Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-09-28

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις 28/09/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Οι νέες προκλητικές δηλώσεις από τον Μπουλέντ Ετσεβίτ χθές , με τις οποίες θέτει ευθέως θέμα συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου , πυροδοτούν ακόμη περισσότερο το ήδη εκρηκτικό κλίμα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.
  • Φορολογικό και μισθοί θα τεθούν αύριο στο τραπέζι του Κοινωνικού Διαλόγου κατά τη συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας.
  • Από τον Οκτώβριο αρχίζει η επιλογή των 100 γυναικών που θα μετάσχουν στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου για τον καρκίνο του μαστού της ερευνήτριας Βάσως Αποστολοπούλου.


ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Οι νέες προκλητικές δηλώσεις από τον Μπουλέντ Ετσεβίτ χθές , με τις οποίες θέτει ευθέως θέμα συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου , πυροδοτούν ακόμη περισσότερο το ήδη εκρηκτικό κλίμα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ελπίζω είπε χθες στη Νέα Υόρκη προς τους Ελληνες δημοσιογράφους ο Θόδωρος Πάγκαλος , η συνάντηση της Κρήτης Σημίτη -Γιλμάζ, εφ΄όσον αυτή πραγματοποιηθεί, να είναι λιγότερο απογοητευτική. Και τόνισε ότι από την πλευρά της χώρας μας κάθε περιθώριο διαλλακτικότητας έχει εξαντληθεί.

Χθες ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε πως έχουν δικαιώματα και στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο αλλά και στις υποθαλάσσιες πλουτοπαραγωγικές πηγές του Αιγαίου.

Σήμερα , ο κ.Πάγκαλος σε συνεντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή , παρομοιάζει την πολιτική της Τουρκίας με την πολιτική της Χιτλερικής Γερμανίας του Μεσοπολέμου.

Ο υπουργός των εξωτερικών θέτει ως αναγκαία προυπόθεση για την περαιτέρω εξέλιξη των Ελληνοτουρκικών σχέσεων μια δήλωση της Αγκυρας οτι θα προσφύγει στο δικαστήριο της Χάγης για το θέμα των Ιμίων.

Η επιθετική της στάση φέρνει την Τουρκία σε σύγκρουση όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά και με τη Διεθνή Κοινότητα, υπογράμμισε ο κ.Πάγκαλος.

Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, δήλωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη ότι οι τουρκικές απειλές δεν στρέφονται μόνο κατά της Ελλάδας, αλλά και κατά της διεθνούς εννόμου τάξεως.

Ο Τούρκος πάντως υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζέμ δήλωσε στην εφημερίδα Καθημερινή οτι δεν καταλαβαίνει τί άλλαξε μέσα σε δύο μήνες από τη Συμφωνία της Μαδρίτης , ωστόσο παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα δεν έχει κανει καμμία προκλητική κίνηση στο διάστημα που μεσολάβησε , υποστηρίζωντας ταυτοχρόνως ότι ούτε από την πλευρά της δικής του κυβέρνησης υπήρξαν προκλήσεις.

ΕΡΓΑΤΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ

Φορολογικό και μισθοί θα τεθούν αύριο στο τραπέζι του Κοινωνικού Διαλόγου κατά τη συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας.

Η Κυβέρνηση επιδιώκει συμφωνία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο θέμα των μισθών για αύξηση λίγο πιο πάνω από τον πληθωρισμό.

Οσον αφορά το φορολογικό, θα τεθεί προς συζήτηση ο περιορισμός των έμμεσων φόρων, που αποτελεί και αίτημα των εργαζομένων.

Ο Πρόεδρος των εφοριακών Ανδρέας Μακρυπίδης χαρακτήρησε με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 και στην Κυριακάτικη Εκδοση Τρύκ το μέτρο που θα λάβει η κυβέρνηση αυξάνοντας την παρακράτηση φόρου. Το μέτρο αυτό ισοπεδώνει μισθωτούς και συνταξιούχους τόνισε ο κ. Μακρυπίδης.

Η προείσπραξη φόρου κάθε μήνα θα γίνεται πλέον όπως και η τελική εκκαθάριση με βάση δηλαδή τους υψηλότερους συντελεστές.

Το Υπουργείο Οικονομικών στοχεύει να εισπράτει έτσι ταχύτερα τα φορολογικά έσοδα από την πλειοψηφία των φορολογουμένων χωρίς να χρειάζεται να να εκκαθαριστεί η φορολογική δήλωση.

Το Νοέμβριο πάντως σύμφωνα με την Απογευματινή , θα κατατεθεί στη Βουλή, ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιέχει το σύνολο σχεδόν των ειδικών φόρων που θα επιβληθούν το ΄98.

ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ

Παράλογο ζήτημα χαρακτήρισε ο Κίρο Γκλιγκόρωφ την διαφορά Ελλάδας- Σκοπίων για το θέμα του ονόματος, και υποστήριξε οτι το πρόβλημα αυτό πρέπει να λυθεί.

" Εμείς πήραμε το όνομα το οποίο η χώρα που κατοικούμε μας επέβαλε. Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο τμήμα της Μακεδονίας, εμείς έχουμε ένα τμήμα, όπως επίσης η Βουλγαρία και η Αλβανία έχουν δύο μικρότερα τμήματα", δήλωσε μεταξύ άλλων ο σκοπιανος πρόεδρος, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου αμέσως μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, όπου είχε συνάντηση με τον Σάιρους Βανς.

Ο Κίρο Γκλιγκόρωφ δεν απάντησε αν θα έρθει στη βαλκανική συναντηση της Κρήτης .Η παρουσία της χώρας μας είπε ειναι απαραίτητη , αλλά ακόμη δεν γνωρίζει πώς θα λυθεί το πρόβλημα της εκπροσώπησης, με ποιο όνομα δηλαδή θα εκπροσωπηθεί η χώρα του.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Από τον Οκτώβριο αρχίζει η επιλογή των 100 γυναικών που θα μετάσχουν στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου για τον καρκίνο του μαστού της ερευνήτριας Βάσως Αποστολοπούλου.

Η κ.Αποστολοπούλου μαζί με τον Αυστραλό καθηγητή Μακένζυ είχαν χθες συνάντηση με τους γιατρούς που θα κάνουν τα πειράματα και όπως τονίστηκε τα αποτελέσματα των ερευνών θα ειναι καθοριστικά για το εμβόλιο.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να μη δώσει χρίσμα σε υποψηφίους Δημάρχους ανακοίνωσε ο Κώστας Καραμανλής στην κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, στην Ερέτρια.

Ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι όταν η Νέα Δημοκρατία γίνει Κυβέρνηση θα τροποποιήσει το νομοσχέδιο για τις συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων και παρουσιασε 10 σημεία -προτάσεις για την Τοπική Αυτοδιοικηση.

Ο Μιλτιάδης Εβερτ ζήτησε να δημιουργηθεί μαύρη βίβλος για κάθε νόμο ενώ ο Γιώργος Σουφλιάς ανέφερε οτι η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να υιοθετήσει καθαρό λόγο και πολιτική για να αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ που επιχειρεί να διεισδύσει στο ζωτικό χώρο του κόμματος.

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

Με τιμές αρχηγού κρατους υποδέχεται σήερα η Θεσσαλονίκη τον Οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο που πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη σε Θεσσαλονίκη και Θράκη.

Τον Οικουμενικό πατριάρχη θα υποδεχθεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος ενώ θα παρίστανται οι υπουργοί εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, άμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, μητροπολίτες απ΄ όλη την Ελλάδα με επικεφαλής τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμων, τοπικές αρχές και πλήθος κόσμου.

Θα ακολουθήσει η ορθόδοξος Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου και μετά επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Το μεσημέρι θα παρατεθεί προς τιμήν του γεύμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ στις 4 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί παρουσία του πανυγηρική συνεδρία του συμποσίου με θέμα "θρησκεία και περιβάλλον" στην αίθουσα τελετών της φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτελείου πανεπιστημίου.

Στις 6 το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα έχει συνάντηση στο κυβερνείο με τον πρόεδρο της Ν.Δ, Κώστα Καραμανλή

ΝΤΟΡΝΙΕ

Αύριο θα είναι έτοιμο το πόρισμα της Ολυμπιακής Αεροπλοίας για τη βλάβη στο Ντορνιέ ενώ ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ, Βασίλης Αλεβιζόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 προανήγγειλε στάσεις εργασίας και προσφυγή των εργαζομένων στη δικαιοσύνη αποδίδωντας σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών της διοίκησης της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας τις τέσσερις αποπομπές υπαλλήλων.

Ο υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης απήλλαξε από τα καθηκοντά τους τέσσερα ανώτατα στελέχη του κρατικού Αερολιμένα καθώς το πόρισμα που του παρεδώθη δεν καταλογιζει ευθύνες ούτε προσδιορίζει υπεύθυνους

Το νέο πόρισμα που ζήτησε ο υπουργός θα του υποβληθεί μετά από δώδεκα ημέρες.

ΣΗΜΙΤΗΣ

Μέτρα για τη βελτίωση στις σχέσεις κράτους - πολίτη ζητεί ο πρωθυπουργός με επιστολή του σε 14 υπουργεία που αποκαλύπτει σήμερα το Βήμα.

Το σχετικό πρόγραμμα με τον κωδικό " Ποιότητα Ζωής", που τίθεται αμέσως σε εφαρμογή, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την τοποθέτηση καρτοτηλεφώνων σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, τη τηλεφωνική παροχή πληροφοριών για φορολογικές υποθέσεις, τη χρήση στρατιωτικών νοσοκομείων για τους πολίτες, τη βελτίωση της λήψης τηλεοπτικής εικόνας στα νησιά του Αιγαίου και την αναβάθμιση της εικόνας των δημόσιων κτιρίων.

Την ευθυνη για την παρακολουθηση εφαρμογης της ολης προσπαθειας ανεθεσε ο πρωθυπουργος στο υπουργειο εσωτερικων και δημοσιας διοικησης.

ΜΕΤΡΟ

Από το πρωί δόθηκε στην κυκλοφορία η μία από τις τρεις λωρίδες που παρέμειναν κλειστές λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τα έργα κατασκευής του ΜΕΤΡΟ.Αγνωστο παραμένει το πότε θα δωθούν και οι υπόλοιπες λωρίδες.

ΝΕΡΑ

Θέμα ασφαλείας των εμφιαλωμένων νερών, που περιέχουν μεγάλες ποσότητες βρωμικών ιόντων θέτει και πάλι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Ευριπίδης Στεφάνου.

Σε συνέδριο στην Κρήτη, παρουσίασε νέες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες η υψηλή ρήξη συγκέντρωση βρωμικών ιόντων προκαλεί καρκίνο στους αρουραίους. Επανέλαβε ακόμη ότι ορισμένα από τα εμφιαλωμένα νερά που εξετάστηκαν στο εργαστήριο του πανεπιστημίου περιέχαν ιόντα σε μεγάλες συγκεντρώσεις.

Την ιδια ωρα, ανησυχητικα ειναι και τα πρωτα αποτελεσματα ερευνας σε υπογεια νερα ολης της χωρα που εγινε απο το Πανεπιστημιο των Πατρων υπο την εποπτεια του ΥΠΕΧΩΔΕ και παρουσιαζει σημερα το Εθνος της Κυριακης.

Συμφωνα με την ερευνα το νερο που πινουν χιλιάδες κάτοικοι σε περιοχες στη Θεσσαλία, τη Δυτική Μακεδονία και τμήματα του Εβρου, Αργολίδας, Πτολεμαϊδας και Ηλείας παρουσιάζει μεγάλη περιεκτικότητα σε νιτρικά, τα οποία θεωρούνται καρκινογόνα.

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότεροι από 500.000 Ισραηλινοί δεν προσήλθαν σήμερα στις εργασίες τους μετέχοντας στην γενική απεργία που οργάνωσαν τα συνδικάτα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου στο θέμα των συντάξεων και τα σχέδια ιδιωτικοποίησης αρκετών δημοσίων επιχειρήσεων. Σημιεωνεται οτι Η Κυριακή είναι κανονική εργάσιμη ημέρα στο Ισραήλ.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 29 Σεπτεμβρίου ως εξής.
    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ........ 274,5    282,0    277,7
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ..... 156,5    160,8    158,4
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ........ 441,5    453,6    446,7
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ..... 189,5    194,7    191,7
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......  46,6     47,8     47,1
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.... 227,5    233,7    230,1
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ..... 198,2    203,6    200,5
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..198,8    204,2    201,1
    E.C.U............... 306,2    314,6    309,8

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Sunday, 28 September 1997 - 15:53:36 UTC