Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 05-09-08

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΡΟ ΤΡΙΜΠΙΟΥΝ
  • [02] ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΟΡΕΠΕΡ
  • [03] ΠΑΦΟΣ ΒΟΜΒΑ Ν
  • [04] ΟΡΛΕΑΝΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗ
  • [05] ΛΙΛΛΗΚΑΣ ΑΙΓΥΠΤΟΣ
  • [06] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΡΩΣΟΣ
  • [07] ΛΙΛΛΗΚΑΣ ΚΑΥΣΙΜΑ
  • [08] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2005

  • [01] ΣΤΡΟ ΤΡΙΜΠΙΟΥΝ

    Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο τόνισε ότι η Ευρωπαική Ενωση πρέπει να εφαρμόσει την απόφασή της για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, στις 3 Οκτωβρίου, υπό την αυστηρή επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ο κύριος Στρό είπε ότι εαν η Ευρωπαϊκή Ενωση συμπεριφερθεί διαφορετικά, όχι μόνο θα θέσει σε συμβιβασμό την αξιοπιστία της, αλλά ίσως θέσει σε κίνδυνο τη σημαντική πρόοδο που πέτυχε η Τουρκία στο θέμα της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Υπάρχει ακόμη, πρόσθεσε, αρκετή εργασία να γίνει πριν από τις τρεις Οκτωβρίου, αλλά με καλή θέληση μπορεί να γίνει.

    Οι θέσεις του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, η χώρα του οποίου προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διατυπώνονται σε άρθρο, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα '' Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν ''.

    [02] ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΟΡΕΠΕΡ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι αν δεν επέλθει συμφωνία ούτε στην επόμενη συνεδρία της Κορεπέρ, αλλά ούτε και στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης τότε δεν θα υπάρξει αντιδήλωση των "25" σε απάντηση της μονομερούς δήλωσης της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Αυτό, όμως, τόνισε ο κύριος Ιακώβου, δεν απαλλάσσει την Τουρκία από την υποχρέωσή της να αναγνωρίσει την Κύπρο υπεθυμίζοντας και την γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ο υπουργός Εξωτερικών έκαμε τις δηλώσεις το πρωί στο Τρίτο σχολιάζοντας το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκε χθες βράδυ η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφορικά με το περιεχόμενο της αντιδήλωσης της Ενωσης στη δήλωση της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Το αδιέξοδο προέκυψε λόγω του ότι στο νέο κείμενο της βρετανικής προεδρίας δεν υπήρχε πουθενά η απαίτηση των 25 για αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία.

    Στις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου χαρακτήρισε οπισθοδρόμηση το νέο κείμενο της Βρετανικής προεδρίας.

    Ο κύριος Ιακώβου επεσήμανε ότι η Λευκωσία καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να διασφαλισθούν οι θέσεις της σε σχέση με την υποχρέωση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κύπρο.

    [03] ΠΑΦΟΣ ΒΟΜΒΑ Ν

    Σε μηχανισμό υψηλής ισχύος, οφείλεται η έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στις τέσσερις τα ξημερώματα έξω από την οικία του Κυριάκου Σπύρου 60 ετών, από τη Χλώρακα.

    Από την έκρηξη καταστράφηκε ολοσχερώς η κύρια είσοδος και προκλήθηκαν μικρές ζημιές στο εσωτερικό του σπιτιού.

    Η αστυνομία αναζητεί τα κίνητρα της βομβιστικής επίθεσης σε επαγγελματικές διαφορές. Ο Σπύρου ασχολείται με το εμπόριο.

    Ο αστυνομικός διευθυντής Πάφου Λάμπρος Θεμιστοκλέους δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εντός της ημέρας να υπάρξουν συλλήψεις, καθώς στην κατάθεσή του, ο Σπύρου έδωσε αρκετά στοιχεία, τα οποία διευκολύνουν το ανακριτικό έργο.

    [04] ΟΡΛΕΑΝΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗ

    Επιχείρηση υποχρεωτικής εκκένωσης της Νέας Ορλεάνης, βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες βράδυ, με χιλιάδες αστυνομικούς να απομακρύνουν ακόμη και δια της βίας τους εναπομείναντες κατοίκους από την πόλη.

    Τα νερά έχουν αρχίσει να υποχωρούν, αλλά οι αρχές εκφράζουν τώρα φόβους για επιδημίες, καθώς εκτιμούν ότι υπάρχουν χιλιάδες νεκροί στα πλημμυρισμένα σπίτια.

    Από μετρήσεις που έγιναν βρέθηκε ότι τα νερά περιέχουν βακτήρια δέκα φορές πάνω από τα επίπεδα ασφαλείας, λόγω τοξικών αποβλήτων, αλλά και λόγω διαρροής καυσίμων.

    Ηδη τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από βακτήρια όμοια με αυτά της χολέρας.

    [05] ΛΙΛΛΗΚΑΣ ΑΙΓΥΠΤΟΣ

    Εως τον Φεβρουάριο αναμένεται να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την υπογραφή της συμφωνίας συνεκμετάλλευσης, από την Κύπρο και την Αίγυπτο, κοιτασμάτων πετρελαίου στη Μεσόγειο.

    Αυτό δήλωσε το πρωί στο Τρίτο ο υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος υπέγραψε χθες στο Κάϊρο πρωτόκολλο συνεργασίας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

    Ο κύριος Λιλλήκας είπε ότι σύντομα η Κύπρος θα είναι σε θέση να έχει πιο ακριβείς ενδείξεις για τα κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή.

    [06] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΡΩΣΟΣ

    Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας είχε στη Νέα Υόρκη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Μπορίς Γκρυζλόφ, τον οποίο ευχαρίστησε για την υποστήριξη που η Μόσχα προσφέρει διαχρονικά στο Κυπριακό.

    Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη της Κύπρου στη Ρωσία και για το γεγονός ότι στην κρίσιμη στιγμή μετά τα δημοψηφίσματα διατήρησε με την Κίνα και τη Γαλλία σταθερή στάση, η οποία απέτρεψε την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας της, δυσμενούς για την Κύπρο, έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών.

    Οι κύριοι Χριστόφιας και Γκρυζλόφ αναφέρθηκαν στις πολύ καλές σχέσεις των Κοινοβουλίων Κύπρου και Ρωσίας και αποφάσισαν να τις ενδυναμώσουν.

    [07] ΛΙΛΛΗΚΑΣ ΚΑΥΣΙΜΑ

    Κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση που δημιουργήθηκε λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου διεθνώς και επέβαλαν αυξήσεις σε αγαθά πρώτης ανάγκης δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λιλλήκας.

    Ο υπουργός Εμπορίου κάλεσε τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, υποδεικνύοντας ότι η αγορά είναι ελευθεροποιημένη και το κράτος δεν μπορεί να επέμβει στο καθορισμό των τιμών.

    Σε δηλώσεις το πρωί στο Τρίτο ο κύριος Λιλλήκας επανέλαβε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το πακέτο αντισταθμιστικών μέτρων και αρχές Οκτωβρίου θα υποβληθούν τροποποιητικά νομοσχέδια στη Βουλή.

    Ο υπουργός Εμπορίου εξέφρασε την ελπίδα τα νομοσχέδια αυτά να ψηφισθούν πριν από τον χειμώνα.

    Ο κύριος Λιλλήκας χαρακτήρισε εντελώς ανεδαφικές εισηγήσεις για μείωση των φόρων στα καύσιμα.

    [08] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού.

    Κυρίως αίθριος θα είναι ο καιρός το απόγευμα.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς ως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 36 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 33 στα νότια και τ' ανατολικά παράλια, στους 29 στα δυτικά και τα βόρεια και στους 26 στα ορεινά.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 8 September 2005 - 20:16:44 UTC