Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-04-24

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 24/04/97


ΤΙΤΛΟΙ

    Νέα επιχείρηση άλωσης του Παναγίου Τάφου από φανατικούς μουσουλμάνους, καταγγέλλει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.Διόδωρος.

    Προκλητική παραμένει η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό παρά το νέο κλίμα που καλλιεργείται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εκ του συνεγγυς συνομιλίες που διεξάγονται στη λευκωσία μεταξύ των δυο Κοινοτήτων.

    Από την άπαντηση της Αγκυρας στο νέο κείμενο που διαμόρφωσαν,με τη σύναινεση της Αθήνας,οι 15 χώρες της Ευρωπαίκης Ενωσης εξαρτάται η επιτυχία του Συμβουλίου Σύνδεσης με την Τουρκία που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη.

    Συνομιλίες με το καγκελάριο Χέλμουτ Κόλ θα έχει σήμερα στη Βόννη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Θα συναντηθεί επίσης και με τον υπουργό Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ.


Πατριάρχης

Νέα επιχείρηση άλωσης του Παναγίου Τάφου από φανατικούς μουσουλμάνους, καταγγέλλει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.Διόδωρος.

Σύμφωνα με την καταγγελλία του πατριάρχη,οι μουσουλμάνοι έσκαψαν σήραγγα απο διπλανό τζαμί,η οποία οδηγεί απευθείας στον Πανάγιο Τάφο.

Κυπριακό

Προκλητική παραμένει η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό παρά το νέο κλίμα που καλλιεργείται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εκ του συνεγγυς συνομιλίες που διεξάγονται στη λευκωσία μεταξύ των δυο Κοινοτήτων.

Ο πρόεδρος της τουρκίας Σουλεϊμαν Ντεμιρέλ δήλωσε ότι θεωρεί την κατεχόμενη Κύπρο τουρκική περιοχή και ισχυρίστηκε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση πριν από την Τουρκία θα διασαλεύσει την ισορροπία στην περιοχή.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ

Από την άπαντηση της Αγκυρας στο νέο κείμενο που διαμόρφωσαν,με τη σύναινεση της Αθήνας,οι 15 χώρες της Ευρωπαίκης Ενωσης εξαρτάται η επιτυχία του Συμβουλίου Σύνδεσης με την Τουρκία που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη.

Οι 15, εκφράζουν την ικανοποίηση τους για τη απάντηση της Τανσού Τσιλέρ στο σχετικό κείμενο του Ιουλίου όπου δεσμευόταν η Τουρκία να σεβαστεί τις αρχές του διεθνούς δικαίου,της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας στις διακρατικές της σχέσεις. Επίσης οι 15 καλούν την Τουρκία να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να δώσει πολιτική λύση στο Κουρδικό.

Σε περίπτωση που η Αγκυρα απαντήσει θετίκα στο κείμενο των 15, όπως δήλωσε χθες ο Θόδωρος Πάγκαλος,η Ελλάδα θα άρει το βέτο που έθετε εως τώρα στη χρηματοδότηση της Τουρκίας.

Χθες η Ελλάδα αρνήθηκε να συμφωνήσει σε κοινό κείμενο σχετικά με την χρηματοδοτική συνεργασία, που προβλέπει δωρεάν βοήθεια στην Τουρκία,ύψους 375 εκατ. Εκιου.

Στην Αθήνα,υπό το βάρος της επιστολής των 32 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ,ο υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε περαιτέρω τη σημασία της υπό συγκρότηση Μικτής ελληνοτουρκικής επιτροπής,λέγοντας ότι θα πρόκειται για δύο χωριστες ομάδες εμπειρογνωμόνων,οι οποίες θα επικοινωνούν μεταξύ τους δια αλληλλογραφίας και μέσω της Ολλανδικής Προεδρίας.

*Στην Αγκυρα,τα σημάδια της υφερπούσας πολιτικής κρίσης γίνονται όλο και πιο έντονα. Ο ηγέτης του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς Μουλεντ Ετσεβιτ αποκάλεσε στη Βουλή απειλή για το καθεστώς το κόμμα της Ευημερίας του Πρωθυπουργού Ερμπακάν,προκαλώντας οξύτατες αντιδράσεις Ισλαμιστών βουλευτών που κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του.

ΣΗΜΙΤΗΣ

Συνομιλίες με το καγκελάριο Χέλμουτ Κόλ θα έχει σήμερα στη Βόννη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Θα συναντηθεί επίσης και με τον υπουργό Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ.

Αύριο σε πανηγυρική τελετή ο Ελληνας πρωθυπουργός θα ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Μάρμπρουγκ στό κρατίδιο της Εσσης.

Πέραμα

Προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι προβλεπόμενες συνθήκες και τα μέτρα ασφαλείας στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πειραιά Βασίλης Παπαδάκης,με αφορμή το πρόσφατο θάνατο του εργαζόμενου στο πλοίο Ιόνιαν ΜπρίτζΠειρ

ΠΛΑΣΤΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πέντε Βούλγαροι και ένας Ιταλός συνελήφθησαν και κρατούνται από την αστυνομία στη Θεσσαλονίκη για κατοχή και χρήση πλαστών πιστωτικών καρτών

Για τη δράση της σπέιρας θα κάνει το μεσημέρι ανακοινώσεις η αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες χρησιμοποιούσαν κάρτες υψηλής πιστότητας, όπως χαρακτηρίζονται από τους τραπεζικούς, κάρτες που κατασκεύαζαν στη βουλγαρία.

Οι κάρτες έφεραν όλες τον ίδιο αριθμό τραπεζικού λογαριασμού ενώ οι δράστες δεν γνώριζαν τους αναγνωριστικούς αριμθούς των καρτών για να μπορούν να κάνουν και αναλήψεις από τις αυτόματες ταμειακές μηχανές.

Ταμεία

Ενας στους 5 έλληνες ασφαλισμένους, πληρώνουν απο την τσέπη τους, υπηρεσίες υγείας, που θα έπρεπε να καλυφθούν απο τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής η κακή ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν τα ταμεία υποχρεώνει το 20% των ασφαλισμένων του ΤΕΒΕ και του ΟΓΑ να επισκέπτονται ιδιώτες γιατρούς για εξωνοσοκομειακή φροντίδα ενώ στο ΙΚΑ το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 15%.

Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Εταιρίας Μερκούριος Μποδοσάκης, σύμφωνα με διεθνή επιστημονικά δεδομένα, στην Ελλάδα θα έπρεπε να είχαμε Ι5.ΟΟΟ οικογενειακούς γιατρούς ενώ διαθέτουμε μόλις επτακόσιους.

Ακόμη, ο Καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος, τόνισε ότι η στροφή των νέων γιατρών σε αυτό τον κλάδο, θα βοηθήσει στη μείωση των δαπανών για τα φάρμακα, κατά είκοσι τοις εκατό.

Οικονομικό

Η Ελλάδα δεν πληρεί τους στόχους του Μάαστριχτ , τόσο όσον αφόρα στον πληθωρισμό, όσο και στα ελλείματα και το δημόσιο χρέος επισημαίνει η Κομισιόν στην έκθεση της για την ελληνική οικονομία που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Πάντως στην έκθεση διαπιστώνεται πρόοδος σε βασικούς δείκτες της οικονομίας.

Αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ στο ύψος του πληθωρισμού, από το δεύτερο εξάμηνο του 97, προανήγγειλε ο Γιάννος Παπαντωνίου καί προεβλεψε πληθωρισμό κάτω του 6% για τον Απρίλιο.

Αποφασίστηκε ακόμη, να προωθηθεί η λίστα των φαρμάκων και προσδιορίστηκε για μετά το Πάσχα η έναρξη διαλόγου για το Ασφαλιστικό.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Νέα απόφαση στάθμος του Ελεγκτικού Συνεδρίου,μετά τις αυξήξεις που ενέκρινε στις συντάξεις των γυναικών που έχουν χάσει τους συζύγους τους.

Εκρινε ότι τα ορφάνα παιδιά δικαιούνται τα 7 δέκατα της σύνταξης του πατέρα, ανεξάρτητα από το αν εργάζεται η μητέρα, ενώ μέχρι τώρα εισέπραταν τα 3,5 δέκατα της σύνταξης.

Παιδεία-κονδύλια

Φρένο σε κοινοτικά κονδύλια ύψους 560 δισεκατομυρίων δραχμών, που προορίζονται για την Παιδεία, βάζουν γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με την σημερινή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεν επιτρέπει να έκδοθούν εντάλματα πληρωμής επειδή δεν είναι νομότυποι, όπως λέει στην έκθεσή του, οι ειδικοί λογαριασμοί διαχείρισης των κονδυλίων για τα ΑΕΙ, για τα ερευνητικά κέντρα και για άλλους φορείς εκτέλεσης των προγραμμάτων αυτών.

Στελέχη του υπουργείου Παιδείας, επικρίνουν το Ελεγκτικό Συνέδριο για εμπλοκή σε " γραφειοκρατική στάση που δεν αντιλαμβάνεται τη σημασία απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων".

Από την άλλη πλευρά,διαπιστώνεται η έλλειψη νομικού πλαισίου που να κατοχυρώνει ευέλικτες διαδικασίες.

ΕΣΗΕΑ

Για ποινικοποίηση του δημοσιογραφικού έργου κατηγορούν την κυβέρνηση, η ΕΣΗΕΑ,η ΝΔ και ο Συνασπισμός,με αφορμή την επιβολή περιοριστικών όρων από την εισαγγελία πρωτοδικών στους δημοσιογράφους του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ Νόνη Καραγιάννη και Γιώργο Χαρβαλιά,οι οποίοι κατηγορουνται για κατασκοπεία, επειδή δημοσίευσαν απόρρητο έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών.

Εν τω μεταξύ,το Πολυμελές πρωτοδικείο Αθηνών, υποχρεώνει την εφημερίδα "Ελευθερος Τύπος",να καταβάλλει το ποσό των 20 εκατομυρίων δραχμών στον υπουργό Εξωτερικών για ηθική βλάβη.

ΕΞΟΥΣΙΑ

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού του Υπουργείου Ανάπτυξης, προσέφυγε η Ενωση Κατασκευαστών Κτιρίων, κατά της εταιρείας που εκδίδει την εφημερίδα "Εξουσία", ζητώντας να μπλοκάρει την ανέγερση των 20.000 κατοικιών που η εφημερίδα ανακοίνωσε ότι προσφέρει στους αναγνώστες στη μισή τιμή.

Ολυμπιακός

Στις εννέα και μισή το βράδυ ,το ραντεβού του Ολυμπιακού με το κύπελλο Πρωταθλητριών στο Μπάσκετ.

Αισιοδοξία στην Ομάδα του Πειραιά για την μάχη με την Ισπανική Μπαρτσελώνα στη Ρώμη.

Αγορά

Κορυφώνεται σήμερα και αύριο η κίνηση στην πασχαλινή αγορά, ενώ εντείνονται και οι έλεγχοι μικτών επιτροπών των υπουργείων εμπορίου και οικονομικών για να μην υπάρξουν κρούσματα κερδοσκοπίας.

Οι τιμές του ντόπιου αρνιού στην κεντρική αγορά κυμαίνονται από 1400 εως 2000 δρχ ενώ του εισαγόμενου από 1.200 εως 1.400 δραχμές το κιλό. Το κατσίκι τιμάται απο 1400 εως 2200 το κιλό. και οι συκωταριές από 700 εως 1400 δρχ το κιλό.

Στα οπωροκηπευτικά η τιμή της ντομάτας έπεσε σήμερα και κυμαίνεται από 200 εως 400 δρχ το κιλό.

Ψωμί για τρείς ημέρες θα πρέπει να προμηθευτούν οι καταναλωτές το Μεγάλο Σάββατο.

ΔΙΕΘΝΗ

Ομαδικη σφαγή 42 χωρικων απο ισλαμιστές προχθες,στην πόλη Ομάρια της επαρχίας Μεντέα στη νότιο Αλγερία, φερνει στο φως δημοσίευμα της εφημερίδας Αλ Ουατάν.

Μεταξύ των θυμάτων ειναι 17 γυναίκες, 22 άνδρες και τρία βρέφη κάτω του ενός έτους.

Το ομαδικό έγκλημα,εγινε ένα 24ωρο μετά την μαζική σφαγή 93 χωρικών από ενόπλους στην περιοχή Μπουγκάρα, νότια του Αλγερίου.

Τουλάχιστον οκτώ άτομα σκοτώθηκαν και τρία τραυματίστηκαν σήμερα, όταν τρεις ένοπλοι που επέβαιναν σε μία μοτοσυκλέτα άνοιξαν πυρ στην αγορά Ραχίμ της κεντρικής επαρχίας Πανζάμπ του Πακιστάν.

Με σκοπό την καταδίκη του Ισραήλ για την "παράνομη" κατασκευή εβραϊκού οικισμού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ συνέρχονται σήμερα σε έκτακτη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τα 185 κράτη μέλη του Οργανισμού.

Προβάδισμα 21(μιας) εκατοστιαίων μονάδων δίνει στο αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα της Βρετανίας νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στους Τάιμς του Λονδίνου,λιγες ημερες πριν τις εκλογές της 1ης Μαίου.

Αλλες δύο δημοσκοπήσεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα δίνουν στους Εργατικούς προβάδισμα 19 και 20% έναντι των Συντηρητικών.

Οι δεκαεπτά χιλιάδες πεντακόσιοι κάτοικοι της πόλης Μανιτόμπα, στα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών με τον Καναδά, υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθως η στάθμη του Κόκκινου ποταμού συνεχίζει να ανεβαίνει επικίνδυνα προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες.

Απο την περασμένη Κυριακή τρείς άνθρωποι αγνοούνται λόγω των πλημμυρών.

Ο Κόκκινος ποταμός απειλεί και την πόλη Γουίνιπεγκ, με 630.000 κατοίκους.

Ο αρχηγός των Τσετσένων αυτονομιστών απείλησε χθες ότι θα καταρρίπτεται οποιοδήποτε ρωσικό αεροσκάφος κάνει πτήσεις πάνω από την Τσετσενία, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Ιντερφαξ.

Διαδηλωτές έριξαν κόκκινη μπογιά και ντομάτες στην πρεσβεία του Περού στην Πόλη του Μεξικού διαμαρτυρόμενοι για την αιματηρή προχθεσινή επέμβαση των περουβιανών δυνάμεων ασφαλείας στην κατοικία του Ιάπωνα πρέσβη στη Λίμα.

Ο ρεπουμπλικανός Μπομπ Ντόουλ στάθηκε στο πλευρό του δημοκρατικού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον καλώντας την Γερουσία να επικυρώσει τη συμφωνία για την απαγόρευση των χημικών όπλων.

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Οι εμπορικές τράπεζες σήμερα πωλούν:

    Δολλάριο ΗΠΑ...............276,15  δραχμες
    Δολλάριο Καναδά ...........198,02     #
    Δολλαριο Αυστραλιας........214,25     #
    Μάρκο .....................161,08     #
    Γαλλικο φράγκο .............47,75     #
    Ελβετικο  φράγκο...........188,69     #
    Στερλίνα...................450,86     #
    Εκατό  λιρέτες .............16,19     #
    Εκατό γιεν.................219,00     #
    Εκιού .....................314,14     #

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Thursday, 24 April 1997 - 10:03:11 UTC