Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-01-28

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΛΒΑΡΟ ΚΛΗΡΙΔΗΣ
  • [02] ΚΑΣΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [04] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ
  • [05] ΚΑ ΑΠΕΡΓΙΑ
  • [06] ΛΟΙΖΙΔΗΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ
  • [07] ΠΑΣΥΠΙ ΤΡΙΤΟ
  • [08] ΤΑΣΣΟΣ ΤΡΙΤΟ
  • [09] ΑΝΑΣΤΑ ΤΑΣΣΟΣ
  • [10] ΟΜΗΡΟΥ ΤΡΙΤΟ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2003

  • [01] ΑΛΒΑΡΟ ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Τα Ηνωμένα Εθνη δεν αποφάσισαν ακόμη για υποβολή τρίτου αναθεωρημένου σχεδίου, δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Αλβαρο Ντε Σότο. Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κύριος Ντε Σότο είπε ότι στο παρόν στάδιο θα αναμένεται η εξέλιξη των συνομιλιών από τις οποίες θα διαφανεί αν δικαιολογείται η υποβολή νέου σχεδίου. Σε ερώτηση αν το νέο σχέδιο που ενδεχομένως να υποβληθεί θα έχει τη μορφή πάρτε το ή αφήστε το, είπε ότι είναι πρόωρο να γίνονται εικασίες, επισημαίνοντας πως πρόκειται για υποθετική ερώτηση. Ανέφερε επίσης ότι η διαδικασία των συνομιλιών βρίσκεται στη μέση και δεν επιθυμεί να προβεί σε αξιολόγηση. Ο κύριος Ντε Σότο θα μεταβεί σήμερα στην Αγκυρα για επαφές με την πολιτική ηγεσία και θα επιστρέψει αύριο προκειμένου να παραστεί στη νέα συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος Κληρίδης με τον Ραούφ Ντενκτάς.

    [02] ΚΑΣΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Εξάλλου, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτε επίσημο για κατάθεση νέου αναθεωρημένου σχεδίου. Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κύριος Κασουλίδης είπε ωστόσο πως σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το θέμα αυτό μελετάται από τα Ηνωμένα Εθνη. Σε ερώτηση αν το όποιο σχέδιο θα έχει τη μορφή πάρτε το ή αφήστε το, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε αμφιβολία αν τα Ηνωμένα Εθνη μπορούν να το θέσουν έτσι. Πρόσθεσε όμως πως, εφόσον το χρονοδιάγραμμα τελειώνει και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι δεν επιτυγχάνεται λύση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, δεν αποκλείεται να υποβληθεί σχέδιο με την μορφή αυτή.

    [03] ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Σε νέες επικρίσεις κατά του Ντενκτάς προχώρησε ο αρχηγός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογαν. Μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, ο κύριος Ερντογαν είπε χαρακτηριστικά πως όσο το Κυπριακό είναι εθνική υπόθεση για τον Ραούφ Ντενκτάς άλλο τόσο είναι για την Αγκυρα. Ο Τούρκος πολιτικός είπε επίσης πως δεν επικρίνει μόνο τον Ντενκτάς αλλά και τον Πρόεδρο Κληρίδη, προσθέτοντας ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί με καλή θέληση και αμοιβαίες παραχωρήσεις. Το σχέδιο Ανάν, σημείωσε, είναι διαπραγματεύσιμο και κακώς ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δηλώνει ότι αν δεν γίνει αυτό που θέλει, θα παραιτηθεί.

    [04] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

    Ο πρόεδρος Κληρίδης θα επισκεφθεί το απόγευμα τις περιοχές της Λεμεσού που πλήγηκαν από τους χθεσινούς ανεμοστρόβιλους. Θα επισκεφθεί επίσης τους τραυματίες στο νοσοκομείο της πόλης. Τον Πρόεδρο θα συνοδεύουν οι Υπουργοί Οικονομικών, Εσωτερικών, Συγκοινωνιών, Δικαιοσύνης και Υγείας. Οπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την περιοδεία θα παρακαθήσει σε σύσκεψη στο δημοτικό μέγαρο Λεμεσού για εκτίμηση της κατάστασης. Στο μεταξύ οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να εκτιμήσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν από τη χθεσινή θεομηνία. Ο κύριος Παναγιώτου είπε ότι πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών είναι η καταγραφή των ζημιών μέχρι την Πέμπτη, προκειμένου να υποβληθεί πρόταση για την αποκατάσταση των ζημιών στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    [05] ΚΑ ΑΠΕΡΓΙΑ

    Νέα στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα οι πιλότοι μέλη της Παγκύπριας Συντεχνίας Πιλότων Πασυπί, σε συνέχεια της χθεσινής εικοσιτετράωρης προειδοποιητικής απεργίας τους, ενώ προειδοποιούν με κλιμάκωση των μέτρων. Η σημερινή απεργία άρχισε στις έξι και είκοσι και θα λήξει στις δύο μετά το μεσημέρι. Επηρεάζονται χίλιοι διακόσιοι επιβάτες που θα ταξίδευαν με επτά πτήσεις. Αφορμή αποτέλεσε η απόφαση της εταιρείας να πραγματοποιηθεί προγραμματισμένη εκπαιδευτική πτήση από τον διευθυντή επιχειρήσεων.

    [06] ΛΟΙΖΙΔΗΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Ο πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών Χάρης Λοϊζίδης δήλωσε ότι οι έξι απο τις εφτά πτήσεις, που επηρεάζονταν από τη σημερινή απεργία, έχουν πραγματοποιηθεί. Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον υφυπουργό παρα τω Προέδρω Παντελή Κούρο, ο κύριος Λοιζίδης ανέφερε ότι τα μέτρα, που πήρε η εταιρεία σε συντονισμό με τον υπουργό Συγκοινωνιών, αποδίδουν. Συμφωνα με τον κύριο Λοιζίδη, δύο πτήσεις έχουν διεξαχθεί κανονικά απο αεροσκάφη και πληρώματα των Κυπριακών Αερογραμμών που διαφωνούν με την στάση της ΠΑΣΥΠΙ, δύο απο την εταιρεία Ήλιος και δυο με αεροσκάφη των Βασιλικών Ιορδανικών Αερογραμμών.

    [07] ΠΑΣΥΠΙ ΤΡΙΤΟ

    Ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΠΙ Χρύσανθος Χατζηχρυσάνθου, μιλώντας το πρωί στο Τρίτο, μίλησε για κακοδιαχείριση και επέρριψε την ευθύνη για το αδιέξοδο στη διοίκηση και διεύθυνση της εταιρείας. Ο κύριος Χατζηχρυσάνθου ανέφερε ότι εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης με την εταιρεία και την κατηγόρησε ότι πρώτη παραβίασε τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων. Το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΣΥΠΙ θα συνέλθει αργότερα σήμερα για να μελετήσει την κατάσταση και να αποφασίσει για τα περαιτέρω μέτρα.

    [08] ΤΑΣΣΟΣ ΤΡΙΤΟ

    Ο Πρόεδρος του Δήκο καί υποψήφιος για την προεδρία Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι υπό τα σημερινά δεδομένα και ενόψει της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση επείγει η εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, ώστε να ενταχθεί μια ενωμένη Κύπρος. Σε αντίθετη περίπτωση, πρόσθεσε, θα προκληθούν προβλήματα τόσο στη λειτουργία του κράτους όσο καί στην εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου. Σε δηλώσεις στο Τρίτο, ο κύριος Παπαδόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δυνάμεις της αλλαγής καί ο ίδιος προσωπικά είναι σε θέση να διεξάγουν τις διαπραγματεύσεις, να αντιμετωπίσουν τις εξελίξεις καί να οδηγήσουν σε επίλυση του κυπριακού. Ο Πρόεδρος του Δήκο ανέφερε ότι εξελίξεις υπάρχουν, αλλά το βασικό είναι να υπάρξουν εξελίξεις στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

    [09] ΑΝΑΣΤΑ ΤΑΣΣΟΣ

    Ο Πρόεδρος του Δησύ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι θα χαιρέτιζε την αλλαγή του Τάσσου Παπαδόπουλου αν όντως ήταν νεοφώτιστος. Πρόσθεσε ωστόσο πως άποψή του είναι πως ο κύριος Παπαδόπουλος δεν άλλαξε και δεν αλλάζει μια στάση την οποία υπηρετεί με συνέπεια μια ζωή. Η νοοτροπία του Τάσσου Παπαδόπουλου, ανέφερε ο κύριος Αναστασιάδης, είναι να ξεψαχνίζει από την αρχή μέχρι το τέλος τα αρνητικά σημεία ώστε να ενταφιάσει τελικά το σχέδιο Ανάν.

    [10] ΟΜΗΡΟΥ ΤΡΙΤΟ

    Ο Πρόεδρος του Κισός Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση απέχει με θρησκευτική ευλάβεια και δεν αναμιγνύεται σε θέματα που αφορούν την προτίμηση του εκλογικού σώματος της Κύπρου. Ο κύριος Ομήρου, ο οποίος μιλούσε στο Τρίτο από την Αθήνα είπε ότι συζήτησε με στελέχη του Πασόκ την απόφαση για απόσυρση της υποψηφιότητάς του και τη στήριξη Τάσσου Παπαδόπουλου. Το Πασόκ, είπε, όπως πάντα στέκεται αλληλέγγυο στις αποφάσεις του Κισός όπως συμβαίνει και αντίστροφα. Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο κύριος Ομήρου είπε ότι συμφώνησαν με τον Γενικό Γραμματέα του Πασόκ Κώστα Λαλιώτη ότι το σχέδιο Ανάν θα πρέπει να τύχει διαπραγμάτευσης για να υπάρξουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις που θα το καθιστούν λειτουργικό και βιώσιμο.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.

    Στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους αναμένεται να πέσει χιόνι ή χιονόνερο.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροι, τεσσάρων έως πέντε μποφόρ και στις περιοχές των καταιγίδων μεταβλητοί ισχυροί, πέντε έως έξι μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη έως κυματώδης.

    Η θερμοκρασία, 15 βαθμοί στο εσωτερικό, 17 στα παράλια και έξι στα υψηλότερα ορεινά.

    Απόψε ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.

    Στο Τρόοδος δυνατό να σημειωθεί ελαφρά χονόπτωση.

    Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως βορειοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους πέντε βαθμούς στο εσωτερικό, στους οκτώ στα παράλια και στον ένα βαθμό στα υψηλότερα ορεινά.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 28 January 2003 - 17:13:16 UTC