Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-03-05

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 05/03/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Ενα βημα πριν απο την ενοπλη συγκρουση βρισκεται η Αλβανια.
  • Τέλη Απριλίου θα εκδηλωθεί-σύμφωνα με πληροφορίες- η αμερικανική πρωτοβουλίαγια το κυπριακό.
  • Η Αγκυρα συμμορφώθηκε "σιωπηλά" πρός τους όρους της απόφασης του συμβουλίου υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης της 15ης Ιουλίου,αναφέρει σε αρθρο της η εφημερίδα ``Χουριέτ``.
  • Αποφαση για παράταση της απεργίας των καθηγητών και για την επόμενη, 8η κατά σειρά εβδομάδα αναμενεται να λαβει κατα πασα πιθανοτητα σημερα η Ολομελεια των προεδρων.
  • Εσωκομματικές εκλογές απο το πρωί στη Νέα Δημοκρατία για την ανάδειξη 1.309 συνέδρων.
  • Κλιμα συγκρατημενης αισιοδοξιας σημερα στη Σοφοκλεους μετα την χθεσινη συνεδριαση κατα την οποια ο γενικος δεικτης σημειωσε ανοδο κατα περιπου μιση ποσοστιαια μοναδα


Αλβανια

Ενα βημα πριν απο την ενοπλη συγκρουση βρισκεται η Αλβανια.Αποφασισμενος να καταστειλει δια της βιας την εξεγερση φερεται ο Σαλι Μπερισα,ενω η διεθνης κοινοτητα πιεζει για της εξευρεση πολιτικης λυσης και η Αθηνα ζητα την προστασια της Ελληνικης μειονοτητας.

Συμφωνα με τις ελαχιστες πληροφοριες που φθανουν απο τη γειτονικη χωρα αφου το κεθεστως Μπερισα εχει επιβαλει πληρη λογοκρισια,η νυχτα κυλησε σχετικα ηρεμα και οι πυροβολισμοι που ακουστηκαν ηταν σποραδικοι.

Η Αυλωνα,οι Αγιοι Σαραντα, το Αργυροκαστρο και αλλες πολεις πολιορκουνται απο φάλαγγες τεθωρακισμένων,ενω ο Σαλί Μπερίσα απέρριψε την πρόταση τού σοσιαλιστικού κόμματος για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης,με αποτελεσμα να μην υπαρχει μεχρι στιγμης ενδειξη για την εξευρεση πολιτικης λυσης.

Επιπλεον,οπως ανεφερε νωριτερα στην Πρωινη γραμμη και τον Τερενς Κουικ ο βουλευτης του Κομματος Ανθρωπινων Δικαιωματων Θωμας Μητσιου,οι εξεγερμενοι εχουν απο χθες οργανωθει και δηλωνουν οτι θα αντισταθουν σε τυχον αποπειρα του στρατου να εισβαλει στους Αγιους Σαραντα.

Ο κυριος Μητσου επισημανε οτι ενδεχομενη επεμβαση του στρατου θα ηταν καταστροφικη και ζητησε να καταβληθει καθε προσπαθεια για την εξευρεση πολιτικης λυσης.

Εντονη ειναι η ανησυχια στην Αθηνα για την τυχη της Ελληνικης μειονοτητας που ζει στις Νοτιες περιοχες της Αλβανιας.

Ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης επικοινωνησε τηλεφωνικως χθες βραδυ με τον Αλβανο προεδρο,απ τον οποιο ζητησε επιτακτικώς να δεσμευτεί για την προστασία της ελληνικής μειονότητας,ενω του μετέφερε και το αίτημα της Ευρωπαϊκης Ενωσης να υπάρξει όσο το δυνατόν ταχύτερα πολιτική συναίνεση στην Αλβανία.

Μετα τα Ελληνικα διαβηματα,η Αλβανικη κυβερνηση ανακοινωσε οτι δεν επιρριπτει τις ευθυνες για την αναταραχη στην Ελληνικη μειονοτητα,αλλα στους πρωην Κομμουνιστες.

Η κριση στο εσωτερικο της Αλβανιας δεν θα πρεπει με τιποτα να εξελιχθει σε Ελληνοαλβανικη διαφορα και μειονοτικο ζητημα,επισημανε στην Πρωινη Γραμμη ο υφυπουργος Εξωτερικων γιαννος κρανιδιωτης και συνεστησε ψυχραιμια και αυτοσυγκρατηση.

Σε πλήρη ετοιμότητα τέθηκαν από το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Αμυνας όλες οι μονάδες της Ελληνοαλβανικής μεθορίου, και αποφασίσθηκε η ενίσχυση των δυνάμεων της 8ης μεραρχίας που εδρεύει στην Ηπειρο.Παραλληλα, ενισχυονται οι αστυνομικες δυναμεις με 4 διμοιριες των ΜΑΤ και 2ο ελικοπτερο που θα επιτηρει την Ελληνοαλβανικη μεθοριο.

Ο κύριος Σημίτης επικοινώνησε επίσης μέ τόν Ολλανδό πρωθυπουργό καί μέ τόν πρόεδρο τής Κομισιόν εν όψει καί τής σημερινής συνεδρίασης τής Ευρωπαίκης Επιτροπής,ενω ο Οργανισμος για την Ασφαλεια και τη συνεργασια στην Ευρωπη διορισε τον πρωην

Καγκαλαριο της Αυστριας Φρανς Βρανιτσκι ειδικο μεσολαβητη για την διευθετηση της κρισης.

Την αποστολη αντιπροσωπιας στην Αλβανια το Σαβατοκυριακο θα ζητησει σημερα απο το πρεδρειο του Ευρωπαικου Σοσιαλιστικου Κομματος ο υπουργος Εθνικης Αμυνας Ακης Τσοχατζοπουλος.

Αύριο εξάλλου θα συνεδριάσουν γιά τό Αλβανικο, οι διευθυντές των υπουργείων Εξωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης.

Το Αλβανικό θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βαν Μιρλο ο οποίος θα ερθει αυριο στην Αθήνα και στη συνεχεια θα μεταβεί στα Τίρανα.

Κυπριακό

- Τέλη Απριλίου θα εκδηλωθεί-σύμφωνα με πληροφορίες- η αμερικανική πρωτοβουλίαγια το κυπριακό.

Ωστόσο δεν έγινε γνωστό εάν η αμερικανική πλευρά, που ειδοποίησε την Λευκωσία για τις προθέσεις, διαφοροποίησε τις αρχικές θέσεις της, τις οποίες αντιμετωπίζει με επιφύλαξη η κυπριακή κυβέρνηση.

Το Κυπριακό ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν στο Λονδίνο,οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Βρετανίας κύριοι Μιχαηλίδης και Ρίφκιν, παρουσία και του ειδικού αντιπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό σερ Ντεϊβιντ Χάνεη.

Από το Λονδίνο ο κ. Μιχαηλίδης θα μεταβεί στο Παρίσι.

Τσιλερ

Η Αγκυρα συμμορφώθηκε "σιωπηλά" πρός τους όρους της απόφασης του συμβουλίου υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης της 15ης Ιουλίου,αναφέρει σε αρθρο της η εφημερίδα ``Χουριέτ``.

Σύμφωνα με την εφημερίδα,που κάνει λόγο για "υποχώρηση της Τουρκίας",η Τανσού Τσιλέρ έστειλε "μυστική επιστολή " στην Ευρωπαϊκη Ενωση την περασμένη εβδομάδα,στην οποία τονίζει ότι η Τουρκία δεν έχει βλέψεις επί των εδαφών της Ελλάδας με τη χρήση βίας και ότι σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των γειτόνων της.

Στην επιστολή επισημαίνεται ακόμη ότι η Αγκυρα, όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά προβλήματα, είναι ανοιχτή σε λύσεις με τρίτες πλευρές συμπεριλαμβανομένης και του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Χάγης.

Ν.Δ

Εσωκομματικές εκλογές απο το πρωί στη Νέα Δημοκρατία για την ανάδειξη 1.309 συνέδρων.

Η ψηφοφορία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 8 το βράδι και δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 70.00 μέλη των τριμελών και επταμελών προεδρείων των κομματικών οργανώσεων.

Στα επιτελεία των υποψηφίων επικρατεί απο χθες πυρετός,καθώς η σημερινή διαδικασία θεωρείται καθοριστική για τη δύναμη του κάθε υποψηφίου για την αρχηγία του κόμματος,οι οποίοι θα συναντηθούν αύριο προκειμένου νά διαμορφώσουν από κοινού τίς προτάσεις τους γιά τό καταστατικό.

Χθες ο Κωνσταντινος Μητσοτακης ανακοινωσε ότι θα θα παρει μερος στο συνλέδριο,όπου θα εκφράσει τις απόψεις του.

Καθηγητες

Αποφαση για παράταση της απεργίας των καθηγητών και για την επόμενη, 8η κατά σειρά εβδομάδα αναμενεται να λαβει κατα πασα πιθανοτητα σημερα η Ολομελεια των προεδρων.

Στις 12 το μεσημερι οι καθηγητες θα πραγματοποιησουν νεο συλλαλητηριο εξω απο το υπουργειο Παιδειας. Το υπουργειο παιδειας εξεταζει σοβαρά τό ενδεχόμενο παράτασης τού σχολικού έτους και προαγωγής των μαθητών των γυμνασίων και των δύο πρώτων τάξεων των Λυκείων,χωρίς εξετάσεις.

ΜΑΖΟΚΟΠΟΣ

Στον Εισαγγελέα οδηγείται σήμερα ο Κυριάκος Μαζοκόπος που συνεληφθη χθές στην Κυψελη για παράνομη οπλοφορια.

Ο Μαζοκοπος ειχε απασχολησει πριν απο επτα χρονια την αντιτρομοκρατικη υπηρεσια και ειχε φυλακιστει,οταν ειχε εκραγει στα χερια του αυτοσχεδιος εκρηκτικος μηχανισμος και μετα απο ερευνα στο σπιτι του βρεθηκαν αντιτυπα προκηρυξεων τρομοκρατικης οργανωσης.

(Πρωτοδίκως ειχε καταδικαστει σε 17 χρονια καθειρξη για απόκρυψη,μεταφορα και κατοχη οπλων και εκρηκτικων,ασκησε ομως εφεση και η ποινη του μειωθηκε, με αποτελεσμα να αφεθει ελευθερος πριν απο περιπου δυο χρονια.)

Καζινο

Νά μή παραπεμφθεί σέ προανακριτική επιτροπή ο Διονύσης Λιβανός γιά τήν υπόθεση τού καζίνο στό Φλοίσβο αποφάσισαν οι βουλευτες του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Συμφώνησαν,όμως να αποδοθούν, πολιτικές ευθύνες στον κ.Λιβανο.

Μέ τήν απόφαση διαφώνησε ο βουλευτής τού ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Γεωργόπουλος

χρηματιστηριο

- Κλιμα συγκρατημενης αισιοδοξιας σημερα στη Σοφοκλεους μετα την χθεσινη συνεδριαση κατα την οποια ο γενικος δεικτης σημειωσε ανοδο κατα περιπου μιση ποσοστιαια μοναδα

Στις 271 δρχ -την υψηλοτερη τιμη της τελευταιας τριετιας πωλειται σημερα το δολαριο απο της εμπορικες τραπεζες.

Λαθραια

Φορτηγο διεθνων μεταφορων με 253 χιλ πακετα λαθραια τσιγαρα και 4.800 κονσερβες χαβιαρι απο τη ρωσια για την Ελλαδα εντοπισαν οι τελωνιακοι στο Ορμενιο Εβρου.

Συνεληφθησαν ο οδηγος και ο συνεπιβατης του φορτηγου Στεργιος Τούμγελ και Γιωργος Χοτίδης

ΔΑΛΑΚΑΣ

Σε 25 χρονια καθειρξη,ο καθενας,καταδικαστηκαν και οι τεσσερις κατηγορουμενοι για την υποθεση της απαγωγης του μικρου Κωστα Δαλακα το Σεπτεμβριο του 1995,που κηρυχθηκαν ενοχοι χωρις κανενα ελαφρυντικο.

(Οι κατηγορουμενοι Ιωαννης Χειλάς και ο ανηψιος του Χρηστος,κριθηκαν ενοχοι και για την θανατηφορο σωματικη βλαβη με χλωροφορμιο της Βαρβαρας Καρούσου, που εργαζοταν ως οικιακη βοηθος στο σπιτι απ'οπου απηγαγαν το 1993 την Ταμάρ Οσκανιάν.)

ΤΡΙΗΜΕΡΟΣ

Καλοκαιρια με ηλιοφανεια στις πιο πολλες περιοχές της χωρας και το επομενο τριήμερο,με μονο χαρακτηριστικο τους βορειους ανεμους που δεν θα ειναι ιδιαιτερα ενισχυμένοι.Η θερμοκρασια θα κυμανθει σε κανονικα για την εποχη επιπεδα.

Πιο αναλυτικα ,σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΜΥ, ο καιρός σημερα στη δυτική Ελλάδα παραμένει καλός, ενώ στην ανατολική και νότια θα υπάρχουν λίγες ασθενείς βροχές, ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι και μικρη πτωση της θερμοκρασίας.

Κατά τ'αλλα μέχρι την Παρασκευή ο καιρός δεν αλλάζει, θα είναι γενικά καλός, με πρόσκαιρη συννεφιά μόνο στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χωρας.

Οι βορειοανατολικοί ανεμοι διατηρουνται 3 με 4 μποφωρ στα δυτικά, πιο ενισχυμένοι στα ανατολικά, θα φθάνουν τα 5 με 6 και τοπικά στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο και τα 7 μποφωρ, με πρόσκαιρη εξασθένηση την Παρασκευή. Η θερμοκρασία, χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα κυμαίνεται στα βόρεια απο -1 έως 16 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιονιο απο 1 μέχρι 19 και στα νησιά του Αιγαίου απο 3 μέχρι 18 βαθμούς Κελσιου.

εγκλημα

Αγνωστοι παραμενουν οι δραστες του αποτροπαιου εκγληματος που αποκαλυφθηκε χθες στην περιοχη Καβακια Πτολεμαιδας.

Οι δραστες ειχαν σκοτωσει με κυνηγετικο οπλο τρεις λαθρομεταναστες και στη συνεχεια τους μετεφεραν στην περιοχη οπου πυρπολησαν τα πτωματα.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.00 run on Wednesday, 5 March 1997 - 12:32:46 UTC