Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 05-08-22

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΙΑΡΜ ΑΦΙΞΗ
  • [02] ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΣΟΡΩΝ
  • [03] ΚΗΔΕΙΕΣ ΑΝΑΒΟΛΗ
  • [04] ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗ
  • [05] ΠΑΙΔΙΑ ΕΡΑΝΟΣ
  • [06] ΑΘΗΝΑ ΣΥΣΚΕΨΗ
  • [07] ΚΑΡΑΚΟΥΚΗΣ ΤΡΙΤΟ
  • [08] ΘΡΑΣΟΥ ΟΡΓΗ
  • [09] ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΤΡΙΤΟ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2005

  • [01] ΣΙΑΡΜ ΑΦΙΞΗ

    Μεταφέρθηκαν αργά ψες στην Κύπρο οι τραυματίες και οι σοροί των νεκρών του πολύνεκρου δυστυχήματος στο Σιαρμ Ελ Σιέϊχ. Κατά την άφιξη του αεροσκάφους τελέστηκε δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των νεκρών από τον Αρχιμανδρίτη Ιερώνυμο.

    Στο προχθεσινό δυστύχημα στο Σιαρμ Ελ Σιέηχ σκοτώθηκαν επτά Κύπριοι και τραυματίσθηκαν έξι. Το μικρό λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν 13 Κύπριοι εκδρομείς, ανετράπη επανειλημμένα ενώ επέστρεφε στο Σιάρμ Ελ Σιέιχ από προσκύνημα στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά.

    [02] ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΣΟΡΩΝ

    Η παραλαβή των τραυματιών και των σορών των νεκρών έγινε με βάση σχέδιο που είχε εκπονηθεί νωρίτερα σε σύσκεψη υπό τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Γαβριηλίδη. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στα νοσοκομεία της Λευκωσίας και της Λεμεσού και οι σοροί των νεκρών στα νεκροτομεία. Στο νοσοκομείο Λευκωσίας μεταφέρθηκαν οι Αντρέας Δημητρίου και Ευσταθία Πολυκάρπου και νοσηλεύονται στο νευροχειρουργικό τμήμα. Η κατάσταση τους κρίνεται σοβαρή. Τα τρία αδελφάκια της οικογένειας Παϊσίου μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Λεμεσού. Η Χρυσταλλένη Παϊσίου, επτά χρονών νοσηλεύεται στην εντατική με πρόβλημα στο θώρακα και κάταγμα στο αριστερό μηριαίο. Η κατάσταση της είναι εκτός κινδύνου. Εκτός κινδύνου είναι και τα δύο αγοράκια της οικογένειας που νοσηλεύονται στο παιδιατρικό τμήμα. Ο Γιώργος Παϊσίου, επτά χρονών, φέρει κάταγμα δεξιάς κνήμης και τραύμα στο τριχωτό της κεφαλής και ο Χρίστος, εννέα χρονών φέρει κάταγμα στον ώμο.

    [03] ΚΗΔΕΙΕΣ ΑΝΑΒΟΛΗ

    Αναβλήθηκε για λίγο η τέλεση της κηδείας της Αντρης Πατούνα, τέως από την Παρεκκλησιά, καθώς η σορός της μαζί με τις σορούς των άλλων θυμάτων του δυστυχήματος στο Σιαρμ Ελ Σιέηχ υποβάλλονται σε νεκροτομή. Αμέσως μετά το πέρας των νεκροτομών θα ανακοινωθεί ο χρόνος τέλεσης των κηδειών. Η διενέργεια νεκροτομών στις σορούς των αδικοχαμένων Κύπριων επισκεπτών αποφασίστηκε το πρωί, ύστερα από αίτημα των οικογενειών τους. Στο τραγικό δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους το ζεύγος Δήμου και Ιλιάδας Παϊσίου και τα δύο παιδιά τους Στέλλα και Μάριος, η Αντρη Πατούνα από την Παρεκκλησιά, ο Ανδρέας Μιλτιάδου από τον Αγιο Δομέτιο, και η Μαρία Φλούρου Δημητρίου, από το Παλαιχώρι. Τα έξοδα της κηδείας της Μαρίας Δημητρίου, υπαλλήλου του Ρικ, θα αναλάβουν το Ρικ και οι συντεχνίες Ευρίκ και Συτυρίκ.

    [04] ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗ

    Επιτελική σύσκεψη πραγματοποιείται στο υπουργείο Υγείας για συζήτηση της παροχής ψυχολογικής υποστήριξης στους συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας και του πολύνεκρου δυστυχήματος στο Σιάρμ Ελ Σιέηχ. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης δήλωσε στο Τρίτο ότι στη σύσκεψη θα παραστούν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών καθώς και του Υπουργείου Παιδείας. Είπε επίσης ότι έχει διευρυνθεί η ομάδα των ψυχολόγων και των ψυχιάτρων και η ψυχολογική υποστήριξη θα συνεχισθεί πρός όλες τις κατευθύνσεις.

    [05] ΠΑΙΔΙΑ ΕΡΑΝΟΣ

    Για τη στήριξη των ορφανών παιδιών του ζεύγους Παϊσίου έχει ανοίξει λογαριασμός στη Συνεργατική Πιστωτική Εταιρεία Πωμού. Οσοι επιθυμούν μπορούν να καταθέσουν χρήματα στο λογαριασμό 2001248-3.

    [06] ΑΘΗΝΑ ΣΥΣΚΕΨΗ

    Σημαντική χαρακτηρίζεται σημερινή σύσκεψη στην Αθήνα της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, στην οποία εξετάζονται τα μέχρι στιγμής στοιχεία, για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους στην Ηλιος. Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ακριβός Τσολάκης και σ αυτήν παρίστανται και δύο μέλη της αντίστοιχης κυπριακής επιτροπής. Αναμένεται να εξετασθούν τα πρώτα αποτελέσματα από την αποκωδικοποίηση των δύο μαύρων κουτιών του μοιραίου αεροσκάφους, σε συνδυασμό με τις καταθέσεις των πιλότων των δύο Εφ-δεκαέξη και τα άλλα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί.

    [07] ΚΑΡΑΚΟΥΚΗΣ ΤΡΙΤΟ

    Ο Ιατροδικαστής Νίκος Καρακούκης, ο οποίος μετέχει στο κλιμάκιο που διενήργησε τις νεκροτομές στο Γουδί, δήλωσε στο Τρίτο ότι συνεχίζονται εργαστηριακές εξετάσεις για να διαπιστωθεί πιθανή ύπαρξη άλλων ουσιών. Είπε επίσης ότι από τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται ότι η απώλεια των αισθήσεων των πιλότων και του πληρώματος προκλήθηκε από έλλειψη οξυγόνου. Απαντώντας σε ερώτηση, ο κύριος Καρακούκης ανέφερε ότι μπορούμε να υποθέσουμε ότι στο πιλοτήριο υπήρξε βαρύτερη και ταχύτερη υποξαιμία από την έλλειψη οξυγόνου, γεγονός που οδήγησε στην άμεση απώλεια των αισθήσεων των κυβερνητών. Ανέφερε ακόμα ότι πιθανόν στην καμπίνα να υπήρξε πιο βραδεία υποξαιμία, για αυτό και κάποιοι από τους επιβάτες έχασαν αμέσως τις αισθήσεις τους και άλλοι αργότερα.

    [08] ΘΡΑΣΟΥ ΟΡΓΗ

    Ο υπουργός Συγκοινωνιών Χάρης Θράσου τόνισε ότι θα γίνει σε βάθος έρευνα και στα βιβλία της εταιρείας Ηλιος και στην Πολιτική Αεροπορία αναφορικά με τους ελέγχους που εγίνοντο στα αεροσκάφη της Ηλιος και θα καταλογισθούν ευθύνες εκεί και όπου πρέπει. Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Θράσου μίλησε για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης καί τόνισε ότι πρέπει να αναμένονται τα αποτελέσματα της έρευνας και μετά να εξαχθούν συμπεράσματα. Θα πρέπει να βρεθεί η αλήθεια, τόνισε, και όχι να αναζητούνται αποδιοπομπαίοι τράγοι. Σχολιάζοντας τις επικρίσεις εναντίον της Πολιτικής Αεροπορίας, και δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας Ικάο σε εκθέσεις του είχε επισημάνει κενά και αδυναμίες στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου, ο κύριος Θράσου διευκρίνισε ότι η τελευταία έκθεση του Ικάο έγινε το 2002 και ότι τα τελευταία χρόνια είχαν γίνει σοβαρές βελτιώσεις. Είπε ότι απόδειξη των βελτιώσεων, ήταν έκθεση του Τζέη έη έη, Συνδυασμένες Αρχές Πολιτικής Αεροπορίας, τον Απρίλιο του 2005 η όποία έδινε συγχαρητήρια για την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Ο κύριος Θράσου ανέφερε ότι διερευνώνται όλες οι καταγγελίες και κατηγορίες και πρόσθεσε ότι ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών βρίσκεται στα γραφεία του Τμήματος της Πολιτικής Αεροπορίας και εξετάζει τα βιβλία της.

    [09] ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΤΡΙΤΟ

    Ο πρώην υπουργός Συγκοινωνιών Λεόντιος Ιεροδιακόνου δήλωσε στο Τρίτο ότι στη διάρκεια της θητείας του ούτε ενέκρινε ούτε απέρριψε αίτηση για άδεια λειτουργίας της εταιρείας Ηλιος. Η άδεια, είπε, εγκρίθηκε από ανεξάρτητη αρχή, στην οποία ο υπουργός δεν έχει δικαίωμα να επέμβει. Διευκρίνισε επίσης ότι αυτός που παίρνει την άδεια απευθύνεται σε μεταγενέστερο στάδιο στην Πολιτική Αεροπορία για έλεγχο τόσο των αεροσκαφών όσο και του προσωπικού. Εξ άλλου ο υπουργός Συγκοινωνιών Χάρης Θράσου, μιλώντας επίσης στο Τρίτο, διευκρίνισε ότι η διϋπουργική επιτροπή επί θητείας του κυρίου Ιεροδιακόνου, δεν έδωσε την άδεια. Αυτό που έκαμε η επιτροπή, είπε, ήταν να απορρίψει την ένσταση που είχαν υποβάλει οι Κυπριακές Αερογραμμές για να μην δοθεί άδεια στην ΗΛΙΟΣ. Την άδεια, πρόσθεσε, την έδωσε η Επιτροπή Αδειοδότησης.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι θαλάσσιοι, κυρίως νοτιοδυτικοί έως δυτικοί, μέχρι μέτριοι, τριών με τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία, 38 βαθμοί στο εσωτερικό, 32 στα νότια και ανατολικά παράλια και τριάντα ένας στα δυτικά, στα βόρεια και στα υψηλότερα ορεινά.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ενώ τοπικά θα σχηματιστεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως βορειανατολικοί ασθενείς, δύο με τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 23 στα παράλια και στους 19 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 23 August 2005 - 20:00:21 UTC