Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 98-01-21

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Μετωπική σύγκρουση Κυβέρνησης-Συνδικάτων

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Γιαννόπουλος-Εκλογικός νόμος
  • [02] Δημοτικές Εκλογές
  • [03] Τουρκία-Ε.Ε
  • [04] Μπέρνς
  • [05] Τσοχατζόπουλος
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [06] Αθήνα 2004
  • [07] Παιδεραστής-Καθηγητής
  • [08] Αγρότες
  • [09] Παναγοπούλου
  • [10] Παιδικοί σταθμοί
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [11] Συνάντηση υπουργών Αμυνας
  • [12]
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [13] Ευρώ
  • [14] Κούβα-Πάπας
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [15] Ιταλία-Μαφία
  • [16] Γαλλία-Ανεργοι
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [17] Πανωτόκια
  • [18] Πωλείται η Μακεδονίας-Θράκης
  • [19] Δίωξη οικονομικού εγκλήματος
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [20] Κλωνοποίηση
  • [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Μετωπική σύγκρουση Κυβέρνησης-Συνδικάτων

    Last Updated: Wednesday, 21-Jan-98 11:56:27
    Χαρακτηριστικά μετωπικής σύγκρουσης αποκτά η αντιπαράθεση κυβέρνησης- συνδικάτων για τη διάταξη του του φορολογικού νομοσχεδίου που αφορά στη κατάρτιση των κανονισμών λειτουργίας των ΔΕΚΟ, ενώ θέση μάχης παίρνουν και οι αγρότες.

    Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων κορυφώνονται αύριο με την 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ στις ΔΕΚΟ, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τις τράπεζες, και την ΕΡΤ.

    Η ΓΣΕΕ και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ αντιδρούν στην μονομερή κατάρτιση των κανονισμών λειτουργίας των δημοσίων επιχειρήσεων από την κυβέρνηση, ενώ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου υποστηρίζει ότι με την επαναδιατύπωση που θα κάνει, η τροπολογία θα αφορά μόνο τις 4 ζημιογόνες επιχειρήσεις του Δημοσίου τομέα, δηλαδή την Ολυμπιακή, τον ΟΣΕ, τα ΕΛΤΑ και τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών. Και αυτό, εν όψει ρύθμισης των χρεών τους που στις περιπτώσεις του ΟΣΕ και του ΟΑΣ θα φθάσουν τα 800 δισεκατομμύρια δραχμές.

    Από σήμερα αναμένεται να κορυφωθεί και η αντιπαράθεση στη Βουλή επί του φορολογικού νομοσχεδίου, ενώ η επίμαχη τροπολογία αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη.

    Παράλληλα, οι αγροτικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται αύριο με συγκέντρωση έξω από το δικαστικό μέγαρο της Λάρισας, όπου δικάζονται 14 καπνοπαραγωγοί, ενώ στις 2 Φεβρουαρίου οι αγρότες της Θεσσαλίας απειλούν να παρατάξουν τα τρακτέρ κατά μήκος της εθνικής οδού.

    Τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στην πλατεία Αλιβερίου,πραγματοποιεί το Εργατικό Κέντρο Ευβοίας, μετά την ματαίωση απο την ΔΕΗ την κατασκευή λιθανθρακικής μονάδας στην περιοχή.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Wednesday, 21-Jan-98 11:58:00

    [01] Γιαννόπουλος-Εκλογικός νόμος

    Αλλαγή του εκλογικού νόμου πρότεινε ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρισης του Συντάγματος, αλλά τάχθηκε κατά της απλής αναλογικής.

    Οι βουλευτές της Ν.Δ, Γιάννης Βαρβιτσιώτης και Ντόρα Μπακογιάννη επεσήμαναν ότι οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να γίνει εγκαίρως.

    [02] Δημοτικές Εκλογές

    Το ενδεχόμενο διπλών υποψηφιοτήτων στις τρείς μεγάλες πόλεις από "αντάρτες" αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ,μετά την ανακοινωση της στήριξης τής κυρίας Δαμανάκη και των κυρίων Λαζαρίδη και Φωτίου.

    Ο Δημητρης Μπεης, μεσω του ΑΝΤ, αφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να θεσει υποψηφιότητα στην Αθηνα.

    Στη Θεσσαλονίκη ο πρωην βουλευτης του ΠΑΣΟΚ Λευτερης Κωνσταντινιδης δήλωσε οτι θα διεκδικήσει τη δημαρχία και στον Πειραιά ο νύν δήμαρχος Στελιος Λογοθετης, ανακοίνωσε, χθές την υποψηφιότητά του.

    Προβληματισμο προκαλει εν τω μεταξύ,στη ΝΔ, η υποψηφιότητα στη Θεσσαλονικη. Ο Παναγιωτης Ψωμιάδης, δήλωσε μεσω του ΑΝΤ, οτι θα διεκδικήσει τη δημαρχία εαν χρισθεί υποψηφιος ο Ντινος Κοσμοπουλος.

    Διευκρινησε, ομως, οτι σε τριτη λύση θα σταθεί στο πλευρό του κόμματος.

    [03] Τουρκία-Ε.Ε

    Η Ευρωπαική Ενωση εξέφρασε τη λύπη της για την απαγόρευση του ισλαμικού κόμματος "Ρεφάχ" στην Τουρκία.

    "Η Ευρωπαική Ενωση εκφράζει τη λύπη της για την απόφαση του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου...να διατάξει την απαγόρευση του κόμματος της Ευημερίας, να κατάσχει τα περιουσιακά του στοιχεία, να απαγορεύσει σε ορισμένα πρώην και νυν στελέχη του κόμματος να είναι μέλη του τουρκικού Κοινοβουλίου, και να τους στερήσει το δικαίωμα κάθε πολιτικής δραστηριότητας επι πέντε χρόνια", αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας της Ε.Ε.

    "Η Ευρωπαική Ενωση ανησυχεί για τις επιπτώσεις στον δημοκρατικό πλουραλισμό και την ελευθερία της έκφρασης και ελπίζει η Τουρκία να καταστήσει σαφή τη συνεχιζόμενη δέσμευση της σ'αυτές τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές", τονίζεται στο ανακοινωθέν της ευρωπαικής προεδρίας, που ασκείται αυτό το εξάμηνο απο τη Βρετανία.

    Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απαγόρευσε την περασμένη Παρασκευή τις δραστηριότητες του κόμματος της Ευημερίας και στέρησε απο τον ηγέτη του, Νετζμετίν Ερμπακάν, τα πολιτικά του δικαίωματα για πέντε χρόνια, υποστηρίζοντας οτι παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της κοσμικής δημοκρατίας.

    [04] Μπέρνς

    Χρονιά των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων θα είναι το 1998, προέβλεψε ο Αμερικανός πρέσβης Νίκολας Μπερνς, στη διάρκεια δεξίωσης για την κοπή τής πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηριου.

    Ο κ. Μπερνς προανήγγειλε, ότι κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς θα έρθουν στη χώρα μας πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης Κλίντον για διμερείς επαφές και πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον εκτιμά το έργο της κυβέρνησης Σημίτη.

    Στη δεξίωση παραβρέθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ευαγγελος Γιαννόπόυλος και πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

    [05] Τσοχατζόπουλος

    Παράγοντα αποσταθεροποίησης και ανωμαλίας στην περιοχή χαρακτήρισε την Τουρκία ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Ο υπουργός Αμυνας που παρακολούθησε ασκήσεις σε ακριτικά νησιά, κατήγγειλε τη νέα προκληση της Τουρκίας, που εκπαιδεύει το στρατό της για αποβάσεις στη Χίο, τη Σάμο και την Κώ.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Wednesday, 21-Jan-98 11:57:01

    [06] Αθήνα 2004

    Τις αμεσως προσεχεις ημερες,ισως και αυριο, αναμενεται να ανακοινωθεί το όνομα του διευθύνοντος Συμβούλου της Οργανωτικης Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004..

    Εν τω μεταξύ,ομάδα καθηγητων του Πολυτεχνείου της Αθλήνας,επισημαίνει ότι η χωροθέτηση των βασικων ολυμπιακών εγκαταστάσεων έγινε,χωρίς να λαμβάνεται υπ'όψιν το Ρυθμιστικο Σχέδιο της Αθήνας.Ακομη, υποστηριζει ότι για τις αναγκες των ολυμπιακών εγκαταστάσεων θα καλυφθούν 3.800 στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτασεων και 500 στρέμματα κατά μηκος της ακτής του φαληρικού όρμου.

    [07] Παιδεραστής-Καθηγητής

    Ερωτικά μαθήματα σε ανήλικες μαθήτριες κατηγορείται ότι παρέδιδε 28χρονος καθηγητής Αγγλικών στην Καβάλα. Οι γονείς τριών κοριτσιών, ηλικίας 14, 15 και 17 χρόνων κατήγγειλαν στην Ασφάλεια Καβάλας ότι στο χρονικό διάστημα από 12 έως 16 Ιανουαρίου, ο καθηγητής, ο οποίος διατηρεί φροντιστήριο Αγγλικών, πλησίαζε τις ανήλικες μαθήτριές του στα διαλείμματα, μέσα σε χώρους του φροντιστηρίου και τις θώπευε σε απόκρυφα σημεία του σώματός τους.

    Ο καθηγητής, από την πλευρά του, αρνείται όλες τις κατηγορίες και χαρακτηρίζει τις καταγγελίες ως αποκυήματα φαντασίας των μαθητριών του.

    Ο καθηγητής δεν συνελήφθη λόγω παρέλευσης του αυτόφωρου αλλά σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία.

    [08] Αγρότες

    Με συγκέντρωση έξω απο το δικαστικό μέγαρο της Λάρισσας, όπου δικάζονται 14 καπνοπαραγωγοί, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους αύριο οι αγρότες της Θεσσαλίας.

    Την Παρασκευη , θα αποκλείσουν τη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στα Παλαιοφάρσαλα, ενώ στις 2 Φεβρουαρίου θα παρατάξουν τα τρακτέρ δεξιά και αριστερά του εθνικού δικτύου.

    Κινητοποιήσεις προγραμματίζουν οι αγρότες και στη Βόρεια Ελλάδα.

    [09] Παναγοπούλου

    Σε δικαίωση στο Εφετείο, σύμφωνα με δηλωσή της, ελπίζει η Βάσια Παναγοπούλου, μετά τη διετή φυλάκιση με τριετή αναστολή, που της επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, για το σχέδιο δολοφονίας του πρώην συζύγου της Απόστολου Δοξιάδη.

    Με την ιδια ποινή τιμωρήθηκαν ώς συνεργοί της οι Αντωνης Μαχαιρίδης και Νίκος Καλογεράς. Αθωος κριθηκε ο Παναγιωτης Μπαντουρακης.

    [10] Παιδικοί σταθμοί

    Απόφαση του Υπουργείου Υγείας λύνει τα χέρια σε χιλιάδες εργαζόμενες μητέρες. Ο Υφυπουργός Θόδωρος Κοτσώνης ανακοίνωσε ότι θα λειτουργήσουν και απογευματινά τμήματα των κρατικών παιδικών σταθμών.

    Θα γίνουν, επίσης, αυστηροί έλεγχοι σε οίκους ευγηρίας και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Οσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις θα κλείσουν.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Wednesday, 21-Jan-98 11:57:46

    [11] Συνάντηση υπουργών Αμυνας

    Την επίσημη αποδοχή του Ελληνα υπουργού Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου να συμμετάσχει στη συνάντηση των υπουργών Αμυνας ΠΓΔΜ, Βουλγαρίας, Αλβανίας και Ελλάδας, που με πρωτοβουλία των Σκοπίων προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί εντός του Φεβρουαρίου στην πόλη Αχρίδα, επέδωσε σήμερα στον υπουργό Αμυνας της ΠΓΔΜ Λάζαρ Κιτάνοφσκι ο επικεφαλής του ελληνικού Γραφείου Σύνδεσης, πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς.

    Στην επιστολή του Ελληνα υπουργού Αμυνας αναφέρεται ότι αν και η Ελλάδα επιθυμεί να συμμετάσχει, ωστόσο αδυνατεί στις 7 Φεβρουαρίου -προτεινόμενη ημερομηνία- και εκφράζεται η ελπίδα ότι η συνάντηση θα διεξαχθεί εντός του Φεβρουαρίου.

    Μέχρι στιγμής Αλβανία και Βουλγαρία δεν είχαν επίσημα απάντηση στην πρόσκληση, αν και οι υπουργοί Αμυνας των δύο αυτών χωρών είχαν εκφράσει καταρχήν θετικά κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη πριν μερικούς μήνες.

    [12]

    Ο νέος πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας (RS) Μίλοραντ Ντόντικ και η κυβέρνησή του, χρήζει "της πλήρους υποστήριξης της διεθνούς κοινότητας" δήλωσε σήμερα από την Στουτγάρδη ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ.

    Στο πλαίσιο της συνάντησής που είχε σήμερα με τον κροάτη ομόλογό του, Μάτε Γκράνιτς, ο κ. Κίνκελ υπογράμμισε ότι πρόκειται το συντομότερο δυνατόν να βοηθήσει την κυβέρνηση του κ. Ντόντικ υποστηρικτή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Ντέιτον-- με συγκεκριμένα έργα ανοικοδόμησης.

    Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας κάλεσε επίσης την Κροατία να εντείνει τις προσπάθειές της για την σταθεροποίηση και την ειρήνευση στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ώστε σύντομα να καταφέρει να προσεγγίσει τις ευρωπαικές δομές.

    Η Κροατία, πρόσθεσε ο κ. Κίνκελ, αποτελεί για την γερμανική οικονομία "μια αγορά με μέλλον υψηλού ενδιαφέροντος", ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεών του - -στο περιθώριο ενός συμποσίου που οργανώθηκε από τον μεγαλύτερο γερμανικό βιομηχανικό όμιλο Ντέμλερ-Μπένζ-- ανέφερε ότι το 1998 θα πρέπει να είναι "η χρονιά επιτροφής των προσφύγων" της πρώην Γιουγκοσλαβίας, οι οποίοι ξεπερνούν τους 250 χιλιάδες μόνο στη Γερμανία και πολλές εκατοντάδες χιλιάδες στις άλλες ευρωπαικές χώρες.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Wednesday, 21-Jan-98 11:58:17

    [13] Ευρώ

    Ο γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ δήλωσε σήμερα στη Ρώμη όπου βρίσκεται και είχε συνομιλίες περίπου μιάς ώρας με τον ιταλό ομόλογό του Ρομάνο Πρόντι ότι αναφορικά με το ευρώ κάθε κράτος της Ευρωπαϊκής Ενωσης "πρέπει να κάνει τους λογαριασμούς του"..."και να περιμένει ψύχραιμα την ώρα της επιλογής" των οριστικών υποψηφιοτήτων για την συμμετοχή στην κυκλοφορία του ευρώ.

    Ο καγκελάριος υπενθύμισε οτι η επιλογή όλων των υποψηφιοτήτων άρα και της Ιταλίας θα γίνει στις 2 Μαϊου φέτος.

    Στο μεταξύ ο Πρόεδρος της θυγατρικής εταιρείας της ΙΒΜ στην Ιταλία "Semea", Τομάσο Κουατρίν, προέβλεψε σήμερα οτι η κυκλοφορία του ευρώ θα κοστίσει--σε μία πρώτη φάση--στις τράπεζες μέχρι 12 δισεκατομμύρια δολάρια, απο τα οποία το 50% του ποσού για πληροφορική μηχανοργάνωση.

    Τελικά όμως το κόστος θα ανέλθει στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, πρόσθεσε ο Κουατρίν. Οι ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) είναι έτοιμες σε ποσοστό 15% για το ευρώ, έναντι 12% που είναι ο μέσος όρος για όλες ανεξαιρέτως τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Αυτό προέκυψε απο μία δημοσκόπηση περίπου 86 χιλιάδων ευρωπαϊκών ΜΜΕ και σύγκριση των αποτελεσμάτων με άλλα ήδη διαθέσιμα για το ευρώ.

    [14] Κούβα-Πάπας

    Ο κολομβιανός συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρθία Μαρκές που έφθασε στην Αβάνα χθες το βράδυ, διέψευσε τις πληροφορίες του κολομβιανού Τύπου που ανέφεραν οτι θα κάνει ρεπορτάζ για την επίσκεψη του Πάπα στην Κούβα--απο τις 21 εως τις 25 Ιανουαρίου.

    "Δεν έρχομαι ως δημοσιογράφος", δήλωσε ο τιμημένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας του 1982 συγγραφέας, σύμφωνα με το κουβανικό πρακτορείο ειδήσεων "Prensa Latina".

    Ο κ. Μαρκές πρόσθεσε οτι τα μόνα κίνητρα του ταξιδιού του ήταν η "περιέργεια", η "σημασία του γεγονότος" και οι "σχέσεις του με το νησί".

    Η εφημερίδα "El Tiempo" και το περιοδικό της Μπογκοτά "Cambio 16" έγραψαν οτι ο συγγραφέας, που θα γιορτάσει τα 71 του χρόνια στις 6 Μαρτίου, είχε την πρόθεση να κάνει ένα εκτενές ρεπορτάζ για την ιστορική επίσκεψη του Ποντίφηκα, που αναμένεται αύριο στην Αβάνα.

    Προσωπικός φίλος του Προέδρου Φιντέλ Κάστρο, ο Γκαρθία Μαρκές χαρακτήρισε ως "υπερβατική" την επίσκεψη του Ιωάννη Παύλου ΙΙ. Ειναι "υπερβατική διοτι γίνεται σε απόσταση 90 μιλίων απο τις ΗΠΑ" τον ορκισμένο εχθρό που καθεστώτος του Φιντέλ Κάστρο, τόνισε.

    Περίπου τρείς χιλιάδες δημοσιογράφοι, απο τους οποίους οι χίλιοι είναι Αμερικανοί, θα καλύψουν την επίσκεψη του Πάπα, ο οποίος εκτός απο την Αβάνα θα μεταβεί στην Σάντα Κλάρα (κέντρο) και στο Καμαγκουέι και το Σαντιάγο ντε Κούμπα (ανατολικά).

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Wednesday, 21-Jan-98 11:57:14

    [15] Ιταλία-Μαφία

    Σε εκατοντάδες συλλήψεις προχώρησε η ιταλική αστυνομία στη διάρκεια επιχείρησης που πραγματοποίησε με στόχο την εξάρθρωση συμμορίας της μαφίας της Σικελίας στο Παλέρμο, ανακοίνωσαν οι αρχές.

    Περίπου εκατό αστυνομικοί μετείχαν στην επιχείρηση κατά της συμμορίας Μπρανσάτσιο της Κόζα Νόστρα, που πήρε την ονομασία της από την ομώνυμη συνοικία όπου οι μαφιόζοι ελέγχουν τη διακίνηση ναρκωτικών.

    Η αστυνομία διαβίβασε και τέσσερα εντάλματα για ισάριθμους φυλακισμένους μαφιόζους,ανάμεσά τους ο Φραντσέσκο Ταγλιανία, 44

    ετών,που έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για δέκα ανθρωποκτονίες και τ 34χρονος "νονός", Γκασπάρε Σπατούτσα.

    Ο Σπατούτσα που συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο, είχε αναμιχθεί σε βομβιστικές επιθέσεις στη Ρώμη, τη Φλωρεντία και το Μιλάνο το 1993, οπου έχασαν τη ζωή τους δέκα άτομα.

    Οι μαφιόζοι κατηγορούνται για σύσταση συμμορίας, υπεξαίρεση χρημάτων και διακίνηση ναρκωτικών.

    [16] Γαλλία-Ανεργοι

    Περισσότεροι από 100 άνεργοι εισέβαλαν στο περίφημο εστιατόριο Φουκέ στην λεωφόρο των Ηλυσίων στο πλαίσιο των κιητοποιήσεων τους για την εξασφάλιση υψηλότερων επιδομάτων ανεργίας.

    Μετά την εισβολή στο εστιατόριο επενέβη η αστυνομία και συνέλαβε 83 άτομα. Η διεύθυνση του Φουκέ δεν ζήτησε πάντως να ασκηθεί δίωξη εναντίον τους και οι συλληφθέντες άνεργοι αφέθηκαν ελεύθεροι λίγο αργότερα.

    Χιλιάδες άνεργοι έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις από τα μέσα Δεκεμβρίου ζητώντας τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας που πλήττει ήδη 3, 1 εκατομμύρια άτομα.

    Αρκετοί άνεργοι είχαν εισβάλει στο Φουκέ και την παραμονή της πρωτοχρονιάς και αποχώρησαν όταν η διεύθυνση του εστιατορίου συμφώνησε να σερβίρει φαγητό σε διαδιαλωτές που είχαν καταλάβει το γραφείο Κοινωνικών Υπηρεσιών στο Παρίσι.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Wednesday, 21-Jan-98 11:56:11

    [17] Πανωτόκια

    Κρίσιμη συνεδρίαση αύριο του Αρειου Πάγου για τα πανωτόκια των τραπεζών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η συντριπτική πλειοψηφία των ανωτάτων δικαστών, τάσσεται υπέρ της κατάργησης των πανωτοκίων.

    [18] Πωλείται η Μακεδονίας-Θράκης

    Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι εργαζόμενοι στην Τραπεζα Μακεδονίας-Θρακης. αντιδρωντας στην πρόθεση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την Τραπεζα. Σήμερα η ΟΤΟΕ θα έχει συνάντηση για το θέμα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας.

    [19] Δίωξη οικονομικού εγκλήματος

    Περίπου 500.000 φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το ποσό των 39 δισεκατομμυρίων δραχμών, έφεραν στο φως οι έλεγχοι του σώματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος για το ΄97 σε καταστήματα , κέντρα διασκέδασης και πάντος είδους επιχειρήσεις.

    Εγιναν συνολικά 97.000 ελέγχοι και προέκυψε ότι δεν εκδίδονται τιμολόγια αγοράς , πώλησης ή λιανικής πώλησης καθώς και εισιτήρια εισόδου.

    Εχουν γίνει εκδόσεις ανακριβών στοιχείων με πλαστά και εικονικά τιμολόγια , ανύπαρκτες αγορές και σοβαρές παραλείψεις στη διακίνηση αγαθών.

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Wednesday, 21-Jan-98 11:57:30

    [20] Κλωνοποίηση

    Μια ομάδα αμερικανών ερευνητών κατάφερε να δημιουργήσει δύο πανομοιότυπα μοσχαράκια, χρησιμοποιώντας μια σύνθετη τεχνική που συνδιάζει τον κλωνισμό με τη γενετική μηχανική, όπως ανακοινώθηκε σήμερα απο το Πανεπιστήμιο Αμχερστ της Μασσαχουσέτης.

    Η τεχνική αυτη θα επιτρέψει τη μαζική παράγωγή φαρμάκων για τη θεραπεία ορισμένων ασθενειών που πλήττουν τους ανθρώπους, προσθέτει η ανακοίνωση του αμερικανικού Πανεπιστημίου.

    Τα δυο μοσχαράκια, στα οποία δώθηκαν τα ονόματα Τζόρτζ και Τσάρλι, γεννήθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε ένα ράντσο του Τέξας, όπως δήλωσαν οι "γονείς" τους, δρ. Τζέιμς Ρόμπλ, του Πανεπιστημίου Αμχερστ και Στίβεν Στάις, των εργαστηρίων Advanced Cell Technology, σε συνέδριο στη Βοστώνη. Οι δύο ερευνητές διευκρίνησαν οτι δεν πρόκειται για τα πρώτα ζώα-κλώνους που διαθέτουν τροποποιημένα γονίδια.

    Τον περασμένο Ιούλιο η ομάδα του σκοτσέζικου εργαστηρίου PPL Therapeutics, που διευθύνει ο Δόκτορ Ιαν Γουίλμουτ, δημιουργός της διάσημης πλέον προβατίνας Ντόλι, κατάφερε να δημιουργήσει την Πόλι και την Μόλι, δύο προβατάκια που έχουν ανθρώπινα γονίδια, με σκοπό την παραγωγή μιας ουσίας που θα βοηθήσει στη θεραπεία της αιμοφιλίας στους ανθρώπους.

    Η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία του Τζόρτζ και του Τσάρλι είναι πολύ πιό απλή, όπως εξηγούν οι αμερικανοί ερευνητές. Κατα τη διάρκεια μιας τυπικής διαδικασίας κλωνισμού, ο πυρήνας ενός ωαρίου απομακρύνεται απο τη μήτρα της μητέρας και αντικαθίσταται απο τον πυρήνα ενός κυττάρου του ζώου που θα κλωνιστεί. Το έμβρυο τοποθετείται πάλι στη μήτρα και η μητέρα γεννάει ένα τέλειο αντίγραφο που ζώου που κλωνίστηκε.Οι αμερικανοί ειδικοί κατάφεραν να αναπτύξουν πλήρως το γενετικά μεταλλαγμένο ωάριο στο εργαστήριο πρίν να το τοποθετησουν στη μήτρα του

    θηλυκού ζώου, αποφεύγοντας σοβαρες χειρουργικές επεμβάσεις.

    Τα δύο μοσχαράκια που γεννήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Τέξας αποτελούν το ενδιάμεσο σταδιο πρίν απο τη μαζική παραγωγή με τη μέθοδο του κλωνισμού, απόλυτα όμοιων αγελάδων που θα παράγουν γάλα εμπλουτισμένο με ουσίες που διαθέτουν θεραπευτικές ιδιότητες, υπογράμμισε ο Τζέιμς Ρόμπλ και ο Στίβεν Στάις.

    Οι δύο επιστήμονες πρόσθεσαν οτι αυτή τη στιμή έχουν γονιμοποιήσει πολλές αγελάδες, οι οποίες κυοφορούν έμβρυα που έχουν υποστεί γενετική τροποποίηση ώστε να παράγουν στο γάλα τους μεγάλες ποσότητες αλμπουμίνης, μιας ουσίας που είναι ζωτική για την κυκλοφορία του αίματος.

    Η ίδια τεχνική θα μπορούσε να επιτρέψει τη μαζική παραγωγή γενετικά τροποποιημένων κυττάρων, για να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία ασθενειών, όπως η νόσος Αλτζχάιμερ, ή η Πάρκινσον.

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Wednesday, 21-Jan-98 11:59:12
    Τοπικές καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες που τοπικά θα φθάνουν στα πελάγη τα 8 και 9 μποφώρ , προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ.

    Συννεφιά στην Αττική με βροχές και πιθανότητα καταιγίδας - Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα φθάσει τους 14 βαθμούς.

    Ανάλογες καιρικές συνθηκες θα επικρατήσουν και στην Θεσσαλονίκη, όπου η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 11 βαθμούς.

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Wednesday, 21-Jan-98 11:59:02
    Τοπικές βροχές αλλά και διαστήματα βελτίωσης στα δυτικά και νότια, προβλέπει η ΕΜΥ μέχρι και το Σαββάτο.

    Αύριο ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικές βροχές και καταιγίδες αλλά και διαστήματα με ήλιο στη δυτική και νότια Ελλάδα, ενώ λιγα χιόνια θα πέσουν και πάλι στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

    Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί νοτιοδυτικοί 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφωρ, σταδιακά όμως στα δυτικά και βόρεια θα γίνουν βόρειοι και θα εξασθενήσουν λίγο.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 9 με 10 βαθμούς στα βόρεια και τους 14 με 16 στην υπόλοιπη χωρα.

    Συννεφιά με βροχή κατά διαστήματα και λίγες καταιγίδες στις νότιες θαλάσσιες περιοχές θα έχουμε και την Παρασκευή, ενώ θα υπάρχουν και διαστήματα με βελτίωση στις κεντρικές και νότιες περιοχές. Λίγα χιόνια θα πέσουν και πάλι στα ορεινά.

    Οι άνεμοι θα είναι παντού βόρειοι 5 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφωρ και η θερμοκρασία θα πλησιάσει στα βόρεια τους 7 με 8 βαθμους και τους 12 με 14 στις άλλες περιοχές της χωρας.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Wednesday, 21 January 1998 - 12:26:47 UTC