Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-02-03

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Τριγμοί και προβληματισμός

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Βουλή-ΔΕΚΟ
  • [02] Νέα Δημοκρατία
  • [03] Μητσοτάκης-Συνέντευξη
  • [04] Λυμπέρης
  • [05] Καποδίστριας
  • [06] Στεφανόπουλος-Ακρόπολη
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [07] Αγρότες
  • [08] Μυτιλήνη-καταστροφές
  • [09] ΔΥΣΤΟΣ-Πόρισμα
  • [10] Ιερά Σύνοδος-Σένγκεν
  • [11] Αστυνομικό δελτίο
  • [Δ] Πολιτική - Διεθνή

  • [12] "Πολιτικός της χρονιάς"
  • [13] Ολμπράιτ-Ιράκ
  • [14] Κάστρο-Κλίντον
  • [Ε] Γεγονότα - Διεθνή

  • [15] Τάκερ-Εκτέλεση
  • [16] Σύννεφα πολέμου
  • [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [17] Επιδοτούμενη εργασία
  • [18] Φορολογικές δηλώσεις
  • [19] Πληθωρισμός
  • [20] Ενοίκια
  • [Ζ] Υγεία - Ειδήσεις

  • [21] AIDS-Φάρμακο
  • [Η] Καιρός - Σήμερα

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Τριγμοί και προβληματισμός

    Last Updated: Tuesday, 03-Feb-98 14:17:37
    Τριγμούς και προβληματισμό στη Νέα Δημοκρατία και δευτερευόντως στο ΠΑΣΟΚ, προκαλούν οι διαφοροποιήσεις βουλευτών κατά την ψηφοφορία στη Βουλή για την επίμαχη διάταξη που αφορά στις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ.

    Στη Ρηγίλλης, ο Κώστας Καραμανλής έχει από χθές τη νύκτα αλλεπάλληλες συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες και έχει δεχθεί εισηγήσεις για να ληφθούν πειθαρχικά μέτρα εναντίον του Γιώργου Σουφλιά και του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου, που δήλωσαν παρόντες στην ψηφοφορία. Εντονος προβληματισμός υπάρχει και για την στάση του Στέφανου Μάνου, ο οποίος-όπως και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης-απουσίασε από την Βουλή. Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας που είναι και πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου, δήλωσε ότι δεν νομίζει πώς υπάρχει ζήτημα λήψης πειθαρχικών μέτρων. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η παραπομπή των διαφωνούντων θεωρείται εξαιρετικά πιθανή.

    Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος είναι και πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου, δήλωσε πώς δεν νομίζει ότι υπάρχει θέμα λήψης πειθαρχικών μέτρων

    Πιστεύω ότι το κόμμα δεν θα φθάσει στο σημείο να διώξει το φρόνημα και τις θέσεις των βουλευτών, που βρίσκονται σε αρμονία με τις προγραμματικές και ιδεολογικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε ο Γιώργος Σουφλιάς

    Ετοιμος να δεχθεί οποιεσδήποτε συνέπειες για τις θέσεις που υποστηρίζει, εμφανίσθηκε ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος

    Ο Στέφανος Μάνος ανέφερε ότι από δώ και πέρα, η ευθύνη για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ, ανήκει στην κυβέρνηση Σημίτη

    Με απώλειες βγήκε από την ψηφοφορία και το ΠΑΣΟΚ, καθώς θεωρείται ότι απουσίασαν συνειδητά περίπου 10 βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι κύριοι, Πεπονής, Πιπεργιάς, Κανελλόπουλος, Παπαθεμελής, Καψής, Γεωργακόπουλος και Καστανίδης. Ο τελευταίος συναντήθηκε σήμερα με τον πρωθυπουργό.

    Ευχαριστημένος από την ψήφιση της επίμαχης διάταξης, εμφανίσθηκε ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ενώ οι εργαζόμενοι απειλούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Tuesday, 03-Feb-98 12:53:48

    [01] Βουλή-ΔΕΚΟ

    Διασταύρωσαν τα ξίφη τους στη Βουλή, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Ο πρόεδρος της Ν.Δ, Κώστας Καραμανλής, κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τη διάταξη και να προχωρήσει σε συνεργασία με την αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να σχεδιάσει την εξυγίανση των ΔΕΚΟ, στηριγμένη στην πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Για αδυναμία να διαμορφώσει καθαρή πρόταση κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Γιάννος Παπαντωνίου, υπογραμίζοντας ότι η πολιτική της Ν.Δ, είναι η πολιτική των τυφλών αποκρατικοποιήσεων που δεν οδήγησε πουθενά.

    Νωρίτερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας είχε δηλώσει ότι χωρίς την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων δεν μπορεί να προχωρήσει η ανταγωνιστικότητα των ΔΕΚΟ, παρουσιάζοντας στοιχεία για ελλείματα εκατοντάδων δίς των ΔΕΚΟ. Κατηγόρησε δε τη Ν.Δ, ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων φοβούμενη να πάρει θέση για το τί θα γίνει εαν δεν αποδώσουν οι διαπραγματεύσεις που προβλέπονται με την τροπολογία.

    ''Είστε ανίκανοι να διεκδικήσετε την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού υπογράμμισε ο Παπαντωνίου απευθυνόμενος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τόνισε ότι τα χρονικά περιθώρια ειναι ασφυκτικά στενά καλώντας το κοινοβούλιο να ψηφίσει τη διάταξη για να αποδείξει ότι δεν απεκδίεται της ευθύνης να προχωρήσει ο εκσυχρονισμός.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ, Γιώργος Αλογοσκούφης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι όμηρος του καθεστώτος των συντεχνιών που η ίδια εξέθρεψε και σχολιάζοντας τα στοιχεία του υπουργού τον κατηγόρησε ότι είναι ο ίδιος προσωπικά υπεύθυνος για την καταστάση που διαμορφώθηκε με την πολιτική που εφήρμοσε.

    Η ρίζα του κακού, πρόσθεσε βρίσκεται στα μονοπώλια που απολαμβάνουν αυτές οι ΔΕΚΟ και στην εξάρτηση από την κομματική νομενκλατούρα.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία και να προχωρήσει σε πραγματικό κοινωνικό διάλογο προσθέτοντας ότι η ίδια εξέθρεψε αυτά τα νοσηρά φαινόμενα που σήμερα καταγγέλει και τα νομιμοποίησε.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ ,Δημήτρης Τσοβόλας χαρακτήρισε αντισυνταγματική τη διάταξη, υποστηρίζοντας ότι αποσκοπέι να περάσει κερδοφόρες δημόσιες επειχιρήσεις σε ιδώτες και κάλεσε την κυβέρνηση να την αποσύρει γιατί διαφορετικά μετατρέπει το κράτος σε τρομοκράτη και εκβιαστή.

    Με μια κυβέρνηση η οποία χρησιμοποιεί το ψέμα και τη συκοφαντία για τους εργαζομενους δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει τρεις ταχύτητες εργαζομένων που θα υποτάσσονται στις επιταγές της Ε.Ε, θα αμείβονται λιγότερο από όσο πρέπει και θα βρίσκονται με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω.

    Με απώλειες βγήκε από την ψηφοφορία και το ΠΑΣΟΚ, καθώς θεωρείται ότι απουσίασαν συνειδητά περίπου 10 βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι κύριοι Πεπονής, Πιπεργιάς, Κανελλόπουλος, Παπαθεμελής, Καψής, Γεωργακόπουλος και Καστανιδης.

    [02] Νέα Δημοκρατία

    Τριγμούς στην Ν.Δ, δημιουργεί η διαφοροποίηση βουλευτών από την επίσημη θέση του κόμματος κατά την ψηφοφορία στην Βουλή επί της επίμαχης διάταξης για τις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ, η οποία ψηφίστηκε με 142 ψήφους υπέρ και 121 κατά.

    Από την ψηφοφορία απουσίασαν 10 βουλευτές της ΝΔ, αρκετοί από τους οποίους ήταν παρόντες στην συζήτηση, όπως οι κύριοι Μητσοτάκης,Μάνος,Καρατζαφέρης και Γιακουμάτος.

    "Παρών" κατά την ψηφοφορία δήλωσαν ο Γιώργος Σουφλιάς και ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος.

    Η στάση των διαφωνούντων εξετάσθηκε τη νύχτα σε σύσκεψη που έγινε στη Ρηγίλλης υπό τον Κώστα Καραμανλή, κατά την οποία σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν εισηγήσεις προς τον πρόεδρο της Ν.Δ, για τη λήψη πειθαρχικών μέτρων.

    Ο Κωνταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου, δήλωσε το πρωί ότι δεν νομίζει ότι υπάρχει θέμα λήψης πειθαρχικών μέτρων γιατί υπήρχε πλήρης συμφωνία επί της πολιτικής και διαφοροποίηση επί της τάκτικης που ειναι ελάσον θέμα.

    Ανάλογη είναι η θέση και του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου, ο οποίος δήλωσε στον Αntenna, ότι ενώ επρόκειτο να ψηφήσει υπέρ, δήλωσε "παρών" για λόγους κομματικής πειθαρχίας.

    Ο Προκόπης Παυλόπουλος ωστόσο, δήλωσε στον Αntenna, ότι η εσωκομματική δημοκρατία εκφράζεται στα όργανα του κόμματος και θα πρέπει να στηρίζεται από όλους η απόφαση που λαμβάνεται. Ανάλογη θέση εξέφρασε στον Αntenna και ο Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος όμως χαρακτήρισε τη διαγραφή, υπερβολικό μέτρο.

    [03] Μητσοτάκης-Συνέντευξη

    Διαφωνίες Μητσοτάκη με τους τακτικούς χερισμούς της κυβέρνησης στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Ο πρώην πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του, εκφράζει την έντονη αντιθεσή του με τη δήλωση Πάγκαλου για προσφυγή της Τουρκίας στη Χάγη, για όλα τα θέματα που διαφωνεί με την Ελλάδα.

    Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ, είπε ότι υπάρχει διαφορά απόψεων μεταξύ Πάγκαλου -Τσοχατζοπουλου, αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση εγκατέλειψε την ακραία πατριωτική και λαική πολιτική που ακολουθούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και ακολουθεί σωστή γραμμή.

    Διαφωνεί με το ανακοινωθέν της Μαδρίτης, τονίζοντας ότι δεν έπρεπε να δεχθούμε τις θέσεις που επέβαλε η Ολμπράιτ και ικανοποιούν τους Τούρκους και τονίζει ότι αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να γίνει διάλογος με την Τουρκία διότι δεν έχει συγκροτημένη πολιτική.

    Αποκάλυψε ότι ο Μεσούτ Γιλμάζ λίγο πριν γίνει πρωθυπουργός , του είπε ότι η μόνη λύση του Κυπριακού είναι η διχοτόμηση και επεσήμανε ότι αφού το γνώριζε η κυβέρνηση, μετά από ενημερωσή του, θα έπρεπε να συμπεριληφθεί το θέμα του Κυπριακού στο ανακοινωθέν.

    Απάντησε ειρωνικά και με χαμόγελο στην δήλωση Εβερτ, ότι με τις θέσεις του βοηθά τους αντιπάλους της Ελλάδος, τονίζοντας ότι η εξωτερική πολιτική είναι πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση και ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να τη συζητήσει σε επίπεδο προσωπικών αντιδικιών και αντεγκλήσεων.

    Αν νόμιζα ότι μπορώ να βοηθήσω τη χώρα και να πετύχω την εξυγίανση της οικονομίας θα δεχόμουν να γίνω και πάλι πρωθυπουργός, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης

    Επίσης, τάχθηκε εναντίον του σχηματισμού, κυβέρνησης - Εθνικής Ενότητας, ενώ αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία τόνισε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της με υπευθυνότητα και λέγοντας την αλήθεια στον Ελληνικό Λαό και πρόσθεσε ότι στηρίζει τον Κώστα Καραμανλή . Ακόμη , ο πρώην πρωθυπουργός επέκρινε τον κύριο Εβερτ για την πολιτική που ακολούθησε ως αρχηγός της Ν.Δ , λέγοντας ότι ακολούθησε λαικιστική πολιτική , που είχε ώς αποτέλεσμα να χάσει το κόμμα τις εκλογές του '96 .

    Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ, υποστήριξε ότι οι εξελίξεις στην οικονομία θα είναι καταστροφικές και πως οδηγείται σε κατάρρευση λόγω του Δημοσίου χρέους και του αφανούς ελλείμμαατος ,επισημαίνοντας ότι αποτελεί μονόδρομο η δραστική μείωση του Δημόσιου Τομέα .

    [04] Λυμπέρης

    Στην αντεπίθεση κατά του Θεόδωρου Πάγκαλου αλλά και όλης της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στη κρίση των Ιμίων, πέρασε χθες ο νάυαρχος Λυμπέρης, ο οποίος είπε ότι απορρίφθηκαν οι εισηγήσεις του για κατάρριψη τουρκικού ελιπκοπτέρου που πέταξε πάνω από τα Ιμια.

    Ο κ.Λυμπέρης παρουσιάζει την δική του εκδοχή, η ιστορία όμως δεν επαναλαμβάνεται, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [05] Καποδίστριας

    Ομαδικά πυρά δέχεται το σχέδιο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ από κοινότητες που καταργούνται.

    Μετά την κοινότητα Αγράς Λέσβου, που κατέθεσε την πρώτη σχετική προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τώρα προσφεύγουν στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο και κοινότητες της Κρήτης, της Κοζάνης και της Αρκαδίας, ζητώντας να ακυρωθεί ο νόμος ως αντισυνταγματικός.

    [06] Στεφανόπουλος-Ακρόπολη

    Την Ακροπολη επισκέφθηκε συνοδεία του υπουργού Πολιτισμού , το πρωϊ , για μία ώρα, ο προεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Στεφανόπουλος ενημερώθηκε από την έφορο αρχαιοτήτων Ακροπόλεως, κα.Ισμήνη Τριάντη, για τα προγράμματα αναστηλώσεως κυρίως στο ναό της Αθηνάς Νίκης και τον Παρθενώνα.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε τις εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης των μνημείων πολύ μεγάλης σημασίας και δήλωσε ότι γίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο..

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Tuesday, 03-Feb-98 14:18:00

    [07] Αγρότες

    Αποφασίζουν σήμερα οι αγρότες της Θεσσαλίας για την μορφή συνέχισης των κινητοποιήσεων τους, ενώ τα τρακτέρ παραμένουν κατά μήκος της εθνικής οδού.

    Σήμερα τα μέλη της Πανθεσσαλικής περιόδευσαν στα χωριά του Θεσσαλικού κάμπου ζητώντας από τους αγρότες να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

    Το πρωί αποχώρησαν τα τρακτέρ από τον Αλμυρό, ωστόσο παραμένουν οι αγρότες στα σημεία του Βελεστίνου, της Βιοκαρπέτ και της Βορείου Ελλάδας.

    Συγκέντρωση έκαναν οι αγρότες και στα Γιάννενα.

    Αίτημα τώρα της Πανθεσσαλικής είναι να συναντηθούν με κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Γεωργίας.

    Στη Λάρισα συνεδριάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων για να εξετάσει το ενδεχόμενο κοινής κινητοποίησης με τους αγρότες, όπως δήλωσε στον Αntenna, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ.Κυριαζίδης.

    [08] Μυτιλήνη-καταστροφές

    Συνεργεία της νομαρχίας προχωρούν από σήμερα στη Μυτιλήνη, στη καταγραφή των ζημιών που προκάλεσαν οι χθεσινές καταρρακτώδεις βροχές από τις οποίες βρήκαν τραγικό θάνατο δύο μικρά παιδιά και μία γυναίκα .

    Από χείμαρο παρασύρθηκε το αυτοκίνητο κι έπεσε σε χαράδρα, με αποτέλεσμα να βρούν τραγικό θάνατο η 50χρονη Ολγα Σαμαρά, και δύο παιδάκια - η Μαρία Φυντανίδου δυόμιση ετών και το αβάπτιστο αδελφάκι της. Τραυματίσθηκε σοβαρά και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του νησιού η Ισμήνη Σκαρλάτου, που επέβαινε στο ίδιο αυτοκίνητο.

    Μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί στην αγορά της Μυτιλήνης αλλά και σε δεκάδες σπίτια και καταστήματα, ενώ οι βροχές έπληξαν και τη Ρόδο και τη Σάμο .

    [09] ΔΥΣΤΟΣ-Πόρισμα

    Ποινικές διώξεις αναμένεται να ασκηθούν από τον Εισαγγελέα Πειραιώς για το ναυάγιο του πλοίου Δύστος μετά το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, με το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, επιρρίπτονται ευθύνες στην πλοιοκτήτρια εταιρεία ΗΡΑΚΛΗΣ για κακή συντήρηση του πλοίου.

    [10] Ιερά Σύνοδος-Σένγκεν

    Η συνθήκη Σέγκεν απασχόλησε σήμερα τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου .Στην αυριανή συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθεί το θέμα που έχει προκύψει από τις πρόσφατες δηλώσεις του Μητροπολίτη Ζακύνθου, Χρυσοστόμου . Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου έχει αποστείλει από τις 30 Ιανουαρίου έγγραφη απολογία όπως του είχε ζητηθεί από τους Συνοδικούς Ιεράρχες.

    [11] Αστυνομικό δελτίο

    Απόπειρες βιασμού και ληστειες ομολόγησε ένας οπλίτης πενταετους υποχρέωσης, 22 ετών. Συνελήφθη στην Αρτα, όπου τον εντόπισε η Ασφάλεια μετά από τις καταγγελίες που έγιναν από 15χρονο κορίτσι και ένα 12χρονο αγόρι.

    Σε κυκλωματα της νύχτας αναζητείται ο δράστης που πυροβόλησε οκτώ φορές και τραυμάτισε πρωην αστυνομικό χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, την ώρα που επέστρεφε σπίτι του.

    Ο 45χρονος που ειχε αποταχθει απο την αστυνομια νοσηλευεται βαρια τραυματισμενος στο νοσοκομειο Γιωργος Γεννηματας της Θεσ/νικης.

    Κατακρεουργημένη βρέθηκε στο διαμέρισμά της στα Πατήσια μία 36χρονη. Μέσα σε μια λίμνη αίματος τη βρήκαν τα δύο ανήλικα παιδιά της.

    Στον ανακριτή απολογούνται δέκα άτομα, ανάμεσά τους και επτά ανήλικοι, που συνελήφθησαν τα ξημερώματα της Κυριακής στο Πεδίον του Αρεως, με βόμβες μολότωφ και μαχαίρια.

    Ετοιμάζονταν να επιτεθούν σε κουβα των ΜΑΤ που ήταν σταθμευμένη στην περιοχή. Κατηγορούνται για κατασκευή και μεταφορά εκρηκτικών υλών και παράνομη οπλοφορία.

    [Δ] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Tuesday, 03-Feb-98 13:23:38

    [12] "Πολιτικός της χρονιάς"

    Ο γάλλος πρωθυπουργός, Λιονέλ Ζοσπέν εξελέγη "πολιτικός της χρονιάς του 1997" και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτηρίσθηκε "ευρωπαίος του 1997" , από σημαίνοντες γάλλους πολιτικούς συντάκτες.

    Εννιά πολιτικοί συντάκτες, υπό την προεδρία της Αρλέτ Σαμπό του δεύτερου καναλιού της γαλλικής τηλεόρασης, αποτέλεσαν την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού που οργάνωσε η ετήσια πολιτική επιθεώρηση Trombinoscope.

    Το 1996 είχε αναδειχθεί "πολιτικός της χρονιάς" ο νεογκωλικός πρώην πρόεδρος της Βουλής, Φιλίπ Σεγκέν και το 1995 ο γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ.

    Οι γάλλοι πολιτικοί συνάκτες επέλεξαν ακόμη άλλες πέντε πολιτικές προσωπικότητες για το έργο τους σε διάφορους τομείς για το 1997:Ο υπουργός Μεταφορών Ζαν Κλοντ Γκεϊσό αναδείχθηκε "υπουργός της χρονιάς", ο υπουργός Παιδείας Κλοντ Αλεγκρέ "αποκαλυπτικός πολιτικός της χρονιάς", ο νεο- γκωλικός βουλευτής από την Ανω Σαβοία, Πιέρ Μαζό "κοινοβουλευτικός της χρονιάς και ο αντιδήμαρχος της Βαλανσιέν, Ζαν Λουί Μπορλού "τοπικός παράγοντας της χρονιάς".

    [13] Ολμπράιτ-Ιράκ

    Την πεποίθηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν "όλη τη συνεργασία που χρειάζονται" από τις χώρες του Κόλπου σε περίπτωση στρατιωτικού πλήγματος εναντίον του Ιράκ, εξέφρασε η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία κάνει περιοδεία στην περιοχή.

    "Πιστεύουμε ότι θα έχουμε όλη την συνεργασία που χρειαζόμαστε σ`ολόκληρη την περιοχή", ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μανάμα, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή της στα κράτη του Κόλπου.

    Η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ αρνήθηκε να πει σε ποιό βαθμό θα μπορούσε να υποστηρίξει η Ουάσιγκτον την πρόταση για τη διεύρυνση του προγράμματος του ΟΗΕ "πετρέλαιο αντί τροφίμων" για το Ιράκ.

    "Μόλις που έχουμε δει ή ακούσει για την έκθεση ή πρόταση του γενικού γραμματέα (του ΟΗΕ)" για τη διεύρυνση του προγράμματος από τα 2 δισεκατομμύρια στα 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε η Μαντλίν Ολμπράιτ, προσθέτοντας: "Οπως αρμόζει, πρόκειται να εξετάσουμε τί έχει προτείνει, περιλαμβανομένου του εύρους (της διεύρυνσης)".

    [14] Κάστρο-Κλίντον

    Ο Φιντέλ Κάστρο εξέφρασε την υποστήριξή του στον αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον στο σκάνδαλο "Μόνικαγκέιτ" τονίζοντας πως επιθυμεί "ειλικρινά να ξεπεράσει τις προσωπικές του δυσκολίες".

    Ο αμερικανός πρόεδρος είναι θύμα μιας "συνομωσίας" τόνισε ο κουβανός ηγέτης, καταδικάζοντας τις "βρώμικες ενέργειες των πολιτικών του αντιπάλων".

    "Ο Κλίντον αντιμετωπίζει δυσκολίες και εμείς δεν χαιρόμαστε γι` αυτό.Αντιθέτως, επιθυμούμε ειλικρινά να τις ξεπεράσει" τόνισε ο ηγέτης του τελευταίου κομμουνιστικού κράτους στον δυτικό κόσμο.

    Ο Κάστρο εξέφρασε την λύπη του γιατί το σκάνδαλο Μόνικαγκέιτ "περιόρισε τον χρόνο που διέθεσαν τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα για την επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου στην Κούβα".

    [Ε] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Tuesday, 03-Feb-98 14:18:14

    [15] Τάκερ-Εκτέλεση

    Ο δικηγόρος της Κάρλα Φαίη Τάκερ ισχυρίζεται πως η πολιτεία του Τέξας δεν είναι τόπος που συγχωρεί τα στυγνά εγκλήματα. Ελπίζει βέβαια, πως το ίδιο δεν θα συμβεί με το Ανώτατο Δικαστήριο και τελικά η 38χρονη πελάτισσά του δεν θα εκτελεστεί σήμερα το βράδυ.

    Χθες βράδυ, η επιτροπή αναστολών του Τέξας αρνήθηκε την αίτηση χάριτος της Τάκερ, της πρώτης γυναίκας που θα εκτελεστεί στη Νότια Πολιτεία απο την εποχή του Εμφυλίου.

    Χωρίς τη συναίνεση της επιτροπης ο κυβερνήτης του Τέξας, George W. Bush, γυιός του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, δεν έχει την δυνατότητα να ανατρέψει την απόφαση. Γι αυτό το λόγο χρειάζεται εντολή απο το Ανωτατο Δικαστήριο. Οσο για 30ήμερη αναβολή, ακόμη και οι δικηγόροι της Τάκερ πιστεύουν πως δεν υπαρχουν ελπίδες.

    Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος είχε πρόσφατα ζητήσει να μην εκτελεσθεί η Τάκερ που έδειξε δείγματα μεταμέλειας στη φυλακή.

    Ομως οι δολοφονίες που διεπραξε είναι βαθιά χαραγμένες στη μνήμη των τεξανών. Η Τάκερ και ο τότε συντροφός της ειχαν σκοτώσει δύο άτομα το 1983, μετά απο διήμερη χρήση ναρκωτικών, χρησιμοποιώντας μια αξίνα. Η Τάκερ είχε μάλιστα δηλώσει στους αστυνομικούς πως κάθε φορά που χτύπαγε τα θύματα της ερχόταν σε οργασμό.

    Γιαυτό και ο Victor Rodriguez, πρόεδρος της επιτροπής χάριτος της πολιτείας του Τέξας δήλωσε πως μολονότι τα αμερικανικά media έχουν δείξει ιδιαίτερη ευαισθησί σ'αυτήν την εκτέλεση η Τάκερ θα λάβει αυτό που της αξίζει.

    [16] Σύννεφα πολέμου

    Καθώς τα χρονικά περιθώρια για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στενεύουν, ο Περσικός Κόλπος έχει μετατραπεί σ'ένα μεγάλο οπλοστάσιο με τα πιο μοντέρνα όπλα σε κατάσταση αναμονής.

    Η Βρετανία απέστειλε στον κόλπο το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Σπαρτιάτης με αποστολή να τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα στην περίπτωση επίθεσης από το Ιράκ, ενώ και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Ιντιπέντενς κατευθύνεται προς τα Στενά του Ορμούζ έχοντας ήδη καταπλεύσει στην ζώνη επιχειρήσεων του Πέμπτου Στόλου.

    Πριν από το Ιντιπέντενς είχαν ήδη καταπλεύσει στην περιοχή του Κόλπου τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα Νίμιτς και Τζορτζ Ουάσινγκτον.

    Το Ιντιπέντενς συνοδεύουν τρία ακόμα πολεμικά σκάφη, εξοπλισμένα με πυραύλους Κρούζ τύπου Τόμαχοκ. Ομως την ιδια ώρα στο αντίπαλο στρατόπεδο, εκεί όπου αναζητείται διπλωματική λύση στην κρίση, ο ρώσος υπουργός εξωτερικών,Γεβγένι Πριμακόφ δήλωσε σε λιβανέζικη εφημερίδα ότι ο ιρακινός πρόεδρος, Σαντάμ Χουσεϊν έχει υποβάλει νέες προτάσεις στις συνομιλίες που είχε με τον ειδικό απεσταλμένο της Ρωσίας στη Βαγδάτη. Πρόσθεσε μάλιστα πως η Ρωσία θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε απόπειρα των Ηνωμένων Πολιτειών να εξασφαλίσουν την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.

    [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Tuesday, 03-Feb-98 13:23:05

    [17] Επιδοτούμενη εργασία

    Μέτρα για τη δημιουργία 65.000 νέων θέσεων επιδοτούμενης εργασίας εντός του ΄98, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαιωάννου.

    Το πρόγραμμα που αφορά νέους αλλά και μακροχρόνια ανέργους είναι συνολικού ύψους 108 δισεκατομμυρίων δραχμών από τα οποία τα 81 δισεκατομμύρια προέρχονται από το κοινοτικό ταμείο.

    Η επιδότηση των επιχειρήσεων ανά εργαζόμενο είναι 4 χιλιάδες δρχ, την ημέρα για συνεχή απασχόληση από 16 εώς 24 μήνες.

    [18] Φορολογικές δηλώσεις

    Πρόστιμο έως και ένα εκατομμύριο δραχμές περιμένει όσους δεν δηλώσουν ηθελημένα τα ακριβή περιουσιακά στοιχεία στην Εφορία.

    Ομως, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για δύο εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων και ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς η νέα φορολογική δήλωση κρύβει πολλές παγίδες.

    [19] Πληθωρισμός

    Κάμψη εμφανίζει ο πληθωρισμός, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ιανουάριο κυμάνθηκε στο 4,4 με 4,5%.

    [20] Ενοίκια

    Εξώσεις στους κακοπληρωτές ενοικιαστές ...

    Σε απόφαση του Αρείου Πάγου, αναφέρεται ότι η καθυστέρηση καταβολής του ενοικίου είναι λόγος έξωσης των ενοικιαστών.

    Δικαιώθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας περίπου 4500 αστυνομικοί που ζητούσαν αναδρομικά την καταβολή του στεγαστικού επιδόματος.

    [Ζ] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Tuesday, 03-Feb-98 13:23:20

    [21] AIDS-Φάρμακο

    Νέα θεραπεία με βάση το συνδυασμό τεσσάρων φαρμάκων δίνει νέες ελπίδες στη μάχη κατά του ΑΙDS, υπογράμμισαν σήμερα ειδικοί ερευνητές στη διάρκεια συνεδρίου για τα λοιμώδη νοσήματα στο Σικάγο του Ιλινόι.

    Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα καταγράφηκαν μετά τη χορήγηση ενός κοκτεϊλ φαρμάκων που ανήκουν στην κατηγορία της αντιπρωτεάσης και των αντιβιοτικών: νεβιραπίνη που διατίθεται με την εμπορική ονομασία Viramune, Crixivan, 3TC και ή AZT ή d4T για την καταπολέμηση του ιού του AIDS.

    "Αυτό το κοκτέιλ των τεσσάρων φαρμάκων που ήδη χορηγείται σε ασθενείς, αποτελεί μια από τις πιο ενθαρρυντικές θεραπείες κατά του ιού HIV-1, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπιτς, καθηγητής στο ίδρυμα για την Υγεία "Στρατότζεν" στο Μαϊάμι Μπιτς της Φλόριδα και επικεφαλής έρευνας σε 57 ασθενείς επί έξι μήνες.

    Ο συνδυασμός των φαρμάκων κατορθώνει το σημαντικό περιορισμό των επιπέδων του ιού που υπάρχει στο αίμα των ασθενών. Σύμφωνα με τον δρα Μπιτς, η θεραπεία με τα τέσσερα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκε, επιτρέπει την υποχώρηση του ιού σε επίπεδα κάτω του ορίου ανίχνευσης στο αίμα, στο 94% των ασθενών που ακολούθησαν τη θεραπεία για πρώτη φορά και στο 86% άλλων νοσούντων.

    Η πρόοδος των θεραπειών περιόρισε τον αριθμό των θανάτων από ΑΙDS σε 12.040 στο πρώτο εξάμηνο του 1997, δηλαδή μείωση 44% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 1996, δήλωσε ο δρ. Κέβιν Ντε Κοκ των Κέντρων Ελέγχου Επιδημιών (CDC) της Ατλάντα στο 5ο διεθνές συνέδριο για τους ρετροϊούς στο Σικάγο.

    Ο αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό ΗΙV και από την ασθένεια του AIDS στις Ηνωμένες Πολιτείες κυμαίνεται μεταξύ 650.000 και 900.000.

    Ο δρ. Ντε Κοκ επεσήμανε ότι στα μέσα του περασμένου χρόνου καταγράφηκαν 259.000 φορείς του ΑΙDS στις ΗΠΑ σε περίπου 269 εκατομμύρια κατοίκους.

    [Η] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Tuesday, 03-Feb-98 12:54:38
    Πρόσκαιρη βελτίωση θα παρουσιάσει σήμερα ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

    Από το βράδυ αναμένονται βροχές στα βορειοδυτικά.

    Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες σε Αττική , Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα φθάσει τους 16 βαθμούς

    Συννεφιά και στη Θεσσαλονίκη , με περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες και θερμοκρασία εώς 8 βαθμούς .

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Tuesday, 03-Feb-98 12:54:25
    Πρόσκαιρη βελτίωση θα παρουσιάσει σήμερα ο καιρός, καθώς από αύριο χαλάει και πάλι, με βροχές και ενισχυμένους νοτιάδες.Την Πέμπτη και την Παρασκευή οι βροχές θα συνεχισθούν, αλλά οι άνεμοι θα γίνουν βόρειοι και θα πέσει λίγο η θερμοκρασία.

    Αύριο ο καιρός χαλάει και πάλι, με βροχές και τοπικές καταιγίδες, που θα αρχίσουν από τα Δυτικά και μέχρι το βράδυ θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα, ενώ χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 6 με 7 και πιθανότατα αργότερα στα πελάγη θυελλώδεις 8 μποφώρ. Η θερμορκασία αμετάβλητη, θα πλησιάσει τους 9 βαθμούς στα Βόρεια και τους 15 με 16 στην υπόλοιπη χώρα.

    Τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά θα έχουμε και την Πέμπτη, κυρίως στα Βόρεια και Κεντρικά ενώ στα Νότια ο καιρός θα ειναι πιο καλός, αφού θα υπάρχουν και διαστήματα με ήλιο.

    Οι άνεμοι εκτός απο τις νοτιοανατολικές περιοχές, που θα είναι νότιοι, γύρω στα 4 με 5 μποφώρ, στην υπόλοιπη χώρα θα είναι βορειοανατολικοί 5 με 6 ενώ η θερμοκρασία πέφτει λίγο και θα φθάσει το μεσημέρι στα Βόρεια τους 7 βαθμούς και στις άλλες περιοχές τους 14 με 15 βαθμούς Κελσίου.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Tuesday, 3 February 1998 - 12:33:04 UTC