Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 04-08-03

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ
  • [02] ΙΑΚΩΒΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΟΡΓΑΣΜΟΣ
  • [03] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΑ
  • [04] ΘΡΑΣΟΥ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ
  • [05] ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΥΝΥΚΑ
  • [06] ΑΒΕΡΩΦ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ
  • [07] ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΥΨΗ
  • [08] ΜΑΚΑΡΙΟΣ 27 ΧΡΟΝΙΑ
  • [09] ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2004

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι Αθήνα και Λευκωσία συντονίζονται για τις περαιτέρω ενέργειες στα διεθνή σώματα, όσον αφορά τους χειρισμούς στο κυπριακό.

    Μιλώντας ύστερα από πρωινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο κύριος Ιακώβου ανέφερε επίσης ότι σε αυτό το πλαίσιο συντονισμού εντάσσεται και η αυριανή σύσκεψη, στο υπουργείο Εξωτερικών, με αντιπροσωπεία του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο κύριος Ιακώβου είπε ότι οι δύο αντιπροσωπείας θα έχουν διαβουλεύσεις και αφού καταλήξουν σε ένα πρόγραμμα κοινής δράσης, θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον οποίο θα παρουσιάσουν τις εισηγήσεις που αφορούν τους περαιτέρω χειρισμούς στο Συμβούλιο Ασφαλείας και σε σώματα της Ευρώπης, σε σχέση με τους δύο κανονισμούς που αφορούν το χρηματοδοτικό και το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα.

    Σε ερώτηση εάν στην αυριανή σύσκεψη θα συζητηθούν και κάποιες αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν, ο κύριος Ιακώβου απάντησε ότι δεν είναι στη ημερήσια διάταξη αυτό το θέμα, διευκρινίζοντας ότι η συνάντηση γίνεται για δραστηριοποίηση των πρέσβεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας και το Συμβούλιο της Ευρώπης και για καλύτερο συντονισμό.

    Ανέφερε, ωστόσο, ότι θα συζητηθεί το θέμα των προσφυγών των Ελληνοκυπρίων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Αναφερόμενος στον οικοδομικό οργασμό στα κατεχόμενα, ο κύριος Ιακώβου είπε ότι το θέμα αυτό δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, αλλά θα συζητηθεί.

    [02] ΙΑΚΩΒΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΟΡΓΑΣΜΟΣ

    Μιλώντας, εξάλλου στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο υπουργός εξωτερικών τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν ολιγωρεί μπροστα στον οικοδομικό οργασμό που παρατηρείται στα κατεχόμενα και προχωρεί σε διάφορες ενέργειες. Η κυβέρνηση, είπε, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις καί προχωρεί σε ενημέρωση διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών για την κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα, υποδεικνύοντας ότι τέτοιες ενέργειες υποσκάπτουν τη λύση του κυπριακού. Ο υπουργός Εξωτερικών απέδωσε τον οικοδομικό οργασμό στα κατεχόμενα στις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν, οι οποίες αφορούν τις περιουσίες. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι πρίν από την πρώτη Μαίου οι διάφοροι επενδυτές δεν προχωρούσαν σε αγορές γής, καθώς υπήρχαν οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, οι οποίες δεν τους κατοχύρωναν. Σήμερα, πρόσθεσε, έχει δοθεί η εντύπωση στους επενδυτές ότι το θέμα των περιουσιών θα λυθεί μέσω των προνοιών του σχεδίου Ανάν καί γι' αυτό παίρνουν το ρίσκο να προχωρήσουν σε επενδύσεις.

    [03] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΑ

    Καμία ανησυχία δεν εμπνέει η κατάσταση της υγείας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος νοσηλεύεται στο Αττικό Νοσοκομείο Χαϊδαρίου με λοίμωξη του αναπνευστικού.

    Σύμφωνα με ιατρικό ανακοινωθέν, το οποίο εκδόθηκε αργά χθες βράδυ, ο κύριος Παπανδρέου υπεβλήθη σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και του χορηγήθηκε η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

    Ο κύριος Παπανδρέου, ο οποίος παρουσίαζε το τελευταίο τριήμερο υψηλό πυρετό, θα παραμείνει στο νοσοκομείο τα επόμενα δύο με τρία εικοσιτετράωρα για παρακολούθηση.

    [04] ΘΡΑΣΟΥ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ

    Μέχρι το τέλος του χρόνου θα αντέξουν οι Κυπριακές Αερογραμμές, και εάν έως τότε δεν ληφθούν μέτρα θα καταρρεύσουν. Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε ο υπουργός Συγκοινωνιών Χάρης Θράσου, ο οποίος κάλεσε όλους τους εμπλεκομένους να βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων της εταιρείας, πρίν από τον Οκτώβριο. Μιλώντας στο Τρίτο πρόγραμμα, ο κύριος Θράσου ανέφερε ότι κυβέρνηση, διεύθυνση καί εργαζόμενοι πρέπει "να βάλουν τους ώμους τους", κατά την έκφρασή του, για να στηρίξουν την εταιρεία. Αναφερόμενος στο στρατηγικό σχέδιο των Κυπριακών Αερογραμμών, τόνισε ότι θέση της κυβέρνησης είναι πως δεν πρόκειται να καταργηθεί κανένα τμήμα ή να απολυθεί κανένας υπάλληλος, αν δεν κριθεί επιβεβλημένο καί αφού θα έχει προηγουμένως εξαντληθεί κάθε προσπάθεια για άλλες λύσεις.

    [05] ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΥΝΥΚΑ

    Ο Πρόεδρος της Συντεχνίας Υπαλλήλων των Κυπριακών Αερογραμμών, Συνυκά, Κώστας Δημητρίου, σε δηλώσεις επίσης στο Τρίτο ανέφερε ότι η συντεχνία δεν πρόκειται σε καμμία περίπτωση να αποδεχθεί την κατάργηση τμημάτων καί την ανάθεση εργασιών σε τρίτους. Είπε επίσης ότι η Συντεχνία έχει διάφορες εισηγήσεις για λύση των προβλημάτων καί είναι έτοιμη να εργαστεί για βελτίωση της λειτουργικότητας καί αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά δεν πρόκειται να αποδεχθεί το ξεπούλημα, κατά την έκφρασή του. Ο κύριος Δημητρίου ανέφερε ότι το στρατηγικό σχέδιο θα δοθεί στη συντεχνία αύριο το απόγευμα και θα τεθεί ενώπιον των συλλογικών της οργάνων για μελέτη.

    [06] ΑΒΕΡΩΦ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ

    Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου επέκρινε την κυβέρνηση ότι προχώρησε στην ετοιμασία του στρατηγικού σχεδίου για τις Κυπριακές Αερογραμμές χωρίς να προηγηθεί κοινωνικός διάλογος. Ο κύριος Νεοφύτου ανέφερε ότι η κυβέρνηση όφειλε να είχε από πρίν επαφές με όλους τους εταίρους και όχι να το επιχειρεί εκ των υστέρων. Ταυτόχρονα τόνισε ότι οι δηλώσεις που γίνονται περί απολύσεων προσωπικού, δεν βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος. Ο κύριος Νεοφύτου επεσήμανε ότι η κυβέρνηση, ως ο μεγαλύτερος μέτοχος μιας δημόσιας εταιρείας, η οποία βρίσκεται στο χρηματιστήριο, προβαίνει σε δηλώσεις οι οποίες πλήττουν το κύρος της εταιρείας, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους μετόχους της μειοψηφίας του τριαντατρία τοις εκατον.

    [07] ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΥΨΗ

    Ξεπέρασε και τα σαράντα τέσσερα δολάρια το βαρέλι, η διεθνής τιμή του πετρελαίου. Εκτινάχθηκε σήμερα στην τιμή των σαράντα τεσσάρων, κόμμα εικοσιτεσσάρων δολαρίων το βαρέλι, που είναι η ψηλότερη τα τελευταία 21 χρόνια. Στο μεταξύ ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, Οπέκ, κατέστησε σαφές ότι ελάχιστα πράγματα μπορεί να κάμει για να συμβάλει στην εκτόνωση της κρίσης στην αγορά.

    [08] ΜΑΚΑΡΙΟΣ 27 ΧΡΟΝΙΑ

    Συμπληρώνονται σήμερα εικοσιεπτά χρόνια από το θάνατο του αείμνηστου Εθνάρχη Μακαρίου. Κόμματα και οργανώσεις εξέδωσαν ανακοινώσεις στις οποίες εξαίρουν το έργο του πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος αναγνωρίστηκε παγκόσμια ως ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς ηγέτες του 20ού αιώνα. Στην μνήμη του Εθνάρχη Μακαρίου, η Γραμματεία της Παγκύπριας Πορείας Αγάπης Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Τρίτου, οργανώνει σήμερα αιμοδοσία.

    [09] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού.

    Κυρίως αίθριος θα είναι ο καιρός το απόγευμα, με λίγες τοπικές νεφώσεις, που στα ορεινά ενδέχεται να φέρουν λίγες βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως δυτικοί, μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και στα προσήνεμα παροδικά, μέχρι ισχυροί, πέντε μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι γενικά ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 34 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα νότια και ανατολικά παράλια, στους 29 στα δυτικά στους 28 στα ορεινά.

    Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος, τοπικά όμως θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές κατευθύνσεις, ασθενείς, τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 14 στα ορεινά.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 3 August 2004 - 10:03:48 UTC