Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 04-08-05

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΛΙΜΑΝΙ ΕΕ ΕΚΧΩΡΗΣΗ
  • [02] ΙΑΚΩΒΟΥ ΝΕΟΤΕΡΟΣ
  • [03] ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΟ ΞΑΝΑ
  • [04] ΤΑΛΑΤ ΔΗΣΥ ΑΚΙΝΤΖΙ
  • [05] ΛΗΜΝΟΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ
  • [06] ΑΕΡΟ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
  • [07] ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ
  • [08] ΙΝΔΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΝΕΚΡΟΙ
  • [09] ΡΩΣΙΑ ΕΛΙΚΟΠΤΩΣΗ
  • [10] ΜΙΚΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
  • [11] ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗ ΝΑΙ
  • [12] ΜΑΜΜΗ 101 ΤΕΛΟΣ
  • [13] ΡΟΓΚ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ
  • [14] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2004

  • [01] ΛΙΜΑΝΙ ΕΕ ΕΚΧΩΡΗΣΗ

    Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εκχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το δικαίωμα λειτουργίας του κατεχόμενου λιμανιού της Αμμοχώστου. Με αυτό τον τρόπο καθίσταται αχρείαστος οποιοσδήποτε Κανονισμός για απευθείας εμπόριο με το κατοχικό καθεστώς.

    Η πρόταση της κυβέρνησης διαλαμβάνει επίσης και την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου, υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

    Η ενδεχόμενη λειτουργία του λιμανιού, τόνισε πριν από λίγο ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, συνδέεται με την επάνοδο στην πόλη της Αμμοχώστου των νομίμων κατοίκων της.

    [02] ΙΑΚΩΒΟΥ ΝΕΟΤΕΡΟΣ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι έχει γίνει η επεξεργασία των λεπτομερειών της πρότασης για το λιμάνι Αμμοχώστου και πολύ σύντομα θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ο στόχος, είπε, είναι να βρεθεί νόμιμος τρόπος διευκόλυνσης του εμπορίου από τα Κατεχόμενα και η μόνη αρχή που θα μπορούσε να λειτουργήσει νόμιμα το λιμάνι είναι η κυβέρνηση. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι επειδή οι τουρκοκύπριοι δεν αποδέχονται αυτή τη ρύθμιση, η κυβέρνηση ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι είναι έτοιμη να εκχωρήσει σε αυτή το δικαίωμα διαχείρισης του λιμανιού της Αμμοχώστου.

    Ο κύριος Ιακώβου διευκρίνισε ότι αυτό πρέπει να γίνει μέσω κάποιου οργανισμού, ο οποίος θα συσταθεί πιθανόν από το τουρκοκυπριακό καί ελληνοκυπριακό δημαρχείο Αμμοχώστου ή άλλους φορείς.

    Αναφορικά με την επιστροφή της κατεχόμενης πόλης ο κύριος Ιακώβου επικαλέστηκε τις συμφωνίες και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Η πρόταση της κυβέρνησης, τόνισε, είναι να επιστραφεί η κλειστή περιοχή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της, υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

    [03] ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΟ ΞΑΝΑ

    Το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου ξαναλειτουργεί φέτος, για πρώτη φορά, ύστερα από τριάντα χρόνια.

    Η πρόταση της κυβέρνησης για επαναλειτουργία του Γυμνασίου, με το ίδιο καθεστώς, με το οποίο λειτουργεί και το δημοτικό σχολείο, έγινε αποδεκτή από τις κατοχικές αρχές, που κοινοποίησαν την απόφασή τους στην κυβέρνηση, μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

    Πέντε παιδιά που τελείωσαν φέτος το δημοτικό σχολείο Ριζοκαρπάσου θα είναι οι πρώτοι μαθητές του Γυμνασίου. Υπάρχουν ελπίδες και για τη φοίτηση παιδιών εγκλωβισμένων, τα οποία φοιτούν ήδη σε Γυμνάσια της ελεύθερης Κύπρου.

    [04] ΤΑΛΑΤ ΔΗΣΥ ΑΚΙΝΤΖΙ

    Ο πρόεδρος του ΔηΣύ Νίκος Αναστασιάδης είχε το πρωί νέα, κατ' ιδίαν, συνάντηση στα Κατεχόμενα με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Η προηγούμενη συνάντηση, την περασμένη Παρασκευή, έγινε σε επίπεδο αντιπροσωπειών του ΔηΣύ και του Τουρκικού Ρεπουπλικανικού Κόμματος, για το περιεχόμενο της οποίας ο κύριος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Αντιπροσωπεία του ΔηΣύ, υπό τον κύριο Αναστασιάδη, συναντάται σήμερα και με τον ηγέτη του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί.

    [05] ΛΗΜΝΟΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ

    Δύο τουρκικά αεροπλάνα τύπου F-4 παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από τη Λήμνο, πετώντας σε ύψος μόλις 500 ποδών.

    Τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά, ενώ είχαν εγκλωβιστεί από τα ραντάρ επίγειων αντιαεροπορικών όπλων.

    Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για την προκλητική ενέργεια της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας θα γίνει διάβημα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

    [06] ΑΕΡΟ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

    Περισσότεροι από τετρακόσιοι υπάλληλοι των Κυπριακών Αερογραμμών αναμένεται ότι θα απολυθούν, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για εξυγίανση της εταιρείας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η Τηλεόραση του ΡΙΚ, θα απολυθεί περίπου το 20% του προσωπικού, περιλαμβανομένων διευθυντών, μόνιμων και έκτακτων υπαλλήλων.

    Ο πρώτος στόχος της διοίκησης των Κυπριακών Αερογραμμών είναι η κάλυψη οικονομικού ελλείμματος εικοσιπέντε εκατομμυρίων λιρών.

    Αυτό θα γίνει με την πώληση ή ενοικίαση δύο αεροσκαφών τύπου Α320, περί το τέλος Οκτωβρίου, τη μείωση του προσωπικού, την κατάργηση δρομολογίων, όπως στο Μπέρμιγχαμ και τη Βουδαπέστη και με την πώληση της Ελλάς Τζετ, θυγατρικής εταιρείας των Κυπριακών Αερογραμμών, ή τη στήριξή της με ιδιωτικά κεφάλαια.

    [07] ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ

    Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίσθηκαν σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

    Οι επιχειρήσεις αποσκοπούν στη διάλυση παλαιστιναικών θέσεων εκτόξευσης ρουκετών.

    [08] ΙΝΔΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΝΕΚΡΟΙ

    Στην Ινδία, οκτώ αστυνομικοί σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτονομιστών μουσουλμάνων εναντίον καταυλισμού στο Κασμίρ.

    [09] ΡΩΣΙΑ ΕΛΙΚΟΠΤΩΣΗ

    Δεκαπέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν το πρωί όταν το ελικόπτερο, στο οποίο επέβαιναν, κατέπεσε και συνετρίβη στη δυτική Σιβηρία.

    Πρόκειται για ρωσικό μεταγωγικό ελικόπτερο. Τα αίτια της συντριβής διερευνώνται.

    [10] ΜΙΚΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

    Ο Μίκης Θεοδωράκης εισήχθη χθες βράδυ σε Νοσοκομείο της Αθήνας.

    Ο κορυφαίος συνθέτης, που βρισκόταν στο σπίτι του στο Βραχάτι, αισθάνθηκε αδιαθεσία και πόνους και οι γιατροί μιλούν για κρίση στη χολή, διαβεβαιώνοντας πως δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό.

    Ο Μίκης Θεοδωράκης νοσηλεύεται στη μονάδα αυξημένης φροντίδας του Ευαγγελισμού και υποβάλλεται σε κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις.

    [11] ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗ ΝΑΙ

    Υποχρεωτική και δωρεάν θα είναι η προδημοτική εκπαίδευση από την 1η Σεπτεμβρίου, με βάση την καινοτομία, που έχει εισαχθεί από την κυβέρνηση και τη νομοθεσία που ψήφισε πρόσφατα.

    Ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας αναφέρει ότι όλα τα παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών και οκτώ μηνών, έως πέντε ετών και οκτώ μηνών, κατά την 1η Σεπτεμβρίου 2004, πρέπει να εγγραφούν σε προδημοτικές τάξεις σε δημόσια ή αναγνωρισμένα ιδιωτικά νηπιαγωγεία.

    [12] ΜΑΜΜΗ 101 ΤΕΛΟΣ

    Πέθανε σήμερα σε ηλικία εκατόν-ενός ετών, η Φλωρεντία Παναγιώτου Λοϊζίδου, που για πολλά χρόνια ήταν πασίγνωστη και αγαπημένη από όλους μαμμή στην Τύμπου και τα γύρω χωριά.

    Η κηδεία της θα γίνει αύριο στις 4 το απόγευμα στο Καϊμακλί.

    [13] ΡΟΓΚ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ

    Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ δήλωσε ότι η Αθήνα είναι έτοιμη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα είναι - όπως είπε - φανταστικοί.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο κύριος Ρογκ είπε ότι του έκαμε πολύ μεγάλη εντύπωση η εικόνα της Αθήνας και η εξαιρετική διοργάνωση.

    Η Αθήνα, είπε, έχει κάμει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό και στο θέμα της ασφάλειας.

    [14] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις, που στα ορεινά αναμένεται να φέρουν μεμονωμένες βροχές.

    Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς έως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και τοπικά στα νότια παράλια έως δυνατοί, πέντε μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια έως ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 37 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα νότια παράλια, στους 30 στα δυτικά και στους 28 στα υψηλότερα ορεινά.

    Απόψε ο καιρός θα παραμείνει αίθριος με τοπική αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

    Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως βορειοδυτικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη έως λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 18 στα υψηλότερα ορεινά. //

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 5 August 2004 - 9:58:44 UTC