Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-01-07

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Για την τιμή του τσαμπουκά

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Τσοβόλας
  • [02] Καραμανλής
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [03] Εμπορικά καταστήματα
  • [04] Αγροτικοί σύλλογοι-Απεργία
  • [05] Καλτσάς
  • [06] Αλβανοί-ηρωίνη
  • [07] Οικογενειακή τραγωδία
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [08] Τουρκία-Λαθρομετανάστες
  • [09] Τουρκία-Κατασκοπεία
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [10] Ο πρώτος σκύλος των ΗΠΑ
  • [11] Αραβικά κράτη-Ισραήλ
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [12] Σελήνη-Ερευνες
  • [13] Τζιμπουτί-Ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [14] Φορολογικό νομοσχέδιο
  • [15] Πανωτόκια τραπεζών
  • [16] Εκπτώσεις
  • [17] Εκκαθαρίστικά
  • [18] Νέα εκθεση Σπράου
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [19] Κλωνοποίηση
  • [20] Κινητά τηλέφωνα
  • [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Για την τιμή του τσαμπουκά

    Last Updated: Wednesday, 07-Jan-98 14:06:59
    Σε μια ακόμη επίδειξη προκλητικότητας η Tουρκική πολεμική αεροπορία προχώρησε χθες ανήμερα Θεοφανείων σε παραβιάσεις του Ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, πάνω από τη Μυτιλήνη, τα Ψαρά και τις Οινούσες.

    Οι παραβιάσεις από τουρκικά F-16, σημειώθηκαν παρά τις προηγούενες δεσμεύσεις της Τουρκίας ότι σε μεγάλες θρησκευτικές και εθνικές εορτές δεν επρόκειτο να υπάρξει στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή.

    Ο υπουργός Αμυνας, από τη Θεσσαλονίκη επέκρινε την προκλητικότητα των Τούρκων, τονίζοντας ότι με τη συμπεριφορά της, η Αγκυρα απομονώνεται.

    Από τα Ψαρά όπου παρέστη στην τελετή αγιασμού των υδάτων, ο πρόεδρος της Ν.Δ, Κώστας Καραμανλής, τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να συμπεριφερθεί ως πολιτισμένη χώρα και όχι ως διεθνής τρομοκράτης. Ο κύριος Καραμανλής απηύθυνε μήνυμα αποφασιστικότητας και ενότητας απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα.

    Για αποθράσυνση της Αγκυρας, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΚΙ.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Wednesday, 07-Jan-98 14:23:38

    [01] Τσοβόλας

    Αριστη είναι η κατάσταση της υγείας του προέδρου του Δημοκρατικού - Κοινωνικού Κινήματος, Δημήτρη Τσοβόλα, ο οποίος υποβλήθηκε χθες σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης.

    Οπως δήλωσε μετά την επέμβαση ο καρδιοχειρούργος και προσωπικός του φίλος, Παναγιώτης Σπύρου, ο κ.Τσοβολας θα μείνειστην εντατική, για προληπτικούς λόγους, και μέσα σε δέκα ημέρες αναμένεται να βγει από το νοσοκομείο.

    Ο κ.Τσοβόλας είχε αισθανθεί τις πρώτες ενοχλήσεις παραμονή Χριστουγέννων, οπότε και υπεβλήθη σε ιατρικές εξετάσεις στην Αθήνα.

    Την Κυριακή, μετέβη στην Θεσσαλονίκη όπου υποβλήθηκε σε σειρά νέων εξετάσεων, οι οποίες υπέδειξαν την αναγκαιότητα χειρουργικής επέμβασης, καθώς διαπιστώθηκε ότι ήταν φραγμένες και οι τέσσερις αρτηρίες της καρδιάς.

    Από την πρώτη στιγμή, στο πλευρό του κ.Τσοβόλα, εκτός από την οικογένειά του, βρέθηκαν στενοί του συνεργάτες, στελέχη του κόμματός του, αλλά και πλήθος κόσμου.

    Ευχετήρια τηλεγραφήματα για ταχεία ανάρρωση έστειλαν οι πολιτικοί αρχηγοί, ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ στο νοσοκομείο Παπανικολάου μετέβη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος.

    [02] Καραμανλής

    Μήνυμα αποφασιστικότητας και ενότητας απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα έστειλε απο τα Ψαρρά ο Κώστας Καραμανλής.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμπεριφέρεται ώς πολιτισμένη χώρα και όχι ώς κοινός τρομοκράτης.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Wednesday, 07-Jan-98 14:00:38

    [03] Εμπορικά καταστήματα

    Χαμηλή η αγοραστική κίνηση στα μαγαζιά, σήμερα πρώτη ημέρα των επισήμων εκπττώσεων που θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

    Οι καταναλωτές υποστηρίζουν οτι οι προσφερόμενες τιμές δεν ειναι συμφέρουσες και περιμένουν τα λεγόμενα ξεπουλήματα τις επόμενες μέρες.

    Πάντως και οι έμποροι δεν δηλώνουν ευχαριστημένοι από την μεγάλη διάρκεια των εκπτώσεων, υποστηρίζοντας ότι θα δημιουργήσουν οικονομικό πρόβλημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    [04] Αγροτικοί σύλλογοι-Απεργία (05/01/98)

    Απεργία διαρκείας ξεκινούν από την ερχόμενη Δευτέρα οι Σύλλογοι παραγωγών Αγροτικών προϊόντων - πωλητών Λαϊκων Αγορών, σε όλη τη χώρα , με κύρια αιτήματα τη ρύθμιση του θέματος των παρανόμων και πλανόδιων πωλητών και των αδειών από τους Δήμους.

    [05] Καλτσάς

    Στην ανακρίτρια Κατερίνης οδηγούνται σημερα η χηρα του Γιωργου Καλτσα Ντονα Ουιλκινς και οι δυο αλβανοι, για το οπλοστασιο που ανακαλυψε η αστυνομια στο Διον Πιεριας.

    [06] Αλβανοί-ηρωίνη (05/01/98)

    Στον εισαγγελεα οδηγηθηκαν οι πεντε Αλβανοι που εκρυβαν ενδεκα κιλα ηρωϊνη σε παρτερια , στην πολυκατοικια επι της οδου Φιλοτιμου 30 στην Κυψελη

    Η ηρωινη επροκειτο να διαθεσει αντι 200 χιλιαδων δολλαριων σε αγνωστο αποδεκτη , ο Αλβανος ηθοποιος και καθηγητης Δραματικης Βίκτωρ Ζούστις.

    [07] Οικογενειακή τραγωδία (05/01/98)

    Οικογενειακή τραγωδία στις εργατικές κατοικίες στην Μάνδρα Αττικής.

    Η Ελισσαβετ Νεοχωρίτη 42 ετων πυροβολησε και σκοτωσε μεσα στο διαμέρισμά τους τον 45χρονο συζυγο της Διονυση , επειδη διατηρουσε σχε σχεσεις με αλλη γυναικα.

    Η δραστις, εδωσε τραγικο τέλος στη ζωή της πηδώντας απο τον τριτο οροφο.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Wednesday, 07-Jan-98 14:01:35

    [08] Τουρκία-Λαθρομετανάστες

    Η Τουρκία μετά το ξέσπασμα και τη διεθνοποίηση του ζητήματος των Κούρδων λαθρομεταναστών έχει προχωρήσει σε μαζικές συλλήψεις τους είτε στη μεθόριο η μέσα σε μεγάλες πόλεις.

    Η τουρκική μεθοριακή αστυνομία συνέλαβε σήμερα 166 άτομα ενώ ετοιμάζονταν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα στην επαρχία της Αδριανούπολης.

    Οι επίδοξοι λαθρομετανάστες, από τους οποίους 140 ήταν Ιρακινοί, 6 Αιγύπτιοι, 2 Ινδοί και 2 Πακιστανοί, επρόκειτο να μεταβούν στην Ελλάδα με τελικό προορισμό διάφορες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

    Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι η τουρκική αστυνομία συνέλαβε στην διάρκεια της χθεσινής νύχτας 41 ιρακινούς λαθρομετανάστες στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, όπου εργάζονταν χωρίς σχετική άδεια σε διάφορα εργοστάσια της πόλης.

    Τις τελευταίες ημέρες οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποιούν εκτεταμένες επιχειρήσεις εντοπισμού και σύλληψης λαθρομεταναστών, σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσουν το κύμα των κούρδων προσφύγων προς την Δυτική Ευρώπη.

    Για πρώτη φορά όμως,η Τουρκία παραδέχθηκε σήμερα πως εν μέρει ευθύνεται για το πρόβλημα των Κούρδων λαθρομεταναστών.

    Ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Μουράτ Μπασεσγκίογλου παραδέχτηκε σήμερα οτι οι τουρκικές αρχές είχαν αγνοήσει τον μεγάλο αριθμό των λαθρομεταναστών που χρησιμοποιούν την Τουρκία ως ορμητήριο για να μεταβούν στην Ευρώπη.

    "Οι αξιωματούχοι μας έδειξαν κατά κάποιον τρόπο ανοχή στους ανθρώπους αυτούς που μέσω της Τουρκίας μεταβαίνουν στην Ευρώπη" τόνισε ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξή του στην Χουριέτ.

    Το υπουργείο του, πρόσθεσε έχει λάβει τώρα αυστηρά μέτρα για να σταματήσει το κύμα των λαθρομεταναστών.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου ο Μπασεσγκίογλου αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Ισμαίλ Τζεμ δέχθηκαν έντονη κριτική από τον πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ γιατί απέτυχαν να σταματήσουν έγκαιρα το κύμα των λαθρομεταναστών.

    Ο Γιλμάζ φέρεται να εξέφρασε την δυσφορία του για το γεγονός ότι η Αγκυρα δεν ενημερώθηκε έγκαιρα για τις κινήσεις των προσφύγων και ζήτησε την παρέμβαση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών [ΜΙΤ].

    Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε παντως ότι πίσω από το κύμα των προσφύγων βρίσκεται μιά πολύ καλά οργανωμένη διεθνής εγκληματική οργάνωση.

    Η Τζουμχουριέτ γράφει σήμερα ότι οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν ενισχύσει τις περιπολίες στα σύνορα με το Ιράκ και το Ιράν για να σταματήσουν το κύμα των λαθρομεταναστών. Τούρκοι αξιωματούχοι ζήτησαν μάλιστα και την συνδρομή των οργανώσεων των κούρδων του Ιράκ.

    [09] Τουρκία-Κατασκοπεία

    Ενας πρώην σωματοφύλακας του ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας Νετζμετίν Ερμπακάν συνελήφθη με την κατηγορία της διενέργειας κατασκοπείας υπέρ της Σαουδικής Αραβίας, βεβαιώνει σημερινό δημοσίευμα της Χουριέτ.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή πρόκειται για τον Μπαχατίν Καβντάρ, επί τα ίχνη του οποίου τέθηκε η τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ) από τον Σεπτέμβριο του 1995, όταν διαπιστώθηκε ότι είχε συχνές επαφές με αξιωματούχους του τμήματος Πληροφοριών της σαουδαραβικής πρεσβείας.

    Το δημοσίευμα της Χουριέτ αναφέρει ότι ο Καβντάρ τροφοδοτούσε με απόρρητες πληροφορίες και ντοκουμέντα την σαουδαραβικη πρεσβεία έναντι μηνιαίας αμοιβής 500 δολαρίων (150.000 δρχ.περίπου) στα οποία επρόκειτο να προστεθεί το εφ' άπαξ ποσόν των 10.000 δολαρίων στο τέλος του 1997.

    Μετά την σύλληψή του έξω από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας, όπου είχε μεταβεί για να παραδώσει έγγραφα πριν από τρεις εβδομάδες, ο Καβντάρ ομολόγησε την ενοχή του και η υπόθεση παραπέμφθηκε στην στρατιωτική δικαιοσύνη.

    Σύμφωνα με την Χουριέτ οι Σαουδάραβες ενδιαφέρονταν για την συλλογή πληροφοριών γύρω από την εξέλιξη του ισλαμικού κινήματος στην Τουρκία, για τις στρατιωτικές, εμπορικές και πολιτιστικές συμφωνίες της Αγκυρας με άλλες χώρες, για την συνεργασία μεταξύ της ΜΙΤ και των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών - της Μοσάντ - καθώς και για τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Wednesday, 07-Jan-98 14:11:36

    [10] Ο πρώτος σκύλος των ΗΠΑ

    Ο Μπάντυ δεν σταμάτησε να γαβγίζει και η Σοκς να νιαουρίζει όταν συναντήθηκαν τυχαία στον κήπο του Λευκού Οίκου την ώρα που ο Πρεδρος Κλόντον βγήκε για μία μικρή βόλτα με το νέο του μικρό σοκολατί Λαμπραντορ που περιμάζεψε από τον δρόμο.

    Η παλιότερη ένοικος του Λευκού Οίκου η γάτα Σοκς έχει κάθε λόγο να αισθάνεται παραμελημένη αφού ο Μπάντυ ναφέρεται συχνά στις επίσημες συνεντεύξεις τύπου του λευκού Οίκου και συνοδεύει την πρώτη οικογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών σε πολλές από τις τελευταίες εμφανίσιοεις της.

    Η διαμάχη των δύο τετράποδων του λευκού Οίκου καλύπτεται από όλα τα μέσα ενημέρωσης και έχει γεννήσει ανησυχίες για τις ενασχολήσεις του Κλίντον.

    [11] Αραβικά κράτη-Ισραήλ

    Τον άξονα της Τουρκίας με το Ισραήλ καταγγέλουν τα αραβικά κράτη αλλά και η Ρωσία,με αφορμή τις αεροναυτικές ασκήσεις που διεξάγονται στην ανατολική Μεσόγειο.

    Παράλληλα το Στεητ Ντηπάρτμεντ επιχείρησε να καθησυχάσει τον αραβικό κόσμο ενόψει των κοινών ασκήσεων ΗΠΑ, Τουρκίας και Ισραήλ στη Μεσόγειο, επισημαίνοντας ότι δεν στρέφονται εναντίον συγκεκριμένου στόχου αλλά έχουν ανθρωπιστικό χαρακτήρα καθώς περιλαμβάνουν ασκήσεις έρευνας και διάσωσης.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Wednesday, 07-Jan-98 14:00:54

    [12] Σελήνη-Ερευνες

    Για πρώτη φορά μετά απο 25 χρόνια μια αποστολή της διαστημικής εταιρείας θα προσεδαφιστεί στη Σελήνη.

    Σήμερα τα ξημερώματα στις 4.28, ώρα Ελλάδος,και με 24 ώρες καθυστέρηση εκτοξεύθηκε από το διαστημικό κέντρο στο ακρωτήριο Κανάβεραλ, της Φλόριντα, το εξερευνητικό ρομπότ της ΝΑΣΑ Λούναρ Προσπέκτορ, που επί ένα χρόνο θα ερευνά το υπέδαφος της Σελήνης.

    Η εκτόξευση του πυραύλου "Αθήνα 2", κατασκευής της εταιρίας Λόκχιντ Μάρτιν Κορπορέισον, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες,πλήν όμως ο όλος προγραμματισμός αναβλήθηκε για 24 ώρες, έπειτα από βλάβη που σημειώθηκε σε επίγειο ραντάρ, που θα παρακολουθούσε για λόγους ασφαλείας την τροχιά του πυραύλου.

    Για πέντε ολόκληρες ώρες οι τεχνικοί της ΝΑΣΑ διόρθωναν τη βλάβη, που θα επέτρεπε τελικά την εκτόξευση του "Λούναρ Προσπέκτορ", της κόστους μόλις 63 εκατ. δολαρίων εξέλιξης του πολυδάπανου προγράμματος Απόλλων, με το οποίο 12 άνθρωποι πάτησαν το έδαφος της Σελήνης, από το 1968 έως το 1972.

    Ο πύραυλος "Αθηνά 2" μετέφερε επίσης μαζύ του και την τέφρα, βάρους 28 γρμ, του διαστημικού επιστήμονα,Τζήν Σουμέικερ, που πέθανε τον περασμένο χρόνο.

    [13] Τζιμπουτί-Ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια (02/01/98)

    Η Ελληνική κυβέρνηση χορήγησε στο Τζιμπουτί ανθρωπιστική βοήθεια 3.000 τόνων σιτηρών, αξίας 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων,ανακοίνωσε σήμερα ο κρατικός ραδιοσταθμός στην πρωτεύουσα Τζιμπουτί.

    Η συμφωνία για την χορήγηση της βοήθειας υπεγράφη την περασμένη Δευτέρα στην Αντίς Αμπέμπα ανάμεσα στους πρεσβευτές των δύο χωρών.

    Ελλάδα θα βοηθήσει επίσης το Τζιμπουτί να αντιμετωπίσει τις ανάγκες παραγωγής βασικών τροφίμων.

    Στο Τζιμπουτί το ψωμί επιδοτείται από την κυβέρνηση και η τιμή του παραμένει σταθερή εδώ και 20 χρόνια.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Wednesday, 07-Jan-98 13:59:45

    [14] Φορολογικό νομοσχέδιο

    Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα το φορολογικό νομοσχέδιο που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις από το σύνολο των εργαζομένων αλλά και της αντιπολίτευσης.

    Στο ΠΑΣΟΚ, η εσωκομματική αντιπολίτευση, συγκεντρώνει υπογραφές τόσο στην κοινοβουλευτική ομάδα, όσο και μεταξύ των στελεχών του κόμματος, με βαση κείμενο - πλατφόρμα, για την οικονομία.

    Μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία και ευρύ διάλογο στα οικονομικά θέματα, ζητά και ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

    [15] Πανωτόκια τραπεζών

    Τα πανωτόκια που επιβάλουν οι Τράπεζες κρίνει οριστικά τις προσεχείς ημέρες ο Αρειος Πάγος.

    Ο εισηγητής στην Ολομέλεια Εμμανουήλ Αντωνίου τα , χαρακτηρίζει παράνομα συμφωνωντας με ανάλογη πρόταση του εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

    Ο κ.Αντωνίου, προτείνει να επανέλεθει το καθεστώς που ίσχυε πριν από το 1980 και επέτρεπε ανατοκισμό μονον σε ετήσια βάση, κατόπιν συμφωνίας μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη.

    Προτείνει, επίσης, να αναιρεθούν δυο αποφάσεις του Εφετείου της Αθηνας, που δικαίωνανν δυο τράπεζες σε βάρος δύο επιχειρήσεων.

    Απο την πλευρά τους οι τράπεζες προειδοποιούν ότι θα προκληθούν σοβαροί κινδυνοι στο τραπεζικό σύστημα,εάν γίνει αποδεκτή η πρόταση του εισηγητή.

    [16] Εκπτώσεις

    Χειμερινές εκπτώσεις μακράς διαρκείας και επισήμως από σήμερα στα εμπορικά καταστήματα. Θα διαρκέσουν έως το τέλος Φεβρουαρίου.

    [17] Εκκαθαρίστικά

    40 χιλιάδες εκαθαριστικά σημειώματα απο τις περσυνές φορολογικές δηλώσεις ταχυδρομούνται σήμερα.

    [18] Νέα εκθεση Σπράου (05/01/98)

    Παράκαμψη της ιεραρχίας προτείνει ο καθηγητής, Γιάννης Σπράος, σε νέα εκθεσή του για τη δημόσια διοίκηση που αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

    Στην εκθεση που δημοσιεύηκε χθες στο ΒΗΜΑ, ο κύριος Σπράος προτείνει τη δημιουργία ανεξάρτητου διυπουργικού Σώματος Στελεχών Διοίκησης, το οποίο θα επανδρώνει ανώτατες διοικητικές θέσεις υπουργείων και δημοσίων οργανισμών. Προτενει επίσης την ίδρυση Σώματος οικονομολόγων Δημοσίου, το οποίο θα αποτιμά οικονομικά την απόδοση των δημοσίων υπηρεσιών.

    Πολλες απο τις προτασεις Σπράου ειναι εκτός Ελληνικής πραγματικότητας δήλωσε ο βουλευτής της Ν.Δ, Προκόπης Παυλόπουλος στον Antenna. Φαίνεται, πρόσθεσε, ότι ο πρωθυπουργός δεν εμπιστεύεται τους υπουργούς και τα κυβερνητικά όργανα και για το λόγο αυτό προτιμά να συνεννοείται με τον κύριο Σπράο.

    Η συνταγη θεραπειας στο Δημοσιο βρισκεται στον απεγκλωβισμο απο το πελατειακο συστημα επισημανε μιλωντας επισης στον Αntenna, ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, Κώστας Κόλλιας, ο οποίος χαρακτήρισε πρόχειρες τις προτάσεις Σπράου.

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Wednesday, 07-Jan-98 14:01:13

    [19] Κλωνοποίηση

    Εάν το 1997 ήταν το έτος της κλωνοποίησης των ζώων μπορεί μεσα στο 1998 να ξεκινήσει η κλωνοποίηση των ανθρώπων.

    Παρά τις αντιδράσεις πολλών οργανώσεων ανα τον κόσμο και μολονότι οι ηθικές παράμετροι του ζητήματος δεν έχουν συζητηθεί διεξοδικά, ένας αμερικανός ερευνητής, ο Ρίτσαρντ Σιντ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να προχωρήσει στην κλωνοποίηση ανθρώπων πριν η αμερικανική Βουλή χαρακτηρίσει διά νόμου παράνομη μια τέτοια ενέργεια.

    Ο Σιντ υποστηρίζει μάλιστα ότι έχει βρεί μια ομάδα γιατρών και εθελοντές που προτίθενται να μετάσχουν στο πείραμα της κλωνοποίησης. Για πρόσχημα, μάλιστα, εκμεταλλεύεται τον πόνο των ζευγαριών που δεν μπορούν ν'αποκτήσουν παιδιά.

    Ο ερευνητής ,σε συνέντευξή του στον Εθνικό Κρατικό Ραδιοσταθμό [NPR] τόνισε οτι σχεδιάζει μέσα σε 90 ημέρες να δημιουργήσει στην περιοχή του Σικάγου μια κλινική για την δημιουργία παιδιών για ζευγάρια που δεν μπορούν να αποκτήσουν.Αν το σχέδιο αυτό στεφθεί με επιτυχία ο δρ.Σιντ κατέστησε σαφές ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία παρόμοιων κέντρων και σε άλλες περιοχές της Αμερικής αλλά και στο εξωτερικό.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ,αρκετοί συνεργάτες του δρ. Σιντ τόνισαν πάντως ότι είναι γνωστός για τις εκκεντρικές του απόψεις και πρόσθεσαν πως διατηρούν αμφιβολίες για το αν θα εφαρμόσει τα σχεδιά του.

    "Είναι λίγο τρελλός,αλλά όλοι πρέπει να έχουμε λίγη τρέλλα για να φτάσουμε σ'αυτό το επίπεδο" δήλωσε συνεργάτης του δρ.Σιντ τον οποίο χαρακτήρισε όμως "εξαίρετο επιστήμονα".

    Ο δρ.Σιντ είναι ο πρώτος επιστήμονας που δηλώνει ότι διαθέτει τα μέσα να κλωνοποιήσει ανθρώπους και ότι προτίθεται να το κάνει, αφού είχε εργαστεί κατά τη δεκαετία του `80 στον ερευνητικό κλάδο της γονιμότητας.

    Πάντως, τα σχέδια του Σιντ θα βρούν εμπόδιο στην αμερικανική νομοθεσία.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον έχει απαγορεύσει την χρηματοδότηση πειραμάτων ανθρώπινης κλωνοποίησης και ζήτησε από τα ιδιωτικά ερευνητικά κέντρα να αποφύγουν την διεξαγωγή τέτοιων ερευνών.

    Τάχθηκε μάλιστα υπέρ της ψήφισης νόμου που θα απαγορεύει τα επόμενα πέντε χρόνια κάθε πείραμα στον τομέα της ανθρώπινης κλωνοποίησης σε αμερικανικό έδαφος.

    Ομως ο Σίντ αψηφά και τον Κλίντον και την αμερικανική δικαιοσύνη. Μιλώντας στον ραδιοσταμό NPR μάλιστα δήλωσε ότι" προς το παρόν ο Κλίντον δεν έχει την δύναμη να τον σταματήσει".

    Πάντως, ορισμένες αμερικανικές πολιτείες έχουν απαγορεύσει ήδη την ανθρώπινη κλωνοποίηση και έχουν λάβει σχετικά μέτρα.

    Στην Καλιφόρνια, για παράδειγμα ,ο κυβερνήτης Πιτ Ουίλσον υπέγραψε τον περασμένο Οκτώβριο νόμο βάσει του οποίου επιβάλεται πρόστιμο ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων στα ερευνητικά κέντρα ή τα εργαστήρια που διεξάγουν έρευνες πάνω στην ανθρώπινη κλωνοποίηση.

    [20] Κινητά τηλέφωνα

    Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας θα διενεργήσει διεθνή έρευνα γιά να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κίνδυνος αύξησης του καρκίνου του εγκεφάλου από τα κινητά τηλέφωνα, έγινε γνωστό σήμερα από την Π.Ο.Υ.

    Η έρευνα αυτή αφορά την Αυστραλία, τον Καναδά, την Γαλλία, την Ιταλία, το Ισραήλ και τις σκανδιναβικές χώρες, δήλωσε η Ελιζαμπέτ Καρντίς, υπεύθυνη του προγράμματος ακτινοβολίας και καρκίνων του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου γιά τον Καρκίνο, υπηρεσίας της Π.Ο.Υ που εδρεύει στη Λυών.

    Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στην Αυστραλία, η σημαντική αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του εγκεφάλου που παρατηρήθηκε στη χώρα ίσως συνδέεται με την αύξηση της χρήσης της κινητής τηλεφωνίας.

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Wednesday, 07-Jan-98 14:02:58
    Συννεφιά με τοπικές βροχές σήμερα στα βόρεια, στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, γρήγορα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί .

    Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

    Σχεδόν αίθριος καιρός σε Αττική - άνεμοι μέτριοι και θερμοκρασία στην Αθήνα εώς 14 βαθμούς

    Σχεδόν αίθριος ο καιρός και στην Θεσσαλονίκη με θερμοκρασία εώς 10 βαθμούς.

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Wednesday, 07-Jan-98 14:02:46
    Αύριο και την Παρασκευή ο καιρός θα είναι πιό καλός, με τοπική συννεφιά μόνο στα βόρεια και λίγες ομίχλες το πρωί στα ηπειρωτικά.

    Η θερμοκρασία ανεβαίνει λίγο και θα πλησιάσει στα βόρεια στους 12 βαθμούς, και στις άλλες περιοχές τους 16 με 17 βαθμους Κελσίου.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Wednesday, 7 January 1998 - 12:41:53 UTC