Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-12-17

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Η Ευρώπη δεν είναι "Μπανανία"

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Ελληνοτουρκικά
  • [02] Γιλμάζ-ΗΠΑ
  • [03] Ντίνι
  • [04] Νέα Δημοκρατία
  • [05] Στεφανόπουλος
  • [Γ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [06] Σκόπια-Ονομα
  • [07] Βόμβα στο σπίτι του Χότζα
  • [Δ] Πολιτική - Διεθνή

  • [08] Ρωσία-ΝΑΤΟ
  • [09] Βρετανία: 'Ενταλμα συλλήψεως στον Σάρουαρ
  • [Ε] Υγεία - Ειδήσεις

  • [10] Κάπνισμα
  • [ΣΤ] Καιρός - Σήμερα

    [Ζ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Η Ευρώπη δεν είναι "Μπανανία"

    Last Updated: Wednesday, 17-Dec-97 12:35:19
    Πολύ σημαντική χαρακτήρισε ο Μπίλ Κλίντον την ένταξη της Τουρκίας στη Δύση - και πρόσθεσε ότι η επίλυση των Ελληνοτουρκικών διαφορών και του Κυπριακού αποτελούν προτεραιότητα της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής

    Τόνισε χαρακτηριστικά ότι είναι παράλογο να σταματάει η συνεργασία των δύο χωρών στους βράχους των διαφόρων για το Κυπριακό και σε άλλες εδαφικές διαφορές στο Αιγαίο

    Κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση με την Ευρωπαική Ενωση σχετικά και με το Τουρκικό η Μαντλίν Ομπράιτ εξέφρασε τη δυσφορία των ΗΠΑ για τις αποφάσεις του Λουξεμβούργου προκαλώντας την αντίδραση του Κλάους Κίνκελ ο οποίος απάντησε πως η Ευρώπη δεν είναι Μπανανία.

    Συναίνεση σημειώθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών απο τον πρωθυπουργό για τις αποφάσεις του Λουξεμβούργου.

    Ωστόσο η εσωκομματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε και πάλι βολές κατα της κυβέρνησης για την υπογραφη της συμφωνιας για τη νεα δομη του ΝΑΤΟ

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπίλ Κλίντον , απάντησε σε ερωτήσεις του ανταποκριτή του ΑΠΕ, Αθανάσιου Ελλις.

    ΕΛΛΙΣ: Υπερηφανεύεστε, δικαιολογημένα, για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Αλλα ένα μέλος του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα, αισθάνεται μόνιμα να απειλείται απο ένα άλλο μέλος, την Τουρκία. Αποτελεί αυτό παραδειγμα για τις άλλες τρείς χώρες που θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ; Και ποιός είναι ο καλύτερος...

    ΚΛΙΝΤΟΝ: Εννοείτε τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας;

    ΕΛΛΙΣ: Μάλιστα. Και ποιός είναι ο ρόλος σας ως ηγέτη της υπερδύναμης του πλανήτη στο να βοηθήσετε δύο μέλη να επιλύσουν τα προβλήματα τους; Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αυτό το Σαββατοκύριακο κάλεσαν την Τουρκία να αποδεχθεί τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

    Συναντάτε τον Τούρκο πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ την Παρασκευή. Προτίθεστε να του θέσετε αυτό το θέμα;

    ΚΛΙΝΤΟΝ: Μάλιστα. Θα μιλήσουμε γι'αυτό. Τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και η απόφαση που πήρε η Ευρωπαική Ενωση σε σχέση με την Τουρκία, νομίζω δείχνουν δύο στόχους για τους οποίους πρέπει να ενδιαφέρεται ο αμερικανικός λαός καθώς προχωράμε πρός ένα νέο αιώνα. Πρώτα απο όλα, νομίζω οτι είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε κάθε τι δυνατό για να οδηγήσουμε την Τουρκία πρός τη Δύση. Είναι μια κοσμική ισλαμική κυβέρνηση που υπήρξε σταθερός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Εχει επίσης υποστηρίξει πολλές απο τις επιχειρήσεις μας εντός και γύρω απο το Ιράκ μετά τον Πόλεμο του Κόλπου και αποτελεί ένα καλό μας σύμμαχο. Νομίζω οτι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Εαν κοιτάξει κανείς το μέγεθος της χώρας, εαν κοιτάξει τη γεωστρατηγική της σημασία-πού βρίσκεται, τί μπορεί να αποκλείσει και σε τι μπορεί να ανοίξει τις πόρτες- είναι πολύ σημαντική.

    Δεύτερον, νομίζω, είναι πολύ σημαντικό γι'εμάς να κάνουμεοτι μπορούμε για να λύσουμε τις διαφορές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Είναι βαθιές, έχουν ιστορία, και είμαι πεπεισμένος κατα βάθος, εντέλει παράλογες, εννοώ το να επιτρέπετε στη δυνατότητα που έχουν η Ελλάδα και η Τουρκία για μελλοντική οικονομική ανάπτυξη και συνεργασία, για πολιτική συνεργασία, για συνεργασία (στον τομέα της) ασφάλειας, να σταματά στους βράχους των διαφορών γύρω απο την Κύπρο και άλλες εδαφικές διαφορές στο Αιγαίο αποτελεί κατα τη γνώμη μου σοβαρό σφάλμα. Και έτσι θα μιλήσω στον πρωθυπουργό Γιλμάζ για το θέμα.

    Θέλω παρα πολύ λύση στο Κυπριακό ζήτημα. Εχετε απόδειξη γι'αυτό, όταν ζήτησα απο τον κ.Χόλμπρουκ να ηγηθεί των προσπαθειών μας για να επιλυθεί.Και ξέρετε, η μακροχρόνια φιλία μας, η μακροχρόνια συμμαχία μας με την Ελλάδα, ο ρόλος που πολλοί Ελληνοαμερικανοί διαδραματίζουν στον εθνικό μας βίο, θα μας έδινε, αν μή τι άλλο, μια επιπλέον βαριά ευθύνη για να προσπαθήσουμε να διευθετήσουμε τα προβλήματα στην Κύπρο. Αλλα η αλήθεια είναι οτι αυτή είναι μια περίπτωση όπου όχι μόνο οι ΗΠΑ χρειάζονται να έχουν καλές σχέσεις με την Ελλάδα και την Τουρκία, πρέπει κι αυτές να έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους.

    Εαν θα μπορούσαν κατα κάποιον τρόπο να βγάλουν τις παρωπίδες που έχουν ο ένας για τον άλλο και να κοιτάξουν τι θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα επόμενα 30 ή 40 χρόνια στη γειτονιά τους σε ότι αφορά ευκαιρίες και απειλές, αυτός ο κόσμος θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση καθώς κινούμεστε προς το νέο αιώνα.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Wednesday, 17-Dec-97 13:09:11

    [01] Ελληνοτουρκικά

    Το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαιο, αλλα και τής προσάρτησης της κατεχόμενης Βορειας Κυπρου στην Τουρκια, δεν απέκλεισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος όμως τονισε ότι αυτό δεν συμφέρει την Αγκυρα.

    Μετά τις συναντήσεις που είχε με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, τους οποίους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις,ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι διαπιστώνεται συμφωνια στους χειρισμους εναντι της Τουρκιας, αν και - οπως ειπε - υπαρχουν διαφορες στην τακτικη.

    Ο Κωστας Καραμανλης χαρακτηρισε θετικη την αποφαση του Λουξεμβουργου, την οποια απεδωσε πριν απ'όλα στην προκλητικη σταση της Αγκυρας.Κατηγορησε ταυτοχρονα τον Πρωθυπουργο οτι καθυστερησε να ενημερωσει τα κομματα και τονισε οτι η ανταλλαγη αποψεων ειναι επιβεβλημενη, αλλα πρεπει να γινεται και οταν οι εξελιξεις ειναι αρνητικες.

    Η Αλεκα Παπαρηγα εξεφρασε εντονη ανησυχια, γιατι - οπως ειπε - οι Αμερικανοι και το ΝΑΤΟ μεσα απο μια τεχνητη οξυνση που σχεδιαζουν θα επιχειρησουν την επιβολη συνολικων λυσεων στο Αιγαιο και στη Κυπρο.

    Ο Νικος Κωνσταντοπουλος δήλωσε οτι δεν ειναι περιοδος για θριαμβολογιες ή δημιουργια εντυπωσεων για λογους εσωτερικης καταναλωσης ενω ο Δημητρης Τσοβολας συνεστησε ψυχραιμια και συνεση.

    [02] Γιλμάζ-ΗΠΑ

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσουτ Γιλμάζ αναμένεται σήμερα για πενθήμερη επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την ελπίδα ότι κοντά στον παραδοσιακό σύμμαχο θα βρεί την παρηγοριά που χρειάζεται μετά την απογοήτευση που επεφύλαξε στην Αγκυρα η σύνοδος κορυφής του Λουξεμβούργου. Αυτό όμως κάθε άλλο, παρά σίγουρο είναι ότι θα το πετύχει.

    Η επίσκεψη του Γιλμάζ, που περιλαμβάνει μία συνάντηση με τον πρόεδρο Κλίντον την Παρασκευή, σημειώνεται ενώ η Αγκυρα δεν παραλείπει να εκφράζει την δυσαρέσκειά της για την απόρριψη που εισέπραξε στο Λουξεμβούργο, πολλαπλασιάζοντας τις προκλητικές δηλώσεις, με τον κίνδυνο να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της με την Ευρωπαική Ενωση.

    Οι απειλές που εκτοξεύει επί παραδείγματι η Αγκυρα για "ενσωμάτωση" της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου, αν η Ευρωπαική Ενωση αρχίσει, όπως έχει αποφασίσει εξάλλου, τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της νήσου στους κόλπους της, πιστεύεται ότι δεν έτυχαν ιδιαίτερα ευνοικής αποδοχής εκ μέρους της Ουάσινγκτον.

    Οι πολιτικοί παρατηρητές υπενθυμίζουν σχετικά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες καταβάλλουν προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακίο πρόβλημα με τη βοήθεια του ειδικού απεσταλμένου του προέδρου Κλίντον, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αρχιτέκτονα της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον.

    "Ολα τα θέματα που έχουν εγείρει οι Ευρωπαίοι προς την Τουρκία, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι προβλήματα υπαρκτά και στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και ο κ. Κλίντον θα τα θέσει" κατά τις συνομιλίες, παρατηρεί ο Μπουλέντ Αλί Ριζά, διευθυντής τουρκικών υποθέσεων του Κέντρου Διεθνών Στρατηγικών Μελετών της Ουάσινγκτον.

    Στην διάρκεια της επίσκεψής του ο Γιλμάζ θα συναντηθεί επίσης με τον αντιπρόεδρο Αλ Γκορ, την υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ και τον υπουργό Αμυνας Ουίλιαμ Κόεν.

    Σημαντικό θεωρείται και το οικονομικό σκέλος της επίσκεψης του Γιλμάζ, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τους υπουργούς Οικονομικών Ρόμπερτ Ρούμπιν και Ενέργειας Φεντερίκο Πένα, καθώς και με τους προέδρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μισέλ Καμντεσύς και της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζέιμο Βόλφενζον.

    Η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες για την αντιμετώπιση των οικονομικών της προβλημάτων μία στιγμή κατά την οποία ο πληθωρισμός ξεπερνά το 90%. Προσπαθεί ακόμη να εξασφαλίσει την αμερικανική υποστήριξη για την διέλευση του πετρελαιαγωγού της Κασπίας από το έδαφός της.

    Την Παρασκευή ο Γιλμάζ θα υπογράψει με τον αντιπρόεδρο Αλ Γκορ συμφωνία αγοράς 26 Μπόινγκ 737-800 για τις τουρκικές αερογραμμές, ύψους 830 εκατομμυρίων δολαρίων.

    [03] Ντίνι

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λαμπέρτο Ντίνι ισχυρίστηκε σήμερα ότι η σύνοδος κορυφής του Λουξεμβούργου "προσέβαλε την Τουρκία", προκειμένου να εξασφαλίσει την συμφωνία της Ελλάδας και της Γερμανίας.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ρεπούμπλικα, ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών εκφράζει τη λύπη του που "η Λουξεμβουργιανή προεδρία προτίμησε να ευνοήσει την Ελλάδα" στην διάρκεια της συνόδου κορυφής της 12ης και 13ης Δεκεμβρίου.

    "Προκειμένου να εξασφαλίσει την συμφωνία της Ελλάδας και της Γερμανίας το ευρωπαικό συμβούλιο έθεσε όρους που προσέβαλαν την Τουρκία", ισχυρίστηκε ο Ντίνι.

    Κατά τον ιταλό υπουργό Εξωτερικών δεν υπήρχε λόγος να περιληφθεί η φράση που αναφέρεται στην προσφυγή στον Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, "διότι πρόκειται απλώς για την συμμετοχή της Τουρκίας στην διάσκεψη του Λονδίνου που είναι ένα φόρουμ συζητήσεων και όχι διαπραγματεύσεων", είπε και συνέχισε:

    "Η τουρκική αντίδραση ήταν προβλέψιμη και προβλεπόμενη", αλλά "η λουξεμβουργιανή προεδρία προτίμησε να ευνοήσει την Ελλάδα".

    Τέλος ο Ντίνι εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βρετανία, η οποία θα ασκήσει την προεδρία της Ευρωπαικής Ενωσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 1998, θα κατορθώσει να πείσει την Τουρκία να μετάσχει στην διάσκεψη του Λονδίνου.

    [04] Νέα Δημοκρατία

    Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για τις προγραμματικές συμφωνίες, εξαπέλυσε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ν. Δ.

    Ο Κώστας Καραμανλής χαρακτή0ρισε υποπτη τη διαχειρηση των ανακοινωθεντων προγραμματικων συμφωνιων και δηλωσε οτι η Ν.Δ. ως κυβερνηση θα αναζητησει και ποινικες ευθυνες εφ οσον υπαρξουν στοιχεια.

    Οι τονοι στη Βουλη ανεβηκαν όταν ο Κώστας Καραμανλής είπε χαρακτηριστικά: ή είστε αδαείς καί ερασιτέχνες η εκτρέφετε σκόπιμα την αδιαφάνεια καί την άνθηση της διαφθοράς.

    Ο θεσμός ειναι θετικός για την οικονομία και την απασχόληση απάντησε ο υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης και προανήγγειλε τη συνέχιση του και μετά την 1η Ιανουαρίου του Ι998.

    [05] Στεφανόπουλος

    Εφτασε τελικώς, στην Οδυσσό ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο οποίος παρέμενε στο Κιέβο λόγω των μηχανικών προβλημάτων που παρουσιάσθηκαν στο αεροσκάφος του.

    Μιλώντας στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας , επέκρινε την πολιτικη της Τουρκίας και έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη σεβασμού των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου.

    [Γ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Wednesday, 17-Dec-97 13:08:55

    [06] Σκόπια-Ονομα

    Στο γνωστό μέχρι σήμερα μοτίβο αναφορικά με τις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα, εκτυλίχθηκε η ομιλία του προέδρου της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ στο Κοινοβούλιο της χώρας του, με μόνη εξαίρεση το ότι για πρώτη φορά δήλωσε δημόσια ότι η χώρα του έχει ``δικαίωμα και υποχρέωση να θέτει στους διεθνείς οργανισμούς το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων της μειονότητάς της``, που κατοικεί στις γειτονικές χώρες και να ``τάσσεται αλληλέγγυα με το τμήμα του μακεδονικού λαού που κατοικεί σε αυτές``.

    Οσον αφορά το θέμα του ονόματος, υποστήριξε ότι η χώρα του, με την ελπίδα της συμβολής, πρότεινε στον ΟΗΕ να χρησιμοποιείται διεθνώς το συνταγματικό όνομα και σε συνεννόηση με την Ελλάδα να αποκαλεί η τελευταία την ΠΓΔΜ με το όνομα που εκείνη θεωρεί πιο κατάλληλο.

    Διευκρίνισε ότι η ΠΓΔΜ δεν μπορεί να υποχρεώσει την Ελλάδα να την αποκαλεί όπως αυτή επιθυμεί και ισχυρίσθηκε ότι δόθηκε έτσι στην Ελλάδα η ευκαιρία να βρει μια διαφορετική, αμοιβαία αποδεκτή λύση, παρ' όλο που αυτό δεν θα γινόταν τόσο καλά δεκτό στην ίδια τη χώρα του.

    Μόνο, που, όπως πρόσθεσε, η ελληνική πλευρά μέχρι τώρα αντιμετώπισε αρνητικά την πρόταση. Παραδέχθηκε πάντως ότι η παράταση των συνομιλιών για το όνομα επιδρά αρνητικά ιδιαίτερα σε διεθνή κλίμακα και ειδικότερα στις σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς απέδωσε στην Ελλάδα την καθυστέρηση να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία συνεργασίας της χώρας του με την Ευρώπη, που τα Σκόπια αναμένουν ότι θα αρχίσει να εφαρμόζεται από 1 Ιανουαρίου του 1998. Για το θέμα αυτό, πάντως, είπε ότι η παράταση των συνομιλιών και η συνέχιση της διαφωνίας ``μπορεί να τροφοδοτήσει μη ρεαλιστικές προσδοκίες, ότι είναι δυνατό να υποκύψουμε σε κάποιες πιέσεις με αποτέλεσμα να χάσουμε την εθνική μας ταυτότητα και να απαρνηθούμε ζωτικά εθνικά συμφέροντα.

    [07] Βόμβα στο σπίτι του Χότζα

    Ενας εκρηκτικός μηχανισμός ανατινάχθηκε μπροστά στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο πρώην ηγέτης της Αλβανίας Εμβέρ Χότζα στο Αργυρόκαστρο, ανακοίνωσαν αυτόπτες μάρτυρες και η αστυνομία της πόλης.

    "Η πρόσοψη του σπιτιού καταστράφηκε και το ισόγειο του κτιρίου έχει υποστεί σοβαρές ζημιές" πρόσθεσαν οι ίδιες πηγες.

    Η Σάμπρι Χότζα, μια 56χρονη μακρυνή συγγενής του πρωην ηγέτη της Αλβανίας, δήλωσε οτι τραυματίστηκε μέσα το σπίτι της, που απέχει περίπου επτα μέτρα απο το σημείο της έκρηξης, απο κομματια γυαλιού που την χτύπησαν στο πρόσωπο.

    Ο εισαγγελέας του Αργυροκάστρου Σκελκίμ Μουσταφά δήλωσε σήμερα οτι η επίθεση εναντίον του σπιτιού του Χοτζα έχει ως στόχο την δημιουργία πανικού στην πόλη.

    "Αυτό είναι το τρίτο επεισόδιο μέσα σε τρεις ημέρες, γεγονός που μας πείθει οτι αυτες οι επιθέσεις δεν είναι πράξεις εκδίκησης αλλα τρομοκρατικές ενέργειες που έχουν ως στόχο να σπείρουν τον πανικό στον κόσμο", πρόσθεσε ο Μουσταφά.

    Η αστυνομία ανακοίνωσε οτι από 7 εως 20 κιλά ισχυρών εκρηκτικών είχαν τοποθετηθεί κοντα στήν μπροστινή πόρτα του κτιρίου και πρόσθεσε οτι ενας αυτόπτης μαρτυρας δήλωσε πως είδε τρείς ανδρες να τοποθετούν τον εκρηκτικό μηχανισμό γύρω στι 20.20 (τοπικη ώρα) την Δευτέρα.

    Το σπίτι του Χότζα έχει μετατραπεί σε μουσείο και έχει γίνει χώρος προσκυνήματος για τους σκληροπυρηνικούς κομμουνιστές.

    [Δ] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Wednesday, 17-Dec-97 13:09:25

    [08] Ρωσία-ΝΑΤΟ

    Τη σύμφωνη γνώμη του ΝΑΤΟ, ότι στο χρονοδιάγραμμα των δραστηριοτήτων του 1998 θα συμπεριληφθούν και οι συνομιλίες για τις στρατιωτικές επιπτώσεις από την ένταξη στη Συμμαχία της Πολωνίας, της Δημοκρατίας της Τσεχίας και της Ουγγαρίας, έχει αποσπάσει Ρωσία, υποστήριξε χθες βράδυ το περιβάλλον του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, " πρόκειται να τεθούν στην ημερήσια διάταξη του κοινού Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας για το 1998 τα ζητήματα της στρατιωτικής υποδομής στις περιοχές των νέων χωρών μελών του ΝΑΤΟ και το πρόβλημα της δημιουργίας ενός μηχανισμού διαφάνειας στον στρατιωτικό τομέα".

    "Είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε όσον το δυνατόν πιό εποικοδομητικά με το ΝΑΤΟ" διαβεβαιώνει το περιβάλλον του υπουργού Γεβγκένι Πριμακόφ, προσθέτοντας όμως ότι "η αρνητική στάση της Ρωσίας έναντι της επέκτασης του ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη".

    Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του κοινού Συμβουλίου ΝΑΤΟ- Ρωσίας, πρόκειται να αποφασισθεί σήμερα κατά τη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας με τον Πριμακόφ στις Βρυξέλλες.

    [09] Βρετανία: 'Ενταλμα συλλήψεως στον Σάρουαρ

    'Ενταλμα συλλήψεως για την κατηγορία της εκλογικής απάτης εξεδόθη εναντίον του πολυεκατομμυριούχου επιχειρηματία Μοχάμεντ Σάρουαρ, του πρώτου Μουσουλμάνου που εξελέγη μέλος του βρετανικού Κοινοβουλίου, ανακοινώθηκε χθες βράδυ από την αστυνομία.

    Ο Σάρουαρ, που από την πλευρά του αρνείται πως διέπραξε όποια παρανομία, θα παρουσιασθεί οικειοθελώς σήμερα στο δικαστήριο της εκλογικής του περιφέρειας στη Γλασκώβη, όπως ανακοίνωσαν οι δικαστικές αρχές.

    Η έκδοση του εντάλματος σύλληψης απετέλεσε πηγή μεγάλης αμηχανίας για το κυβερνών Εργατικό Κόμμα, μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του οποίου ήταν ο Σάρουαρ έως τον περασμένο Ιούνιο, οπότε και αποπέμφθηκε από αυτήν μετά τις πρώτες καταγγελίες.

    Ο πλήρης κατάλογος των κατηγοριών που αντιμετωπίζει ο μουσουλμάνος επιχειρηματίας περιλαμβάνει την καθυστερημένη εγγραφή των εκλογέων στους καταλόγους, την παραπλάνηση του έργου της Δικαιοσύνης, και της παράβασης του νόμου σχετικά με το μέγεθος των εκλογικών δαπανών των υποψηφίων.

    [Ε] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Wednesday, 17-Dec-97 13:09:41

    [10] Κάπνισμα

    Το κάπνισμα πρέπει ν'αντιμετωπίζεται όπως οποιοσδήποτε άλλος εθισμός, όπως η κοκαϊνη και το αλκοόλ, με ένα συνδυασμό φαρμάκων, θεραπείας συμπεριφοράς και κοινωνικής πίεσης, ανακοινωσαν σήμερα αμερικανοί εμπειρογνώμονες.

    Οι καπνιστές μπορεί να θέλουν να κόψουν άπαξ το κάπνισμα αλλά αυτό δεν αποτελεί πάντα τον καλύτερο τρόπο, δήλωσαν ο Πολ Κινσιρίπινι του πανεπιστημίου του Τέξας και μια ομάδα συνεργατών του σε άρθρο τους στην Επιθεώρηση του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου.

    "Είναι ενδιαφέρον ότι η πλειοψηφία των πρώην καπνιστών (85%) υποστηρίζουν ότι θέλουν από μόνοι τους να σταματήσουν το κάπνισμα δια μιάς (σε ποσοστό 85%) ή με σταδιακό περιορισμό ώστε να έρθει η ημέρα που δεν θα καπνίσουν κανένα τσιγάρο (σε ποσοστό 13%).

    Ηδη λιγότερο από το 15% των Αμερικανών που σταμάτησαν το κάπνισμα για μια ημέρα, συνεχίζουν να είναι το ίδιο εγκρατείς ένα χρόνο αργότερα.

    Η κατανάλωση της τσίχλας νικοτίνης από 40% έφθασε το 60%. "Τελικά η Αμερικανική Οργάνωση Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε πρόσφατα το αντικαταθλιπτικό Glaxo Wellcome Plc.'s Zyban", σημειώνεται στο άρθρο. Οι ίδιοι επιστήμονες τονίζουν ότι φάρμακα μπορεί ακόμη να χρησιμοποιούνται για να αναχαιτίσουν την ανάπτυξη μορφών καρκίνου που προκαλούνται από το κάπνισμα. "Για παράδειγμα η συνεχής χορήγηση ισοθειοκυανικού βενζενυλίου που βρίσκεται φυσικά στο νεροκάρδαμο και άλλα σταυρανθή λαχανικά, είναι γνωστό ότι ανακόπτουν την μετάσταση καρκίνου των πνευμόνων σε ποντικούς που φέρουν τον παράγοντα ΝΝΚ που προκαλεί καρκίνο.

    "Το κάπνισμα είναι ένας εθισμός, δεν είναι απλώς μια συνήθεια, αυτό είναι σαφές. Λιγότερο από το 15% των Αμερικανών που σταματούν να καπνίζουν για μια ημέρα, συνεχίζουν έτσι και ένα χρόνο αργότερα. Μεταξύ αυτών που "κάνουν μόνο ένα τσιγαράκι την ημέρα", το 33% στο 50% θα γίνουν εξαρτώμενοι της νικοτίνης. Ανάμεσα στους κανονικούς καπνιστές η εξάρτηση είναι ακόμη μεγαλύτερη και κυμαίνεται από 70% έως 90%.

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφονται 434.000 θάνατοι ετησίως από το κάπνισμα, δηλαδή περίπου 1.200 την ημέρα ή περίπου 50 την ώρα.

    Ο καπνός ευθύνεται για τους θανάτους κάθε χρόνο των περισσότερων Αμερικανών σε σχέση με το αλκοόλ, την κοκαϊνη, την ηρωίνη, τις ανθρωποκτονίες, τις αυτοκτονίες, τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, τις φωτιές και το ΑΙDS.

    Πάντως οι Αμερικανοί συνεχίζουν να καπνίζουν. Περίπου το 1/4 των ενηλίκων, δηλαδή κάπου 48 εκατομμύρια είναι καπνιστές. Περίπου το 1/5 των εφήβων επίσης καπνίζει κάθε μέρα.

    [ΣΤ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Wednesday, 17-Dec-97 12:24:57
    Θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαιο και τσουχτερό κρύο σήμερα αλλά και νεφώσεις, τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας.

    Στην Αττική, νεφώσεις με ασθενέις τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στην Πάρνηθα, και θερμοκρασία στην Αθήνα ως 9 βαθμούς.

    Νεφώσεις με χιονόνερο στη Θεσσαλονίκη, χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά και θερμοκρασία ως 5 βαθμούς.

    [Ζ] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Wednesday, 17-Dec-97 12:25:09
    Σήμερα και αυριο,σε όλη τη χώρα θα υπάρχει συννεφιά, με τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς και στα πεδινά της Κεντρικής και Βόρειας χώρας.

    Οι άνεμοι στα Δυτικά θα είναι νοτιοανατολικοί 6 με 7 μποφώρ και στα Ανατολικά βορειοανατολικοί, πολύ ισχυροί μέχρι θυελλώδεις 7 με 8 και κατά τόπους στο Αιγαίο 9 μποφώρ.Η θερμοκρασία θα φθασει στα Βόρεια τους 5 βαθμούς, στα Δυτικά τους 12 και στην υπόλοιπη χώρα τους 13 βαθμούς Κελσίου.

    Την Παρασκευή, στη Δυτική Ελλάδα ο καιρός θα είναι σχετικά βελτιωμένος με τοπική μόνο συννεφιά. Στην υπόλοιπη όμως χωρα, θα έχουμε και πάλι τοπικές βροχές και ασθενεις χιονοπτώσεις στα ορεινά.

    Οι άνεμοι παραμένουν νοτιοανατολικοί στα Δυτικά, γύρω στα 5 με 6 και τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφώρ, και στα Ανατολικά βορειοανατολικοί 6 με 7 και πιθανότατα στο Αιγαίο 8 μποφώρ, ενώ η θερμοκρασία ανεβαίνει λίγο και θα φθάσει το μεσημέρι τους 6 με 7 βαθμούς στα Βόρεια και τους 13 με 14 στις άλλες περιοχές.Στη διαρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωί στα Κεντρικά και Βόρεια ηπειρωτικά, θα υπαρχει παγετός.

    (c) ANT1 Radio 1997


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Wednesday, 17 December 1997 - 12:46:21 UTC