Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 04-03-26

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΛΒΑΡΟ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ
  • [02] ΣΑΡΡΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ
  • [03] ΣΑΡΡΗΣ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΙΣ
  • [04] ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΙΣ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
  • [05] ΙΑΚΩΒΟΥ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΙΣ
  • [06] ΕΛΛΑΣ ΚΕΙΜΕΝΟ
  • [07] ΚΟΥΛΕΝΤΗΣ ΦΟΝΟΣ
  • [08] ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΝΕΟ
  • [09] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2004

  • [01] ΑΛΒΑΡΟ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

    Πληροφορίες των απεσταλμένων του Ρικ στο Μπούργκενστοκ και στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν ότι τα Ηνωμένα Εθνη επέδωσαν στις δύο πλευρές κείμενο με το οποίο ζητούν τη δέσμευση των μερών σε μια συμφωνημένη λύση προτού αυτή σταλεί σε δημοψηφίσματα. Πληροφορίες της απεσταλμένης μας Στέλλας Μιχαήλ αναφέρουν ότι τα Ηνωμένα Εθνη, με το έγγραφο αυτό προσπαθούν να δεσμεύσουν και να εξασφαλίσουν τις υπογραφές της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, ενώ εμπλέκουν και την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης την Τουρκία και την Ελλάδα. Πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες επισημαίνουν ότι η κίνηση αυτή των Ηνωμένων Εθνών είναι εκτός της συμφωνίας της Νέας Υόρκης, η οποία προνοούσε απλώς να σταλεί το σχέδιο λύσης σε δημοψηφίσματα. Οι πληροφορίες για την επιστολή επιβεβαιώνονται και από τις Βρυξέλλες. Ο απεσταλμένος του Ρικ Γιάννης Νικολάου μεταδίδει ότι, σε μια προσπάθεια να αιτιολογηθεί η απουσία του Ραούφ Ντενκτάς από τις συνομιλίες του Μπούργκενστοκ γίνεται εισήγηση να αλλάξει η αναφορά "να υπογράψουν οι δύο εκλελεγμένοι ηγέτες" και να αντικαταστασθεί με το "να υπογράψουν οι δύο πλευρές". Για το κείμενο εχει ενημερωθεί ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στις Βρυξέλλες. Με το ίδιο θέμα ασχολήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο σε χθεσινοβραδυνή συνεδρία του ενώ συνήλθε και πάλι για τον ίδιο λόγο στις ένδεκα το πρωί υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    [02] ΣΑΡΡΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

    Το πρωί ο Προεδρικός Επίτροπος Πολάκης Σαρρής είχε δηλώσει στο Τρίτο ότι δεν έχει υποβληθεί επίσημη πρόταση, ούτε έγινε οποιαδήποτε βολιδοσκόπηση για υπογραφή ενδεχόμενης συμφωνίας από τις εμπλεκόμενες πλευρές. Ο κύριος Σαρρής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα Ηνωμένα Εθνη να αφήνουν σκοπίμως να διαρρεύσει αυτή η πιθανότητα προκειμένου να δούν τις αντιδράσεις των πλευρών και να προχωρήσουν ανάλογα. Δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο υποβολής μιάς τέτοιας πρότασης όταν θα βρίσκονται στο Μπουργκενστοκ, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας καί της Τουρκίας.

    [03] ΣΑΡΡΗΣ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΙΣ

    Ο Προεδρικός επίτροπος Πολάκης Σαρρής τόνισε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος όσον καί ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής είναι ριζικά αντίθετοι σε μόνιμες παρεκκλίσεις από το Ευρωπαίκό Κεκτημένο. Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Σαρρής ανέφερε ότι το θέμα συζητήθηκε μεταξύ άλλων χθες βράδυ σε συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με την ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες. Ο Πρόεδρικός επίτροπος διευκρίνισε ότι αυτό που επιχειρείται από ορισμένους κύκλους είναι η ετοιμασία πρωτοκόλλου, τό οποίο δεν θα κληθεί να υπογράψει η Κύπρος, αλλά θα είναι δεσμευτικό. Διατύπωσε επίσης την εκτίμηση ότι πολύ δύσκολα θα περάσει αυτή η θέση καθώς δεν είναι εύκολο να γίνει δεκτή και από τα εικοσιπέντε μέλη.

    [04] ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΙΣ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

    Εντονο παρασκήνιο αναπτύσσεται στις Βρυξέλλες, γύρω από τις τουρκικές αξιώσεις για μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο. Σύμφωνα με πληροφορίες του απεσταλμένου του Ρικ στις Βρυξέλλες, Γιάννη Νικολάου, τα Ηνωμένα Εθνη και κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης επεξεργάζονται κείμενο που θα κατατεθεί από τον ΟΗΕ στις δύο πλευρές για συζήτηση στο Μπούργκενστοκ, με στόχο να ικανοποιηθεί η Τουρκία στο θέμα των παρεκκλίσεων. Η προσπάθεια είναι να παρουσιάζεται μεν ότι οι παρεκκλίσεις είναι προσωρινές με το να γίνεται αναφορά σε μεταβατικές περιόδους, οι ρήτρες ομως, ουσιαστικά να καθιστούν τις παρεκκλίσεις μόνιμες. Υπό επεξεργασία στις Βρυξέλλες βρίσκεται και δεύτερο κείμενο με στόχο να καλύψει τις απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς για μετατροπή της λύσης του κυπριακού σε πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΡΙΚ, και στις δύο περιπτώσεις η ελληνοκυπριακή πλευρά παρουσιάζεται ενοχλημένη, αφού, όπως διαφαίνεται, καταβάλλεται προσπάθεια από κάποιους κύκλους, στην περίπτωση της Κύπρου να ισχύουν διαφορετικά πράγματα απο ό,τι στις άλλες χώρες μέλη, ώστε να υπάρχει και διαφορετική αντιμετώπιση.

    [05] ΙΑΚΩΒΟΥ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΙΣ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται για μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο αφορά μόνο το θέμα της απόκτησης περιουσίας από ελληνοκυπρίους στο τουρκοκυπριακό συνιστόν κρατίδιο. Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο από τις Βρυξέλλες, ο κύριος Ιακώβου ανέφερε συγκεκριμένα ότι αυτό που επιχειρείται είναι να παγοποιηθεί το θέμα της απόκτησης περιουσίας μέχρις ότου οι τουρκοκύπριοι έχουν ένα ορισμένο ποσοστό του κατά κεφαλήν εισοδήματος του ελληνοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου. Είπε επίσης ότι αν και δεν πρόκειται για μόνιμη παρέκκλιση, είναι ένας όρος ο οποίος πολύ δύσκολα μπορεί να ικανοποιηθεί. Ανέφερε ακόμα ότι όσο πιό ψηλό είναι το ποσοστό που θα τεθεί τόσο πιο δύσκολη θα είναι η εφαρμογή του.

    [06] ΕΛΛΑΣ ΚΕΙΜΕΝΟ

    Η Ελλάδα καταβάλλει έντονες προσπάθειες ώστε στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης να περιληφθεί παράγραφος για το κυπριακό, η οποία να αναφέρει ότι η λύση του κυπριακού θα στηρίζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Πληροφορίες του απεσταλμένου του Ρικ στις Βρυξέλλες Γιάννη Νικολάου, αναφέρουν ότι η ελληνική αντιπροσωπεία εκτιμά ότι είναι πολύ κρίσιμες οι στιγμές που διέρχεται το κυπριακό, καθώς αντιμετωπίζονται μεγάλα εμπόδια και υπάρχουν αντιδράσεις από κάποιους. Η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την κυπριακή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, καταβάλλουν έντονες προσπάθειες για να εξασφαλισθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής είχε σήμερα χωριστές συναντήσεις με τον Επίτροπο Γκύντερ Φερχόϊγκεν και τον Υπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα. Με τά τις συναντήσεις δεν έγιναν δηλώσεις. Εντονες προσπάθειες συνεχίζονται και σε διπλωματικό επίπεδο.

    [07] ΚΟΥΛΕΝΤΗΣ ΦΟΝΟΣ

    Ο υπαρχηγός της αστυνομίας Χαράλαμπος Κουλέντης δήλωσε ότι η αστυνομία βρίσκεται σε εγρήγορση σε μιά προσπάθεια διερεύνησης και εξασφάλισης πληροφοριών που θα οδηγήσουν στην εξιχνίαση του τριπλού φόνου στην Πέγεια. Σε δηλώσεις στο Τρίτο, ο κύριος Κουλέντης ανέφερε ότι πρόκειται για αποτρόπαιο και φρικιαστικό έγκλημα το οποίο φαίνεται να είναι ξενοκίνητο σε σχέση με τον Κυπριακό χώρο, ιδιαίτερα με τον τρόπο που έγινε, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλειστεί οτιδήποτε.

    [08] ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΝΕΟ

    Σε εγχείρηση για την αφαίρεση δύο βλημάτων υποβάλλεται ο Ανδρέας Θεοχάρους 43 ετών από τη Λευκωσία, εναντίον του οποίου διενεργήθηκε χθες βράδυ απόπειρα φόνου. Σύμφωνα με την αστυνομία, μέχρι τώρα έγινε κατορθωτή η αφαίρεση του ενός βλήματος, ενώ κατάστασή του Θεοχάρους κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη. Η απόπειρα φόνου διαπράχθηκε στη μία και δεκαπέντε μετά τα μεσάνυκτα στον Αστρομερίτη. Σύμφωνα με την Αστυνομία, άγνωστος κουκουλοφόρος έρριψε εναντίον του Θεοχάρους πέντε πυροβολισμούς ενώ αυτός βρισκόταν σε κατάστημα τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού το οποίο ανήκει στον Χριστάκη Τσιαλή.

    [09] ΚΑΙΡΟΣ

    Και ο καιρός.

    Το απόγευμα ο καιρός αρχικά θα είναι συννεφιασμένος ενώ αργότερα θα παρατηρηθούν και περίοδοι με αίθριο καιρό. Οι άνεμοι θα είναι κυρίως νοτιοδυτικοί έως βορειοδυτικοί ασθενείς , 3 και τοπικά μέτριοι μέχρι 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία, 21 βαθμοί στο εσωτερικό, τα νότια και ανατολικά παράλια και 19 στα δυτικά και τα ψηλότερα ορεινά. Απόψε ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος με λίγες αραιές νεφώσεις. Σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί αραιή ομίχλή και χαμηλή νέφωση.Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βορειονατολικοί ασθενείς 2 με 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταργαμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό και ανατολικά παράλια, στους 12 στα νότια και δυτικά και στους 11 στα ψηλότερα ορεινά.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 26 March 2004 - 11:44:14 UTC