Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-12-16

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Ενημέρωση πριν την ένταση

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Στέιτ Ντιπάρτμεντ
  • [02] Γιλμάζ
  • [03] Εβερτ
  • [04] Ντενκτάς
  • [05] ΔΗΚΚΙ
  • [06] Καραμανλής
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [07] Κακοκαιρία
  • [08] Παιδεία
  • [09] Παναγοπούλου
  • [10] Σατανιστές
  • [11] Καταλύτες
  • [12] UNICEF
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [13] Τουρκία-Ισλαμιστές
  • [14] Τουρκία-Ρωσία
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [15] ΗΠΑ-ΕURO
  • [16] Κόφι Αναν
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [17] Σχολή πίτσας
  • [18] Βρετανία-αίμα
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [19] Ο.Ο.Σ.Α-Ελληνική οικονομία
  • [20] Πρόυπολογισμός
  • [21] Ελενχοι στην αγορά
  • [22] Ελενχος δωρεών για κατοικία
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [23] Παχυσαρκία
  • [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Ενημέρωση πριν την ένταση

    Last Updated: Tuesday, 16-Dec-97 12:10:25
    Διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής του Λουξεμβούργου.

    Συνάντηση το πρωί με τον πρόεδρο της Νέα Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή όπου μετά το τέλος των συναντήσεων ο Κώστας Σημίτης θα δώσει συνέντευξη Τύπου

    Τη δυσαρεσκειά της για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τις υπό ένταξη χώρες εξέφρασε διακριτικά η Ουάσιγκτον. "Οι ΗΠΑ θέλουν τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρώπη", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ.

    Σε Αμερικανική βοήθεια φαίνεται να προσβλέπει και η Αγκυρα που σκληραίνει τη στάση της, μετά την απόφαση των 15 στο Λουξεμβούργο, να μην αρχίσουν διαπραγματεύσεις για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Μεσούτ Γιλμάζ επανέλαβε τις απειλές για προσάρτηση των Κατεχομένων, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση λειτουργεί ως οργανο της Ελλάδας, επετέθη κατά της Γερμανίας και έκανε λόγο για ανέγερση ενός νέου τείχους του Βερολίνου.

    Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ δήλωσε ότι η διαμάχη της Αγκυρας με την Ευρωπαική Ενωση δεν θα εχει επιπτώσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ.

    Ακρως προκλητικός και ο Ραούφ Ντενκτάς, που δηλώνει ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο Κοινότητες στην Κύπρο έχουν πεθάνει, όπως και η ιδέα του Ομόσπονδου Κράτους.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Tuesday, 16-Dec-97 13:52:36

    [01] Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς να επικρίνει άμεσα την Ευρωπαική Ενωση, διαφοροποιήθηκε απο την απόφαση της ΕΕ η οποία απέφυγε να θέσει την Τουρκία σε λίστα αναμονής για μελλοντική ένταξη. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Φόλει δήλωσε: "Οι ΗΠΑ θέλουν την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρώπη". Λέγοντας οτι είναι μια απόφαση που θα λάβει η ΕΕ ο Φόλει πρόσθεσε:

    "Πιστεύουμε οτι η θέση της Τουρκίας είναι στην Ευρώπη. Με τον καιρό η Τουρκία θα πρέπει να έχει μια θέση". Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης θα συζητήσουν το θέμα με τον τούρκο πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ που θα συνατηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Μπίλ Κλίντον την Πέμπτη.

    [02] Γιλμάζ

    Την πρόθεση της Αγκυρας να περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε Αμερικανούς δημοσιογράφους στην Αγκυρα, λίγες ημέρες πριν την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ όπου την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Σε σχετική ανταπόκριση από την τουρκική πρωτεύουσα, η σημερινή ``Ουάσιγκτον Ποστ`` αναφέρεται στην έντονη αντίδραση του κ. Γιλμάζ έναντι της πρόσφατης απόφασης της συνόδου κορυφής του Λουξεμβούργου σχετικά με την προοπτική ένταξης της χώρας του στην ΕΕ. Ο κ. Γιλμάζ απείλησε ότι θα διακόψει κάθε πολιτική συζήτηση με την Ευρ. Ενωση σε ό,τι αφορά θέματα σχετικά με τις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα και το Κυπριακό. Ο κ. Γιλμάζ κατηγόρησε την ΕΕ για την ανέγερση ενός ``νέου, πολιτιστικού τοίχους του Βερολίνου`` που σκοπό έχει τον αποκλεισμό της Τουρκίας. Κατηγόρησε επίσης την ΕΕ ότι λειτουργεί ως όργανο της Ελλάδας και επιτέθηκε κατά της Γερμανίας για την αντίθεσή της στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Σύμφωνα με την έγκυρη αμερικανική εφημερίδα, ``η κατάρρευση της υποψηφιότητας της Τουρκίας για ένταξη στο κλαμπ των πλούσιων ευρωπαίκών κρατών αποτελεί πλήγμα για τ ις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να πετύχει πολιτική λύση του Κυπριακού. Οι ΗΠΑ, που τελευταία έχουν εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες στην Κύπρο, ήλπιζαν ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της θα βοηθούσαν να εξασφαλίσουν πιό ήπια στάση της Αγκυρας, ενθαρρύνοντας την αίτηση ένταξής της στην ΕΕ``. Η εφημερίδα φιλοξενεί την εκτίμηση του διευθυντή του τμήματος τουρκικών σπουδών στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτον ότι ``όλη η στρατηγική της Ουάσιγκτον είναι βασισμένη στον παράγοντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ΕΕ, συνέχισε, αναμενόταν να προσφέρει αρκετά στην Τουρκία για να της επιτρέψει να δώσει και αυτή λίγο στην Κύπρο και στις διαφορές στο Αιγαίο``.

    Ο κ. Γιλμάζ επανέλαβε ότι η απόρριψη της Τουρκίας θα είναι υπεύθυνη για όποια αρνητική εξέλιξη στο νησί και πρόσθεσε ότι η Αγκυρα θα εντείνει τη διαδικασία ενσωμάτωσης των Τουρκοκυπρίων. Ο κ. Γιλμάζ δήλωσε πάντως ότι η Τουρκία δεν είναι απομονωμένη, τονίζοντας ότι έχει φίλους στην Ουάσιγκτον, την περιοχή του Καυκάσου και την Κεντρική Ασία, ενώ επεσήμανε με έμφαση την αναπτυσσόμενη σχέση της χώρας του με το Ισραήλ.

    [03] Εβερτ

    Ηταν επιτυχία η απόφαση της συνοδου κορυφής του Λουξεμβούργου να μην μπει η Τουρκία στην Ενωμένη Ευρώπη τόνισε ο Εβερτ και πρόσθεσε ότι τις επιτυχίες δεν πρέπει να τις υποβαθμίζουμε.

    Σημείωσε όμως ότι ακόμα και η Ελλάδα να τασόταν υπέρ της ένταξης της Τουρκίας, οι Ευρωπαίοι θα έλεγαν όχι.

    [04] Ντενκτάς

    Ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε πως η ιδέα ενός ομόσπονδου κράτους δεν περιέχεται πλέον στην ατζέντα των συνομιλιών, μετά την απόφαση της Ευρωπαικής Ενωσης (ΕΕ) να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες με την κυπριακή πλευρά και πρόσθεσε πως "οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο κοινότητες έχουν πεθάνει". Ο Ραούφ Ντενκτάς τόνισε, μετά από την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερόγλου, ότι "η ελληνοκυπριακή πλευρά προβάλλει απαιτήσεις πάνω στην Κύπρο, αγνοώντας τα δικαιώματα της Τουρκίας. Υπάρχουν δύο κράτη στην Κύπρο που πρέπει να έχουν καλές σχέσεις γειτονίας και να σέβονται το ένα τα δικαιώματα του άλλου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος προς την επανένωση".

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο ηγέτης του ψευδοκράτους επεσήμανε πως "αυτοί που αναγνωρίζουν το κράτος μας θα έρθουν και θα μας συναντήσουν. Είναι χάσιμο χρόνου να έχουμε συναντήσεις με αυτούς που δεν μας αναγνωρίζουν".

    [05] ΔΗΚΚΙ

    Αποχωρηση δέκα στελεχών του ΔΗΚΚΙ με καταγγελίες του ανεξάρτητου βουλευτή κ. Καράκωστα για αυταρχική συμπεριφορά Τσοβόλα καί αδιαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών του κόμματος.

    Ωστόσο ,όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΔΙΚΚΗ τα στελέχη αυτά δεν ανήκουν στη δύναμη του κόμματος εδώ καί καιρό.

    Ακόμη, κύκλοι του ΔΙΚΚΗ κάνουν λόγο για επέμβαση του ΠΑΣΟΚ στα εσωτερικά του κόμματος με αιχμή του δόρατος τον κύριο Καράκωστα

    [06] Καραμανλής

    Υποπτη χαρακτηρισε ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Κωστας Καραμανλης την διαχειριση των προγραμματικων συμφωνιων που ανακοινωσε η κυβερνηση και δηλωσε οτι το κομμα του ως κυβερνηση θα αναζητησει και ποινικες ευθυνες εαν υπαρξουν στοιχεια.

    Ο θεσμος αυτος ειναι θετικος για την οικονομια και την απασχοληση απαντησε ο υπουργος Μεταφορων Τασος Μαντελης και συνεχιστει οπως ειπε και μετα την πρωτη πρωτου 98.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Tuesday, 16-Dec-97 13:51:31

    [07] Κακοκαιρία

    Βροχές, χιόνια, θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι και νέα πτώση της θερμοκρασίας ειναι για σήμερα τα χαρακτηριστικά του καιρου ενω δεν αποκλειεται να πεσουν τα πρωτα χιονια στην Παρνηθα. Απο τη νυχτα χιονιζει και στα πεδινα της βορειας Ελλαδας ενω στο Νευροκοπι και τον Βολακα Δραμας το χιονι εχει φτασει στους 30 ποντους.

    Με αντιολισθητικες αλυσιδες γινεται η κινηση στο ορεινο οδικο δικτυο των νομων Γρεβενων και Φλωρινης οπως επισης αλυσιδες χρειαζονται στην Καταρα, στην εθνικη Ιωαννινων Κοζανης στο Πενταλοφο και στη νεα εθνικη Λαρισας Κοζανης κοντα στην Ελλασονα.

    Στα πελαγη πνεουν θυελλωδεις ανεμοι που φτανουν τοπικα τα 9 μποφωρ και εχει κλεισει η πορθμιακη γραμμη Καβαλας Πρινου.

    [08] Παιδεία

    Με σύγχρονα μέσα και σε ειδικές αίθουσες διδασκαλίας υποσχεται το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ότι θα γίνονται τα μαθήματα σε 252 σχολεία της χωρας.

    Το πειραματικό πρόγραμμα προβλέπει ακόμη σύνδεση του σχολείου με τις τοπικες κοινωνίες.

    [09] Παναγοπούλου

    Ενας ακομη μάρτυρας στη πολυκροτη δίκη Δοξιάδη - Παναγοπουλου κατέθεσε ότι η ηθοποιος κατέστρωνε σχέδιο δολοφονίας του σκηνοθέτη, ενώ οι οικονομικές διαφορές του ζεύγους σύμφωνα με αναφορές μαρτυρων, περιστρέφονταν στη μικρή τους κορη.

    [10] Σατανιστές

    Με την καταθεση της Βαρβαρας Αγγελοπουλου, που στην πρωτη δικη των Ασημακη Κατσουλα, Μανου Δημητροκαλλη και Δημητρας Μαργιετη, ειχε καταδικασθει σε φυλακιση 16 μηνων για υποθαλψη εγκληματια και ψευδορκια, συνεχιζεται το Μεικτο Ορκωτο Εφετειο η δικη των σατανιστων. Η μαρτυρας με κλαματα κατεθεσε πως ο Ασημακης Κατσουλας την μυησε στον σατανισμο και πως την εξεβιαζε προκειμενου να κανει κακο στους γονεις της για να γινει οπαδος του σατανα .

    [11] Καταλύτες

    Στη δημιουργία νέων ρύπων στην ατμόσφαιρα και μάλιστα με αποδεδειγμένη καρκινογόνο δράση οδηγούν η κακη συντηρηση των καταλυτων οπως και η μη ανανεωση τους στα αυτοκινητα νεας τεχνολογιας τονιζει ο επικεφαλης του Εργαστηριου Εφαρμοσμενης Φυσικης του ΤΕΙ Θεσσαλονικης κ. Βοσνιακος.Οπως προκυπτει απο ερευνα τεσσαρων ερευνητικων ιδρυματων οι παλιοι καταλυτες των επιβατικων αυτοκινητων ευθυνονται κυριως για τη ρυπανση στη Θεσσαλονικη .

    Εξισου απογοητευτικη ομως ειναι και η εικονα στην Αθηνα αφου απο το περιπου 1 εκ. αυτοκινητα νεας τεχνολογιας που κυκλοφορουν μονο 3χιλιαδες εχουν αλλαξει καταλυτη.

    [12] UNICEF

    Επτά εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν το χρόνο από την πείνα υπολογίζει στην εκθεσή της η UNICEF και προσθετει οτι ο υποσιτισμος ακομη κι αν δεν σκοτωνει τα παιδια αφηνει τα θυματα του με φυσικες αναπηριες και νοητικες βλαβες.

    Συμφωνα με την εκθεση 3 στα 4 παιδια που πεθαινουν παγκοσμιως απο αιτιες σχετικα με τον υποσιτισμο ειναι αυτα που οι επιστημονες θεωρουν ως ελαφρα η μετρια υποσιτισμενα και δεν παρουσιαζουν εξωτερικα σημαδια του προβληματος

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Tuesday, 16-Dec-97 13:52:22

    [13] Τουρκία-Ισλαμιστές

    Το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο χρειάζεται ακόμη αρκετό χρόνο για να αποφανθεί εάν θα πρέπει να διαλυθεί το ισλαμικό Κόμμα της Ευημερίας με το σκεπτικό ότι η δράση του απειλεί τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, σύμφωνα με τον επικεφαλής του δικαστηρίου, Γεκτά Γκουνγκόρ Οζντέν.

    "Τίποτα δεν είναι σίγουρο μέχρι να αναγνωσθεί η έκθεση και κλείσει η υπόθεση", δήλωσε ο τούρκος δικαστής στους δημοσιογράφους, ζητώντας από τους εκπροσώπους του Τύπου να μην περιμένουν πληροφορίες για την υπόθεση πριν από την Παρασκευή.

    "Είναι αδύνατο να γνωρίζω εκ των προτέρων πόσο θα διαρκέσει η ακρόαση των θέσεων ή ποιά θα είναι η απόφαση", δήλωσε ο επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

    Η εξέταση του φακέλου για την τύχη του κόμματος του Ερμπακάν, που είναι το μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό κόμμα στην Τουρκία, βρίσκεται στην τελευταία φάση της. Αξιωματούχοι του Συνταγματικού Δικαστηρίου ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι η τελική απόφαση δεν αναμένεται πριν από το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα.

    Οι εκπρόσωποι του Κόμματος της Ευημερίας υποστηρίζουν ότι μία απόφαση για τη διάλυση του κόμματος θα είναι αντίθετη με τις διεθνείς συμφωνίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει υπογράψει η Τουρκία.

    Ομως ο Οζντέν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η όποια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα βασίζεται στο Σύνταγμα και όχι στις διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    [14] Τουρκία-Ρωσία

    Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βίκτορ Τσερνομίρντιν έφθασε σήμερα στην Τουρκία, με σκοπό την υπογραφή μεταξύ άλλων συμφωνίας για την κατασκευή μεγάλου υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου, την οποία ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ γιλμάζ αποκάλεσε το συμβόλαιο του αιώνα. Μετά την απογοητευτική στάση που κράτησαν οι Ευρωπαίοι απέναντι στην Τουρκία, κατα τη σύνοδο Κορυφής, μια οικονομική συνεργασία με τους ρώσους μπορεί να καλύψει το χαμένο έδαφος και την ίδια στιγμή να γίνει κίνητρο για την καλυτέρευση των πολιτικών σχέσεων των δύο χωρών, οι οποίες είναι τεταμένες τελευταία. Η Ρωσία έχει κατηγορήσει επανειλημένα την Τουρκία πως επεμβαίνει στα ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή της Υπερκαυκασίας και της Μέσης Ασίας, υποστηρίζοντας τους τσετσένους. Το καθεστώς των Στενών και η διαμάχη γύρω απο τους S-300 αποτελούν άλλα δυο σημεία τριβής, μεταξύ των δύο χωρών. Ομως ο όγκος των σημερινών οικονομικών ανταλλαγών μεταξύ τους φτανει τα 12 δις δολλάρια, ενω τα φιλόδοξα σχέδια συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου και η πρόθεση συμπαραγωγής όπλων μπορούν να αποτελέσουν την απαρχή της επίλυσης των διαφορών τους. Η ύψους 13,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων συμφωνία που θα υπογραφεί, επιτρέπει στην Τουρκία, που σήμερα προμηθεύεται έξι δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, να αυξήσει σταδιακά τις προμήθειές της φθάνοντας το 2010 στα 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα

    Η Τουρκία, που την Κυριακή ανακοίνωσε ότι παγώνει τις επαφές με την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά τον αποκλεισμό της Αγκυρας από τα σχέδια των Βρυξελλών για τη διεύρυνση, ελπίζει ότι το ρωσικό φυσικό αέριο θα την βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις ενεργειακές ανάγκες της.

    Η συμφωνία για το φυσικό αέριο περιλαμβάνει την αύξηση της δυνατότητας που έχει ο υφιστάμενος αγωγός που περνά από την Ουκρανία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, αλλά και έναν αγωγό που θα ξεκινά από τη νότια Ρωσία, θα περνά κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα και θα καταλήγει στη βόρεια ακτή της Τουρκίας.

    Οι ενεργειακές απαιτήσεις της Τουρκίας αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο κατά 12% και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα η χώρα θα αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Tuesday, 16-Dec-97 13:53:02

    [15] ΗΠΑ-ΕURO

    Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Τέο Βάιγκελ και ένα επιτελείο γερμανών αξιωματούχων άρχισαν σήμερα αγώνα δρόμου στις Ηνωμένες Πολιτείες για να πείσουν τους αμερικανούς ότι το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα θα ωφελήσει ολόκληρο τον κόσμο.

    Το βασικό τους επιχείρημα είναι ότι με τη δημιουργία του ευρωπαϊκού νομίσματος θα υπάρχει επιτέλους ένα δεύτερο νόμισμα που θα μπορεί να παίξει ανταγωνιστικό ρόλο έναντι της κυριαρχίας του δολαρίου, μολονότι κανείς δεν γνωρίζει ακόμη, πως θα αντιμετωπίσουν οι αμερικανοί αυτην την προοπτική.

    Το γερμανικό επιτελείο, που επισκέπτεται πανεπιστήμια και κυβερνητικούς κύκλους στις Ηνωμένες Πολιτείες επισημαίνει με κάθε ευκαιρία ότι το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, μπορεί να τεθεί σε κυκλοφορία όπως έχει προγραμματισθεί, το 1999

    Το μέλλον του ευρώ θα είναι λαμπρό, ισχυρίζονται, μόνο εάν περιορισθεί σε μία μικρή ομάδα κρατών και δεν εισαχθεί ταυτοχρόνως σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν πάντως πως οι προθέσεις του αμερικανικού κεφαλαίου, καθώς και η πιθανότητα κερδοσκοπικής επίθεσης εναντίον του ευρώ θα γίνουν γνωστές απο την 1η μαίου του 1998, όταν αρχίζει η διαδικασία ένταξης της πρώτης ομάδας κρατων στη νομισματική σύγκλιση μεχρι την 1η Ιανουαρίου του 1999, οπότε και θα κλειδωθουν οι ισοτιμίες των νομισμάτων τους.

    [16] Κόφι Αναν

    Κυκλοφόρησε στα Ηνωμένα Εθνη έκθεση του Κόφιν Αναν, που αναφέρεται στην εντολή των καλών υπηρεσιών για το Κυπριακό, που έχει αναθέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας στο Γενικό Γραμματέα.

    Στην έκθεση που κατά τα καθιερωμένα υποβάλει ο Γενικός Γραμματέας κάθε εξάμηνο ενόψει της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που το παρόν εξάμηνο λήγει στις 31/12/97, ο κ. Αναν υπενθυμίζει ``την αποφασιστικότητά του να εντείνει τις προσπάθειες για την επίτευξη συνολικής λύσης του προβλήματος με τη διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων``.

    Ο κ. Αναν αναφέρεται στο διορισμό του ειδικού συμβούλου του για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ, στις συνομιλίες του Τρόιτμπεκ στη Νέα Υόρκη, που αναλώθηκαν ``σε κρίσιμες συζητήσεις βασισμένες στις αρχές που οι προκατοχοί του είχαν καθιερώσει στο

    πλαίσιο των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας``.

    Υπενθυμίζει ακόμη ότι υπογράμμισε πως η αναζήτηση ειρηνικής λύσης πρέπει να συνεχιστεί και σημείωσε ότι η διεθνής υποστήριξη για διαπραγματεύσεις ήταν πιο ισχυρή από ποτέ. Επίσης, η αδιαμφισβήτητη υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η παρουσία των ειδικών απεσταλμένων από πολλές χώρες ήταν η απόδειξη για την υψηλή προτεραιότητα που η διεθνής κοινότητα αποδίδει σε μια βιώσιμη συνολική λύση.

    Ο κ. Αναν χαρακτηρίζει το κλίμα της συνάντησης του Τρόιτμπεκ ``σαν εποικοδομητικό και φιλικό``.

    Επισημαίνει ότι κατά το δεύτερο κύκλο των συνομιλιών στην Γκλιόν της Ελβετίας ο Τουρκοκύπριος ηγέτης πληροφόρησε τον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα ότι λόγω της δημοσίευσης της ``Ατζέντα 2000`` της Ευρωπαϊκής Ενωσης επειδή εκκρεμούσαν ορισμένες διευκρινίσεις για τα αναφερόμενα στο εν λόγω κείμενο, θα συνεχίσει μεν να συμμετέχει στις περαιτέρω συζητήσεις με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη, αλλά αδυνατεί να υιοθετήσει κάποια επίσημη θέση ή συμφωνία. Ως εκ τούτου, προσθέτει ο κ. Αναν , οι συνομιλίες της Γκλιόν περαιτώθηκαν χωρίς να φτάσουν σε κάποιο αποτέλεσμα και επομένως θα ήταν αντιπαραγωγικός ο καθορισμός ενός αμέσου τρίτου κύκλου συνομιλιών.

    Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας αναφέρεται στις συνομιλίες που είχε στις 6 Οκτωβρίου με τον ``ηγέτη`` της ελληνοκυπριακής κοινότητας και στις 3 Νοεμβρίου με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κατά τις οποίες τους παρότρυνε να επιδείξουν πολιτική θέληση και να δουν τις πρόσφατες εξελίξεις με θετικό μάτι.

    Ο κ. Αναν αναφέρεται στη συνέχεια στις επαφές του Κόρντοβεζ στη Λευκωσία και τις επισκέψεις του στην Αθήνα, Αγκυρα και Λονδίνο, καθώς και στις Βρυξέλλες. Επίσης, στη συμμετοχή του κ. Κόρντοβεζ σε μια συνάντηση των ειδικών αντιπροσώπων στο Παρίσι στις 2 Δεκεμβρίου. Ακομη, στην ενημέρωση που έκανε ο κ. Κόρντοβεζ στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για όλες τις συζητήσεις και επαφές που είχε. Τους εξήγησε, γράφει, τους νέους παράγοντες και τις νέες περιστάσεις.

    Ο κ. Αναν υπογραμμίζει ότι ``το μήνυμα που έστειλε μέσω του κ. Κόρντοβεζ στους δυο ηγέτες και τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας ήταν ότι παραμένει δεσμευμένος να συνεχίσει

    την εντολή των καλών του υπηρεσιών μετά τις εκλογές.

    Τονίζει ότι οι ηγέτες διαφόρων κρατών και ανώτατοι αξιωματούχοι πολλών ενδιαφερομένων χωρών-μελών παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις προσπάθειές του και εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η συνέχιση του σημερινού στάτους-κβο επιφυλάσσει πολλούς κινδύνους.

    Αναφέρει ακόμη ότι οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων αποδέχθηκαν την πρόταση του κ. Κόρντοβεζ να επανέλθει στη Λευκωσία το Μάρτιο του 1998 για να συζητήσουν λεπτομερώς τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, παρατηρεί ο κ. Αναν, ήγειρε ορισμένα ερωτηματικά σχετικα με το στάτους-κβο των συμμετεχόντων σε προσεχείς συνομιλίες. ``Ο ειδικός μου αντιπρόσωπος, υπογράμμισε ο κ. Αναν, του τόνισε ότι σύμφωνα με την εντολή των καλών μου υπηρεσιών που δόθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας, η αποστολή των καλών υπηρεσιών προσφέρεται επί ίσοις όροις στις δυο κοινότητες. Και ο Γενικός Γραμματέας και όλοι οι εκπροσωποί του τηρούν σχολαστικά την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων και των ηγετών τους``.

    Υπογράμμισε ότι είναι πεπεισμένος πως είναι πολύ σημαντικό να υιοθετηθούν νέες προσεγγίσεις και να διασφαλιστεί ότι οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων θα επαναρχίσουν τις συνομιλίες το συντομότερο δυνατό, δηλαδή μια διαπραγματευτική διαδικασία που θα έχει σαν αντικείμενο την προετοιμασία των νομικών οργάνων που θα οδηγήσουν στη λύση.

    Τέλος, ο κ. Αναν εκφράζει ``την απεριόριστη εκτιμησή του προς τις κυβερνήσεις που έδειξαν ενδιαφέρον και ανησυχία και διόρισαν ειδικούς αντιπροσώπους για να τον συνδράμουν με ανεκτίμητες βοήθεια και συμβουλίες στην αποστολή του``.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Tuesday, 16-Dec-97 13:51:55

    [17] Σχολή πίτσας

    Διδάσκεται σάν μάθημα.

    Γιά τόν Ιταλό είναι μεγάλη τιμή νά γνωρίζει πώς νά φτιάχνει πίτσα καί μάλιστα νόστιμη πίτσα.

    Κάπως έτσι πρέπει νά σκέφθηκαν οί ιδρυτές τής πρώτης σχολής πίτσας πού διδάσκει επίσημα πλέον τήν τέχνη τής δημιουργίας της.

    Σέ διάστημα τριών εβδομαδων ο σπουδαστής αφού πληρώσει τό ποσόν τών οκτακοσίων δολλαρίων ήτοι 230 χιλιάδων δραχμών περίπου, μπορεί νά αποφοιτήσει μέ τό πτυχίο τού Σέφ στήν τσέπη.

    Η διδασκαλία τής σχολής βασίζεται εξ'ίσου στήν θεωρία καί τήν πρακτική.

    Οί μελλοντικοί σέφ περνούν τήν μία από τίς τέσσερεις ώρες στήν σχολή ημερησίως, διδασκόμενοι μυστικές συνταγές γιά τήν δημιουργία τής καλύτερης πίτσας.

    Πάντως οί καθηγητές τής πρωτότυπης σχολής ρίχνουν τό βάρος τής διδασκαλίας τους στήν δημιουργία τής καλύτερης ζύμης παρά στήν γαρνιτούρα.

    [18] Βρετανία-αίμα

    Σέ περίπου 3 χιλιάδες ασθενείς πού νοσηλεύθηκαν κατά καιρούς σε 100 από τα βρετανικά νοσοκομεία είναι δυνατόν να έχει χορηγηθεί ένα προϊόν αίματος, πού θεωρείται ύποπτο να έχει μολυνθεί από την ασθένεια της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας.

    Σύμφωνα μέ σημερινό δημοσίευμα τής εφημερίδας Τάιμς, τά ίδια προιόντα αίματος είναι πιθανόν νά έχουν μεταγγισθεί σέ ακόμη 268 ασθενείς στήν Ιρλανδία.

    Τό βρετανικό υπουργείο Υγείας αποφάσισε να μην ειδοποιήσει τους λήπτες επειδή ο κίνδυνος μόλυνσης είναι τόσο μηδαμινός που δεν συντρέχει λόγος να δημιουργηθεί κλίμα πανικού.

    Στην Ιρλανδία πάντως, όλοι οί ενδιαφερόμενοι ειδοποιήθηκαν άμεσα από το εθνικό υπουργείο Υγείας.

    Πάντως τα νοσοκομεία πού διέθεσαν τό μολυσμένο προιόν αίματος έλαβαν εντολή να επιστρέψουν τίς ποσότητες ενώ σύμφωνα πάντα μέ τήν εφημερίδα μέχρι σήμερα έχει επιστραφεί μόλις τό 15%.

    Το συγκεκριμένο προϊόν χρησιμοποιείται για την διαγνωση ορισμένων πνευμονικών παθήσεων.

    Στήν Ελλάδα δέν έχει γίνει εισαγωγή τέτοιων προιόντων αίματος από τήν Βρετανία όμως ακόμη δέν εχει γίνει γνωστό άν μεταξύ τών ασθενών πού τούς χορηγήθηκε η μολυσμένη ποσότητα, βρίσκονται καί Ελληνες, κυρίως φοιτητές.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Tuesday, 16-Dec-97 13:51:06

    [19] Ο.Ο.Σ.Α-Ελληνική οικονομία

    Τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις του για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, όπως και για τις οικονομίες των άλλων κρατων μελών του, δημοσιοποίησε σήμερα από το Παρίσι η Οργάνωση Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως (ΟΟΣΑ) Σε γενικές γραμμες η Εκθεση του ΟΟΣΑ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "λιγότερο αισιοδοξη" από τις αντίστοιχες κοινοτικές Εκθέσεις, κατι που όμως οφείλεται σύμφωνα με παράγοντες του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, στο γεγονός ότι, όπως αναγνωρίζει άλλωστε και στην Εκθεσή του ο ΟΟΣΑ, δεν έχουν ληφθεί υπ όψιν ορισμένα μέτρα του προυπολογισμού του 1997 ούτε βέβαια και το περιεχόμενο του προυπολογισμού του 1998.

    Σε ότι αφορά τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας η Εκθεση επισημαίνει ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα βρίσκεται στο κατώτατο όριο της τελευταίας εικοσιπενταετίας, σημειώνοντας ότι η συγκλισή του με το επίπεδο του πληθωρισμού που απαιτεί η Οικονομική και Νομισματική Ενωση της Κοινότητας ενδεχομένως να είναι αργή.

    Σε ότι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμα παραδέχεται ότι μειωθηκε σημαντικά , επισημαίνει όμως ότι αν το 1998 δεν ληφθούν μετρα τότε τον επόμενο χρόνο θα παρουσιάσει αυξητικές τάσεις, όπως άλλωστε και το έλλειμα του ισοζυγίου τρεχουσών πληρωμών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Εκθεση αναφέρεται ότι υπάρχει προοδος σε ότι αφορά την παταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, επισημαινεται όμως ότι το 1997 τα δημόσια έσοδα ήταν ελαφρώς μικροτερα των αναμενόμενων και τα έξοδα ελαφρώς μεγαλύτερα.

    Σε ότι αφορά τους ρυθμούς αναπτυξης της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζονται ισχυροί εκφράζονται όμως φόβοι ότι το 1999 ενδεχομένως να υπάρξει ελαφρά επιβράδυνση. Τέλος αναφέρεται ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων σημειώνει αύξηση κάτι που οφείλεται κυρίως στον εκσυγχρονισμό και την αναδιάρθρωση πολλών επιχειρήσεων. Σε ότι αφορά τις προσλήψεις επισημαίνει ότι η αρχή της μιας πρόσληψης για καθε πέντε αποχωρούντες από το δημόσιο τομέα θα πρεπει να τηρηθεί (με εξαίρεση τους τομεις της υγειας, της παιδειας και της ασφάλειας) ενώ σε ότι αφορά τους μισθούς επισημαινει ότι οι αυξήσεις στο Δημόσιο τομέα δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν εκεινες του ιδιωτικού τομέα.

    [20] Πρόυπολογισμός

    Πυρ κατά του προυπολογισμού, ο οποίος την Τετάρτη μπαίνει προς συζήτηση στη Βουλή, τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από βουλευτές της κυβέρνησης.

    Ο προυπολογισμός κινείται σε λάθος κατεύθυνση δήλωσε ο Λευτέρης Βερυβάκης μιλώντας στον Αntenna, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι δεν θα τον καταψηφίσει αν και διαφωνεί. Για συνέχιση των θυσιών χωρίς αντίκρυσμα έκανε λόγο ο Στέφανος Μάνος και ανέφερε πως στο Λουξεμβούργο επιβεβαιώθηκε ότι η Ελλάδα θα είναι στη δεύτερη ταχύτητα της Ευρώπης. Από την πλευρά του ο Γιώργος Σουφλιάς άσκησε από την Θεσσαλονίκη σκληρή κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας "δρόμο σε κινούμενη άμμο" την περίοδο που διανύει η Ελληνική οικονομία. Την ίδια ώρα οι προγραμματικές συμφωνίες για τις προμήθειες του δημοσίου είναι το αντικείμενο συνέντευξης τύπου που δίνουν σήμερα οι υπουργοί Γιάννος Παπαντωνίου, Βάσω Παπανδρέου και Τάσος Μαντέλης.

    [21] Ελενχοι στην αγορά

    Εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά, από ράμπο της Εφορίας. Στο στόχαστρο, 350 χιλιάδες επιχειρήσεις, καταστήματα, αλλά και κέντρα αδυνατίσματος και κέντρα διασκέδασης. 16/12/97

    [22] Ελενχος δωρεών για κατοικία

    Θα ελεχγθουν ολες οι ατυπες δωρεες στην περιπτωση που διδονται χρηματα για την ανεγερση η αγορα κατοικιας οπως οριζει ο νομος .

    Ο ελεχγος θα αφορα ενδεχομενως και την πρωτη κατοικια καθως εκφραζονται βασιμες υποψιες οτι μπορει να γινεται ξεπλυμα χρηματων μεσα απο την αποκτηση στεγης .

    Στην περιπτωση που δεν αποδειξει καποιος που βρηκε τα χρηματα τοτε ισχυουν οι διαδικασιες του ποθεν εσχες .

    Η εφορια περαν των διασταυρωσεων των ελευθερων επαγγελματιων θα ελεχγει και μισθους η συνταξεις προκειμενου να διασταυρωσει αν υπαρχουν διπλες και τριπλες πληρωμες απο το δημοσιο .

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Tuesday, 16-Dec-97 14:12:33

    [23] Παχυσαρκία

    Η αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το νέο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας Μερίντια, επισημαίνοντας ορισμένα ανησυχητικά συμπτώματα που προκαλεί.

    "Αν και οι πρώτες δοκιμές έδειξαν ότι είναι μετρίως αποτελεσματικό, το παρασκεύασμα αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες, διότι έχει αυξήσει την αρτηριακή πίεση ορισμένων ατόμων", αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Καρδιολογικής Εταιρείας, προσθέτοντας ότι σε ορισμένα άλλα άτομα το Μερίντια προκάλεσε επιτάχυνση των παλμών, ή αρρυθμίες.

    Η Καρδιολογική Εταιρεία καλεί για τον λόγο αυτό τους γιατρούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν συστήνουν θεραπεία με το Μερίντια και να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους πριν το συστήσουν στους ενδιαφερομένους.

    "Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αντιμετωπίζεται η θεραπεία (με το Μερίντια) μόνο σε περιπτώσεις κατά τις οποίες η παχυσαρκία αντιπροσωπεύει κίνδυνο για την υγεία κάποιου ατόμου", τονίζει ο αντιπρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας δρ. Ρόμπερτ Εκελ.

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Tuesday, 16-Dec-97 14:05:23
    Θυελλωδεις βοριαδες σημερα που φθανουν στο ΒΑ Αιγαιο τα 9 μποφωρ και πτωση της Θερμοκρασιας.

    Βροχες θα σημειωθουν κυριως στην Ανατολικη Μακεδονια, τη Θρακη και το Βορειο Αιγαιο ενω χιονιζει ηδη στην κεντρικη και βροεια Ελλαδα.

    Στην Αττικη, συννεφια με ασθενεις βροχες κυριως στα βορεια και ανατολικα του νομου ενω προβλεπεται και λιγο χιονι στην παρνηθα . Η θερμοκρασια στην Αθηνα θα φθασει τους 9 βαθμους.

    Βροχη με χιονονερο στη Θεσσαλονικη, χιονι στα γυρω ορεινα με ανεμους βορειοανατολικους μετριους και τοπικα ισχυρους και θερμοκρασία εως 5 βαθμούς Κελσίου.

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Tuesday, 16-Dec-97 14:05:07
    Αυριο και την Πέμπτη εκτός από τη Δυτική Ελλάδα, που ο καιρός θα είναι σχετικά καλός με πρόσκαιρη συννεφιά, στην υπόλοιπη χωρα οι βροχές θα συνεχιστούν, ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, καθώς και στα πεδινά της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.

    Οι άνεμοι θα πνεουν στα Δυτικά ανατολικοί- νοτιοανατολικοί 5 με 6 και τοπικά 7 μποφώρ και στα Ανατολικά βορειοανατολικοί πολύ ισχυροί μέχρι θυελλώδεις 7 με 8 και τοπικά στο Αιγαίο 9 μποφώρ με βαθμιαία εξασθένηση την Πέμπτη.

    Η θερμοκρασία πέφτει 2 με 3 βαθμούς ακόμη και θα πλησιάσει το μεσημέρι τους 3 με 4 στα Βόρεια και τους 10 με 11 στις άλλες περιοχές της χωρας.

    (c) ANT1 Radio 1997


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Tuesday, 16 December 1997 - 12:53:59 UTC