Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-10-31

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
  • [02] ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΚΘΕΣΗ
  • [03] ΤΟΥΡΚΙΑ 2 ΝΕΟ
  • [04] Σ. ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΥΠΡΟΣ
  • [05] ΒΛΙΤΤΗΣ
  • [06] ΙΡΑΚ ΗΕ ΚΥΠΡΟΣ
  • [07] ΙΡΑΚ ΝΑΡΚΗ
  • [08] ΗΠΑ ΙΡΑΚ ΧΡΗΜΑ
  • [09] ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΦΥΓΕ
  • [10] ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΝΕΟ
  • [11] ΟΡΟΡΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • [12] ΚΑΡΠΑΣΙΑ ΦΩΤΙΑ
  • [13] ΤΚ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ
  • [14] ΛΑΡΝΑΚΑ ΤΑΦΟΣ
  • [15] ΨΩΜΑ ΤΕΛΟΣ
  • [16] ΠΕΡΙΛΗΨΗ
  • [17] ΚΑΙΡΟΣ Παρασκευή 31.10.03

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

    Σε περιπέτειες θα οδηγήσει η οικονομική πτυχή της λύσης του Κυπριακού, αν δεν καταβληθούν δισεκατομμύρια λίρες αναφέρεται σε έκθεση της Κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, για τις επιπτώσεις από το σχέδιο Ανάν. Την ύπαρξη της έκθεσης που δημοσιεύουν οι εφημερίδες "Φιλελεύθερος" και "Πολίτης" επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης. Με βάση τα όσα αναφέρονται στην έκθεση, ο κίνδυνος εκτροχιασμού από το στόχο της ένταξης στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση είναι ορατός, ενώ οι τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης που προκύπτουν από το ενδεχόμενο λύσης, μπορεί να εξαφανισθούν αν δεν υπάρξει κεντρικός συντονισμός και μεθοδική διοχέτευση των οικονομικών πόρων. Ως εκ τούτου εκτιμάται ότι χωρίς εξωτερική βοήθεια δισεκατομμυρίων λιρών, θα διακυβευθεί η βιωσιμότητα της λύσης του Κυπριακού, περιλαμβανομένου του ρίσκου ισχυρής αποσταθεροποίησης της οικονομίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης χαρακτήρισε την έκθεση το πιο ολοκληρωμένο κείμενο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση για το θέμα αυτό. Ο κύριος Χρυστοστομίδης επιβεβαίωσε επίσης ότι η έκθεση περιλαμβάνεται στο Προενταξιακό Οικονομικό Πρόγραμμα που έχει καταθέσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόκειται, είπε ο κύριος Χρυσοστομίδης, για μια σοβαρή μελέτη, αλλά δεν είναι το τελικό πόρισμα όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις της λύσης, αφού όπως ανέφερε, οι μελέτες συνεχίζονται και θα ολοκληρωθούν περί το τέλος του έτους, ώστε τα συγκεκριμένα ερωτήματα που προκύπτουν να τεθούν και να συζητηθούν όταν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού.

    [02] ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΚΘΕΣΗ

    Η Τουρκία έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει για να μπορέσει να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση παρά το γεγονός ότι προχώρησε σε πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αναφέρεται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόϊτερ, το οποίο όπως αναφέρει έχει εξασφαλίσει αντίγραφο της έκθεσης, η Τουρκία άρχισε να αντιμετωπίζει τις προτεραιότητες που καθορίζονται από το αναθεωρημένο πρόγραμμα συνεταιρισμού με την Ενωση. Ωστόσο, προστίθεται, παρόλον ότι έχει σημειωθεί συνολική πρόοδος, είναι ακόμα αναγκαίες ουσιαστικές ενέργειες για ολοκλήρωση των προσπαθειών που προβλέπονται για την περίοδο 2003 έως 2004. Η έκθεση θα δημοσιευθεί στις 5 Νοεμβρίου και όπως παρατηρεί το Ρόϊτερ εάν στη νέα έκθεση που θα κυκλοφορήσει στο τέλος του 2004 αναφέρεται ότι η Τουρκία έχει ικανοποιήσει όλους τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ηγέτες της Ευρώπης θα μπορούν να καθορίσουν ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Στην έκθεση αναφέρεται ότι τα πακέτα για τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε η Τουρκία, όπως η ελευθερία της έκφρασης και των εκδηλώσεων, τα πολιτιστικά δικαιώματα και ο έλεγχος των πολιτικών από τους στρατιωτικούς είναι πολύ σημαντικά, αλλά παρά το γεγονός ότι υπήρξαν κάποιες θετικές εξελίξεις στην πράξη αυτές είχαν περιορισμένα αποτελέσματα. Μέχρι στιγμής προστίθεται στην έκθεση η εφαρμογή τους ήταν αργή και σπασμωδική.

    [03] ΤΟΥΡΚΙΑ 2 ΝΕΟ

    Σύμφωνα με το Ρόϊτερ ένα βασικό πρόβλημα στις Ευρωτουρκικές σχέσεις είναι το Κυπριακό καθώς η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρώπη τον επόμενο Μάϊο. Οπως επισημαίνεται στην ανταπόκριση του Πρακτορείου η Ευρωπαϊκή Ενωση ελπίζει να δει το νησί επανενομένο πριν από το Μάϊο. Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζεται ότι η τουρκική Κυβέρνηση έχει επιβεβαιώσει σε διάφορες περιπτώσεις την υποστήριξη της στις προσπάθειες για εξεύρεση συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού ενώ οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας εξακολουθούν να αναπτύσσονται θετικά.

    [04] Σ. ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΥΠΡΟΣ

    Η Σοσιαλιστική Διεθνής ζήτησε την εφαρμογή του Κοινοτικού Κεκτημένου στη λύση του Κυπριακού. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Εδέκ, στο τελικό ψήφισμα του Συνεδρίου του εικοστού δεύτερου Παγκοσμίου Συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, τονίζεται ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να στηρίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Στο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας πήρε μέρος αντιπροσωπεία του κινήματος υπό τον Πρόεδρο του Γιαννάκη Ομήρου.

    [05] ΒΛΙΤΤΗΣ

    Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Νίκος Βλίττης κατήγγειλε ότι υπάρχει εναντίον του σκευωρία και κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών να προχωρήσει σε ενδελεχή έρευνα στο Δήμο Παραλιμνίου. Θα πρέπει, είπε, να ερευνηθεί κατά πόσον υπάρχουν και πολιτικά πρόσωπα που έχουν συμφέροντα στο Παραλίμνι. Μιλώντας σε διάσκεψη τύπου ο κύριος Βλίττης απέρριψε τις κατηγορίες εναντίον του και είπε ότι ποτέ δεν έκαμε αυτά για τα οποία κατηγορείται. Ο κύριος Βλίττης είπε ότι δεν φοβάται τίποτα και ότι αναμένει την έευνα της Γενικού Εελγκτού. Αν φέρω εγώ ευθύνες, πρόσθεσε, τότε φέρουν ευθύνη και τα προηγούμενα δημοτικά συμβούλια Παραλιμνίου. Αναφερόμενος σε σημερινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ είπε ότι αν θα συζητηθούν θέματα που τον αφορούν θα έπρεπε να είχε κληθεί και ο ίδιος να εκφράσει τις απόψεις του.

    [06] ΙΡΑΚ ΗΕ ΚΥΠΡΟΣ

    Τα Ηνωμένα Εθνη σχεδιάζουν να μεταφέρουν στην Κύπρο το υπόλοιπο προσωπικού τους, που παρέμεινε στη Βαγδάτη, μετά τις τελευταίες επιθέσεις εναντίον γραφείων διεθνών οργανισμών στην ιρακινή πρωτεύουσα. Οπως μεταδίδεται 18 εργάτες αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο θα μεταφερθούν στην Κύπρο, όπου και θα παραμείνουν για όσο καιρό χρειασθεί. Αλλοι 40 ξένοι εργάτες θα μεταφερθούν σε ασφαλέστερη περιοχή βορείως της Βαγδάτης. Τα Ηνωμένα Εθνη εργοδοτούν 4000 Ιρακινούς, οι οποίοι προσφέρουν τη βοήθειά τους σ' ολόκληρη την επικράτεια του Ιράκ.

    [07] ΙΡΑΚ ΝΑΡΚΗ

    Δύο Ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν προσέκρουσε σε νάρκη κοντά στην πόλη Μπαακούμπα, εξήντα χιλιόμετρα βορειανατολικά της Βαγδάτης. Ο δρόμος στον οποίο είχε τοποθετηθεί η νάρκη διέρχεται από αμερικανική στρατιωτική βάση.

    [08] ΗΠΑ ΙΡΑΚ ΧΡΗΜΑ

    Σε μια σημαντική νίκη για τον πρόεδρο Μπους, η αμερικανική Βουλή ενέκρινε κατά πλειοψηφία, τη διάθεση 87 κόμμα πέντε δισεκατομμυρίων δολλαρίων που θα διατεθούν για την παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ και την ανοικοδόμηση της χώρας. Η νομοθεσία εγκρίθηκε με διακόσιες ενενήντα οκτώ ψήφους υπέρ και εκατόν είκοσι μία εναντίον. Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται η σχετική έγκριση και από τη Γερουσία.

    [09] ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΦΥΓΕ

    Το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος Ταχσίν απομακρύνθηκε αργά χθες βράδυ από τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου αφού παραβίασε τα χωρικά ύδατα της νήσου και αφού έκαμε το γύρο της Κύπρου από την Αμμόχωστο έως τον Ακάμα. Το τουρκικό σκάφος είχε αποπλεύσει από το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου και εντοπίστηκε χθες το πρωί από τη λιμενική αστυνομία να πλέει τέσσερα ναυτικά μίλια ανοικτά της θαλάσσιας περιοχής Κάππαρη στο Παραλίμνι.

    [10] ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΝΕΟ

    Ο Διευθυντής του Επιτελείου του Υπουργού Αμυνας, Στέλιος Χατζηχαραλάμπους, δήλωσε ότι η κίνηση του τουρκικού ωκεανογραφικού σκάφους που εντοπίστηκε χθες από την Λιμενική αστυνομία στην περιοχή Κάππαρη Παραλιμνίου, έγινε με τη γνωστή διαδικασία της ασφαλούς διέλευσης. Ασφαλής διέλευση σημαίνει ότι ένα πλοίο κινείται μέσα στα διεθνή χωρικά ύδατα χωρίς να επηρεάζει τα συμφέροντα ξένης χώρας.

    [11] ΟΡΟΡΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ

    Ιατροί επιβιβάστηκαν στο υπό Βρετανική σημαία κρουαζιερόπλοιο Ορόρα, για να εξετάσουν 430 ασθενείς επιβάτες, όταν αυτό αγκυροβόλησε σήμερα το πρωϊ στα ανοικτά του λιμανιού του Πειραιά. Στο κρουαζιερόπλοιο επιβαίνουν χίλιοι ενιακόσιοι Βρετανοί, και οκτακόσια τριανταεπτά μέλη του πληρώματος. Οι τετρακόσιοι τριάντα επιβάτες έχουν προσβληθεί από γαστρεντερίτιδα από τις είκοσι Οκτωβρίου όταν αυτό απέπλευσε από το Σαουθάμπτον για κρουαζιέρα 17 ημερών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας της Ελλάδας, το κρουαζιερόπλοιο απέπλευσε ήδη από τον Πειραιά με κατεύθυνση το Γιβραλτάρ.

    [12] ΚΑΡΠΑΣΙΑ ΦΩΤΙΑ

    Μεγάλων διαστάσεων πυρκαγιά στα κατεχόμενα αποτέφρωσε εκατοντάδες ελαιόδενδρα και χαρουπόδενδρα σε έκταση 300 στρεμμάτων. Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις", η οποία προβάλλει το θέμα υπό τον τίτλο "Η Καρπασία παραδόθηκε στις φλόγες", η πυρκαγιά είχε εκδηλωθεί σε περιοχή μεταξύ των χωριών Βασίλι και Λυθράγκωμη.

    [13] ΤΚ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

    Εμπόδια στους ανθρώπους της Τέχνης ένθεν και ένθεν της διαχωριστικής γραμμής παρεμβάλλει το κατοχικό καθεστώς. Χθες απαγόρευσε σε Τουρκοκύπριους καλλιτέχνες να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές και να εκθέσουν έργα τους, μαζί με Ελληνοκύπριους συναδέλφους τους, ενώ δεν επέτρεψε τη μεταφορά έργων τέχνης στα κατεχόμενα για εκδήλωση που πραγματοποιείται την ερχόμενη εβδομάδα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Οι Τουρκοκύπριοι καλλιτέχνες ανακοίνωσαν ότι θα οργανώσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις απαγορεύσεις του κατοχικού καθεστώτος.

    [14] ΛΑΡΝΑΚΑ ΤΑΦΟΣ

    Αρχαίος τάφος της κλασσικής περιόδου που ανάγεται στον τέταρτο με πέμπτο αιώνα προ Χριστού, ανακαλύφθηκε στη διάρκεια ανακατασκευής της Λεωφόρου Στρατηγού Τιμάγια στη Λάρνακα. Ο ανώτερος τεχνικός του Μουσείου Λάρνακας Μαρίνος Αβραάμ δήλωσε ότι μέσα στον τάφο υπήρχαν τρεις σκελετοί, λυχνάρια, οινοχόες, ένας μικρός αμφορέας και διάφορα άλλα μικρά αγγεία. Οι εργασίες στη Λεωφόρο σταμάτησαν μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι ανασκαφές.

    [15] ΨΩΜΑ ΤΕΛΟΣ

    Πέθανε σήμερα σε ηλικία ενενήντα ετών, η αγωνίστρια της Εόκα 55 - 59, Μαρία Ιωάννου Ψωμά, από την Λεύκα, κάτοικος Λευκωσίας. Η κηδεία της εκλιπούσης θα γίνει αύριο στην μία μετά το μεσημέρι, από τον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού στον Στρόβολο.

    [16] ΠΕΡΙΛΗΨΗ

    Σε περιπέτειες θα οδηγήσει η οικονομική πτυχή του σχεδίου Ανάν αν δεν καταβληθούν δισεκατομμύρια λίρες αναφέρεται σε έκθεση της Κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Ενωση

    Η Τουρκία έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει για να μπορέσει να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεση της

    Η Σοσιαλιστική Διεθνής ζήτησε την εφαρμογή του Κοινοτικού Κεκτημένου στη λύση του Κυπριακού

    Ο Νίκος Βλίττης απέρριψε όλες τις κατηγορίες εναντίον του και ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών να προχωρήσει σε ενδελεχή έρευνα στο Δήμο Παραλιμνίου

    Τα Ηνωμένα Εθνη σχεδιάζουν να μεταφέρουν στην Κύπρο το υπόλοιπο προσωπικό τους, που παρέμεινε στη Βαγδάτη

    [17] ΚΑΙΡΟΣ

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος και ενδέχεται να πέσουν ελαφρές βροχές κατά τόπους. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί έως νότιοι ασθενείς μέχρι μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και παροδικά στα προσήνεμα παράλια μέχρι ισχυροί, πέντε μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι γενικά μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους είκοσι-τρεις βαθμούς στο εσωτερικό και στα παράλια και στους δεκα-πέντε στα υψηλότερα ορεινά. Απόψε θα καταστεί σταδιακά κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειανατολικοί έως νοτιανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα στα προσήνεμα παράλια θα παραμείνει μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους δώδεκα βαθμούς στο εσωτερικό, στους δεκα-πεντε στα παράλια και στους οκτώ στα υψηλότερα ορεινά. Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.
    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 31 October 2003 - 16:57:17 UTC