Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-10-22

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Editorial: Τι θα πληρώσουμε το ΄98

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Ελληνοτουρκικά - Χόλμπρουκ - Στέητ Ντηπάρτμεντ
  • [02] Γιάννης Ζίγδης
  • [03] Νέα Δημοκρατία
  • [04] Οικουμενικός Πατριάρχης
  • [05] Πάγκαλος
  • [06] Βουλή - Αγρότες
  • [07] Αναθεώρηση του Συντάγματος
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [08] Aπεργίες
  • [09] ΠΙΚΠΑ - κακοποίηση
  • [10] Δημοσκόπηση
  • [11] OΣΕ - Ατύχημα
  • [12] Παιδοκτόνος
  • [13] Πύργος - Εγκλημα
  • [14] Μπάρμας
  • [15] Εγκατάλειψη βρέφους
  • [16] Μπαλάφας
  • [17] Δύστος
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [18] Τουρκία - Ανθρώπινα δικαιώματα
  • [19] Αλβανία - Μπερίσα
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [20] Ολμπράιτ - διέυρυνση του ΝΑΤΟ
  • [21] Αραφάτ - Μορντεχάι
  • [22] Κλίντον - εκπομπές αερίων
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [23] Κερί στον άνεμο
  • [24] Το κοριτσάκι με τα σπίρτα
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [25] Φορολογία ΄98
  • [26] Κοινοτικά κονδύλια
  • [27] Πετρέλαιο θέρμανσης
  • [28] ΟΤΕ - τιμολόγια
  • [29] Χορηγήσεις στο Δημόσιο
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [30] Ασπιρίνη
  • [31] Νέα μέθοδος σύλληψης
  • [32] Κλωνοποίηση
  • [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Editorial: Τι θα πληρώσουμε το ΄98

    Last Updated: Wednesday, 22-Oct-97 13:20:40
    Οι τελικές αποφάσεις για τις αυξήσεις στους υπάρχοντες φόρους, αλλά και την επιβολή δύο νέων ειδικών φόρων, ελήφθησαν χθες στην σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον πρωθυπουργό.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας χαρακτήρισε, μετά τη συνάντηση, τον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό δύσκολο, γιατί όπως είπε το '98 είναι έτος κρίσης και αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας για την οικονομική και νομισματική ενοποίηση.

    Συμφωνα με πληροφορίες επιβάλλονται δύο νέοι φόροι.

    Φόρος στα κινητά 24.000 δρχ το χρόνο και φόρος υπεραξίας στις χρηματιστηριακές συναλλαγές , ύψους 0,3%.

    Αυξάνονται, όμως, και επτά υπάρχοντες φόροι.

    Τεκμήρια διαβίωσης από 15 έως 20% και τα αντικειμενικά κριτηρια απο 25 έως 50%.

    Επιβάλλεται επίσης αύξηση φόρου στα αμοιβαία κεφάλαια απο 0,2 σε 0,3% , στους τίτλους του δημοσίου απο 7,5% σε 10% , ενώ αυξάνεται και η παρακράτηση φόρου για εισοδήματα άνω των 4,5 εκατομμυρίων δραχμών. Για όσους διαθέτουν πισίνα, αυτή πλέον θα θεωρείται τεκμήριο.

    Στις επιχειρήσεις ,αυξάνεται ο φορολογικός συντελεστής απο 35% σε 40% , ενώ έναντι όλων αυτών η κυβέρνηση τιμαριθμοποιεί την φορολογική κλίμακα για εισοδήματα εώς 4 εκατομμύρια δραχμές και θεσπίζει αφορολόγητο στο ύψος των δύο εκατομμυρίων δραχμών.

    Ακριβαίνουν και οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις.

    Η αστική μονάδα ανεβαίνει στις 13 δρχ . και το πάγιο στις 2.050 δρχ. Μειώνεται, όμως, η τιμή των υπεραστικών τηλεφωνημάτων.

    Την ίδια ώρα, διχασμένες εμφανίζονται οι συνδικαλιστικές παρατάξεις στη ΓΣΕΕ καθώς οι συνδικαλιστές της Νέας Δημοκρατίας και του Συνασπισμού επανεξετάζουν τη στάση τους ως προς την συμμετοχή τους στον κοινωνικό διάλογο, ενώ η ΠΑΣΚΕ εμφανίζεται διατεθειμένη να παραμείνει ως το τέλος.

    Υπέρ του φόρου υπεραξίας στις χρηματιστηριακές συναλλαγές τάσσεται με δηλώσεις του στον Αntenna ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

    Επιτίθεται όμως εναντίον του καθηγητή Σπράου και των προτάσεών του για το ασφαλιστικό.

    Αμετακίνητη για απεργιακές κινητοποιήσεις σχετικά με τα μισθολογικά των δημοσίων υπαλλήλων εμφανίζεται η ΑΔΕΔΥ και ο πρόεδρός της Γιάννης Κουτσούκος, ο οποίος είπε ότι η αύξηση που δίνει η κυβέρνηση δεν καλύπτει το εισόδημα.

    Λαίλαπα χαρακτηρίζει τα μέτρα για τους μικρομεσαίους, ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ Γιώργος Κανελλόπουλος και προναγγέλει πανελλαδικές κινητοποιήσεις για το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

    Εντονη αντίδραση και από τον πρόεδρο των ιδιοκτητών ακινήτων Στράτο Παραδιά, που κάνει λόγο για αυξήσεις φωτιά που θα σταματήσουν τις αγοραπωλησίες.

    Η κυβέρνηση πήρε χθες τις τελικές αποφάσεις για επιβολή δύο νέων φόρων και την αύξηση άλλων επτά, με στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 230 δισεκατομύρια δραχμές.

    Την ιδια ώρα, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας,κατέθεσε τροπολογία, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, μέσω της εισαγωγής τους στο Χρηματιστήριο. Πρώτες στον κατάλογο οι εταιρίες αφορολογήτων ειδών, ενώ σήμερα ο κ.Παπαντωνίου θα ανακοινώσει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    [01] Ελληνοτουρκικά - Χόλμπρουκ - Στέητ Ντηπάρτμεντ

    Και τα πυρά του ειδικού απεσταλμένου του προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δέχθηκε το Στέητ Ντηπάρτμεντ για την ανακοινωσή του σχετικά με την παρενόχληση απο Τουρκικά μαχητικά του C-130, που μετέφερε τον Ακη Τσοχατζοπουλο στην Κύπρο.

    Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ είπε στον Αntenna, ότι κακώς το Στέητ Ντηπάρτμεντ θεωρεί ότι δεν υπήρξε πρόβλημα με τις τουρκικές παρενοχλήσεις.

    /Ηταν καθαρή παρενόχληση, και δεν έχει καμμία σημασία, εάν στο συγκεκριμένο αεροπλάνο επέβαινε ή δεν επέβαινε ο Υπουργος Αμυνης της Ελλάδος, ουτε έχει καμμία σημασία εάν αυτό το εγνώριζε ή το αγνοούσε η Τουρκική Αεροπορία./

    Στην Αθήνα κυβέρνηση και αντιπολίτευση χαρακτήρισαν απαράδεκτη τη στάση τού Στέητ Ντηπάρτμεντ απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, ενώ η αναδίπλωση του Τζέημς Ρούμπιν δεν έπεισε για την ειλικρίνειά της.

    Σαφή τοποθέτηση που να αποδίδει/"τα του καίσαρος τω καίσαρι"/αναμένει η Αθήνα απο τις Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ρέππας, ο οποίος πρόσθεσε ότι η δεύτερη ανακοίνωση αποκατέστησε τα πράγματα.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι η πρώτη "πρωτοφανής και απαράδεκτη" δήλωση του κ.Ρούμπιν, αγνοούσε ή διέστρεφε τα πραγματικά περιστατικά, καθώς υπήρχε σύγχυση σχετικά με τις υπερπτήσεις στην Κύπρο και το FIR Αθηνων. Ο κ.Ρέππας κάλεσε τον αμερικανικό παράγοντα σε σοβαρότερη αντιμετώπιση των ζητημάτων.

    Ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι οι δηλώσεις των αμερικανών προκαλούν πρόβλημα αξιοπιστίας για το διαμεσολαβητικό ρόλο που θέλουν να αναλάβουν.

    Απαράδεκτη χαρακτήρισε την πρώτη δήλωση του εκπροσωπου του Στέητ Ντηπάρντμεντ ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αρης Σπηλιωτοπουλος.

    Οπως σχολίαζαν πάντως, διπλωματικοί κύκλοι η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Στέητ Ντιπάρτμεντ δεν ήταν τυχαία, ούτε προϊόν άγνοιας των περιστατικών.

    Ηταν μια έμμεση, αλλά αυστηρή κριτική προς την ελληνική πλευρά, για την κοινή στρατιωτική άσκηση με την Κύπρο και επειδή η Αθήνα αρνήθηκε να προσφύγει στη Χάγη για όλες της διαφορές της με την Αγκυρα, κάτι που προωθούσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ,Ισμαηλ Τζεμ , δήλωσε οτι θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Σημίτη-Γιλμαζ στην Κρήτη στις αρχές Νοεμβριου.

    Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι κατέβαλε η Τουρκική πλευρά, σε συνάντηση που είχαν στο Κίεβο - ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ.

    Στις συνομιλίες που είχαν, επιβεβαιώθηκε η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργου Κώστα Σημίτη με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ, στα πλαίσια της συνάντησης κορυφής των Βαλκανικών χωρών, που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη από 2 έως 4 Νοεμβρίου.

    Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων, μετά τις συνομιλίες που είχαν στη Νέα Υόρκη και τις πρόσφατες παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου.

    Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ και Ισμαήλ Τζεμ θα πάρουν μέρος στη συνάντηση κορυφής των Βαλκανικών χωρών που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη από τις 2έως τις 4 Νοεμβρίου,επιβεβαιώσε σήμερα στον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης ο τούρκος ομόλογος του Ισμαήλ Τζεμ στη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Κίεβο.

    Ο κ. Τζεμ είπε ότι στη Κρήτη θα γίνει και η πρώτη συνάντηση Σημίτη-Γιλμάζ, ενώ άφησε ανοικτό το θέμα συνάντησης του ιδίου με τον κ. Πγκαλο, λέγοντας ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη.

    Ο κ.Τζεμ είπε επίσης ότι δεν έγινε συζήτηση με τον κ. Κρανιδιώτη για την ένταση που προκλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κρανιδιώτης εξέφρασε στον κ. Τζεμ την ενόχληση της Ελλάδας για τις παραβιάσεις και παραβάσεις εκ μέρους της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας την προηγούμενη εβδομάδα .

    Τούρκος διπλωμάτης πάντως ενημερώνοντας τους συμπατριώτες του δημοσιογράφους είπε ότι η Τουρκία επιμένει στη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.Ο κ. Κρανιδιώτης - σύμφωνα πάντα με τον τούρκο διπλωμάτη - ήταν ότι η Ελλάδα δέχεται διάλογο, όχι όμως επί θεμάτων που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας.

    Ο κ. Τζεμ εξέφρασε το προβληματισμό του για την έκβαση της συνάντησης των κυρίων Σημίτη και Γιλμάζ με το αιτιολογικό ότι τις ημέρες εκείνες η Τουρκία θα πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις με την επωνυμία `` Ταύρος`` στη κατεχόμενη Κύπρο.

    Εκμεταλευόμενος την ευκαιρία ο κ. Κρανιδιώτης είπε στον Τούρκο υπουργό ότι δεν μένει παρά η Τουρκία να ματαιώσει την πραγματοποίηση της άσκησης. Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών επανέφερε για μια ακόμη φορά τη θέση της Αγκυρας για εφ' όλης της ύλης διάλογο, ενώ ο κ. Κρανιδιώτης επανέλαβε την ελληνική θέση για προσφυγή της Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα των Ιμίων,γεγονός που θα βελτιώσει τη θέση της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ελλάδα από την πλευρά της θα συμφωνήσει στην απεμπλοκή του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου.

    Στη σύντομη, αλλά ουσιώδη αναφορά που έγινε στο Κυπριακό, ο κ. Κρανιδώτης επεσήμανε ότι αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα αυτό, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξομαλυνθούν οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

    Ο κ. Τζεμ όμως εμφανίστηκε προβληματισμένος και άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι αισιόδοξος για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.

    Ικανοποιημένη εμφανίσθηκε η Αθηνα από την δεύτερη δήλωση, "αναδίπλωσης" όπως την χαρακτήρισε, το Στέητ Ντηπάρτμεντ που ανασκεύασε και αποκατέστησε την αρχική,"πρωτοφανή και απαράδεκτη", κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

    Ο κ. Ρεππας επεσημανε οτι η πρωτη τοποθετηση του Τζεϊμς Ρουμπιν "αγνοουσε η διεστρεφε τα πραγματικα περιστατικα,αφου συνεχεε τις υπερπτησεις στην Κυπρο με το FIR Αθηνων" και καλεσε τον αμερικανικο παραγοντα σε "σοβαροτερη αντιμετωπιση" των ζητηματων.

    Ωστόσο, ο Ελληνας κυβερνητικός εκπροσωπος διαβεβαίωσε πως η Αθηνα εξακολουθει να επιθυμει την εκδηλωση του αμερικανικου ενδιαφεροντος στα ελληνοτουρκικά,αν και ως προς την συναντηση Σημιτη- Γιλμαζ στην Κρητη,δεν τρεφει "ιδιαιτερη αισιοδοξια".

    Σύμφωνα πάντως με αρμόδιους πολιτικούς παρατηρητές, η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ δεν υπήρξε τυχαία, ούτε προϊον άγνοιας των περιστατικών. Αντιθέτως (και παρά την μερική "ανασκευή") περιείχε μια έμμεση αλλά αυστηρή κριτική προς την Ελληνική πλευρά, αναφορικά με - την πολιτική του ΕΑΧ

    - την διεξαγωγή της συνδυασμένης στρατιωτικής άσκησης και

    - την αμφισβητούμενη (από Αμερικανούς και Τούρκους) υποχρέωση των μαχητικών αεροσκαφών να υποβάλουν σχέδια πτήσεων στο FIR.

    Συναφής υπήρξε άλλωστε και η απόρριψη ως "αβάσιμης" από τους Τούρκους, της ρηματικής διακοίνωσης του Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα, με το επιχείρημα, οτι "τα τουρκικά αεροπλάνα δεν παραβίασαν τον Ελληνικό εναέριο χώρο και πραγματοποίησαν μόνον "αναγνωριστικες πτησεις".

    [02] Γιάννης Ζίγδης

    Πέθανε χθες στο Νοσοκομείο Υγεία, όπου νοσηλευόταν, ο πρόεδρος της ΕΔΗΚ και πρώην υπουργός Γιάννης Ζίγδης σε ηλικία 84 ετών.

    Ο εκλιπών είχε υποστεί επανειλλειμένα καρδιακά επεισόδια και νοσηλευόταν εδώ και πολλές ημέρες στην εντατική.

    Ο Γιάννης Ζίγδης, υπήρξε επί πολλά χρόνια βουλευτής του κέντρου, διετέλεσε υπουργός και στη διάρκεια της χούντας φυλακίστηκε για την αντιστασιακή του δραστηριότητα.

    Με τιμές εν ενεργεία Υπουργού θα κηδευτεί το Σάββατο στις 11 το πρωί στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Λινδο της Ρόδου,ο πρόεδρος της ΕΔΗΚ και πρώην Υπουργός, Γιάννης Ζίγδης, που πέθανε χθες σε ηλικία 84 ετών.

    Η σορός του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών.

    [03] Νέα Δημοκρατία

    Θέμα καλύτερου συντονισμού και λειτουργίας των τομεαρχών τεθηκε στη σύσκεψη του Προέδρου της Ν.Δ με του επτά τομεάρχες του κόμματος.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Βαγγέλης Μειμαράκης, ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Σάββας Τσιτουρίδης επέκριναν ευθέως τον κύριο Μάνο ότι σε πολλές περιπτώσεις παρεμβαίνει για θέματα που είναι αρμοδιότητα άλλων τομεαρχών εκφράζοντας και διαφορετικές απόψεις, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα για την εικόνα του κόμματος .

    Ο κ.Μάνος απάντησε ότι έχει τις απόψεις του ως βουλευτής τις οποίες δεν είναι υποχρεωμένος να εκποιεί περιοριζόμενος στα στενά πλαίσια δράσης του τομέα του.

    Είναι πιο σημαντικό για μένα τόνισε ο κ.Μάνος να λέω τις απόψεις μου ως βουλευτής παρά ως τομεάρχης,

    Ο Πρόεδρος του κόμματος ανέφερε ότι έχουν διαπιστωθεί τέτοια φαινόμενα αποσυντονισμού και ζήτησε να υπάρχει συνενόηση μεταξύ των τομεαρχών προκειμένου να υπάρχει καλύτερη και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

    [04] Οικουμενικός Πατριάρχης

    Με τον ύμνο προς "τη Υπερμάχω Στρατηγώ" Σωτήρα της πόλης, άρχισε χθες στη Ροτόντα στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον ειδική τελετή για την παρασημοφόρηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με το Χρυσό Μετάλλιο του αμερικανικού Κογκρέσου, το μεγαλύτερο παράσημο που απονέμεται από την αμερικανική πολιτεία. Το παράσημο έχει δοθεί μόνο τέσσερις φορές στην ιστορία σε θρησκευτικό ηγέτη και απονέμεται για πρώτη φορά σε ορθόδοξο.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νιουτ Γκίνγκριτς προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη μίλησε για τις θρησκευτικές αξίες που βρίσκονται ριζωμένες στην αμερικανική κοινωνία και τόνισε την εκτίμηση και τη δράση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και τις προσπάθειές του για την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία του αναφέρθηκε στα στοιχεία που μοιράζονται από κοινού η αμερικανική πολιτεία και η Ορθόδοξος εκκλησία και σημείωσε ότι "η πίστις μπορεί να υπάρξει χωρίς ελευθερία, αλλά η ελευθερία δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς πίστι". Ο Πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής σχολίασε αργότερα ότι η παρατήρηση αυτή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου αγγίζει τον πυρήνα του σημερινού αμερικανικού διλήμματος. Επεκτείνοντας τις σκέψεις για τα στοιχεία που έχουν από κοινού η αμερικανική πολιτική και η Ορθόδοξος εκκλησία ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συνόψισε ότι το σημαντικό στην αμερικανική πολιτεία δεν είναι το Πεντάγωνο, παρά την μεγάλη ισχύ του, αλλά το Καπιτώλιο χάρις στην πίστη του στην ελευθερία.

    Η εντυπωσιακή τελετή της παρασημοφόρησης του Οικουμενικού Πατριάρχη έληξε με τον πολυχρονισμό του Πατριάρχη από τη χορωδία του Πανεπιστημίου Χόουαρντ και την ορχήστρα δωματίου του Δημού Αθηναίων. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Πατριάρχη και της ακολουθίας του στο οποίο παρέστησαν γνωστοί γερουσιαστές όπως ο Εντουαρντ Κένεντι, ο γερουσιαστής Αλφόνσο Ντ' Αμάτο, ο Παύλος Σαρμπάνης, ο Μιχάλης Μπιλιράκης και ο Τζιμ Λιτς.

    Με τον αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον θα συναντηθεί σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος,ο οποίος τιμήθηκε χθες με το χρυσό μετάλλιο του αμερικανικού Κογκρέσσου, το μεγαλύτερο παράσημο που απονέμεται απο την αμερικανική πολιτεία για πρωτη φορά σε ορθόδοξο θρησκευτικο ηγέτη.

    [05] Πάγκαλος

    Μονοήμερη επίσκεψη πραγματοποίησαν χθες στο Αλγέρι, ο Υπουργός Εξωτερικών, Θόδωρος Πάγκαλος καί ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Αλέξανδρος Μπαλτάς.

    Ο κ. Πάγκαλος κατά τη συναντησή του με τον ομολογό του Αχμέντ Ατάφ συζήτησαν τις εξελίξεις στο Μαγκρέμπ , τη Μέση Ανατολή καί τα Βαλκάνια, ενώ υπέγραψαν καί πρωτόκολλο συνεργασίας στα ΥΠΕΞ των δύο χωρών.

    [06] Βουλή - Αγρότες

    Με 140 κατά και 125 υπέρ όλης της αντιπολίτευσης απορρίφθηκε η τροπολογία η οποία προέβλεπε την παραγραφή των αδικημάτων κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων.

    Κατά την ψηφοφορία διαφοροποιήθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Κυπουρός, ο οποίος ψήφισε υπέρ της τροπολογίας και παρούσα δήλωσε η βουλευτής της Ν.Δ Μαρριέτα Γιαννάκου Κουτσίκου.

    Εν τω μεταξύ και νέες καταγγελίες έγιναν από την αντιπολίτευση για το θέμα των τροπολογιών που ρύθμιζαν χρέη συνεταιριστικών οργανώσεων ενώ ο πρόεδρος της Βουλής επέρριψε ευθύνες τόσο στο αρμόδιο υπουργείο όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη διαδικασία της συζήτησης.

    Τελικά δεν ετέθη καν προς συζήτηση η τροπολογιά των 122 βουλευτών όλων των κομμάτων που προέβλεπε τη σύσταση οργανισμού για τη δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση.

    [07] Αναθεώρηση του Συντάγματος

    Μέχρι το Πάσχα αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση που ξεκινά τις επόμενες ημέρες στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος.

    Συνολικά αποφασίστηκε να γίνουν 13 συνεδριάσεις ανοιχτές στον τύπο ενώ η συζήτηση θα χωριστεί σε 6 τομείς.

    Τα ατομικά δικαιώματα, τις σχέσεις Ελλάδας- Ευρώπης, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το εκλογικό σώμα, τη Δικαιοσύνη, και τη διοικητική οργάνωση της χώρας.

    Σημείο τριβής ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση αναδείχθηκε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για διοργάνωση από τη Βουλή ενός συνεδρίου όπου οι επιστημονικοί φορείς θα καταθέσουν τις απόψεις τους.

    Η Νέα Δημοκρατία χαρακτήρισε προσχηματική μια τέτοια διαδικασία και πρότεινε εάν θέλει το ΠΑΣΟΚ να το διοργανώσει μόνο του.

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ , Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι θα το οργανώσει το ΠΑΣΟΚ και μετά από αυτήν την εξέλιξη η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει και αυτή δικό της Συνέδριο το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο.

    Εν τω μεταξύ τρεις ριζοσπαστικές προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος έκανε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βαρβιτσιώτης.

    Ο κ. Βαρβιτσιώτης πρότεινε να θεσμοθετηθεί το ασυμβίβαστο υπουργικής και βουλευτικής ιδιότητας, να συσταθεί Συμβούλιο Δημοκρατίας και να καθιερωθεί το δημοψήφισμα.

    Ο κ.Βαρβιτσιώτης είπε ότι αυτά αποτελούν προσωπικές του θέσεις για τις οποίες έχει ενημερώσει τον Κώστα Καραμανλή αλλά δεν έχει πάρει θέση.

    Στη Βουλή , ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος ζήτησε να ορισθεί από τώρα η επόμενη Βουλή ως αναθεωρητική.

    Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε ερώτηση για τις προτάσεις Βαρβιτσιώτη δήλωσε οτι κάθε βουλευτής είναι ελεύθερος να έχει τις απόψεις του όμως εκείνος εκφράζει τη θέση της Νέας Δημοκρατίας.

    Η αναθεωρηση του Συνταγματοςπρεπει να απαντησει στις προκλησεις και τα προβληματα των καιρων δηλωσε ο Μιλτιαδης Εβερτ.

    Last Updated: Wednesday, 22-Oct-97 14:06:41

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    [08] Aπεργίες

    Στο στοχαστρο των συνδικατων η οικονομικη πολιτικη.

    Κλειστη ειναι αυτη την ωρα η οδος Πειραιως απο τους εργαζομενους της ΔΕΗ που απεργουν σημερα και αυριο,διαμαρτυρομενοι για την απελευθερωση της αγορας ηλεκτρικης ενεργειας.

    Εκκληση στο κοινο να περιορισει την καταναλωση ρευματος απευθυνει η διοικηση της ΔΕΗ.

    Εχει εξασφαλιστεί το απαραίτητο προσωπικό για να μην υπάρξουν προβλήματα, δηλωνει στον Αντεννα ο προεδρος της ΓΕΝΟΠ Νικος Εξαρχος.

    Παραλληλα,κατοικοι του Θριασιου Πεδιου εχουν συγκεντρωθει στο Υπουργειο Υγειας και διαμαρτυρονται για τις ελλειξεις που υπαρχουν στο νοσοκομειο Ελευσινας. Αντιπροσωπια τους συνανταται με τον υφυπουργο Μανωλη Σκουλακη.

    24ωρη απεργία πραγματοποιεί αύριο η ΓΣΕΕ,στην οποία θα συμμετάσχουν με στάσεις εργασίας και οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες,τα πλοια και τα αεροδρομια.

    Με τετράωρη σταση εργασίας απο τις 11 το πρωι συμμετεχει στην απεργια και η ΑΔΕΔΥ.

    [09] ΠΙΚΠΑ - κακοποίηση

    Αναπαντητα παραμενουν τα ερωτηματικα για τις συνθηκες κατω απο τις οποιες τραυματιστηκε την περασμενη Πεμπτη η 11χρονη παραπληγικη Μαργαριτα στο ΠΙΚΠΑ Βουλας.

    Συμφωνα με τον προεδρο των εργαζομεων Σπυρο Αντυπα καμμια ιατρικη εκθεσε δεν πιστοποιει μεχρι στιγμης κακοποιηση ενω οι κακωσεις πιθανον να οφειλονται στην κατασταση του παιδιου.

    [10] Δημοσκόπηση

    Την ανεργία και Οικονομία θεωρούν ως τα μεγαλύτερα προβλήματα οι νέοι, με ποσοστά 31,6 και 28,3 % αντίστοιχα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Εταιρείας

    Μέτρον Ανάλυσις. Στην τρίτη θέση με ποσοστό μόλις 9,3% βρίσκονται τα εθνικά θέματα και η εξωτερική πολιτική και ακολουθούν η ανεπάρκεια κομμάτων και πολιτικών με 7,6% και τα ναρκωτικά-τελευταία-με 3,1%.

    Την ίδια ώρα, οι νέοι που ρωτήθηκαν στο πλαίσιο της πανελλαδικής έρευνας, τάσσονται σε συντριπτική πλειοψηφία με ποσοστό 88% υπέρ της Δημοκρατίας, αλλά δηλώνουν σε επίσης υψηλό ποσοστό που φθάνει το 76,8%, ότι τα κόμματα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα σύγχρονα προβλήματα.

    [11] OΣΕ - Ατύχημα

    Φρικτό θάνατο βρήκε ένας εργαζόμενος στον ΟΣΕ Θεσσαλονικης.

    Την ώρα που πήγαινε για δουλειά προσπάθησε να αποφύγει την διερχόμενη αμαξοστοιχία Ιντερσίτυ και παρεσύρθει απο μηχανή τραίνου.

    [12] Παιδοκτόνος

    Δραματικές σκηνες απο το πρωι στο κακουργοδικειο Αθηνων οπου δικαζεται απο το πρωι ο Αποστολος Κοσμας,ο οποιος το καλοκαιρι του 96 σκοτωσε στην Κηφισια με τσεκουρι τον γιο του Βαγγελη και στη συνεχεια τεμαχισε το πτωμα και του εβαλε φωτια.

    Ο Παιδοκτονος απευθυνομενος στο δικαστηριο ζητησε συγχωρηση απο το θεο ο οποιος ειναι ο μονος που μπορει να τον δικασει.Υποστηριξε δε οτι, η ασθενεια του Βαγγελη τον εκανε Τυρρανο της οικογενειας με αποτελεσμα ο ιδιος να βγει εκτος εαυτου και να τον σκοτωσει.

    Συγχωρω και τον πατερα και τον αδελφο μου δηλωσε ο δευτερος γιος του Κοσμα Σταυρος,ενω η γυναικα του δηλωσε οτι ποναει και για τους δυο.

    [13] Πύργος - Εγκλημα

    Ανάπηρος κινδυνεύει να μείνει ο Νικος Παπανικολάου τον οποίο απο εκδίκηση πυροβόλησε χθές στο Λάνθη Ηλείας ο 60χρονος Ανδρέας Ανδριόπουλος.

    Ο δράστης που ταμπουρώθηκε μετά την πράξη και συνελήφθη μετά απο ολονύχτια επιχειρηση, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα και δήλωσε μετανοιωμένος.

    [14] Μπάρμας

    Με 17 κιλά χασίς στην κατοχή του συνελήφθη στην Πλαταριά της Θεσπρωτίας, ο Χαράλαμπος Μπάρμπας πατέρας της γνωστής ηθοποιού.

    Η συλληψη του έγινε μετά απο πρωτοφανή επιχειρηση της ασφάλειας που συμμετείχαν άνδρες των ΕΚΑΜ και ελικόπτερο.

    [15] Εγκατάλειψη βρέφους

    Νέο κρούσμα εγκατάλειψης βρέφους, και μάλιστα με νοητική υστέρηση. Αγνωστος, εγκατέλειψε ενα αγοράκι το πρωί της Δευτέρας, στο ωτορινολαρυγγολογικό τμήμα του Αγλαία Κυριακού.

    Την ιδια ωρα σε νέες περιπέτειες οι αλβανοί που για δύο μήνες το παιδί τους παρέμενε στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, επειδή δεν είχαν τα χρήματα να καλύψουν τα έξοδα, αλλά και είχαν δηλώσει διαφορετικό όνομα.

    Χθες που πήγαν να παραλάβουν το παιδί τους, οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια αφού η Εισαγγελέας Πρωτοδικών είχε δώσει εντολή να διαπιστωθεί η ταυτότητα των γονεων καθώς βρέθηκαν στην κατοχή τους τρία διαβατήρια με διαφορετικά ονόματα.

    [16] Μπαλάφας

    Με διαδικαστικά ζητήματα άρχισε η δίκη του Γιώργου Μπαλάφα απο το Μικτό Ορκωτό Εφετείο.

    Ο κατηγορουμενος αμφισβητεί την γνησιότητα της επιστολής που φέρετε να έστειλε ο Αβρααμ Λεσπέρογλου στην εφημερίδα Αθηναική.

    [17] Δύστος

    Την Παρασκευή θα συζητηθεί στο Πρωτοδικείο Πειραιά, η αίτηση των συγγενών των θυμάτων του "Δύστος",που ζητούν απο την πλοιοκτήτρια εταιρεία συνολική αποζημίωση 6,4 δισεκατομυρίων δραχμών.

    Οι 20 ναυτικοί του Δύστος πμιγηκαν,όταν το πλοίο ναυάγησε παραμονές της Πρωτοχρονιάς στα ανοιχτά της Κύμης.

    Last Updated: Wednesday, 22-Oct-97 14:05:43

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    [18] Τουρκία - Ανθρώπινα δικαιώματα

    Σε ποινή κάθειρξης 23 ετών καταδικάστηκε ο 52χρονος τούρκος συγγραφέας και αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,Εσμπέρ Γιαγκμουρντερελί επειδή ζήτησε να τερματιστεί ειρηνικά ο αιματηρός εμφύλιος πόλεμος με τους Κούρδους, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

    Το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσυνης έστειλε τον τούρκο συγγραφέα,που ας σημειωθεί είναι τυφλός,στις φυλακές Τσανκιρί,100 χιλιόμετρα βορειανατολικά της Αγκυρας.

    Ο Γιαγκμουρντερελί είχε καταδικαστεί τον Σεπτέμβριο σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών επειδή είχε ζητήσει σε ομιλία του τον ειρηνικό τερματισμό της σύγκρουσης με τους κούρδους.Η ποινή αυτή προστέθηκε όμως σε εκείνη των 22 ετών με αναστολή στην οποία είχε καταδικαστεί νωρίτερα και αυτομάτως τέθηκε σε ισχύ μετά την νέα του καταδίκη τον περασμένο μήνα.

    [19] Αλβανία - Μπερίσα

    Μετά από εργασίες που διήρκησαν 36 ώρες το 4ο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος εξέλεξε τον Σάλι Μπερίσα για τη θέση του προέδρου. Με 791 ψήφους έναντι 115 του αντιπάλου του Πιέτερ Αρμπνόρι ο Σάλι Μπερίσα ανανέωσε την παραμονή του στο αξίωμα αυτό για δύο χρόνια.

    Από τους 1048 εκλέκτορες ψήφισαν μόνο 913, αφού οι υπόλοιποι δεν συμμετείχαν στο συνέδριο.

    Το αποτέλεσμα, βεβαίως, ήταν αναμενόμενο και ακόμα και η διαφορά των ψήφων - που πολλοί χαρακτήρισαν εντυπωσιακή- στην πραγματικότητα δεν προκάλεσε καμία έκπληξη.

    Ισως αυτό που οι περισσότεροι περίμεναν να ακούσουν ήταν η επιστροφή του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κοινοβούλιο. Αλλωστε, πριν από τρεις ημέρες ο Σάλι Μπερίσα απαντώντας για το θεμα αυτό στο ΑΠΕ, δήλωνε ότι το συνέδριο θα αποφασίσει για το τι ακριβώς θα συμβεί.

    Σήμερα, ωστόσο, δήλωσε αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου, ότι ``πως μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, όταν το Κοινοβούλιο απαρτίζεται από αυτούς τους ίδιους που πυροβόλησαν

    τον Χαϊντάρι`` αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι προς το παρόν δεν εξετάζεται ενδεχόμενο επιστροφής.

    Μιλώντας σε περίπου χίλιους οπαδούς του κόμματος, αμέσως μετά την εκλογή του, δήλωσε ότι ``προσπαθούμε για να επιστρέψει στην Αλβανία η δημοκρατία, γι' αυτό και σύντομα οι σοσιαλιστές θα χάσουν τη δύναμή τους``. Τόνισε, επίσης, ότι ``οι νέες εκλογές θα είναι η οριστικη λύση στο μέλλον της Αλβανίας. Δεν μπορούμε να σπαταλάμε ούτε ένα λεπτό χαρίζοντάς το στους σοσιαλιστές``.

    Τέλος, ο στενός συνεργάτης του Μπερίσα και στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος Γιούλι Βεϊσίου αναφερόμενος στην πρόσκληση του πρωθυπουργού Φάτος Νάνο, για συμμετοχή του Μπερίσα στην αντιπροσωπεία που θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Διάσκεψη των Δωρητών, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο. ``Οι προϋποθέσεις για συμμετοχη μας στην αντιπροσωπεία, δήλωσε, είναι οι ίδιες με αυτές που είχαμε θέσει για τη Διάσκεψη της Ρώμης``.

    Last Updated: Wednesday, 22-Oct-97 14:06:23

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    [20] Ολμπράιτ - διέυρυνση του ΝΑΤΟ

    Το κόστος της σχεδιαζόμενης διεύρυνσης του ΝΑΤΟ --μέσω της "ενσωμάτωσης" της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της

    Δημοκρατίας της Τσεχίας--θα είναι κατώτερο απο αυτό που προϋπολογίστηκε απο το Πεντάγωνο στη διάρκεια του Φεβρουαρίου φέτος, κατέθεσε σήμερα στην "Επιτροπή Κατανομής Κονδυλίων" της αμερικανικής Γερουσίας η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μαντλίν Ολμπράιτ.

    Προκύπτει σήμερα, δηλαδή τώρα που έχουν "αποτιμηθεί" οι ένοπλες δυνάμεις και η υποδομή που οι νέοι σύμμαχοι θα προσφέρουν στο ΝΑΤΟ, ότι το συγχρηματοδοτούμενο κόστος της ένταξης των ένοπλων δυνάμεων στην κοινή στρατιωτική υποδομή της Συμμαχίας θα είναι κατώτερο απο αυτό που υπολογίστηκε τον Φεβρουάριο" --μεταξύ 27 και 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα ερχόμενα 12 έτη-- δήλωσε ενώπιον της παραπάνω Επιτροπής η κ. Ολμπράιτ.

    Ομως η ίδια δεν διευκρίνισε ποιό είναι το εκτιμώμενο νέο κόστος. Ωστόσο πρόσθεσε οτι το κόστος που θα καταβληθεί απο τα ευρωπαϊκά μέλη της Συμμαχίας θα διαμορφωθεί σε συνεργασία μαζί τους και θα πρόκειται για "δίκαια μερίδια".

    Καταθέτοντας προ ημερών ενώπιον της ίδιας Επιτροπής, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κόεν δήλωσε ότι το Πεντάγωνο υπολόγισε το κόστος στην προοπτική τεσσάρων νέων μελών και όχι τριών --όπως αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας τον Ιούλιο στη Μαδρίτη--, σε τρόπο ώστε εύκολα υπερτιμήθηκε, τότε, τό συγκεκριμένο κονδύλι.

    Ταυτόσημες δηλώσεις έκανε και σήμερα ο πολιτικός επικεφαλής του Πενταγώνου.

    [21] Αραφάτ - Μορντεχάι

    Η "Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης" ανακοίνωσε σήμερα, μετά απο τις συνομιλίες που είχαν στο μεθοριακό πέρασμα Ερεζ ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ και ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Ιτζχάκ Μορντεχάι, οτι "ξεκίνησαν σοβαρές διαπραγματεύσεις" με τους Ισραηλινούς.

    Ο εκπρόσωπος του Αραφάτ Μαρουάν Καναφάνι δήλωσε ότι η συνάντηση των δύο πολιτικών εντάσσεται στις ειρηνευτικές προσπάθειες του αμερικανού ειδικού απεσταλμένου στη Μέση Ανατολή Ντένις Ρός--έφθασε στο Ισραήλ την Κυριακή-- που σκοπό έχουν την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Στην αρχή των συνομιλιών παρουσία του κ.Ρός, που ξεκίνησαν αργά το απόγευμα, έγινε ανταλλαγή χειραψίας Αραφάτ-Μορντεχάι για τους φωτογράφους των ΜΜΕ, αλλά καμία δήλωση.

    Ο κ. Ρός στο τέλος των συνομιλιών που είχε νωρίτερα στην Ιερουσαλήμ με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε οτι διαπίστωσε τη βούληση να σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες --"διαπίστωσα την ύπαρξη βούλησης, απομένει να βρεθεί ο τρόπος".

    Στο τέλος του μηνός προβλέπεται να ξεκινήσουν στην αμερικανική πρωτεύουσα νέες και "σκληρότερες" διμερείς συνομιλίες προς την κατεύθυνση μιάς "τελικής" ειρηνευτικής συμφωνίας. Θέμα

    τους θα είναι οι ισραηλινοί εποικισμοί και η αναδιάταξη των ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτική Οχθη.

    Ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ δήλωσε οτι "δεν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη στην παρούσα ισραηλινή κυβέρνηση".

    Ο εκπρόσωπος του Νετανιάχου Μοσέ Φόγκελ ανταπάντησε ότι "η Παλαιστινιακή Αρχή δεν μπορεί να αποσείσει την ευθύνη της, ότι δεν μπόρεσε να αναλάβει δράση εναντίον της τρομοκρατίας".

    Η Παλαιστινιακή Αρχή ζητεί τελική διαπραγμάτευση με το Ισραήλ σε τρείς φάσεις και απο την ισραηλινή κυβέρνηση να μην "αδειάζει" το περιεχόμενο αυτών των φάσεων με μονομερείς αποφάσεις.

    Η ισραηλινή κυβέρνηση απο την πλευρά της ζητεί την χρονική σύντμηση αυτής της τελικής φάσης.

    [22] Κλίντον - εκπομπές αερίων

    Ο αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον θα αποκαλύψει τις από καιρό αναμενόμενες σκέψεις του για να σταματήσουν οι εκπομπές αερίων ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σε ομιλία του που θα γίνει αύριο Τετάρτη, ανακοινώθηκε σήμερα από τον Λευκό Οίκο.

    "Πρόκειται για σκέψεις του Προέδρου και της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τα κεντρικά θέματα που θα συζητηθούν στη διάσκεψη του Κιότο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μάικλ Μακέρι αναφερόμενος στην διάσκεψη για το περιβάλλον που πρόκειται να γίνει τον Δεκέμβριο στο Κιότο της Ιαπωνίας.

    Ο κ. Μακέρι αρνήθηκε πάντως να αναφέρει άν ο κ. Κλίντον θα αποκαλύψει συγκεκριμένες προτάσεις στην αυριανή του ομιλία, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί και να υπάρξουν αποκαλύψεις.

    Last Updated: Wednesday, 22-Oct-97 14:06:53

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    [23] Κερί στον άνεμο

    Τριανταδύο εκατομμύρια αντίτυπα πούλησε ήδη το single "Κερί στον άνεμο",που με μοναδικό τρόπο ερμήνευσε ο Ελτον Τζόν στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ στη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας για την πριγκίπισσα της Ουαλίας Νταϊάνα.Χθες βράδυ στο Λονδίνο η δισκογραφική εταιρεία "Μέρκιουρι" το ανακήρυξε ως τον εμπορικότερο δίσκο όλων των εποχών.

    Το "Κερί στον άνεμο" κατέρριψε το ρεκόρ που κατείχαν μέχρι σήμερα τα "Λευκά Χριστούγεννα" του Μπίγκ Κρόσμπι,που έφθασε τα 30 εκατομμύρια αντίτυπα.

    Βέβαια για το ρεκόρ αυτό ο Κρόσμπι χρειάστηκε 55 χρόνια,ενώ ο Ελτον Τζόν μόνον 37 εικοσιτετράωρα.

    Το ρεκόρ κατοχυρώθηκε ήδη απο το Βιβλίο Γκίνες,ενώ οι συντελεστές της δισκογραφικής έκδοσης αποκόμισαν ήδη το ποσό των 16 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Τα κέρδη απο τις πωλήσεις θα διατεθούν στο Ιδρυμα Νταϊάνα, που προωθεί τους σκοπούς για τους οποίους αγωνίστηκε η πρόωρα χαμένη πριγκίπισσα.Το "Κερί στον άνεμο" είναι διασκευή της μεγάλης επιτυχίας του Ελτον Τζόν,που είχε συνθέσει το 1974 και είχε αφιερώσει τότε στην αλησμόνητη Μέριλιν Μονρόε.

    Να αναφέρουμε απλώς ότι άλλες σημαντικές επιτυχίες όπως το "Ρόκ αράουντ δε κλόκ" του Μπίλ Χάλεϊ δεν ξεπέρασε τα 25 εκατομμύρια αντίτυπα,ενώ το "Αϊ Γουόντ του χόλντ γιόρ χάντ" των Μπίτλς τα 13 εκατομμύρια αντίτυπα.

    [24] Το κοριτσάκι με τα σπίρτα

    Είναι μόλις τριών χρονών.Τα χεράκια της κοκκινίζουν από το πλύσιμο ρούχων.

    Η Λένα Γιάνγκ,παιδί μιας Ταϋλανδής και ενός Εγγλέζου ηθοποιού που δυστυχώς πέθανε μόλις η κόρη του ήταν μερικών εβδομάδων, μπήκε από νήπιο στην βιοπάλη και πριν καλά-καλά απογαλακτισθεί άρχισε να ζει το δικό της δράμα.

    Η μάνα της,η Ανονιγιάτ,όταν πέθανε ο αντρας της,έμεινε δίχως στον ήλιο μοιρα.

    Ο ήλιος που ζεσταίνει την Πατάγια όπου διασκεδάζουν ξένοι τουρίστες που πηγαίνουν εκεί με φθηνά ταξιδιωτικά πακέτα,δεν χαμογελούσε τα τελευταία δυόμισυ χρόνια στη μάνα και στη Λένα-που τι ειρωνία-αν και το επώνυμό της είναι Γιάνγκ-που σημαίνει μικρή-έπρεπε να μπει από μικρή στα βάσανα.

    Η μητέρα χτύπησε πολλές φορές αλλά μάταια την πόρτα της βρετανικής πρεσβείας στην Μπανκόκ.Τηλεφώνησε αλλά της έδωσαν σημασία,παρότι είναι χήρα βρετανού υπηκόου.

    Η ιστορία του φτωχού κοριτσιού από την Πατάγια έφθασε στ`αυτιά ενός ρεπόρτερ της αγγλόφωνης εφημερίδας Πατάγια Μέηλ.

    Η μάνα ικέτεψε τον δημοσιογράφο που έγραψε την ιστορία να μην της δώσει ψεύτικες ελπίδες.Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης που πρόσφατα κατηγορήθηκαν για κιτρινισμό με αφορμή τον θάνατο της Νταϊάνα,έπιασαν το δημοσίευμα και το αναπαρήγαγαν.Η Λένα συγκίνησε το ψυχρό Φόρεϊν Οφις που ενδιαφέρθηκε και τώρα η Βρετανία εξετάζει αν η Λένα έχει δικαιώματα σύνταξης ή κληρονομιάς από τον πατέρα της.Να που καμμιά φορά είναι χρήσιμοι και οι δημοσιογράφοι!

    Last Updated: Wednesday, 22-Oct-97 14:05:59

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    [25] Φορολογία ΄98

    Η κυβέρνηση οριστικοποίησε τις αποφάσεις της για την οικονομία και σύμφωνα με πληροφορίες θα επιβληθούν νέοι φόροι στους τίτλους του δημοσίου, τις χρηματιστηριακές συναλλαγές και τα κινητά τηλέφωνα ενώ θα υπάρξουν ελαφρύνσεις σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

    Σήμερα ο Γιάννος Παπαντωνίου θα ανακοινώσει τις κυβερνητικές αποφάσεις για τις μετοχοποιήσεις και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.

    Στόχος της φρολογικής πολιτικής, η αύξηση των εσόδων κατά 230 δισεκατομύρια δραχμές.

    [26] Κοινοτικά κονδύλια

    Παραμένει το πρόβλημα της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων του δεύτερου πακέτου Ντελόρ για τη χώρα μας, άν και υπήρξε πρόοδος σε σχεση με πέρυσι, ως το τέλος Οκτωβρίου έχουμε απορροφήσει το 35% του συνολικού προγράμματος και ως το τέλος του έτους θα φτάσουμε στο 43%.

    [27] Πετρέλαιο θέρμανσης

    Ακριβά πληρώνουμε τη θέρμανση, καθώς ο χειμώνας μάς ήρθε νωρίς και βαρύς.

    Το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται όσο και εκείνο της κινησης, γι αυτό όσοι αντέχουν καλύτερα θα είναι να περιμενουν μέχρι την 1η Νοεμβρίου, οπότε η τιμή του θα μειωθεί έως και 60 δραχμές το λίτρο.

    Με πενταπλάσιους ελέγχους σε σύγκριση με πέρσι οι Ράμπο της εφορίας σκοπεύουν στην πάταξη της αισχροκέρδιας και του λαθρεμπορίου στην αγορά των καυσίμων. Από το Νοέμβριο εώς την Ανοιξη έχουν προγραμματίσει 10 χιλιάδες ελέγχους .

    [28] ΟΤΕ - τιμολόγια

    Κατά 13,4% θα αυξηθεί η αστικη μονάδα που θα φθάσει απο τις 11,50δραχμες στις 13 δραχμες . Κατα 10,81% αυξανονται τα μηνιαια τελη που φθανουν στις 2050 δρχ εναντι 1850δρχ. Το τελος συνδεσης απο 40000 δρχ. θα κοστιζει 30000 δρχ. Τα τελη υπεραστικης τηλεφωνιας θα μειωθουν κατα 8,4%,κατα 15% μειωνονται τα τελη προς Αυστραλια,Καναδα και ΗΠΑ.

    Τελος οι τηλεκαρτες θα κοστιζουν οι 100 μοναδες 1700δρχ.απο 1500 και οι 500μοναδες 7000δρχ.απο 6500. Η συνολικη μεσοσταθμικη αυξηση θα αγγιξει για το 1998 το 0,6%,

    Τα εσοδα απο τις αυξησεις θα φθασουν τα 4-5δις επιπλεον εσοδα για τον οργανισμο.

    [29] Χορηγήσεις στο Δημόσιο

    Η αλλαγή του καθεστώτος των χορηγησεων των ειδικων λογαριασμων των υπουργειων,συζητηθηκε κατα την συναντηση του πρωθυπουργου Κωστα Σημιτη με τον υπουργο Εσωτερικων Α. Παπαδοπουλο.

    Οπως προβλεπεται στο σ.ν."Ιωαννης Καποδιστριας",το οποιο συζητειται αυριο στην αρμοδια επιτροπη της Βουλης,οι χορηγησεις θα γινονται βασει αντικειμενικων αναγκων και με κανονες διαφανειας, ενω η διυπουργικη επιτροπη θα ασκει εποπτεια.

    Εν τω μεταξυ σε εξελιξη βρισκεται η συσκεψη της επιτροπης θεσμων με θεμα την συγκροτηση φορεα που θα οργανωσει την Ολυμπιαδα του 2004.

    Last Updated: Wednesday, 22-Oct-97 14:04:42

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    [30] Ασπιρίνη

    Η χρήση της ασπιρίνης επεκτείνεται εκτός του χώρου της πρόληψης, για να αποφευχθεί η πιθανότητα του πρώτου εμφράγματος στους διαβητικούς, και στον χώρο της θεραπείας, ως μέσο για να εξαλειφθεί ο κίνδυνος επανάληψης παρόμοιου επεισοδίου σε όσους ασθενείς έχουν υποστεί ήδη ένα καρδιακό επεισόδιο, αναφέρεται στις οδηγίες της Αμερικανικής Αντιδιαβητικής Εταιρείας.

    Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που παραγματοποιήθηκε από αμερικανούς ιατρούς, μόνο ένα 4% των διαβητικών που έκαναν συστηματική χρήση ασπιρίνης υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 10% όσων διαβητικών έπαιρναν ψευδοφάρμακα.

    Μια δεύτερη στατιστική έρευνα σε δείγμα 3,711 διαβητικών αποκάλυψε πως ο κίνδυνος για την επανάληψη ενός καρδιακού επεισοδίου σε όσους ασθενείς έπαιρναν ασπιρίνη συστηματικά ήταν εξαιρετικά μειωμένος.

    Οι ιατρικές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα οτι οι διαβητικοί που διατρέχουν κίνδυνο εμφράγματος περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους, είναι οι καπνιστές, εκείνοι που πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση, από παχυσαρκία, ή έχουν υψηλά ποσοστά χοληστερίνης.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 55% των θανάτων των ατόμων που πάσχουν απο διαβήτη οφείλονται σε κάποια καρδιαγγειακή πάθηση.

    [31] Νέα μέθοδος σύλληψης

    Απο τις πλέον διαδεδομένες μεθόδους σύλληψης για γυναίκες άνω των 35 ετών είναι η χρησιμοποίηση ωαρίου απο νεότερη δότρια το οποίο γονιμοποιείται στο εργαστηριο και εμφυτευεται στη μήτρα της λήπτριας. Κάτι δηλαδή σαν τη διαδικασία της ανάδοχης μητέρας, καθως το παιδί που θα έλθει στη ζωή δεν έχει γενετικό δεσμό με τη γυναίκα που το κυοφορεί και το φέρνει στον κόσμο . Δεν έχουν τα ίδια χρωμοσώματα , ουτε το ίδιο Ντί-Εν-Ει.

    Ειδικοί γενετιστές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ανέπτυξαν μια τεχνική που υποκαθιστά το έργο της φύσης. Αφαιρούν το γενετικό υλικό απο το ωάριο της δότριας και τοποθετούν σε αυτό το Ντί-Εν Ει της λήπτιας. Το ωάριο είναι πιά έτοιμο για γονιμοποίση, φέροντας μάλιστα τα χρωμοσώματα της γυναίκας που θα τεκνοποίησει.

    Ενας άλλος μύθος που καταρριπτουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης είναι οτι τα χρωμοσώματα των γυναικών άνω των 35 εκφυλίζονται δημιουργώντας κινδύνουν για εμφάνιση γενετικών ανωμαλιών στα παιδιά τους, όπως το σύνδρομο Ντάουν.

    Δεν φταίνε τα χρωμοσώματα άλλα ο μηχανισμός συντήρησης των ωαρίων λένε τώρα οι αμερικανοί ειδικοί, που υποστηρίζουν οτι η νέα μέθοδος περιορίζει δραστικά τον κίνδυνο εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών στα παιδιά που οι μητέρες τους έχουν ξεπεράσει τα 35 .

    [32] Κλωνοποίηση

    Η ιδέα και μόνον σοκάρει.

    Πόσο μάλλον η θέα του αποτελέσματος των νέων εφαρμογών της κλωνοποίησης, που προωθούν τώρα οι επιστήμονες για τη παραγωγή ανθρώπινων οργάνων από ανθρώπινους ακέφαλους κλώνους.

    Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια θα έχουν λύσει το πρόβλημα των μεταμοσχεύσεων,ξεπερνώντας πολλά νομικά και ηθικά προβλήματα.Υποστηρίζουν ακόμη ότι με τη παραγωγή όργανων από κλωνοποιημένα κύτταρα του ιδίου ατόμου θα μειωθούν σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα απόρριψης των μοσχευμάτων από τον ανθρώπινο οργανισμό.

    Ηδη οι γενετιστές έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ακέφαλους βατράχους,που προς το παρόν η διάρκεια ζωής τους δεν ξεπερνά τη μία βδομάδα.Με την ίδια τεχνική οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα δημιουργήσουν και ακέφαλους ανθρώπινους κλώνους από τους οποίους θα μπορούν να πάρουν ζωτικά ανθρώπινα όργανα και ιστούς για τις μεταμοσχεύσεις.

    Μιά άλλη εναλλακτική μέθοδος για τον ίδιο σκοπό θα είναι η παραγωγή των ανθρώπινων οργάνων μέσα σε εμβρυακό σάκκο,που θα αναπτύσσεται μέσα σε τεχνητή μήτρα.

    Στο Εδιμβούργο,οι βιογενετιστές του Ινστιτούτου του Ρόσλιν,εκτιμούν ότι ο πρώτος κλωνοποιημένος άνθρωπος μπορεί να δημιουργηθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια,και να δώσει πολύτιμα ζωτικά όργανα,όπως καρδιά,νεφρά,συκώτι και πάγκρεας,για μεταμοσχεύσεις.

    Θεωρητικά είναι βέβαιο ότι ο ανθρώπινος κλωνισμός για αυστηρά ιατρικούς σκοπούς θα σημάνει το τέλος της εμπορίας των ανθρωπίνων οργάνων αλλά και θα σώσει εκατομμύρια ζωές.

    Ομως δεν είναι λίγοι αυτοί που ανησυχουν για τους κινδύνους και ζητουν τη συγκλιση επειγουσας παγκοσμιας διασκεψης για θεματα βιογενετικης

    Last Updated: Wednesday, 22-Oct-97 13:22:27

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Βελτίωση του καιρού, σ' ολη τη χωρα σήμερα, με ανεμους που θα πνεουν στα ανατολικα βορειοι μετριοι και στο Αιγαιο ισχυροι με πολυ γρηγορη ομως εξασθενηση.

    Στην Αττική, σχεδόν αίθριος καιρός, ανεμοι βόρειοι, ΒΑ μετριοι με βαθμιαία εξασθενηση και θερμοκρασία στην Αθηνα εως 19 βαθμού

    Ανάλογες καιρικές συνθήκες, και στη Θεσσαλονικη με θερμοκρασία στην πόλη εως 18 βαθμους Κελσίου.

    Last Updated: Wednesday, 22-Oct-97 13:24:23

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Διαδοχικές αλλαγές θα παρουσιάσει τις επόμενες μέρες ο καιρός. Ετσι ύστερα από ένα διάλλειμα καλοκαιρίας τις επόμενες 24 ώρες μας τα χαλάει και πάλι, αλλά με τοπικές βροχές και νοτιάδες και χωρίς μεταβολή στη θερμοκρασία. Την Πέμπτη βελτιώνεται όχι όμως για πολύ γιατί από την Παρασκευή το απόγευμα και κυρίως το Σαββατοκύριακο, οι βροχές ξαναγυρίζουν ενώ την Κυριακή πέφτει λίγο και η θερμοκρασία.

    Πιο αναλυτικά το επόμενο 24ωρο, στη Δυτική Ελλάδα, σιγά σιγά από το πρωί θα συννεφιάσει και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και λίγες καταιγίδες στα νοτιοδυτικά. Στην υπόλοιπη χωρα η αραιή συννεφιά βαθμιαία στα κεντρικά και νότια θα πυκνώσει και πιθανόν να βρέξει για λίγο μετά το μεσημέρι. Εξάλλου το πρωί, θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες κυρίως στα ηπειρωτικά.

    Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί - νοτιοανατολικοί γύρω στα 3 με 4 και κατά τόπους στο Ιονιο 5 μποφωρ, ενώ η θερμοκρασία ανεβαίνει ακόμη λίγο και θα κυμαίνεται στα βόρεια απο 4 μέχρι 18 βαθμούς, στα δυτικά απο 9 μέχρι 19 και στην υπόλοιπη χωρα απο 8 μέχρι 22 βαθμούς Κελσίου.

    Γενικά καλός θα είναι ο καιρός την Πέμπτη, με λίγα συννεφα που κατα τόπους στα νότια θα είναι περισσότερα, χωρίς να αποκλείεται εκεί να βρέξει για λίγο το πρωί.

    Οι άνεμοι στα δυτικά και νότια παραμένουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί όχι όμως περισσότερο απο 4 μποφωρ, ενώ στα ανατολικά γίνονται βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.

    Η θερμοκρασία αμετάβλητη θα φθάσει η μέγιστη τιμή της στα βόρεια στους 18 βαθμούς, στα δυτικά στους 20 και στην υπόλοιπη χωρα στους 22 βαθμούς Κελσίου.

    Και την Παρασκευή στην μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας ο καιρός θα είναι καλός, αλλα σιγά σιγά στα δυτικά θα συννεφιάσει και το απόγευμα θα βρέξει τοπικά, ενώ στην υπόλοιπη χωρα θα συννεφιάσει προς τη νυχτα.

    Οι άνεμοι στα ανατολικά θα είναι βορειαοανατολικοί γύρω στα 3 με 4 μποφωρ, στα δυτικά νότιοανατολικοί πιο ενισχυμένοι θα φθάνουν τα 4 με 5 και προς το μεσημέρι στο Ιονιο τα 6 μποφωρ.

    Τέλος η θερμοκρασία δεν αλλάζει και θα πλησιάσει στους 19 βαθμούς στα βόρεια και στις αλλες περιοχές στους 21 με 22 βαθμούς Κελσίου.

    Last Updated: Wednesday, 22-Oct-97 13:24:08

    (c) ANT1 Radio 1997


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Wednesday, 22 October 1997 - 11:38:20 UTC