Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-04-09

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 09/04/97


ΤΙΤΛΟΙ

    Κοινη αεροναυτικη ασκηση θα πραγματοποιησουν στις 7 και 8 Μαιου στη Μεγαλονησο Ελλαδα και Κυπρος,στο πλαισιο του Ενιαιου αμυντικου δογματος.

    Τις τελευταιες λεπτομερειες για την αναπτυξη της ελληνικης στρατιωτικης δυναμης στην Αλβανια, συμφωνα με το Ιταλικο σχεδιο που δοθηκε χθες στη δημοσιοτητα, θα συζητησει δεκαμελης στρατιωτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων που μεταβαινει σημερα στη Ρωμη.

    Σε θεση μαχης κυβερνηση και συνδικατα εν οψει του Κοινωνικου διαλογου που επισημως αρχιζει αυριο με τη συνεδριαση της μικτης επιτροπης κυβερνητικων και κομματικων στελεχων του Πασοκ,στην οποια αναμενεται να διευκρινισθει η διαδικασια και τα θεματα του διαλογου.

    - Πρόγραμμα πρόληψης κατά των ναρκωτικών ανακοινώνει το μεσημερι ο υφυπουργος υγειας Μανωλης Σκουλακης μετα τους αλλεπαλληλους θανατους νεων που εκαναν χρηση ηρωινης τις τελευταιες ημερες


ΜΟΡΑΤΟΡΙΟΥΜ

Κοινη αεροναυτικη ασκηση θα πραγματοποιησουν στις 7 και 8 Μαιου στη Μεγαλονησο Ελλαδα και Κυπρος,στο πλαισιο του Ενιαιου αμυντικου δογματος.

Απο τις ΗΠΑ,ο υφυπουργος Αμυνας Δημητρης Αποστολακης δηλωσε οτι αυτο που ονομασθηκε μορατοριουμ πτησεων πανω απο την Κυπρο στην πραγματικοτητα δεν υπαρχει.Σε οτι αφορα το Αιγαιο υπενθυμισε τη συμφωνια με την Τουρκια να μην πραγματοποιουνται ασκησεις τον Ιουλιο και τον Αυγουστο και προσθεσε οτι συζητειται η διευρυνση αυτου του διαστηματος.

Εξαλλου,συμφωνα με σημερινο δημοσιευμα της εφημεριδας Ελευθερος Τυπος που επικαλειται απορρητα εγγραφα του υπουργειου Εξωτυερικων,απο τις αρχες Μαρτιου διεξαγονται απευθειας συνομιλιες με την Τουρκια,στην εδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξελλες, για την υιοθετηση Μετρων Οικοδομησης Εμπιστοσυνης στο Αιγαιο.

ΑΛΒΑΝΙΚΟ

Τις τελευταιες λεπτομερειες για την αναπτυξη της ελληνικης στρατιωτικης δυναμης στην Αλβανια, συμφωνα με το Ιταλικο σχεδιο που δοθηκε χθες στη δημοσιοτητα, θα συζητησει δεκαμελης στρατιωτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων που μεταβαινει σημερα στη Ρωμη.

Το Ιταλικο σχεδιο για την κατανομη της πολυεθνους δυναμης αναμενεται να εγκριθει απο τους εκπροσωπους των χωρων που θα συμμετασχουν στην διεθνη αποστολη, κατα την αυριανη συσκεψη τους στη Ρωμη.

Συμφωνα με το σχεδιο, οι 700 εθελοντές πού θά επανδρώσουν τήν Ελληνικη δυναμη είναι μόνιμα στελέχη τών Ενόπλων Δυνάμεων καί κατ'αρχήν θά αναπτυχθούν στά Τίρανα καί τήν Αυλώνα,ενω σε δευτερη φαση τμηματα της ελληνικης δυναμης θα αποσταλουν σέ Αργυρόκαστρο, Κακκαβιά, Κρυσταλοπηγή καί ίσως στό Ελμπασάν.

Σε λιγο ο υπουργος Αμυνας Ακης Τσοχατζοπουλος θα συναντηθει στο Πενταγωνο με τον Αλβανο ομολογο του Σακιρ Βουκαι,ο οποιος βρισκεται απο χθες στην Αθηνα.

Η Ιταλια που εχει την προεδρεια της διεθνους στρατιωτικης αποστολης απειλειται με κυβερνητικη κριση.Το Κομμα της Κομμουνιστικης Επανιδρυσης που στηριζει την κυβερνηση Προντι εχει ταχθει κατα της Ιταλικης αποστολης στην Αλβανια,ενω χθες δηλωσαν οτι δεν ψηφιζουν την κυβερνητικη προταση και τα συντηρητικα κομματα με αποτελεσμα η κυβερνηση να μην διαθετει κατα τη σημερινη ψηφοφορια στη Βουλη τις απαιτουμενες ψηφους.

Επισης,το Αλβανικο υπουργειο Εξωτερικων ζητησε εξηγησεις απο την Ιταλικη κυβερνηση για τις δηλωσεις του υφυπουργου κυριου Φασινο περι αναγκης παραιτησης του Σαλι Μπερισα.

Διαλογος

Σε θεση μαχης κυβερνηση και συνδικατα εν οψει του Κοινωνικου διαλογου που επισημως αρχιζει αυριο με τη συνεδριαση της μικτης επιτροπης κυβερνητικων και κομματικων στελεχων του Πασοκ,στην οποια αναμενεται να διευκρινισθει η διαδικασια και τα θεματα του διαλογου.

Προγευση των κυβερνητικων προθεσεων αναμενεται να δωσει ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης κατα την επισκεψη του στις 11.30 στο υπουργειο Εργασιας,αλλα και κατα την βραδινη ομιλια του στο συνεδριο του Εκονομιστ.

Διαδηλωση εξω απο το υπουργειο Εργασιας,κατα την επισκεψη του Πρωθυπουργου, θα κανουν οι Οικοδομοι που πραγματοποιουν σημερα 24ωρη απεργια και συγκεντρωση αυτη την ωρα στην πλατεια Κανιγγος.

Παντως, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιαννος Παπαντωνιου κατα τη χθεσινη ομιλια του στο συνεδριο του Εκονομιστ,απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυξησεων στους μισθούς των εργαζομενων στον ευρυτερο δημοσιο τομεα,περαν του προυπολογισμου.

Ο προεδρος της ΝΔ Κωστας Καραμανλης,στην ομιλια του στο ιδιο συνεδριο επεσημανε οτι η συγκλιση με τις Οικονομιες των αλλων Ευρωπαικων χωρων πρεπει να γινει με λιγοτερους φορους και θαρραλεα πολιτικη αποκρατικοποιησεων.

Νακρωτικα

- Πρόγραμμα πρόληψης κατά των ναρκωτικών ανακοινώνει το μεσημερι ο υφυπουργος υγειας Μανωλης Σκουλακης μετα τους αλλεπαλληλους θανατους νεων που εκαναν χρηση ηρωινης τις τελευταιες ημερες

Ηδη χθες ο υπουργος δημοσιας Ταξης Γιωργος Ρωμαιος σε συσκεψη στο υπουργειο με τους επικεφαλης της αστυνομιας,εδωσε εντολες μετακυ αλλων για εντονη παρουσία των αστυνομικών εξω απο τα σχολεία.

Είπε επίσης στούς αστυνομικούς ότι πρέπει νά είναι επιεικείς στούς χρήστες καί ιδιαίτερα σκληροί στούς εμπόρους.

Σε ερωτηση του βουλευτη του ΠΑΣΟΚ Νασου Αλευρα που τασσεται υπερ της αποποινικοποιησης της χρησης κανναβης θα απαντηση το βραδυ στη Βουλη ο πρωθυπουργός.

Ο κ.Αλευρας ζητα απο τον πρωθυπουργο να απαντησει μεταξυ αλλων αν προκειται να επεκταθει το προγραμμα χοργησης μεθαδονης και να λειτουργησουν νεες μοναδες απεξαρτησης.

Φοιτητικες

Με την αποχη να ειναι και φετος φαβορι για την πρωτη θεση, ανοιξαν το πρωι οι καλπες σε Πανεπιστημια και ΤΕΙ και περιμενουν τους Φοιτητες και σπουδαστες που θα ψηφισουν για την εκλογη των διοικητικων συμβουλιων των συλλογων τους.

Μεχρι στιγμης βεβαια η προσελευση ειναι πολυ περιορισμενη καθως οι φοιτητες αναμενεται να προσελθουν κατα τις μεσημεριανες ωρες.

Οι καλπες θα κλεισουν με τη δυση του ηλιου και αμεσως μετα θα αρχισει η καταμετρηση των ψηφων και η ανακοινωση των αποτελεσματων που αναμενεται και φετος να ειναι ξεχωριστα για καθε παραταξη.

ΙΚΑ

Λίστα με τίτλο "γιατροί που πρέπει να φύγουν" από το ΙΚΑ παρουσίασε ο διοικητής του οργανισμού Γρηγόρης Σολωμός.

Στη λίστα περιέχονται 39 ονοματα γιατρων του ΙΚΑ που έχουν συνταγογραφησει μέσα σέ έναν μόλις μήνα φάρμακα αξίας απο 7,5 εως και 20,2 εκατομμυριων δραχμων, ενω η ανεκτή μεση συνταγογραφια δεν πρεπει να υπερβαινει τα 3 εκατομμυρια.

Οι ετησιες δαπάνες του ΙΚΑ για φαρμακα ξεπερασαν περυσι τα 130 δισεκατομμυρια δραχμες.

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Υπουργική τροπολογία πού ψηφίσθηκε χθές ανοίγει τό δρόμο στούς βουλευτές για την εισπραξη των αναδρομικων τους γιά τήν περίοδο 91 έως καί 96. Σε 7,5 δισεκατομμυρια δραχμες ανερχεται το σχετικο κονδυλι.

ΑΓΩΓΟΣ

Στη δίνη της προεκλογικής διαμάχης στη Βουλγαρία μπαίνει και ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης και ο υπηρεσιακός υπουργο Δημοσίων Εργων Νικόλα Καραντίμοφ μιλά τώρα για αναθεώρηση του σχεδίου.

Οπως δηλωσε χθες ο Βούλγαρος υπουργός οι διαπραγματευσεις θα επαναληφθουν μετα τις εκλογες της 19ης Απριλιου προσθετοντας οτι απαιτειται νεα τεχνικο- οικονομικη μελετη για τα βουλγαρικα συμφεροντα.

ΦΩΤΙΑ

Στα 300 εκατομμυρια δραχμες ανερχονται συμφωνα με την πυροσβεστικη υπηρεσια, οι ζημιες στο εργοστασιο μπισκοτων ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ στον Ταυρο,απο την φωτια που ξεσπασε χθες στις 11 παρα δεκα το βραδυ.

Η φωτιά, πήρε μεγάλες διαστάσεις, αλλά χαρις στην εγκαιρη επεμβαση ισχυρης δυναμης της πυροσβεστικης,σβηστηκε λιγο πριν τα μεσανυχτα, χωρις να επεκταθει σε παρακειμενα κτισματα.

Τα αιτια της πυρκαγιας παραμενουν μεχρι στιγμης αγνωστα.

ΠΤΩΜΑ

Τραγικο θανατο βρηκε νεαρος ανδρας,απο φωτια που ξεσπασε στις 6 το πρωι στο συνεργειο ανταλλακτικων του 58χρονου Αναστασιου Τέλκη στον Εύοσμο Θεσσαλονικης.

Συμφωνα με τις πρωτες ενδειξεις προκειται για υπαλληλο του συνεργιου ο οποιος κοιμηθηκε αφηνοντας αναμμενο τσιγαρο.

ΤΡΑΜ

Το τραμ θα ξαναβγεί στους Αθηναικούς δρόμους αν υλοποιηθεί το σχέδιο των εννέα δήμων που σύστησαν ήδη διαδημοτικό φορέα. Στο σχέδιο των δήμων είναι το τραμ να συνδέει το κέντρο της Αθηνας με την Βουλιαγμενη.

Ωστόσο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης εμφανίστηκε επιφυλακτικός και δήλωσε πως για την υλοποίηση της πρότασης πρέπει να εξασφαλιστούν οι απαραιτητοι πόροι.

Ο Δημαρχος Αθηναιων Δημητρης Αβραμοπουλος,δηλωσε οτι το εργο θα γινει με αυτοχρηματοδοτηση.

ΔΙΕΘΝΗ

- Νεος γυρος αιματηρων συγκρουσεων χθες στην Χεβρωνα, μεταξυ παλαιστινιων, εβραιων εποίκων και ισραηλινων στρατιωτων,μια ημερα μετα την ακαρπη συναντηση Κλιντον -Νετανιαχου,με αποτελεσμα να σκοτωθουν τρεις παλαιστινιοι και να τραυματιστουν 100.

Ο πρωθυπουργός του Ισράηλ, Μπένζαμιν Νετανιάχου, απηύθυνε έκκληση για συνεργασία με την Παλαιστινιακή αρχή ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση στη Χεβρώνα,ενω εκτακτη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ζήτησε χθες βράδυ ο αντιπρόσωπος των Παλαιστινίων, Νάσερ Αλ Κίντουα.

Νεα ενταση στο εσωτερικο του κυβερνωντος συνασπισμου στην Τουρκια, αναμενεται να πυροδοτησει η χθεσινη αποφαση της υπουργου εσωτερικων Μεράλ Ακσενέρ,να ζητησει απο τους κυβερνητες των περιφερειών της χωρας,να αρχισουν αμεσως την εφαρμογη των μετρων που εχει αποφασισει το συμβουλιο εθνικης ασφαλειας για την καταστολη της ισλαμικης δραστηριοτητας.

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τη δράση των παιδεραστών αποκαλύφθηκαν σε ενημερωτικη σειρά βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου ,που προβλήθηκε χθες βράδυ και στην οποία ένας ομοφυλόφυλος υποστηρίζει πως κατά την διαμονή του στη δεκαετία του '80 στην Ολλανδία είχε παρακολουθήσει τουλάχιστον πέντε βιντεοταινίες, στις οποίες κακοποιουνταν βαναυσα και τελικά θανατώνονταν νεαρά αγόρια.

Ο μάρτυρας ισχυρίσθηκε πως υπέδειξε στην ολλανδική αστυνομία μία λίμνη όπου είχαν εγκαταλειφθεί τα σώματα των παιδιών, ηλικίας 9-11 ετών, καθώς και το σπίτι όπου είχαν γίνει οι λήψεις των ταινιών.

Ο Πρόεδρος του Ζαίρ, Μομπούτου Σέσε Σέκο, κήρυξε χθές την πρωτεύουσα Κινσάσα και όλη τη υπόλοιπη επικράτεια της χώρας σε κατασταση εκτακτου αναγκης, που κατα το ένα τρίτο ελέγχεται απο τους αντάρτες.

Περίπου 3,000 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται,ήδη αρκετούς μήνες μετά τον τερματισμό του πολέμου στην Τσετσενία.

Για πρώτη φορά οι πέντε πυρηνικές υπερδυνάμεις, ΗΠΑ, Ρωσια, Κινα,Βρετανια και Γαλλια, συνέταξαν χθες κοινή δήλωση, στην οποία εκδηλώνουν την προσήλωσή τους στην ιδέα του αφοπλισμού.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Wednesday, 9 April 1997 - 10:03:13 UTC