Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-01-08

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Σκληρή δραχμή - Σκληρή φορολογία

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Ελληνοτουρκικά
  • [02] Τουρκία-Κούκ
  • [03] Τσοβόλας
  • [04] Νέοι όροι Ντενκτάς
  • [05] Βουλή-Yak42
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [06] Παιδεία-Κινητοποιήσεις
  • [07] ΟΑΕΔ-Αλλοδαποί
  • [08] Καλτσάς
  • [09] Ναρκωτικά
  • [10] Ελαιόλαδο
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [11] Τουρκία-Ισλαμιστές
  • [12] Τουρκία-Γαλλία
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [13] Γαλλία-Ανεργία
  • [14] Μεξικό-Σφαγή Ινδιάνων
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [15] Μαύρη τρύπα-NASA
  • [16] Αλγερία-Σφαγές
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [17] Πανωτόκια τραπεζών
  • [18] Εκπτώσεις
  • [Η] Καιρός - Σήμερα

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Σκληρή δραχμή - Σκληρή φορολογία

    Last Updated: Thursday, 08-Jan-98 13:58:48
    Συναγερμός έχει σημάνει στην Τράπεζα Ελλάδος και Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για να αποτραπεί νέα επίθεση κατά της δραχμής από διεθνείς κερδοσκόπους.

    Χθες σημειώθηκε εκροή 690 εκατομυρίων δολαρίων, ενώ τα επιτόκια στην διατραπεζική αγορά έφτασαν το 24%.

    Τα διατραπεζικά επιτόκια παραμένουν υψηλά ενώ στο Χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει πτώση της τάξης του 1%, που εν μέρει αποδίδεται στα υψηλά επιτόκια.

    Ο πρωθυπουργός συναντάται αύριο εκτάκτως με τον Γιάννο Παπαντωνίου και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Παπαδήμο, ενώ ο Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας κ.Καρατζάς θα αναφερθεί στο θέμα κατά την ομιλία του το μεσημέρι στους ξένους ανταποκριτές..

    Ο Πρωθυπουργός το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη. Στην ηγεσία της κυβέρνησης υπάρχει ανησυχία για τις εσωκομματικές αντιδράσεις κατά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, ενώ χθες κατά τη δεξίωση του ΕΒΕΑ, έντονη ήταν η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο.

    Ο Κώστας Σημίτης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία της Οικονομίας, ενώ αντιθέτως, ο Κώστας Καραμανλής έκανε λόγο για οικονομική πολιτική ψεύδους, ανεργίας και πρωτοφανούς σκληρότητας.

    Κρίσιμο έτος χαρακτήρισε το ΄98, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, για ληστρική φορολογική πολιτική έκανε λόγο ο Μιλτιάδης Εβερτ, ενώ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος ζήτησε οικονομική πολιτική κοινωνικής στήριξης και ο Αντώνης Σαμαράς, τόινισε οτι η συνεχιζόμενη επιβολή φόρων μπορεί να οδηγήσει σε συναλλαγματική κρίση.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Thursday, 08-Jan-98 14:00:03

    [01] Ελληνοτουρκικά

    Δεκάδες εμπλοκές πάνω από τα νησιά του Αιγαίου μεταξύ Ελληνικών και Τουρκικών αεροσκαφών μετά τις νέες θρασύτατες προκλήσεις της Αγκυρας.

    32 τουρκικα πολεμικα αεροσκαφη παραβιασαν δεκαδες φορες το FIR από τη Σάμο εώς τη Ρόδο με το πρόσχημα της άσκησης "ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΠΕΝΣΑ."

    Η Ελλάδα είναι έτοιμη να απαντήσει σε τυχόν προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο, δήλωσε ο Ακης Τσοχατζόπουλος, μετά την συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι με τον Κώστα Σημίτη.

    Πρόσθεσε μάλιστα, ότι η Αγκυρα πρέπει να καταλάβει πως με την συμπεριφορά που επιδεικνύει, απομακρύνεται από την Ευρώπη.

    Στην Αγκυρα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε πως η Τουρκία ζήτησε εξηγήσεις από την Βρετανία για τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, ότι τα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας είναι ιδιαίτερα ασαφή.

    Στις ίδιες δηλώσεις, υποστηρίζει ότι ο εθνικός εναέριος χώρος της Ελλάδας, καθορίζεται με βάση τα έξι ναυτικά μίλια απο τις ακτές των νησιών και χαρακτηρίζει προκαταβολικά παράνομη την επέκταση στα δέκα μίλια.

    Ο Νετζατί Ουκτάν επανέρχεται και στο θέμα των Ιμίων, ισχυριζόμενος ότι υπάρχουν νησίδες και βραχονησίδες, η κυριότητα των οποίων δεν έχει δοθεί στην Ελλάδα.

    Στην ίδια ενημέρωση, ο Τούρκος εκπρόσωπος κατηγόρησε την Ελλάδα, ότι αποφεύγει μία απευθείας συνάντηση των εμπειρογνωμόνων των δυο χωρών. Υποβάθμισε έτσι το γεγονός, ότι η Αγκυρα διέκοψε τη διαδικασία που είχε αρχίσει γιατί η ίδια διέρρηξε τις σχέσεις της με την Ευρωπαική Ενωση.

    Λονδίνο, 5 Ιανουαρίου 1998 Μεταδίδει ο Πάνος Ν. Πολυζωΐδης

    [02] Τουρκία-Κούκ

    Ένδειξη για ενδεχόμενη σκλήρυνση της στάσης της βρεταννικής προεδρίας έναντι της Τουρκίας αποτελούν οι δηλώσεις του Βρεταννού υπουργού Εξωτερικών και προεδρεύοντος του συμβουλίου υπουργών της Κοινότητας Ρόμπιν Κουκ, που για πρώτη φορά μέμφθηκε τόσο ανοικτά την Άγκυρα για την επιθετική πολιτική της έναντι των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ.

    Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του BBC ο κ. Κουκ, η έλλειψη σεβασμού προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και το απαραβίαστο των συνόρων κρατούν σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον την Τουρκία μακρυά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Κουκ ανέφερε συγκεκριμένα, ότι η Τουρκία δεν αποτελεί αξιόπιστο υποψήφιο μέλος στο ορατό μέλλον, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και του γεγονότος ότι τα ανατολικά της σύνορα δεν είναι σαφή ούτε στην ίδια την κυβέρνηση της Αγκύρας μερικές φορές. Η αναφορά αυτή, όπως εξήγησε στον Αντέννα πηγή του Φόρεϊν Όφις, αντανακλά τη σοβαρή ανησυχία της Βρεταννίας για τις τακτικές εισβολές που πραγματοποιούν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ. Η συμπεριφορά αυτή -επεσήμανε η ίδια πηγή- έρχεται σε αντίθεση με τη διακήρυξη της συνόδου κορυφής του Λουξεμβούργου, η οποία ορίζει πως τα υποψήφια μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να αναλάβουν τη δέσμευση ότι θα σέβονται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, της ειρηνικής συμβίωσης και του απαραβιάστου των συνόρων. Η Βρεταννία ανησυχεί για το τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται η Τουρκία στον τομέα αυτό και θεωρεί πως η Άγκυρα δεν έχει φθάσει σε σημείο που να δικαιολογεί σκέψεις για διαπραγματεύσεις ένταξής της στην Κοινότητα. "Οι σχετικές φιλοδοξίες της είναι θεμιτές, αλλά έχει ακόμη αρκετή απόσταση να διανύσει", ανέφερε χαρακτηριστικά το στέλεχος του βρεταννικού υπουργείου Εξωτερικών, που πάντως διευκρίνησε ότι οι δηλώσεις Κουκ δεν αποτελούν νέα εξέλιξη αλλά απλώς εφαρμογή των αποφάσεων της πρόσφατης συνόδου κορυφής στο Λουξεμβούργο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνυ Μπλαιρ εμφανίζεται σκοπίμως ασαφής σε ό,τι αφορά την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ φέρεται δυσαρεστημένος από τη στάση των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου του έναντι της Αγκύρας, στάση την οποία θεωρεί υπερβολικά ανεκτική.

    Σχετικά με όσα αναφέρει ο πρεσβευτής της Βρεταννίας στην Αθήνα Σερ Μάϊκλ Λουέλλιν Σμιθ σε συνέντευξή προς το Βήμα της Κυριακής, το Φόρεϊν Όφις διευκρίνισε προς τον Αντέννα, ότι η βρεταννική προεδρία σε καμμία περίπτωση δεν θεωρεί προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην κυπριακή αντιπροσωπεία. "Πρόκειται για απλή ευχή· αν δεν βρεθεί όμως φόρμουλα που να επιτρέπει τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, τότε θα είναι κρίμα, πάντως δεν θα αντιμετωπισθεί ως προϋπόθεση", πρόσθεσε η ίδια πηγή. Οποιαδήποτε δε συζήτηση με την Τουρκία για το θέμα αυτό δεν θα έχει χαρακτήρα διαπραγμάτευσης.

    [03] Τσοβόλας

    Πολύ ικανοποιητικά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας τού Δημήτρη Τσοβόλα, μετά την εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, αναμένεται να βγει σήμερα από την εντατική μονάδα.

    [04] Νέοι όροι Ντενκτάς

    Νέους όρους για επανέναρξη των συνομιλιών έθεσε ο Ραούφ Ντενκτάς. Σε δηλώσεις στο πρακτορείο ειδήσεων, Ρόιτερ, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Γκούσταβ Φεϊσέλ, ο Ντενκτάς είπε ότι για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες θα πρέπει να εξευρεθεί νέο κοινό έδαφος το οποίο να βασίζεται στην υφιστάμενη πραγματικότητα. Ο Ντενκτάς είπε ότι εξήγησε στον Γκούσταβ Φεϊσέλ ότι με την έκφραση ``υφιστάμενη πραγματικότητα`` εννοεί την αναγνώριση του ψευδοκράτους του. Εξάλλου, όπως έγραψε η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίμπρις", ο Ντενκτάς δεν παίρνει στα σοβαρά τα της άφιξης του Ντιέγκο Κόρντοβες τον Μάρτιο στην Κύπρο. Ο Κόρντοβεζ δεν έχει δικαιοδοσία να συντάξει έγγραφα, υποστήριξε ο Ντενκτάς.

    [05] Βουλή-Yak42

    Πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής κατέθεσε χθες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και 75 βουλευτές του κόμματος, για την πρόσφατη αεροπορική τραγωδία με τη συντριβή του Ουκρανικού αεροσκάφους.

    Η Νέα Δημοκρατία ζητά να ερευνηθεί η υπόθεση και να καταλογιστουν ευθύνες, όπου αυτές υπάρχουν, καθώς και να δοθουν απαντήσεις σε ολα τα κρισιμα ερωτήματα που έχουν προκύψει.

    Στο κείμενο της πρότασης διατυπώνονται ερωτήματα γιατί δεν έχουν εγκατασταθεί τα συστήματα ραντάρ, για το αν υπήρξαν παραλειψεις των υπευθύνων το Πύργου Ελέγχου του αεροδρομίου Μακεδονία. Επισημαίνονται πάντως σειρά παραλείψεων, όσον αφορά την οργάνωση και λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Thursday, 08-Jan-98 13:59:09

    [06] Παιδεία-Κινητοποιήσεις

    Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στο Φεβρουάριο αποφάσισαν οι καθηγητές και οι δάσκαλοι αντιδρώντας στο νέο τρόπο πρόσληψης και αξιολόγησης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι νεοδιοριζόμενοι εκπαιδευτικοί θα προσλαμβάνονται υπό δοκιμή για δύο χρόνια και στο διάστημα αυτό θα αξιολογούνται και θα κρίνονται εάν πρέπει να μονιμοποιηθούν ενώ όσοι καθηγητές κριθούν ως ακατάλληλοι θα μετατάσσονται σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου.

    [07] ΟΑΕΔ-Αλλοδαποί

    Εντυπο με οδηγίες σε δέκα γλώσσες θα διανέμει από την Δευτέρα, ο ΟΑΕΔ, προκειμένου να βοηθηθούν οι αλλοδαποί στη συμπλήρωση των δικαιολογητικών που απαιτούνται για να αποκτήσουν κάρτα εργασίας.

    Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 25.000 αιτήσεις, ενώ περίπου 100.000 άτομα έχουν προμηθευτεί τα σχετικά έντυπα

    [08] Καλτσάς

    Στην ανακρίτρια Κατερίνης, οδηγήθηκαν και σήμερα η χήρα του κακοποιού, Γιώργου Καλτσά, Ντόνα Ουίλκινς, και οι δύο αλβανοί λαθρομετανάστες που συνελήφθησαν για το οπλοστάσιο που ανακαλύφθηκε στο χοιροστάσιο των αδελφών Καλτσά στο Δίον Πιερίας.

    [09] Ναρκωτικά

    Τούρκος έμπορος ναρκωτικών συνελήφθη στο Σουφλί Εβρου την ώρα που προσπάθησε να πουλήσει ενάμισυ κιλό ηρωίνης σε αστυνομικό που παρουσιάστηκε ως αγοραστής.

    [10] Ελαιόλαδο

    Την παρέμβαση της υπουργού Ανάπτυξης, Βάσως Παπανδρέου, για να πέσουν οι τιμές του ελαιολάδου, ζητά ο υπουργός Γεωργίας

    Κάνει λόγο για αδικαιολογητη η υψηλή διαφορά μεταξύ τιμών παραγωγού και καταναλωτή και ζητά να παραπεμφεί το θέμα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Thursday, 08-Jan-98 13:59:49

    [11] Τουρκία-Ισλαμιστές

    Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας συνεδριάζει και πάλι από σήμερα στην Αγκυρα, διανύοντας την τελευταία φάση της διαδικασίας που άρχισε μετά από προσφυγή με αίτημα την απαγόρευση της λειτουργίας του ισλαμικού Κόμματος της Ευημερίας του πρώην πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν.

    Η συνεδρίαση του δικαστηρίου, υπό την προεδρία του νεοεκλεγέντος δικαστή Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ, άρχισε στις 10.00 το πρωί μετά από οκταήμερη διακοπή λόγω των εορτών του Νέου Ετους. Η απόφαση, που αναμένεται να εκδοθεί έως το τέλος του μήνα, πιστεύεται από τους περισσότερους αναλυτές ότι δεν θα είναι ευνοϊκή για το Κόμμα της Ευημερίας, που κατηγορείται ότι υπονομεύει τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

    Ο Σεζέρ εξελέγη χθες σε αντικατάσταση του δικαστή Οζντέν, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε την περασμένη εβδομάδα λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας.

    [12] Τουρκία-Γαλλία

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ιμπέρ Βεντρίν έφτασε αργά χθες το βραδυ στην Τουρκία για μονοήμερη επίσκεψη εργασίας που αποβλέπει στην σύσφιξη των διμερών σχέσεων, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Στην διάρκεια της επίσκεψής του ο Βεντρίν θα έχει συνομιλίες με τον τούρκο ομόλογό του Ισμαίλ Τζεμ, τον πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ και τον πρόεδρο Σουλειμάν Ντεμιρέλ, με τους οποίους θα συζητήσει το πρόβλημα του κύματος των λαθρομεταναστών προς την Ιταλία και άλλες δυτικοευρωπαικές χώρες μέσω Τουρκίας.

    Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ο Βεντρίν θα επιχειρήσει επίσης να πείσει την Αγκυρα να διατηρήσει τον διάλογο με την Ευρωπαική Ενωση και θα παράσχει την διαβεβαίωση ότι η Βρετανία, που προεδρεύει της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση του διαλόγου αυτού.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Thursday, 08-Jan-98 14:00:17

    [13] Γαλλία-Ανεργία

    Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Λιονέλ Ζοσπέν πρόκειται να ανακοινώσει την Παρασκευή νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κύματος της λαϊκής δυσαρέσκειας για την ανεργία, όπως έγινε γνωστό από το πρωθυπουργικό γραφείο.

    Ο Ζοσπέν πρόκειται να έχει από σήμερα σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους των συνδικάτων και των ανέργων, μία ημέρα μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που έγιναν σε δεκάδες πόλεις σ`όλη τη Γαλλία με συνθήματα εναντίον της ανεργίας.

    Περίπου 4000 άτομα διαδήλωσαν στο κέντρο του Παρισιού και ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν σε άλλες 40 πόλεις της Γαλλίας.

    Το γραφείο του Ζοσπέν ανακοίνωσε ότι οι κινητοποιήσεις και οι καταλήψεις δεκάδων γραφείων ευρέσεως εργασίας "υπογραμμίζουν την ανησυχία των πολλών ανέργων ... που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στον καθημερινό βίο".

    "Η κυβέρνηση εύχεται να βρεθούν ... άμεσες και εποικοδομητικές βελτιώσεις στον τρόπο αντιμετώπισης αυτής της δραματικής κατάστασης... κυρίως μέσω της νομοθεσίας με στόχο την καταπολέμηση της (κοινωνικής) περιθωριοποίησης", αναφέρει η κυβερνητική ανακοίνωση.

    Η υπουργός εργασίας, Μαρτίν Ομπρί, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση των σοσιαλιστών συναισθάνεται τον πόνο των διαδηλωτών. "Συναισθανόμαστε τί εκπροσωπεί αυτό το κίνημα", δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου η Ομπρί, απαντώντας στις επικρίσεις της δεξιάς αντιπολίτευσης ότι η κεντροαριστερή κυβέρνηση έχει καθυστερήσει να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

    Η ανεργία, που βρίσκεται σήμερα στο ποσοστό ρεκόρ του 12,4%, αυξήθηκε μετά από σειρά μέτρων που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση της κεντροδεξιάς, απάντησε στους επικριτές της η Μαρτίν Ομπρί, υποστηρίζοντας ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα που αποδίδουν, αφού -όπως είπε- παρατηρείται μείωση της ανεργίας.

    [14] Μεξικό-Σφαγή Ινδιάνων

    Την παραίτησή του υπέβαλε χθες ο κυβερνήτης της πολιτείας Τσιάπας, στο νότιο Μεξικό, καθώς εντείνονται οι επικρίσεις εναντίον του για τον τρόπο με τον οποίο χειρίσθηκε τη σφαγή 45 Ινδιάνων στις 22 Δεκεμβρίου.

    Η αποδοχή ή μη της παραίτησης του κυβερνήτη Χούλιο Σέσαρ Ρουίς Φέρο είναι αρμοδιότητα του Κογκρέσου της πολιτείας Τσιάπας.

    Ο κυβερνήτης της πολιτείας είναι ο δεύτερος υψηλόβαθμος αξιωματούχος που παραιτείται μετά τη σφαγή των Ινδιάνων. Προηγήθηκε, το Σάββατο, η παραίτηση του ομοσπονδιακού υπουργού εσωτερικών, Εμίλιο Τσουαϊφέτ.

    Οι δύο αξιωματούχοι δέχθηκαν σφοδρές επικρίσεις από την αντιπολίτευση για τη στάση τους στη σφαγή των Ινδιάνων, για την οποία θεωρούνται υπεύθυνα τα μέλη παραστρατιωτικής οργάνωσης που διατηρεί δεσμούς με ντόπιους πολιτικούς. Οι επικριτές του Ρουίς Φέρο και του Τσουαϊφέτ υποστηρίζουν ότι οι δύο αξιωματούχοι γνώριζαν πως τα μέλη της παραστρατιωτικής οργάνωσης εκπαιδεύονταν στην Τσιάπας, αλλά δεν έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν τη σφαγή.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Thursday, 08-Jan-98 13:59:22

    [15] Μαύρη τρύπα-NASA

    Τό φαινόμενο τής μαύρης τρύπας στό Διάστημα απασχολεί αρκετά χρόνια τώρα τούς αστρονόμους.

    Οί επιστήμονες έχουν δώσει στό φαινόμενο τό όνομα Παλαιός Εμπιστος καί πιστεύουν ότι πρόκειται γιά ένα αστρικό σύστημα μέ μία μαύρη τρύπα πού βρίσκεται σέ τροχιά γύρω από ένα κεντρικό αστέρι.

    Οί νέες πληροφορίες τών επιστημόνων είναι ότι η μαύρη τρύπα συγκεντρώνει υλικό από τό κεντρικό αστέρι, τού δίνει τήν μορφή δίσκου καί τό περιστρέφει γύρω από τόν εαυτό της.

    Τίς περισσότερες φορές αυτό τό υλικό εκρήγνυται καί σχηματίζει στροβίλους ακολουθώντας τήν ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

    Ομως εντύπωση προκάλεσαν καί οί φωτογραφίες πού τράβηξε τό τηλεσκόπιο Χάμπλ από τόν Δία καί τόν Κρόνο.

    [16] Αλγερία-Σφαγές

    Επρεπε το αίμα να τρέξει ποτάμι και να ξεβράσει στα πόδια της Ευρωπαικής κοινής γνώμης τα κουφάρια των χιλιάδων Αλγερινών που πλήρωσαν με τη ζωή τους το τίμημα που προβλέπει ο μαύρος χρυσός και ο φανατικός ισλαμισμός στη χώρα τους για να ευαισθητοποιηθεί ο ανθρωπισμός των Ευρωπαίων ηγετών.

    Ετσι τις τελευταίες δύο ημέρες, Αγγλοι γερμανοί και Ρώσσοι ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της κρίσης, μολονότι η αλγερινή κυβέρνηση έχει απορρίψει κάθε προσπάθεια εξωτερικής επέμβασης στα εσωτερικά προβλήματα της χώρας.

    Χθες βράδυ οι υπουργοί εξωτερικών της Γερμανίας και της Βρετανίας, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν, αποφάσισαν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρέπει να επέμβει στα εσωτερικά ζητήματα της Αλγερίας, αλλά ότι επείγει να βρεθούν τρόποι για να αντιμετωπισθεί η τρομοκρατία που μαστίζει τη χώρα.

    Οι Κλάους Κίνκελ και Ρόμπιν Κουκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών επιθυμούν μία αποστολή της τρόικας της Ευρωπαϊκής Ενωσης - Βρετανία,Λουξεμβούργο και Αυστρία -στην Αλγερία για συνομιλίες με την κυβέρνηση.

    Θα πρόκειται για διερευνητική των πραγμάτων αποστολή και δεν θα καταλήξει σε αποφάσεις. Η αποστολή θα έχει στόχο να διαπιστωθεί τί μπορεί να κάνει η ΕΕ για τους επιζώντες από τις σφαγές και τους συγγενείς των θυμάτων.

    Το θέμα της Αλγερίας θα εξετασθεί σήμερα στις Βρυξέλλες από εκπροσώπους των υπουργείων εξωτερικών των 15, όπου σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης της Βόννης, οι Ευρωπαίοι θα καταστήσουν σαφές πως δεν επιθυμούν να επέμβουν στα εσωτερικά προβλήματα της χώρας, αλλά να συμβάλλουν στις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

    Εκκληση για "εθνικό διάλογο" όλων των πολιτικών δυνάμεων στην Αλγερία που αποκρούουν την βία, απηύθυνε και η Ρωσία σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης.

    Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκενάντι Ταράσοφ δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος για την εξομάλυνση της κατάστασης στην Αλγερία "περνά μέσα από ένα εθνικό διάλογο όλων των δυνάμεων της αλγερινής κοινωνίας που απορρίπτουν την βία".

    Απο την πλευρά της η αλγερινή κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες οτι "δεν έχει ζητήσει καμιάς μορφης βοήθεια" για τους πληθυσμούς των περιοχών που έχουν πληγεί απο τις σφαγές, κλείνοντας έτσι την πόρτα στις προετοιμασίες της Ευρωπαικής Ενωσης που έχουν ως στόχο την αποστολή βοήθειας στη χώρα αυτή.

    Ομως και χθες σφαγιασθηκαν 62 πολίτες και τραυματίστηκαν 48 απο άγνωστους οπλοφόρους στην αιματοβαμμένη δυτική επαρχία Ρελιζάν της Αλγερίας.

    Η επαρχία αυτή είναι η σκηνή και των προηγούμενων σφαγών, στις οποίες οι αρχές ανακοίνωσαν ότι σκοτώθηκαν 78 άνθρωποι, και οι γαλλικές εφημερίδες 400.

    Ομως οι πιό βαρυσήμαντες δηλώσεις έγιναν χθες απο την αλγερινή δημοσιογράφο Σαλίμα Γκεζάλι, που τον περασμένο μήνα τιμήθηκε με το βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Η Γκεζάλι κατηγόρησε την αλγερινή κυβέρνηση ότι είναι συνυπεύθυνη γιά τις σφαγές που διαπράττονται στην χώρα της.

    Σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στο σημερινό τεύχος του γερμανικού περιοδικού "Μπούντε" , η Γκεζάλι τονίζει ότι "δεν μπορεί κανείς να θεωρεί ότι οι μόνοι υπεύθυνοι γιά την τραγωδία του αλγερινού λαού είναι οι ισλαμιστές" και προσθέτει ότι "και οι στρατιωτικοί φέρουν ευθύνη".

    "Οι στρατιωτικοί ανησυχούν μόνο αν θα διατηρήσουν την εξουσία τους και τα πλούτη τους, τα οποία απόκτησαν χάρη στη βοήθεια των εταιριών πετρελαίου", πρόσθεσε η Γκεζάλι, αρχισυντάκτης της γαλλόφωνης αλγερινής εφημερίδας "Λα Νασιόν" , η οποία δεν έχει επανεκδοθεί από τα τέλη του 1996.

    Σύμφωνα με την Γκεζάλι, τα αποθέματα πετρελαίου της χώρας, αποτελούν εν μέρει μία εξήγηση γιά το γεγονός ότι καμία χώρα δεν επιθυμεί πραγματικά να βοηθήσει την Αλγερία.

    Η Γκεζάλι τόνισε ότι "η Αλγερία είναι ένα σφαγείο, όπου ο καθένας μπορεί να κόψει το λαιμό του άλλου χωρίς να υποστεί καμία κύρωση".

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Thursday, 08-Jan-98 13:58:32

    [17] Πανωτόκια τραπεζών

    Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αρχίζει η συζήτηση για τα πανωτόκια των τραπεζών τα οποία στην εισήγησή του ο Αρεοπαγίτης, Εμμανουήλ Αντωνίου, προτείνει να κριθούν παράνομα και άκυρα.

    Η απόφαση αναμένεται σε λίγες μέρες ενώ οι τράπεζες προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που τους ζητηθούν επιστροφές χρημάτων θα αυξηθούν τα επιτόκια δανεισμού.

    Το θέμα η κυβέρνηση σκοπεύει να λύσει με νόμο που θα καταθέσει στη Βουλή,

    Από τον Σύλλογο Δανειοληπτών, γνωστοποιήθηκε ότι μόνον στην Αθήνα, φθάνουν στις 57 χιλιάδες οι επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω αδυναμίας να πληρώσουν τα πανωτόκια σε τράπεζες.

    [18] Εκπτώσεις

    Χειμερινές εκπτώσεις μακράς διαρκείας και επισήμως στα εμπορικά καταστήματα. Θα διαρκέσουν έως το τέλος Φεβρουαρίου.

    [Η] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Thursday, 08-Jan-98 11:00:43
    Σχεδόν αίθριος καιρός σήμερα σε όλη την χώρα, υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και τοπικές ομίχλες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

    Οι άνεμοι πνέουν ασθενείς και τοπικά στο Αιγαίο βόρειοι μέχρι μέτριοι.

    Αίθριος καιρός σε Αττική και θερμοκρασία στην Αθήνα που θα φθάσει τους 18 βαθμούς

    Καλοκαιρία και στη Θεσσαλονίκη με θερμοκρασία εώς 15 βαθμούς κελσίου .

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Thursday, 08-Jan-98 11:00:30
    Ηπιος θα είναι ο καιρός μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη με ασθενείς ανέμους και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

    Δεν θα λείψουν όμως οι τοπικές ομίχλες τις πρωινές ώρες.

    Αίθριος θα ειναι ο καιρός και αύριο και μόνο στις Ανατολικές και Βόρειες περιοχές θα υπάρχει τοπική συννεφιά, με πιθανότητα να βρέξει για λίγο στα Βορειοανατολικά. Η ορατότητα το πρωί θα είναι περιορισμένη κυρίως στα Δυτικα.

    Οι άνεμοι θα πνεουν βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και τοπικά στα Βόρεια ισχυροί, και η θερμοκρασία πέφτει λίγο και θα φθάσει τους 12 βαθμους στα Βόρεια και τους 17 με 18 στις άλλες περιοχές της χώρας.

    Για το Σάββατο προβλέπεται τοπική συννεφιά στα Ανατολικά και Νότια με πιθανότητα λίγων βροχών κυρίως στα Ανατολικά.

    Οι άνεμοι παραμένουν βόρειοι μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί και η θερμοκρασία θα πέσει 2 με 3 βαθμους, κυρίως στις Ανατολικές και Βόρειες περιοχές και θα πλησιάσει το μεσημέρι τους 11 με 12 βαθμούς στα Βόρεια και στην υπολοιπη χώρα τους 16 με 17 βαθμούς Κελσίου.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Thursday, 8 January 1998 - 12:44:38 UTC