Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-09-24

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΗΕ ΨΗΦΙΣΜΑ
  • [02] ΑΡΑΦΑΤ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ
  • [03] ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ
  • [04] ΜΠΟΥΣ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
  • [05] ΙΡΑΚ ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΙΣ
  • [06] ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [07] ΚΟΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
  • [08] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
  • [09] ΛΙΜΟΥΖΙΝΕΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
  • [10] ΜΑΤΣΑΚΗΣ ΤΡΥΦΩΝΟΣ
  • [11] ΛΟΙΖΟΥ ΤΕΛΟΣ
  • [12] ΜΑΚΑΜΠΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
  • [13] ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2002

  • [01] ΟΗΕ ΨΗΦΙΣΜΑ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλείται το Ισραήλ να τερματίσει τα μέτρα στη Ραμάλα και την κατεδάφιση παλαιστινιακών εγκαταστάσεων. Το ψήφισμα καλεί επίσης τις δύο πλευρές να τερματίσουν τις πράξεις βίας και ιδιαίτερα την Παλαιστινιακή Αρχή να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη υπεύθυνους για τις τρομοκρατικές ενέργειες.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνήλθε εκτάκτως, ύστερα από αίτημα των αραβικών κρατών.

    [02] ΑΡΑΦΑΤ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ

    Στη Ραμάλα, οι ισραηλινές δυνάμεις κατεδάφισαν το κτίριο του αρχηγείου του Γιασέρ Αραφάτ, αφήνοντας ανέπαφο μόνο το γραφείο του παλαιστίνιου ηγέτη, που παραμένει περικυκλωμένο.

    Στο μεταξύ, οι παλαιστίνιοι υιοθέτησαν νέα τακτική διαμαρτυρίας για την πολιορκία του Γιασέρ Αραφάτ.

    Εκατοντάδες, αψηφώντας τον κατοίκον περιορισμό, συγκεντρώθηκαν μετά τα μεσάνυκτα στην πλατεία κοντά στο γραφείο του Αραφάτ, κτυπώντας ρυθμικά κατσαρόλες, τηγάνια και άλλα μεταλλικά αντικείμενα.

    Αλλοι, συνόδευαν τους διαδηλωτές από τις βεράντες τους με παρόμοιο τρόπο.

    [03] ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ

    Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν χθες βράδυ στην πόλη της Γάζας και σκότωσαν εννέα Παλαιστινίους. Δεκαοκτώ τραυματίστηκαν. Οι στρατιώτες υποστηρίζονταν από άρματα μάχης και ελικόπτερα.

    Αξιωματικοί της παλαιστινιακής ασφάλειας ανέφεραν ότι ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε εργαστήρια, στα οποία υπήρχε υποψία ότι κατασκευάζονταν όπλα, και ότι αναζητούσε τα σπίτια παλαιστινίων μαχητών, προφανώς για να τα κατεδαφίσει.

    [04] ΜΠΟΥΣ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ

    Τελεσίγραφο στο Συμβούλιο Ασφαλείας απηύθυνε ο πρόεδρος Μπους, δηλώνοντας πως αν δεν εγκρίνει δράση εναντίον του Ιράκ, τότε θα το πράξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους.

    Ο πρόεδρος Μπους ανέφερε ότι σε περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν υιοθετήσει το ψήφισμα που αξιώνει ο Λευκός Οίκος, η κυβέρνηση του θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνη της. Αυτό που αναμένει, τόνισε, από τα Ηνωμένα Εθνη είναι μια αποτελεσματική απόφαση και όχι ημίμετρα.

    [05] ΙΡΑΚ ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΙΣ

    Το ιλιγγιώδες ποσό των διακόσιων δισεκατομμυρίων δολαρίων ενδέχεται να στοιχίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες ένας νέος πόλεμος εναντίον του Ιράκ, σύμφωνα με έκθεση του Κογκρέσου που δόθηκε στη δημοσιότητα.

    Την έκθεση ετοίμασαν Δημοκρατικοί βουλευτές, μέλη της επιτροπής Οικονομικών, οι οποίοι εξετάζουν το αίτημα του προέδρου Μπους να του παρασχεθεί εν λευκώ εξουσιοδότηση για επίθεση στο Ιράκ.

    [06] ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Ο πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς συναντώνται και πάλι σήμερα στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών. Η συνάντηση, η οποία αρχίζει αυτή την ώρα, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, αναμένεται να αναλωθεί στην εδαφική πτυχή του Κυπριακού.

    Ο Ντενκτάς αναφερόμενος σε υπόδειξη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ να δώσει προτάσεις για τα κατεχόμενα εδάφη που θα επιστραφούν, είπε ότι δεν είναι υποχρεωμένος να προβεί σε εδαφικές παραχωρήσεις.

    [07] ΚΟΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Κόσης καταθέτει σήμερα σε έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, πρόταση για διορισμό επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τις συνθήκες, υπό τις οποίες έγινε η καταστροφή τεκμηρίων, κατά την επιχείρηση σύλληψης υπόπτων για τα αποσυναρμολογημένα αυτοκίνητα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της Τηλεόρασης του ΡΙΚ, εβδομήντα στα εκατόν αυτοκίνητα που εισάγονταν από τη Βρετανία αποσυναρμολογημένα ως εξαρτήματα, ήταν κλοπιμαία. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα η κλοπή γινόταν και σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες των οχημάτων.

    Οταν τα αυτοκίνητα αποσυναρμολογούνταν και εξάγονταν στην Κύπρο, οι ιδιοκτήτες τους κατάγγελλαν κλοπή και ζητούσαν και αποζημιώσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

    [08] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

    Ο αρχηγός της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης είχε το πρωί συνάντηση με τον πρόεδρο Κληρίδη στο Προεδρικό Μέγαρο. Μετά τη συνάντηση ο κύριος Αγγελίδης δεν έκαμε οποιεσδήποτε δηλώσεις.

    [09] ΛΙΜΟΥΖΙΝΕΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

    Σε ιδιώτες φαίνεται ότι θα ανατεθεί ο έλεγχος εισαχθέντων αυτοκινήτων για να διαπιστωθεί αν έχουν συναρμολογηθεί στην Κύπρο. Αυτό δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης προσθέτοντας ότι το θέμα συζητήθηκε σε χθεσινή σύσκεψη στη γενική εισαγγελία.

    Ο κύριος Μαρκίδης ανέφερε ότι πρόκειται για εκατοντάδες αυτοκίνητα και απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα για εξέτασή τους από τεχνικούς της ηλεκτρομηχανολογικής υπηρεσίας. Η ουσία, είπε, είναι ότι χρειάζεται η βοήθεια ιδιωτικών συνεργείων, που χρησιμοποιούνται για τις επιθεωρήσεις αυτοκινήτων.

    [10] ΜΑΤΣΑΚΗΣ ΤΡΥΦΩΝΟΣ

    Διορισμό ποινικού ανακριτή για να διερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες πυροβολήθηκε από αστυνομικούς και βρήκε το θάνατο ο Τρύφωνας Τρύφωνος, ζήτησε εκ μέρους της οικογένειας του νεκρού, ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης.

    Ο πατέρας του Τρύφωνος ανέφερε ότι ουδέποτε θα πιστέψει την εκδοχή ότι ο γιος του είχε στρέψει όπλο εναντίον των αστυνομικών.

    Ο Τρύφωνος πυροβολήθηκε στη διάρκεια καταδίωξής του, μετά από ένοπλη ληστεία, στις 12 Σεπτεμβρίου σε υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου, στην περιοχή Αμαθούντας.

    [11] ΛΟΙΖΟΥ ΤΕΛΟΣ

    Απεβίωσε το πρωί στη Λευκωσία, σε ηλικία 76 ετών από ανακοπή καρδίας, ο πρώην πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου, Ανδρέας Λοίζου.

    Πιστός υπηρέτης της νομικής από το 1953 μέχρι και την ημέρα της αφυπηρέτησής του το 1994, ο Ανδρέας Λοίζου προσέφερε το 1960 και για ένα χρόνο, τις υπηρεσίες του ως ειδικού συμβούλου, στην πρώτη μόνιμη αποστολή της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη.

    Διετέλεσε μεταξύ άλλων δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Δικαστών της Κοινοπολιτείας, μέλος της επταμελούς Επιτροπής Ανεξαρτήτων Εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη και πρόεδρος της Ποινικής και Σωφρονιστικής Επιτροπής Κύπρου.

    Η κηδεία του Ανδρέα Λοίζου θα τελεσθεί αύριο στις τρεις το απόγευμα στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

    [12] ΜΑΚΑΜΠΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Διεξάγεται απόψε στο ΓΣΠ ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ της ισραηλινής Μακάμπι Χάιφα και του Ολυμπιακού Πειραιώς, για την πρώτη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Για λόγους ασφαλείας είναι προκαθορισμένες οι κερκίδες τις οποίες θα χρησιμοποιήσουν οι φίλαθλοι από την Ελλά, το Ισραήλ και την Κύπρο. Ολοι οι φίλαθλοι, κατά την είσοδό τους στο στάδιο, θα υποβάλλονται σε έρευνα και δεν θα επιτραπεί η μεταφορά επικίνδυνων αντικειμένων.

    Ο αγώνας αρχίζει στις εννέα και σαράντα πέντε και θα μεταδίδεται απευθείας από το ΡΙΚ-1.

    [13] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις.

    Η θερμοκρασία είναι 33 βαθμοί στο εσωτερικό, 30 στα νότια και ανατολικά παράλια, 28 στα δυτικά και βόρεια και 23 στα υψηλότερα ορεινά.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί έως βορειοδυτικοί ασθενείς ως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.//

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με δυτικούς έως βορειοδυτικούς ασθενείς ανέμους, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα έως λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, στους 20 στα νότια και ανατολικά και στους 15 στα υψηλότερα ορεινά. //

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.//


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 24 September 2002 - 13:35:13 UTC