Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-09-18

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις 18/09/97


ΤΙΤΛΟΙ

    Τουριστικό λεοφωρείο δέχθηκε πριν λίγη ώρα επίθεση από φανατικούς μουσουλμάνους στο κέντρο του Καίρου.

    Ο κ. Μπένος έδωσε στη δημοσιότητα και τα ονόματα διορισθέντων για τους οποίους συντρέχουν προϋποθέσεις άσκησης ποινικής Δίωξης για παραποίηση δικαιολογητικών στοιχείων

    Δυνητική και όχι υποχρεωτική είναι για τους δικαστές η εφαρμογή της εντολής για δήμευση των αυτοκινήτων των μεθυσμένων οδηγών.


ΚΑΪΡΟ

Τουριστικό λεοφωρείο δέχθηκε πριν λίγη ώρα επίθεση από φανατικούς μουσουλμάνους στο κέντρο του Καίρου. Η επίθεση εκδηλώθηκε ενώ το λεοφωρείο ήταν σταθμευμένο στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ της πόλης.

Οι πληροφορίες που μεταδίδονται από τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία κάνουν λόγο για αλλεπάλληλες έκκρηξεις ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες οι οπλοφόροι επιτέθηκαν με χειροβομβίδες εναντίον του τουριστικού λεοφωρείου.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, αλλά όπως δήλωνουν αυτόπτες μάρτυρες πρόκειται μάλλον για επιχείρηση αυτοκτονίας.

Λίγο μετά την έκρηξη, πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν ότι η επίθεση πιστεύεται ότι είναι έργο κάποιας οργάνωσης φανατικών μουσουλμάνων, που μάχονται από το 1992 για την ανατροπή του Αιγυπτιακού καθεστώτος.

ΜΠΕΝΟΣ

Πρόκειται για 34 φορείς που παραπέμπονται στον εισαγγελέα από το ΑΣΕΠ μεταξύ των οποίων είναι τα ΕΛΤΑ, η Ολυμπιακή, η ΕΥΔΑΠ πανεπιστήμια, νοσοκομεία και δήμοι.

Ο κ. Μπένος έδωσε στη δημοσιότητα και τα ονόματα διορισθέντων για τους οποίους συντρέχουν προϋποθέσεις άσκησης ποινικής Δίωξης για παραποίηση δικαιολογητικών στοιχείων

Τους 34 φορείς που παραπέμπονται στον Εισαγγελέα από τον ΑΣΕΠ για παράνομες προσλήψεις εποχικών Υπαλλήλων , έδωσε στη δημοσιότητα ο Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Σταύρος Μπένος.

Μεταξύ των φορέων είναι τα ΕΛΤΑ, τα καταστήματα Αφορολόγητων ειδών , η Ολυμπιακή ,η Εθνική Λυρική Σκηνή, Ολυμπιακή Αεροπορία και Αεροπλοϊα, η ΕΥΔΑΠ ο Δήμος Αγίων Αναργύρων , το Ταμείο Εθνικής Οδοποιϊας ο ΟΠΑΠ , το Νοσοκομείο Αγία Ολγα, ο Ελληνικος Οργανισμός γάλακτος, ο ΕΟΤ- Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού , το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας, το Λιμενικό Ταμείο Σάμου , το Επιμελητήριο Φλώρινας το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών τα ΤΕΙ Κοζάνης , το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης , η ΕΑΒ, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών.

Παράλληλα ο κ. Μπένος έδωσε στη δημοσιότητα και τα ονόματα διορισθέντων για τους οποίους συντρέχουν προϋποθέσεις άσκησης ποινικής Δίωξης για παραποίηση δικαιολογητικών στοιχείων

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Ακυρώνονται όλες οι προσλήψεις υπαλλήλων σε τράπεζες που έγιναν μετά την 31 Ιουλίου, δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Σταύρος Μπένος γιατί όπως είπε ο νόμος για την Επέκταση του νόμου Πεπονή θα έχει ισχύ από την ημέρα κατάθεσης του στη Βουλή.

Παράλληλα, ο κ. Μπένος κατέθεσε στη Βουλή πλήρη στοιχεία για προσλήψεις που κρίθηκαν παράνομες από το ΑΣΕΠ.

ΔΗΜΕΥΣΕΙΣ

Δυνητική και όχι υποχρεωτική είναι για τους δικαστές η εφαρμογή της εντολής για δήμευση των αυτοκινήτων των μεθυσμένων οδηγών.

Αυτό δήλωσε στο ραδιόφωνο του Αntenna ο προιστάμενος της Εισαγγελείας Πρωτοδικών, Αναστάσιος Κανελλόπουλος με αφορμή την απόφαση δικαστηρίου να επιστρέψει πέντε αυτοκίνητα που είχαν κατασχεθεί.

Πάντα θα έχουμε τέτοιες αποφάσεις τόνισε ο κ, Κανελλόπουλος αφού το θέμα είναι πραγματικό και όχι νομικό καθώς ο νόμος δεν ορίζει ότι είναι υποχρεωτική η δήμευση.

Πριν από λίγο ο εισαγγελέας, Παναγιώτης Αγγελόπουλος άσκησε έφεση κατά των αποφάσεων του Μονομελούς Πρωτοδικείου μετά από εντολή του κ.Κανελλόπουλου.

Δεν ειναι δεσμευτική για τα δικαστήρια η εντολή τόνισε και ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Κώστας Λυμπερόπουλος που μίλησε επίσης στον Αntenna.

Πάντως χαρακτήρισε σκληρό το μέτρο και ανέφερε ότι θα μπορούσε να αφαιρεθεί το αυτοκίνητο για κάποιο διάστημα και να επιστραφεί.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και των Δημοτικών τελών, τα πρώτα κυβερνητικά μέτρα για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, που αποτελεί τον υπ΄ αριθμό ένα στόχο της οικονομικής πολιτικής για τον επόμενο χρόνο.

Ακόμη, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, θα υπάρξει εξίσωση των επιμέρους φορολογιών που επιβάλουν οι Δήμοι και οι αμοιβές των Γιατρών και των Δικηγόρων θα συγκρατηθούν στο ύψος του Πληθωρισμού.

Ο κ. Χρυσοχοίδης, προέβλεψε μικρή μείωση του πληθωρισμού το Σεπτέμβριο, στασιμότητα τον Οκτώβριο και μικρή άνοδο τον Νοέμβριο, λόγω αύξησης των καυσίμων.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Ιδιαίτερα ενοχλημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση από τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το περιεχόμενο του υπό έκδοση βιβλίου της Δήμητρας Λιάνη για τον Ανδρέα Παπανδρέου, το οποίο διαφημίζεται και στο Ιντερνετ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέπας δήλωσε ότι θα απογοητευθούν όσοι επιχειρήσουν να βλάψουν τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, ενώ χαρακτήρισε πλαστό και κατασκευασμένο το εμφανιζομενο ως "νον πέϊπερ", που αφορά στη συνάντηση Σημίτη -Κλίντον τον Απρίλιο του '96.

Θέλω να διαβάσω πρώτα το βιβλίο, αλλά είναι καλύτερα να σε βρίζουν παρά να σε ξεχνούν δήλωσε ο Θόδωρος Πάγκαλος ο οποίος εμφανίζεται σύμφωνα με πληροφορίες να αντιμετωπίζεται επικριτικά από τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Περιμένω να δω ένα υπέροχο Ρομάντζο, αν δω πολιτικό θρίλερ θα είναι σκόπιμο, δήλωσε νωρίτερα στον Αntenna ο πρώην υφυπουργός , Γιώργος Λιάνης.

Πρόσθεσε δε ότι, η Δήμητρα Παπανδρέου έχει τον χαρακτήρα να μην κάνει πράγματα πέραν του μέτρου, αν γίνουν τέτοια θα οφείλονται στο περιβάλλον της.

Σήμερα η "Αθηναϊκη", δημοσιεύει τα όσα γράφει η κυρία Λιάννη στο υπό έκδοση βιβλίο της , για το παρασκήνιο εν όψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στο "Πεντελικό" όπου εξελέγη για πρώτη φορά γραμματέας του κόμματος ο Ακης Τσοχατζόπουλος, παρά την έντονη αντίδραση κορυφαίων στελεχών.

Γράφει, μεταξύ άλλων ότι η Μελίνα Μερκούρη, σε συνεννόηση με τους κυρίους Λαλιώτη, Σημίτη, Αυγερινό και την Βάσω Παπανδρέου, επιχείρησε να πείσει τον Ανδρέα Παπανδρέου, να μην προτείνει για γραμματέα του κόμματος τον Ακη Τσοχατζόπουλο, αλλά τον Κώστα Λαλιώτη, γεγονός που "ράγισε" τις σχέσεις της με τον ιδρυτή του κινήματος.

Κατά την κ.Λιάνη, μετά τη συνάντηση αυτή, ο Ανδρέας Παπανδρέου θεωρούσε και τον κ.Λαλιώτη "βασική συνωμοτική μονάδα", μέσα στο κόμμα.

ΠΑΓΚΑΛΟΣ

Επανέρχεται ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα στα μέτρα οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος ο κύριος Σολάνα επανήλθε με τροποποιήσεις στο αρχικό πακέτο μέτρων προκειμένου να τα αποδεχθεί και η Ελλάδα.

Ως πρώτη αντίδραση, ο ίδιος του διεμήνυσε πως η χώρα μας δεν είναι διατεθημένη να νομιμοποιήσει τις Τουρκικές απαιτήσεις στο Αιγαίο.

Ακόμη, ο κ. Πάγκαλος δήλωσε ότι η Αθήνα παραμένει πιστή στο πνεύμα της συμφωνίας της Μαδρίτης και στη βάση αυτής της συμφωνίας θα συζητήσει με τον Τούρκο ομολογό του Ισμαήλ Τζεμ, την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

Οσον αφορά το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε απο την διεθνή Κοινότητα να ασκήσει έντονες πιέσεις στην Τουρκία, με επιβολή οικονομικών και στρατιωτικών μέτρων, προκειμένου να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού και να πείσει τον Ραούφ Ντεκτάς να καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Νεφελώδης παραμένει η κατάσταση στο χώρο της Παιδείας παρά τις αλλεπάλληλες δηλώσεις και διευκρινήσεις του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές που προωθεί.

Στην τελευταία διευκρινιστική ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται ότι καταργείται από του χρόνου ο θεσμός του μεταξεταστέου και στα γυμνάσια.

Για τις φετεινές τάξεις της Β' και Γ' Λυκείου διατηρείται το παλιό σύστημα προαγωγής και απόλυσης των μαθητών.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ Κώστας Καραμανλής που επισκέφθηκε το πρωί το 19ο Γυμνάσιο και Λύκειο Αθηνών, κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικίνδυνους και ανεύθυνους χειρισμούς και δήλωσε ότι οι ρυθμίσεις του Υπουργείου χαρακτηρίζονται απο προχειρότητα , ασάφεια, ασυναρτησία, έλλειψη πραγματικής γνώσης και ευαισθησίας για τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα.

Ολα αυτά, πρόσθεσε, δημιουργούν μεγάλη αναστάτωση που έχει ως πρώτα θύματα τους μαθητές και τις οικογένειες τους.

Απληροφόρητοι εν τω μεταξύ, είναι οι 7 στους 10 Ελληνες για τις αλλαγές Αρσένη στην εκπαίδευση, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της P.R.C, το δεύτερο μέρος της οποίας δημοσιεύουν σήμερα τα ΝΕΑ.

Το 63,3% διαφωνεί με την κατάργηση της επετηρίδας και μόνον το 31,8% συμφωνεί.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Ακόμη και αν κοπεί το τσιγάρο, ο καρκίνος του πνεύμονα για πολλά χρόνια καραδοκεί...

Για άλλη μια φορά Αμερικανοί Επιστήμονες προειδοποιούν καπνιστές ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, 8 στα 10 άτομα , νυν και πρώην εμφάνισαν γονιδιακές μεταλλαγές στους πνεύμονες.

Τις αλλοιώσεις αυτές οι επιστήμονες τις συνδέουν άμεσα με την εμφάνιση του καρκίνου των πνευμόνων.

Τη βαρύτητα της νέας επιστημονικής ανακοίνωσης για το κάπνισμα επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής καθηγητής Φυσιολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης καθώς η χώρα μας -σύμφωνα με τις στατιστικές- εξακολουθεί να κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη σε καπνιστές.

ΛΗΣΤΕΙΑ

Με θράσος τρεις πορτοφολάδες εισέβαλαν σε αστικό λεωφορείο στη Λεωφόρο Μεσογείων , γύρω στις 10:00 έκλεψαν τρεις επιβάτες.

Τους αντελήφθη ο οδηγός, έκλεισε τις πόρτες, ένας από τους δράστες όμως τον ανάγκασε να τις ανοίξει με την απειλή πιστολιού και οι πορτοφολάδες κατάφεραν να διαφύγουν.

ΕΒΕΡΤ

Την διάθεση του να παρεμβαίνει στα πολιτικά γίγνεσθαι όποτε το κρίνει σκόπιμο επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ σε συνεντευξή του στον Οικονομικό Ταχυδρόμο.

Ο κ.Εβερτ ασκεί κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αλλά τάσσεται υπέρ της κατάργησης της επετηρίδας για τους καθηγητές.

Παρών στην υπηρεσία του λαού και της πατρίδας δήλωσε και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που το πρωί είχε συνάντηση με τον πρώην αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ιάκωβο.

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Συνεχίζονται σε ολόκληρη τη χώρα οι αντιδράσεις στο σχέδιο Καποδίστριας που σε λίγες ημέρες κατατίθεται στη βουλή....

Στην Πάτρα κάτοικοι από 76 κοινότητες , με φάλαγγα αυτοκινήτων διέσχισαν το κέντρο της πόλης και επέδωσαν ψήφισμα στον Περιφερειάρχη.

Το βράδυ στην κεντρική πλατεία του Πολύγυρου Χαλκιδικής, σε Γενική Συνέλευση οι κάτοικοι θα αποφασίσουν πως θα αντιδράσουν στο σχέδιο Καποδίστριας , που δεν προβλέπει συνένωση του Δήμου τους με τις γύρω κοινότητες αλλά τη δημιουργία νέου Δήμου.

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ

Ανοιξε οδοντιατρείο στην Κριθιά Θεσσαλονίκης, χωρίς να έχει όχι μόνον άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, αλλά και ...άδεια παραμονής στη χώρα.

Ο λόγος για τον Σύριο γιατρό Μπασάμ Ασρέμπ 32 χρόνων, ο οποίος συνελήφθη χθες απο αστυνομικους και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

Σε βάρος του ασκήθηκε δίωξη για αντίσταση κατά της αρχής, άσκηση επαγγέλματος χωρίς άδεια και παράνομη παραμονή στη χώρα.

Ο νεαρός Σύριος θα δικασθεί αύριο απο το Αυτόφωρο τριμελές Πλημμελειοδικείο

ΔΙΕΘΝΗ

- Οι Γάλλοι ανακριτές που ερευνούν τις συνθηκες κατω απο τις οποίες σημειώθηκε το τραγικό δυστυχημα που βρήκε τον θάνατο η πριγκιπισσα Νταιανα αναζητούν τώρα ένα αυτοκίνητο μάρκας Φίατ, το οποίο δεν αποκλείεται να παρεμπόδισε τη μοιραία Μερσεντές. Ερωτηματικά προκάλεσε χθες η συγκρατημένη απάντηση γιατρού του νοσοκομείου Πιτιέ Σελπετιέρ σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις φημες που υποστηρίζουν ότι η Νταιάνα ήταν έγκυος.

Ο γιατρός του νοσοκομείου αρνήθηκε να απαντήσει επικαλούμενος το ιατρικό απόρητο.

Σημερα τέλος, αναμένεται να καταθέσει ο Τρέβορ Ρις Τζόουνς, ο σωματοφύλακας που είχε τραυματισθεί στο δυστύχημα, και εξακολουθεί να αναρρώνει σε παρισινό νοσοκομείο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ τάχθηκε σήμερα υπέρ της εγκαθίδρυσης ενός προεδρικού συστήματος στη χώρα του, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εκλέγεται απ' ευθείας από το λαό, καθώς και υπέρ της μείωσης της επταετούς προεδρικής θητείας σε πέντε χρόνια.

Ενας ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν στον νότιο Λίβανο στη διάρκεια της επίθεσης με ρουκέτες που εξαπέλυσαν αντάρτες της Χεζμπολλάχ εναντίον των ισραηλινών θέσεων.

Νέα κεντρική επιτροπή του Κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος στην οποία μετέχουν πολλά νέα πρόσωπα εξέλεξε σήμερα το 15ο συνέδριο του κόμματος,οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Πεκίνο.

Περισσότερα απο 2,2 εκατομμύρια Ουαλλοί καλούνται σήμερα στις κάλπες για να αποφασίσουν για τη σύσταση αυτόνομου Κοινοβουλίου της Ουαλλίας, σε ένα δημοψήφισμα η έκβαση του οποίου είναι απρόβλεπτη και το οποίο διεξάγεται μια εβδομάδα μετά τη μεγάλη νίκη των υποστηρικτών της αυτονομίας της Σκοτίας.

Το διαστημόπλοιο Global Surveyor της Αμερικανικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος (ΝΑΣΑ) επιβεβαίωσε την ύπαρξη μαγνητικού πεδίου στον πλανήτη Αρη, γεγονός που μπορεί να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα για τη χημική σύνθεση του κόκκινου πλανήτη.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Thursday, 18 September 1997 - 16:10:27 UTC