Compact version |
|
Friday, 22 November 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 02-04-30
Πολυκατοικία της Νέας Υόρκης 30.4.2002 23:55 (Ωρα Λονδίνου) Την απόφαση έλαβε ειδική επιτροπή των κατοίκων που ελέγχει όλους τους πιθανούς αγοραστές. Οι καπνιστές που ήδη μένουν στην πολυκατοικία θα διατηρήσουν το δικαίωμα παραμονής τους, όμως στο μέλλον οι ιδιοκτήτες μπορεί να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο έξωσης εάν συλληφθούν να ανάβουν τσιγάγο. Ο ανταποκριτής του BBC στη Νέα Υόρκη λέει ότι ο αυστηρός αυτός κανονισμός είναι πρωτοφανής στον τομέα του δικαίου ιδιοκτησίας ακινήτων και είναι πολύ πιθανό ότι θα κατηγορηθεί ως αντισυνταγματικός.
Ινδία: Πρόταση μομφής κατά της κυβερνησης συζητά το κοινοβούλιο
30.4.2002 8:13 (Ωρα Λονδίνου) Στην Ινδία, συζητείται πρόταση μομφής στο Κοινοβούλιο κατά της κυβέρνησης, που κατηγορείται ότι δεν ενήργησε σωστά σε φυλετικές ταραχές, που σημειώθηκαν στην πόλη Γκουζαράτ, και στις οποίες έχασαν τη ζωή τους πάνω από 800 άνθρωποι. Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές η συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Ινδίας αλλά και η απόφαση που θα ακολουθήσει αποτελούν σημαντικό τεστ για το συνασπισμό που βρίσκεται στην κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Ατάλ Μπεχάρι Βαλπαγί του κόμματος BJP, που εκπροσωπεί τη φυλή Χίντου. Εν τω μεταξύ, η οργάνωση για τα ανθρωπινα δικαιώματα Human Rights Watch με έδρα την Νέα Υόρκη εξαπέλυσε κατηγορίες εναντίον της τοπικής κυβέρνησης του Γκουζαράτ, για άμεση ανάμιξη στους θανάτους των μουσουλμάνων που έχασαν τη ζωή τους στις ταραχές. Σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι επιθέσεις εναντίον των μουσουλμάνων του Γκουζαράτ είχαν σχεδιαστεί προσεκτικά και οι αστυνομικές αρχές της πόλης όχι μόνο τις επέτρεψαν αλλά και πρόσφεραν βοήθεια για την οργάνωσή τους.
Αρχισε η καταμέτρηση των ψήφων στο Πακιστάν
30.4.2002 23:01 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρόεδρος Περβέζ Μουσαράφ, ο οποίος κατέλαβε μετά από πραξικόπημα την εξουσία πριν περίπου δυόμιση χρόνια, επιδιώκει να επιτύχει ανανέωση της προεδρικής του θητείας για άλλα πέντε χρόνια. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, ο στρατηγός Μουσαράφ είναι αισιόδοξος ότι θα κερδίσει το δημοψήφισμα. Ο κ. Μουσαράφ ήταν ο μοναδικός υποψήφιος. Οι ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες για να ψηφίσουν απλά εάν θα πρέπει να παραμείνει στην εξουσία για τα επόμενα πέντε χρόνια. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν το δημοψήφισμα αντισυνταγματικό και είχαν ζητήσει από τους ψηφοφόρους να μποϋκοτάρουν το δημοψήφισμα. Οπως υποστηρίζουν, η εκλογή του προέδρου θα έπρεπε να γίνει, με τον συνήθη τρόπο, από τις εθνικές και επαρχιακές εθνοσυνελεύσεις μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, αλλά ο πρόεδρος Μουσαράφ δεν ήθελε να διακινδυνεύσει τη θέση του. Περίπου 90 εκλογικά κέντρα άνοιξαν σε ολόκληρη τη χώρα, ορισμένα από αυτά σε χώρους εργασίας, σε φυλακές και βενζινάδικα. Δεν υπήρχαν εκλογικές λίστες. Οι ψηφοφόροι έπρεπε απλώς να παρουσιάσουν μία ταυτότητα για να προμηθευθούν το ψηφοδέλτιο. Η προσέλευση στις κάλπες θα αποτελέσει βασική ένδειξη για το πόσο δημοφιλής είναι ο Περβέζ Μουσαράφ. Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι ο λαός ψήφισε με μεγάλο ενθουσιασμό και η προσέλευση στις κάλπες ήταν μεγάλη. Από τη μεριά της, η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι σε πολλά εκλογικά κέντρα οι ψηφοφόροι δεν παρουσιάστηκαν.
Νέα πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη
30.4.2002 21:46 (Ωρα Λονδίνου) Πηγές του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες επιβεβαίωσαν στο ΒΒC ότι θα ενθαρρύνουν τις ευρωπαϊκές χώρες που ανήκουν στη συμμαχία να εγκαταλείψουν oρισμένους στρατιωτικούς ρόλους τους προκειμένου να επικεντρώσουν τους περιορισμένους πόρους τους σε καταλληλότερους τομείς. Η πρωτοβουλία αναμένεται να ανακοινωθεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα αργότερα φέτος. Ο ανταποκριτής του BBC για αμυντικά θέματα σχολιάζει ότι το ΝΑΤΟ θεωρεί τη στρατηγική αυτή απαραίτητη ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα στον τομέα των στρατιωτικών δυνατοτήτων ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Συνελήφθη ο επικεφαλής μουσουλμανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης
30.4.2002 23:15 (Ωρα Λονδίνου) Ο Εναάμ Αρναούτ κατηγορείται ότι χρησιμοποιούσε την οργάνωσή του - το Διεθνές Φιλανθρωπικό Ιδρυμα - για να υποστηρίζει τις ενέργειες τρομοκρατών στο Αφγανιστάν, τη Βοσνία και την Τσετσενία. Το ίδρυμα του κ. Αρναούτ έχει γραφεία σε περισσότερες από δέκα χώρες. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, όλα τα έσοδα της οργάνωσης πάγωσαν. Ο κ. Αρναούτ αρνείται τις κατηγορίες και έχει προσπαθήσει να ανακτίσει τα περιουσιακά του στοιχεία δικαστικώς.
Νέα πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη
30.4.2002 21:46 (Ωρα Λονδίνου) Πηγές του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες επιβεβαίωσαν στο ΒΒC ότι θα ενθαρρύνουν τις ευρωπαϊκές χώρες που ανήκουν στη συμμαχία να εγκαταλείψουν oρισμένους στρατιωτικούς ρόλους τους προκειμένου να επικεντρώσουν τους περιορισμένους πόρους τους σε καταλληλότερους τομείς. Η πρωτοβουλία αναμένεται να ανακοινωθεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα αργότερα φέτος. Ο ανταποκριτής του BBC για αμυντικά θέματα σχολιάζει ότι το ΝΑΤΟ θεωρεί τη στρατηγική αυτή απαραίτητη ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα στον τομέα των στρατιωτικών δυνατοτήτων ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αβέβαιη η αποστολή του ΟΗΕ στη Τζενίν
30.4.2002 20:16 (Ωρα Λονδίνου) Οι παρατηρητές ζητούν να εξετάσουν αν οι ισραηλινές δυνάμεις που εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό της πόλης διέπραξαν σφαγή, όπως καταγγέλουν οι Παλαιστίνιοι. Ανώτατος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι ο κ. Ανάν σκέφτεται να εγκαταλείψει την ιδέα της αποστολής. Οι εμπειρογνώμονες βρίσκονται εδώ και μέρες στη Γενεύη γιατί το Ισραήλ δεν επιτρέπει την είσοδό τους στη Τζενίν. Ο κ. Ανάν λέει ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν κάνει ό,τι είναι δυνατό για να διασκεδάσουν τις ανησυχίες των Ισραηλινών σχετικά με τη σύνθεση της ομάδας και το σκοπό της έρευνας, όμως το Ισραήλ εξακολουθεί να αρνείται να συνεργασθεί. Οι Παλαιστίνιοι ισχυρίζονται ότι πολλοί άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από τα ισραηλινά στρατεύματα στη Τζενίν. Από τη μεριά του, το Ισραήλ υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι από τα θύματα ήταν Παλαιστίνιοι μαχητές.
Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν το Ναό της Γεννήσεως
30.4.2002 19:13 (Ωρα Λονδίνου) Ενας-ένας εγκατέλειψαν το ναό, στη συνέχεια Ισραηλινοί στρατιώτες πραγματοποίησαν ελέγχους, τους έδωσαν φαγητό και νερό και επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο. Οπως πιστεύεται, θα μεταφερθούν σε στρατιωτική βάση των Ισραηλινών όπου θα τους ανακρίνουν. Οι είκοσι έξι ήταν άμαχοι και μέλη των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας. Ανάμεσά τους δεν υπήρχαν Παλαιστίνιοι μαχητές, οι οποίοι καταζητούνται από το Ισραήλ. Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της πολιορκίας του ναού, όπου παραμένουν περίπου 200 Παλαιστίνιοι. Στρατιωτικός αξιωματούχος του Ισραήλ είπε ότι ο απεγκλωβισμός των είκοσι έξι Παλαιστίνιων ήταν μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Παράλληλα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματά του άρχισαν να αποχωρούν από τη Χεβρώνα, αλλά οι Παλαιστίνιοι λένε ότι τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη χθεσινή εισβολή ισραηλινών αρμάτων μάχης στην πόλη.
Το Ισραήλ απαγορεύει αποστολή του ΟΗΕ
30.4.2002 12:28 (Ωρα Λονδίνου) Η αποστολή έχει εντολή να εξετάσει τί συνέβη όταν ο ισραηλινός στρατός εισέβαλλε στον καταυλισμό, σκοτώνοντας όπως καταγγέλουν οι Παλαιστίνιοι, πολλούς αμάχους. Το Ισραήλ διαψεύδει τις καταγγελίες αυτές. Το Ισραήλ έχει πει ότι συμφωνεί με την αποστολή κατ'αρχήν αλλά έχει εγείρει πλήθος διαφωνιών σχετικά με τη σύνθεση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και έχει προσπαθήσει να επιβάλλει όρους σχετικά με το ποιούς θα συναντήσει η επιτροπή και τί αναφορά θα δώσει. Στο μεταξύ ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλλαν και πάλι στην πόλη Σαουάρα της Δυτικής Όχθης, κοντά στη Βηθλέεμ, συλλαμβάνοντας πολλούς Παλαιστινίους. Στη Ραμάλα, αμερικανοί και βρετανοί αξιωματούχοι θα έχουν νέο γύρο συνομιλιών με αξιωματούχους των Παλαιστινίων σε μια προσπάθεια να τερματισθεί ο Ισραηλινός αποκλεισμός του ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ.
Παράταση θητείας ζητά ο Μουσαράφ
30.4.2002 12:28 (Ωρα Λονδίνου) Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του την Δευτέρα, ο στρατηγός Μουσάραφ έδωσε την διαβεβαίωση ότι -παρά τις καταγγελίες για παρατυπίες και νοθεία- το δημοψήφισμα είναι δίκαιο και ότι θα δεχθεί το αποτέλεσμα όποιο κι αν είναι αυτό. Τα δύο σημαντικότερα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί του Πακιστάν που είχαν ανέλθει στην εξουσία ύστερα από εκλογές, η Μπεναζίρ Μπούτο και ο Ναουάζ Σαρίφ έχουν ζητήσει από τους ψηφοφόρους να μποϊκοτάρουν το σημερινό δημοψήφισμα. Η αντιπολίτευση λέει ότι ο επόμενος πρόεδρος πρέπει να εκλεγεί από το κοινοβύλιο που θα προκύψει στις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Οκτώβριου. Η προσέλευση λοιπόν στις κάλπες θα αποτελέσει βασική ένδειξη για το πόσο δημοφιλής είναι ο Περβέζ Μουσαράφ, μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC στην Ισλαμαμπάντ, Σουζάνα Πράις. Στην Ισλαμαμπάντ οι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες , πρόσέλευση όμως πρός το παρόν δεν είναι μεγάλη. Στην πόλη όμως της Κέτα, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, το αίτημα της αντιπολίτευσης για αποχή από το δημοψήφισμα έχει γίνει σεβαστό. Τα περισσότερα καταστήματα παραμένουν κλειστά ενώ στα περισσότερα εκλογικά κέντρα δεν έχουν προσέλθει οι ψηφοφόροι. Είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος Μουσαράφ θέτει υπό δοκιμασία τη δημοτικότητα από τότε που κατέλαβε την εξουσία.
Το ΠΚΚ στην λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων της Ευρώπης
30.4.2002 12:18 (Ωρα Λονδίνου) Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές στον κατάλογο αναμένεται να συμπεριληφθεί και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Η οριστικοποιήση και δημοσιοποίηση της απόφασης αυτής αναμένεται την Πέμπτη. Εκτός του καταλόγου εξακολουθεί να παραμένει η ακροαριστερή τουρκική οργάνωση DHKP-C παρά τις πιέσεις που άσκησε τον τελευταίο καιρό η Αγκυρα στις χώρες μέλη της Ενωσης προκειμένου να χαρακτηρισθεί και αυτή ως τρομοκρατική οργάνωση.
Βρετανικη έκθεση στηρίζει την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ
30.4.2002 12:02 (Ωρα Λονδίνου) Αλλά η έκθεση αναγνωρίζει πως θα απαιτηθούν αρκετά χρόνια προκειμένου η χώρα να προχωρήσει στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στην κυβερνητική δομή, την οικονομία και στην εξωτερική πολιτική. Η έκθεση κάνει συγκεκριμένη αναφορά και στις ελληνοτουρκικές διαφορές. Η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο άμεσο μέλλον είναι απίθανη. Αυτό είναι το συμπέρασμα της έκθεσης της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου. Η έκθεση όμως υπογραμμίζει πως η πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να παραμείνει ανοικτή για την ¨Αγκυρα για όσο καιρό αυτή χρειαστεί ώστε να προχωρήσει στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Υπάρχουν πολλά εν δυνάμει εμπόδια στην επιθυμία της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρεται στην έκθεση. Μεταξύ αυτών είναι τα προβλήματα τα ελλείματα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο ρόλος του στρατού στην πολιτική κυβέρνηση, η μακρόχρονη διένεξη της Τουρκίας με την Ελλάδα σχετικά με την Κύπρο και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της Άγκυρας. "Η χώρα έχει να πάρει ορισμένες δύσκολες αποφάσεις" αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση. Η ένταξη της Τουρκίας θα είναι προς όφελος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρεται στην έκθεση η οποία καλεί τον βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να επισκφτεί την Τουρκία για να την ενθαρρύνει στην προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου, Ντόναλντ Άντερσον, λέει πως θα περάσουν ως και δέκα χρόνια πριν γίνει η Τουρκία πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά ο Άντερσον τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δείξει πως αντιμετωπίζει σοβαρά την υποψηφιότητα της Τουρκίας και να δείξει πως δεν είναι μια κλειστή χριστιανική λέσχη.
Ματαίωση εγχειρήσεων στην Αυστραλία
30.4.2002 13:05 (Ωρα Λονδίνου) Αποτέλεσμα της χρεωκοπίας της εταιρείας που αδυνατεί να καταβάλλει αποζημιώσεις ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων είναι οι περισσότεροι ιατροί να έχουν ματαιώσει τις επείγουσες εγχειρήσεις υψηλής επικινδυνότητας οι οποίες επρόκειτο να γίνουν εκτός του εθνικού συστήματος υγείας. Ορισμένοι από τους ασθενείς έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία του εθνικού συστήματος υγείας τα οποία καλύπτονται από την κρατική ασφάλιση, το σύστημα όμως είναι υπερφορτωμένο και αδυνατεί να ικανοποιήσει όλους τους ασθενείς που περιμένουν να εγχερισθούν. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζόν Χάουαρντ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν έκτακτες αποζημιώσεις για τους ιατρούς, πολλοί όμως Αυστραλοί χειρούργοι αντιμετωπίζουν οικονομική καταστροφή αν χειρουργούν χωρίς να έχουν πλήρη κάλυψη.
Ινδία: Πρόταση μομφής κατά της κυβερνησης συζητά το κοινοβούλιο
30.4.2002 8:13 (Ωρα Λονδίνου) Στην Ινδία, συζητείται πρόταση μομφής στο Κοινοβούλιο κατά της κυβέρνησης, που κατηγορείται ότι δεν ενήργησε σωστά σε φυλετικές ταραχές, που σημειώθηκαν στην πόλη Γκουζαράτ, και στις οποίες έχασαν τη ζωή τους πάνω από 800 άνθρωποι. Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές η συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Ινδίας αλλά και η απόφαση που θα ακολουθήσει αποτελούν σημαντικό τεστ για το συνασπισμό που βρίσκεται στην κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Ατάλ Μπεχάρι Βαλπαγί του κόμματος BJP, που εκπροσωπεί τη φυλή Χίντου. Εν τω μεταξύ, η οργάνωση για τα ανθρωπινα δικαιώματα Human Rights Watch με έδρα την Νέα Υόρκη εξαπέλυσε κατηγορίες εναντίον της τοπικής κυβέρνησης του Γκουζαράτ, για άμεση ανάμιξη στους θανάτους των μουσουλμάνων που έχασαν τη ζωή τους στις ταραχές. Σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι επιθέσεις εναντίον των μουσουλμάνων του Γκουζαράτ είχαν σχεδιαστεί προσεκτικά και οι αστυνομικές αρχές της πόλης όχι μόνο τις επέτρεψαν αλλά και πρόσφεραν βοήθεια για την οργάνωσή τους.
Βρετανικη έκθεση στηρίζει την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ
30.4.2002 12:02 (Ωρα Λονδίνου) Αλλά η έκθεση αναγνωρίζει πως θα απαιτηθούν αρκετά χρόνια προκειμένου η χώρα να προχωρήσει στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στην κυβερνητική δομή, την οικονομία και στην εξωτερική πολιτική. Η έκθεση κάνει συγκεκριμένη αναφορά και στις ελληνοτουρκικές διαφορές. Η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο άμεσο μέλλον είναι απίθανη. Αυτό είναι το συμπέρασμα της έκθεσης της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου. Η έκθεση όμως υπογραμμίζει πως η πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να παραμείνει ανοικτή για την ¨Αγκυρα για όσο καιρό αυτή χρειαστεί ώστε να προχωρήσει στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Υπάρχουν πολλά εν δυνάμει εμπόδια στην επιθυμία της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρεται στην έκθεση. Μεταξύ αυτών είναι τα προβλήματα τα ελλείματα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο ρόλος του στρατού στην πολιτική κυβέρνηση, η μακρόχρονη διένεξη της Τουρκίας με την Ελλάδα σχετικά με την Κύπρο και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της Άγκυρας. "Η χώρα έχει να πάρει ορισμένες δύσκολες αποφάσεις" αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση. Η ένταξη της Τουρκίας θα είναι προς όφελος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρεται στην έκθεση η οποία καλεί τον βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να επισκφτεί την Τουρκία για να την ενθαρρύνει στην προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου, Ντόναλντ Άντερσον, λέει πως θα περάσουν ως και δέκα χρόνια πριν γίνει η Τουρκία πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά ο Άντερσον τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δείξει πως αντιμετωπίζει σοβαρά την υποψηφιότητα της Τουρκίας και να δείξει πως δεν είναι μια κλειστή χριστιανική λέσχη.
Το Ισραήλ απαγορεύει αποστολή του ΟΗΕ στη Τζενίν
30.4.2002 10:21 (Ωρα Λονδίνου) Η αποστολή έχει εντολή να εξετάσει τί συνέβη όταν ο ισραηλινός στρατός εισέβαλλε στον καταυλισμό, σκοτώνοντας όπως καταγγέλουν οι Παλαιστίνιοι, πολλούς αμάχους. Το Ισραήλ διαψεύδει τις καταγγελίες αυτές. Το Ισραήλ έχει πει ότι συμφωνεί με την αποστολή κατ'αρχήν αλλά έχει εγείρει πλήθος διαφωνιών σχετικά με τη σύνθεση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και έχει προσπαθήσει να επιβάλλει όρους σχετικά με το ποιούς θα συναντήσει η επιτροπή και τί αναφορά θα δώσει. Στο μεταξύ ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλλαν και πάλι στην πόλη Σαουάρα της Δυτικής Όχθης, κοντά στη Βηθλέεμ, συλλαμβάνοντας πολλούς Παλαιστινίους. Στη Ραμάλα, αμερικανοί και βρετανοί αξιωματούχοι θα έχουν νέο γύρο συνομιλιών με αξιωματούχους των Παλαιστινίων σε μια προσπάθεια να τερματισθεί ο Ισραηλινός αποκλεισμός του ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ.
Οι ολέθριες συνέπειες ενδεχόμενης επίθεσης με βιολογικά όπλα
30.4.2002 4:37 (Ωρα Λονδίνου) Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο απολογισμός των θυμάτων από μία ενδεχόμενη επίθεση με βιολογικά όπλα μπορεί να είναι δέκα φορές μεγαλύτερος σε σχέση με μία πυρηνική επίθεση, ισχυρίζεται το Ινστιτούτο Μπρούκιγκς. Σε ειδικό άρθρο, που θα κυκλοφορήσει αύριο Τρίτη, το ινστιτούτο εκτιμά ότι τη μεγαλύτερη απειλή αποτελούν η ευλογιά και ο άνθρακας. Το άρθρο αναφέρει ότι μία πυρηνική έκρηξη σε μία μεγάλη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να σκοτώσει 100 χιλιάδες ανθρώπους. Ο αριθμός των νεκρών όμως, συνεχίζει το άρθρο, μπορεί να φθάσει το ένα εκατομμύριο εάν μεγάλες περιοχές προσβληθούν από θανατηφόρα βακτήρια και μικρόβια. Παράλληλα, το άρθρο υπογραμμίζει ότι το οικονομικό κόστος από μία επίθεση με βιολογικά όπλα μπορεί να φθάσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολλάρια. Οι συντάκτες του άρθρου καλούν την αμερικανική κυβέρνηση να αυξήσει τις δαπάνες για την άμυνα από αέρος, τον έλεγχο των τροφίμων και την ασφάλεια στο διαδίκτυο.
Ένταση στη Μέση Ανατολή
30.4.2002 7:46 (Ωρα Λονδίνου) Συνεχίζεται η ένταση στη Μέση Ανατολή με τις δυνάμεις του ισραηλινού στρατού να εισβάλλουν στην πόλη Σαουάρα στη Δυτική Όχθη και στον προσφυγικό καταυλισμό της πόλης Ραφά στη Λωρίδα τςη Γάζας. Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ συνεχίζει την κατάληψη της πόλης Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης, που ξεκίνησε χθες, και, στη Λωρίδα της Γάζας, την επιχείρηση εξάρθρωσης υπόπτων για εμπλοκή σε επιθέσεις αυτοκτονίας κατά πολιτών του. Τουλάχιστον 8 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην διάρκεια της κατάληψης, χθες, της Χεβρώνας, όπου το Ισραήλ θέλει να προβεί σε συλλήψεις υπόπτων. Την ίδια στιγμή, στην πόλη Ραμάλα, αμερικανοί και βρετανοί αξιωματούχοι έχουν συνομιλίες με αξιωματούχους των Παλαιστινίων σχετικά με τις λεπτομέρειες αμερικανικού σχεδίου, που θα καταστήσει δυνατό τον τερματισμό τού αποκλεισμού του ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ που παραμένει αποκλεισμένος στο αρχηγείο του. Χθες, ο κ. Αραφάτ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας και, μετά από αυτή την συνάντηση, δήλωσε: "Toν ευχαριστώ και πάλι για τις προσπάθειές, που καταβάλλει για την ειρήνη στην περιοχή, και ελπίζουμε αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί παρά τα όσα έχουν συμβεί.
Ινδία: Πρόταση μομφής κατά της κυβερνησης συζητά το κοινοβούλιο
30.4.2002 8:13 (Ωρα Λονδίνου) Στην Ινδία, συζητείται πρόταση μομφής στο Κοινοβούλιο κατά της κυβέρνησης, που κατηγορείται ότι δεν ενήργησε σωστά σε φυλετικές ταραχές, που σημειώθηκαν στην πόλη Γκουζαράτ, και στις οποίες έχασαν τη ζωή τους πάνω από 800 άνθρωποι. Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές η συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Ινδίας αλλά και η απόφαση που θα ακολουθήσει αποτελούν σημαντικό τεστ για το συνασπισμό που βρίσκεται στην κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Ατάλ Μπεχάρι Βαλπαγί του κόμματος BJP, που εκπροσωπεί τη φυλή Χίντου. Εν τω μεταξύ, η οργάνωση για τα ανθρωπινα δικαιώματα Human Rights Watch με έδρα την Νέα Υόρκη εξαπέλυσε κατηγορίες εναντίον της τοπικής κυβέρνησης του Γκουζαράτ, για άμεση ανάμιξη στους θανάτους των μουσουλμάνων που έχασαν τη ζωή τους στις ταραχές. Σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι επιθέσεις εναντίον των μουσουλμάνων του Γκουζαράτ είχαν σχεδιαστεί προσεκτικά και οι αστυνομικές αρχές της πόλης όχι μόνο τις επέτρεψαν αλλά και πρόσφεραν βοήθεια για την οργάνωσή τους. 30.4.2002 8:17 (Ωρα Λονδίνου) O ευρωπαϊκός Τύπος, στην πλειοψηφία του συνεχίζει να ασχολείται με τον δεύτερο γυρό των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ουγγαρία αλλά και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έκρινε ότι Βρετανικό δικαστήριο δεν παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα όταν απέρριψε το αίτημα για ευθανασία ασθενούς που πάσχει από ανίατη ασθένεια. Με τίτλο "Από τους δρόμους στην κάλπη" η γαλλική Λε Μοντ γράφει ότι οι νεοι της Γαλλίας που αισθάνονται παγιδευμένοι ανάμεσα στο παρόν των γονιών τους και το δικό τους μέλλον, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής για να εκδηλώσουν την άρνησή τους "στη βρώμικη Γαλλία του Λε Πεν", όπως γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα. "Ο λαός πρέπει να περιμένει μακρύ οικονομικο, πολιτικό και κοινωνικό πόλεμο μετά τη διαμόρφωση της νέας πολιτικής πραγματικότητας" σχολιάζει η ουγγρική εφημερίδα Μαγιαρ Νεζμέτ την εκλογική αναμέτρηση στην Ουγγαρία στην οποία το συντηρητικό κόμμα που βρισκόταν και στην κυβέρνηση ηττήθηκε από την αντιπολίτευση. "Εάν η Νταϊάν Πρίτι, η ασθενής με την ανίατη ασθένεια, είχε η ίδια το κουράγιο να πεθάνει", γράφει, στο σημερινό της φύλλο, η εφημερίδα "Independent", "τότε εμείς πρέπει να έχουμε το κουράγιο να της το επιτρέψουμε". Την ίδια στάση κρατά και η Ισπανική εφημερίδα Ελ Παϊς που υποστηρίζει ότι περισσότερες περιπτώσεις παρόμοιες με της κ. Πρίτι θα παρουσιαστούν στο μέλλον και καλεί τη νομοθετική εξουσία των χωρών να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε οι νόμοι να είναι συμβατοί με την πραγματικότητα, όπως γράφει χαρακτηριστικά η Ισπανική αυτή εφημερίδα. Η εφημερίδα Τάιμς, γράφει ότι η τράπεζα της Αγγλίας διαβεβαίωσε τους ιδιοκτήτες σπιτιών και αυτούς που έχουν στεγαστικά δάνεια ότι τα επιτόκια δεν θα μεταβληθούν, ενώ οι τιμές ακινήτων που παρουσιάζονται ενισχυμένες δεν πρόκειται να πέσουν. Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Γκάρντιαν διαβάζουμε ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας,Τόνι Μπλερ στα πλαίσια καταπολέμησης της εγκληματικότητας, πρόκειται ν α εισηγηθεί την αφαίρεση των οικονομικών βοηθημάτων από τα άτομα που κρίνονται ένοχα "αντικοινωνικής συμπεριφοράς". Στην Γκάρντιαν - συνέντευξη παραχώρησε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, που υποστηρίζει ότι το πολιτικό κέντρο της Ευρώπης στρέφεται στα δεξιά. "Δεν έχουμε πρόβλημα να εντοπίζουμε κοινά σημεία" είπε ο Αθνάρ για τον Τόνι Μπλερ, ενώ για τον ηγέτη του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία λέει ότι δεν νομίζει ότι οι επιθέσεις στο πρόσωπό του είναι σωστή συμπεριφορά. Ο ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι συμφωνεί με τον Αμερικανό πρόεδρο για το ότι το Ιρακ, το Ιράν και η Βόρεια Κορεά ανήκουν στον άξονα του κακού. Υποστήριξε τέλος ότι η πολυ-πολιτισμικότητα που παρατηρείται στις ευρωπαϊκές κοινωνίες αποτελεί κίνδυνο για τη συνοχή τους.
Γκουατάναμο: Μεταφορά των κρατουμένων
30.4.2002 5:49 (Ωρα Λονδίνου) ΟΙ ΗΠΑ μετέφεραν τους 300 κρατουμένους, υπόπτους για διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, από πρόχειρα κελια σε περισσότερο μόνιμες εγκαταστάσεις στη βάση Γκουατάναμο στην Κούβα. Οι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν το Σαββατοκύριακό από το στρατόπεδο X-RAY στο στρατόπεδο DELTA. Τα κελιά στα οποία μεταφέρθηκαν είναι μικρότερα από τα προηγούμενα, διαστάσεων 1.8 μ. επί 2.4 μ., αλλά διαθέτουν μεταλικά κρεβάτια, τουαλέτες και νιπτήρες. Επίσης τα καινούρια κελιά έχουν τοίχους ενώ τα προηγούμενα αποτελούνται απο συρμάτινα πλέγματα. Για λόγους ασφαλείας, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης απαγορεύθηκε η κάλυψη της μεταφοράς, η οποία και ανακοινώθηκε από αμερικανούς αξιωματούχους τη Δευτέρα.
Ευρωπαϊκή Ένωση: Διεύρυνση της λίστας τρομοκρατικών οργανώσεων 30.4.2002 5:37 (Ωρα Λονδίνου) Οι 15 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να συμπεριλάβουν το Κουρδικό Κόμμα Εργατών, ΠΚΚ, στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων που η λειτουργία τους είναι παράνομη σε όλο τον κόσμο και ειδικότερα στην Ευρώπη και τα μέλη τους πρέπει να συλλαμβάνονται. Επίσης όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές στον κατάλογο αναμένεται να συμπεριληφθεί και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Η οριστικοποιήση και δημοσιοποίηση της απόφασης αυτής αναμένεται στα μέσα της εβδομάδας. Εκτός του καταλόγου εξακολουθεί να παραμένει η ακροαριστερή τουρκική οργάνωση DHKPC παρά τις πιέσεις που άσκησε τον τελευταίο καιρό η Αγκυρα στις χώρες μέλη της Ενωσης προκειμένου να χαρακτηρισθεί και αυτή ως τρομοκρατική οργάνωση.
Απογοητευμένα τα ΗΕ με το Ισραήλ
30.4.2002 4:50 (Ωρα Λονδίνου) Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν την απογοήτευσή τους με την μέχρι τώρα άρνηση του Ισραήλ να επιτρέψει την ανάπτυξη ειδικής αντιπροσωπείας του ΟΗΕ στον κατεχόμενο από τους Ισραηλινούς παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό στη Τζενίν. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη λένε τώρα ότι αναμένουν νέα απόφαση του Ισραήλ μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη το πρωί. Η κυβέρνηση του Ισραήλ αν και αποδέχθηκε την αποστολή, έχει εκφράσει ορισμένες αντιρρήσεις αναφορικά με τη σύνθεσή της και τους στόχους της. Η αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών επελέγη από το συμβούλιο ασφαλείας πριν από περίπου δέκα ημέρες. O ανταποκριτής του ΒΒC στα Ηνωμένα Έθνη εκτιμά ότι όσο καθυστερεί η άφιξη της αντιπροσωπείας, αρχίζουν να εκφράζονται αφιβολίες για το εάν η ομάδα θα φθάσει τελικά στη Τζενίν.
Πακιστάν: Δημοψήφισμα για την παραμονή του Προέδρου Μουσάραφ στην εξουσία
30.4.2002 5:10 (Ωρα Λονδίνου) Στο Πακισταν, διεξάγεται σήμερ, Τρίτη δημοψήφισμα με τους πολίτες της χώρας αυτής να καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα εάν ο Πρόεδρος της χώρας Περβέζ Μουσαράφf, που ανήλθε στην εξουσία με πραξικόπημα το 1999, πρέπει να παραμείνει Πρόεδρος για άλλα 5 χρόνια. Χθες, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο κ. Μουσάραφ έδωσε την διαβεβαίωση ότι - παρά τις καταγγελίες για παρατυπίες και νοθεία - το δημοψήφισμα είναι δίκαιο και ότι θα δεχθεί το αποτέλεσμα όποιο κι αν είναι αυτό. Πάντως, η αντιπολίτευση στο Πακιστάν έχει καλέσει τον κόσμο να μποϋκοτάρει το δημοψήφισμα, αφού υποστηρίζει ότι ο επόμενος Πρόεδρος του Πακιστάν πρέπει να εκλεγεί μετά από τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου στη χώρα.
Η Τουρκία επικεφαλής της δύναμης στο Αφγανιστάν
30.4.2002 4:36 (Ωρα Λονδίνου) Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να τεθεί επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν, για έξι μήνες. Προς το παρόν, επικεφαλής της δύναμης - που αποτελείται από πέντε χιλιάδες στρατιώτες από 18 χώρες - είναι η Βρετανία, που έχει όμως δηλώσει ότι θέλει να παραδώσει τη διοίκηση σε άλλη χώρα. Η Τουρκία, που είναι η πρώτη μουσουλμανική χώρα που συμμετέχει στην ειρηνευτική δύναμη, θα αναλάβει τη διοίκηση για έξι μήνες και θα δεχθεί οικονομική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ειρηνευτική δύναμη υπό τη διοίκηση της Τουρκίας θα είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια της πρωτεύουσας Καμπούλ και τις γύρω περιοχές. Ωστόσο πολλές υπηρεσίες αρωγής και ορισμένοι Αφγανοί αξιωματούχοι απηύθυναν έκκληση προς τα Ηνωμένα Έθνη να επεκτείνει τη ζώνη ελέγχου και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις.
Οι ΗΠΑ έχουν και πάλι λόγο για τα ανθρώπινα δικαιώματα
30.4.2002 4:36 (Ωρα Λονδίνου) Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέκτησαν τη θέση τους στην επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μετά την περσινή ήττα, όταν για πρώτη φορά στην ιστορία του οργανισμού δεν είχαν εκλεγεί. Ο ανταποκριτής του ΒΒC στα Ηνωμένα Εθνη μεταδίδει ότι πολλές χώρες δέχθηκαν πιέσεις ώστε να διασφαλισθεί η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ιταλία και η Ισπανία απέσυραν τις υποψηφιότητές τους τον περασμένο μήνα, με αποτέλεσμα τέσσερις χώρες να διεκδικήσουν τέσσερις θέσεις που προορίζονταν για δυτικές χώρες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν χάσει τη θέση τους τον περασμένο Μάιο στην επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, λόγω της εικόνας που παρουσίαζαν σε τομείς όπως η αλλαγή του κλίματος, τα ναρκοπέδια και φθηνότερα φάρμακα κατά του AIDS για τις φτωχές χώρες. 30.4.2002 5:21 (Ωρα Λονδίνου) O ευρωπαϊκός Τύπος, στην πλειοψηφία του συνεχίζει να ασχολείται με τον δεύτερο γυρό των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ουγγαρία αλλά και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έκρινε ότι Βρετανικό δικαστήριο δεν παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα όταν απέρριψε το αίτημα για ευθανασίας ασθενούς που πάσχει από ανίατη ασθένεια. Με τίτλο "Από τους δρόμους στην κάλπη" η γαλλική Λε Μοντ γράφει ότι οι νεοι της Γαλλίας που αισθάνονται παγιδευμένοι ανάμεσα στο παρόν των γονιών τους και το δικό τους μέλλον, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής για να εκδηλώσουν την άρνησή τους "στη βρώμικη Γαλλία του Λε Πεν", όπως γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα. "Ο λαός πρέπει να περιμένει μακρύ οικονομικο, πολιτικό και κοινωνικό πόλεμο μετά τη διαμόρφωση της νέας πολιτικής πραγματικότητας" σχολιάζει η ουγγρική εφημερίδα Μαγιαρ Νεζμέτ την εκλογική αναμέτρηση στην Ουγγαρία στην οποία το συντηρητικό κόμμα που βρισκόταν και στην κυβέρνηση ηττήθηκε από την αντιπολίτευση. "Εάν η Νταϊάν Πρίτι, η ασθενής με την ανίατη ασθένεια, είχε η ίδια το κουράγιο να πεθάνει", γράφει, στο σημερινό της φύλλο, η εφημερίδα "Independent", "τότε εμείς πρέπει να έχουμε το κουράγιο να της το επιτρέψουμε". Την ίδια στάση κρατά και η Ισπανική εφημερίδα Ελ Παϊς που υποστηρίζει ότι περισσότερες περιπτώσεις παρόμοιες με της κ. Πρίτι θα παρουσιαστούν στο μέλλον και καλεί τη νομοθετική εξουσία των χωρών να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε οι νόμοι να είναι συμβατοί με την πραγματικότητα, όπως γράφει χαρακτηριστικά η Ισπανική αυτή εφημερίδα. Η εφημερίδα Τάιμς, γράφει ότι η τράπεζα της Αγγλίας διαβεβαίωσε τους ιδιοκτήτες σπιτιών και αυτούς που έχουν στεγαστικά δάνεια ότι τα επιτόκια δεν θα μεταβληθούν, ενώ οι τιμές ακινήτων που παρουσιάζονται ενισχυμένες δεν πρόκειται να πέσουν. Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Γκάρντιαν διαβάζουμε ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας,Τόνι Μπλερ στα πλαίσια καταπολέμησης της εγκληματικότη τας, πρόκειται να εισηγηθεί την αφαίρεση των οικονομικών βοηθημάτων από τα άτομα που κρίνονται ένοχα "αντικοινωνικής συμπεριφοράς". Στην Γκάρντιαν - συνέντευξη παραχώρησε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, που υποστηρίζει ότι το πολιτικό κέντρο της Ευρώπης στρέφεται στα δεξιά. "Δεν έχουμε πρόβλημα να εντοπίζουμε κοινά σημεία" είπε ο Αθνάρ για τον Τόνι Μπλερ, ενώ για τον ηγέτη του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία λέει ότι δεν νομίζει ότι οι επιθέσεις στο πρόσωπό του είναι σωστή συμπεριφορά. Ο ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι συμφωνεί με τον Αμερικανό πρόεδρο για το ότι το Ιρακ, το Ιράν και η Βόρεια Κορεά ανήκουν στον άξονα του κακού. Υποστήριξε τέλος ότι η πολυ-πολιτισμικότητα που παρατηρείται στις ευρωπαϊκές κοινωνίες αποτελεί κίνδυνο για τη συνοχή τους.
Τράπεζα Γενετικών Πληροφοριών
30.4.2002 4:38 (Ωρα Λονδίνου) Η σύσταση της "Τράπεζας Γενετικών Πληροφοριών" στη Βρετανία χαιρετίστηκε ως ένα νέο κεφάλαιο στον αγώνα για την αντιμετώπιση των ασθενειών. Oι γενετικές λεπτομέρειες από μισό εκατομμύριο ανθρώπους θα αρχίσουν να συλλέγονται και να αποθηκεύονται, μετά την έγκριση κονδυλίου 73 εκατομμυρίων ευρώ, για την λειτουργία της "BioBank". Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η "βιολογική τράπεζα" θα αποτελέσει ένα πρώτο βήμα στον αγώνα για την καταπολέμησησ ασθενειών. Απώτερος σκοπός του εγχειρήματος είναι κάποια μέρα να παρασκευάζονται φάρμακα που θα ταιριάζουν ακριβώς στις γενετικές προδιαγραφές κάθε ασθενή.
Οι ολέθριες συνέπειες ενδεχόμενης επίθεσης με βιολογικά όπλα
30.4.2002 4:37 (Ωρα Λονδίνου) Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο απολογισμός των θυμάτων από μία ενδεχόμενη επίθεση με βιολογικά όπλα μπορεί να είναι δέκα φορές μεγαλύτερος σε σχέση με μία πυρηνική επίθεση, ισχυρίζεται το Ινστιτούτο Μπρούκιγκς. Σε ειδικό άρθρο, που θα κυκλοφορήσει αύριο Τρίτη, το ινστιτούτο εκτιμά ότι τη μεγαλύτερη απειλή αποτελούν η ευλογιά και ο άνθρακας. Το άρθρο αναφέρει ότι μία πυρηνική έκρηξη σε μία μεγάλη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να σκοτώσει 100 χιλιάδες ανθρώπους. Ο αριθμός των νεκρών όμως, συνεχίζει το άρθρο, μπορεί να φθάσει το ένα εκατομμύριο εάν μεγάλες περιοχές προσβληθούν από θανατηφόρα βακτήρια και μικρόβια. Παράλληλα, το άρθρο υπογραμμίζει ότι το οικονομικό κόστος από μία επίθεση με βιολογικά όπλα μπορεί να φθάσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολλάρια. Οι συντάκτες του άρθρου καλούν την αμερικανική κυβέρνηση να αυξήσει τις δαπάνες για την άμυνα από αέρος, τον έλεγχο των τροφίμων και την ασφάλεια στο διαδίκτυο.
Συμφωνία Βατικανού - Τουρκίας
30.4.2002 4:37 (Ωρα Λονδίνου) To Βατικανό υπέγραψε μιά πρωτοφανή συμφωνία με τη κυβέρνηση της Τουρκίας που στόχο έχει να προωθήσει το διάλογο μεταξύ των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων. Η συμφωνία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα προβλέπει μεταξύ άλλων την απάληψη των προκαταλήψεων μεταξύ των δύο θρησκειών και την προώθηση των θρησκευτικών ελευθεριών. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στη Ρώμη πρόκειται για τη πρώτη φορά που το Βατικανό συνάπτει τέτοιας βαρύτητας συμφωνία με κυβέρνηση μουσουλμανικού κράτους.
|