Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-10-24

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Editorial: Νέες Τουρκικές προκλήσεις

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Νέες Τουρκικές προκλήσεις
  • [02] Σήμίτης
  • [03] Προβοκάτσια Σκοπιανών
  • [04] ΔΗΚΚΙ
  • [05] Νέα Δημοκρατία
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [06] Ιντερσίτι
  • [07] Πανεπιστημίου - Εξοδος
  • [08] Απόστρατοι αξιωματικοί
  • [09] Αποζημιώσεις - ΔΕΚΟ
  • [10] Κυκλώματα υιοθεσιών
  • [11] Παιδοκτόνος
  • [12] Ταξιτζήδες
  • [13] Αστυνομικό δελτίο
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [14] Τουρκία - Κούρδοι
  • [15] ΠΓΔΜ - Αλβανία
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [16] ΗΠΑ - Τόμας Μίλλερ
  • [17] ΗΠΑ - Κασπία
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [18] Κάπνισμα
  • [19] Θαλάσσιος ελέφαντας
  • [20] Κένυα
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [21] Κοινωνικό Διάλογο.
  • [22] Διεθνή Χρηματιστήρια
  • [23] Μεταχειρισμένα Ι.Χ
  • [24] ΣΕΒ
  • [25] ΟΤΕ
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [26] Θήλασμα
  • [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Editorial: Νέες Τουρκικές προκλήσεις

    Last Updated: Friday, 24-Oct-97 10:33:56
    Θερμό επεισόδιο επιχειρεί να προκαλέσει η Τουρκία στο Αιγαίο.

    Με καθυστέρηση 24 ωρών η Τουρκική στρατιωτική ηγεσία ισχυρίστηκε ότι Ελληνικό ναρκαλιευτικό παρενόχλησε Τουρκικό υποβρύχιο ενώ στην πραγματικότητα συνέβη το αντίθετο .

    Για επιθετική ενέργεια έκανε λόγο ο στρατηγός Καρανταγί ενώ ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Ελλάδα για συνεχιζόμενη πολιτική έντασης.

    Ο αρχηγός των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Ισμαήλ Χακί Καρανταγί ισχυρίστηκε ότι το Τουρκικό υποβρύχιο έπλεε κάτω απο την επιφάνεια των διεθνών υδάτων ανάμεσα στη Λέσβο και τη Χίο, οταν το Ελληνικο ναρκαλιευτικό προσπάθησε να περάσει απο πάνω του.

    /"Κάνουμε οτι μπορούμε για να μην οδηγούμαστε σε προκλήσεις και να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε λίμνη φιλίας. Προσπαθούμε να αποφύγουμε κάθε είδους συγκρούσεις και παρανοήσεις, αλλα τέτοια προκλητικά γεγονότα συμβαίνουν απο καιρό σε καιρό" πρόσθεσε ο Καρανταγι. /

    Ο ίδιος είπε οτι η κεραία του ασυρμάτου του υποβρυχίου ηταν ορατή πάνω απο την επιφάνεια της θάλασσας ,όταν έγινε το επεισόδιο.

    /

    "Αυτή είναι μία μη αποδεκτή ή κατανοητή κατάσταση. Είναι μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συγκρούσεις. Μια τέτοια επιθετική ενέργεια λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά". / Ο Καρανταγί κατηγόρησε την Ελλάδα οτι ακολουθεί πολιτική έντασης./"Αναμένουν να αποκομίσουν οφέλη απο μια πολιτική έντασης. Εμεις συμμορφωνόμαστε με την πραγματικότητας. Το πραγματικό θέμα είναι να δημιουργηθεί ένα περιβαλλον φιλίας. Αν δεν το καταλαβαίνουν αυτό σήμερα, θα το καταλάβουν αύριο"/είπε.

    Τέλος, απευθυνόμενος στην Ελλάδα ο κ. Καρανταγί δήλωσε:/"Προειδοποιούμε την Ελλάδα να σταματήσει να παίζει τέτοια παιχνίδια. Τους αποδεχόμαστε πάντα ως σύμμαχο μέσα στο ΝΑΤΟ, με τον οποίο θα πρέπει να έχουμε αλληλεγγύη και φιλία. Η θέση μας θα παραμείνει πάντα η ίδια. Δεν είχαμε ποτέ εχθρικά αισθήματα και σκέψεις εναντίον τους". /

    Απ΄την άλλη μερια ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ασκεί πολιτική έντασης με την Τουρκία

    Ο κ.Τζέμ χαρακτήρισε τις προσεγγίσεις Ελλάδας και Τουρκίας διαφορετικές ως προς το θέμα της ειρήνης και των καλών σχέσεων και επέκρινε την Ελλάδα ότι δεν δείχνει λίγη καλή θέληση, ώστε να επιλυθούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές.

    Για το Κυπριακό, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι η δική της στάση δημιουργεί ένταση και επανέλαβε τη γνωστή τουρκική θέση, ότι η ανάπτυξη των πυραύλων S-300, κάνει δύσκολη την κατάσταση.

    Υποστήριξε επίσης, ότι στη διάρκεια των τελευταίων ασκήσεων στην Κύπρο, οι ελληνοκύπριοι έκαναν προετοιμασίες για κατάληψη των κατεχομένων εδαφών και συμπλήρωσε ότι για να υπάρξει λύση πρέπει να αναγνωριστεί ίσο καθεστώς και στους τουρκοκύπριους.

    Το πάγωμα των κοινοτικών κονδυλίων προς την Τουρκία,που είχαν εγγραφει στον Προϋπολογισμό του '98,αποφάσισε ομόφωνα το Ευρωκοινοβούλιο,μετά απο τροπολογία που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ Τίμος Χριστοδούλου.

    Στην Αθήνα συνεχίζεται συνάντηση Τούρκων και Ελληνων επιχειρηματιών με αντικείμενο τη συνεργασία για επενδύσεις.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    [01] Νέες Τουρκικές προκλήσεις

    Ανύπαρκτο και κατασκευασμένο χαρακτηρίζει ο Ακης Τσοχατζόπουλος το επεισόδιο που επικαλείται η Τουρκία στα διεθνή ύδατα και δηλώνει ότι δεν υπάρχουν φόβοι από το κλίμα έντασης που προκαλεί η Αγκυρα.

    Η Αγκυρα παραποιώντας τα γεγονότα ισχυρίστηκε ότι Τουρκικό υποβρύχιο παρενοχλήθηκε από Ελληνικό ναρκαλιευτικό στα διεθνή ύδατα.

    Την Ελλάδα κατηγόρησε ότι ασκεί πολιτική έντασης με την Τουρκία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ, σε συνέντευξη Τύπου.

    Ο κ.Τζέμ χαρακτήρισε τις προσεγγίσεις Ελλάδα και Τουρκίας διαφορετικές ως προς το θέμα της ειρήνης και των καλών σχέσεων και επέκρινε την Ελλάδα ότι δεν δείχνει λίγη καλή θέληση, ώστε να επιλυθούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές.

    Για το Κυπριακό, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι η δική της στάση δημιουργεί ένταση και επανέλαβε τη γνωστή τουρκική θέση, ότι η ανάπτυξη των πυραύλων C-300, κάνει δύσκολη την κατάσταση.

    Υποστήριξε επίσης, ότι στη διάρκεια των τελευταίων ασκήσεων στην Κύπρο, οι Eλληνοκύπριοι έκαναν προετοιμασίες για κατάληψη των κατεχομένων εδαφών και συμπλήρωσε ότι για να υπάρξει λύση πρέπει να αναγνωριστεί ίσο καθεστώς και στους τουρκοκύπριους.

    Πάγωμα των κοινοτικών κονδυλίων προς την Τουρκία, αποφάσισε ομόφωνα το Ευρωκοινοβούλιο, μετά από τροπολογία του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Τίμου Χριστοδούλου.

    Στην Αθηνα πάντως, επιχειρηματίες από Ελλάδα και Τουρκία και τις δύο κοινότητες της Κύπρου συζητούν για κοινές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή.

    [02] Σήμίτης

    Και την ώρα, που κορυφώνονταν οι αντιδράσεις και οι διαμαρτυρίες για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης καλούσε από τη Δράμα τον ελληνικό λαό να αντιληφθεί ότι σκοπός των μέτρων είναι μία ισχυρή Ελλάδα.

    Στη Δράμα, ο κ.Σημίτης εγκαινίασε υδροηλεκτρικό σταθμό και επισκέφθηκε τους φαντάρους μας στα ακριτικά φυλάκια.

    Ενα από τα πιο μεγάλα γεωφράγματα της Ευρώπης , στο Νέστο ποταμό, εγκαινίασε χθες ο πρωθυπουργός Κ.Σημίτης.

    Ο κ. Σημίτης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του έργου και τόνισε ότι οι κατασκευάστριες εταιρίες ήταν στην πλειονοτητά τους Ελλήνικές, πράγμα πού όπως είπε είναι σημαντικό γιατί αυτό αποδυκνύει ότι διαθέτουμε την την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της νέας εποχής.

    Η κυρία Βάσω Παπανδρέου από την μεριά της μίλησε και αυτή για την σπουδαιότητα του έργου από το οποίο θα ηλεκτροδοτούνται η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη και θα αρδεύονται 1.300.000 στρέμματα το χρόνο.

    [03] Προβοκάτσια Σκοπιανών

    Η Πανμακεδονική Ενωση Μελβούρνης και Βικτώριας κατήγγειλε χθες ότι Σκοπιανοί εξτρεμιστικοί κύκλοι πλαστογράφησαν επιστολή της με στόχο να οξύνουν τις σχέσεις μεταξύ της ελληνικής και σκοπιανής κοινότητας της Αυστραλίας.

    Ως γνωστόν οι σχέσεις των κοινοτήτων οξύνθηκαν επικίνδυνα στην Αυστραλία, πριν λίγα χρόνια με διαδηλώσεις, εμπρησμούς και άλλα βίαια επεισόδια, αλλά τελευταία χαρακτηρίζονται ως καλές.

    Σύμφωνα με την Παμμακεδονική άγνωστοι πλαστογράφησαν επιστολή, την οποία έστειλαν σε δίγλωσσους, που κατάγονται από τη Φλωρινα και την Καστοριά.

    Τις επιστολές φέρεται να έστελνε η ίδια η Παμμακεδονική.

    Ο στόχος είναι προφανής: Επιτίθενται στους δίγλωσσους ομογενείς τους οποίους χαρακτηρίζουν ``Σλάβους`` και τους καλούν να πάψουν να χρησιμοποιούν τον όρο ``Μακεδόνες``. Τους απειλούν δε ακόμα και με χρήση βίας. Ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης κ. Δ. Κωσταντινίδης υπογράμμισε ότι ``οι δίγλωσσοι Ελληνες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ομογένειας. Ματαιοπονούν αυτοί, που με προβοκάτσιες και πλαστογραφίες επιδιώκουν να τους διώξουν μακριά μας. Η γλώσσα δεν αποτελεί το μοναδικό στοιχείο εθνικής ταυτότητας``.

    Πάντως, σύμφωνα με την Παμμακεδονική, αρκετοί παραλήπτες της επιστολής ενοχλήθηκαν από το περιεχόμενό της και τηλεφώνησαν στον οργανισμό για να εκφράσουν την έντονη δυσαρέσκειά τους.

    [04] ΔΗΚΚΙ

    Διαγραφές στο ΔΗΚΚΙ,λόγω Καποδίστρια.

    Ο προεδρος του κόμματος Δημητρης Τσοβολας διεγραψε τον βουλευτη Γιαννη Καρακωστα,επειδή τάχθηκε χθες υπέρ του νομοσχεδίου, κανοντας λογο για μεθοδευμενη διαφοροποίησή του στο νομοσχεδιο για τον Καποδιστρια.

    Στη Βουλή,ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε ότι δεν θα δεχθεί καμμιά χωροταξική τροποποίηση,στο σχέδιο Καποδίστριας,ενω η Νέα Δημοκρατία ζητησε δημοψήφισμα.

    Παράθυρο για αλλαγή της έδρας,αλλά και ονομασίας των νέων δήμων,ανοιγει ο Δημοτικός Κωδικας,εάν ταχθουν υπερ τα δύο τρίτα του Δημοτικου Συμβουλιου.

    [05] Νέα Δημοκρατία

    Οξύτατη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.

    Ποικίλές αντιδράσεις προκάλεσε η πρόταση της κυρίας Μπακογιάννη για άρση των διαγραφών 476 στελεχών του κόμματος.

    Τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το σχέδιο Καποδίστριας ζήτησε η Νέα Δημοκρατία, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέκος Παπαδόπουλος τόνισε για άλλη μια φορά ότι το σχέδιο θα εφαρμοστεί και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν χρειαστεί, να υπάρξει και δεύτερο σχέδιο Καποδίστριας, που θα καλύψει τις τυχόν ατέλειες του πρώτου.

    Last Updated: Friday, 24-Oct-97 13:06:53

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    [06] Ιντερσίτι

    Από θαύμα αποφεύχθηκε σήμερα σιδηροδρομική τραγωδία λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη, όταν εκτροχιάστηκε ολόκληρη η αμαξοστοιχία Ιντερσίτι.

    [07] Πανεπιστημίου - Εξοδος

    Ξανακλείνει η Πανεπιστημίου, αυτή τη φορά όμως νύχτα και Σαββατοκύριακο ώστε να ελαχιστοποιηθούν και οι επιπτώσεις στην κυκλοφορία.

    Από τις 23:00μμ λοιπόν απόψε εώς τις 06:00 το πρωί και από τις 23:00 το βράδυ του Σαββάτου εως τις 0600 το πρωί της Δευτέρας κλείνει, λόγω ερευνών στο έδαφος γιά τον Μετροπόντικα, από τη Βασιλίσσης Σοφίας εώς και τη Ρήγα Φεραίου , στο ύψος των Προπύλαιων.

    Το ίδιο χρονικό διάστημα θα είναι κλειστές και οι κάθετες στην Πανεπιστημίου οδοί, δηλαδή η Κριεζώτου, η Βουκουρεστίου, η Αμερικής, η Ομήρου και η Σίνα.

    Προσοχή στα επικίνδυνα σημεία των εθνικών οδών εν΄όψει και της εξόδου για την εθνική εορτή συνιστά η Τροχαία.

    Μπλοκαρισμένη πάντως παραμένει η Εθνική Αντιρρίου- Ιωαννίνων στο ύψος του Εύηνου από κατοίκους της περιοχής που αντιδρούν στο σχέδιο Καποδίστριας. Τα αυτοκίνητα περνούν μετά από αναμονή μίας ώρας.

    [08] Απόστρατοι αξιωματικοί

    Εξήντα τρείς ανώτατοι αξιωματικοί του Ενόπλων Δυνάμεων εν αποστρατεία με ψηφισμα διαμαρτυρίας ζητούν να αποσυρθεί και να καταστραφεί το έντυπο ερωτηματολόγιο που διανεμήθηκε στους στρατευμένους στο πλαίσιο έρευνας του Παντείου Πανεπιστημίου και περιέχει ερωτήματα που είναι προσβλητικά για τους αξιωματικούς.

    Μεταξύ των ερωτημάτων που τίθενται στο συγκεκριμένο έντυπο, περιλαμβάνονται και ορισμένα που αφορούν στην πνευματική ικανότητα και την επαγγελματική αξιοπιστία των αξιωματικών και υπαξιωματικών, γεγονός που προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους κόλπους του Στρατεύματος.

    [09] Αποζημιώσεις - ΔΕΚΟ

    Το δρόμο για χιλιάδες υπαλλήλους των ΔΕΚΟ, να διεκδικήσουν εκατομμύρια, από τις εισφορές που έχουν καταβάλει ανοίγει η δικαίωση από το το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενός συνταξιούχου της ΔΕΗ.

    [10] Κυκλώματα υιοθεσιών

    Νέα τροπή στις έρευνες για τα κυκλώματα παράνομων υιοθεσιών στη θεσσαλονικη.

    Οπως προέκυψε από την προανάκριση το νεογέννητο που θα κατέληγε από ζευγάρι βουλγάρων σε άτεκνη γυναίκα στην Πάτρα, είναι πιθανό να έχει απαχθεί από ίδρυμα στη Ρωσία αφού δεν είναι φυσικό τους παιδί.

    Οι αρχές εικάζουν ότι υπάρχει σχέση και με άλλη υπόθεση στις αρχές του μήνα όταν δύο ρωσίδες είχαν δηλώσει τρία ανήλικα ως παιδιά τους, αποκαλύφθηκε όμως ότι προέρχονταν από ιδρύματα της Ρωσίας και της Γεωργίας.

    Η αστυνομια συνεχιζει σε βαθος την ερευνα , μετα τις πληροφοριες οτι στην υποθεση εμποριας βρεφων ενεχονται γιατροι, δικηγοροι και συμβολαιογραφοι.

    [11] Παιδοκτόνος

    Σημερα αναμένεται να εκδώσει το Κακουργιοδικείο της Αθήνας,την απόφασή του για την υπόθεση Κοσμά, του πατέρα, που σκοτωσε,τεμάχισε και εκαψε τον 27χρονο σχιζοφρενή γιό του.

    Συγκλονιστική ήταν χθες η απολογία του κατηγορούμενου,ο οποίος δεν άντεξε να περιγραψει τη σκηνή της δολοφονίας,ενω κατα την απολογία του δάκρυσαν ακόμη και οι δικαστες.

    Ο εισαγγελέας ζητησε να κηρυχθεί ενοχος με το ελαφρυντικο του προτέρου εντίμου βίου και του μειωμένου καταλογισμού.

    [12] Ταξιτζήδες

    Οδηγοί ταξί συνελλήφθησαν εχθές από την Τροχαία Κηφισιάς, επειδή "ψάρευαν" επιλεκτικά πελάτες.

    Τροχονόμοι με πολιτικά, εμφανίστηκαν στις πιάτσες ταξί Αμαρουσίου και Κηφισιάς μετά από καταγγελίες πολιτών. Πέντε ταξιτζήδες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα και αντιμετωπίζουν το αδίκημα της άρνησης μίσθωσης αλλά και διοικητικές κυρώσεις.

    [13] Αστυνομικό δελτίο

    Αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός με γκαζάκια ανεφλέγη, λίγα λεπτά πριν από τις 11 τη νύκτα στην είσοδο τριώροφου κτιρίου στη γωνία Φειδίου και Χαριλάου Τρικούπη,όπου στεγάζεται παράρτημα της γερμανικής πρεσβείας.

    Από τις φωτιά προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές στην πόρτα του κτιρίου.

    Δολοφονία,τύπου Σικάγου τη νυχτα στο Κερατσίνι.

    Νεκρός μεταφέρθηκε στό Τζάννειο μισή ώρα μετά τά μεσάνυχτα ο Φωτης Δημητρόπουλος 30 ετών, ιδιοκτήτης γυμναστηρίου. Τόν πυροβόλησαν αγνωστοι πού επέβεναν σε ΒΜW μέ ξένες πινακίδες τήν ώρα πού προσπαθούσε νά παρκάρει κοντά στό σπίτι του.

    Last Updated: Friday, 24-Oct-97 14:28:53

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    [14] Τουρκία - Κούρδοι

    Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη σφυροκόπησαν χθες θέσεις της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν του Τζαλάλ Ταλαμπανί στο βόρειο Ιράκ, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Χουριέτ.

    Επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές στην Αγκυρα η τουρκική εφημερίδα γράφει ότι οι δυνάμεις της Πατριωτικής Ενωσης μαζί με τις δυνάμεις του Κουρδικού Εργατικού Κομματος (ΡΚΚ) παραβίασαν την γραμμή κατάπαυσης του πυρός και έλαβαν νέες θέσεις. Στην συνέχεια, όταν αγνόησαν τις απειλές των Τούρκων, η τουρκική αεροπορία εξαπέλυσε τις επιδρομές εναντίον τους, προσθέτει το δημοσίευμα.

    Η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι οι επιδρομές ήσαν δικαιολογημένες εφ' όσον η Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν παραβίασε την εκεχειρία που είχε συμφωνήσει μτ το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν την περασμένη Παρασκευή. Και οι δύο πλευρές είχαν δεσμευθεί να υποχωρήσουν στις θέσεις που είχαν προηγουμένως κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής, αλλά ο Ταλαμπανί προτίμησε αντ' αυτού να ενισχύσει τις θέσεις του.

    Ο Ταλαμπανί και ο Μπαρζανί έχουν εμπλακεί σε μακρά ένοπλη σύγκρουση για τον έλεγχο των κουρδικών περιοχών του βορείου Ιράκ.

    Η Τουρκία υποστηρίζει τον Μπαρζανί, ο οποίος μάλιστα κατά την τελευταία εκκαθαριστική επιχείρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατά των ανταρτών του ΡΚΚ είχε αναλάβει συντονιστικό ρόλο.

    [15] ΠΓΔΜ - Αλβανία

    Ο υπουργός άμυνας της Αλβανίας Σαμπίτ Μπροκάζ βρίσκεται στην ΠΓΔΜ για επίσημη επίσκεψη, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου άμυνας της χώρας.

    Το ανακοινωθέν αναφέρει ότι ο Αλβανός υπουργός με τον σκοπιανό ομόλογό του Λαζάρ Κιτανόφσκι θα συζητήσουν "την κατάσταση στα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες, την κατάσταση στην περιοχή και θέματα διμερούς συνεργασίας στον τομέα της μυνας".

    Η ΠΓΔΜ έχει μεγάλη αλβανική μειονότητα, το ένα πέμπτο του πληθυσμού των δύο εκατομμυρίων, που κατοικεί κυρίως στα δυτικά της χώρας.

    Last Updated: Friday, 24-Oct-97 13:01:51

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    [16] ΗΠΑ - Τόμας Μίλλερ

    'Εγιναν χθές οι ακροάσεις ενώπιον της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας για το διορισμό του Τόμας Μίλλερ ως Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό με το βαθμό του Πρέσβη.

    Στην κατάθεσή του ο κ Μίλλερ υπογράμμισε ότι μία δίκαιη και μόνιμη λύση του Κυπριακού αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για την αμερικανική εξωτερική πολιτική,που υποστηρίζει την διαδικασία του ΟΗΕ για την εξεύρεση λύσης υπό την μορφή μίας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Αφού σημείωσε ότι διαβλέπει νέες ευκαιρίες για τον τερματισμό της δικοινοτικής σύγκρουσης στην Κύπρο,ανέφερε ότι ο άμεσος στόχος των ΗΠΑ είναι να μειώσουν την ένταση και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συζήτηση από τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κ Ντενκτάς θεμάτων που άπτονται της ασφαλείας της Κύπρου.

    Μνημόνευσε τις επισκέψεις του ιδίου και του κ Χόλμπρουκ στην Αθήνα και Αγκυρα και υπογράμμισε ότι ένας σημαντικός νέος παράγοντας στην Κυπριακή εξίσωση είναι η αίτηση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ,που προσφέρει θετικά κίνητρα για μία διευθέτηση του προβλήματος.

    Πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει μία στενότερη σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ.

    Κατέληξε,τονίζοντας ότι παρ ότι ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος,η αμερικανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει την διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού συνεργαζόμενη στενά με τους Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, την Ελλάδα και την Τουρκία, τους Ευρωπαίους εταίρους της και τον ΟΗΕ.

    [17] ΗΠΑ - Κασπία

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που επικεντρώνουν ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον τους στην περιοχή της Κασπίας και το ενεργειακό δυναμικό της, θα αρχίσουν σύντομα διάλογο με το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν με θέμα την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Στιούαρτ Εϊζενστατ.

    / "Διευρύνουμε και καθιερώνουμε ως θεσμό τις επαφές μας.

    / Μία υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία διαφόρων υπηρεσιών θα αρχίσει διάλογο για ενεργειακά θέματα με το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν αυτό το φθινόπωρο", δήλωσε ο Στιούαρτ Εϊζενστατ, μιλώντας ενώπιον των μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

    Ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών παρουσίασε στα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας τους στόχους της πολιτικής της Ουάσιγκτον στην περιοχή της Κασπίας, στην οποία επικεντρώνεται η προσοχή της κυβέρνησης Κλίντον για στρατηγικούς και οικονομικούς λόγους.

    Η Κασπία Θάλασσα θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά ενεργειακά κέντρα του κόσμου και "η ταχεία ανάπτυξή της ... είναι κρίσιμη για την ανεξαρτησία, την ευημερία, τη δημοκρατία και τη σταθερότητα όλων των χωρών της Κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου", δήλωσε ο Στιούαρτ Εϊζενστατ.

    Ο Εϊζενστατ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον οφείλει να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τις αμερικανικές εταιρίες να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό για τη σύναψη συμβολαίων στην περιοχή.

    Κάτι που -όπως είπε- κάνουν ήδη αρκετές ξένες κυβερνήσεις.

    Ζήτησε εξάλλου από το Κογκρέσο να άρει την απαγόρευση χορήγησης βοήθειας στο Αζερμπαϊτζάν, ή τουλάχιστον να επιτρέψει κάποια προγράμματα, όπως η παροχή τεχνολογικής βοήθειας και η ενίσχυσητων προσπαθειών οικοδόμησης δημοκρατικού συστήματος στην πρώην αυτή σοβιετική δημοκρατία.

    Last Updated: Friday, 24-Oct-97 13:02:33

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    [18] Κάπνισμα

    Ισως νά είναι ο τρόπος πού θά καπνίζουμε στό μέλλον.

    Τό παθητικό κάπνισμα γιά τίς βλαβερές συνέπειες τού οποίου έχουν γίνει χιλιάδες επιστημονικές μελέτες μέ απαισιόδοξα αποτελέσματα, είναι ο αποκλειστικός στόχος τής επαναστατικής συσκευής.

    Αμερικανική καπνοβιομηχανία προωθεί τήν νέα συσκευή πού χωρίς νά αλλοιώνει καθόλου τήν γεύση τού τσιγάρου, μειώνει σημαντικά τίς βλαβερές παρενέργειες του στούς παθητικούς καπνιστές.

    Τό τσιγάρο εφαρμόζει στήν ειδική υποδοχή τής συσκευής πού λειτουργεί μέ μπαταρία.

    Ο μηχανισμός του είναι τέτοιος ώστε τό τσιγάρο νά καίει μόνο όταν ο καπνιστής φέρνει τήν συσκευή στά χείλη του καί εισπνέει.

    Φυσικά δέν υπάρχει τρόπος νά μειωθεί ο εκπνεόμενος καπνός αλλά σίγουρα η βοήθεια πού παρέχει η συσκευή είναι σημαντική αφού δέν επιτρέπει στό τσιγάρο νά καίγεται στά δάχτυλα.

    Οί σχεδιαστές της ισχυρίζονται ότι ο καπνιστής εισπνέει ακριβώς τίς ίδιες ποσότητες νικοτίνης καί πίσσας πού εισπνέει όταν καπνίζει τό τσιγάρο του χωρίς τήν συσκευή.

    Θά κυκλοφορήσει στό εμπόριο στήν τιμή τών πενήντα δολλαρίων καί η συσκευασία περιλαμβάνει τήν συσκευή, έναν φορτιστή τής μπαταρίας καί ένα πακέτο τσιγάρα.

    [19] Θαλάσσιος ελέφαντας

    Τό όνομα του είναι Γουόλι καί όπως δείχνουν τά πράγματα είναι πλέον επίτιμος δημότης τού Γουέστερν Μπέι στό Νιούφάουνλάντ τού Καναδά.

    Αν καί οί θαλάσσιοι ελέφαντες απαντώνται συνήθως στήν Αρκτική, ο Γουόλι βρέθηκε χωρίς νά ξέρει κανείς πώς, πολύ πιό νότια από τό φυσικό του περιβάλλον.

    Στήν αρχή ήταν απλησίαστος καί δύστροπος καί οί κάτοικοι τού Γουέστερν Μπέι δέν τολμούσαν νά πλησιάσουν τόν Γουόλι αφού τό συγκεκριμένο είδος επιτίθεται στόν άνθρωπο όταν ενοχληθεί.

    Ομως πέρασαν δύο εβδομάδες καί πλέον ο Γουόλι έχει γίνει φίλος μέ όλους καί δέν δείχνει νά ενδιαφέρεται καί τόσο πού όλοι τόν κοιτάζουν μέ περιέργεια.

    Μεσα σέ δέκα χρόνια μόνο τέσσερεις θαλάσσιοι ελέφαντες έχουν κάνει τήν εμφάνιση τους στήν περιοχή τού Νιούφάουντλάντ καί οί βιολόγοι προβλέπουν ότι πολύ σύντομα ο Γουόλι θά μετακινηθεί σέ πιό ψυχρά κλίματα.

    [20] Κένυα

    Το λιμάνι της Μομπάσα στην Κένυα μετατράπηκε σε πλωτή πόλη ύστερα από μία εβδομάδα καταρρακτωδών βροχοπτώσεων. Οι πλημμύρες στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 25 ανθρώπων αυτές τις μέρες και οι αρχές φοβούνται τα χειρότερα, καθώς προβλέπονται κι άλλες βροχές. Σε μία προσωρινή ύφεση της κακοκαιρίας οι αρχές επιστρέτευσαν τα σωστικά συνεργεία και τους εθελοντές προσπαθώντας να καθαρίσουν τους δρόμους από τις λάσπες και τις πέτρες που παρέσυραν τα νερά της βροχής, αναζητώντας παράλληλα τρεις ανθρώπους που αγνοείται η τύχη τους και πιστέυεται ότι έχουν ταφεί από τις κατολισθήσεις. Παρόλο που την εποχή αυτή η Κένυα δέχεται αρκετές βροχοπτώσεις αυτό που συνέβη φέτος δεν έχει ξαναγίνει και οι μετεωρολόγοι συνδέουν τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας με το φαινόμενο Ελ Νίνιο, στον Ειρηνικό Ωκεανό.

    Last Updated: Friday, 24-Oct-97 13:53:03

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    [21] Κοινωνικό Διάλογο.

    Παγώνει προσωρινά η συζήτηση για το ελαστικό οκτάωρο .Σύμφωνα με πληροφορίες του Αntenna η κυβέρνηση θα παραπέμψει το θέμα προς συζήτηση στη δεύτερη φάση του Κοινωνικού Διαλόγου το 1998.

    Το ζήτημα του οκταώρου θεωρείται από κύκλους του Υπουργείου Εργασίας ως αγκάθι στη διεξαγωγή του κοινωνικού διαλόγου, καθώς η ΓΣΕΕ δεν το διαπραγματεύεται , ενώ συνδικαλιστικές παρατάξεις , που πρόσκεινται σε Ν.Δ και Συνασπισμό απειλούν με αποχώρηση από τον Κοινωνικό Διάλογο.

    [22] Διεθνή Χρηματιστήρια

    Συγκεχυμένη εικόνα παρουσιάζουν και σήμερα τα διεθνή χρηματιστήρια παρά τις μικρές σταθεροποιητικές τάσεις. Οι έντονες κερδοσκοπικές πιέσεις χθές στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και η ξέφρενη πτώση των τιμών των μετοχών συντηρούν τη νευρικότητα στις χρηματιστηριακές αγορές.

    [23] Μεταχειρισμένα Ι.Χ

    Μικρή μόνο μείωση στις τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αναμένεται να επιφέρει η καταδικαστική για τη χώρα μας απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου καθώς η κυβέρνηση δεν προτίθεται να χάσει τα δισεκατομμύρια των εσόδων που έχει.

    Το υπουργείο Οικονομικών μελετά την αντικατάσταση του ειδικού φόρου κατανάλωσης,με Ειδικό Τέλος ταξινόμισης σε όλα τα Ι.Χ και φόρο μεταβίβασης για τα μεταχειρισμένα. Ικανοποιημένοι από την εξέλιξη είναι οι εμπόροι αυτοκινήτων.

    [24] ΣΕΒ

    Να πάψουν οι ρυθμίσεις χρεών συνεταιρισμών ζητά από την κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στην Ευρωπαική Επιτροπή με αίτημα την αναστολή εφαρμογής του σχετικού νόμου.

    Ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι οι ρυθμίσεις χρεών έρχονται σε αντίθεση με όσα διακηρύσσει η κυβέρνηση με αρνητικές επιπτώσεις στην Οικονομία.

    [25] ΟΤΕ

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ ενέκρινε τη μελέτη της" Πράις Γουότερχαους" για τις προγραμματικές συμφωνίες, που αφορούν στην αγορά υλικού από εγχώριες βιομηχανίες μετά από συμφωνίες που θα γίνουν με τις ελληνικές βιομηχανίες.

    Η μελέτη αφορά στην προμήθεια από δύο κατηγορίες υλικών ,των συμβατικών και της υψηλής τεχνολογίας καθώς και των ψηφιακών και της προηγμένης τεχνολογίας. Το ύψος των προμηθειών αν και δεν καθορίστηκε , υπολογίζεται περίπου στα 360 δισ.δρχ.

    Ετσι, λοιπόν, από σήμερα οι υπάλληλοι του ΟΤΕ θα αρχίσουν τον έλεγχο για την κατηγορία των απαιτούμενων υλικών , θα εξετάσουν τις προσφορές προκειμένου να καταλήξουν στην επιλογή.

    Η εφαρμογή της μελέτης θα καλύψει το τρέχον 5ετές αναπτυξιακό πρόγραμμα και ένα μέρος του έκτακτου διετούς προγράμματος του Οργανισμού, που έχει σχεδιασθεί να προχωρεί παράλληλα με το 5ετές.

    Να σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, στην συμφωνία προβλέπεται ο τρόπος πληρωμής ,καθώς και η σύσταση επιτροπής, η οποία στην περίπτωση εμφάνισης μετά την επιλεγείσα προσφορά , τρίτου που προσφέρει τα ίδια άλλά φθηνότερα υλικά, τότε η επιτροπή θα καλέσει την ανάδοχο εταιρεία

    προκειμένου να προσαρμοσθούν οι τιμές ανάλογα με τη νέα προσφορά.

    Last Updated: Friday, 24-Oct-97 14:28:26

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    [26] Θήλασμα

    Οσο πιο εύπορη είναι μια μητέρα, τόσο πιθανότερο είναι να θηλάζει το νεογέννητο βρέφος της. Αντίθετα οι μητέρες που προέρχονται από φτωχικές οικογένειες αποφεύγουν το θηλασμό.

    Αυτό υποστηρίχθηκε σε διεθνές συνέδριο που έγινε στο Σίδνεϊ με θέμα το θηλασμό.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, σήμερα στην Αυστραλία, το 43% των βρεφών θηλάζονται από τη στιγμή που θα γεννηθούν έως να γίνουν έξι μηνών.

    Στόχος της αυστραλιανής κυβέρνησης είναι το ποσοστό των νεογέννητων που θηλάζονται να φθάσει το 80% έως το 2000 ``γιατί το θήλασμα είναι υγεία``.

    Last Updated: Friday, 24-Oct-97 13:03:00

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Βροχές και τοπικές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, προβλέπει για σήμερα η E.Μ.Υ.

    Στην Αττική, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές, άνεμοι νότιοι εώς μέτριοι και θερμοκρασία στην Αθήνα εώς 19 βαθμούς.

    Στη Θεσσαλονίκη, συννεφιά με βροχή κατά περιόδους , και θερμοκρασία εώς 16 βαθμούς Κελσίου.

    Last Updated: Friday, 24-Oct-97 16:08:01

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Χειμωνιάτικη γεύση θα μας δώσει ο καιρός τις επόμενες 4 - 5 μέρες, αρκετές βροχές και σταδιακή επικράτηση βορείων ανέμων στο επόμενο 24ωρο, ενώ απο την Κυριακή και μέχρι την Τετάρτη οι βοριάδες στα πελάγη και το κρύο ιδιαίτερα στην ανατολική και βόρεια Ελλάδα θα είναι τα κυρια χαρακτηριστικά του καιρού.

    Συγκεκριμένα το επόμενο 24ωρο, περιμένουμε κακοκαιρια σε όλη τη χωρα, με βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους στα ανατολικά θα είναι έντονες. Πάντως στο βόρειο Ιονιο, την Ηπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Μακεδονία και τη Θράκη σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

    Οι άνεμοι στα δυτικά και βόρεια θα είναι βόρειοι ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί 6 με 7 μποφωρ, ενώ στην υπόλοιπη χωρα αρχικά θα είναι νότιοι γύρω στα 6 μποφωρ, αλλα βαθμιαία μέχρι το βράδυ θα γίνουν και εκεί βόρειοι και θα ενισχυθούν.

    Η θερμοκρασία πέφτει απο βορρά προς νότο και θα κυμαίνεται στα βόρεια απο 6 μέχρι 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιονιο απο 8 μέχρι 18 και στο Αιγαίο απο 13 μέχρι 21 βαθμούς Κελσίου.

    Την Κυριακή ο καιρός θα είναι πιο καλός ιδιαιτερα στη δυτική και βόρεια Ελλάδα που θα υπάρχει μονο τοπική συννεφιά, ενώ στην ανατολική και νότια θα βρέχει και πάλι τοπικά, αλλα σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στις νότιες περιοχές.

    Οι βοριάδες πάντως διατηρούνται 4 με 5 μποφωρ στα δυτικά, 5 με 6 στα ανατολικά και τοπικά στο Αιγαίο και 7 μποφωρ με μικρή εξασθένηση απο το μεσημέρι και η θερμοκρασία παραμένει σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα φθάνοντας στα βόρεια στους 11 με 12 βαθμούς και στην υπόλοιπη χωρα στους 16 με 17 βαθμους Κελσίου.

    Πιο καλός θα είναι ο καιρός τη Δευτέρα με ηλιοφάνεια στις δυτικές και βόρειες περιοχές, ενώ στις υπόλοιπες θα υπάρχει απλά πρόσκαιρη συννεφιά.

    Οι βοριάδες όμως διατηρούνται 4 με 5 μποφωρ και τοπικά στα πελάγη 6, ενώ η θερμοκρασία χαμηλή θα πλησιάσει το μεσημέρι στους 10 με 11 βαθμούς στα βόρεια και στις αλλες περιοχές στους 15 με 16 βαθμούς

    Κελσίου. Και την Τρίτη ημέρα της εθνικής εορτής ο καιρός δεν αλλάζει έτσι η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη θα γίνει μαλλον χωρίς βροχή αλλα με πολύ κρύο.

    Last Updated: Friday, 24-Oct-97 16:07:31

    (c) ANT1 Radio 1997


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Friday, 24 October 1997 - 17:43:28 UTC