Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-04-08

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 08/04/97


ΤΙΤΛΟΙ

    Ικανοποιήθηκε τελικά το ελληνικό αίτημα για ανάπτυξη του ελληνικού στρατιωτικού τμήματος σε περιοχές και της νότιας Αλβανίας.

    Να μην μείνει η Κύπρος όμηρος της διαίρεσής της, καθώς πληροί όλες τις προϋποθέσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκη Ενωση,ζήτησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χανς Ντήντριχ Γκένσερ στην ομιλία του στο συνέδριο του περιοδικού ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ.

    Πρόγραμμα πρόληψης κατά των ναρκωτικών ανακοινώνει αύριο το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ καθώς το θέμα έχει πάρει τραγικές διαστάσεις τις τελευταίες ημέρες με τον θάνατο 10 νεαρών ατόμων.

    Η αξια των συναλλαγών έφθασε τα 21,4 δισεκατομμύρια δραχμές.

    Ο Γενικός Δεικτης Τιμών έκλεισε στις 1.439,41 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 3,13 τοις εκατό.


ΑΛΒΑΝΙΑ

- Ικανοποιήθηκε τελικά το ελληνικό αίτημα για ανάπτυξη του ελληνικού στρατιωτικού τμήματος σε περιοχές και της νότιας Αλβανίας.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος ο ιταλός ομόλογος του με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία τον διαβεβαίωσε ότι οι έλληνες στρατιώτες θα μεταβούν στα Τίρανα και ένας λόχος στην Αυλώνα.

Για την μορφή που θα έχει το ελληνικό τάγμα ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι μέχρι τώρα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περίπου χίλιοι εθελοντές.

Στις 3 έφτασε στην Αθήνα για συνομιλίες,ο σοσιαλιστής υπουργός Αμυνας της Αλβανίας κυριος Βουκάϊ,ο οποίος θα συναντηθεί με τον Ακη Τσοχατζόπουλο.Το πρωι ο υπουργός είχε συνάντηση τον προεδρο του ΣΘΝ Νικο Κωνσταντόπουλο.

Στις 7 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τον αλβανικό λαό στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά.

Στα Τίρανα η αλβανική αντιπολίτευση απέρριψε σήμερα πρόταση του Σαλι Μπερίσα για την κατάρτιση ενός νέου σχεδίου Συντάγματος.Είναι παράλογο να γίνεται λόγος περί Συντάγματος τη στιγμή που τα τανκς βρίσκονται στους δρόμους, απάντησε ο εκπρόσωπος των σοσιαλιστών.

Εντωμεταξύ ο ιταλός υφυπουργός Εξωτερικών Φασίνο τάχθηκε σήμερα υπέρ της παραίτησης του Σαλί Μπερίσα. Η δήλωση του δείχνει ότι η ιταλική κυβέρνηση έχει αποσύρει την υποστήριξη της από τον αλβανό πρόεδρο.

ΓΚΕΝΣΕΡ-ΚΥΠΡΟΣ

Να μην μείνει η Κύπρος όμηρος της διαίρεσής της, καθώς πληροί όλες τις προϋποθέσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκη Ενωση,ζήτησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χανς Ντήντριχ Γκένσερ στην ομιλία του στο συνέδριο του περιοδικού ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ.

ΛΗΣΤΕΙΑ

Ληστεία μέρα μεσημέρι στην καρδιά της Θεσσαλονίκης σε μπουτίκ ρούχων.

Ο δράστης, ένας νεάρος που κρατούσε περίστροφο εισέβαλε στο κατάστημα στην οδο Μητροπόλεως , απείλησε τις υπαλλήλους, πήρε 60 χιλ δρχ από την ταμειακή μηχανή και τράπηκε σε φυγή.

ΕΞΥΧΝΙΑΣΗ

- Εννιά χρόνια μετά, εξιχνιάστηκε ληστεία που έγινε σε υποκατάστημα της εθνικής τράπεζας στο Νέο Ηράκλειο. στις 3 Ιουνίου 88.

Δράστες της ληστείας είναι ο Χρήστος Νάρνος 29 χρονων ο Κωσταντίνος Αλεβίζος 27 χρονών και ο Γιώργος Καλαμπόκης 27 χρονών που συνελήθφησαν από την Αστυνομία ενώ ο τέταρτος της σπείρας θεόδωρος Βασιλόπουλος 27 χρονών σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα που έγινε τον Ιανουάριο του 94 στην Εθνική Αθηνών Κορίνθου.

Οι δράστες τότε με την απειλή κυνηγετικών όπλων που είχαν κλέψει από οπλοπωλείο στο Περιστέρι είχαν αρπάξει από την τράπεζα 17 εκ 800 χιλ δρχ.

ΧΑΣΙΣ

- Αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών συνέλαβαν χθες τον υπαρχηφύλακα των φυλακών Κορυδαλλού Γιώργο Γεωργακόπουλο 44 χρονών επειδή στην κατοχή του είχε 16 γραμμάρια ακατέργαστου χασίς.

Επίσης αστυνομικοί της ίδιας υπηρεσίας συνέλαβαν δυο αλβανούς που εισήγαγαν στη χώρα μας μεγάλες ποσότητες χασίς.

Οι δυο συλληφθέντες είναι ο Σπάρτακος Τζέλι 28 χρονών και ο Βασίλης Μέλιο ή Μέλο 30 χρονών.

Στο διαμέρισμα όπου διέμεναν στην οδό Καμπάνη 1 στον Αγ.Μελέτιο βρέθηκαν και κατεσχέθηκαν 4 κιλά ακατέργαστου χασίς δυο κινητά τηλέφωνα και 30 χιλ δρχ

.

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

- Πρόγραμμα πρόληψης κατά των ναρκωτικών ανακοινώνει αύριο το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ καθώς το θέμα έχει πάρει τραγικές διαστάσεις τις τελευταίες ημέρες με τον θάνατο 10 νεαρών ατόμων.

Για το θέμα των ναρκωτικών θα απαντήσει αύριο στη Βουλή ο πρωθυπουργός ενώ χθες ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Σούρλας, ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τις ποινές που θα πρέπει να επιβάλλονται στους εμπόρους ναρκωτικών.

Σε ανακοίνωση του το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων επισημαίνει ότι ο θάνατος δεν είναι απαρραίτητα η μοιραία κατάληξη της εξάρτησης και αδιάψευστοι μάρτυρες είναι τα εκατοντάδες άτομα που ολοκλήρωσαν τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και αποτελούν σήμερα ενεργά μέλη της κοινωνίας.

Στη σύσταση κοινής μόνιμης διακοινοβουλευτικής επιτροπής Ελλάδας-Τουρκίας, που θα ασχοληθεί με το πρόβλημα των ναρκωτικών,συμφώνησαν οι πρόεδροι των κοινοβουλίων των δύο χωρών,κύριοι Κακλαμάνης και Καλεμλί.

ΑΓΡΟΤΕΣ

Αναβλήθηκε τελικώς για τις 29 Οκτωβρίου η δίκη των 178 αγροτών από το τριμελές πλημμελιοδικείο Τρικάλων, που κατηγορούνται για παρακώλυση συγκοινωνιών και κατάληψη οδοστρώματος εθνικής οδού κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων τους το Μάρτιο του 95.

Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης για αναβολή της δίκης ώστε να προετοιμαστούν .Ακόμη δέχθηκε και το αίτημα να γίνει η δίκη σε ξεχωριστό πινάκιο λόγω του μεγάλου αριθμού των κατηγορουμένων.

Εξω από το Δικαστήριο υπήρχε ισχύρη αστυνομική δύναμη , που δεν είχε όμως προβλήματα με τους αγρότες που είχαν συγκεντρωθεί για συμπαράσταση των συναδέλφων τους.

ΕΛΤΑ-ΕΞΙΧΝΙΑΣΗ ΠΑΤΡΑ

Εξιχνιάστηκε και η υπόθεση ληστείας σε βάρος χρηματαποστολής των ΕΛΤΑ, που έγινε την 1η Απριλίου στη θέση Κουρλαμπά Πατρών.

Συνελήφθησαν και ομολόγησαν , όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, ο Αντώνιος Μάστορας, 22 ετων υδραυλικός και ο Παναγιώτης Φραντζής,25 ετων αγρότης.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν συνολικά περίπου 18 εκατομμύρια από τα είκοσι εκατομμύρια τετρακόσιες χιλιάδες που ήταν το ποσό που άρπαξαν από τη χρηματαποστολή.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ

- Σε υποτονικό κλίμα κορυφώνουν σήμερα οι φοιτητικές παρατάξεις την προεκλογική τους καμπάνια ενόψη των αυριανών φοιτητικών εκλογών.

Το μεσημέρι μίλησε σε εκδήλωση της ΔΑΠ στη Νομική ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής.

ΠΟΕΔΗΝ

Θα προχωρήσει τελικώς η ΠΟΕΔΗΝ το μεσημέρι της ερχόμενης Τρίτης σε συμβολική κατάληψη των γραφείων του Ανωντάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού καθώς θεωρεί ότι έχει αδικαιολόγητα καθυστέρησει η προκήρυξη 1911 θέσεων εργασίας νοσηλευτών στα Νοσοκομεία.

Να σημειωθεί ότι οι θέσεις έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο, όμως η προκήρυξη τους καθυστερεί από το ΑΣΕΠ.

Για το μόνο που δεσμεύτηκε ο Υπουργός Υγείας Κώστας Γείτονας στη συνάντηση του με το προεδρείο των εργαζομένων στα νοσοκομεία ήταν να προκηρυχθούν μέχρι την Παρασκευή 500 θέσεις εργασίας στο ΕΚΑΒ.

ΚΟΙΝΩΝ.ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν αυξήσεις μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπει ο Προυπολογισμός. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε δηλώσεις του στο Διεθνές Συνέδριο του περιοδικού Εκονομιστ.

Είναι δεδομένη η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης τόνισε ο κ.Παπαντωνίου. Υπάρχουν , εξάλλου, υπογράμμισε και οι ελεύθερες διαπραγματεύσεις.

Αφορμη για τις δηλωσεις του Υπουργου ηταν δημοσίευμα εφημερίδας που κάνει λόγο για αυξήσεις 11% σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες για τα επόμενα δύο χρόνια.

Για το ασφαλιστικό ο κύριος Παπαντωνίου δηλώνει ότι οι εξελίξεις θα καθοριστούν στον κοινωνικό διάλογο ενω οι αυξησεις στις ΔΕΚΟ αυτες που προβλεπονται απο τον προυπολογισμο. Για τα δημόσια εσοδα επισήμανε ότι η εφαρμογή του φορολογικού νόμου θα τους δώσει σημαντική ώθηση.

ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ- η Δεη θα δημιουργησει θυγατρικες εταιρειες οι οποιες σε συνεργασια με ιδιωτες θα αξιοποιησουν τις ευκαιριες που παρουσιαζονται απο την απελευθερωση της ηλεκτρικης ενεργειας σε Ανατολικη Ευρωπη και Βαλκανια.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιηθηκε προπαρασκευαστικη συναντηση του Πρωθυπουργου με τους κυριους Μιλτιαδη Παπαιωαννου, Χρηστο Πρωτοπαππα και Νικο Φαρμακη για την αυριανη επισκεψη του κυριου Σημιτη στο Υπουργειο Εργασιας.

Την Πεμπτη θα συνεδριασει η μικτη επιτροπη κυβερνητικων και κομματικων στελεχων υπο την προεδρια του κ.Σημιτη για τον προσδιορισμο των ορων , των προυποθεσεων και της ημερομηνιας εναρξης του κοινωνικου διαλογου.

Χθες πραγματοποιηθηκε με πληρη μυστικότητα σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών, οπου αποφασιστηκε οι κυβερνητικες προτασεις να κινηθουν σε μια κατευθυνση ισορροπιας ωστε να μειωθουν οι εντασεις απο την πλευρα των εργαζομενων.

Εντωμεταξυ συνεχιζεται αυτη την ωρα η Ογδοη και τελευταια συναντηση της ΟΤΟΕ με την Ενωση Ελληνικων Τραπεζων για τη νεα συλλογικη συμαβαση εργασιας. Σε περιπτωση που δεν υπαρξουν βελτιωμενες προτασεις απο τους Τραπεζιτες, η Εκτελεστικη Επιτροπη της ΟΤΟΕ εχει εξουσιοδοτηθει να προχωρησει σε κινητοποιησεις.

Η Ομοσπονδια Οικοδομων εχει προγραμματίσει για αυριο 24ωρη απεργια και συγκεντρωση εξω απο το υπουργειο Εργασιας,την ωρα που στο υπουργειο θα βρισκεται ο Πρωθυπουργος και θα συζητα τα θεματα του κοινωνικου διαλογου.

Στον κοινωνικο διαλογο η ΕΣΑΚ, η συνδικαλιστικη παραταξη που προσκειται στο ΚΚΕ, δεν θα συμμετεχει καταγγελλοντας οτι οι αποφασεις ειναι ηδη ειλλημενες. Ο Προεδρος της ΓΣΕΕ, Χρηστος Πολυζωγοπουλος, σχετικα με τον κοινωνικο διαλογο κατηγορησε την κυβερνηση για αφερεγγυοτητα εξαιτιας της συγχισης που εχει προκληθει απο τις διαρροες πληροφοριων.

Εντωμεταξυ ο εορτασμος της Πρωτομαγιας θα γινεκ για πρωτη φορα μετα απο δυο χρονια με δυο διαφορετικες συγκεντρωσεις. Η ΕΣΑΚ, με αφορμή τις διαφορές της στο διεκδικητικό πλαίσιο, θα κανει χωριστη συγκεντρωση απο τις υπολοιπες συνδικαλιστικες παραταξεις.

Εξάλλου μετά από αυτεπάγγελτη δίωξη που άσκησε η εισαγγελία ΠΑτρών, στο Πλημμελειοδικειο της Πόλης δικαζεται ο Αντωνης Τασοπουλος,που κατηγορεται να πέταξε γιαουρτι εναντιον του υπουργου Εργασιας.

ΔΡΑΠΕΤΗΣ

Ο ρουμανος Γκιλμπερτ Μιχάιτα 25 χρονων ειναι ο διαρρηκτης που δραπετευσε χτες τα ξημερωματα απο τον εβδομο οροφο του κτιριου της γενικης ασφαλειας στην οδο Αλεξανδρας οπου εκρατειτο.

Ειχε συλλήφθη στις 2 Απριλιου στη Ν Ιωνια καθως ηταν δραπετης απο τις 31 ιανουαριου απο τις φυλακες της Λαρισας οπου εκρατιετο για κλοπες.

Ο δραπέτης κατόρθωσε να ξεφύγει αφαιρώντας τα κάγκελα από το παραθυρο της τουαλέτας και εν συνέχεια μεσω του φωταγωγού κατέβηκε σε άλλο όροφο και έφυγε από την κεντρική είσοδο.

Γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό του ενώ διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση εις βαρος των οργάνων της τάξεως που τον φρουρούσαν

ΤΡΑΜ

- Την ιδρυση Διαδημοτικου Φορεα για την κατασκευη τραμ στην Αθηνα ανακοινωσε σημερα ο Δημαρχος Αθηναιων Δημητρης Αβραμοπουλος.

Η γραμμη θα ξεκιν απο την Πλατεια Αιγυπτου και θα καταληγει στην πλαζ της Βουλιαγμενης.Τ οεργο θα γινει με αυτοχρηματοδοτηση και θα ειναι ετοιμο σε δυο χρονια απο την ημερα προκυρηξης του διαγωνισμου.

ΑΝΤΟΝΩΦ

Στο αρχειο προτεινει ο εισαγγελεας να μπει η υποθεση της πτωσης του αεροσκαφους τυπου ΑΝΤΟΝΩΦ, απο το Μαλί τον Αυγουστο του 95 διπλα απο το αεροδρομιο Μακεδονια της Θεσσαλονικης, μετα και τις καταθεσεις των εμπειρογνωμονων που εκαναν λογο για ανθρωπινο λαθος.

Στο δυστυχημα ειχαν βρει το θανατο εξη ατομα.

ΔΙΕΘΝΗ

Παρα τις προσπάθειες των Αμερικανών Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να τηρούν αδιαλλακτη σταση και να αρνούνται να συνεχίσουν την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.Σε αδιεξοδο κατέληξαν και οι συνομιλίες που είχαν χθες στην Ουασιγκτον Κλίντον και Νετανιάχου ενω σημερα στην περιοχή σημειωθηκε νεο αιματηρό επεισόδιο.Εβραίος έποικος πυροβόλησε και σκότωσε έναν Παλαιστίνιο στη Χεβρώνα.

Παρά το πυκνό χιόνι πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σήμερα στην τουρκική πρωτεύουσα για να παραστεί στην κηδεία του ηγέτη της ακροδεξιάς, Αλπαρσλάν Τουρκές, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 80 ετών τα ξημερώματα του Σαββάτου από ανακοπή καρδιάς.

Οι γαλλικές αρχές απέλασαν χθες το βράδυ 30 ρουμάνους πρόσφυγες που είτε βρίσκονταν παράνομα στη χώρα είτε είχαν πρόσφατα αποφυλακιστεί.

Τη διαβεβαίωση πως η στρατιωτική επέμβαση στο Ζαίρ δεν συμπεριλαμβάνεται στα σχέδια της Ουάσιγκτον, εξεφρασαν χθες οι ΗΠΑ, διαψεύδοντας δηλώσεις του αρχηγού των ζαϊρινών ανταρτών.

Δεκατρία άτομα δολοφονήθηκαν τη νύχτα της Κυριακής στη Μερκίς της δυτικής Αλγερίας,από ομάδα ενόπλων ισλαμιστών, γράφουν σήμερα οι εφημερίδες Λιμπερτέ και Ελ Καμπάρ. Με τη νέα αυτή σφαγή ανέρχεται σε τουλάχιστον 114 ο αριθμός των δολοφονηθέντων αμάχων από την περασμένη Πέμπτη.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η αξια των συναλλαγών έφθασε τα 21,4 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ο Γενικός Δεικτης Τιμών έκλεισε στις 1.439,41 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 3,13 τοις εκατό.

Από τις 256 μετοχές που διακινήθηκαν.

* 171 παρουσίασαν άνοδο
* 21 παρέμειναν σταθερές και
* 64 υποχώρησαν.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 8 Απριλίου ως εξής.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΑΓΟΡΑ ΠΩΛΗΣΗ ΤΙΜΕΣ FIXING

    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ........ 266,2    273,5    269,3
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ..... 156,2    160,5    158,1
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ........ 432,6    444,4    437,7
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ..... 181,6    186,6    183,7
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......  46,4     47,6     46,9
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.... 212,1    217,9    214,6
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ..... 190,9    196,1    193,1
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..207,2    212,9    209,6
    E.C.U............... 304,9    313,2    308,5

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Tuesday, 8 April 1997 - 17:03:22 UTC