Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-04-10

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 10/04/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Το ενδεχόμενο να αυξηθεί η ελληνική δύναμη στήν Αλβανία άφησε ανοικτό χθές ο Ακης Τσοχατζόπουλος.
  • Ούτε φέτος η ΕΦΕΕ κατάφερε να εκδωσει κοινά αποτελέσματα για τις φοιτητικές εκλογές που έγιναν χθες,με αποτέλεσμα κάθε παράταξη να δίνει τα δικά της.
  • Ισες αποστασεις απο Ελλαδα και Τουρκια στο θεμα των Ιμίων,κράτησε και παλι ο εκπροσωπος του Λευκού Οικου, και προτεινε την παραπομπή του θεματος στο δικαστηριο της Χαγης.
  • Αλλαγές που αφορούν στις αποζημιώσεις λόγω έξωσης,ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης.


Αλβανικό

Το ενδεχόμενο να αυξηθεί η ελληνική δύναμη στήν Αλβανία άφησε ανοικτό χθές ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

Στην Ιταλία,εγκρίθηκε τελικά η αποστολή ιταλικής στρατιωτικής δύναμης στην Αλβανία και την ύστατη ώρα αποφεύχθηκε κυβερνητική κρίση.

Ομως, η άρνηση της Αριστεράς να υποστηρίξει την κυβέρνηση σ'αυτή την ψηφοφορία υποχρέωσε τον πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο εντός των προσεχών ημερών.

Το αλβανικό κοινοβούλιο εξάλλου,ενέκρινε νόμο γιά την άρση των περιορισμών στον Τύπο πού είχαν επιβληθεί τον περασμένο μήνα.

Φοιτητικές

Ούτε φέτος η ΕΦΕΕ κατάφερε να εκδωσει κοινά αποτελέσματα για τις φοιτητικές εκλογές που έγιναν χθες,με αποτέλεσμα κάθε παράταξη να δίνει τα δικά της.

Πρώτη δύναμη πάντως παραμένει η ΔΑΠ,ένω αξιοσημείωτη είναι η πτώση του ποσοστού της αποχής, περίπου κατά 10%.

Με καταμετρημένο περισσότερο από τό 50% τών ψήφων , σύμφωνα μέ την παράταξη που πρόσκειται στη ΝΔ, η ΔΑΠ συγκεντρώνει τό 40,6 η ΠΑΣΠ τό 23,6 % καί οι ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟ 8,2% Στά ΤΕΙ ΔΑΠ 44%, ΠΑΣΠ 31,2 καί πανσπουδαστικές κινήσεις 7%

Σύμφωνα με την ΠΑΣΠ στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα η προσκείμενη στό ΠΑΣΟΚ παράταξη συγκεντρώνει τό 25 %, η ΔΑΠ τό 35,9 και οι ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ τό 8,8% Στα ΤΕΙ, ΠΑΣΠ 34,8%, ΔΑΠ 37,5% και οι πανσπουδαστικές κινήσεις τό 7,2%

Τέλος σύμφωνα με τις Πανσπουδαστικές κινήσεις στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα οι Πανσπουδαστικές κινήσεις συγκεντρώνουν 10,14% η ΠΑΣΠ 21.76% και η ΔΑΠ 31,74% Στα ΤΕΙ Πανσπουδαστικές κινήσεις 11,2% ΔΑΠ 36,9% και ΠΑΣΠ 31, 2%

Μόλις ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με την γενική γραμματέα της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ Τόνια Αντωνίου και τη συνεχάρη για την άνοδο της παράταξης.

Η Τόνια Αντωνίου δήλωσε ότι η ΠΑΣΠ είναι και θα είναι πάντα δίπλα σε κάθε φοιτητή που ονειρεύεται ένα καλύτερο μέλλον γι'αυτή τη χώρα και επεσήμανε ότι οι φετεινές εκλογές είχαν αύξηση συμμετοχής κατά 15%

Νωρίτερα ο Πάνος Σίδερης πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ δήλωσε ότι η Ν.Δ πέτυχε τους στόχους της, δηλαδή πρώτον να ανεβάσει το ποσοστό συμμετοχής κατά 10% και δεύτερον να αυξήσει τη διαφορά της από την ΠΑΣΠ, περίπου σε 20 μονάδες.

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Ενας ακόμη νέος προστέθηκε χθές στα θύματα των ναρκωτικών.

Στις 9 το βράδυ μεταφέρθηκε νεκρός στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας ο 26χρονος Μιχάλης Περγάδης.

Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή θέμα αλλαγής της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά δήλωσε χθές στη Βουλή ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νάσου Αλευρά για την αποποινικοποίηση της χρηήσης ινδικής κάνναβης.

Εν τω μεταξύ το υπουργείο υγείας και ΟΚΑΝΑ εξήγγειλαν χθές 5 νέα θεραπευτικά προγράμματα υποκατάστασης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη Αχαία και Κρήτη, χωρίς τη χορήγηση μεθαδόνης,καθώς και τη δημιουργία κέντρου Αμεσης Βοήθειας με κινητή μονάδα.

ΕΞΩΣΕΙΣ

Αλλαγές που αφορούν στις αποζημιώσεις λόγω έξωσης,ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης.

Οταν ο συντελεστής εμπορικότητας ενός καταστήματος είναι από 0 μέχρι 3% η αποζημίωση λόγω έξωσης είναι 12 μισθώματα, από 3εως 4,9% η αποζημίωση ανεβαίνει στα 20 μισθώματα ενώ όταν ο συντελεστής εμπορικότητας είναι από 5% και πάνω η αποζημίωση φθάνει τα 24 μισθώματα.

Η αποζημίωση με το παλαιό καθεστώς ήταν από 12 εως 16 μισθώματα κατόπιν συμφωνίας των δυο πλευρών.

Διάλογος

Διάλογο δύο ταχυτήτων αρχίζει η κυβέρνηση για τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό.

Ο πρωθυπουργός που επισκέφθηκε χθές το υπουργείο Εργασίας ,είπε, ότι η ανεργία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και εξήγγειλε πακέτο μέτρων για την αντιμετώπισή της.

Ο κ. Σημίτης ανακοίνωσε παράλληλα την δημιουργία εθνικού κέντρου επαγγελματικού προσανατολισμού και διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων.

Σήμερα συνεδριάζει η μικτή επιτροπή κυβέρνησης-κόμματος υπό την προεδρία του πρωθυπουργού για τον προσδιορισμό των όρων, των προτεραιοτήτων και της ημερομηνίας διεξαγωγής του κοινωνικού διαλόγου.

Ο κύριος Σημίτης που μίλησε χθές στο συνέδριο του ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ είπε ότι η οικονομία μας έχει συγκερκιμένα όρια τα οποία δεν μπορούν να ξεπερασθούν χωρίς δυσανάλογο κόστος.

ΡΑΔΙΟΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Ραδιομαραθώνιο αλληλεγγύης οργανώνει σήμερα η Γιούνισεφ από τις 9 το πρωϊ εως τις 10 το βράδυ για τα παιδιά στο Ζαϊρ και την Ρουάντα.

Ο Αντέννα και άλλοι τρεις ραδιοφωνικοί σταθμοί θα εκπέμπουν από τις 9 εως τις 10 το πρωϊ κοινό πρόγραμμα συμμετέχοντας σε αυτήν την προσπαθεια.

ΝΔ

* 9 βουλευτές και 17 μη κοινοβουλευτικά στελέχη έθεσαν τελικά υποψηφιότητα για την εκτελεστική επιτροπή τής Ν.Δ ,που θα εκλεγεί αύριο μετά απο συνεδρίαση της κεντρική επιτροπής. Στην εκτελεστική εκλέγονται 5 βουλευτές και 7 μην κοινοβουλευτικά στελέχη

ΚΑΥΣΙΜΑ

* Νέα μείωση από σήμερα στις τιμές διυλιστηρίου των υγρών καυσίμων Φθηνότερα κατά μία δραχμή και 90 λεπτά το λίτρο θα πωλείται η βενζίνη και κατά 90 λεπτά το λίτρο το πετρέλαιο ντήζελ.

ΧΡΥΣΟΣ

* Παράνομη διακίνηση χρυσού ποσού 2,7 δισ. δρχ. εντόπισαν τελωνειακοί σε αιφνιδιαστική έρευνα.

Τέσσερα άτομα είχαν στήσει επιχείρηση μαιμού την περίοδο 94 -97 και μόνο απο το Φ.Π. Α το κράτος έχασε 500 εκατομμύρια δρχ.

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Οι εμπορικές τράπεζες σήμερα πωλούν:

    Δολλάριο ΗΠΑ...............		274,24  δραχμες
    Δολλάριο Καναδά...........		197,51	   "
    Δολλαριο Αυστραλιας.....		213,99	   "
    Μάρκο ...........................	159,82	   "
    Γαλλικο φράγκο ..............	47,5	   "
    Ελβετικο  φράγκο...........		186,23	   "
    Στερλίνα.........................	445,5	   "
    Εκατό  λιρέτες .................	16,18	   "
    Εκατό γιεν......................	217,04	   "
    Εκιού .............................	312,1  	   "

ΔΙΕΘΝΗ

- Εκρηξη σημειώθηκε το πρωι σε υπόγειο αγωγό αερίου στο κέντρο της Σεούλ.

Οι κάτοικοι της περιοχής υποχρεώθηκαν να απομακρυνθούν,ενω μεχρι στιγμης δεν υπαρχουν πληροφοριες για θυματα.

Ο ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν χαρακτήρισε σήμερα τη διαφθορά ως απειλή στην ασφάλεια της χώρας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνησή του θα κερδίσει την μάχη κατά της απάτης.

Το αίτημα για ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου,οι μεθοριακές διαμάχες,οι διπλωματικές σχέσεις,καθως και άλλα θεματα που αφορουν στην περιοχη, θα πρέπει να λυθουν μεσω του διαλογου,συμφωνησαν εκπροσωποι της Σερβιας και του Κοσσυφοπεδιου,στην διημερη συνάντησή τους στην Νεα Υορκη.

Ο πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας, Τζόν Μέιτζορ,πιστεύει τώρα ότι μπορεί να κερδίσει τις γενικές εκλογές της 1-ης Μαίου καθώς μια νέα σφυγμομέτρηση δείχνει ότι το κόμμα του βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της δημοτικότητας του απο το 1993,ανέφερε χθές πηγή του Συντηρητικού κόμματος.

Ρώσοι απεργοί ανθρακωρύχοι απέκλεισαν χθές τον Υπερσιβηρικό σιδηρόδρομο διακόπτοντας τα δρομολόγια 17 επιβατικών τραίνων.

Ενα τεράστιο μαγνητικό σύννεφο απο εκτοξεύθηκε μετα απο ηλιακή έκρηξη κατευθύνεται πρός τη Γή με ποσότητα ακτινοβολίας ικανή να προκαλέσει προβλήματα στους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και το δίκτυο της ηλεκτροδότησης.

Πάντως οι ειδικοί της ΝΑΣΑ και του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασσαχουσέτης (ΜΙΤ) καθησυχάζουν το κοινό και διαβεβαιώνουν ότι σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις το κέντρο της ηλιακής καταιγίδας, που κινείται με ταχύτητα 700 εως 1.300 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο,θα περάσει δίπλα απο τη Γή.

Τα πιό συγγενικά πρός τον άνθρωπο ζώα, οι χιμπατζήδες, οι γορίλλες και οι ουρακοτάνγκοι απειλούνται με εξαφάνιση λόγω του πολέμου στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών στην Αφρική, την καταστροφή των δασών που αποτελούν το φυσικό τους καταφύγιο στην Αφρική και την Ασία και το εμπόριο της σάρκας τους, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσίοτητα το Διεθνές Ταμείο για τη Φύση (WWF).

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Thursday, 10 April 1997 - 9:03:19 UTC