Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 05-09-07

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΟΡΕΠΕΡ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
  • [02] ΚΟΡΕΠΕΡ ΚΥΠΡΟΣ
  • [03] ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ
  • [04] ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑ
  • [05] ΚΑΥΣΙΜΑ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ
  • [06] ΜΩΥΣΕΩΣ ΚΑΥΣΙΜΑ
  • [07] ΚΑΥΣΙΜΑ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ
  • [08] ΑΡΑΦΑΤ ΦΟΝΟΣ
  • [09] ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΤΩ
  • [10] ΣΟΓΙΕΡ ΜΟΡΦΟΥ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2005

  • [01] ΚΟΡΕΠΕΡ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

    Σκληρή μάχη αρχίζει το απόγευμα στις Βρυξέλλες στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κορεπέρ, η οποία συνέρχεται για να επεξεργασθεί το κείμενο της αντιδήλωσης στη μονομερή διακήρυξη της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο ανταποκριτής του ΡΙΚ στις Βρυξέλλες Βαγγέλης Δεμίρης μετέδωσε το πρωί στο Τρίτο Πρόγραμμα ότι εντός της Κορεπέρ έχουν διαμορφωθεί δύο τάσεις και έως χθες το βράδυ υπήρξαν κάποια παρασκήνια για διαμόρφωση συμμαχιών με την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Αυστρία από τη μια πλευρά, και τη Βρετανία, την Ιταλία και τις Σκανδιναβικές χώρες από την άλλη. Ο ανταποκριτής του ΡΙΚ μετέδωσε ότι καθοριστική στη σημερινή διαπραγμάτευση θα είναι η στάση που θα τηρήσει η Γαλλία, η οποία εμμένει στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    [02] ΚΟΡΕΠΕΡ ΚΥΠΡΟΣ

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ανταποκριτή του ΡΙΚ στις Βρυξέλλες πρώτη επιδίωξη της Ελλάδας και της Κύπρου είναι να αλλάξει η διατύπωση στο κείμενο της βρετανικής προεδρίας, στο σημείο που γίνεται αναφορά στην εξομάλυνση των σχέσεων Κύπρου-Τουρκίας.

    [03] ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ

    Εντονότατη ήταν η αντίδραση του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη στη δήλωση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ Νίκου Κλεάνθους, ο οποίος τον είχε καλέσει να πει ξεκάθαρα κατά πόσον υπάρχει διάπραξη ποινικού αδικήματος σε σχέση με την αεροπορική τραγωδία στον Γραμματικό. Σε δηλώσεις στο Τρίτο Πρόγραμμα του Ρικ, ο κύριος Κληρίδης, επισήμανε ότι είναι αυτονόητο ότι διερευνάται η διάπραξη ποινικού αδικήματος, και διερωτήθηκε αν η δήλωση Κλεάνθους έγινε για σκοπούς εντυπωσιασμού και προβολής του από τα Μέσα Ενημέρωσης.

    [04] ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑ

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, χαιρέτισε τις διευκρινίσεις του Γενικού Εισαγγελέα, αλλά πρόσθεσε ότι ανάμεσα στην κοινή γνώμη επικρατεί η εντύπωση ότι δεν βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για διερεύνηση ποινικών αδικημάτων και απόδοση ευθυνών. Ανέφερε επίσης ότι σε περιπτώσεις διάπραξης μη σοβαρών αδικημάτων, εκδίδονται αμέσως εντάλματα σύλληψης ώστε να μην επηρεαστούν οι έρευνες. Κάτι τέτοιο, τόνισε, δεν έγινε στην περίπτωση της αεροπορικής τραγωδίας, και δικαιολογημένα η κοινή γνώμη είναι, είπε, καχύποπτη.

    [05] ΚΑΥΣΙΜΑ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ

    Εντονη ανησυχία εκφράζουν οι Συντεχνίες από τις αλυσιδωτές επιπτώσεις με αφορμή τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και αναμένεται ότι θα εγείρουν το θέμα κατά τις διαβουλεύσεις για ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων που λήγουν στο τέλος του 2005. Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, σε δηλώσεις στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ είπε ότι είναι φανερό ότι γίνονται συνεννοήσεις μεταξύ των εταιρειών πετρελαιοειδών. Ο κύριος Κυρίτσης κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να εντείνουν τους ελέγχους τους, και όπου διαπιστωθούν περιπτώσεις αισχροκέρδειας αυτές να ανακοινώνονται, με την παράλληλη δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων ευθύνονται.

    [06] ΜΩΥΣΕΩΣ ΚΑΥΣΙΜΑ

    Την έντονη ανησυχία του από τις αλυσιδωτές επιπτώσεις λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων, εξέφρασε και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως. Ο κύριος Μωυσέως κάλεσε την κυβέρνηση να επιστρέψει αμέσως στους καταναλωτές το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας που κερδίζει από τις αυξήσεις στα καύσιμα και να μειώσει στο ένα σεντ τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

    [07] ΚΑΥΣΙΜΑ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

    Ο Γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Μιχάλης Πήλικος, επέκρινε τις συντεχνίες ότι χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, για να διεκδικήσουν μεγαλύτερες αυξήσεις κατά την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων. Ο κύριος Πήλικος είπε ότι οι εργαζόμενοι αποζημιώνονται από τις όποιες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου από την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή. Από την άλλη, ο Γενικός Γραμματέας του Κεβέ Παναγιώτης Λοϊζίδης, κάλεσε όλα τα μέρη να επιδείξουν υπευθυνότητα και εισηγήθηκε μείωση της φορολογίας στις τιμές των καυσίμων. Κάλεσε επίσης την Αρχή Ηλεκτρισμού να εξετάσει κατά πόσο μπορεί να απορροφήσει μέρος των αυξήσεων στις τιμές του πετρελαίου, ώστε να μην επιβάλει δραματικές αυξήσεις στα τέλη της.

    [08] ΑΡΑΦΑΤ ΦΟΝΟΣ

    Ενοπλοι προσωπιδοφόροι σκότωσαν τον Μούσα Αραφάτ, εξάδελφο του πρώην ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ. Οι ένοπλοι εισέβαλαν στο σπίτι του Μούσα Αραφάτ, ρίχνοντας χειροβομβίδες και αφού αντάλλαξαν πυρά με τους σωματοφύλακες του για μισή ώρα, τον έσυραν στο δρόμο και τον πυροβόλησαν. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση Λαϊκές Επιτροπές Αντίστασης. Η Αστυνομία εξετάζει πληροφορίες ότι έχει επίσης απαχθεί ο γιος του Μανάλ 29 χρόνων. Το θύμα είχε συγκρουσθεί στο παρελθόν με στελέχη που ανήκουν στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας και ένοπλες οργανώσεις και εναντίον του είχαν γίνει πολλές απόπειρες δολοφονίας.

    [09] ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΤΩ

    Η τιμή του αργού πετρελαίου σημείωσε σήμερα περαιτέρω πτώση καθώς η αγορά συνεχίζει να αντιδρά θετικά στην αποδέσμευση του μαύρου χρυσού από τα στρατηγικά αποθέματα των αναπτυγμένων χωρών, για να αντισταθμισθεί η απώλεια παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξαιτίας του τυφώνα "Κατρίνα". Η τιμή του αμερικανικού αργού μειώθηκε κατά 32 σεντ, στα 65 κόμμα 64 δολάρια το βαρέλι, ενώ το βρετανικό Μπρεντ έχασε τριάντα τρία σεντ και υποχώρησε στα 64 κόμμα 34 δολάρια το βαρέλι. Στη μείωση των τιμών του πετρελαίου συνέτεινε και το γεγονός ότι η αμερικανική πετρελαϊκή βιομηχανία, η οποία έχασε 10 τοις εκατόν της παραγωγικότητά της, λόγω του τυφώνα Κατρίνα, άρχισε να ανακάμπτει και ήδη εννέα διυλιστήρια επαναλειτούργησαν.

    [10] ΣΟΓΙΕΡ ΜΟΡΦΟΥ

    Το κατοχικό καθεστώς προχωρεί απροκάλυπτα σε τουριστικές επενδύσεις και στην κατεχόμενη Μόρφου. Ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ δήλωσε ότι οι επενδύσεις θα αρχίσουν τις προσεχείς ημέρες. Σύμφωνα με τον Τουρκοκυπριακό Τύπο ο Σογιέρ ανέφερε ότι θα ανεγερθούν κατοικίες χαμηλού κόστους για τους νέους που διαμένουν στην περιοχή και ότι θα υποδειχθούν περιοχές για όσους επιθυμούν να επενδύσουν. Εξάλλου ο λεγόμενος υπουργός Τουρισμού δήλωσε ότι δύο με δυόμισι χιλιάδες στρέμματα γης κοντά στην παραλία θα παραχωρηθούν στο λεγόμενο υπουργείο Τουρισμού για τουριστικές επενδύσεις και ότι εκτός από την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, θα δοθεί βαρύτητα στα εσπεριδοειδή καθώς και στα πανεπιστήμια.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι το πρωί θα είναι νοτιοδυτικοί έως βορειοδυτικοί μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 35 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα νότια και τα ανατολικά παράλια, στους 30 στα δυτικά και τα βόρεια και στους 25 βαθμούς στα ορεινά. Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 7 September 2005 - 21:26:04 UTC