Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-01-22

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΧΟΥΡΙΕΤ
  • [02] ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΤΕΤΑΡΤΗ
  • [03] ΝΤΕΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
  • [04] ΑΓΚΥΡΑ ΒΟΜΒΑ
  • [05] ΡΩΣΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
  • [06] ΙΡΑΚ ΜΠΟΥΣ ΑΠΕΙΛΗ
  • [07] ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [08] ΜΕΞΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟΣ
  • [09] ΚΕΝΥΑ ΜΑΚΑΡΙΟΣ
  • [10] ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΠΥΡΑ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΜΕΣΗΜΕΡΙ TETAΡΤΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2003

  • [01] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΧΟΥΡΙΕΤ

    Η εφημερίδα Χουριέτ της Κωνσταντινούπολης αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης σελίδας της σε συνέντευξη του προέδρου Κληρίδη, την οποία στεγάζει υπό τον τίτλο Μη Τυχόν και Φύγει.

    Στον υπότιτλο η εφημερίδα γράφει ότι ενώ στα Κατεχόμενα 30 χιλιάδες άτομα ζητούν παραίτηση του Ντενκτάς, ο πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε "να μη φύγει ο Ντενκτάς, γιατί αν αλλάξει ο συνομιλητής, η λύση μπορεί να καθυστερήσει για χρόνια".

    Ο πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ακόμη ότι ο Ταγίπ Ερντογαν ενώ είπε ότι η έως τώρα ακολουθούμενη πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό ήταν λάθος, δεν είπε και ποια πρέπει να είναι αυτή η πολιτική. Είναι ενθαρρυντικό, πρόσθεσε, που επιθυμεί λύση, αλλά δεν είπε τι είδους λύση.

    Σύμφωνα πάντοτε με τη Χουριέτ, ο πρόεδρος Κληρίδης είπε πως δεν πιστεύει ότι οι Ελληνοκύπριοι θα ορμήσουν στο βορρά ή οι Τουρκοκύπριοι στο νότο. Αμφιβάλλω, είπε, αν ένας που εγκαταστάθηκε στη Λεμεσό θα θέλει να επιστρέψει. Ισως, πρόσθεσε, να θέλει να πάει εκεί στις θρησκευτικές εορτές, στις καλοκαιρινές διακοπές, τα Χριστούγενννα.

    Ο πρόεδρος Κληρίδης είπε επίσης ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για λύση έως τις 28 Φεβρουαρίου. Και αν ακόμη δεν υπογράψουμε, κατέληξε, πρέπει να συνεχίσουμε και αν υπάρξει πρόοδος σε μερικούς μήνες το θέμα μπορεί να λήξει, αν όχι, θα χαθεί η ευκαιρία της λύσης.

    [02] ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΤΕΤΑΡΤΗ

    Συναντώνται και πάλι σήμερα στο πλαίσιο της νέας φάσης των απευθείας συνομιλιών, ο πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς.

    Η συνάντηση θα γίνει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας στις τέσσερις το απόγευμα και είναι προγραμματισμένη για να διαρκέσει έως τις έξι και τριάντα.

    Συναντήσεις θα γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα.

    [03] ΝΤΕΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

    Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα στα Κατεχόμενα πριν από την υπογραφή συμφωνίας για λύση του Κυπριακού, ακόμη και αν έχει επιτευχθεί συμφωνία πάνω σε όλες τις πτυχές του σχεδίου Ανάν πριν από τις 28 Φεβρουαρίου.

    Ο Ντενκτάς είπε πως θα εξηγήσει το όλο θέμα στον Αλβαρο Ντε Σότο, ο οποίος παρίσταται στις απευθείας συνομιλίες, προσθέτοντας ότι σε ένα σχέδιο λύσης δεν χρειάζεται μόνο η δική του υπογραφή αλλά και εκείνη της Τουρκίας.

    Γι αυτό το λόγο, κατέληξε ο Ντενκτάς, διεξάγει τη διαδικασία αυτή μαζί με την Τουρκία, η οποία - είπε - βλέπει τις ίδιες δυσκολίες και τα ίδια εμπόδια.

    [04] ΑΓΚΥΡΑ ΒΟΜΒΑ

    Βόμβα εξερράγη στην Αγκυρα, μπροστά από το κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

    Η βόμβα είχε τοποθετηθεί μεταξύ δύο αυτοκινήτων.

    Την είδηση μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    [05] ΡΩΣΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

    Το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ μετέδωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη αποφασίσει να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον του Ιράκ το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, που επικαλείται ανώτατο αξιωματικό του ρωσικού στρατού, η επιχείρηση θα διεξαχθεί με πλήρη συνδυασμό στρατιωτικών μέσων, από αέρα, ξηρά και θάλασσα και υπολογίζεται να έχει διάρκεια ενός περίπου μηνός.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες και σύμμαχοί τους έχουν συγκεντρώσει εκατό χιλιάδες στρατιώτες στην περιοχή και η επίθεση θα γίνει, σύμφωνα με το Ιντερφάξ, όταν η δύναμη ανέλθει σε εκατόν πενήντα χιλιάδες.

    [06] ΙΡΑΚ ΜΠΟΥΣ ΑΠΕΙΛΗ

    Στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι ο ηγέτης του Ιράκ Σάταμ Χουσέιν απέτυχε να απαλλαγεί από τα όπλα μαζικής καταστροφής, που διαθέτει, και ότι τα χρονικά περιθώρια εκπνέουν.

    Χαρακτήρισε, μάλιστα, τις επιθεωρήσεις ως επανάληψη του ίδιου κακο-παιγμένου έργου, το οποίο δεν επιθυμεί να παρακολουθήσει ξανά και απείλησε ότι θα διατάξει επίθεση εναντίον της Βαγδάτης, με ή χωρίς την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών.

    Συνέχιση των διπλωματικών προσπαθειών υποστηρίζουν τρία από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα.

    [07] ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Στην Ολλανδία, δώδεκα εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να αναδείξουν τη νέα Βουλή, με τους Χριστιανοδημοκράτες του απερχόμενου πρωθυπουργού Γιάν Πέτερ Μπαλκενέντε να δίνουν μάχη στήθος με στήθος με τους Εργατικούς.

    Το Εργατικό Κόμμα, το οποίο υπέστη ταπεινωτική ήττα στις εκλογές του Μαϊου, επανέρχεται, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις δυναμικά και δεν αποκλείεται να αναδειχθεί σε πρώτη δύναμη.

    Αναμένεται ότι θα εξασφαλίσει 43 έδρες, σχεδόν διπλάσιες από όσες κατείχε στην απερχόμενη Βουλή.

    Για τους Χριστιανοδημοκράτες προβλέπονται 42 έδρες, μια λιγότερη από όσες είχαν.

    Οι ακροδεξιοί της Λίστας του Πιμ Φορτάιν, που στις προηγούμενες εκλογές είχαν αιφνιδιάσει με 26 έδρες, αναμένεται να περιορισθούν στις έξι ή επτά.

    [08] ΜΕΞΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟΣ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους επτά κόμμα έξι βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, συγκλόνισε τις πρωϊνές ώρες το Μεξικό. Δεκαεννέα τουλάχιστον άνθρωποι βρήκαν το θάνατο.

    Επίκεντρο του σεισμού ήταν η πολιτεία Κολίμα.

    Σεισμός αυτού του μεγέθους μπορεί να προκαλέσει τρομακτικές καταστροφές, αλλά δεν έχει ακόμη γνωσθεί η ακριβής έκταση των ζημιών ή ο αριθμός των θυμάτων.

    Μεταδίδεται ότι πολλά κτίρια κατέρρευσαν και άλλα έχουν εκκενωθεί.

    [09] ΚΕΝΥΑ ΜΑΚΑΡΙΟΣ

    Η Κένυα δεν ξεχνά και τιμά τον εθνάρχη Μακάριο.

    Την ημέρα των ονομαστηρίων του, τελέστηκε μνημόσυνο στην αρχιεπισκοπή, στη Ναϊρόμπι, προϊσταμένου του αρχιεπισκόπου Κένυας και Ειρηνούπολης Μακαρίου και παρουσία του ύπατου αρμοστή της Κύπρου.

    Ομιλητές εξήραν τη συμβολή του αρχιεπισκόπου Μακαρίου στο αποστολικό έργο της Εκκλησίας στην Κένυα. Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση της Ορθοδοξίας στην Κένυα, όπου βάπτισε χιλιάδες ανθρώπους, από τους οποίους αρκετοί φέρουν το όνομά του.

    [10] ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΠΥΡΑ

    Στην Αυστραλία, περισσότερες από δώδεκα πόλεις στην πολιτεία Βικτώρια, απειλούνται από τις χειρότερες πυρκαγιές στην ιστορία της χώρας, ενώ έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος από την πρωτεύουσα Καμπέρα.

    Στις φλόγες παραδόθηκαν ήδη τέσσερα σπίτια και ένα εργοστάσιο. Μόνο στη διάρκεια της νύκτας αποτεφρώθηκαν πενήντα χιλιάδες στρέμματα θαμνώδους έκτασης.

    Φωτιές μαίνονται και σε ορεινές πόλεις στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, καθώς και στο νησί της Τασμανίας.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα θα υπάρχουν κατά διαστήματα νεφώσεις και αναμένεται να πέσουν λίγες τοπικές βροχές.

    Στην περιοχή του Τροόδους θα σημειωθεί ελαφρά χιονόπτωση.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βορειανατολικοί έως νοτιανατολικοί μέτριοι, έως δυνατοί τεσσάρων έως πέντε μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και στα προσήνεμα έως κυματώδης.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 17 στα παράλια και στους έξι στα υψηλότερα ορεινα.//

    Απόψε θα εμφανίζονται και πάλι κατά διαστήματα νεφώσεις και αναμένονται τοπικές βροχές κυρίως στα παράλια. Οι άνεμοι θα είναι βορειανατολικοί έως νοτιανατολικοί ασθενείς, έως μέτριοι τριών έως τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια έως κυματώδης.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους επτά βαθμούς στο εσωτερικό, στους δέκα στα παράλια και στους δύο στα υψηλότερα ορεινά. //

    Τα χιόνια στην κορυφή του Ολύμπου είναι δεκαπέντε εκατοστά και στην πλατεία Τροόδους δέκα. //


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 22 January 2003 - 15:52:18 UTC