Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-12-23

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Ξύπνησε η εσωτερική αντιπολίτευση

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Καραμανλής
  • [02] Παπουτσής-Αβραμόπουλος
  • [03] Δηλώσεις Κίνκελ για Τουρκία
  • [04] Τουρκία-απέλαση Ελληνα διπλωμάτη
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [05] Αεροπορική τραγωδία
  • [06] Σατανιστές
  • [07] Καταστήματα-Ωράριο
  • [08] Αποζημιώσεις
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [09] Τουρκία-Αγορά Μπόινγκ
  • [10] Βοσνία-Κλίντον
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [11] Αυστρία-Τουρκία
  • [12] Νεοναζί
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [13] Τουρκία-Βασανιστήρια
  • [14] Αίγυπτος-Νταιάνα
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [15] Εφορίες-Αντικειμενικές αξίες
  • [16] Χρηματιστήρια
  • [Η] Καιρός - Σήμερα

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Ξύπνησε η εσωτερική αντιπολίτευση

    Last Updated: Tuesday, 23-Dec-97 13:32:47
    Τα πνεύματα εξάπτονται στο ΠΑΣΟΚ μετά τον εξωβελισμό από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των τριών βουλευτών.

    Τους είχα προειδοποιήσει είπε ο κ. Σημίτης χθές στο Εκτελεστικο Γραφείο, αλλά η αντιπολίτευση δεν πείστηκε και εξέφρασε με ποικίλους τόνους την διαφωνία της.

    Εκανες κάτι που δεν σου πάει του είπε ο Γεράσιμος Αρσένης, ενώ ο Παντελής Οικονόμου ανέφερε ότι ίσως ο πρωθυπουργός νά παρασύρθηκε από κάποιους.

    Δεν λύνει αλλά δημιουργεί προβλήματα η πράξη του Κώστα Σημίτη, περίμενα να αντιγράφει τα θετικά του Ανδρεα Παπανδρέου, δήλωσε στον Antenna, ο Μανώλης Δασκαλάκης και πρόσθεσε "αν είναι τέτοιος ο εκσυγχρονισμός, δεν τον θέλουμε...".

    Οξύτατος νωρίτερα ο Αναστάσιος Πεπονής είπε πως ο πρωθυπουργός συμπεριφέρεται ως νικητής προς ηττημένους.

    Για υπονόμευση του κυβερνητικού έργου από ορισμένους έκανε λόγο ο Μιλτιάδης Παπαιωάννου, εξαπολύοντας επίθεση κατά του Αναστάσιου Πεπονή. Υπέρ της απόφασης του πρωθυπουργού τάχθηκε και η Βάσω Παπανδρέου.

    Για αλλαγές στό καταστατικό τού εκτελεστικού γραφείου μίλησε ο Θόδωρος Πάγκαλος και ο Κώστας Λαλιώτης για ιδιαιτερότητες των τριών βουλευτών.

    "Η συλλογικότητα στην εφαρμογή των κοινών αποφάσεων ειναι όρος κοινής λειτουργίας" δήλωσε ο Κώστας Σημιτης. Επεσήμανε μάλιστα ότι οι τρεις συμμετείχαν επιλεκτικά στην υποστήριξη της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ κάτι που δεν συμβιβάζεται με την ιδιότητα του μέλους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    Ο προϋπολογισμός δεν είναι μονόλογος αλλά διάλογος και τα ερωτήματα που έθεσα στους υπουργούς έμειναν αναπάντητα, δήλωσε ο Βασίλης Κεδίκογλου.

    Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Κηπουρός χαρακτήρισε αψυχολόγητα τα μέτρα του πρωθυπουργού.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Tuesday, 23-Dec-97 13:33:59

    [01] Καραμανλής

    Ετοιμη είναι η Νέα Δημοκρατία να κυβερνήσει από το ΄98 δηλώνει ο πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής σε συνεντευξή του στον Οικονομικό Ταχυδρόμο.

    Στα τρία πρώτα μέτρα που θα πάρει όπως αναφέρει είναι οι αποκρατικοποιήσεις, μεταρρύθμιση στη διοίκηση και η περιστολή της δημοσιας δαπάνης.

    [02] Παπουτσής-Αβραμόπουλος

    Θέματα τουριστικής ανάπτυξης και προβολής της Ελληνικής πρωτεύουσας στο εξωτερικό συζήτησαν χθες ο Κοινοτικός Επίτροπος, Χρήστος Παπουτσής και ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, στη συνάντηση που είχαν στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

    [03] Δηλώσεις Κίνκελ για Τουρκία

    Ορισμένες χώρες που καλλιέργησαν ψευδαισθήσεις στην Τουρκική κυβέρνηση σχετικά με τη δυνατότητα να συμπεριληφθεί η Τουρκία στον κατάλογο των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στη σύνοδο κορυφής του Λουξεμβούργου, είναι υπεύθυνες - σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ - για την απογοήτευση που αισθάνθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ και την οξύτητα των αντιδράσεων που ακολούθησαν.

    Σε δηλώσεις του - που σύμφωνα με πληροφορίες έκανε την Κυριακή στην Ολλανδία και που συμπεριλαμβάνονται σε συνέντευξη που παραχώρησε στη "Συντντόϊτσε Τσάϊτουνγκ" - ο Κίνκελ αναφέρεται μάλιστα σε "διαγωνισμό καλλιστείων" που οι χώρες αυτές διοργάνωσαν τις παραμονές της συνόδου κορυφής του Λουξεμβούργου "για το ποια θα γίνει περισσότερο αρεστή στην Τουρκία" στέλνοντας μηνύματα προς την Αγκυρα ότι είναι υπέρ μιας γρήγορης ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Στο ερώτημα "ποιοί ήταν αυτοί" (που ακολούθησαν αυτήν την τακτική) ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών απαντά με "ουδέν σχόλιο", αλλά στο τέλος της συνέντευξής του αναφέρεται στις δηλώσεις του Ιταλού υπουργού εξωτερικών, Λαμπέρτο Ντίνι - που αξιολόγησε τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής (για την Τουρκία) ως "προσβολή", προκειμένου να εξασφαλίσει τη συμφωνία της Ελλάδας και της Γερμανίας - ως "απαράδεκτες", με την προσθήκη ότι "του έδωσα βεβαίως και την ανάλογη απάντηση..."

    Πέραν αυτής της αναφοράς στην Ιταλία, διπλωματικές πηγές διευκρίνιζαν ότι ο γερμανός υπουργός "φωτογράφησε" δια της κριτικής του και τη Γαλλία. Στην ίδια συνέντευξη ο Κίνκελ χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Γιλμάζ μετά τη συνάντηση που είχε με τον αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλιντον ως "περισσότερο ισορροπημένες" και υπογραμμίζει - όπως και στη συνέντευξη που έδοσε στην εφημερίδα "Ντι Βελτ", που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας - την αναγκαιότητα της αποκλιμάκωσης της έντασης, χωρίς να αποσιωπά τα προβλήματα που πρέπει να ξεπεράσει η Τουρκία. Μεταξύ αυτών αναφέρεται συγκεκριμένα στο θέμα της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου "διερωτώμενος" για τους λόγους που εμποδίζουν την Αγκυρα να φέρουν προς επίλυση το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    [04] Τουρκία-απέλαση Ελληνα διπλωμάτη

    Ψευδείς χαρακτηρίζει η Ελληνική κυβέρνηση τους ισχυρισμούς της Αγκυρας περί δήθεν κατασκοπείας από τον διοικητικό ακόλουθο του Ελληνικού προξενείου της Κωνσταντινούπολης, Ευστράτιου Χαραλάμπους, κατηγορία με την οποία απελάθηκε χθες από την Τουρκία.

    Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν επιβεβαιώνονται παρ΄ ότι η Τουρκία προκλήθηκε να τους αποδείξει, τόνισε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε ότι μια τέτοια στάση της Αγκυρας φανερώνει διάθεση περαιτέρω επιδείνωσης των διμερών σχέσεων.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι τις προσεχείς μέρες η Ελληνική πλευρά θα προβεί σε ανάλογη ενέργεια.

    Εν΄ τω μεταξύ το ψευτοδικαστήριο του Ντενκτάς διέταξε την τριήμερη κράτηση του Σπύρου Λιλέ, 24 χρόνων, από τη Λάρισα , ο οποίος μαζί με ένα φίλο του που κατόρθωσε να διαφύγει πέρασε κατά λάθος στον τουρκοκρατούμενο τομέα.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Tuesday, 23-Dec-97 13:33:11

    [05] Αεροπορική τραγωδία

    Σε λάθη του πληρώματος αποδίδει σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η Επιτροπή Ερευνας Αεροπορικών Ατυχημάτων τα αίτια της τραγωδίας με το Ουκρανικό Αεροσκάφος. Σε εμπιστευτικό υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Μεταφορών, η επιτροπή κάνει λόγο για σωρεία λαθών. Ενα από αυτά ήταν η λανθασμένη κλίση κατά 90 μοίρες περίπου που έδωσε ο πιλότος στο αεροπλάνο, όπως φαίνεται από το ραντάρ του αεροσκάφους. Πάντως τα ακριβή αίτια θα διευκρινισθούν από τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους που έχουν σταλεί στη Γερμανία για έλεγχο.

    Μιλώντας στον Αntenna, ο αντιπρόεδρος της ΟΣΥΠΑ, Δημήτρης Κατούνης, κατήγγειλε μεγάλες καθυστερήσεις στις προμήθειες μηχανημάτων. Οσο για τα δύο ραντάρ που αντί να τοποθετηθούν στα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης και της Ρόδου, παραμένουν στις αποθήκες, αποκάλυψε οτι η προμηθεύτρια εταιρεία διεκδικεί από τη χώρα μας, 650 χιλιάδες δολλάρια αποζημίωση.

    [06] Σατανιστές

    Σήμερα αναμένεται από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο η απόφαση για τους σατανιστές της Παλλήνης. Η ακροαματική διαδικασία θα ολοκληρωθεί το πρωί με την αγόρευση των συνηγόρων της Δημητρας Μαργιέττη.

    [07] Καταστήματα-Ωράριο

    Θερμαίνεται σιγά-σιγά η ατμόσφαιρα στην αγορά. Με το δώρο στην τσέπη γίνονται τα ψώνια της τελευταίας στιγμής για το γιορτινό τραπέζι. Τα κασταστήματα σήμερα και αύριο θα μείνουν ανοιχτά έως το βράδυ.

    [08] Αποζημιώσεις

    Αποζημίωση για τις ανάγκες της οικογένειας στις οποίες δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, λόγω τραυματισμού από τροχαίο ατύχημα του ενός συζύγου, μπορεί να ζητήσει ο άλλος σύζυγος.

    Σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου, ο σύζυγος μπορεί να αξιώσει αποζημίωση από εκείνον που προκάλεσε το ατύχημα, με το αιτιολογικό ότι στερείται την παροχή προσωπικών υπηρεσιών ως συνεισφορά στις οικογενειακές ανάγκες.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Tuesday, 23-Dec-97 13:33:47

    [09] Τουρκία-Αγορά Μπόινγκ

    Πρώτος εμπορικός και πολιτικός αντίκτυπος της διακοπής των σχέσεων Τουρκίας- ΕΕ: Με τις "ευλογίες" του Αμερικανού προέδρου Κλίντον και παρουσία του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, οι Τουρκικές Αερογραμμές υπέγραψαν, σε χρόνο ρεκόρ, παραμερίζοντας όλες τις συνήθεις γραφειοκρατικές διαδικασίες, συμβόλαιο αξίας 2,5 δισ. δολαρίων για την αγορά 49 αεροσκαφών της εταιρίας Μπόινγκ, γράφει ανταπόκριση της εφημερίδας "Τάιμς" της Νέας Υόρκης από την Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα, η τουρκική κυβέρνηση "πάγωσε" μια προγραμματισμένη παραγγελία αεροσκαφών απο την ευρωπαϊκή κοινοπραξία Αίρμπας. Ο Μεσούτ Γιλμάζ, που σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες, έγινε δεκτός με "ανοιχτές αγκάλες" στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι η συμφωνία με την Μπόινγκ είναι κάτι παραπάνω απο μια απλή εμπορική συναλλαγή. Είναι, είπε, μια επένδυση στο μέλλον των δύο χωρών.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με την υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Τουρκία, "μια ζωτικής στρατηγικής σημασίας σύμμαχο", όπως είπε και ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί τη χώρα κατά το πρώτο εξάμηνο του 1998. Από την πλευρά του, ο κ. Γιλμάζ προσκάλεσε τον υπεύθυνο για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Σατούκ, να επισκεθφεί την Τουρκία. Οι υπουργοί Εμπορίου και Ενεργείας των ΗΠΑ Γουίλιαμ Ντέλεϊ και Φεντερίκο Πένα δήλωσαν ότι θα επισκεφθούν και αυτοί σύντομα την Τουρκία.

    Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στην Ουάσιγκτον ο κ. Γιλμάζ εξέφρασε επανειλημμένα την απογοήτευσή του για την προσβλητική, όπως τη χαρακτήρισε, απόρριψη της αίτησης της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ. "Τους είπα ότι κατανοώ όλες τις ατέλειές μας και τί ζητείται απο εμάς, είτε πρόκειται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είτε για τις σχέσεις μας με την Ελλάδα ή ό, τιδήποτε άλλο και ότι θα συνεργαστούμε μαζί τους", ανέφερε στην κ. Ολμπράιτ ο Τούρκος πρωθυπουργός. "Αλλά και πάλι δεν ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν". Συνεργάτης του κ. Γιλμάζ δήλωσε ότι η στάση της τουρκικής κυβέρνησης άλλαξε και θα περιμένει να δει αν η ΕΕ θα προσπαθήσει να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Τουρκία. Πάντως, επειδή η απόφαση σχετικά με την Τουρκία ελήφθη σε μια συνάντηση κορυφής της ΕΕ, δεν είναι δυνατό να μεταβληθεί ή να υποστεί κάποια προσαρμογή, πριν απο την επόμενη σύνοδο, που θα λάβει χώρα τον Ιούνιο στη Βρετανία, καταλήγει η ανταπόκριση των "Τάιμς"

    [10] Βοσνία-Κλίντον

    "Το μέλλον της Βοσνίας εξαρτάται από σας", είπε ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον στους Βόσνιους που είχαν συγκεντρωθεί στο Εθνικό Θέατρο του Σαράγεβο για ν`ακούσουν τον πλανητάρχη. Και για να τους πείσει τους υπενθύμισε πως κι οι αμερικανοί είχαν πολεμήσει μεταξύ τους, αλλά κατάφεραν να επουλώσουν τις πληγές του εμφυλίου.

    Στη συνέχεια ο Μπιλ Κλίντον συνοδευόμενος από τη σύζυγο και την κόρη του, αλλά και από τον ρεπουμπλικανό αντίπαλό του στην κούρσα για την προεδρία Μπομπ Ντόουλ, επισκέφθηκε την αγορά όπου είχαν σκοτωθεί δεκάδες άμαχοι από βομβαρδισμούς στη διάρκεια του πολέμου.

    Εκεί δήλωσε συγκλονισμένος κι αφού είδε τους εκπροσώπους των Μουσουλμάνων, των Σέρβων και των Κροατών στη συλλογική προεδρία της Βοσνίας και την πρόεδρο των Σέρβων της Βοσνίας, μετέβη στην Τούζλα.

    Εκεί ο Κλίντον έβγαλε το κοστούμι και φόρεσε ένα μπουφάν που ταίριαζε περισσότερο με το σκηνικό της βάσης των αμερικανών στρατιωτών που υπηρετούν στην ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ.

    Μίλησε με χαρακτηριστική άνεση στους στρατιώτες, τους ευχαρίστησε που εκπροσωπούν τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μία τόσο σημαντική ειρηνευτική αποστολή, τους ευχήθηκε καλά Χριστούγεννα κι ευτυχισμένο το νέο έτος και ετοιμάστηκε ν`αναχωρήσει.

    Ο πλανητάρχης είχε πράξει το χρέος του έναντι των αμερικανών στρατιωτών ενόψει των εορτών και στη διάρκεια της ολιγόωρης επίσκεψής του στη Βοσνία έδωσε και το πολιτικό στίγμα που επιθυμούσε προς κάθε κατεύθυνση.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Tuesday, 23-Dec-97 13:35:38

    [11] Αυστρία-Τουρκία

    Δριμύ κατηγορώ κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε στη Βιένη ο γραμματέας επί των διεθνών σχέσεων του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Αλμπρεχτ Κόνεκνι, όσον αφορά το επίπεδο της δημοκρατίας στη χώρα αυτή και την πολιτική της απέναντι στους Κούρδους.

    "Ούτε το επίπεδο της δημοκρατίας (...) ούτε η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή δεν αντανακλούν την σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη", δήλωσε ο Κόνεκνι σε συνέντευξή του στο περιοδικό "Ανάπτυξη και Πολιτική".

    Οσον αφορά τους Κούρδους, ο Κόνεκνι υπογράμμισε ότι " είναι λάθος να αποκαλούνται οι Κούρδοι μειονότητα γιατί στην πραγματικότητα η Τουρκία είναι χώρα με δύο έθνη.

    Η καταπίεση των Κούρδων είναι εντελώς απαράδεκτη", τόνισε ο Κόνεκνι.

    [12] Νεοναζί

    Μία νέα κασέτα, που παρουσιάζει πράξεις αναβίωσης του ναζισμού στα γερμανικά στρατόπεδα, αποκαλύφθηκε στην τηλεοπτική ενημερωτική εκπομπή Φόκους TV, και αποσπάσματά της προβλήθηκαν χθες βράδυ από το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Προ 7.

    Σύμφωνα με τους υπευθύνους της εκπομπής " η κασέτα εστάλη αμέσως στο υπουργείο Αμύνης για να εξετασθεί".

    "Στην κασέτα παρουσιάζονται υπαξιωματικοί του στρατού και ένας δόκιμος, ντυμένος ωσάν Χίτλερ, να προσποιούνται σεξουαλικές επιθέσεις σε εβραίες γυναίκες, να χαιρετούν χιτλερικά και να τραγουδούν πολεμικά εμβατήρια", προστίθεται στο ίδιο ανακοινωθέν, το οποίο όμως δεν αποκαλύπτει την πηγή της κασέτας και τον τρόπο με τον οποίο αποκτήθηκε από το πρόγραμμα.

    Στο ίδιο κείμενο προστίθεται πως οι σκηνές που απαθανατίζονται στην κασέτα αποτελούν μέρος της ζωής στον στρατώνα, όπου τα ναζιστικά εμβατήρια και οι ομιλίες του Χίτλερ βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της εκπαίδευσης των στρατευσίμων.

    Σύμφωνα με το υπουργείο, τα πρώτα στοιχεία της έρευνας συνηγορούν ότι η κασέτα γυρίσθηκε στο στρατόπεδο Φραντς-Γιόζεφ Στραους στη Βαυαρία το 1991, επομένως "δεν πρόκειται για νέο κρούσμα" και δύο από τα τρία άτομα που παρουσιάζονται έχουν, ήδη από πολλού, οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης.

    Αντίθετα, τονίζει το υπουργείο, θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ερευνών και, αφού αναγνωρισθεί, να διωχθεί διοικητικά και ποινικά, για νεοναζιστικές πράξεις, ο εικονολήπτης των απεχθών ετούτων σκηνών.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Tuesday, 23-Dec-97 13:33:23

    [13] Τουρκία-Βασανιστήρια

    Μόλις χθες ο τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ υποσχέθηκε πως απο του χρόνου θα ενεργήσει ώστε να καλυτερέψει η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα του, όμως την αισιοδοξία του δεν φαίνεται να συμμερίζονται ούτε οι Τούρκοι που έχουν υποφέρει για τις πολιτικές και θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, ούτε οι Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι που κάθε λίγο φέρνουν στην επιφάνεια καινούργια σκάνδαλα κακοποιήσεων.

    Ας πάρουμε για παράδειγμα την περιπέτεια του τούρκου δημοσιογράφου Ιλάν Καράτεπε, ο οποίος ειρωνευόμενος δήλωσε στην αγγλική εφημεριδα Ομπσέρβερ πως οι πιθανότητες της κυβέρνησης της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ευρωπαικής Ενωσης, μπορεί να βελτιωθούν αν σταματήσει να σταυρώνει ανθρώπους, μαρτύριο που υπέστη ο ίδιος σε μπουντρούμι της Αγκυρας.

    Με μια κατασκευασμένη κατηγορία , ο Καράτεπε είχε καταδικασθεί σε 18 χρόνια κάθειρξη- το μόνο του έγκλημα ήταν πως δούλευε σε αριστερή εφημερίδα.

    Οι αστυνομικοί, αφου τον συνέλαβαν το 1995 , τον οδήγησαν στο αρχηγείο της τουρκικής ασφάλειας στην Αγκυρα, του έδεσαν τα μάτια, τον οδήγησαν σε ένα δωμάτιο όπου τον κρέμασαν σε ένα σταυρό με τα πόδια του να αιωρούνται.

    Στη συνέχεια έβαλαν ηλεκτρόδια στα γεννητικά του όργανα και σ'ένα αποτα δάχτυλα των ποδιών του ενω τον περιέλουσαν με νερό για να μεγαλώσουν τον πόνο.

    Οταν ο Καράτεπε έχασε τις αισθήσεις του, τον κατέβασαν απο το σταυρό, και τον έριξαν σε ένα μπουντρούμι, τόσο μικρό που δεν μπορούσε να ξαπλώσει. Τον σταύρωσαν ξανά και ξανά, εωσότου μεταφέρθηκε στις φυλακές της Αλεξανδρέττας, απ'όπου και απέδρασε σκάβοντας, μαζί με συγκρατουμενούς του μια σήραγγα 50 μέτρων.

    Η Ομπσέρβερ ισχυρίζεται πως τα βασανιστήρια στην Τουρκία δεν είναι έργο λίγων διεστραμμένων αστυνομικών, αλλά ένας ελεγχόμενος και οργανωμένος κρατικός θεσμός. Γίνονται με σύστημα, προσαρμόζονται ανάλογα με την περίπτωση και ασκούνται παρουσία γιατρών.

    Δημοκρατία με βασανιστήρια και σταυρώσεις πολιτικών κρατουμένων δεν γίνεται.Οπως και η επικείμενη καταδίκη του ισλαμικού κόμματος της Ευημερίας απο το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, δεν μπορεί να σημαίνει εκδημοκρατισμό.

    Ο επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου Γεκτά Γκουνγκόρ Οζντέν δήλωσε μάλιστα χθες ότι η απαγόρευση πολιτικών κομμάτων είναι ένα αναγκαίο κακό. Οσο όμως η δικτατορία ενός διεφθαρμένου κράτους με τη βοήθεια του στρατού θα θεωρείται αναγκαίο καλό στη γειτονική μας χώρα, οι πιθανότητές της να γίνει μέλος της Ευρωπαικής Ενωσης είναι απειροελάχιστες.

    [14] Αίγυπτος-Νταιάνα

    Στην Αίγυπτο η δημοσιοποίηση πλάνων της πριγκήπισσας Νταϊάνα με τη παραδοσιακή αραβική μαντήλα από την επίσκεψη της στην πατρίδα του Ντόντι Αλ Φαγιέντ το περασμένο καλοκαίρι αναβίωσε τα σενάρια περί δολοφονίας της από το βρετανικό κατεστημένο σε συνδιασμό με τις φήμες ότι ήταν έγκυος.

    Για το μουσουλμανικό ο δεσμός της Νταϊάνας με τον Ντόντι Αλ Φαγιέντ είχε όλα τα στοιχεία ενός παραμυθιού.Το ενδεχόμενο όμως να είχε μείνει έγκυος με τον άραβα φίλο της ήταν κατι που δεν θα μπορούσε εύκολα να γίνει αποδεκτό από το αυστηρό πρωτόκολλο του Μπάκιγχαμ.Αυτό κάνει το μουσουλμανικό κόσμο να πιστεύει ότι το τραγικό δυστύχημα στη σύραγγα της Πον Ντ'Αλμά στο Παρίσι δεν ήταν τυχαίο γεγονός, αλλά μιά προσχεδιασμένη δολοφονία.

    Το σενάριο αυτό είχε πρωτοεμφανιστεί μιά μέρα μετά τον τραγικό θάνατο του ζευγαριού σε αιγυπτιακές εφημερίδες,που έγραψαν τότε ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες βρίσκονταν πίσω από τη μοιραία σύγκρουση της Μερσεντές, προκειμένου να σωθεί η αξιοπρέπεια της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας, καθώς δεν αποκλείετο η Νταϊάνα να αλλάξει θρήσκευμα και να γινόταν μουσουλμάνα.

    Εν τω μεταξύ έρευνα της εφημερίδας Τάϊμς του Λονδίνου δείχνει ότι ύστερα από το θάνατο της Νταϊάνας αυξήθηκε ιδιαίτερα στη Βρετανία η δημοτικότητα των μικρών ονομάτων των παιδιών της, Ουίλιαμ και Χάρι.

    Αντίθετα πολύ λιγότεροι γονείς αποφάσισαν να δώσουν στους γιούς τους το όνομα Κάρολος, σύμφωνα με μελέτη που έγινε με βάση τις περίπου 4.000 αγγελίες γεννήσεων που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα το 1997.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Tuesday, 23-Dec-97 13:32:13

    [15] Εφορίες-Αντικειμενικές αξίες

    Αμετάπιστη παραμένει η ηγεσία του υπουργείου Οκονομικών στο να δώσει ολιγοήμερη παράταση για τις μεταβιβάσεις ακινήτων εξαιτόιας των οποίων επικρατεί συνωστισμός στις εφορίες όλης της χώρας.

    Το πρωί ο υφυπουργός Οικονομικών , Γιώργος Δρυς που επισκέφθηκε τη 2η εφορία Κεφαλαίου, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει παράταση

    Οι υπάλληλοι των εφοριών από την πλευρά τους αρνούνται να εργαστούν πέραν του ωραρίου τους και να συμορφωθούν με τις υποδείξεις του υπουργείου που είναι να μείνουν ανοιχτά σήμερα οι εφορίες μέχρι τις 8 το βράδυ.

    "Δεν είμαστε Σούπερ Μάρκετ, έχουμε κουραστεί βιολογικά δηλωσε στον Αntenna, ο γενικός γραμματέας των εφοριακών, Γιώργος Μπάτσος και κάλεσε να αναλάβουν την ευθύνη όσοι μάζεψαν τον κόσμο στις εφορίες.

    Η παράταση ωραρίου αφορά μόνο τις ΔΟΥ Κεφαλαίου, τόνισε στον Αntenna, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, Χάρης Αλαβάνος. Οι υπάλληλοι θα πληρωθούν υπερωριακά υπογράμμισε

    Οι νέες αντικειμενικές ήδη είναι έτοιμες στο Υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με πληροφορίες οι ακριβότερες περιοχές της χώρας είναι η Ηρώδου του Αττικού και το Ημεροβίγλι της Σαντορίνης . Στις πιο ακριβές συγκαταλέγονται επίσης η Μύκονος, η Βουλιαγμένη, η Εκάλη και το Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Στην Ηρώδου του Αττικού το τετραγωνικό θα φθάσει τις 900.000 το τετραγωνικό και στο Ημεροβίγλι τις 800.000.

    [16] Χρηματιστήρια

    Σε νέες περιπέτειες μπαίνει η Οικονομία της Νοτιοανατολικής Ασίας, με απρόβλεπτες συνέπειες και για τα Χρηματαγορά των άλλων χωρών. Στη Νότια Κορέα κατέρρευσε το Χρηματιστήριο, ενώ η Αμερικανική κυβέρνηση φοβάται ότι η εξέλιξη αυτή θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην Οικονομία της Ιαπωνίας, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα.

    Χωρίς επιπτώσεις προς το παρόν στο Ελληνικό χρηματιστήριο, η νέα κάθετη πτώση κατά 7,5% που παρουσία ο γενικός δείκτης τιμων στο Χρηματιστήριο της Σεούλ. Ευεργετικά για τη Σοφοκλέους, σε ενδεχόμενη διεθνή χρηματιστηριακή κρίση, θα λειτουργήσει και το γεγονός ότι κλείνει για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Η Παγκόσμια Τράπεζα εξ΄ άλλου, αποφάσισε τη χορήγηση νέου δανείου ύψους 3 δις δολλαρίων στη Νότια Κορέα για την ανόρθωση της οικονομίας της χώρας.

    [Η] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Tuesday, 23-Dec-97 13:36:40
    Σχετική βελτίωση του καιρού σήμερα σε όλη τη χώρα.

    Στην Αττική, λίγες νεφώσεις, και θερμοκρασία στην Αθήνα εώς 17 βαθμούς.

    Πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στη Θεσσαλονίκη και θερμοκρασία εώς 10 βαθμούς.

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Tuesday, 23-Dec-97 13:36:29
    Ηπιος θα είναι ο καιρός τις επόμενες ημέρες με λίγες βροχές, όχι ιδιαίτερα ενισχυμένους ανέμους και κανονικές θερμοκρασίες.

    Αύριο προβλέπονται αρχικά λίγες νεφώσεις που αργότερα στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα θα αυξηθούν και ίσως βρέξει για λίγο μετά το μεσημέρι. Το πρωί θα σημειωθούν και πάλι τοπικές ομίχλες.

    Οι άνεμοι αρχικά θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, αργότερα θα γίνουν βορειοανατολικοί μέτριοι και η θερμοκρασία θα φθάσει το μεσημέρι τους 9 με 10 βαθμούς στα Βόρεια και στην υπόλοιπη χωρα τους 16 με 17.

    Ιδιο το σκηνικό του καιρού και την Πέμπτη, ανήμερα τα Χριστούγεννα. Ετσι στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, την Ανατολική Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και τη Βόρεια Κρήτη θα υπάρχει τοπική συννεφιά με λίγες ασθενείς βροχές μικρής διάρκειας. Στη Βόρεια χώρα ο καιρός θα είναι πιο καλός.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα στα πελάγη 6 μποφώρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 9 βαθμούς στα Βόρεια και τους 15 με 16 στις άλλες περιοχές της χώρας.

    (c) ANT1 Radio 1997


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Tuesday, 23 December 1997 - 12:40:14 UTC