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδιος γιά πολιτικές υποθέσεις και υποθέσεις ασφαλείας, θα μεταφέρει μήνυμα του Σιράκ στον Μιλόσεβιτς και αύριο θα μεταβεί στην Πρίστινα όπου θα συναντηθεί με τον Ιμπραίμ Ρουγκόβα.

    "Ο γάλλος απεσταλμένος θα εκφράσει τις ανησυχίες των γαλλικών αρχών γιά την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και θα υπογραμμίσει τη σημασία που ο γάλλος πρόεδρος και η κυβέρνηση αποδίδουν στις κατευθύνσεις που έχουν καθορίσει η Ομάδα Επαφής και η Ευρωπαϊκή Ενωση", τόνισε η Γκαζό-Σεκρέ.

    [14] Βουλγαρία-Κοζλοντούι

    Χρειάζεται να γίνουν σοβαρές διαπραγματεύσεις για την αναστολή της λειτουργίας των τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων στο Κοζλοντούι, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Εβγκένι Μπακαρτζιέφ, με αφορμή το χθεσινό αίτημα εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κλείσει η Βουλγαρία τους αντιδραστήρες μέχρι το έτος 2000.

    Το θέμα του πυρηνικού σταθμού είναι πολύ σοβαρό, για να τίθεται παρόμοιος κατηγορηματικός όρος, πρόσθεσε ο κ. Μπακαρτζιέφ. Η βουλγαρική κυβέρνηση διαπραγματεύεται ήδη με Ρώσους κατασκευαστές τον εκσυγχρονισμό των αντιδραστήρων, σύμφωνα με τον ίδιο.-

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Friday, 03-Apr-98 21:12:56

    [15] Κλίντον-Σκάνδαλα

    Φανερά ικανοποιημένος και... χτυπώντας ένα ταμπούρλο,που έφερε από την επίσκεψή του στην Αφρική,ο Μπιλ Κλίντον γιόρτασε την απόφαση του δικαστηρίου να βάλει την υπόθεση Πόλα Τζοουνς στο αρχείο.

    Ο Κλίντον ολοκλήρωσε την 12ημερη περιοδεία του στην Αφρική,στη διάρκεια της οποίας έγινε θερμότατα δεκτός σε έξι χώρες,αφού ήταν ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος,που επισκέφθηκε την Αφρική μετά από είκοσι χρόνια.

    Ο Κλίντον εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση του δικαστηρίου του 'Αρκανσο,ενώ η Χίλαρυ Κλίντον που συνόδευε τον σύζυγό της στο ταξίδι του, δήλωσε πως η απόφαση δικαιώνει τις υποψίες της για μία συνομωσία των Ρεπουμπλικανών κατά του άντρα της. Τα τηλεοπτικά συνεργεία όμως έξω από το δικαστικό μέγαρο της Ουάσιγκτον αποδεικνύουν πως οι έρευνες για τα σεξουαλικά σκάνδαλα του Κλίντον δεν έχουν τελειώσει με την Πόλα Τζοουνς.Ο ανεξάρτητος εισαγγελέας Κένεθ Σταρ συνεχίζει την έρευνα του για την υπόθεση Λεβίνσκι,έχοντας έτσι τη δυνατότητα να υποβάλει τα πορίσματά του στο Κογκρέσο,στο μοναδικό, δηλαδη,σώμα,που μπορεί να αποφασίσει αν θα παραπέμψει ή όχι τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

    [16] Κρίση στην Ιαπωνική οικονομία

    Ισχυρό πλήγμα δέχθηκε σήμερα η ιαπωνική οικονομία, που αντιμετωπίζει ήδη σοβαρά προβλήματα, καθώς η εικόνα της στη διεθνή σκηνή υποβαθμίζεται από τον επενδυτικό οργανισμό Moody's, που στην τελευταία έκθεσή του υποβιβάζει την Ιαπωνία στην κατηγορία των αρνητικών κρατών αναφορικώς με το επιτόκιο του χρέους.

    Συνέπεια την έκθεσης αυτής ήταν να υποστεί σοβαρές πιέσεις το ιαπωνικό νόμισμα στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου του Τόκιο.

    Το δολάριο έσπασε το φράγμα των 134 γεν και ανέβηκε μέχρι και τα 134,85 γεν, ενώ την προηγούμενη ημέρα κυμάνθηκε στα 133.86-133.88 γεν. Η ισοτιμία

    αυτή του γεν έναντι του δολαρίου είναι η χαμηλότερη από τον Απρίλιο του 1992.

    Ο δείκτης Nikkei index-225 παρουσίασε απώλεια 23,58 μονάδων στην πρωινή συνεδρίαση, φθάνοντας στις 15.679,32 μονάδες.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Friday, 03-Apr-98 21:12:01

    [17] Ιταλία-Σεισμοί

    Περίπου έξι μήνες ύστερα από τους καταστροφικούς σεισμούς στις περιοχές Ούμπρια και Μάρκε της κεντρικής Ιταλίας,όταν έντεκα άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους,νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε σήμερα την ίδια περιοχή.

    Ο σεισμός έγινε λίγο πριν από τις 10 και μισή το πρωί και έγινε αισθητός μέχρι τη Ρώμη, σε απόσταση περίπου 170 χιλιομέτρων από το επίκεντρο. Διήρκεσε μάλιστα περίπου πέντε δευτερόλεπτα,προκαλώντας πανικό στους κατοίκους των περιοχών,που υπέφεραν από τον πλήγμα του περασμένου Σεπτεμβρίου.

    Τριανταπέντε λεπτά μετά την κύρια δόνηση, έγινε ένας μετασεισμός μεγέθους 4, 1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

    Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή σοβαρές ζημιές,ευτυχώς ούτε και στην περίφημη βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης,που είχε υποστεί τον Σεπτέμβριο εκτεταμμένες ζημιές.

    Την περασμένη Πέμπτη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε επίσης την κεντρική Ιταλία και έγίνε αισθητή σε μεγάλο μέρος της χώρας, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους και το θάνατο δύο ηλικιωμένων από καρδιακή προσβολή.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Friday, 03-Apr-98 21:11:30

    [18] Πρόστιμα στις αυξήσεις

    Σύσκεψη υπο το Γιάννο Παπαντωνιου, έγινε σήμερα στο Υπουργειο Οικονομικών, για τις τιμες της αγορας, οπως διαμορφωνονται μετα την υποτιμηση.

    Κατά την σύσκεψη αποφασίστηκε να δωθούν πρόστιμα μέχρι και 10 εκατομμύρια δραχμές σε όσους προβαίνουν σε αδικαιολόγητες αυξήσεις στις τιμές προιόντων.

    Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας κ.Καρατζάς αναφέρθηκε στο θέμα του πληθωρισμού λέγοντας ότι θα παρουσιάσει αύξηση όπου θα είναι όμως βραχυπρόθεσμη.

    [19] Συλλογική σύμβαση εργασίας

    Δεν τα βρήκαν ούτε σήμερα στην τέταρτη συναντησή τους ΣΕΒ και ΓΣΣΕ για την υπογραφή της νέας εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

    Ο ΣΕΒ προτείνει διετή σύμβαση με αυξήσεις τον πρώτο χρόνο στο 3,5 % και για το δέυτερο στο ύψος του προσδοκόμενου πληθωρισμού συν το διορθωτικό ποσό.

    Η ΓΣΣΕ πάντως απο την πλευρά της αφήνει να εννοηθεί ότι θα ήταν ικανοποιημένη με ένα 6 %. Το επόμενο ραντεβού ορίσθηκε την ερχομένη Παρασκευή.

    [20] Χρηματιστήριο

    Με άνοδο 3,43%, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 2.063,50 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 63 δισεκατομμύρια 100 εκατομμύρια δραχμές.

    [Η] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Friday, 03-Apr-98 21:13:48
    Λίγη συνεφιά παροδικά αυξημένη προβλέπει η μετεωρολογική υπηρεσία.

    Συννεφιά στην Αττική με τη θερμοκρασία στην Αθήνα να φτάνει τους 19 βαθμούς.

    Ιδιες καιρικές συνθήκες και στη Θεσσαλονίκη και θερμοκρασία ως 18 βαθμούς κελσίου.

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated:Friday, 03-Apr-98 21:13:36

    Ζεστός και υγρός θα ειναι το Σαββατοκύριακο ο καιρός με αραιή συννεφιά και καλοτάξιδη θάλασσα. Κάποιες βροχές τη Δευτέρα θα είναι πρόσκαιρες, αφού απο την Τρίτη ο καιρός βελτιώνεται, ενώ με τους νότιους ανέμους η θερμοκρασία ιδιαίτερα απο την Πέμπτη ανεβαίνεια αισθητά, ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές τους 24 βαθμους.

    Συγκεκριμένα το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χωρα θα υπάρχουν λίγα σύννεφα, που τοπικά στα δυτικά και νότια θα είναι περισσότερα. Το πρωί θα σημειωθούν και πάλι τοπικές ομίχλες.

    Οι ανεμοι ασθενείς ή απο νότιες διευθύνσεις γύρω στα 3 με 4 μποφωρ και η θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο θα κυμαίνεται αύριο στα βόρεια απο 5 μεχρι 21 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 7 έως 22 και στα νησιά του Αιγαίου απο 9 μεχρι 19 βαθμούς, ενώ την Κυριακή θα ανέβει 1 με 2 βαθμούς ακόμη.

    Τη Δευτέρα σε ολοκληρη τη χωρα θα υπάρχει αρκετή συννεφιά που κατά τόπους στο Ιονιο και τα ηπειρωτικά θα είναι πιο πυκνή και μετά το μεσημέρι θα βρεξει για λίγο στα δυτικά. Τη νύχτα μάλιστα οι βροχές θα επεκταθούν πιο ανατολικά, ενώ το πρωί δεν θα λείψουν και πάλι οι τοπικές ομίχλες.

    Οι άνεμοι νοτιοδυτικοί μέτριοι 4 με 5 και τοπικά στα πελαγη 6 μποφωρ και η θερμοκρασία σχετικά υψηλή θα πλησιάσει στους 21 με 22 βαθμούς στα βόρεια και στους 22 με 23 στις άλλες περιοχές της χωρας.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Friday, 3 April 1998 - 20:29:02 UTC