Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-01-09

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΟΥΛΗ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
  • [02] Τ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [03] ΗΠΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [05] ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ
  • [06] ΑΛΕΚΟΣ ΤΡΙΤΟ
  • [07] ΧΑΣΙΚΟΣ-ΜΑΡΚΙΔΗΣ
  • [08] ΡΙΚΚΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • [09] ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑΣ ΔΗΣΥ
  • [10] ΙΡΑΚ ΚΥΠΡΟΣ
  • [11] 17Ν ΣΥΛΛΗΨΗ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2003

  • [01] ΒΟΥΛΗ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

    Συνεχίζεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων η συζήτηση για τον προϋπολογισμό με δύο συνεδρίες, πρωί και απόγευμα. Η πρωινή συζήτηση άρχισε στις δέκα και θα διαρκέσει μέχρι τη μία μετά το μεσημέρι. Η απογευματινή συνεδρία θα αρχίσει στις τρεις. Οι ομιλίες των βουλευτών μεταδίδονται απευθείας από το δεύτερο τηλεοπτικό κανάλι και το πρώτο ραδιοφωνικό πρόγραμμα του ΡΙΚ.

    [02] Τ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης τόνισε ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα και αναπτύσσεται πολύ καλύτερα από τις οικονομίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο ο κύριος Κληρίδης ανέφερε ότι κατα τη χθεσινή συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή καταβλήθηκε από την αντιπολίτευση προσπάθεια να καλυφθεί η οικονομία με μαύρο χρώμα, κατά την έκφρασή του. Πρόσθεσε ωστόσο διεθνείς οργανισμοί και η Ευρωπαϊκή Ενωση καταγράφουν τα θετικά αποτελέσματα της κυπριακής οικονομίας. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι όλες οι επιτυχίες έγιναν ύστερα από σκληρή δουλειά καί πρόσθεσε ότι θα μπορούσαμε να είχαμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα αν υπήρχε συναίνεση μεταξύ των κομμάτων και όχι μηδενισμός των πάντων.

    [03] ΗΠΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η εικοστή ογδόη Φεβρουαρίου αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι η αμερικανική Κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τους Ευρωπαίους, και τις Κυβερνήσεις της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας, με στόχο να υποστηρίξει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Σε ερώτηση αν οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο αποτελούν εμπόδιο στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ο Αμερικανός εκπρόσωπος είπε ότι η δημοκρατία ποτέ δεν είναι εμπόδιο και ανέφερε ότι δεν πρόκειται να σχολιάσει θέματα εκλογών.

    [04] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Νέο δυναμικό συλλαλητήριο για λύση και ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στα κατεχόμενα. Το συλλαλητήριο οργανώνεται από την Πλατφόρμα "Αυτή η χώρα είναι δική μας" και τις οργανώσεις που υπέγραψαν το Κοινό Όραμα και θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τρίτης στην κατεχόμενη Λευκωσία. Σήμερα, εξάλλου, όπως γράφει ο τουρκοκυπριακός τύπος, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το λεγόμενο προεδρικό και ζήτησαν την παραίτηση του Ραούφ Ντενκτάς. Σε αντιπερισπασμό εθνικιστικές οργανώσεις οργανώνουν την ερχόμενη Τετάρτη και ερχόμενη Πέμπτη συλλαλητήρια στις κατεχόμενες πόλεις της Αμμοχώστου και της Μόρφου, κατά του σχεδίου Ανάν.

    [05] ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ

    Δύο τουρκικά μαχητικά συγκρούστηκαν στο αέρα σε περιοχή της νοτιανατολικής επαρχίας Μαλάτια. Το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε ότι τα μαχητικά ήταν τύπου Εφ-Τέσσερα και βρίσκονταν σε εκπαιδευτική πτήση. Δεν έχει ανακοινωθεί αν διεσώθησαν οι χειριστές. Το νέο δυστύχημα συνέβη μία ημέρα μετά τη συντριβή πολιτικού αεροσκάφους στη νοτιανατολική Τουρκία, κατά την οποία σκοτώθηκαν εβδομηνταπέντε επιβάτες και πλήρωμα.

    [06] ΑΛΕΚΟΣ ΤΡΙΤΟ

    Δεν προτίθεμαι να κάνω κινήσεις για να κερδίσω ψήφους, δήλωσε το πρωί στο Τρίτο ο Αλέκος Μαρκίδης, τονίζοντας και πάλι ότι θα είναι ανεξάρτητος υποψήφιος. Στόχος της υποψηφιότητα του, είπε, είναι η συνέχιση της ορθής πολιτικής στο Κυπριακό και η αναγκαία διαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν, ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον του τόπου. Αναφερόμενος στην εσωτερική διακυβέρνηση είπε ότι μπορεί να προσφέρει για την αλλαγή και ειδικότερα στην αλλαγή νοοτροπίας. Σχολιάζοντας την πρόταση Κληρίδη για δεκαεξάμηνη θητεία, κατα την οποία θα ασχολείται με το Κυπριακό, είπε ότι αποτελεί ουσιαστικά συνέχιση της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς ακόμα και μετα την επίτευξη λύσης θα υπάρξει η δύσκολη και κρίσιμη μεταβατική περίοδος των τριών χρόνων. Για τον Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κύριος Μαρκίδης είπε ότι έχει τον δικό του τρόπο διαπραγμάτευσης που βασίζεται στην περιχαράκωση, και δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά.

    [07] ΧΑΣΙΚΟΣ-ΜΑΡΚΙΔΗΣ

    Ο υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος ανέφερε ότι η Αθήνα αισθάνεται χαρά και ικανοποίηση από την υποψηφιότητα του Γλαύκου Κληρίδη, αλλά δεν το εκφράζει ανοικτά. Σε δηλώσεις το πρωί στο Τρίτο ο κύριος Χάσικος ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ηνωμένα Εθνη καί γενικά όσοι εμπλέκονται στο Κυπριακό έχουν εκφράσει ανακούφιση και ευαρέσκεια για την υποψηφιότητα του Γλαύκου Κληρίδη. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, χαρά καί ικανοποίηση υπάρχει καί στην Αθήνα.

    [08] ΡΙΚΚΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    Ο βουλευτής του Δησύ Ρίκκος Ερωτοκρίτου δήλωσε ότι δεν έχει σημασία με ποιά ποσοστά θα ληφθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο η απόφαση για υποστήριξη οποιουδήποτε υποψηφίου. Αυτό που έχει σημασία, είπε, είναι τί θα κάνουν οι διακόσιες πέντε χιλιάδες ψηφοφόροι του κόμματος. Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο ο κύριος Ερωτοκρίτου υπεραμύνθηκε του Αλέκου Μαρκίδη καί είπε ότι ορισμένα στελέχη θα καταθέσουν στο συνέδριο πρόταση για υποστήριξη της υποψηφιότητας του. Τάχθηκε επίσης υπέρ της μυστικής ψηφοφορίας, η οποία όπως είπε, διασφαλίζει την αμεροληψία, την αντικειμενικότητα καί τη Δημοκρατία.

    [09] ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑΣ ΔΗΣΥ

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Κούλης Μαυρονικόλας επανέλαβε ότι παραμένει η υποψηφιότητα του προέδρου Κόμματος Γιαννάκη Ομήρου, τονίζοντας ότι πρόκειται για την μόνη προοδευτική πρόταση. Μιλώντας στο Τρίτο ο κύριος Μαυρονικόλας ανέφερε ότι η υποψηφιότητα του κυρίου Ομήρου δεν είχε τεθεί υπό την αίρεση κανενός κόμματος καί εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα συγκεντρώσει αρκετά υψηλό ποσοστό στις εκλογές. Κληθείς να σχολιάσει την στάση του Δημοκρατικού Συναγερμού ο κύριος Μαυρονικόλας ανέφερε ότι την αξιοπιστία του Δησύ, την αξιοπιστία του προέδρου του και τα πολιτικά παιχνίδια θα τα κρίνει ο λαός.

    [10] ΙΡΑΚ ΚΥΠΡΟΣ

    Οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών για τον αφοπλισμό του Ιράκ σκοπεύουν να καλέσουν Ιρακινούς επιστήμονες που συμμετέχουν ή συμμετείχαν στα ιρακινά οπλικά προγράμματα, να έλθουν στην Κύπρο για συνεντεύξεις. Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό "Τάιμ" οι επιθεωρητές μπορεί να κληθούν να μεταβούν μαζί με τις οικογένειές τους στη Λευκωσία, την ερχόμενη εβδομάδα. Με βάση απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας οι επιθεωρητές μπορούν να εξετάζουν ιρακινούς επιστήμονες έξω από τη χώρα τους, για να τους προστατεύσει από το ενδεχόμενο εκφοβισμού από το ιρακινό καθεστώς.

    [11] 17Ν ΣΥΛΛΗΨΗ

    Οι ελληνικές Αρχές συνέλαβαν το πρωί στη Θεσσαλονίκη άλλο ένα άτομο που φέρεται να είχε σχέση με την οργάνωση 17 Νοέμβρη, όχι όμως ως εκτελεστικό μέλος. Πρόκειται για τον Ανέστη Παπαναστασίου 40 χρόνων, ξάδελφο του Νίκου Παπαναστασίου ο οποίος είναι ήδη προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό ως μέλος της οργάνωσης. Δακτυλικά αποτυπώματα του Παπαναστασίου βρέθηκαν σε κρησφύγετο της 17 Νοέμβρη στην Αθήνα.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με τοπικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί έως δυτικοί ασθενείς, τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 20 στα παράλια και στους 12 στα υψηλότερα ορεινά. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ενώ τοπικά θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως βορειανατολικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη έως λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους επτά βαθμούς στο εσωτερικό, στους εννέα στα παράλια και στους έξι στα υψηλότερα ορεινά.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 9 January 2003 - 14:01:00 UTC