Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-10-20

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Editorial: Στην Παλλαϊκή Αμυνα και οι γυναίκες

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Σημίτης
  • [02] Καραμανλής
  • [03] Ελληνοτουρκικά
  • [04] Ο Πατριάρχης στις ΗΠΑ
  • [05] Αντιδράσεις για το Καποδίστρια
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [06] Πετρέλαιο θέρμανσης
  • [07] Φυτοφάρμακα
  • [08] Τοκογλυφία
  • [09] Αρειος Πάγος
  • [10] ΔΑΝΕ - υπεξαίρεση
  • [11] Ταξί - Αλεξίσφαιρο τζάμι
  • [12] Εργατική Εστία
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [13] Mαυροβούνιο αποτελέσματα
  • [14] Διάσκεψη για ενίσχυση της Αλβανίας
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [15] Βρετανία - προπαγάνδα
  • [16] Συνάντηση Ντένις Ρος με Παλαιστίνιους - Ισραήλ
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [17] Παγκάντ
  • [18] Κινέζες
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [19] Μεταχειρισμένα Ι.Χ
  • [20] 35ωρο
  • [21] Τα βάρη του προυπολογισμού
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [22] Κλωνοποίηση

  • [Α] Editorial: Στην Παλλαϊκή Αμυνα και οι γυναίκες

    Last Updated: Monday, 20-Oct-97 12:36:11
    Από στρατιωτική εκπαίδευση για να βοηθούν σε περιόδους κρίσεις θα περάσουν και οι γυναίκες των ακριτικών περιοχών.

    Οπως δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος , δεν υπάρχει θέμα ντυσίματος των γυναικών στο χακί.

    Με το νομοσχέδιο για την Παλλαική Αμυνα, που θα κατατεθεί στη Βουλή μελετάται ο πληθυσμός των ακριτικών περιοχών να βοηθά σε περιόδους κρίσης.

    Στο σχέδιο της παλλαικής άμυνας ολες οι Ελληνιδες από 18 εώς 50 ετών, με νομοσχέδιο του Υπουργείου Αμυνας για την Παλλαϊκή Αμυνα, που κατατίθεται σύντομα στη Βουλή, και σύμφωνα με το οποίο θα εκπαιδεύονται στα όπλα.

    Από την υποχρεωτική στράτευση εξαιρούνται μόνο οι έγκυες ή οι μητέρες παιδιών εώς 12 ετών, καθώς και όσοι ή όσες έχουν προβλήματα υγείας ή φροντίζουν άτομα με ειδικές ανάγκες.

    Στις ίδιες μονάδες θα συμμετέχουν και άντρες από 18 έως 65 ετών.

    Οσοι αρνηθούν τη στράτευση απειλούνται με φυλάκιση από έξι μήνες εώς τρία χρόνια.

    Εθελοντικά θα μπορούν να συμμετέχουν νέοι και νέες από 16 εώς 18 ετών.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    [01] Σημίτης

    Ολοκληρώθηκε η περιοδεία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στη Δυτική Μακεδονία, με επισκέψεις του στα Γρεβενά και τη Δεσκάτη.

    Μιλώντας στα Γρεβενά ο κ.Σημίτης επιτέθηκε εναντίον ορισμένων εταιρειών φαρμάκων που ακολουθούν εκβιαστική πολιτική, ενώ υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της υγείας.

    Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σήμίτης αναφερόμενος στις φαρμακευτικές εταιρείες που ακολουθούν όπως είπε εκβιαστική πολιτική, και δήλωσε κατηγορηματικά πως η κυβέρνηση θα είναι άτεγκτη στο θέμα της πολιτικής στο φάρμακο.

    Eπίσης κατά την περιοδεία του ο πρωθυπουργός αμφισβήτησε τον όρο λιτότητα υποστηρίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια είχαμε αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων.

    200 περίπου κάτοικοι της Φλώρινας με μαύρες σημαίες διαμαρτύρονταν για τις αναγκαστικές συνενώσεις και ανάγκασαν τον πρωθυπουργό να κάνει την ομίλία του στο στη λέσχη Φρουράς Φλώρινας αντί της κεντρικής πλατείας.

    Στην εκεί ομιλία του ο πρωθυπουργός ανέβασε τους τόνους και λέγοντας για το νομοσχέδιο "Καποδίστριας" υπογράμμισε ότι τις αντιδράσεις τις προκαλούν αυτοί που θεωρούν άγια την καρέκλα που κάθονται"

    [02] Καραμανλής

    Νέο προσκλητήριο συσπείρωσης, απηύθυνε προς τους οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής, στην περιοδεία του στην Κρήτη, ενώ παράλληλα έκανε νέο άνοιγμα προς τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων.

    Με σκληρή γλώσα απάντησε στις δηλώσεις οτυ πρωθυπουργού οτι εμμένει στο σχεδιασμό για τις συνενώσεις των κοινοτήτων ο πρόεδρος της Ν.Δ μιλώντας σε κομματική συνεστίαση στο Ρέθυμνο.

    Μίλησε για χαρτογιακκάδες και λογιστές που φοβούνται την άλλη άποψη και προσπάθούν με ψευτο-τσαμπουκά να επιβάλλουν τη δική τους.

    Είπε χαρακτηριστικά:/ποιός ειναι αυτός που θα θα πει με αυτό τον τρόπο θα ζήσετε, χωρίς διάλογο, και λεέι αυτό θα το επιβάλω;....Ε δεν θα το επιβάλλεις κύριε.../

    Επέκρινε ακόμη την κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική και είπε μεταξύ άλλων δίνοντας και το στίγμα του ότι η κυβέρνηση βρίσκει 800 εκατομμύρια για να τα ρίξει στον κάδο των αστικών συγκοινωνιών και δεν μπορεί να βρεί 20 εκατομμύρια για να αυξήσει τους μισθούς των αστυνομικών και αξιωματικών όταν η εγκληματικότητα οργιάζει στην Ελλάδα

    [03] Ελληνοτουρκικά

    Παραδέχθηκαν τελικά οι Τουρκοι μετά από δύο μέρες ότι παρενόχλησαν το C-130 που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο από την Κύπρο.

    Ο αρχηγός της Τουρκικής Αεροπορίας πτέραρχος, Ιλχάντ Κιλίτς, παραδεχθηκε το επεισόδιο, υποστήριξε όμως ότι η Τουρκική αεροπορία δεν γνώριζε πως το αεροπλάνο που παρενοχλούσε μετέφερε τον Ελληνα Υπουργό Αμυνας. Ο Τούρκος πτέραρχος έδωσε την απάντηση αυτή σε αμερικανό διπλωμάτη κατά τη διάρκεια δεξίωσης στην Αγκυρα.

    Από την πλευρά του ο Μεσούτ Γιλμάζ δήλωσε από το Παρίσι, ότι η Ελλάδα προκαλεί τεχνητή ένταση τις παραμονές των συζητήσεων για την διέυρυνση της Ευρωπαικής Ενωσης.

    Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει διπλωματική εκστρατεία στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκη Ενωση για τις προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο.

    Ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης δήλωσε πως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει πρόκληση από την Τουρκία και ανέφερε ως μόνη υπεύθυνη πολιτική στον Τουρκικό επεκτατισμό, την αμυντική θωράκιση του Ελληνισμού στο πλαίσιο ενός ενιαίου αμυντικού χώρου.

    Στη στάση της διεθνούς κοινότητας στο Κυπριακό, αποδίδει ο Ραούφ Ντεντκάς την ασθένειά του. Λέει οτι η συμπεριφορά του κόσμου, την οποία χαρακτηρίζει ανήθικη, τον αναγκάζει να επαναστατεί και αρρωσταίνει. Μοναδικό αντίβαρο στην δήθεν αδικία, για τον Ντενκτάς είναι τα Τουρκικά συμφέροντα στην Κύπρο.

    Ο Τουρκικός τύπος έγραφε ότι ο Ντενκτάς θα μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, στα μέσα Νοεμβρίου, συνοδευόμενος και από αξιωματούχους του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, και τον Αμερικανό Συντονιστή, Τόμας Μίλερ, με τους οποίους θα συζητήσει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση, τις απευθείας συνομιλίες, τους πυραύλους S 300 και το μορατόριουμ πτήσεων πάνω απο την Κύπρο.

    Συναντησεις ελληνοτουρκικής φιλίας έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες μέρες. Χθες, Κυριακή συναντήθηκαν στη Μυτιλήνη οι Τούρκοι δήμαρχοι και νομάρχες των παρακτίων πόλεων του Αιγαίου με τους Ελληνες ομολόγους τους για να συζητήσουν το πρόβλημα της ρύπανσης των ακτών και την από κοινού λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή του.

    Την ερχόμενη Τετάρτη θα επισκεφθούν την Αθήνα 24 Τούρκοι επιχειρηματίες με επικεφαλής τον κ.Ραχμί Κοτς και θα φιλοξενηθούν στην Αθήνα από το Σύνδεσμο Νέων Επιχειρηματιών.

    [04] Ο Πατριάρχης στις ΗΠΑ

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έφθασε αργά σήμερα το απόγευμα στην Ουάσιγκτον, πρώτο σκέλος της μηνιαίας επίσκεψης που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ.

    Στην αεροπορική βάση Αντριους τον ηγέτη της Οθροδοξίας υποδέχθηκαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης Κλίντον, του κονγκρέσσου όπως επίσης και ο αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος και απλοί ομογενείς.

    Σε σύντομο χαιρετισμό του αμέσως μετά την αφιξή του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έστειλε ένα μήνυμα αγάπης και συμφιλίωσης στον αμερικανικό λαο και ευχήθηκε στον πρόεδρο Κλίντον και την κυβέρνηση του το καλύτερο.

    Σύντομους χαιρετισμούς προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη απηύθυναν από την πλευρά τους ο αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων εκ μέρους της ελληνορθόδοξης εκκλησίας των ΗΠΑ, όπως και ο ελληνοαμερικανός γερουσιαστής Πόλ Σαρμπάνης.

    [05] Αντιδράσεις για το Καποδίστρια

    Εμμένει η κυβέρνηση στο σχέδιο Καποδίστριας για τις συννενώσεις δήμων και κοινοτήτων, παρά το γεγονός ότι οι αντιδράσεις των κατοίκων από όλη τη χώρα συνεχίζονται. Κάτοικοι απο τη Μακεδονία , την Ηπειρο, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο απέκλεισαν χθες τις εθνικές οδούς ενώ στην Κρήτη , κάτοικοι 22 κοινοτήτων, κρατούσαν αποκλεισμένη για 5η κατά σειρά ημέρα την εθνική οδό Ηρακελίου Λασιθίου.

    Η μία μετά την άλλη δεκάδες κοινότητες απ όλη την Ελλάδα μπαίνουν στο χορό των κινητοποιήσεων εναντίον του σχεδίου Καποδίστριας.

    Χθες από το πρωί χιλιάδες κάτοικοι κράτησαν αποκλεισμένες τις εθνικές οδούς σε τέσσερα σημεία.

    Στη Μαγνησία η εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης ήταν κλειστή για τρείς ώρες, στο ύψος του χωριού Ριζόμυλος, έξω από το Βόλο. Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι θα επαναλάβουν τον αποκλεισμό των δρόμων και της σιδηροδρομικής γραμμής, αν σε 24 ωρες δεν συναντηθούν με τον υπουργό Εσωτερικών Αλέκο Παπαδόπουλο.

    Στην Αρτα κάτοικοι έκλεισαν για μία ωρα την εθνική οδο Ιωαννίνων-Αντιρρίου στη γέφυρα του Αράχθου.

    Με αποκλεισμό της εθνικής οδού Καβάλας- Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Κοινότητας Νέων Κερδιλίων διαμαρτυρήθηκαν περίπου 400 κάτοικοι της περιοχής για την αναγκαστική συνένωση της Κοινότητάς τους με την Κοινότητα Παλαιοκόμης, στης Σερρες.

    Για μία ώρα έμεινε αποκλεισμένη και η εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Σερρών στο 14ο χιλιόμετρο από κατοίκους της Κοινότητας Δριμου.

    Στην Πάτρα, εκατοντάδες άτομα με μαύρες σημαίες και πανώ συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης έξω από το κτίριο της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αχαϊας.

    Στο μπαράζ αυτών των κινητοποιήσεων ο υπουργός Εσωτερικών Αλέκος Παπαδόπουλος απαντά ότι δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές στο νομοσχέδιο Καποδίστριας.

    Last Updated: Monday, 20-Oct-97 13:47:01

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    [06] Πετρέλαιο θέρμανσης

    Από την πρώτη Νοεμβρίου θα διατίθεται φέτος από τα διυλιστήρια πετρέλαιο θέρμανσης και όχι από 20 Οκτωβρίου όπως γίνοταν μέχρι τώρα.

    Οπως δήλωσε στον Αntenna, ο πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Αττικής, Βασίλης Σταύρου αυτό γίνεται γιατί η κυβέρνηση προσπαθεί να μην χάσει έσοδα απο την μείωσει του ειδικού φόρου κατανάλωσης που πρέπει να κάνει.

    Σήμερα η τιμή του πετρελαίου ειναι περίπου 167 δραχμές και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι περίπου 100 δραχμές το λίτρο.

    [07] Φυτοφάρμακα

    Κίνδυνους για την δημόσια υγεία εγκυμονεί η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων.

    Τα φυτοφάρμακα είναι υπεύθυνα για το ένα τρίτο των μορφών καρκίνου δηλώνει στον Αntenna, ο πρόεδρος των εποπτών δημόσιας υγείας, Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

    Ο καθηγητής επιδημιολογίας των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Αθηνών, Δημήτρης Τριχόπουλος επισημαίνει πως εάν εφαρμοστούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στην πράξη τότε μπορεί να εφαρμοστεί ο καταναλωτής.

    [08] Τοκογλυφία

    Η τοκογλυφία εξακολουθεί να λυμαίνεται την περιοχή του Πύργου δηλώνει στον Αntenna, και τον Κωνσταντίνο Παπανικολάου ο πρόεδρος του Εποπικού Συλλόγου της πόλης, Αγγελος Αγγελόπουλος.

    Πριν από τρεις μήνες είχε αυτοκτονήσει ιδιοκτήτης καφετέριας που άφησε και επιστολή όπου κατηγορούσε και αστυνομικούς ότι εμπλέκονταν στα τοκογλυφικά κυκλώματα.

    [09] Αρειος Πάγος

    Θα καταδαφίζονται ως αυθαίρετα, τα δώματα που κατασκευάζονται στις πολυκατοικίες,συμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου.

    Με άλλη απόφασή του, δέχεται ως αιτία διαζυγίου την αδυναμία ενός ζευγαριού να αποκτήσει παιδιά, εάν δημιουργεί δυσαρμονία στις σχέσεις τους.

    [10] ΔΑΝΕ - υπεξαίρεση

    Καθαιρεθηκε απο το Διοικητικό Συμβουλιο της Ναυτηλιακής Εταιρείας Δωδεκανήσου ΔΑΝΕ,ο πρόεδρός της Νώντας Σολούνιας,που κατηγορειται για υπεξαιρεση 10 δισ. δραχμων.

    Ο εισαγγελεας Ροδου του απαγορευσε την εξοδο απο την χωρα.

    [11] Ταξί - Αλεξίσφαιρο τζάμι

    Το πρώτο ταξί με αλεξίσφαιρο διαχωριστικό τζάμι, κυκλοφορεί στην Αθήνα. Οι επιβάτες επικοινωνούν με τον οδηγό μέσω μικροφώνου ενώ δίνουν τα χρήματα μέσω γκισέ.

    [12] Εργατική Εστία

    Από τις αρχές Νοεμβρίου εώς τις 12 Δεκεμβρίου θα γίνει από την Εργατική Εστία η απογραφή των δικαιούχων κοινωνικού τουρισμού για την περίοδο του ΄98.

    Από τα τέλη Οκτωβρίου και μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου η Εργατική Εστία με αλφαβητική σειρά θα κάνει απογραφή των δικαιούχων κοινωνικού τουρισμού για την περίοδο του ΄98 .

    Οι ενδιαφερόμενοι αναμένεται να εχουν λάβει ταχυδρομικώς τα δελτία τους στις άρχες του νεου χρόνου.

    Last Updated: Monday, 20-Oct-97 13:45:07

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    [13] Mαυροβούνιο αποτελέσματα

    Η εφορευτική επιτροπή στο Μαυροβούνιο ανακοίνωσε τα ανεπίσημα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών με καταμετρημένο το 93% των ψήφων.

    Ψήφισαν 327.188 άτομα και έλαβαν: ο Μίλο Τζουκάνοβιτς 165.330 ψήφους και ο Μόμιρ Μπουλάτοβιτς 150.624 ψήφους, ενω υπήρχαν 3.000 περίπου άκυρα ψηφοδέλτια.

    Στο επιτελείο του Μίλο Τζουκάνοβιτς ανέφεραν οτι νίκησαν οι υποστηρικτές των μεταρρυθμίσεων και της αλλαγής και εξέφρασαν την ελπίδα οτι οι αντίπαλοί τους θα αποδεχθούν το εκλογικό αποτέλεσμα.

    Απο τις πρώτες πρωινές ώρες οι οπαδοί του Τζουκάνοβιτς πανηγύριζαν στους δρόμους της Ποντγκόριτσα και των υπολοίπων μεγάλων πόλεων του Μαυροβουνίου.

    Στο επιτελείο του Μόμιρ Μπουλάτοβιτς παραδέχθηκαν την ήττα τους και απέδωσαν το εκλογικό αποτέλεσμα στις πολλές παρατυπίες που σημειώθηκαν στους εκλογικούς καταλόγους με την εγγραφή 8.000 νέων ψηφοφόρων τις τελευταίες 10 ημέρες, καθώς και στην πρωτοφανή διαδικασία παράτασης της ψηφοφορίας, μέχρι τις πρωινές ώρες, σε ορισμένα εκλογικά τμήματα της πρωτεύουσας του Μαυροβουνίου λόγω του μεγάλου αριθμού των ψηφοφόρων, που ηταν αδύνατον να ψηφίσουν μέχρι τις 20.00 όπως προέβλεπε η εκλογική διαδικασία.

    Ο Μομίρ Μπουλάτοβιτς κατέθεσε ενστάσεις για αυτές τις παρατυπίες ζητώντας επανάληψη των προεδρικών εκλογών.

    Στο Βελιγράδι, που υποστήριξε ανοικτά την υποψηφιότητα του Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες αντιδράσεις για τα ανεπίσημα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στο Μαυροβούνιο, αλλά θεωρείται βέβαιο οτι θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός των δικαστικών οργανων, τοπικών και ομοσπονδιακών, για να υποστηριχθούν οι ενστάσεις που κατέθεσε ο Μόμιρ Μπουλάτοβιτς.

    [14] Διάσκεψη για ενίσχυση της Αλβανίας

    Με την απουσία του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη η διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών για την ενίσχυση της Αλβανίας.

    Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος - όπως ανέφερε η αλβανική τηλεόραση - δεν δέχθηκε να συμμετάσχει στην αντιπροσωπεία γιατί η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημά του για ομιλία στη διάσκεψη και του ίδιου του Μπερίσα. Αρχικά από το κόμμα της αντιπολίτευσης είχε ζητηθεί μόνο να προστεθούν κάποια επιπλέον άρθρα στο φάκελο με τα αιτήματα της αλβανικής κυβέρνησης. Τα επιπλέον άρθρα θα ορίζονταν από το Δημοκρατικό Κόμμα, ωστόσο η απαίτηση - την τελευταία στιγμή - για τοποθέτηση και του Μπερίσα στη Ρώμη απερρίφθη από τον πρωθυπουργό, Φάτος Νάνο, που δήλωσε ότι ο χρόνος των ομιλιών στη Ρώμη είναι περιορισμένος και ακόμα και ο ίδιος δεν έχει αρκετό χρόνο στη διάθεσή του.

    Μετά από αυτή την ανακοίνωση, ο Μπερίσα αρνήθηκε να συμμετάσχει στην αντιπροσωπεία, δημιουργώντας όχι και την καλύτερη δυνατή εικόνα στη διεθνή κοινή γνώμη.

    Χαρακτηριστική για αυτό είναι η δήλωση του προέδρου του ΟΑΣΕ, κ.Πέτερσον: "Ελπίζω ότι η απόφαση του κ. Μπερίσα δεν σημαίνει ότι ολόκληρο το Δ.Κ. σκοπεύει να μην μετάσχει στις μεταρρυθμίσεις".

    Στο ίδιο το Δημοκρατικό Κόμμα ωστόσο, κανένας δεν σχολίασε την απόφαση Μπερίσα για αποχή από τη Διάσκεψη της Ρώμης. Σαράντα οκτώ ώρες πριν την ψηφοφορία για την εκλογή νέου προέδρου, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Πιέτερ Αρμπνόρι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των υποψηφίων. Μέχρι στιγμής υποψηφιότητα έχουν θέσει ο σημερινός πρόεδρος Σαλί Μπερίσα, ο Φάτος Μπέγια και ο Πιέτρε Αρμνόρια.

    Σε σύσκεψη που πραγματοποίησε χθες το Εθνικό Συμβούλιο του Δημοκρατικού Κόμματος έγινε αποδεκτή η πρόταση Μπερίσα για ύπαρξη ελευθερίας απόψεων, δεν επετράπη όμως στο νέο καταστατικό του κόμματος να γίνει αποδεκτή η ύπαρξη διαφορετικών τάσεων.

    Τέλος, το συμβούλιο αποφάσισε ότι η επιστροφή του Δημοκρατικού Κόμματος στη βουλή θα συζητηθεί στο Συνέδριο του κόμματος.

    Last Updated: Monday, 20-Oct-97 13:45:39

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    [15] Βρετανία - προπαγάνδα

    Με πληροφορίες για την διαρκή ανμόχλευση της αντισοβιετικής προπαγάνδας, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, προμήθευαν τους ανταποκριτές του BBC στην Ανατολική Ευρωπη, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, ισχυρίζεται σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα 'Τάιμς', αντλώντας σχετικά στοιχεία από βιβλίο που θα εκδοθεί τον ερχόμενο μήνα.

    Στο βιβλίο του Μάικλ Νέλσον, υπό τον τίτλο, "Πόλεμος στους Μαύρους Ουρανούς", αποκαλύπτεται πως διοχετεύονταν στους ανταποκριτές του βρετανικού δικτύου 'ευαίσθητες' πληροφορίες, που προέρχονταν από υποκλοπές στις επικοινωνίες του σοβιετικού μπλόκ από τις μυστικές υπηρεσίες και την αντικατασκοπεία της Βρετανίας. Οι "διαρροές" αυτές σκοπό είχαν να ανατροφοδοτούν την αντικομμουνιστική προπαγάνδα από τις κεραίες του BBC.

    Σε αντιστάθμισμα, τα γράμματα που απευθύνονταν στο δίκτυο από τους ακροατές του στις περιοχές του κομμουνιστικού στρατοπέδου, επροωθούντο στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, βάσει συμφωνίας μεταξύ της διοίκησης του BBC και του υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

    Το ίδιο υπουργείο θεωρουσε το BBC ως τον, μακράν, σημαντικότερο αναμεταδότη δυτικής προπαγάνδας στην Ανατολική Ευρώπη, ισχυρίζεται ο Νέλσον, πρώην ανταποκριτής του Ρόιτερ, που κατόρθωσε να αποκτήσει απεριόριστη δυνατότητα ερεύνης στα αρχεία του δικτύου, προκειμένου να αλιεύσει το υλικό για το βιβλίο του.

    'Ενας από τους ανταποκριτές του βρετανικού δικτύου στην Ανατολική Γερμανία, για το διάστημα 1949-53, ο 71 ετών σήμερα Τσάρλς Ουίλερ, παραδέχεται στο βιβλίο πως γνώριζε ότι οι πληροφορίες που παρείχε είχαν προπαγανδιστικούς σκοπούς, προσθέτει όμως ότι "το γεγονός όμως τούτο δεν συνεπάγεται πως οι συγκεκριμένες πληροφορίες ήταν ψευδείς".

    [16] Συνάντηση Ντένις Ρος με Παλαιστίνιους - Ισραήλ

    Ο αμερικανός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή Ντένις Ρος αποκόμισε την εντύπωση από τη συνάντηση που είχε με τους ηγέτες των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών ότι και οι δυό πλευρές θέλουν να προχωρήσουν την ειρηνευτική διαδικασία.

    "Οι δυό πλευρές εξέφρασαν την επιθυμία να πάνε μπροστά", είπε ο Ρος μετά τη συνάντησή του με τον Γιάσερ Αραφάτ και επέμεινε στην αναγκαιότητα "να επιταχυνθούν οι συνομιλίες των μικτών επιτροπών που έχουν επιφορτιστεί με την εφαρμογή των ενδιάμεσων συμφωνιών".

    Ο Ρος είπε ότι στόχος της επίσκεψής του είναι να προετοιμάσει τις συνομιλίες που θα γίνουν σύντομα στην Ουάσιγκτον με τη συμμετοχή του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί και του παλαιστίνιου πολιτικού Μαχμούντ Αμπάς.

    Last Updated: Monday, 20-Oct-97 13:45:55

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    [17] Παγκάντ

    Αυτοαποκαλούνται Παγκάντ , που σημαινει ανθρωποι εναντιον των γκαγκστερ και των εμπορων ναρκωτικών.

    Προκειται για ενα κινημα ανθρωπων που αναπτυσσεται στις μουσουλμανικές κοινότητες της Νοτιου Αφρικής και που εχει βαλει σαν στοχο να κτυπήσει τη μαστιγα των ναρκωτικών εξοντονωντας τους εμπόρους ναρκωτικών που σκορπιζουν τον θανατο στη νεολαία.

    Πολλοι μπορέι να συμφωνούν με τους στόχους αλλα οχι με την τακτική.

    Καθε εβδομάδα επισκεπτοτνται σπιτια εμπορων ναρκωτικών για να αποδώσουν διακιοσύνη .

    Ο πρωτός τους στόχος αυτή την φορά ηταν Ο Ρασσαντ Σταγκι ενας εμπρος ναρκωτικών τον οποιον πυροβολησαν μετά του εβαλαν φωτιά και εν συνεχεία του εδωσαν την χαριστική βολή με δύο σφαίρες.

    Ο αδερφός του Σταγκι που ειναι αρχηγός των σκληρών εγκληματιών ορκιζεται εκδίκηση, αλλα ειναι κι αυτός στοχαστρο,οπως ολοι οι εγκληματιές που αποκομιζουν χρηματα απο την προστασία που πουλάνε σε καταστηματα και απο τα ναρκωτικά και κυκλοφορούν με πολυτελή αυτοκινητα .

    Πολλοι μάλιστα φοβουμενοι την αποδοση της δικαιοσύνης εχουν μετατρεψει τα σπιτια τους σε φρουρια,περιμενοντας ισως την επομενη καταδίκη.

    Η αστυνομία στο Κεηπ Ταόυν πραγματοποιεί ελεγχους αλλα χωρίς αποτελεσμα.

    Ο εκπροσωπος μάλιστα της Παγκαντ Κασίν Πάρκερ δηλώνει οτι πολλοι απο τους αστυνιμκούς συνεργάζονται στενά με τους εμπορους ναρκωτικών,οι οποοιοι πλεον φοβουνται πραγαματικά την οργάνωση Παγκάντ που καθε βδομάδα γινονται πρωτη ειδηση με τον τρόπο που απονέμει την διακιοσύνη,και η οποία αριθμέι πλεον περισσότερα απο 100.000 μέλη.

    [18] Κινέζες

    Μια νέα εποχή γλυκοχαράζει για την Κίνα. Οι κινέζες δειλά - δειλά κάνουν τα πρώτα βήματα στην απεξάρτηση και στην χειραφέτηση διεκδικώντας κάτι που για τις γυναίκες της Δύσης αποτελεί πραγματικότητα τις τελευταίες δεκαετίες.

    Δηλώνουν ευθαρσώς πως θα προτιμούσαν να έχουν περισσότερους άνδρες στη ζωή τους άν φυσικα είχαν δυνατότητα επιλογής.

    H Κίνα φαίνεται ότι αλλάζει πρόσωπο και συνήθειες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα, Τσάινα Ντέιλι . Η πλειοψηφία των γυναικών που ζουν στις αστικές περιοχές και σχεδόν το 50% εκείνων που κατοικούν στις αγροτικές ζώνες θεωρούν αρνητικό το ότι έχουν μόνο έναν άνδρα στη ζωή τους, γράφει η αγγλόφωνη κινέζικη εφημερίδα επικαλούμενη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ερευνών της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών.

    Στο παρελθόν η Κίνα ήταν μία χώρα όπου ο άνδρας ήταν ο κυρίαρχος. Εδινε ελάχιστες ευκαιρίες λήψης αποφάσεων στη γυναίκα στα μεγάλα οικογενειακά ζητήματα. Ομως γίνονται ριζικές αλλαγές καθώς όπως αναφέρει η εφημερίδα την τελευταία δεκαετία έχει αυξηθεί ο αριθμός των διαζυγίων τα οποία εκδόθηκαν μετά από αίτηση των γυναικών.

    Last Updated: Monday, 20-Oct-97 13:45:15

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    [19] Μεταχειρισμένα Ι.Χ

    Σε λίγες μέρες και συγκερκιμένα την Πέμπτη αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις τιμές που πρέπει να πωλούνται στην Ελλάδα τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

    Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε προσφύγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η απόφαση θα είναι καταδικαστική για τη χώρα μας στην οποία οι τιμές των μεταχειρισμένων Ι.Χ. είναι αυξημένες.

    Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νομοσχέδιο με το οποίο θα καταργούνται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και το τέλος πινακίδων, αλλά να επιβάλεται ειδικό τέλος ταξινόμησης και τέλος μεταβίβασης στα μεταχειρισμένα.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εμπόρων αυτοκινήτων Γιώργο Κολοκοτρώνη με τις νέες ρυθμίσεις θα ωφεληθούν μόνο όσοι αγοράσουν αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού.

    [20] 35ωρο

    Το 35ωρο είναι το θέμα που απασχόληση Γαλία και Ιταλία την εβδομάδα που πέρασε.

    Στην Ελλάδα η ΓΣΣΕ ζητεί τη μείωση του ωραρίου χώρις να περικοπούν οι αποδοχές των εργαζομένων.

    Από την μεριά τους οι εκπρόσωποι των εργοδότων υποστηρίζουν ότι αν ισχύσει το 35ωρο χωρις την μείωση των αποδοχών θα αυξηθει το κόστος εργασίας για τις επιχειρίσεις.

    [21] Τα βάρη του προυπολογισμού

    Οι μισθωτοί,συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, θα σηκώσουν το βάρος του προυπολογισμού και θα πληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος από την νέα φορολογία που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση.

    Αυτήν την εβδομάδα θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση οι νέοι ειδικοί φόροι καθως στα μέσα της εβδομάδος έχει προγραμματιστεί συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό στην οπία θα κλείσει ο προυπολογισμός.

    Last Updated: Monday, 20-Oct-97 13:44:51

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    [22] Κλωνοποίηση

    Η ιδέα και μόνον σοκάρει.

    Πόσο μάλλον η θέα του αποτελέσματος των νέων εφαρμογών της κλωνοποίησης, που προωθούν τώρα οι επιστήμονες για τη παραγωγή ανθρώπινων οργάνων από ανθρώπινους ακέφαλους κλώνους.

    Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια θα έχουν λύσει το πρόβλημα των μεταμοσχεύσεων,ξεπερνώντας πολλά νομικά και ηθικά προβλήματα.Υποστηρίζουν ακόμη ότι με τη παραγωγή όργανων από κλωνοποιημένα κύτταρα του ιδίου ατόμου θα μειωθούν σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα απόρριψης των μοσχευμάτων από τον ανθρώπινο οργανισμό.

    Ηδη οι γενετιστές έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ακέφαλους βατράχους,που προς το παρόν η διάρκεια ζωής τους δεν ξεπερνά τη μία βδομάδα.Με την ίδια τεχνική οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα δημιουργήσουν και ακέφαλους ανθρώπινους κλώνους από τους οποίους θα μπορούν να πάρουν ζωτικά ανθρώπινα όργανα και ιστούς για τις μεταμοσχεύσεις.

    Μιά άλλη εναλλακτική μέθοδος για τον ίδιο σκοπό θα είναι η παραγωγή των ανθρώπινων οργάνων μέσα σε εμβρυακό σάκκο,που θα αναπτύσσεται μέσα σε τεχνητή μήτρα.

    Στο Εδιμβούργο,οι βιογενετιστές του Ινστιτούτου του Ρόσλιν,εκτιμούν ότι ο πρώτος κλωνοποιημένος άνθρωπος μπορεί να δημιουργηθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια,και να δώσει πολύτιμα ζωτικά όργανα,όπως καρδιά,νεφρά,συκώτι και πάγκρεας,για μεταμοσχεύσεις.

    Θεωρητικά είναι βέβαιο ότι ο ανθρώπινος κλωνισμός για αυστηρά ιατρικούς σκοπούς θα σημάνει το τέλος της εμπορίας των ανθρωπίνων οργάνων αλλά και θα σώσει εκατομμύρια ζωές.

    Ομως δεν είναι λίγοι αυτοί που ανησυχουν για τους κινδύνους και ζητουν τη συγκλιση επειγουσας παγκοσμιας διασκεψης για θεματα βιογενετικης

    Last Updated: Monday, 20-Oct-97 13:45:26

    (c) ANT1 Radio 1997


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Monday, 20 October 1997 - 11:42:32 UTC