Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-01-20

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Δεν τα..βρήκαν!

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Δημοτικές εκλογές-Υποψήφιοι
  • [02] Αθήνα 2004
  • [03] Νέα Δημοκρατία
  • [04] Συνάντηση Πάγκαλου-Μίλλερ
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [05] Ναρκωτικά
  • [06] Πουρσανίδης
  • [07] Ολυμπιακή
  • [08] Ευαγγελισμός
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [09] Βουλγαρία-Γερμανία
  • [10] Τουρκία-S300
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [11] Αλγερία-Σφαγές
  • [12] Ιορδανία-Δολοφονίες
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [13] Ιταλία-Μαφία
  • [14] Γαλλία-Ανεργοι
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [15] Φορολογικό νομοσχέδιο
  • [16] Φορολογικές δηλώσεις
  • [17] Δίωξη οικονομικού εγκλήματος
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [18] Κλωνοποίηση
  • [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Δεν τα..βρήκαν!

    Last Updated: Tuesday, 20-Jan-98 13:19:59
    Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και συνδικάτων για την ρύθμιση που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στις ΔΕΚΟ.

    Σε ναυάγιο κατέληξε η συνάντηση των υπουργών - Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας με το προεδρείο της ΓΣΕΕ και τελικά θα διεξαχθεί την Πέμπτη η 24ωρη απεργία στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες.

    Η κυβέρνηση δέχθηκε μόνο επαναδιατύπωση του άρθρου, κάτι που απέρριψε η ΓΣΕΕ.

    Μετά την συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος χαρακτήρισε μύθο τα όσα λέγονται περί προνομίων των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ και πρόσθεσε ότι οι 8 στους 10 πέρνουν μισθό κάτω απο 250 χιλιάδες δραχμές.

    Από τις 11.00 εώς και τις 15.00 δεν κυκλοφορούν τα λεωφορεία, τα τρόλει και ο ηλεκτρικός καθώς οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες πραγματοποιούν τετράωρη στάση εργασίας.

    Πρόβλημα για την κυβέρνηση αποτελούν και οι κινητοποιήσεις των αγροτών. Εκατοντάδες αγρότες κατέβηκαν με τα τρακτέρ τους στις κεντρικές πλατείες στα Φάρσαλα και την Καρδίτσα. Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν στις 2 Φεβρουαρίου.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Tuesday, 20-Jan-98 13:21:44

    [01] Δημοτικές εκλογές-Υποψήφιοι

    Αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η ανακοίνωση απο τον πρωθυπουργό, ότι θα στηριχθεί η υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη στην Αθήνα και των κυρίων Λαζαρίδη και Φωτίου στη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά, αντίστοιχα.

    Στην Αθήνα, ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Μπέης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει και αυτός υποψηφιότητα, ενώ στη Θεσσαλονίκη ο πρώην βουλευτής Λευτέρης Κωνσταντινίδης, δήλωσε ότι θα διεκδικήσει την δημαρχία ως ανεξάρτητος.

    Στον Πειραιά, ο Δήμαρχος, Στέλιος Λογοθέτης, χαρακτήρισε την επιλογή Φωτίου, ως επιλογή ήττας.

    Στη ΝΔ... "πονοκεφαλο" στον Κώστα Καραμανλή προκαλούν οι υποψηφιότητες στον Πειραιά και την Θεσσαλονίκη.

    Στον Πειραιά, διενεργείται δημοσκόπηση για λογαριασμό της Ν.Δ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Αntenna, σε άλλη δημοσκόπηση πού έγινε πρόσφατα προβάδισμα είχαν οι κύριοι Ανδριανόπουλος, Καλός καί Αγραπίδης.

    Στη Θεσσαλονίκη προβλήματα δημιουργεί η εμμονή του Παναγιώτη Ψωμιάδη να αναμετρηθεί με τον Ντίνο Κοσμόπουλο.

    [02] Αθήνα 2004

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής της "Ολυμπιάδας 2004", αναζητείται τώρα από την κυβέρνηση, ενώ χθες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι πρόεδρος της Επιτροπής αναλαμβάνει ο Στρατής Στρατήγης, Νομικός Συμβουλος της Ενώσεως Ελληνικών Τραπεζών και πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και της ΔΗΑΝΑ.

    Παράλληλα θα δημιουργηθεί Εθνική Επιτροπή, υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία θα προεδρεύει ο πρωθυπουργός. Η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη θα έχει όπως είπε ο πρωθυπουργός σημαντικό ρόλο στην εθνική επιτροπή καθώς η ίδια ζήτησε να μην μετέχει στην Οργανωτική επιτροπή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στη Οργανωτική Επιτροπή θα μετέχουν σε επιτελικές θέσεις οι κύριοι Λιάσκας, Αβραμόπουλος και Νικολάου, με επικρατέστερο για την θέση του αντιπροέδρου σε περίπτωση που θα είναι μία, τον κ. Νικολάου.

    [03] Νέα Δημοκρατία

    Εντονη κριτική στην κυβέρνηση για το Φορολογικό Νομοσχέδιο, άσκησε ο Κώστας Καραμανλης, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση για ατολμία και αναποφασιστικότητα και χαρακτήρισε τον κύριο Σημίτη, πρωθυπουργό των φόρων. Αντισυνταγματικές χαρακτήρισε ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου ο Μιλτιάδης Εβερτ.

    Από τη συνεδρίαση αποχώρησε ο βουλευτής Πρέβεζας, Γιώργος Τριφωνίδης, κατηγορώντας την κεντρική διοίκηση του κόμματος, ότι δεν συνεργάζεται μαζί του.

    Την ίδια ώρα συνεργάτες του κ Σουφλιά, κατηγορούσαν ευθέως συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ ότι διοχέτευσαν συκοφαντικά παραπολιτικά σχόλια για τη μη συμμετοχή του κυρίου Σουφλιά, στην περιοδεία του κυρίου Καραμανλή στη Λάρισα.

    [04] Συνάντηση Πάγκαλου-Μίλλερ

    Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και σχέσεις Ευρωπαικής Ενωσης - Τουρκίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Θόδωρου Πάγκαλου με τον αμερικανό, ειδικό συντονιστή του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Τόμας Μίλλερ, που εφθασε στην Αθήνα προερχόμενος από την Αγκυρα.

    Η αποκατάσταση των σχέσεων - Ευρωπαικής Ενωσης - Τουρκίας περνά μέσα από την επίλυση των Ελληνοτουρκικών διαφορών δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ και κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς το Μεσούτ Γιλμάζ να προσφύγει στη Χάγη για το θέμα της υφαλοκρηπίδας.

    Η Τουρκία δεν θα δεχθεί επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων πέραν των 6 μιλίων, σχολίασε σήμερα ο εκπρόσωπος του Τουρκικού ΥΠΕΞ, ενώ την ίδια ώρα η Αγκυρα στηριζόμενη σε προβοκατόρικο δημοσίευμα της ΜΙΛΛΙΕΤ χαρακτήριζε απαράδεκτο, το διαχωρισμό Ελλήνων πολιτών με βάση την εθνική καταγωγή τους.

    Αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος να προσδιορίζει τα χωρικά της ύδατα στο εύρος που ορίζει το νέο δίκαιο θαλάσσης σχολίασε ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Tuesday, 20-Jan-98 13:20:40

    [05] Ναρκωτικά

    Στον ανακριτή θα οδηγηθούν αύριο τα μέλη της διεθνούς σπείρας που έφερνε κοκαϊνη από τη Λατινική Αμερική στη χώρα μας.

    Η αστυνομία ερευνά κατά πόσον , οι αδελφοί Μελέτη που εμπλέκονται , διακινούσαν την κοκαϊνη στα νυκτερινά κέντρα της Θεσσαλονίκης στα οποία εργάζονταν ως μπράβοι.

    [06] Πουρσανίδης

    Αίσθηση και αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του πενταμελούς εφετείου Αθήνας να απορρίψει την αίτηση αναστολής εκτέλεσης ποινής του Γιώργου Πουρσανίδη ο οποίος είχε καταδικασθεί πρωτοδίκως για αγορά και απόπειρα διακίνησης ναρκωτικών, ενώ είχε εν΄ τω μεταξύ απεξαρτηθεί.

    Το δικαστήριο δεν δέχθηκε οτι ο Πουρσανίδης ήταν τοξικομανής όταν παρέβει το νόμο περί ναρκωτικών και δεν του αναγνωρίζει ότι έχει απεξαρτηθεί, θεωρώντας τον επικίνδυνο για εμπορία ναρκωτικών.

    [07] Ολυμπιακή

    Το νέο Δ.Σ της Ολυμπιακής Αεροπορίας παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Μετοχών της εταιρίας που συνεδρίασε παρουσία του υπουργού μεταφορών, Τάσου Μαντέλη.

    Ο κ.Μαντέλης εξουσιοδότησε το νέο Δ.Σ να προχωρήσει στην εφαρμογή μέσα σε δύο μήνες ενός ταχέως προγράμματος ολοκλήρωσης της εξυγίανσης και μέσα στα επόμενα τρία χρόνια να εξασφαλιστεί και να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα της εταιρίας .

    Ακόμη ζήτησε να βελτιωθεί η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.

    [08] Ευαγγελισμός

    Νέες καταγγελίες για γιατρούς του Ευαγγελισμού που παραβιάζουν τη λίστα αναμονής, παρουσιάζοντας δικούς τους ασθενείς ως επείγοντα περιστατικά, δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Εξουσία.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Tuesday, 20-Jan-98 13:21:30

    [09] Βουλγαρία-Γερμανία

    Ο βούλγαρος πρωθυπουργός Ιβάν Κόστοφ μεταβαίνει σήμερα στην Γερμανία πραγματοποιώντας την πρώτη επίσημη επίσκεψη στη Βόννη επικεφαλής κυβέρνησης της Βουλγαρίας τα τελευταία 53 χρόνια.

    Ο Κόστοφ συνοδεύεται από την υπουργό Εξωτερικών, Ναντέζντα Μιχαίλοβα και θα παραμείνει στην Γερμανία τρείς ημέρες. Ο Κόστωφ θα συναντηθεί με τον γερμανό πρόεδρο Ρόμαν Χέρτσογκ, τον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, τον υπουργό Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, τον υπουργό Αμυνας Φόλκερ Ρίε και τον υπουργό Οικονομικών, Τέο Βάιγκελ.

    Σε συνεντεύξεις του σε διάφορες γερμανικές εφημερίδες ο Κόστοφ τόνισε ότι η Γερμανία υποστηρίζει την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαική Ενωση και το ΝΑΤΟ.

    "Η ένταξη της Βουλγαρίας στο ευρωπαικό σύστημα μεταφοράς του φυσικού αερίου, η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών, ο εκσυγχρονισμός του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουμε στη Βόννη" τόνισε ο Κόστοφ.

    Η Γερμανία είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Βουλγαρία.Οι γερμανικές επενδύσεις στην Βουλγαρία ξεπερνούν τα 261,9 εκατομμύρια δολαρια.

    [10] Τουρκία-S300

    Η Τουρκία δεν πρόκειται να κτυπήσει τους πυραύλους S-300 κατά τη διάρκεια της μεταφοράς ή της εγκατάστασης τους στην Κύπρο.

    Συμφωνα με την τουρκική εφημερίδα ``Μιλιέτ``, η Αγκυρα αλλάζει την πολιτική που ακολουθούσε μέχρι σήμερα στο Κυπριακό και παύει να θεωρεί πρώτης προτεραιόττηας το θέμα των πυραύλων S-300.

    Στρατιωτικοί και πολιτικοί κύκλοι, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρουν ότι η αεροπορική βάση της Πάφου δεν θα αποτελέσει κίνδυνο για την κατεχόμενη Κύπρο, αλλά η λειτουργία της θα χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία ως ένα διπλωματικό επιχείρημα και ως παράδειγμα εξοπλισμού.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Tuesday, 20-Jan-98 13:21:59

    [11] Αλγερία-Σφαγές

    Τουλάχιστον 33 άτομα δολοφονήθηκαν χθες στην Αλγερία σε σειρά επιθέσεων που οι αρχές αποδίδουν στους ισλαμιστές, όπως γράφουν σήμερα οι εφημερίδες Λιμπερτέ και ελ-Χαμπάρ. Επιθέσεις που έγιναν την επομένη της άφιξης στο Αλγέρι της ευρωπαϊκής τρόικας με στόχο την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην αλγερινή κρίση.

    Ομάδα ενόπλων επιτέθηκε σε λεωφορείο στο Χαμάμ Κσανά, 100 χιλιόμετρα νοτιανατολικά του Αλγερίου και δολοφόνησε τους περισσότερους επιβάτες, όπως γράφουν οι εφημερίδες.

    Στην ίδια περιοχή, άγνωστοι ένοπλοι δολοφόνησαν έναν πατέρα και τα δυό του παιδιά.

    Στην περιοχή της Φρέντα, στη νοτιοδυτική Αλγερία βρέθηκαν νεκροί πέντε μαθητές λυκείου που είχαν εξαφανιστεί την περασμένη Παρασκευή.

    Στην περιοχή της Μεντέα ομάδα ενόπλων επιτέθηκε με χειροβομβίδα σε καφενείο και στη συνέχεια άνοιξε πυρ εναντίον των θαμώνων με συνέπεια να σκοτωθούν δύο άτομα και να τραυματιστούν άλλα δώδεκα.

    [12] Ιορδανία-Δολοφονίες

    Εξι Ιρακινοί, μεταξύ των οποίων ένας υψηλοβαθμος διπλωμάτης, και δύο Αιγύπτιοι δολοφονήθηκαν με μαχαίρι από αγνώστους που εισέβαλαν στη βίλα επιχειρηματία στο Αμμάν, στη διάρκεια ενός πάρτυ.

    Από την επίθεση γλύτωσε και νοσηλεύεται νεαρή Ελληνίδα,όπως μετέδωσε το Σι- Εν-Εν.

    Ο διπλωμάτης που δολοφονήθηκε ήταν ο δεύτερος στην ιεραρχία στην πρεσβεία του Ιράκ στην Ιορδανία.

    Ομως,αξιωματούχοι της ιορδανικής ασφάλειας δήλωσαν ανωνύμως ότι μάλλον πρόκειται για εσωτερικό "ξεκαθάρισμα λογαριασμών" του ιρακινού καθεστώτος και ότι στόχος των δραστών ενδέχεται να ήταν ο οικοδεσπότης επιχειρηματίας, ο οποίος συγκαταλεγεται μεταξύ των θυματων.

    Πρόκειται για τον Σαμί Τζωρτζ Τόμας,μέλος της Ασσυριακής χριστιανικής μειονότητας στο Ιράκ, που πιστεύεται ότι έκανε δουλειές για τον Ιρακινό πρόεδρο Σαντάμ Χουσεϊν και τον μεγαλύτερο γιό του, Ουντάϊ.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Tuesday, 20-Jan-98 13:20:52

    [13] Ιταλία-Μαφία

    Σε εκατοντάδες συλλήψεις προχώρησε η ιταλική αστυνομία στη διάρκεια επιχείρησης που πραγματοποίησε σήμερα το πρωί με στόχο την εξάρθρωση συμμορίας της μαφίας της Σικελίας στο Παλέρμο, ανακοίνωσαν οι αρχές.

    Περίπου εκατό αστυνομικοί μετείχαν στην επιχείρηση κατά της συμμορίας Μπρανσάτσιο της Κόζα Νόστρα, που πήρε την ονομασία της από την ομώνυμη συνοικία όπου οι μαφιόζοι ελέγχουν τη διακίνηση ναρκωτικών.

    Η αστυνομία διαβίβασε και τέσσερα εντάλματα για ισάριθμους φυλακισμένους μαφιόζους,ανάμεσά τους ο Φραντσέσκο Ταγλιανία, 44

    ετών,που έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για δέκα ανθρωποκτονίες και τ 34χρονος "νονός", Γκασπάρε Σπατούτσα.

    Ο Σπατούτσα που συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο, είχε αναμιχθεί σε βομβιστικές επιθέσεις στη Ρώμη, τη Φλωρεντία και το Μιλάνο το 1993, οπου έχασαν τη ζωή τους δέκα άτομα.

    Οι μαφιόζοι κατηγορούνται για σύσταση συμμορίας, υπεξαίρεση χρημάτων και διακίνηση ναρκωτικών.

    [14] Γαλλία-Ανεργοι

    Περισσότεροι από 100 άνεργοι εισέβαλαν χθες το βράδυ στο περίφημο εστιατόριο Φουκέ στην λεωφόρο των Ηλυσίων στο πλαίσιο των κιητοποιήσεων τους για την εξασφάλιση υψηλότερων επιδομάτων ανεργίας.

    Μετά την εισβολή στο εστιατόριο επενέβη η αστυνομία και συνέλαβε 83 άτομα. Η διεύθυνση του Φουκέ δεν ζήτησε πάντως να ασκηθεί δίωξη εναντίον τους και οι συλληφθέντες άνεργοι αφέθηκαν ελεύθεροι λίγο αργότερα.

    Χιλιάδες άνεργοι έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις από τα μέσα Δεκεμβρίου ζητώντας τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας που πλήττει ήδη 3, 1 εκατομμύρια άτομα.

    Αρκετοί άνεργοι είχαν εισβάλει στο Φουκέ και την παραμονή της πρωτοχρονιάς και αποχώρησαν όταν η διεύθυνση του εστιατορίου συμφώνησε να σερβίρει φαγητό σε διαδιαλωτές που είχαν καταλάβει το γραφείο Κοινωνικών Υπηρεσιών στο Παρίσι.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Tuesday, 20-Jan-98 13:20:14

    [15] Φορολογικό νομοσχέδιο

    Παραλύουν σήμερα όλες οι αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας, λόγω της τετράωρης στάσης εργασίας των εργαζομένων, που ζητούν να αποσυρθεί η διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου με την οποία καταργούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στις ΔΕΚΟ.

    Η επίμαχη διάταξη συζητείται σήμερα στη συνάντηση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας με το προεδρείο της ΓΣΕΕ.

    [16] Φορολογικές δηλώσεις

    Αρχισε η αποστολή των εντύπων για τις νέες φορολογικές δηλώσεις.

    Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στη συμπλήρωση των κωδικών που αφορούν έσοδα και αριθμούς φορολογικού μητρώου, καθώς όποιος δεν δήλωσε τα πραγματικά εισοδήματα δεν μπορεί να μεταβιβάσει ακίνητο, ή να λάβει στεγαστικό δάνειο.

    Επίσης το έντυπο Ε-9 υποβάλλουν φέτος μόνο όσοι αγόρασαν ή μεταβίβασαν ακίνητο.

    Στις 31 Ιανουαρίου λήγει και η προθεσμία παραλαβής του ειδικού σήματος τελών κυκλοφορίας και όσοι δεν έχουν λάβει το σχετικό έντυπο θα πρέπει να σπεύσουν στις εφορίες γιατί απο την 1η Φεβρουαρίου θα υποχρεωθουν να πληρώσουν διπλάσιο ποσό.

    [17] Δίωξη οικονομικού εγκλήματος

    Περίπου 500.000 φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το ποσό των 39 δισεκατομμυρίων δραχμών, έφεραν στο φως οι έλεγχοι του σώματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος για το ΄97 σε καταστήματα , κέντρα διασκέδασης και πάντος είδους επιχειρήσεις.

    Εγιναν συνολικά 97.000 ελέγχοι και προέκυψε ότι δεν εκδίδονται τιμολόγια αγοράς , πώλησης ή λιανικής πώλησης καθώς και εισιτήρια εισόδου.

    Εχουν γίνει εκδόσεις ανακριβών στοιχείων με πλαστά και εικονικά τιμολόγια , ανύπαρκτες αγορές και σοβαρές παραλείψεις στη διακίνηση αγαθών.

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Tuesday, 20-Jan-98 13:21:10

    [18] Κλωνοποίηση

    Η αμερικανική Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων (ΔΤΦ) αποφάσισε πως διατηρέι την αποκλειστική δικαιοδοσία για τη ρύθμιση της ανθρώπινης κλωνοποίησης, όπως τονίζει σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας 'Ουάσιγκτον Πόστ', ο νύν πρόεδρος της, Μάικλ Φρίντμαν.

    Η απόφαση της Διεύθυνσης, που αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, έχει την έννοια ότι πλέον θα αποτελεί παραβίαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας οιαδήποτε προσπάθεια να εφαρμοσθεί η διαδικασία κλωνοποίησης χωρίς την προέγκριση της υπηρεσίας.

    "Μέσα από την καταστατική Πράξη για Τρόφιμα, Φάρμακα και Καλλυντικά έχουμε τη δικαιοδοσία να ρυθμίζουμε την ανθρώπινη κλωνοποίηση και είμαστε προετοιμασμένοι να εφαρμόσουμε την δικαιοδοσία μας αυτή" τονίζει ο Φρίντμαν.

    Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι όποιος επιθυμεί να προβεί νόμιμα σε κλωνοποίηση ανθρώπου θα πρέπει στο εξής να υποβάλει επίσημη αίτηση στην Διεύθυνση, η οποία θα υποβάλλει την αίτηση τούτη σε εξονυχιστική και μακρόχρονη εξέταση. Η ίδια υπηρεσία θα θέτει σε εφαρμογή ποινικές διώξεις εναντίον όσων δεν υποβάλλουν τις αιτήσεις αυτές.

    Ο Φρίντμαν υπογράμμισε πως η ΔΤΦ κατέληξε στην απόφαση τούτη αφού εξέτασε για πολλές εβδομάδες την πλευρά του ζητήματος που συνηγορεί ότι ορισμένοι ιατρικοί χειρισμοί κατά τη διαδικασία κλωνοποίησης ανθρώπου συνιστούν "σοβαρές απειλές για την υγεία και την ασφάλεια" του εμβρύου και της μητέρας.

    'Ετερος αξιωματούχος της ΔΤΦ τονίζει στην 'Ποστ' ότι οι επίδοξοι κλωνοποιητές ανθρώπων θα πρέπει να υποβάλλονται σε μία τυπική διαδικασία που θα αφορά την επικαλούμενη "έρευνα εφαρμογής νέων φαρμάκων", στην οποία υποβάλλονται και οι φαρμακοβιομηχανίες κάθε φορά που θέλουν να κυκλοφορήσουν ένα νέο σκεύασμα.

    Στην προκείμενη διαδικασία θα απαιτείται από τους ερευνητές να αποδείξουν ότι τα πειράματά τους δεν εκθέτουν σε αδικαιολόγητο κίνδυνο ή βλάβες τον ανθρώπινο παράγοντα των πειραμάτων τους, κάτι που θεωρείται λίαν δύσκολο, δεδομένου του μεγάλου δείκτη αποτυχίας στα αντίστοιχα πειράματα της κλωνοποίησης ζώων.

    Ο ίδιος τόνισε πως είναι δυνατόν η Υπηρεσία του να επιβάλει δημόσιες ακροαματικές διαδικασίες για τις συγκεκριμένες

    περιπτώσεις, όπως έπραξε και τον περασμένο χρόνο γύρω από το θέμα της μεταμόσχευσης οργάνων από ζώα σε ανθρώπους.

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Tuesday, 20-Jan-98 11:15:18
    Τοπικές καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες που τοπικά στα πελάγη θα φθάνουν και τα 8 μποφώρ, προβλέπονται σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

    Συννεφιά και τοπικές βροχές στην Αττική και πιθανόν καταιγίδες το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέτριοι εώς ισχυροί και από το μεσημέρι πολύ ισχυροί.- Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα φθάσει τους 15 βαθμούς.

    Βροχές και πιθανόν καταιγίδες και στην Θεσσαλονίκη. - Η θερμοκρασία στην πόλη δεν θα ξεπεράσει τους 11 βαθμούς.

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Tuesday, 20-Jan-98 11:15:03
    Σταδιακή επιδείνωση θα παρουσιάσει από σήμερα μέχρι αύριο ο καιρός με βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους θα είναι ισχυρές.

    Κακοκαιρία θα έχουμε και αύριο με βροχές και καταιγίδες, που τοπικά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα είναι ισχυρές, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.

    Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί 6 με 7 και κατά τόπους στα πελάγη 8 μποφώρ, με τάση όμως, σιγά- σιγά να εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα πλησιάσει τους 10 βαθμούς στα Βόρεια και τους 15 με 16 στην υπόλοιπη χώρα.

    Την Πέμπτη, αλλά και μέχρι το Σάββατο ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικές βροχές, πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά, αλλά και διαστήματα με ήλιο.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει το μεσημέρι στα Βόρεια τους 9 βαθμούς και στις άλλες περιοχές τους 13 με 15 βαθμούς Κελσίου.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Tuesday, 20 January 1998 - 12:42:37 UTC