Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-11-12

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Στη Βουλή σήμερα ο προϋπολογισμός

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Χόλμπρουκ
  • [02] Δημοτικές-Κόμματα
  • [03] Διχάζει τη Βουλή η θανατική ποινή
  • [04] Κακλαμάνης-Στουτγκάρδη
  • [05] Πάγκαλος-Ισπανία
  • [06] Τουρκία-ΡΚΚ
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [07] Ακροδεξιοί αστυνομικοί
  • [08] Απολύσεις
  • [09] Νέα σκάφη το λιμενικό
  • [10] Ναρκωτικά
  • [11] Ψυχιατρικές κλινικές
  • [12] Αθηνά Ωνάση
  • [13] Θωρακίζεται το Πολυτεχνείο
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [14] Τουρκία-Ε.Ε
  • [15] Αλβανία-Κοσυφοπέδιο
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [16] Ιράκ-ΟΗΕ
  • [17] Κοινή πολιτική Ιταλίας-Γαλλίας
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [18] Νταιάνα-Βρετανία
  • [19] Ν.Αφρική-Πάρκο
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [20] Υπό την κρίση του χρηματιστηρίου ο πρόυπολογισμός
  • [21] Σοφοκλέους-Τράπεζες
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [22] Χοληστερόλη
  • [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Στη Βουλή σήμερα ο προϋπολογισμός

    Last Updated: Wednesday, 12-Nov-97 10:38:32
    Το απόγευμα κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 1998 που θα δωθεί στη δημοσιότητα στις 14:30μμ.

    Προηγουμένως θα εγκριθεί και τυπικά απο το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα προβλέπει επιπλέον έσοδα απο φόρους πάνω από 300 δισεκατομύρια,ενώ η γενική αύξηση των εσόδων θα φθάνει το 12,7%, θα προβλέπεται αύξηση των πρωτογενών δαπανών κατά 5% και μισθοδοδοσίας κατά 4%, με αύξηση μισθών στο 2,5%.

    Η αύξηση των φόρων θα επιτευχθεί με 13 φορολογικά μέτρα, μεταξύ των οποίων η εφάπαξ φορολόγηση των αποθεματικών των επιχειρήσεων, η αύξηση της φορολογίας σε τσιγάρα και ποτά και η επιβολή νεών φόρων στα κινητά και τις χρηματιστηριακές συναλλάγες.

    Την ίδια ώρα, επιχειρώντας να δώσει ένα πιό κοινωνικό πρόσωπο, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει μείωση του ορίου ηλικίας από 65 σε 62 έτη για τη χορήγηση του ειδικού επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης σε συνταξιούχους.

    Ακόμη θα ανακοινωθούν προγράμματα για ανέργους νέους που έχουν συμπληρώσει το 29ο έτος της ηλικίας και ανέργους οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 55ο.

    Την στήριξη του προϋπολογισμού, αποφάσισε ομόφωνα το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, παρά τις αντιδράσεις που εξέφρασαν οι κύριοι Δασκαλάκης και Οικονόμου, που ωστόσο δήλωσαν ότι θα τον ψηφίσουν.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Wednesday, 12-Nov-97 12:25:15

    [01] Χόλμπρουκ

    Συνομιλίες στην Αγκυρα έχει σήμερα ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος συναντήθηκε χθες στη Λευκωσία με τους κυρίους Κληρίδη και Ντεκτάς.

    Σε δηλώσειςαμέσως μετά είπε ότι δεν άρχισε διαπραγματεύσεις, αλλά συνομιλίες για να κατανοήσει τις θέσεις των δύο πλευρών, ενώ πρόσθεσε ότι ντρέπεται για την πολιτική που ακολούθησε η χώρα του, στο Κυπριακό από τα μέσα της δεκαετίας του '60 έως το 1974.

    Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών δηλωσε πως η Αγκυρα δεν θεωρεί ικανοποιητικές τις αποφάσεις του Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη

    [02] Δημοτικές-Κόμματα

    Κόντρες μεταξύ κομμάτων αλλά και εσωκομματικές διαμάχες, εν΄ όψει των δημοτικών εκλογών.

    Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος πέρασε στην αντεπίθεση κατά Μάνου και Ντόρας Μπακογιάννη, οι οποίοι έχουν ταχθεί κατά της υποψηφιότητας του.

    Προβλήματα όμως υπάρχουν και στο άλλο στρατόπεδο. Η συνάντηση Κωνσταντόπουλου- Σκανδαλίδη για συνεργασία των δύο κομμάτων, κατέληξε σε αντιπαράθεση και αδιέξοδο.

    Για συμφωνία συνεργασίας ΠΑΣΟΚ -ΝΔ στις δημοτικές εκλογές, κάνει λόγο σε αποκλειστικό δημοσίευμα η ΑΘΗΝΑΙΚΗ. Αναφέρεται ότι η συνεργασία συμφωνήθηκε σε συνάντηση που είχαν οι κύριοι Αβραμόπουλος και Τσουκάτος σε δείπνο στο σπίτι του δημοσιογράφου Νίκου Κακαουνάκη την 1η Νοεμβρίου.

    Δεν πρόκειται να ιδρύσει νέο κόμμα, δηλώνει σήμερα στην ΕΞΟΥΣΙΑ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι θα μείνει στο δήμο αλλά δεν θα δεσμευθεί ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, ενώ επαναλαμβάνει ότι τις τελικές του αποφάσεις θα ανακοινώσει τον Μάιο.

    [03] Διχάζει τη Βουλή η θανατική ποινή

    Διχάζει τη βουλή η πρόταση 61 βουλευτών για επαναφορά της θανατικής ποινής για τους εμπόρους ναρκωτικών.

    Αντίθετος με την επαναφορά της θανατικής ποινής τάχθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι το μόνο που μπορεί να διασφαλιστεί είναι τα ισόβια για τους εμπόρους ναρκωτικών να είναι ισόβια.

    Νομοθετική ρύθμιση για τη διασφάλιση έκτισης των ισοβίων ζήτησε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης ο Μιλτιάδης Εβερτ.

    [04] Κακλαμάνης-Στουτγκάρδη

    `Παρά την όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο η Ελλαδα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στο διάλογο και να εντείνει την προσπάθεια βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, για την προστασία της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή και στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο``.

    Αυτά τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης κατά τις συναντήσεις του με τον πρόεδρο της τοπικής Βουλής Πίτερ Στράουμπ και με τον πρωθυπουργό της Βάδης-Βυρτεμβέργης Ερβιν Τόιφελ στη Στουτγάρδη, όπου μετέβη το απόγευμα μετά τη λήξη της διήμερης επίσημης επίσκεψής του στο Μόναχο.

    Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της χώρας μας για την προσέγγιση μεταξύ των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης και την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, ο πρόεδρος της Βουλής παρατήρησε, ότι στην ειρηνική αυτή προσπαθεια της η Ελλάδα συναντά την τουρκική επιθετικότητα, τονίζοντας την ανάγκη για έμπρακτη εκδήλωση του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος πριν είναι πολύ αργά.

    `Ακόμη και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης διάσκεψης κορυφής της Κρήτης, αλλά και κατά ταη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας συνεχίζονταν καθημερινά οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη με κίνδυνο να προκληθεί θερμό επεισόδιο. Είναι φανερό, ότι οι στρατιωτικοί που ελέγχουν την κατάσταση στην Τουρκία δεν επιθυμούν καλές σχέσεις με την Ελλάδα, ούτε ανταποκρίνονται στις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για εκδημοκρατισμό και σεβασμό των ανθρωπίνων

    δικαιωμάτων, ούτε και επιθυμούν να ευωδοθούν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού`` τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κακλαμάνης.

    Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε πίσης στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εκδήλωσης μεγαλυτερου ενδιαφέροντος από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους σχετικά με τα αποτελέσματα των σημερινών επαφών του ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι συνάντησε πολύ θετική ανταπόκριση από τους συνομιλητές του και κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να καταβάλει κάθε προσπάθεια στο πλαίσιο της ΕΕ, ώστε να εγκαταλείψει η Τουρκία την προκλητικότητά της και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της ως μια χώρα πολιτισμένη που επιθυμεί τη σύσφιξη των σχέσεων της με την Ευρώπη.

    Από την πλευρά τους τόσο ο πρόεδρος της τοπικής Βουλής όσο και ο πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεμβέργης δήλωσαν ικανοποιημένοι για τη διεξοδική ενημέρωση εκφράζοντας παράλληλα την ευαισθησία και κατανοησή τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλαδα, καθώς και τη βούληση να συμβάλουν στην αντιμετωπίση τους.

    Κατά την παραμονή του στη Στουτγάρδη ο πρόεδρος της Βουλής είχε επίσης συνάντηση με μέλη της εκεί ελληνικής κοινότητας.

    [05] Πάγκαλος-Ισπανία

    Σύμπτωση απόψεων στα ευρωπαϊκά θέματα διαπίστωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ισπανίας Θόδωρος Πάγκαλος και Αμπελ Ματούτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν κατά την πρώτη μέρα της επίσκεψης του Ελληνα υπουργού στην Ισπανία και υπογράμμισαν τις εξαιρετικές πολιτικές σχέσεις που επικρατούν μεταξύ των δύο χωρών.

    Στη συνάντηση των δύο υπουργών συζητήθηκαν επίσης και τα εθνικά μας θέματα, που μαζί με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αποτέλεσαν έναν από τους κύριους άξονες της συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών. Σε δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας των συνομιλιών τους, οι δύο υπουργοί ανήγγειλαν επίσης ότι χειρίστηκαν το θέμα της επίσκεψης του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας Χουάν Κάρλος και Σοφίας στην Ελλάδα, ενώ ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών ανήγγειλε ότι μεταβίβασε πρόσκληση του Ελληνα πρωθυπουργού κ. Σημίτη προς τον Ισπανό πρωθυπουργό κ. Χοσέ Μαρία Αθνάρ να επισκεφθεί την Ελλάδα.

    Ο κ. Ματούτες είπε πως οι δύο χώρες διατύπωσαν την επιθυμία τους να αυξήσουν τις ελληνοισπανικές ανταλλαγές και τις κοινές επενδύσεις και ο Θ. Πάγκαλος προανήγγειλε συναντήσεις επιχειρηματικών κύκλων των δύο χωρών και μελλοντική συμφωνία αποφυγής της διπλής φορολογίας.

    Ως προς τις διαδικασίες προώθησης των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας, που σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου υπάρχει πρωτοβουλία πρόσκλησής της στη Διαρκή Ευρωπαϊκή Διάσκεψη και αναβολή του Συμβουλίου Ενταξης σε 15 μέρες με αντάλλαγμα κάποιες αντισταθμιστικές παραχωρήσεις στον αγροτικό και τελωνειακό τομέα, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως ``δεν υπήρξε τίποτε άλλο από εικοτολογίες``.

    ``Αυτή τη στιγμή, είπε, το μοναδικό που υπάρχει είναι μια πρόταση του Επιτρόπου για τις σχέσεις με την Τουρκία, Βαν Ντερ Μπρουκ, προς την ΕΕ για μια ενισχυμένη τελωνειακή ένωση με την Τουρκία το περιεχόμενο της οποίας, φυσικά, είναι άγνωστο διότι δεν υπάρχει. Επαναλαμβάνω ότι το μοναδικό που υπάρχει είναι εικοτολογίες.

    Σε κάθε περίπτωση, η Ισπανία θα μελετήσει κάθε πρόταση που θα παρουσιαστεί και θα υπερασπιστεί, όπως πάντοτε έπραξε, τα νόμιμα συμφέροντα μας. Επαναλαμβάνω και πάλι ότι πρόκειται για εικοτολογίες και υποθέσεις που, σε καμιά περίπτωση, δεν αποτελούν κίνδυνο για τα αγροτικά μας προϊόντα``.

    Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως ``υπάρχει μια σχέση με την Τουρκία, υπάρχει μια τελωνειακή ένωση. Νομίζω ότι πρέπει να το ολοκληρώσουμε αυτό το οικοδόμημα. Υπάρχει μια συζήτηση με την Τουρκία, έχουν τεθεί ορισμένοι όροι από την ΕΕ, στις 29 Απριλίου. Θα δούμε τον Τούρκο υπουργό σε 15 μέρες, στις Βρυξέλλες, και θα το ξανασυζητήσουμε. Σε ό, τι αφορά τώρα την αγροτική πολιτική, πρέπει να σας πω ότι εμείς στην Αθήνα έχουμε κάνει έναν υπολογισμό.

    Αν η Τουρκία μπει αύριο στην ΕΕ, αυτό σημαίνει αύξηση των αγροτιικών δαπανών κατά 80%. Και αυτό γιατί η Τουρκία έχει μια κολοσσιαία αγροτική παραγωγή που δεν καταναλώνει γιατί έχει 60 εκατομμύρια κατοίκους. Επιπλέον έχει τεράστια προβλήματα εκσυγχρονισμού. Δεν μπορεί, λοιπόν, να ζητήσουμε από τις χώρες που είναι μέλη της ΕΕ θυσιάζοντας τα συμφέροντα των αγροτών τους να πληρώσουν αυτό το λογαριασμό και εν πάση περιπτώσει, όχι από τις μεσογειακές χώρες``.

    Και κατέληξε: ``Εμείς πάντοτε ελπίζουμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα λύσει πολλά από τα προβλήματα που αυτή τη στιγμή είναι αντικείμενο διαφωνίας. Θα δώσει εγγυήσεις σταθερότητας και ασφάλειας σε όλους τους κατοίκους της Κύπρου, και στους Ελληνες και στους Τούρκους``.

    Τέλος, σχετικά με την άρνηση του Ιράκ να επιτρέψει την ελεύθερη διακίνηση των απεσταλμένων του ΟΗΕ, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η Βαγδάτη πρέπει να πειθαρχήσει στις αποφάσεις του ΟΗΕ, γιατί εκεί η κατάσταση εγκυμονεί σοβαρότερους κινδύνους.

    [06] Τουρκία-ΡΚΚ

    Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας κ. Ισμέτ Σεζγκίν επανέλαβε τους ισχυρισμούς περί ελληνικής ενίσχυσης προς τους αντάρτες του ΡΚΚ. `` Είναι γνωστή σε όλους η επιμελητειακή υποστήριξη που εξασφαλίζει η Ελλάδα στο ΡΚΚ `` είπε ο τούρκος υπουργός σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σε όλες τις τουρκικές εφημερίδες.

    Ο κ. Σεζγκίν ισχυρίστηκε επίσης ότι `` η Ελλάδα διατηρεί το όραμα της εξασφάλισης εδαφών της Ανατολίας (Μικράς Ασίας) και τελευταία φέρνει στην επικαιρότητα το θέμα του Πόντου``.

    Ο κ. Σεζγκίν χαρακτήρισε θετική τη συνάντηση Σημίτη-Γιλμάζ στην Κρήτη, πρόσθεσε όμως ότι `` δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα κάνει στροφή μέσα σε μια μέρα``.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Wednesday, 12-Nov-97 12:24:01

    [07] Ακροδεξιοί αστυνομικοί

    Στη Βουλή θα συζητηθεί απόψε η υπόθεση των φιλοχουντικών αξιωματικών της Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη, ενώ κάτω από άκρα μυστικότητα συνεχίζονται οι έρευνες για τους υπόλοιπους αστυνομικούς που κατηγορούνται.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης αποκάλυψε οτι υπάρχουν νέα στοιχεία τα οποία φανερώνουν διασύνδεση των συγκεκριμένων αστυνομικών με ακροδεξιές οργανώσεις.

    Ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών υπαλλήλων Αττικής Γιάννης Μακρής μιλώντας στον Αntenna, διερωτήθηκε γιατί το βίντεο με τις φιλοχουντικές εκδηλώσεις βγαίνει τώρα στη δημοσιότητα ενώ ήταν γνωστό το τελευταίο δίμηνο.

    [08] Απολύσεις

    Απολύονται 2.500 εργαζόμενοι σε τράπεζες και θυγατρικές τους καθώς και σε δήμους, με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών που ακυρώνει όλες τις προσλήψεις που έγιναν μετά τις πέντε Αυγούστου του 1997, οπότε κατατέθηκε στη Βουλή ο νόμος για επέκταση του νομου 2190 για τις προσλήψεις.

    [09] Νέα σκάφη το λιμενικό

    Το πρώτο από τα 10 νέα- υπερσύγχρονα σκάφη του παρέλαβε το Λιμενικό Σώμα στον Πειραιά.

    Το σκάφος αξίας 400 εκατομμυρίων δραχμών πλέει με κάθε καιρό , ακόμη και στην περίπτωση που έχει ανατραπεί.

    Τα υπόλοιπα σκάφη θα παραδίδονται στο Λιμενικό ανά δίμηνο.

    [10] Ναρκωτικά

    Ανάστατοι οι γονείς στη Λάρισα καθώς δέκα μαθητές έχουν συλληφθεί τον τελευταίο μήνα, να καπνίζουν χασίς.

    Χθες το αυτόφωρο της πόλης επέβαλλε τετράμηνη φυλάκιση με αναστολή σε 17χρονο μαθητή που συνελήφθει τη Δευτέρα να καπνίζει χασίς με έναν συμμαθητή του στην περιοχή Ανάχωμα Νέας Σμύρνης στην Λάρισα.

    Ο δεύτερος νεαρός αθωώθηκε.

    [11] Ψυχιατρικές κλινικές

    Δε γίνονται εισαγωγές ασθενών στις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές εδώ και ένα 15θήμερο, με απόφαση της Ενωσης των ιδιοκτητών, οι οποίοι ζητούν - μεταξύ άλλων- αναπροσαρμογή νοσηλείων και μέρος από τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την ψυχιατρική περίθαλψη.

    [12] Αθηνά Ωνάση

    Νέα τροπή πήρε το θρίλλερ περί συνωμοσίας απαγωγής της μικρής Αθηνάς Ωνάση.

    Ενώ η ισραηλινή αστυνομία είχε κλείσει την υπόθεση, η ιταλική αστυνομία, κατ' εντολήν Ελβετού δικαστή, συνέλαβε στο Μιλάνο Ισραηλινό πρώην πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών.

    [13] Θωρακίζεται το Πολυτεχνείο

    Θωρακίζεται το Πολυτεχνείο εν΄όψει των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της εξέγερσης.

    Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αλλά και συνεργεία τοποθετούν ειδικές προστατευτικές κατασκευές στο κτίριο, ώστε να το προφυλάξουν από τις επιδρομές και τις καταστροφές.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Wednesday, 12-Nov-97 12:24:53

    [14] Τουρκία-Ε.Ε

    Η Αγκυρα δεν θεωρεί ικανοποιητικές τις αποφάσεις του Συμβουλίου υπουργών της Ε.Ε σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη και τη θέση που θα πάρει η Τουρκία στη διαδικασία της διεύρυνσης της Ε.Ε.

    Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Νετζατί Ούτκαν δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΝΤV ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών δεν είναι ικανοποιητικές και τόνισε ότι η Αγκυρα περιμένει ότι θα έχει μια ισότιμη θέση στη διάσκεψη.

    [15] Αλβανία-Κοσυφοπέδιο

    Με την παρουσίαση στη Βουλή των αποτελεσμάτων από τις επαφές που είχε ο Αλβανός πρωθυπουργός με το Γιουγκοσλάβο πρόεδρο στην Κρήτη, αλλά και τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο με τον ``πρωθυπουργό`` του Κοσσυφοπεδίου κ. Μπουκόσι, η σύνοδος της Κρήτης φαίνεται να παραμένει σταθερά στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος του Αλβανικού Τύπου με μοναδική εξαίρεση την φιλοκυβερνητική ``Ζέρι Ι Πόπουλιτ``.

    Η ``Κόχα Γιόν`` ιδιοκτησίας του βουλευτή Νικόλ Λέσι ασκεί σκληρή κριτική στους χειρισμούς Νάνο στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου και χρεώνει στον Αλβανό πρωθυπουργό την ευθύνη για την έλλειψη ενημέρωσης των Αλβανών ηγετών του Κοσσυφοπεδίου.

    Απαντώντας ευθέως στις κατηγορίες του Τύπου - κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδυνής συνεδρίασης της Βουλής - ο Φατός Νάνο δήλωσε ότι ``οι αντιδράσεις μετά τη διαβαλκανική μας οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι έχουμε μείνει πλέον στις λαϊκιστικές φόρμουλες του πατριωτισμού και του παλιομοδίτικου αλβανο-βαλκανικού εθνικισμού.

    Επισήμανε ακόμα ότι ``ο διάλογος δεν σημαίνει εθνική προδοσία, αλλά πρακτική, φιλοσοφία και λογική για την επίλυση των προβλημάτων και τη διέξοδο από τις κρίσεις``.

    Σε συνάντηση ωστόσο του αλβανού πρωθυπουργού με τον Σαμπρί Γκόντο πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής, προτάθηκε από τον Φατός Νάνο η δημιουργία τετραμελούς επιτροπής αποτελούμενης από τους Μεϊντάνι-Νάνο- Ρουγκόβα-Μπουκόσι οι οποίοι και θα εργαστούν προς την κατεύθυνση της επίλυσης του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου.

    Σύμφωνα με το σημερινό Αλβανικό Τύπο ο κ. Νάνο ζήτησε να προχωρήσουν στην επεξεργασία μιας κοινής στρατηγικής η οποία θα καθορίζει το πλαίσιο τόσο των χειρισμών όσο και της πολιτικής που ακολουθείται στο θέμα αυτό την ερχόμενη Παρασκευή ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στη Βόνη, όπου και θα συναντηθεί με το Γερμανό ομόλογό του Κλάους Κίνκελ.

    Σύμφωνα με τον αλβανικό Τύπο η ``ατζέντα`` της συνάντησης περιλαμβάνει την εντατικοποίηση των διμερών σχέσεων, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου.

    Στο μεταξύ την προηγούμενη της επίσκεψής του στη Βόνη ο κ. Μίλο θα παραβρεθεί στην τελετή προς τιμήν των θυμάτων του ``Οτράντο``.

    Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στην Αυλώνα και θα παραστούν επίσης ο Αλβανός πρωθυπουργός, ενώ με ειδική πτήση θα μεταβεί και ο ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Wednesday, 12-Nov-97 12:25:30

    [16] Ιράκ-ΟΗΕ

    Ο ΟΗΕ διέκοψε σήμερα τους ελέγχους που διενεργεί στο οπλοστάσιο του Ιράκ μετά την ενέργεια της Βαγδάτης να επαναλάβει τον αποκλεισμό των Αμερικανών από την επιτροπή των επιθεωρητών του Οργανισμού, μετέδωσε το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΑ.

    "Οταν μία από τις ομάδες έφτασε σε μία από τις εγκαταστάσεις της Βαγδάτης, οι ιρακινές αρχές πληροφόρησαν την ομάδα ότι μπορεί να εισέλθει αλλά χωρίς τους Αμερικανούς... Τότε η εν λόγω ομάδα και οι άλλες τέσσερις ομάδες αποφάσισαν να επιστρέψουν στη βάση τους", αναφέρει το σχετικό τηλεγράφημα.

    ΤΟ ΙΝΑ διευκρινίζει ότι ο αποκλεισμός των Αμερικανών από τις ομάδες των επιθεωρητών του ΟΗΕ είναι σύμφωνη με την απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο Επαναστατικής Διοίκησης στις 29 Οκτωβρίου.

    [17] Κοινή πολιτική Ιταλίας-Γαλλίας

    Η παλιά ``έχθρα`` μεταμορφώθηκε σε ξαφνικό ``έρωτα``, με επίσημο ``αρραβώνα`` στις 3 Οκτωβρίου στο Σάνμπερι.

    Ιταλία και Γαλλία τους τελευταίους μήνες βρίσκονται ολο και πιο κοντά σε επιλογές και στρατηγικές πολιτικο-οικονομικής σύμπνοιας.

    Οι 35 εργάσιμες ώρες του Λιονέλ Ζοσπέν, κατά γενική παραδοχή, έσωσαν απο το "γκρεμό" την κυβέρνηση Πρόντι ενώ είναι εμφανέστατα τα οφέλη που έχει στην ΕΕ η Ιταλία απο τη φιλία της με τη γειτονική Γαλλία.

    Πριν την ανάδειξη του Ζοσπέν στην εξουσία, με τη νίκη των σοσιαλιστών, η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Ιταλίας ήταν κατά γενική ομολογία των Ευρωπαίων εταίρων το "μαύρο πρόβατο" που κανείς και κυρίως οι Γερμανοί δεν ήθελε στην Νομισματική Ενωση με το αιτιολογικό του αποσταθεροποιητικού παράγοντα. Μετά, χάρη στη Γαλλία, όλα αιφνιδίως άρχισαν να γίνονται "ρόδινα" για την ιταλική ηγεσία.

    Πόρτες διάπλατες στην ΕΕ, κοινή πολιτική για την απασχόληση μεταξύ Γαλλίας- Ιταλίας, 35 εργάσιμες ώρες ως δώρο εξ ουρανού για την ικανοποίηση του αιτήματος του κομμουνιστή συμμάχου του Πρόντι, σηματοδότησαν την αρχή ενος μεγάλου ειδυλλίου. Ενός ειδυλλίου που εξελίσσεται σε μεγάλο έρωτα, καθώς στον ορίζοντα άρχισαν να διαβλεπονται εμπορικές, βιομηχανικές και οικονομικές συμμαχίες αδιανόητες μέχρι πρόσφατα. Την "πρωτοκαθεδρία" στο σχετικό κατάλογο έχει η συνεργασία μεταξύ των δυο κρατικών αεροπορικών εταιριών, "Αιρ Φρανς" και "Aλιτάλια" αλλά και η συνεργασία των εταιριών πετρελαίου. Εξίσου σημαντική είναι και η διείσδυση στο γαλλικό έδαφος μεγάλων ιταλικών ομίλων οπως οι ασφάλειες "Τζενεράλι".

    Η γαλλική αριστερά είναι πιο φιλοϊταλική απο τη δεξιά; είναι ένα εύλογο ερωτημα. Είναι γεγονός οτι απο την εκλογική νίκη της γαλλικής αριστεράς οι σχέσεις Γαλλίας-Ιταλίας άλλαξαν σημαντικά.

    Πέρα όμως απο την πολιτικο-ιδεολογική συγγένεια, άλλαξαν και οι συγκυρίες που έφερναν σε σύγκρουση τα συμφέροντα των δυο χωρών. Η επάνοδος της λιρέτας στο ΕΝΣ και ό,τι αυτή συνεπάγεται, είναι απο τους βασικούς λόγους επαναπροσέγγισης των δυο χωρών.

    Παράλληλα, η παγκοσμιοποίηση της αγοράς και η προ των θυρών ευρωπαϊκή νομισματική ενοποίηση, δημιούργησαν νέες ανάγκες και προτεραιότητες σε διάφορους στρατηγικούς τομείς και για τις δύο χώρες, γεγονός που ευνόησε το σχηματισμό ενός διμερούς εξισορροπιστικού άξονα. Η Γερμανία, παρά τις δυσκολίες της, εξακολουθεί να είναι η ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης και η Γαλλία έχει ανάγκη απο έναν δεύτερο πιστό σύμμαχο μετά την Ισπανία. Ετσι, η Ιταλία θα μπορούσε να αποβεί καθοριστική και πολύτιμη στις μάχες που καλείται να δώσει-όπως η πρόσφατη για την προεδρία της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Wednesday, 12-Nov-97 12:24:15

    [18] Νταιάνα-Βρετανία

    Η πριγκίπισσα Νταιάνα εξακολουθεί νά γοητεύει τά πλήθη.

    Μιά επίσημη προσπάθεια αναμένεται νά βρεί ανταπόκριση από τόν κόσμο αφού σέ λίγες ημέρες θά κάνουν τήν εμφάνιση τους στά ράφια τών καταστηματων διάφορα είδη μέ τήν εικόνα τής θλιμμένης πριγκίπισσας.

    Πρόκειται γιά μιά τεράστια προσπάθεια μέ επίσημο χαρακτήρα, τά έσοδα από τήν οποία θά διατεθούν γιά φιλανθρωπικούς σκοπούς.

    Ηδη οί υπεύθυνοι τού εργοστασίου πού έχει αναλάβει τήν δημιουργία καί τήν διάθεση στό εμπόριο τών κρυστάλλινων ειδών, έχουν συμφωνήσει νά διαθέσουν τό 50% τών εσόδων τους στό ίδρυμα τής Νταιάνα.

    Υπάρχει όμως καί ο ανταγωνισμός καθώς δέν είναι λίγοι αυτοί πού προσπαθούν νά θησαυρίσουν από τήν εικόνα τής πριγκίπισσας καί πού φυσικά η κίνηση τους δέν έχει καμμία επίσημη κάλυψη.

    Οί καταναλωτές στήν Βρετανία είναι ενημερωμένοι καί στήν πλειοψηφία τους αγοράζουν μόνο τά είδη πού έχουν κυβερνητική έγκριση.

    Γιατί όπως είναι φυσικό τά έσοδα τών ανεπίσημων εμπορικών κινήσεων δέν διατίθενται γιά φιλανθρωπικούς σκοπούς.

    Τήν τελευταία προσπάθεια πάντως σίγουρα θά τήν ενέκρινε καί η ίδια η Lady di.

    [19] Ν.Αφρική-Πάρκο

    Στίς όχθες τού ποταμού Κροκοντάιλ κοντά στό Νέλσπρουιτ τής Νοτίου Αφρικής ένα νέο πάρκο άνοιξε τίς πόρτες του γιά τό κοινό.

    Γιά πρώτη φορά οί επισκέπτες θά μπορούν νά θαυμάσουν από κοντά τήν μεγαλύτερη συλλογή ερπετών πού υπάρχει στόν κόσμο.

    Τό καμάρι τού νέου πάρκου είναι τά 88 είδη σπάνιων φιδιών που διαθέτει όπως βέβαια καί τό εκπληκτικό μίνι οικοσύστημα ερήμου μέ δεκάδες σπάνια ερπετά όπως σκορπιοί καί γκέκος.

    Μέ μεγάλη έκπληξη οί υπεύθυνοι τού παρκου διαπίστωσαν ότι τά αποκρουστικά καί μερικές φορές γλοιώδη ερπετά, αποδείχτηκαν πολύ δημοφιλή μεταξύ τών παιδιών.

    Μάλιστα, δέν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση γιά τούς πιτσιρικάδες από τό νά βρίσκονται σέ απόσταση αναπνοής μέ μερικά από τά πιό επικίνδυνα φίδια τού πλανήτη αλλά βέβαια μέ απόλυτη ασφαλεια.

    Φυσικά τά περισσότερα από τά πολύ σπάνια ερπετά είναι εισαγόμενα από τίς Ηνωμένες Πολιτείες, τήν Ασία, τό Μεξικό καί τήν Αυστραλία.

    Υπάρχουν βεβαίως οί απαραίτητοι κροκόδειλοι καί οί εγκαταστάσεις πού δείχνουν στούς επισκέπτες μέ ποιόν τρόπο προστατεύονται τά ερπετά σέ όλον τόν κόσμο από τίς διάφορες ασθένειες.

    Μέσα στόν επόμενο μήνα τό πάρκο θά παρουσιάσει τίς νέες του εγκαταστάσεις πού θά αποτελούνται κυρίως από έναν απέραντο χώρο μέ τροπικό κλίμα καί μερικούς από τούς πιό σπάνιους κροκόδειλους νάνους.

    Επίσης θά υπάρχει σπίτι γιά πεταλούδες καί ένα τεράστιο καταφύγιο γιά σπάνια εξωτικά πουλιά.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Wednesday, 12-Nov-97 12:23:40

    [20] Υπό την κρίση του χρηματιστηρίου ο πρόυπολογισμός

    Υπό το δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργήσει η χρηματιστηριακή κρίση κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ο προυπολογισμός που εγκρινεται το πρωί από το υπουργικό Συμβούλιο και το μεσημέρι θα δωθεί στη δημοσιότητα

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες,θα προβλέπει επιπλέον έσοδα απο φόρους άνω των 300.000.000.000 δραχμών, αυξήσεις μισθών στο 2,5%, αύξηση φόρων και δύο νέους φόρους στα κινητά τηλέφωνα και τις χρηματιστηριακές συναλλάγες.

    [21] Σοφοκλέους-Τράπεζες

    Στο Χρηματιστήριο, ο γενικός δείκτης τιμών παρουσιάζει και σήμερα σημαντική πτώση ενώ στην αγορά υπάρχει έλλειψη ρευστότητας.

    Οι τράπεζες σφίγγουν τις στρόφιγγες για τη χορήγηση δανείων και προσφέρουν υψηλά επιτόκια, μεταξύ 15 και 20% για προθεσμιακές καταθέσεις ποσών που φθάνουν τα 50 εκατομμύρια προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κόστος από τις πιέσεις στη δραχμή.

    Παράλληλα, χθες αποφασίστηκε να εκδοθεί νέο ομόλογο με ρήτρα δολαρίου και επιτόκιο 14%.

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Wednesday, 12-Nov-97 12:24:32

    [22] Χοληστερόλη

    Η "καλή χοληστερόλη" μπορεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις να αποδειχθεί εξίσου ολέθρια με την "κακή" και να γίνει πρόξενος καρδιοπαθειών, βεβαιώνει επιστημονική μελέτη η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο της αμερικανιής Καρδιολογικής Εταιρείας που πραγματοποιείται στο Ορλάντο της Φλόριδας.

    Οπως εξηγούν στη μελέτη οι ερευνητές δρ. Νταιάνα Σίχ και δρ. Αλαν Φόγκελμαν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, κάτω από ορισμένες συνθήκες η "καλή" χοληστερόλη μπορεί να προκαλέσει μία φλεγμονώδη αντίδραση στα αιμοφόρα αγγεία και να επιταχύνει έτσι την αρτηριοσκλήρωση που με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα.

    Οι δύο ερευνητές τονίζουν ακόμα ότι η μελέτη της είναι ενισχυτική μιας καινοφανούς θεωρίας, σύμφωνα με την οποία η αρτηριοσκλήρωση είναι μάλλον μία φλεγμονή και όχι μία εκφυλιστική νόσος των αγγείων που οφείλεται στο γήρας. Εάν ευσταθεί κάτι τέτοιο, τότε τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως είναι η ασπιρίνη, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη και τον έλεγχο της νόσου, τόνισαν.

    Προηγούμενες επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ότι η "καλή" χοληστερόλη προστατεύει τον οργανισμό από την αρτηριοσκλήρωση, λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων της.

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Wednesday, 12-Nov-97 12:26:09
    Βαθμιαία ενίσχυση των νοτιάδων που θα πνέουν ισχυροί εώς θυελλώδεις στο Ιόνιο και λίγες βροχές στα βορειοδυτικά.

    Λίγες νεφώσεις στην Αττική και θερμοκρασία στην Αθήνα ως 22 βαθμούς.

    Στην Θεσσαλονίκη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες και θερμοκρασία στους 17 βαθμούς.

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Wednesday, 12-Nov-97 12:25:55
    Αύριο στα Δυτικά αναμένονται βροχές, ενώ παράλληλα θα εκδηλωθούν και καταιγίδες κυρίως στα βορειοδυτικά. Σταδιακα τα φαινόμενα αυτά θα επηρεάσουν την κεντρική και βόρεια Ελλάδα, ενώ στα Νότια ο καιρός παραμένει καλός.

    Οι ισχυροί νοτιάδες διατηρούνται, με τάση όμως από το βράδυ στα δυτικά να στραφούν σε δυτικούς και να εξασθενήσουν.

    Η θερμοκρασία πέφτει λίγο και θα πλησιάσει στα βόρεια τους 15 με 16 βαθμούς και στις άλλες περιοχές τους 20 με 21 βαθμούς Κελσίου.

    Την Παρασκευή ο καιρός βελτιώνεται για λίγο γιατί αναμένεται να χαλάσει και πάλι το Σαββατοκύριακο. Ετσι εκτός απο την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού και νοτιου Αιγαίου οπου το πρωί θα βρεχει και παλι τοπικά, στην υπόλοιπη χωρα θα υπάρχει λίγη συννεφιά, η οποία όμως απο το βράδυ και απο τα δυτικά θα αρχίσει και πάλι να αυξάνεται.

    Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι δυτικοί μέτριοι στα ανατολικά αρχικά νότιοι 5 με 6 και πρόσκαιρα στο Αιγαιο 7 μποφωρ, αλλα και εκεί σταδιακά θα γίνουν δυτικοί και θα εξασθενήσουν.

    Η θερμοκρασία θα φθασει τους 16 βαθμούς στα βόρεια και στην υπόλοιπη χωρα τους 20 με 21 βαθμους Κελσίου.

    (c) ANT1 Radio 1997


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Wednesday, 12 November 1997 - 17:07:15 UTC