Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 04-03-12

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΑΣΣΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ
  • [02] ΙΑΚ ΔΩΣΕ
  • [03] ΙΑΚ. ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
  • [04] ΤΑΣΣΟΣ ΚΟΜΜΑΤΑ
  • [05] ΜΑΡΚΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [06] ΜΠΑΟΥΤΣΕΡ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [07] ΤΚ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
  • [08] ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΝΘΟΣ
  • [09] ΜΑΔΡΙΤΗ ΚΑΙΝΤΑ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2004

  • [01] ΤΑΣΣΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά επιδιώκει ενίσχυση της λειτουργικότητας του κράτους και δεν ζητεί να πάρει οτιδήποτε από τους Τουρκοκυπρίους.

    Ερωτηθείς προτού μεταβεί στη συνάντησή του με τον Ντενκτάς, εάν σήμερα αρχίζει η διαδικασία του πάρε δώσε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι δεν έχουν μείνει πολλά για να δώσει η ελληνική κυπριακή πλευρά.

    Για να προσθέσει ότι η πλευρά μας δεν θα πάρει, άρα γιατί να δώσει.

    Επανέλαβε ότι δεν έχει δει καμία πρόοδο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Σε ερώτηση εάν έχει παρατηρήσει έστω μετακινήσεις από υφιστάμενες θέσεις, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι απλώς καταγράφονται οι διαφωνίες σε παρενθέσεις.

    Επικαλέσθηκε, ωστόσο, περιπτώσεις στο παρελθόν κατά τις οποίες είχαν καταγραφεί ενστάσεις της ελληνικής κυπριακής πλευράς και οι οποίες, στη συνέχεια εξαφανίσθηκαν.

    Διευκρίνισε πάντως ότι οι Επιτροπές εργάζονται εντατικά και κάμνουν πάρα πολλή δουλειά, αλλά από την πληροφόρηση που έχει, ούτε και εκεί υπάρχει συμφωνία σε πολλά πράγματα.

    Για τα περί υποβολής τέταρτου σχεδίου Ανάν, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν έχει τέτοιες πληροφορίες. Τόνισε, όμως, ότι εάν γίνουν βελτιώσεις, θα είναι μια άλλη τροποποιημένη έκδοση του υπάρχοντος σχεδίου.

    Σε ερώτηση εάν έχει πληροφορίες πού θα πραγματοποιηθεί η τετραμερής συνάντηση, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ότι θα γίνει κάπου στην Ελβετία, χωρίς να έχει ακόμη ξεκαθαρίσει σε ποιό επίπεδο.

    [02] ΙΑΚ ΔΩΣΕ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει πάρε-δώσε, καθώς οι προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς έχουν στόχο την ενίσχυση της λειτουργικότητας, σε αντίθεση με τις θέσεις της τουρκικής πλευράς οι οποίες αποκλίνουν από το σχέδιο Ανάν. Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Ιακώβου ανέφερε ότι ο Ντενκτάς έχει μεγάλες αξιώσεις στο εδαφικό, χωρίς όμως να διατυπώνει εναλλακτικές προτάσεις και χωρίς να έχει καταθέσει χάρτη, παρόλον ότι του έχει ζητηθεί. Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που παραμείνουν οι μεγάλες διαφορές, ο Γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα έχει δύσκολο ρόλο και εκτίμησε ότι τελικά ο Κόφι Αναν θα προσπαθήσει να παρουσιάσει ένα σχέδιο το οποίο δεν θα διαφέρει καί πολύ από το σχέδιο Ανάν τρία.

    [03] ΙΑΚ. ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία άρχισε έντονη διπλωματική εκστρατεία για να αποτρέψει τις τουρκικές μεθοδεύσεις για διασφάλιση μόνιμων παρεκκλίσεων απο το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος ιακώβου σε δηλώσεις στο Τρίτο ανέφερε ότι οι διπλωματικές αποστολές της Δημοκρατίας ενημερώνουν τις ξένες κυβερνήσεις για τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Είπε επίσης ότι στόχος της Τουρκίας είναι να πετύχει επανεξέταση της συνθήκης προσχώρησης και εξέφρασε αμφιβολίες κατα πόσο θα το πετύχει. Χαρακτήρισε άδικο κόπο την προσπάθεια της Τουρκίας καθώς οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπου η Ελλάδα έχει το δικαίωμα βέτο καί δεν θα επέτρεπε να περάσει μια τέτοια πρόταση.

    [04] ΤΑΣΣΟΣ ΚΟΜΜΑΤΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα ενημερώσει το απόγευμα τους αρχηγούς των κομμάτων για την πορεία των συνομιλιών. Η συνάντηση θα αρχίσει στις τέσσερις και τριάντα στο Προεδρικό Μέγαρο. Σε δηλώσεις στο Κυπέ, ο εκπρόσωπος τύπου του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Μάριος Καρογιάν, ανέφερε ότι θα ανταλλαγούν απόψεις για θέματα και χειρισμούς που έχουν σχέση με την πορεία των συνομιλιών. Η συνάντηση πραγματοποιείται μία μέρα πριν από τη μετάβαση του Προέδρου Παπαδόπουλου στην Αθήνα, όπου θα έχει συνομιλίες με το νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, τον Πρόεδρο Στεφανόπουλο και την πολιτική ηγεσία.

    [05] ΜΑΡΚΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού ανέφερε ότι υπάρχουν ορισμένες συγκλίσεις στις συνομιλίες για την οικονομική πτυχή του σχεδίου Ανάν, προσθέτοντας ωστόσο ότι παραμένουν και πολλές εκκρεμότητες καί σοβαρές διαφωνίες σε βασικά θέματα. Μιλώντας στο Τρίτο ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι υπάρχει σύγκλιση στη θέση ότι θα είναι μία η Κεντρική Τράπεζα του ομόσπονδου κράτους, αλλά υπάρχουν διαφωνίες αναφορικά με τα παραρτήματα. Εξέφρασε τη άποψη ότι μέχρι τις εικοσιδύο Μαρτίου θα έχουν συζητηθεί όλα τα θέματα αλλά δεν θα έχει επιτευχθεί συμφωνία καθώς πρόκειται για πολύπλοκα τεχνικά θέματα. Σε ερώτηση για τη διάσκεψη δωρητών ο κύριος Κυπριανού εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα πραγματοποιηθεί πρίν από τα δημοψηφίσματα και διευκρίνισε ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί απλώς μια προπαρασκευαστική διάσκεψη.

    [06] ΜΠΑΟΥΤΣΕΡ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι το σχέδιο Ανάν είναι λειτουργικό και ότι οι διαπραγματεύσεις που γίνονται επιφέρουν βελτιώσεις που μπορούν να το καταστήσουν ακόμη λειτουργικότερο.

    Δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ο οποίος σχολίαζε επιστολές μελών του Κογκρέσου προς τον Κόλιν Πάουελ και τον Κόφι Ανάν, στις οποίες αναφέρεται ότι εάν δεν επέλθουν αλλαγές στο σχέδιο δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει.

    Κατά τον κύριο Μπάουτσερ, το σχέδιο Ανάν προσφέρει μια δίκαιη λύση σε ολόκληρο το λαό της Κύπρου και γι αυτό πρέπει όλοι να το αντιμετωπίσουν με τη σοβαρότητα με την οποία το αντιμετωπίζει η Ουάσιγκτον, προκειμένου τα πράγματα να πάνε μπροστά και να επιτευχθεί συμφωνία.

    [07] ΤΚ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Ετοιμο είναι το προσχέδιο Συντάγματος του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους. Σύμφωνα με την εφημερίδα Κίπρις, για την σύνταξή του προσχεδίου λήφθηκαν υπόψη τα λεγόμενα συντάγματα του 1975 και 1983, το σύνταγμα της Τουρκίας και οι θέσεις των πολιτικών κομμάτων, της ψευδοκυβέρνησης, του Ραουφ Ντενκτάς και της Ενωσης Δικηγορικών συλλόγων. Εξάλλου όπως μετέδωσε χθες ο Μπαυράκ, το προσχέδιο έχει μεταφραστεί στα αγγλικά και θα παρουσιαστεί στα Ηνωμένα Εθνη πιθανόν σήμερα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε στη Νέα Υόρκη. Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Ερογλου και η Ενωση Τουρκοκυπρίων αγροτών ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στο λεγόμενο Συνταγματικό Δικαστήριο για ακύρωση του συντάγματος του τουρκοκυπριακού κρατιδίου.

    [08] ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΝΘΟΣ

    Ημέρα πένθους για την Ισπανία, η οποία έζησε χθες τη δική της εντεκάτη Σεπτεμβρίου. Οι Ισπανοί θρηνούν τους εκατόν ενενηνταοκτώ νεκρούς της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον αμαξοστοιχιών στη Μαρδίτη ενώ οι αρχές συνεχίζουν εντατικές έρευνες για να διαπιστώσουν έαν πίσω από την επίθεση κρύβεται η βασκική αυτονομιστική οργάνωση Ετα ή η Αλ Κάιντα. Ωστόσο η Ισπανική κυβέρνηση θεωρεί ως βασικό ύποπτο την Ετα. Η υπουργός Εξωτερικών Ανα Παλάθιο επανέλαβε το πρωί την επίσημη θέση της κυβέρνησης ότι όλα φαίνεται να δείχνουν πως οι επιθέσεις φέρουν την υπογραφή της ETA. Σε ολόκληρη την Ισπανία πραγματοποιούνται σήμερα μαζικά συλλαλητήρια καταδίκης των επιθέσεων. Διαδηλωτές παρέμειναν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας συγκεντρωμένοι στο κέντρο της Μαδρίτης, όπου έχουν αναρτηθεί μαύρες κορδέλες στις προσόψεις των κτιρίων και στις κεραίες των αυτοκινήτων. Η ίδια μαύρη κορδέλα εμφανίζεται στις οθόνες των τηλεοράσεων και στις πρώτες σελίδες όλων των εφημερίδων. Εξάλλου οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες. Τα θέατρα, τα μουσεία και οι αίθουσες συναυλιών παρέμειναν σήμερα κλειστά

    [09] ΜΑΔΡΙΤΗ ΚΑΙΝΤΑ

    Αραβική εφημερίδα που εκδίδεται στο Λονδίνο ανέφερε ότι έλαβε επιστολή που πιθανολογείται ότι προέρχεται απο το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα και αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις στην ισπανική πρωτεύουσα. Στην επιστολή, της οποίας η αυθεντικότητα ερευνάται, αναφέρεται επίσης ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας μεγάλη επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος και αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές ιδιαίτερα στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως μέτριοι, τριών με τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία, 18 βαθμοί στο εσωτερικό και στα παράλια και 11 στα ψηλότερα ορεινά. Απόψε ο καιρός θα παραμείνει κυρίως συννεφιασμένος με ενδεχόμενο να πέσουν τοπικές βροχές και να σημειωθεί μεμονωμένη καταιγίδα στα παράλια. Τοπικά πιθανόν να σχηματισθεί αραιή ομίχλη, ενώ στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους δυνατόν να χιονίσει. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους έξι βαθμούς στο εσωτερικό, στους οκτώ στα παράλια και στο μηδέν στα ορεινά.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 12 March 2004 - 11:18:45 UTC